A Linux desktopról

Hozzászólások

Nincs itt semmi latnivalo, oszoljanak kerem!

Ezt amúgy hol láttad? Google képkereső nem ad ki találatot.

Melyik felvetéssel hogy vitatkoznál?

Nekem a nincs védelem volt a legegyértelműbb, de, van, csak nem kell külön telepíteni a 30 napos próbaverziót :). Bonyolult az meg évek óta nem igaz, ha pl. ubuntu-t használsz és a gyártó nem csak rácseszte a gépre, hanem megy is rajta, illetve nem kell más, mint ami van is a store-ban.

Támogatás kérdéses (gyártó ad vagy sem...desktop-ban van fizetős támogatásos linux? sose néztem), kompatibilitás hardware és játék oldalról javul de még mindig nem az igazi szerintem, kevés szoftver az relatív, hogy milyen célra, és hogy sok kell-e, vagy kevés de jó is elég-e.

Én speciel mindegyikkel. Láttál már brand szoftverekkel teletolt Windows
előtelepített notebookot?
Sebessége kb a harmada a lehetségesnek. (Most az Intel javítások miatti
lassulást figyelmen kívül hagyva, bár az is megérne egy misét...)
Egyébként igaza volt Ferenc testvérnek: Nagy a jólét!
Németországban (!!) átvette a vezetést az eladásban az AMD mert a
németek rosszabbul keresnek, ja nem...

Mukk

Akkor jó neked, mert nekem nem egyértelmű, hogy a nincs védelmen mit értenek. Vírusirtót? Mert az Linuxra nem kell. Elérhető, létezik linuxos vírusirtó, de nem elsősorban a linuxos vírusok irtására, hanem hogy fájlrendszereken, megosztásokban, stb. ne legyen windowsos vírus tárolva, ami aztán tovább terjesztődjön vissza windowsos gépekre.

Eleve Linuxon gyorsabban foltozzák a sechole-okat, ha le is fut egy kártevő, jó eséllyel már foltozva van az általa használt rés. Plusz Linuxon normális esetben a hivatalos tárolókból telepítünk, ez már önmagában 100%-os antivírusvédelem. Plusz nincs az, hogy véletlenül megfertőződik a gép, ha még kárt is tud tenni egy kártevő Linuxon, ahhoz általában egyértelmű user error is kell, tevőlegesség, root jogot kell neki adni, vagy valamit kézzel lefuttatni.

De pl. hülyeség a képről a támogatás is. A legtöbb notebook OEM Windowszal jön, amit az MS egyáltalán nem támogat, elirányít a gyártóhoz, az meg általában nem szokott normális supportot adni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Aztak.....va, ez nem semmi.

Biztonság.... na ne szívassanak. Amilyen lassan patch-elik a sechole-okat az m$ és applénél....
Kényelem.... kinek mi a kényelmes. A unity pl. sokkal kényelmesebb szerintem, mint a win10. mac-et nem használtam.
Egyszerű újratelepítés... windózon? na ne.
Garancia... senki nem ad garanciát.
Frissítések.... na ez epic baromság. pláne windózon, de azért az apple sem kutya.

Ez a hirdetés teljes mértékben kimeríti a fogyasztók megtévesztésének tényállását. Tessék felnyomni a hirdetőt a fogyasztóvédelemnél. Én nem látom ezt a szart az oldalukon, és nem vagyok hajlandó kikapcsolni a reklámblokkolót senki kedvéért.

Ilyet már nem találok. Tudomásom szerint visszavonták ezt a lejárató kampányt. A másikban nincs megnevezve OS, csak a FreeDos-os gépeknél jön elő, Linux-osnál nem.

Mondjuk ha már kiderült, hogy az EndlessOS-ről van szó, ez érdekes:

"As a US company, Endless must pay patent license royalties to 3rd party license agencies when the above codecs are installed on an Endless system. These costs are included when you buy a system from Endless, and they are covered by the upgrade charge if you have downloaded Endless OS for free. If you buy a computer from another manufacturer that comes with Endless OS, codecs are not included unless the manufacturer itself offers the codecs to its buyers."

No rainbow, no sugar

Európában nincs szoftver szabadalom.
Ugyanez az oka annak, hogy a legtöbb linux disztribúcióban alapértelmezetten nem települnek fel a szabadalmaztatott fizetős kodec-ek, hanem a felhasználó felrakhatja később. Usában (meg még sok helyen) elvileg fizetned kellene a szabadalom tulajdonosának, hogy használhasd, Európában nincs ilyen marhulás, itt teljesen legális ingyen használni ezeket.

Szóval ez legyen csak az Endless baja, ha nem tetszik neki a rendszer, helyezze át a székhelyét máshová, vagy győzze meg a kongresszust a szoftver-szabadalmak hátrányairól.

Ez szép és jó, de a Linux nem egyenlő az EndlessOS-sel. Nekem a codec-ek sose jelentettek problémát, saját beépített codec-et használó lejátszóprogikat használok (tehát nem a rendszer codecjeit használják), meg olyan terminálos konvertereket, encodereket, amiket úgyis kézzel rakok fel tárolóból, vagy olyanokat szintén kézzel felrakva, amik behúzzák függőségnek a gstreamer összes pluginjét, szóval sose kellett foglalkoznom ilyen 3rd party codecek külön engedélyezésével. Ugyanezeket használtam már évekkel ezelőtt Windowson is, és ott sem kellett sose semmilyen rendszercodec meg codecpakk szutykot telepítenem, meg külön engedélyeznem.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP