Microsoft laws Linux ?

Fórumok

A Linux Mind csatornán futottam bele egy egészen elképesztő dologba.

A Microsoft új reklámkampányt indított az egyik terméklistázó weboldalon a notebookok oldalai alatt annak érdekében, hogy a potenciális vásárlók inkább a Windowszal előtelepített változatokat vásárolják egy adott modellből a linuxos változat helyett.

Kapcsolódó cikk:
https://androbit.net/mini/3829/a_microsoft_szerint_a_linux_egy_nem_bizt…

A Linux Mind videó:
https://www.youtube.com/watch?v=YZGLq7SEgIw

Egy kép erről:
https://cdn.discordapp.com/attachments/410110321584373782/4942238657871…

Hozzászólások

Garancia??? Szerintem ez a legnagyobb hazugság. Hol van a világban bármilyen software termékre garancia?
Na meg frissítések mint előny a Linux ellen?
Kompatibilitás. Mac nem kezeli Windows fájlrendszer, és fordítva. Vegyél mindegyikhez külön külső HDD-t.

Garancia szoftverre, pl. Az apple vilagaban van(mivel a vasarlaskor azt is megveszedj, igaz, hogy egy erosen korlatozott fajta, ha valami gebasz van es egy hard reset vagy az adott alkalmazas (sajat apple alkalmazas) ujratelepitese nem oldja meg akkor kap egy clean installt aztan kesz (ez a szemukben garancialis javitas).
A mac valoban nem kezeli alapbol a wines filerendszert es a tobbit(ami mondjuk nem igaz, mert majdnem mindent beolvas de csak READ ONLY modban) de ha felteszed pl az ntfs3g-t akkor nativan kezeli. Winre meg az sincs megoldva hogy a lemezkezeloben legalabb azt meg tudja mondani, hogy mire van formazva a lemez, csak annyit ir, hogy ismeretlen( ez ugye lehet a serult ntfs-tol elkezdve reiser,hfs, ext vagy akarmi), es olyan alkalmazast meg nem lattam winre ami nativan tudna kezelni az uj filerendszereket es egy sima excel file masolasahoz ne jaratna a processzort feleslegesen sokaig. A kulso hdd-ket meg exfat ra formazod es jonapot.
A frissitesekben teljesen igazad van, abban a minosegi/mennyisegi sorrend szerintem a linux aztan mac es vegul a win.

Természetesen ez mind tudott. De itt nem arról van szó hogy az MS szerint akkor lesz meg mindez ha még keresel egy informatikust és mindezeket bele hekkeli neked a rendszerbe, hanem úgy kezelik, úgy mondják meg hogy veszel mint átlag felhasználó Win és Apple rendszerekkel számítógépeket és neked az úgy mindjárt jobb és működik, kompatibilitás szempontból is a reklámszöveg szerint. Hát az úgymond gyári helyzetben még nem.

Anno üvöltve (csupa nagybetűvel szedve) ott figylet az EULA-ban, hogy nincs semmire garancia, beleértve azt, hogy a program alkalmas arra, amire használni szeretnéd. Gondolom, ez most is benne van (mert az usákoknál ilyen minden felelősséget kizárunk nélkül érdekes pereket lehetne bukni), úgyhogy azért aki ezt a garancia dolgot leírta, az gyorsan nézzen utána...
Egyébként meg az OS-eket a két oldal között felcserélve is igaz lehet mindegyik állítás, megfelelő szempotnokat figyelembe véve.

Fenyegetve érzi magát a Microsoft? Vagy csak megint túlbuzgólkodnak a magyarországi gyarmatlakó intendásaik? Tudja fene!
De a hirdetés úgy lenne korrekt ha az árakat is odaírnák a két oldalra ugyanannál a modellnél.
Szerintem eddig is Windowst telepítettek a magyar boltokban eladott Linuxos notebookokra amint hazavitték őket. Egyszerűen azért veszik azokat mert olcsóbbak.
Szóval ha az árkülönbség több mint 2000 forint akkor már nem éri meg a Windows notebook. 1000 forint környékén lehet vásárolni ugyanis legális Windows licencet az EU-ban. Még egy ezrest rászámolok a telepítéssel eltöltött időre, mindenkinek egyéni ízlése szerint ez lehet több vagy kevesebb. Szóval eléggé értelmetlen ez a FUD reklámkampány.

