Zold buntudatkeltes - matol immunis vagyok ra

Evtizedek ota hallgatjuk, hogy mennyire rosszak vagyunk mi emberek, hogy tonkremegy miattunk a Fold es az eroforrasai. Meg hallgatjuk azt, hogy milyen rossz hozzaallas az, hogy "egyedul nem tehetek semmit a klimavaltozas ellen", mert ugyanezt mondta a masik 7.5 milliard ember. Ami raadasul nemreg meg 6 se volt, mikozben itt a fejlett Nyugaton atlag 2.0 alatti szaporodasi rata van, mikozben a Azsiaban meg Afrikaban vallasi okokbol nem vedekezve toljak ki a 6-ot meg 8-at. Es akkor en valtoztassak az eletemen masok kepzeletbeli baratja (vagy elfogadottabb neven "istene", de inkabb vallasi vezetoje) miatt?

Tudjatok mit? En el tudom mondani:

NEM AZ EN HIBAM

Ne hibaztass. En sose jarultam hozza az okaihoz:

-Nem tervezek kettonel tobb gyereket. Ugyanannyi azert maradhasson mar amennyien csinaljuk, nem miattam fogunk tulnepesedni. NEM AZ EN HIBAM
-Az en felelossegem az, hogy elviszem a lebomlo szemetet az altalanos kukaba az ujrahasznositost meg az ujrahasznositos kukaba. Hol tehetek en arrol, hogy valami barom beonti az oceanba? Hol akadalyozhattam en ezt meg? Hol jarultam en ehhez hozza? Meg arra sincs opciom, hogy tobbet fizessek a jobb szemetkezelesert. NEM AZ EN HIBAM
-A vizfogyasztasom a Nyugati vilagban atlagos. Nem toltok meg pazarlo modon medenceket minden nap. Igaz, sok hust eszek, es tudom, hogy egy kilo hus megtermelesehez sok ivoviz kell. De amig tul tudnak szaporodni az emberek a szegenyebb regiokban, addig kozunk nincs szomjanhalashoz. Amig nincs koltseghatekony megoldas a tenger/oceanviz megtisztitasara, addig nem kellett arra kolteni a penzt, es azert nem, mert (még) nincs ivovizproblema a kozelben sem. Ettol fuggetlenul ha egy masik orszagban elfogy valahol tavol az ivoviz, az NEM AZ EN HIBAM
-Olyan kormanya van az orszagomnak, ami egyszer-tobbszor nem egy kornyezetbarat megoldasra szavazott? Hol szamit ehhez az en 1 szavazatom egy "KEPVISELORE" (meg csak nem is direktben) a 10 000 000-bol? Vagy ha egesz EU-t nezzuk, 1 a 600 000 000-bol? Majd en egyedul valtoztatok? Nagy loszart. NEM AZ EN HIBAM
-Az ev 365 napjabol tobb mint 300-ban csak tomegkozlekedek vagy setalok. Autok es repulok CO2 kibocsatasa NEM AZ EN HIBAM
-Ne kerjek zacskot, hanem tetris-ezzem meg egyensulyozzam haza a Tesco-bol az arukat, mert elfelejtettem egyet magammal vinni, igaz? Hu de kornyezetszennyezo paraszt vagyok, hogy venni akarok egy zacskot, amit kesobb szemeteszacskonak is hasznalnek a kisebb szobai kukamban, mert lebomlo szemeteszsakot csak a konyhai nagy kukaba valo meretut talaltam (leszartam hogy dragabb, de csak mert en sokakkal ellentetben megtehettem). Szerinted tenyleg en vagyok a hibas, es nem a Tesco/Auchan/fasztudjamelyikbolt amiert olyan zacskot ad, amelyik 500 ev mulva se bomlik le? NEM AZ EN HIBAM
-Kertem azt a kibaszott muanyagszivoszalat? Nem, de a kocsmaros keres nelkul adja. NEM AZ EN HIBAM
-Milyen szivszorito az a video ahol az allatok le vannak kotozve. De tudsz rola, hogy a husok nagy reszet nem igy termelik? Es amugy en tehetek arrol, hogy a boltban csak azt kell rairni a csirkemellre, hogy "csirkemell", nem kotelez senkit semmilyen torveny arra, hogy rajta legyen, hogy ketreceben volt-e vagy szabadon, mivel volt etetve, stb.? Szerinted hol tehetek en arrol, hogy konnyen tudok olyan hust venni, ahol rosszul volt banva az allattal, mikor probalnek csak olyannak keresletet teremteni szemelyemben (#votewithyourwallet) ahol jol volt banva vele? NEM AZ EN HIBAM

