Hol élsz, mik a terveid a jövőre nézve... ismétlés, 4 évvel később

Címkék

Magyarországon élek, és itt is fogok maradni
58% (310 szavazat)
Magyarországon élek, de tervezem, hogy külföldre megyek
23% (123 szavazat)
Külföldön élek, de pár év múlva hazamegyek
2% (10 szavazat)
Külföldön élek, és nem tervezek visszamenni
13% (69 szavazat)
Egyéb, leírom
3% (18 szavazat)
Összes szavazat: 530

Hozzászólások

Szeretnék itt maradni, de ha még jobban vész lesz a politika... :/ Engem eléggé aggaszt, hogy mennyire nullázódik a súlyok ellensúlyok rendszere. Nem tom hol lesz a határ.

+1

Aggasztó a stílus is, pl Német Szilárd a tahó de bárkit sorolhatnánk.

A legremisztobb hogy sincsen nem vagy tévedtünk vagy levaptjuk. Csak előre, mindegy mi van ott.

Sajnos vagy multinal vagy a párttal joban lévőnel lehet dolgozni szinte. Az utóbbi sok negativummal esidegeseggel jár együtt ami nagyon pusztító egy munkahelyen. Az előbbi jó dolog de a tartós munkaerő hiánya már komoly nagyon komoly gondot okoz. Ami a KLIK és a nemzeti agyfasz valamint az egyetemek és keretszámok pusztítása az eszköz.

Mindegy. Itt mindenki egyre hulyebb és úgy rázza az öklét mint a feketék a fideszes trollok megoaztasaiban. De a hulyrkbol lehet jól megélni.

Ennél is alapvetőbb aggályaim vannak. A liberális demokrácia kifejezésben a liberális egy korlátot jelent, ami az egyén számára védelmet, garanciákat jelent a többséggel és a hatalommal szemben. Eléggé úgy látom, hogy ezekből már most sem sok maradt. Már most is eléggé az van, hogy ha az érdekek úgy szolgálnák bárkivel gyakorlatilag bármi megtehető lenne, nagyon gyenge védelme lenne a hatalommal szemben. Eddig is látszott ez, ahogy magántulajdont(cégeket) elszedtek, ahogy a rendőrség, bíróságok eljárnak(pl szétbírságolnak ellenzéki tüntetőket), vagy a TEK gyakorlatilag korlátlan jogköre, amit megtehet. Szóval nekem a fő bajom ez, hogy nem marad semmi ellensúly. Egyfajta totális kiszolgáltatottság. Sacc ez az önkény uralom.

Az onkenyuralom az ami Oroszorszagban meg Torokorszagban van, ujsagirokat lelonek az utcan, tizezreket csuknak le paranccszora, kulfoldre migralt ellenzekieket rabolnak el/mergeznek meg, stb.
Hala az EU-nak a felcsuti ramszesz ezt sosem fogja elerni, pedig titkon tutti errol szokott almodozni. Az megint mas kerdes hogy sajnos amit megtehet azt azert kimaxolja kemenyen.
A sok hulye meg kopkodi Brusszelt, kozben az EU az egyetlen dolog aminek Magyarorszag koszonheti hogy nem lett meg belole Venezuela.

Én úgy érzem, hogy az ország jogi hatalmi állapota már most lehetőséget adna arra, hogy mehessen itt is az, ami az Oroszoknál. Csak nem élnek vele. De nem az van, hogy a hatalmi ágak szétválasztása és függetlensége akkora garanciát adna. szerintem nem is az EU a fő ok, hanem, hogy nem érzik magukat veszélyben.

Nem hiszem, az egész rezsimet a viszonylag pörgő gazdaság tartja fent, ez pedig egyértelműen megsínylené a kilépést (nem csak a támogatások elvesztése miatt) és állítólag a Fidesz szavazok többsége is EU-párti.

Szerintem sokkal valószínűbb, hogy lesz egy mag Európa, Németországgal és Franciaországgal, valamint az erős integrációt támogató szövetségesekkel (ami elnézve Trumph csapkodását, nem tűnik elvetélt ötletnek), Orbán és illiberális idióták pedig a kispadról fognak ordibálni.
Én nagyon remélem, hogy a gyerekeim már egy Európai Egyesült Államokban fognak élni.

Én pedig azt remélem hogy a gyerekeim a Magyar Szövetségi Köztársaságban fognak élni.
Ami EU tag lesz, és az egy laza integráció lesz. Épp azért, hogy érvényesülhessen a szabadság: ha nem tetszik, elköltözöl. Hogy nem Budapestről fogják kézivezérelni az egész országot. Még kevésbé Brüsszelből.