Normális HUP-ot használok!

Igen, fenyegetve érzik magukat. A legtöbb felhasználó a géppel együtt veszi az OEM Windowst, ez az MS egyik legfőbb bázisa, külön Windowst kevesen vesznek.

Nem is a Linux fenyegeti ezzel a MS-tot, hanem bármilyen nem Windows OS, pl. a FreeDOS is. A MS nem tudja ezeket az eladott gépeket MS-Windows-adóval sújtani, pedig ezeknek a gépeknek a zömén is Windows köt ki, de kalóz verzió. Nyilván az MS azt szeretné, ne is lehessen egyáltalán gépet kapni Windows nélkül.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Linus Trovalds, önnek mi a véleménye a magyarországi helyzetről?
Oh f*** this is a *** *** f**** that ****

Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Ez simán GVH-s jogsértés.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én már beküldtem a tesztet, ha más is szeretné, akkor az alábbi linken elérhető. Én a "Űrlap fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, megtévesztő reklám, jogsértő összehasonlító reklám, üzleti döntések tisztességtelen befolyásolása bejelentéséhez" űrlapot küldtem be.

http://www.gvh.hu/szakmai_felhasznaloknak/urlapok/bejelentesi_urlapok.h…

A ket rendszer kozul melyik is szokott laptopokon elotelepitett adware-rel (pl. leszedhetetlen McAfee trial) erkezni? :P

Meg valaki szoljon mar nekik, hogy attol, hogy nincs 3-4 oran at hasznalhatatlan allapotban a gep, meg vannak frissitesek, biztonsagi frissitesek meg vegkepp.

Get the Facts FUD (3rd party edition)

Volt olyan időszak meg márka, mikor egy tetves (bocs) X szervert meg ablakozó felületet nem raktak fel, csak simán egy pőre alap Linux-ot kib@szásból. Mondjuk a FreeDOS-sal se járt jobban ez ember, pedig ahhoz is létezne mindenféle segédprogram meg GUI.

Lehet ezek a gépek leginkább erre a régióra lettek igazítva, ahol az embereknek nem kicsi probléma kifizetni egy Windows árát még pluszban a géphez a hazai átlagfizetésből számolva. Majd úgyis feltesznek rá tört Windows-t. (persze ezzel nem azt akarom mondani hogy ebben a problémakörben csak a vásárlók a hibásak)

Ettől még tehettek volna bármilyen random, egyből használható, WM-el telepített, közösségi támogatással rendelkező disztrót, pl.: Debian, Mint, Ubuntu, Fedora, Manjaro, akármi, de pont ilyeneket... Ez inkább arról szólt, hogy "Nézd milyen szar a Linux, ezt akarod használni!?"

Ismerős vett egy új, márkás notebookot, előretelepített Ubuntuval. Hazaviszi, bekapcsolja, használja. Nincs vele semmi gondja,annak ellenére, hogy előtte soha nem használt még Linuxot. Kb. egy hét után feldob egy ablakot, hogy van ám frissítés, akar-e frissíteni. Frissít. Utána azzal hív, hogy nincs internet. Miután megadja a gép pontos típusát, kiderítem, hogy bizony a wifi modul nem támogatott Linuxon. A gyártó oldalán van driver, amit fel lehet rakni. A „műtét” menete nincs leírva. Gondolom, szerintük az mindenkinek triviális. Nyilván a gyártó felrakta a saját driverét, és azzal jó volt. A frissítés meg felülírta a gyári változatot.

Ha elhozta volna hozzám, akkor megcsináltam volna. De ezt nem vállalta be, mert nem akart minden frissítés után kirándulni a géppel. Így aztán vett egy Windows 8-at (akkor az volt a legújabb).

Hiába volt az az első benyomás, hogy „jó nekem a Linux is”, ha egy hét után érkezett a pofon. Sem a csomagoláson, sem a vele adott kevés papíron nem volt egy figyelmeztetés, hogy „aranyoskám ez csak a gyártó wifi driverével fog működni”. Esetleg még egy link is a gyári driverre.