Nem allitom, hogy nincs ember okozta klimavaltozas, mert szerintem van. Csak azt allitom, hogy nem tehetek egy minimumnal tobbet, meg ha nem is teszem meg ennek a minimumnak a masik felet, attol meg kurvara nem engem kell megvaltoztatni es hibaztatni. Mert NEM AZ EN HIBAM.

Hozzászólások

Sajnos azzal, hogy a fogyasztói társadalom része vagy, máris tettél a klímaváltozásért, szóval ez a "nem az én hibám" inkább egy sértődött puffogás.

Abban viszont sajnos igazad van, hogy te személyesen közvetlenül ugyan igyekezhetsz védeni a környezetet (azaz kisebb ökológiai lábnyommal élni), az igazán durva környezetszennyezés azonban az ipar mögé van eldugva, és te közvetlenül nem sokat tudsz érte tenni.

Közvetve viszont talán egy kicsit igen. És innentől már a te felelősséged igenis, hogy legalább megpróbáld. Ha mindenki megpróbálná, máris nyert ügy lenne. A szívószálazás többnyire baromság, de figyelemfelkeltésnek talán jó. Viszont ha mindenki egyöntetűen visszautasítaná az összes műanyag csomagolást a fejlett országokban, máris jelentősen csökkenne a műanyagszigetek mérete az óceánokban. Ebben te is tudsz segíteni azzal, hogy megpróbálod meggyőzni a többieket, illetve a gyerekeidet megpróbálod megtanítani arra, hogy ha már te teleszartad a bolygót (mert "nem a te hibád", de a számítógépet meg mobilt meg a többi szart viszont ugyanúgy megveszed), akkor legalább ők próbálják meg a maradékot megmenteni az utódaik számára - már ha nekik marad egyáltalán mit.

Nagyon elcsépelt frázisnak tűnik, de sajnos aktuális: "A Földet nem a szüleinktől kaptuk, hanem a gyermekeinktől vesszük el"

Szerk: még valami: az hogy más rosszul cselekszik, nem szünteti meg a te felelősségedet. Ha az egyik az asztalra szarik, akkor mindenkinek szabad? Ugye nem ezt tanítod a gyerekeidnek?

En csak azt nem vagom ,hogy a sok fanta-s palack ,hogyan kerul az oceanba? Nem azzal jonnek ,hogy ujrahasznosithato?

Miert nincs ujrahasznositva? Nalunk pl (svajc) kulon muanyagos szemetes van (2 CHF korul van darabja egy 100 literes zsaknak) amit talan 2-3 hetente visznek el. Kidobhatod a sima kukaba is csak ugy tobbe kerul. A papirt azt ingyen elviszik.

Vagy ennyivel olcsobb nullarol eloallitani?

En csak azt nem vagom ,hogy a sok fanta-s palack ,hogyan kerul az oceanba?
:)
azok harmad, negyed alvállalkozói boringatják a tengerbe, akinek a környezetterhelési költséget fizeted ...
ja, a petpalack, nem újrahasznosítható palackként ...
kukucs: https://www.youtube.com/watch?v=rXP2jQFVidA
//pár éve nyilatkozott 1 hazai petpalackgyártó, hogy nem lehet a használtat úrjahasznosításba venni, mivel az induló műanyag kellő tisztaságú kell, hogy legyen, 1ébként nem lesz nyomásálló a palack//
jó hírem is van, kínában polárpulóvert gyártanak belőle :)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

"Ha az egyik az asztalra szarik, akkor mindenkinek szabad? Ugye nem ezt tanítod a gyerekeidnek?"