Minél jobban koncentrálod a pénzt, a politikai erőt, egyre több korrupció üti csak fel a fejét, egyre több hatékonytalan működés.

Minden közgazdaságtan tankönyv úgy indít, hogy a szabad verseny megvalósulásának vannak feltételei: sok, egyenlő erejű szereplő a piacon, ahova könnyű belépni. Ez az élet minden területén működik (vagyis működne): az emberekre kell bízni, eldönthessék nekik mi a jó?

Aki a versenytől irtózik, mert megterhelő, az nyugodtan elmehet remetének is. A verseny nem választás kérdése, hanem a verseny világszinten folyik. Ha mi kényelmesek vagyunk, nem a hatékonyságra törekszünk, akkor lemaradunk, utolsók leszünk.

Most nincs választás, csak itthon vagy külföld. Én itthon hiába megyek szinte bárhova, mert a törvényekről, fejlesztésekről, a személyekről akkor is a Tévedhetetlen és Pártatlan Országos Politika fog dönteni. Ez független a hatalmon lévőktől, évtizedek óta így van. Most jobban, mint 10 éve, de 10 éve is jobban, mint 20 éve.

Ha egy EEÁ megvalósulna, ez még fokozottabban lenne csak érvényes. Attól még hogy a brit euroszkeptikusok tahók és demogógok, nem lesz minden állításuk hülyeség. Pl. az, hogy az EU-s tisztségviselőket SENKI sem választja meg (akárcsak nálunk sem!), az EP képviselői túl messze vannak a szavazóiktól, semmilyen felelősségre vonási lehetőség nincs.

Ez rossz irány! A másik irányba kell menni! Hatalmat, felelősséget, lehetőséget adni az emberek kezébe, hogy mindenről ők dönthessenek a saját életükben, amiről csak lehet.

Szerk: Amúgy meg... majd meglátod te is, high templar, hogy nem bízhatsz a Conlave-ben! Majd meglátod! ;) :D

Magyarország az EU GDP-jének a 0.8%-t sem adja, önmagában egy jelentéktelen porszem, amit szabadon elfúj a szél.
Egy 500 milliós, erős szövetség részeként viszont - másokkal együttműködve (mert nyilván nincs egyenlő joga egy 80 milliós, szuperhatalom Németországnak velünk szemben) - képes lehet az érdekeit érvényesíteni a világpolitikában.
Trump ámokfutása pontosan rámutat, hogy az EU nem bízhat feltétlen a szövetségeseiben sem.

Nem igaz, hogy az EU vezetése nem a tagállamok által (közvetlen vagy közvetve) választott.
Aki ezt mondja, az nem ismeri az EU félépítését.

https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_hu

Hollandia fele akkora területű, mint Magyarország, de majd kétszer annyian lakják. Természeti adottságaink nem rosszabbak, ezek szerint itthon is élhetne akár 35 millió ember. (Na nem biztos, hogy egészséges lenne)
Az már egy fél Németország lenne.
Csak rajtunk múlik hogy összeszerelő munkás-paraszt ország leszünk (most ez a cél), vagy végre nem fojtjuk meg a mérnököket, az innovációt, és akkor el tudunk jutni egy magasabb szintre.

Az EU vezetését nem mi választjuk, tehát a fékek és ellensúlyok ott sem működnek. Ahhoz az kellene, hogy az operatív irányítás (gyk. tanács), törvényhozás (elvileg az EP, de ők sokszor már csak a végén szavaznak) és a bíróság függetlenül legyenek megválasztva. Mind az emberek által.

Ha ez megvalósul, akkor beszélhetünk a hatalmi ágak szétválasztásáról, akár az EU-ban, akár itthon.

Persze, egyesek szerint a mostani rendszer is "demokratikus", de ez a fajta képviseleti rendszer pont a demokrácia lényegének a kijátszása. Megtalálták a módját, hogy az embereknek nagyon kevés kontrolljuk legyen a folyamatok felett.

Europa Tanacs
Europai Tanacs
Europai Unio Tanacsa

(Ez 3 kulon szervezet)

EU birosagok legfelsobb biroi
Egyeb EU-wide felugyeleti szervek vezetese

Van hova fejlodni na. Nem Magyarorszag a jo ellenpelda az teny. De Svajcban a lakossag meg az ott szuletett de idegesito emberek allampolgarsaganak megadasat is leszavazhatja.

Európa Tanács:

Nem EU-s szervezet

Európai Tanács:

"Az Európai Tanácsot az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői mellett az Európai Bizottság elnöke"

Közvetlenül az állampolgárok választják meg.