Asus laptop előtelepített Endless OS-el és hibázik a touchpad. Rövid idő után megszűnik működni, dmesg tele error sorokkal.
Win 10 egyből jó rajta.
Linux-nak főleg laptopoknál van még mit fejlődnie hardware támogatás téren.
Meg persze az Asus-nak is lenne mit fejlődnie, hogy ha Linux az alap rendszer a gépén akkor olyan tuchpad legyen benne ami működik is hibátlanul vele.

Tudom, hogy a works for me nem érv, de miután némi fórumos segítséggel, netes kitatással kiderült, hogy az Acer EFI implementáció nem szabványos, s ezt figyelembe vettem, onnan hibátlanul használható az Acer Aspire ES1 sorozaton a Fedora, de szerintem bármelyik korszerű disztribúció. A szabványtalanság viszont nem a Linux bűne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én Dell laptoppal jártam úgy, hogy a Win 640x480-ban indult el, a wifi nem működött és hangja sem volt. Anno legfrissebb Win7 30 napos próbaváltozat egyenesen az MS oldaláról letöltve. Bebootoltam egy Fedorát és minden ment.

Másrészt ha 1 hét alatt lerohad a cucc, akkor az bőven nem csak jótállási időn belül van, de pénzt vissza lehet kérni. A bolt is jól jár, hogy nem mész minden frissítés után vissza garanciális javításra.

A fenti eset is egy Dell laptoppal esett meg, így ez nem jelent semmit.

Ha besétálsz a boltba, és ott veszed meg a gépet, akkor nincs pénzvisszafizetés. Ugyan ünnepek után több-kevesebb kereskedő szokott ilyet tenni, de ez nem kötelező. Csak akkor kapod vissza a pénzed, ha a készülék nem javítható, és már cserélni sem lehet a készüléket (mert pl. már nem gyártják, nincs raktáron).

Vásárolsz egy üzemképes notebookot, amit az A cég gyártott és rárakta a B cég szoftverét, C kereskedő pedig eladott. Utána frissíted a szoftvert a B cég (vagy lelkes amatőrök) által kiadott szoftverrel. A kérdés az, hogy ez garanciális probléma? Nem vagyok jogász, így nem tudom a választ, de nem fogadnék nagy összeggel arra, hogy köteles a kereskedő javítani, cserélni. Ha a bíróság mégis így döntene, akkor elegendő visszaraknia az eredeti változatot, és ezzel meg is javította a gépet. Csak hogy örülj.

Mások hogy csinálják? Az Apple esetbe egy kicsit más, mert ott a hardware és a software gyártása egy kézben van. Ennek ellenére volt már rá példa, hogy a hardware-es hibát software-esen „javították”, nem pedig cserélték a készüléket. De az MS-nél is volt olyan, hogy egy frissítés után nem indult el a gép. Azonban arra nem emlékszem, hogy ilyenkor a kereskedő visszafizette volna a gép vételárát a vevőnek.

Tudomásom szerint szoftverre nincs garancia, csak a hardverre.

Ezt olvastam egy webshop ÁSZF-ében:

"Amennyiben a terméket Windows licensszel árulja Cégünk, az csak azt biztosítja, hogy a laptophoz jár Windows termékkulcs......

.......Amennyiben a bevizsgálás során fény derül arra, hogy termék hibás működése nem hardveres, hanem szoftveres okokból kifolyólag alakult ki, a forgalmazó bruttó 5000 Ft-os bevizsgálási díjat számíthat fel."

Ez azért is szép így, mert ugye elvileg az van hogy géppel adott OEM Windows terméktámogatását nem az MS végzi, hanem az OEM gépet eladó forgalmazó.

Szívatnak minket felhasználókat de nagyon. Nem csoda hogy sokaknak nagyon elegük van a multikból és inkább a nyílt világ és a közösségek felé mennek. Ott se hibátlan minden, hogy is lehetne. De legalább nincs tervezett és szándékos lehúzás.

Ja és még az lesz a jó a jövőben amikor már tényleg elterjednek az okos cuccok. Mikor majd a hibásan működő hűtőszekrényedre kapod meg hogy a hibás működés nem hardware hanem software hiba, arra meg nincs garancia.

"Cégünk, az csak azt biztosítja, hogy a laptophoz jár Windows termékkulcs."

