A Microsoft csatlakozott az Open Invention Network-höz, a Linuxot és nyílt forrást védelmezők táborához

Címkék

2005-ben Open Invention Network (OIN) névvel céget hozott létre az IBM, a Sony és a Philips karöltve a Red Hat-tel és a Novell-lel. Az OIN egy vállalat, amely szabadalmakat vásárol, majd azokat jogdíj fizetés megkövetelése nélkül (royalty-free) licenceli olyan jogi személyeknek (vállalatoknak), akik beleegyeznek abba, hogy nem használják fel saját szabadalmaikat a Linux vagy Linux-szal kapcsolatos alkalmazások fejlesztői ellen.

A New York-i székhelyű vállalat a szabadalmi portfólióját nem csak arra használja fel, hogy bátorítson további tagokat is a csatlakozásra, hanem önvédelmi céllal is, azaz a rendelkezésére álló szabadalmi csomag "erejével" próbálja "lebeszélni" a Linux és Linux-szal kapcsolatos alkalmazások fejlesztői ellen indítandó perekről az esetleges támadókat.

Az OIN-hoz az elmúlt években több nagyobb név is csatlakozott. Most a Microsoft jelentette be, hogy csatlakozik a Linuxot ekképp védők táborához, mintegy 60 ezer szabadalmat adva az OIN meglevő szabadalmi pooljához.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Emlékeim szerint: Anno ezt az MS elleni önvédelemre hozták létre.

Lekestek, kaparnak, nemigen sikerul. Ebben a sorrendben. Most meg megvennek/befolyasolnak az Uristent is (amig van ravalo).
Mehetnek ikszbokszozni, bar a PS4 ellen se sok eselyuk van. Szerver fronton se nagyon, desktop front meg lagging (tudom, tudom ...turelem) O365, cloud talan meg megy egy ideig.
Evvan, par ev es vege.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Szegény Microsoft, nem tanul.
Pedig az se jött be anno, mikor implementálta a HTML 7, 8, 9-et is az IE-be...

Üdv,
Marci

Pont ez a baj az IE-vel. A HTML az 5.2-es verzional tart (2018.jan. 28 talan), a html5.3 betaban van.

Az ie meg megint valami nem szabvanyos szart csinal html7, html8 es html9 neven.
Gratulalok hozza.

;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Farkas őrzi a bárányokat. Mi lesz ebből?

Ha az innovatív FAT fájlrendszerét GPL alatt kiadná, akkor nem csak szájkaratés lenne.

Még mindig nem tudom eldönteni, hogy az MS most tényleg így gondolja, avagy megint trollkodik. ;)

HN-rol egy ertelmesnek tuno komment:

"...It is about the scale and importance of Azure and Linux/OSS usage there that made the MS hugely vulnerable to the same style patent attack that MS has been doing all these years against Android and the likes. Joining OIN they almost completely mitigate that risk. MS does that it has been always doing - milking and protecting its cash cow as much as possible."

+1 Gyakorlatilag már jelentős bevételük származik az Azure-on keresztül a Linux-ból és ezt most gondolták úgy, hogy be kell biztosítaniuk. Az a kérdés hogy az Azure-on a Linux/Windows arány mikor és milyen értékre áll be. Az elmúlt évek trendje a Linux térnyerésének kedvezett az Azure-on a többi cloud szolgáltatónál meg mindig is a Linux volt az elsődleges.

Ez már egy éves: https://www.developer.com/daily_news/90-of-the-public-cloud-runs-on-lin… de ha az Azure is megközelíti ezt az arányt a Microsoft-nak fel lesz adva a lecke.

Érdekes lesz nézni mi lesz a Microsoft következő lépése ezen a területen.

Androidon is eléggé megtolták a szekeret mostanában. Nem lennék meglepve, ha lassan jönne tőlük egy desktop disztró is.