Európai Unió Tanácsa:

"A Tanács 10 különböző formációban ülésezik a megvitatásra kerülő szakpolitikai terület függvényében. Az egyes tagállamokat az adott formációnak megfelelően a kérdéses szakpolitikai területért felelős miniszterek képviselik az ülésen"

Közvetlenül az állampolgárok választják meg.

"EU birosagok legfelsobb biroi"

Azt remélem te sem gondolod komolyan, hogy népszavazáson kellene bírókat jelölni.

Értsd meg, az nem demokrácia, hogy kijelölsz néhány embert, és azok aztán azt csinálnak amit akarnak. Azt az 750 képviselőt az EP-ben kilóra megveszik.
Ezért érvényesül iszonyatosan a nagy cégek lobbiereje az EU-ban, és nem az emberek akarata.

Elvileg van felelősségre vonás (legközelebb nem szavazol rá), de gyakorlatilag nincs.
Alternatíva se nagyon van. A jelenlegi politikai elit összejátszik (EU szinten), hogy hatalmon maradhassanak. Nem fognak oda beengedni senkit.

A tömeg ekkora méretekben tökéletesen kiszámíthatóan viselkedik. És a végén nem aszerint szavaznak, hogy mit tett értük az adott képviselő. te talán tudod mit tett érted az általad választott EP képviselő?? Milyen álláspontokat képviselt? Bedobnak pár ideológiai témát, aminek semmi köze a valódi problémákhoz, és azon rágatják, uszítják az embereket. Pl. a kedvencünk a terrorizmus. A "nagy migráció" kezdete óta EU szinten 1000 ember sem halt meg terrorizmus miatt. Magyarországon alkoholizmusban hányan szenvednek, hányan halnak meg miatta évente? 1 millió alkoholbeteg az óvatos becslések szerint! Velük mikor foglalkozott bárki is? A valódi problémákkal nem foglalkozunk, maradnak a gumicsontok.

Innentől kezdve pedig azt csinálnak amit ők akarnak. Nem mondom hogy az USA demokrácia jó lenne, de legalább van valami közük a nyomorult elnökválasztásokhoz.

Tudtommal valamikor (nem is olyan nagyon régen) a bírókat választották. Mi lenne ezzel a baj?? A lényeg hogy legyen felelősség, legyen számonkérhetőség. Mert ez valójában a demokrácia.

"Bedobnak pár ideológiai témát, aminek semmi köze a valódi problémákhoz"

Ezzel nem értek egyet. Az ember szellemi lény, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szellemi alapokon élünk. Legalább annyira meghatározza az életünket, mint az istenített gazdaság.

Ott volt a kádári rendszer, amit most sokan visszasírnak. Igazából stabilitás volt, mindenkinek jutott enni. Akár még jól is érezhette volna magát a nép. De mivel tudtuk, hogy elnyomás alatt állunk, azért volt mindenki depressziós. A tömeges alkoholizmus is akkor kezdődött, ha jól tudom (nem tudom).

A valódi problémák jelentős része olyan, hogy lehetetlen a probléma felől megfogni, hanem gyökeresen meg kell változtatni az élet egyéb területeit, hogy kezelni lehessen őket. Az alkoholizmus például ilyen. A legnagyobb baj az, hogy az emberek céltalanul élnek. Célt pedig a racionalitás sajnos nem tud adni: a tudománynak annyit sikerült kisütnie, hogy minden mindegy, mert a világ csak történik. A világegyetemnek mindegy, hogy melyik faj mikor hal ki, úgyis csak egy szemvillanás az egész. Ezekre a szellemi alapokra épülve nem csoda ha mindenki alkoholista lesz.

Ha viszont elhiteted az emberekkel, hogy az életük fontos, hogy valamit el kell érniük, hogy egy felsőbb hatalom számára felelősséggel tartoznak, és hogy az életüknek értelme van, akkor van esély távol tartani őket a drogoktól. Na ezért nem lényegtelen az ideológia.

> Ott volt a kádári rendszer, amit most sokan visszasírnak.
En is visszasirnam ha Ratko gyerek lennek. Azzal az alacsony teljesitmennyel olyan magas eletszinvonalon elni... Tonkre is ment bele az orszag.
De meg rosszabb az az elvrendszer, az a hamis profecia amit rank hagyott.
____________________
echo crash > /dev/kmem

"Én nagyon remélem, hogy a gyerekeim már egy Európai Egyesült Államokban fognak élni."