Itt valami nincs rendben. Az OEM szoftvert a gyártó, aki rárakta a szoftvert, az támogatja. Ha ennyire próbálnak hárítani, akkor ők valamiért nagyon védik magukat. A vevők pocsék értékelése és az emiatt beborult bizniszük után még pénzük se lesz ügyvédre, hogy védjék a hátsójukat.

"Utána frissíted a szoftvert a B cég (vagy lelkes amatőrök) által kiadott szoftverrel."

Nem én frissítem, a szoftver saját működéséhez hozzátartozik, hogy frissíti magát. Nekem eladtak valamit, ami magától egyszer csak elromlott. A kisker jobb, ha nem próbál dönteni, hanem továbbpasszolja, mert akkor a vevők haragja és az 1 csillagos értékelés nem rajta marad, hanem a gyártót/terméket húzzák le a különböző oldalakon. A gyártónak meg ezek után talán megjön az esze és olyan terméket csinál, ami frissítés után is működni fog.

Hardveres hibát szoktak szoftveresen javítani még Linuxon is. A lényeg az, hogy működjön az egész együtt.

„Nem én frissítem, a szoftver saját működéséhez hozzátartozik, hogy frissíti magát.”

Rákérdez (Linuxon), hogy akarod-e frissíteni. Ha úgy gondolod, azt is megnézheted előtte, hogy mit fog frissíteni. És akár le is tilthatod az egyik csomag frissítését. Tehát a Te döntésed, hogy mi fog frissülni. Az is a Te döntésed, hogy nem foglalkozol vele, és hagyod, hogy frissítse azt amit akar.

Az általam elmesélt történetben az volt a probléma, hogy a vásárló semmilyen információval nem rendelkezett arról, hogy egy bizonyos csomagot nem szabad frissíteni. Sem nagybetűs, sem kisbetűs információ nem volt róla.

Rákérdez (Linuxon), hogy akarod-e frissíteni. Ha úgy gondolod, azt is megnézheted előtte, hogy mit fog frissíteni. És akár le is tilthatod az egyik csomag frissítését. Tehát a Te döntésed, hogy mi fog frissülni.

A kérdés itt az, hogy mi a rendeltetésszerű használata a szoftvernek, és erre vajon ki hívja fel a felhasználó figyelmét. Ugye ha senki nem mondta neki, hogy nem frissíthet, akkor sajnos még akkor is rendeltetésszerű a frissítés, ha ugyan ehhez a felhasználónak le kell okéznia valamit, és ez aztán valamiért elrontja a gépet.
Más kérdés, hogy ha a gyártó szerint az a rendeltetésszerű használat, hogy nem frissít a felhasználó, akkor meg a kellékszavatossággal lesznek gondok (gyk: a készülék alkalmatlan arra, amire eladták, mivel az az iparágilag elfogadott standard, hogy internettel kapcsolatban levő rendszert frissíteni KELL, tehát ha a gyártó szerint ezt nem lehet, akkor ez bizony alkalmatlan a használatra).

Még egyszer: Nem én frissítek, hanem az a rendszer csinál magától valamit, amit adtak. A frissítés tiltása is sokkal inkább aktív beavatkozás a rendszer életébe, mint az engedélyezése, mert azzal a rendszer saját alap működését bírálom felül.

Persze adhatnak egy útmutatót, hogy a rendszer hülye és ha frissíteni akarja magát, akkor tisztelt vevő, kéretik megtiltani neki. Lehetőleg az útmutató átvételéről egy bizonylat is szülessen, amit aláírva oda kell adni a kereskedőnek.

Meg mi a fenének tegyenek fel egy jól konfigurált Linuxot a gépre? Akinek Linux kell, az úgyis magának szeretné kialakítani a háttértáron a filerendszer layout-ot, a saját kedvenc disztribúcióját fogja feltelepíteni, a saját konfigjaival, scriptjeivel megspékelve. Tehát bármi van a háttértáron, az törölve lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért, mert a Linux ingyen van, így a gép olcsóbb Linuxszal, mint Windowszal. Vannak, akiknek ilyen-olyan okok miatt nem jó a Linux, ők mindenképpen Windowszal fogják megvenni a gépet, viszont vannak, akiknek egy előtelepített, jól konfigurált Linux is teljesen alkalmas lenne, ők nem értenek egyik oprendszerhez sem, nekik mindegy, hogy mi az, ami fut a gépen, csak jó legyen, elégséges legye a céljaiknak. Miattuk kellene olyan Linux a gépre, ami nem igényel kunsztokat, de ehhez a hardvergyártók erőteljes közreműködésére is szükség lenne.