Én nem ezt olvastam ki a mondandójából. Én úgy értelmeztem, hogy ő (szerinte) mindent megtesz amit megtehet, sőt ezután is megfog. De ne őt hibáztassák, mikor mások sokkal kevesebbet tesznek, illetve sokkal többet rontanak.

"Ha az egyik az asztalra szarik, akkor mindenkinek szabad?"

Ezt nem irtam. Azt irtam, hogy ha valaki asztalra szarik, ne en legyek a hibas amiert az asztalnal fingottam. Es ne keltsen bennem senki buntudatot hogy asztalnal fingok es hogy nem akadalyoztam meg, hogy az altalam iranyithatatlan szemely az asztalra szarjon.

Erted a kulonbseget?

"Nagyon elcsépelt frázisnak tűnik, de sajnos aktuális: "A Földet nem a szüleinktől kaptuk, hanem a gyermekeinktől vesszük el"

A kollektivista bűntudatkeltés tényleg aktuális manapság. Kíváncsi vagyok, mikor kezdik el, hogy "ne szívd el más elől a levegőt -- lélegezz ritkábban! ne idd meg mások elől a vizet -- élj aszkétább módon!", meg effélék.

Teljesen korrektnek találom carlcolt témaindítójában azt a gondolatot, hogy például a csirkemellen kötelezően fel kellene tüntetni az állattartás körülményeit, s így, aki megteheti, vállalhatná, hogy többet fizet a "humánusabb" módon leölt állatok húsáért, abban a reményben, hogy az állattenyésztők is jófejek próbálnak lenni. (Itt nyilván nem csak a sajtkészítőkre kell gondolni, hanem a tejiparban dolgozókra általában.)

A "sötétzöldek" nagyon átlátszó és undorító bűntudatkeltése csak tünete az aktuális népőrületnek. Ilyen hisztik mindig voltak és valószínűleg mindig is lesznek, mert a zavarosban könnyebb halászni, csak most a fejlettebb tömegkommunikáció miatt sokkal nagyobb a hülyék ricsaja. Ahogyan carlcolt nagyon helyesen teszi, meg kell tanulni ignorálni az ostobákat, anélkül, hogy csakazértis ellentmondásból bedobnánk a gyeplőt a lovak közé.

Errefele nagyon megy a dobozra nagybetuvel nyomott "Free range" jelzes. Azt nem tudom, hogy torveny van-e ra, vagy csak marketing elony. De mintha torveny remlene... de mintha otthonrol is, hogy a tojasnak van 3-4 fajta besorolasa, attol fuggoen, hogy a csirkeket hogy tartottak. A fene se emlekszik mar.

Szerk: mondom, hogy otthon is van ilyen!

http://portal.nebih.gov.hu/-/amit-a-tojas-jeloleserol-tudni-kell

Picit felreertelmeztem a kommented :) ugy 180 fokkal...

Ha mindennel nem is, de a legtöbb részével egyetértek.
Az érvelést pedig meg lehet fordítani. Ha mindenki aki így gondolkodik cselekedne is, nem csak úgy lenne vele, hogy +-1 fő nem számít, akkor már európában is lenne 300 millió fő, aki tesz valamit. Viszont mégegyszer hangsúlyozom, ez nem ellened szól, csak egy másik megvilágítása a dolgoknak. A poén kedvéért én is a "+-1 fő nem megváltás" csapatot erősítem :)

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Oke tegyuk fel ,hogy erdekel. Mit csinalhatok? (jelenleg kulon gyujtom a muanyagot) ,nyilvan az adott termekekre szuksegem van amiket megveszek. Gyakorlatilag a legtobb muanyag hulladek a haztartasunkban az elelmiszerek csomagolasabol szarmazik. En vagom ,hogy regen jo volt a nepszabadsagba csomagolt sajt is de en inkabb arra torekszem ,hogy kevesebb kajat kelljen kidobnom amiatt mert nem megfeleloen van csomagolva es mondjuk ramrohad. Sajnos idonek is hijan vagyok igy nem erek ra naponta szaladozni 10 deka felvagottert.

Meg ez sem igaz: kepviselore szavazol, nem programbetartasra, nem torvenyekre.

Raadasul a "zoldpartok" sokszor olyan megoldasokat vetnek fel, ami nem megoldas, csak annak tunik, mert sok emberrel ki lenne baszva.

Mint a security-nel: a ketfaktoros autentikalas es a haromhavi jelszorotacio kelloen idegesiti a usert, ebbol kiindulva biztosan jonak kell lennie.

Na és szerinted a képviselőnek mi a dolga? Az, hogy a te érdekeid képviselje. Azért választod.

google://képviseleti demokrácia.

(Egyébként ezért van itt oltári nagy sötétség a fejekben. Szép dolog ez a demokrácia iránti sírás-rívás, de tapasztalataim szerint az emberek 80%-ának halovány lila fingja sincs arról, hogy miről is szól a demokrácia, csak szidja az éppen aktuális politikusokat.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Na és szerinted a képviselőnek mi a dolga? Az, hogy a te érdekeid képviselje. Azért választod."

Elmeletileg igen. De csak egyetlen egy kepviseleti demokraciot mutass, ahol ez mindig teljesul. A te erdeked kepviselese odaig tart, amig nem utkozik a partfegyelem/frakciofegyelemmel.

Nem emlekszem, hogy barkit is azert valasztottam volna, hogy ÁFA emelesere szavazzon pl.

Es a lenyeg: nem fogok olyanokra se szavazni, akik betiltanak az osszes muanyagzacskot. Olyan part meg nincs, aki programja szerint (amint meg be is kell tartania megvalasztasa utan) kikutatja az olcso lebomlo alternativajat es tamogatast adnak a boltoknak, hogy csak olyan legyen naluk elerheto olcson. Neeeem, a modern zold csak olyan megoldasokban hajlando gondolkodni aminel az embereknek le kell mondania valamirol. Oket csak a betiltando termekek erdeklik, az alternativak nem.

Az a baj, hogy kurvara majdnem mindenki felelosoket keres, nem megoldasokat.

"amig nem utkozik a partfegyelem/frakciofegyelemmel."

Akkor el kell zavarni őket. Győzd meg a többi szavazót, hogy van másik jobb jelölt is. Vagy legyél te jelölt és győzd meg a többi szavazót. Demokrácia akkor működik, ha az emberek részesei nem csak külső félként követik az eseményeket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Elmeleti sikon ertem amit mondasz es igaz. Gyakorlatilag statisztikus tudna kimutatni, hogy 9 vagy 10 vagy 11 megtobb szamjegyu forint kell ahhoz, hogy a szavazok tobb mint 0.1%-at elerje a programod, es meg tudd vedeni magad a mediatamadasok ellen, melyet mar meglevo politikusoktol kapsz jobbrol-balrol. Es akkor meg csak ott tartunk, hogy talan feljutott az eselyed a megvalasztasra 0.1% fole.

Szerencsetekre (marmint ha mo-n elsz)

Az oke ,hogy a vezir orult volna ujabb stadionoknak de eleg durva adossagspiralba kerulhetett volna az orszag. Mi a tokomet csinalnatok az olimpia utan a sok sportletesitmennyel ketes minosegu hurra megcsinaljuk projektekben keszult olimpiai faluval?

Az olimpia meg eros gazdasaggal rendelkezo orszagokban is erosen fejvakaros tortenet.
Londoni olimpia idejen csillio onkentes segitette a councilok munkajat kulon olimpiai sav volt az M25-n etc

Elkepzelem ezt mikor a hungarian egy darab 7-es busz lerobbanasa is felnapos dugot tud okozni

Az olimpiai falu konkretan megoldott volna egy "nincs eleg lakohely" (alberlet kereslet vs kinalat) problemat rogton a vege utan.

Epitettek volna par sportletesitmenyt amit kesobb nem hasznalnak (70%), mikozben lett volna par lakhato haz (30%). Jobb, mint amikor 100% megy stadionokra.

Nocsak, valaki kezd felnőni. Még pár év és rájössz a megoldásra.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

1000ft termekdij minden uj nejlon zacskora, muanyag palackra.
Itt ertelmes emberek nem tudnak megegyezni abban, hogy mi a minimum, mi a maximum zold-vedelemben. Akkor mit varunk az also 80 (90?) %-tol? Irni-olvasni alig tudnak, es 20 ftert belebasznanak 1tonna nejlont az oceanba.

Amig kapitalista szabalyok alapozzak meg a gazdasag torvenyszerusegeit, addig marad a torvenyszerusegeknek megfelelo megoldas. -> 1000ft termekdij; utana nem kell edukalnod senkit, magadat sem, minden varazsutesre oldodna meg.

Mar csak azert sem, mert az a zacsko kerul a szemetesbe, ezert nem rohad a szemetesemben minden az aljan.

A megoldas: lebomlo zacsko legyen olcsobb, ezt kikutatni, ennek kimutatasat tamogatni, muanyagzacskora legyen annyi buntetes, hogy dragabb legyen a mar addigra boven megengedheto lebomlozacsko aranal.

Nem ertem a magadfajtak miert csak olyan megoldasokban tudnak gondolkodni, ahol a lakossaggal ki is lehet baszni. Van olyan megoldas, meg kapitalizmusban is, ami mindenkinek jo lenne.

Már sok éve is ott tartottunk:
"Mitől lett ilyen népszerű a műanyag zacskó? Mivel előállítása kevesebb nyersanyagot, vizet és energiát igényel, mint egy hagyományos papírtasaké, borítékolható volt az elterjedése. A gyártási folyamata kevésbé terheli a levegőt és a vizeket, mint a papírgyárak."

"Amint az utolsó fát kivágtuk, az utolsó halat kifogtuk és az utolsó folyót is megmérgeztük, rájövünk majd, hogy a pénz nem ehető."

Es hol tehetek en arrol, hogy tobb fat vagnak ki mint ultetnek?

Hol jarultam en hozza, hogy folyot mergezzenek? Mit tehetek ellene?

Hol tehetek en arrol, hogy kevesebb hal szaporodik, mint amennyit masok _kidobnak_? (En nagyon ritkan dobok ki hust)

Aldozathibaztatast kialtani mas topikokban olyan jol megy, itt miert nem?

80 millió birka Új-Zélandon komoly mennyiségő metángázzal bontja a Föld ózonrétegét. mindezt egy két-három millió körüli lélekszámú országban. Afrika jelenleg kb. 600 millió lakosú. 2050-re, azaz alig 30 év múlva, - ez a jelenlegi szaporodási rátával, - 1400 millió főre változhat.

És ennyi ember eltartásához szükséges-lehetséges állattartás mértéke? (Autókról, PET palackokról már nem beszélünk. - És ezek csak egyszerű számok.) Valóban nem a Nyugati civilizáció és a Te hibád. Kicsit nagyobb léptékben, ez nem hiba.

(Maga a környezetszennyezés, - e téren, - a populáció létszámát végül visszacsökkentő, rendszerbe fejlesztett szabályzó erő. Tehetünk érte az egész világon, hogy gyorsabban hasson és teszünk is.)

Miért nem erőltetik az afrikai kormányokat, hoznak szankciókat, korlátoznak segélyeket, függesztenek befektetéseket azon afrikai államokkal szemben, akik nem alkalmaznak megfelelő népességszabályozást, ha ilyen mértékben növekszik a lakosság? Segélyként és jelzésként küldetnénk óvszert. Tudom, hogy embertelen a helyzet ott egy európai szemével, de a népességrobbanás okozza, a felelőtlen milliárdosok meg az ok és okozat kivizsgálása helyett ész nélkül adakoznak. Meg közülünk is sokan.

csak te sorozoztal, mi meg se emlitettuk

"hogy az afrikaiak hany gyereket vallalhassanak"

Majd ha nem mi fizetjuk a vizuket meg a kajajukat meg a gyogyszeruket, meg nem akarnak ilyen tomegesen idejonni az allampolgaraik "mert ott elhetetlen", majd nem mondjuk meg nekik, hogy hany gyerekuk legyen nem tanitjuk meg oket az ovszer hasznalatara, meg nem mondjuk el a velemenyunket, hogy az "if you can't feed them don't breed them" fontosabb, mint a tetves vallasuk szerintunk. (Amugy pont a "sorosozo" Trump elso intezkedese volt a harmadik vilagban az abortusz oktatasa eseten tamogatas megvonasa, meg az elottelevo 3 republikanus elnok is ezzel kezdte, na ezzel a huzasukkal pont nagyon nem ertek egyet)

"Majd ha konkretan te bujtatsz egy zsidot hasonlo korulmenyek kozott"

Veled ellentetben en nem szeretnem visszahozni a 2. vh alatti torvenyeket csak azert, hogy megmutassam egy forumon egy trollnak, hogy "na ugye, hogy nem a helyeset tenned, hanem a szabalyt tartanad be" :P

Legyen eleg, hogy olyanok neveltek fel, akik azt lattak, hogy ez ilyenkor a helyes.

Veled ellentetben en nem szeretnem visszahozni a 2. vh

ez csak a te fejedben van, ugorhatunk

Legyen eleg, hogy olyanok neveltek fel, akik azt lattak, hogy ez ilyenkor a helyes.

amibol egyaltalan nem kovetkezik az, hogy majd te is igy fogsz tenni a jovoben. Ez egyelore max. egy wishful thinking. De ha megered, lesz majd lehetoseged a gyakorlatban is megprobalni...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Én erre szoktam gondolni:
Légy a változás, amit látni akarsz a világban...

Jó, hát a legtöbb ember felnő ahhoz, hogy meg tudja különböztetni a fontos dolgokat az aktuális parasztvakítástól. Pont ilyen ez a zöld bűntudatkeltés is: a sötétzöldek (akik komolyan gondolják) vagy szintén felnőnek, vagy kihalnak, mint a dinoszauruszok, a megélhetésiek meg leszedik a sápot a sötétekről, amíg megy a verkli, aztán majd átállnak a következő hájpra.
Neked csak azt tudom javasolni, ték it ízi, nem kell velük vitázni, a sötéteket úgyse hatják meg az észérvek, a megélhetésiek meg amúgy is csak röhögnek a markukba. Nem kell velük foglalkozni: pont úgy kell lepasszolni őket, mint a mítúzókat, a vegánokat, az alapjövedelmeseket, az ömvéjezőket, meg a homeopatákat.
--
Csaba

Igen, csak a metoo-sokon, a veganokon, az Amway-eseken meg egyeb MLM-eseken, meg a homeopatiasokon mar nevetnek elegen. Sokan. De a sotetzoldeknel van egy "velemenyelit altal biztositott vedelem", es "amugy is a tudosok nekik adnak igazat mindig" (oke, neha vegans also try to take credit, de ok legalabb egeszsegesen ki vannak nevetve).

(Igaz, a velemenyelit vedelme a metoo-n is ott volt, amig nem lett kinosan sok a hamis vad.)

A lenyeg hogy vegre egy olyan kuldi el (en) a picsaba a sotet zoldeket, aki egyebkent a semminel tobbet tett, es nem egy netto klimaszkeptikus (sot). A poszt pont azoknak szol, akik inkabb hallgatnak sotetzoldekre, mint azokra, akik szerint nincs ember alkotta klimavaltozas, mert ok faznak telen. Mert mig utobbiak megkapjak a megerdemelt pofonjaikat, elobbiek hibaira ritkan van ramutatva.