Ezt írtad:

Miattuk kellene olyan Linux a gépre, ami nem igényel kunsztokat, de ehhez a hardvergyártók erőteljes közreműködésére is szükség lenne.

Erre írtam azt, hogy nem érzem így. Vagy csak szerencsém van. Való igaz, hogy régen úgy kellett a kernelhez forrásból wifi driver-t fordítani, ami valóban nem menne a legtöbb felhasználónak, de ez ma már nincs így. Feltelepíted és működik. Csak úgy, magától. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, van olyan hardver, ami csont nélkül megy, én is tapasztaltam ezt nagyon sokszor, de a környezetemben mindig van valaki, aki belefut ebbe-abba, és reszelni kell nála.

Csak egy példa:
TP-Link Archer T2U
FCC ID: TE7T2U
MediaTek MT7610U
VID:PID 148f:761a

Ezzel mit kezd a legújabb kerneled?

Az olcsó laptopok windows-zal is a szívás kategóriába tartoznak, nem egyszer láttam már hivatalos oldalról leszedett nem működő drivert, BIOS-t (!) vagy olyat, hogy csak simán leakel és 5-6 óra után gigányi ramot eszik a hangkártya driver stb.
Drágább gépeknél nem szokott gond lenni, pl. egy thinkpadre vagy elitbookra a linux install annyiból áll, hogy lefut a telepítő. Ugyan ez desktopra, a filléres alaplapokkal nem gyakran nem sleepel még a windows sem, az ezer éves használtan szerzett dell workstationom még dual-boot esetén is gond nélkül sleepel mind linuxon, mind windowson.

Úgy 2006 körül az Asus az Eee PC netbookokra tudott olyan Linuxot tenni ami össze volt csiszolva a hardverrel és a felhasználóknak sem okozott gondot a használata.
A Microsoftnak akkor többet kellett tennie egy reklámnál, hogy elérje azt, hogy a későbbi netbookok inkább Windowssal legyenek előtelepítve...
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

> - Biztonság

Mert a windows olyan biztonságos, ugye...

> - Egyszerű újratelepítés

Ez miért olyan fontos? A windows-t még 2018-ban is állandóan újra kell telepítgetni?

> - Frissítések

A win10 után ez a pont inkább hátránynak tűnik egy windows esetében, mint előnynek.

- Biztonság

Jogosultság kezelés, tűzfal, csomagokon digitális aláírás, SELinux, ami állítólag az NSA igényeinek is megfelel:

https://www.nsa.gov/what-we-do/research/selinux/

https://getfedora.org/keys/

Szóval szerintem ezzel házalni az MS-nek kicsit kínos.

- Egyszerű újratelepítés

Egy Fedora - vagy bármelyik népszerű disztribúció - telepítője sem bonyolultabb a Windows-énál.

- Frissítések

Ha bekapcsolom a dnf-automatic daemon-t, akkor jönnek maguktól, ha nem, akkor még mindig mondhatok neki egy dnf upgrade parancsot.

Szóval akkor most mi van?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Dehát van választás, ott a macOS is a bal oldalon!

Amúgy a MSHU marketinggépezet már alkotott furcsább reklámot is, nothing to see here, move along.

Micsoda freudi elszólás ez az egyszerű újratelepítés. Mert miért akarnék én egy biztonságos, kényelmes, frissített rendszert újratelepíteni? Ja hogy néha kell, mert összefossa magát :D

Vagy a költő mégiscsak értett valamit a marketinghez, és tudta hogy a legtöbb ember azon a szinten van, hogy ha elmegy a wifi, akkor a szomszéd Pistikét hívja át windows-t telepíteni.

Mint ahogy te is bedőltél annak a meme-nek, hogy ha teleszemeteled a géped, és ezért lassú lesz, akkor csak a full reinstall segít rajta.

Melóban egy kb. két éves Win10-es gépet használok. Központilag imagelve jött, a céges előírások miatt soha semmit nem telepítettem rá, csak használom, tehát azt sem lehet mondani, hogy pistike módra minden szart felpakolva nyírom ki magam alól az oprendszert.
Ehhez képest először az ADUC-ra kezdett panaszkodni, hogy a program gyártója nem megbízható :), újabban meg a számológép alkalmazást nem tudom elindítani. De legalább utóbbiról többet is megtudhatok a Microsoft áruházban...

Magyarul van egy kályha, oszt' jónapot. Gondolom gyalul mindent (alkalmazások, profil), biztos, ami ziher alapon... De ha csak az alkalmazások mennek a levesbe, már az is szívás... A Windows-os egyszerű újratelepítés tud olyat, mint mondjuk a yum-debug-restore egy home alatti fs-t nem újrakreáló telepítést követően...?

Hiszen csak azt csinálja amit eddig is, és amihez a legjobban ért:
Hazudik, csal, megveszteget, rágalmaz, és átveri az ügyfeleit.

Pár éve az "I'm a PC/MAC/Linux" videó volt amivel úgy érezte meg KELL győzze a (l)usereket, arról hogy csak a pici puha az egyetlen Operációs Rendszer, sőt ő maga a PC. éééérted.

Mondjuk a bal oldalon ott a macOS is, szóval ez most valami kooperáció??
LOL

Microsoft, mert Te megérdemled!
--
zrubi.hu

Lehet az MS marketingesei az ilyen reklámok kidobásakor a következőképpen gondolkodnak:
1. Az átlagember elolvassa és a nagyobb része el is fogja hinni mindezt, tehát nyertünk.
2. Az IT szakik elolvassák és hetekig ezen fognak rágódni, mennek a flamek, sokat beszélnek megint az MS-ről szakmai portálokon, tehát ott is nyertünk.

én szerintem:

volt egy jó pár év amikor a linux desktop csili-vilibb többet tudott mint a win, de mégse tudott terjedni

azóta linux desktop szinte nem is fejlődött, a nyilvánvaló idegesítő hibák száma nőtt + f*ck nvidia

win oldalon pedig az utóbbi pár évben nagy volt a csönd, viszont felhasználói élményre tényleg gyors és stabil, nincs vele annyi szívás

mindenféle hír jön hogy a linux-ot próbálják integrálni így+úgy

linux foundation-nél közben CoC van

sztem egy színfalak mögötti háború pont így nézne ki

Besírok hogy a Windows egyik előnye 2018ban a könnyű újratelepítés. :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Akiket ez a reklám fog eltéríteni a linux használattól (sponsored by MS), azok nélkül a linuxosok is jobban meglesznek.
Akarom-e, hogy a desktop linux olyan elterjedt legyen, mint az android mobilon? Be kell valljam, hogy nem igazán. Megvannak ennek az alacsony "piaci" részesedésnek a maga előnyei.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Meg Software Asset Management sales ügynök, meg "hibás" tananyag az EU által finanszírozott képzésen a leendő "oktatóknak" ahol az MS termékek istenítve vannak (ebből tippelem honnan származik) de a teszt kérdések is helytelenek (Az Outlook az máig egy levelező szoftver és nem egy online szolgáltatás, az az Outlook.com, arról nem beszélve, hogy egy lefagyott számítógépet se az ALT+F4, se a ctrl+alt+del, de még a feladatkezelőbe való belépés se fog meggyógyítani, a teszt szerint mindhárom megoldás).

Bár úgy tűnik, hogy az IKER 3-ba már Licensing Expert az ember (hol lehet letenni? :D).

Esetleg adnál példát, hogy pl. Windows 10 userként mi bajom származna abból ha mondjuk a Windows 7 napi szinten ismert rendszer lenne a világban?
Csak, hogy legyen valami mérce, hogy milyen szintű konkrétumokat vársz.
Fontos: a Windows 7 vs Windows 10 itt hasraütéses példák voltak, ha nem gondolod megfelelőnek az analógiát, akkor nyugodtan válassz helyette találóbbat.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Most kövezzetek meg, de szerintem teljesen lényegtelen, hogy bizonyos mennyiségű reszeléssel mennyire jó Linux desktopot lehet összehozni. Az átlagos vásárló szempontjából az a lényeg, hogy ha otthon kiveszi a gépet a dobozból, akkor az mennyire lesz használható. És ebből a szempontból nézve a reklám még csak nem is hazudik: a legtöbb ilyen előtelepített Linuxon még egy DE sincs, kapsz egy konzolt, azt' jónapot, azzal tényleg nem lehet dolgozni.
Egyébkként ha olyan embernek kell, aki nem ért hozzá, és állandóan szakemberhez fogja hurcolni, nem biztos, hogy jobban jár, mintha kifizeti a kedvezményes, beépített Windowst, amit azért már elég sokan tudnak kezelni.

Ez _nem_ a Linux hibája, már bocs. Anno a párom régi nótosa Ubuntu-val érkezett, korrekten felrakva (külön a /home!), GUI-val, alkalmazásokkal, működő wifivel, ahogy kell. Más gépen mondjuk a /home nem volt szeparálva, de ott is normálisan használható volt OOB a linuxos notebook.
Nem tudom, te milyen előtelepített Linuxos gépekkel találkoztál eddig, nekem Windows-okat "belakni", Windows-ról új Windows-ra költözni sokkal-sokkal nagyobb meló volt, mint Linuxoknál ugyanez. És azért ilyenhez az elmúlt évtizedekben volt néhányszor szerencsém.

Kivételek mindig vannak, pl. rémlik Dell-nél valami üzleti széria, amihez gyárilag beállított Ubuntu volt.
A legtöbb gyártó viszont csak azért tesz fel Linuxot/FreeDOS-t, mert van valami bugyuta előírás, ami miatt OS nélkül nem lehet gépet eladni. Nem akarnak a szoftver saját eszközökhöz reszelésére áldozni. Ha megtennék, akkor lehet, hogy a végeredmény kerülne annyiba, mint a mennyiségi kedvezményes Windows. Akkor meg - a gyártó szempontjából nézve - minek?
(Másképp: a free OS-el "telepített" gép azért olcsóbb a polcon, mert semmilyen formában nem költött rá a gyártó).

A Vostro nem üzleti széria volt emlékeim szerint :-P "OS nélkül nem lehet gépet eladni" De lehet. Amit nem, az az értékcsökkenés szabályozásából lett levezetve: OS nélkül egy számítógépet nem lehet rendeltetésszerűen használatba venni, márpedig ez a feltétele az értékcsökkenési leírás megkezdésének a feltétele. (Hogy most mi a gyakorlat, azt nem tudom.)

Meglepően tapasztalom hogy otthoni felhasználóknak, vagyis az átlagos felhasználóknak az utóbbi években több Linuxot telepítek mint Windowst. Ez a pozitív oldala. És amúgy el is vannak vele általában, kevés a probléma.
A negatív oldal viszont hogy akkor döntik el legtöbben a Linux használatot mikor vázolom nekik hogy nem vagyok hajlandó nem legális, másolt, tört programokat telepíteni mások gépeire, bizonytalan hogy meddig működéssel és vírusesélyesen (aktivátorok). Meg hogy elmondom mennyibe kerülne a Windows meg az Office a gépére. Na akkor jön legtöbbször hogy jó, akkor legyen Linux aztán meglátjuk. És az esetek nagy részében aztán marad is a Linux. Működik, elvannak vele.
A másik véglet amikor valaki Apple gépet vesz mert nem számít a pénz. Meg kb. húszból egy aki megveszi otthonra is az üzleti kategóriás laptopot a hivatalos Windows és Office párossal együtt.

A legjobb amikor van pénz és úgy hallották az Apple a legjobb és akkor legyen az, sőt már meg is van véve. Majd utána jön hogy kellene Word, Excel mert a gyerek azt tanulná az iskolában. De az iskolai Office ami ingyen van az Windows-ra van. Akkor hogy legyen? Mondom a Mac-en virtuális gépben elfut a Windows, arra az Office. Ja hogy azt is meg kellene venni, mármint a virtuális Windowst. Meg hogy ja már megvettük az Apple gépet csak épphogy talán elég a VM Windows futtatására a RAM, tárhely benne, de lehet hogy nem, mert az egy Macbook, vagy Air kicsi belsővel. ÁÁÁÁ! Súlyos.

De igen, csak két baj van vele. Kellene amikor a gép offline van, útközben is, nyaralóban is, mert akkor hogy csinál leckét. Meg az iskolában a telepített verzió van a gépeken, azzal tanulnak.
Ja és persze van Mac-re is Office, de pont itt olvastam hogy nem teljesen dokumentum kopatibilis a Windows verzióval.

Az Access tényleg jogos, viszont az O365 az nem a webes felület neve, hanem az egész szolgáltatáscsomag - amiben vagy van telepíthető vastagkliens ("desktop" Office), vagy nincs, attól függ, milyen licenc van a felhasználóhoz rendelve. Így aztán lehetne használni a nyaralóban is. :)

Na jó, de a Win-es Office se teljesen forward-backward kompatibilis... Amibe több ízben belefutottam: 2007 és 2010 között eltérő nyelvi verzióknál volt, hogy 2010-ben készült, majd 2007-ben szerkesztett doksiból a következő 2010-es megnyitáskor hirtelen eltűnt az összes szóköz a nem a megjelenítési nyelvvel megegyező nyelvű részeknél... Próbáltam reprodukálni, nem sikerült, kell még hozzá valami, de... na, azért vannak hibák mindenhol.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Dehogy, csak az MS-nek nem felejtünk :) [és egyébként a 2010-et most vezetem ki és cseréltem 2016-ra, mert már az Office-nál is kezdik, hogy minden második... ha nem is használhatatlan, de jó szar :)... pl. a '13 az ALL CAPS ribbon tab felirataival ottrohaggyonmegaholvan]

Ohh... ok, leesett. LOL :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

o365 az 27k/ev, es 3 evre nyugodtan lehet tervezni: 81k/3ev

Office dobozos (ami egy kulcs szinten), az meg 67k.

Nemkicsit atb@szas kategoria.

Ja es az office.com/live.com-on ha nem lepsz be, akkor elkeri a telefonszamodat, mert "valaki megprobalt nagymennyisegu spamet kuldeni" (nem pontosan idezek).

30 licensznel az elso 3-nal meg elhiszem a hibauzenetet, de a huszadiknal mar nagyon gyanus. Meg szerencse hogy uaz a telefonszaam jo volt az osszeshez. Meg is zavarodtam volna, ha annyi telot kellett volna osszeszednem.

Rengeteg laptopnal meg nincs is winpro opcio, ha azt is kulon kell megvenni akkor 30k.
Szoval az egesz wines akcio lazan kiad egy 100k felarat. Egy laptop meg tipikusan 2-300k kozott van, szoval osszemerheto.
---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Random notebook-os webshopot nézve 200-250E az alja a Windows 10 Pro-val elérhető gépeknek, tehát a 300-zal első blikkre erősen fölé lőttél. Ha viszont megnézem a gépek beltartalmi értékét :) illetve a szervízigényt/tapasztalatokat, illetve azt is figyelembe veszem, hogy Windows Pro-val elsődlegesen munkaeszközt vesz valaki, nem pedig hobbigépet, akkor azért árnyaltabb a kép, és valóban 300E környékén kezdődnek azok a gépek, amit heti 5x8+hurcolás jellegű terhelésre, minimum 2-3 év NBD/helyszini garival adnak - azaz elsősorban munkavégzésre vannak tervezve.

Otthonra miért is kéne Windows Pro? Mi az, amit a Home nem tud, és otthoni használatkor is "must have"?

fel munkaido. Azaz heti par nap home office, de neha bejon.
Es kell az active directory erre.
Szoval amikor bejon akkor "asztali gepkent" funkcional.

Volt egy uj kollega, aki a fizetesi igenyebe belealkudott egy laptopot, mert o azt szeretne hasznalni benti gepnek, es nem felelt meg a 30" all-in-one gep (amit kapott volna).

Erthetetlen. De nem is celom az embereket megerteni. Van erre egy idevago xkcd;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem biztonságos, inkompatibilis, bonyolult rendszer... Mintha már láttam volna ilyet párat, amióta az ámítástechnikai iparban vagyok... Várjunk egy percet: csak ilyet láttam.
Off: az egyik korai élményem inkompatibilitás ügyben egy 198x-ben egy 'Forth' programnyelvről szóló könyv volt, ahol ilyesmit olvastam: az itt leírtaktól kissé eltérően működnek a figForth szabványt követő implementációk, de ezt könnyen elsimíthatjuk ilyesféle definíciókkal:

: WORD BL WORD HERE ;

(Jelentése: új!WORD := BL, régi!WORD, HERE)