Az egész ESU koncepciót pont a liberálisok kúrják el azzal, hogy egy nagy - jellegtelen - masszává akarják összegyúrni az egész EU-t (ami emlékeztetőül még mindig egy gazdasági közösségnek indult) ahelyett, hogy inkább hagynák békén a kultúrális különbségeket, hagynának mindenkit egy autonóm területnek és ezek fölé szerveznének egy gazdasági-hadi-külügyi rendszert, ami kifele összefogja az egészet egy nagy egységbe.

Többi úgy is rendeződne magától.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tökéletesen egyetértek. Annyi csak, hogy ezek nem liberálisok, azok ugyanis az emberek szabadságjogaiért szoktak küzdeni (egyszer, régen, amikor még voltak).
A mai "liberálisok" a tőke szabadságjogaiért küzdenek, ezért nekik jó a mindenhol mindenre azonos lepedő.

Ezért kell a lehető legtöbb pénzt, hatalmat helyben megtartani. Nem az országban, hanem a városban, ahol élsz. Folyjon oda az adó nagy része. Legyen verseny. Akkor valóban megoldódik a többi magától.

Én egy ilyen országban szeretnék élni.

Nem kell lelőni az újságírókat, gazdaságilag ellehetetlenítik/bezárják a kritikus sajtót és meg van oldva. Korrupcióval, a pénzek és közbeszerzések megfelelő mozgatásával, mindenféle salátatörvényekkel tetszőleges nagy cégeket is tönkre tudnak tenni (kérdezd meg pl. a cafeteria cégeket vagy Simicska volt cégeit). És mindez teljesen "legális".

Erről nekem két szó jut eszembe:
Diktatúra és kommunizmus.
Ez már közel sem demokrácia. Amikor kapnak az EU-tól pénzt a korrupció felszámolására és már azt ellopják és az emberek szó nélkül nézik, tűrik ezeket a dolgokat ott nagy baj van. Valaki belegondolt, hogy miért van olyan sok híres magyar a világban? Nekem azt tanították,hogy legyünk büszkék, hogy magyar származású, de rá kell ébredni,hogy ezek az emberek azért mentek külföldre általában, mert itt nem jutottak volna előre vagy ellehetetlenítették őket. Ez az elmúlt 100+ évben nem változott.

Ez a tuti recept, már Ady idejében is közismert volt:

1, semmi újdonság nem jó, a változás rossz, minden maradjon olyan, ahogy volt.

2, ha külföldön megcsinálja valaki, sikeres lesz, akkor irigykedünk és értetlenkedjünk, hogy miért pont külföldön csinálta meg valaki, amikor annyi okos ember van itt is.

3, ha a külföldi illető véletlenül magyar származású, aki az első pont miatt külföldön lett sikeres, akkor persze legyünk rá rettentő büszkék, mint magyarra.

Kiváló példa erre a 15 "magyar" Nobel-díjasuk, akikre nagyon büszkének kell lenni, közülük
- hat nem is Magyarország területén született, nem élt az országban, mindössze az egyik szülője magyar volt
- nyolc Magyarországon született, de emigrációban lett sikeres külföldön
- egy Magyarországon született, Magyarországon lett sikeres, de emigrációban halt meg külföldön

"Amikor kapnak az EU-tól pénzt a korrupció felszámolására"

Jó, az ilyen "adjunk pénzt a korrupció felszámolására" című dolgok kb. olyanok, mintha a maffia adna a pénzt a rendőrségnek azért, hogy számolják fel a szervezett bűnözést.

Egyetlen bürokráciának se valódi érdeke a korrupció felszámolása. A korrupció nem más, mint eszköz a bürokráciával kapcsolatban álló felek számára - akik többnyire cégek, tehát a privát szektor tagjainak, - hogy a bürokrácia fogaskerekeinek megolajozza.

Tehát gyakorlatilag mind a bürokráciának, mind a korrupcióban részt vevő cégeknek érdeke.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Még ha így is van, meddig kell hálásnak lenni? Ettől még nem lettünk az övék, nem rendelkeznek felettünk.
Hogy azért csinálták, hogy nekünk jó legyen, ne pedig nekik? Nem tudtaaam, neem tudtam.... hát van mit tanulnom még a haladó gondolgodásmódról :D:D

------------------------
Jézus reset téged

nem olvastam még el(jó hosszú :D), de az önkény szerintem az önkényességgel áll kapcsolatban. hogy bármi megtehet a hatalom, amit akar. az egy köv lépés, hogy mi akar, mit tart hatékonynak.

meg az is már kicsit más, de fontos, hogy hogyan viszonyul olyanokhoz, akik szerint nem jó amit csinálnak. akik nem szeretnének úgy élni ahogy ők elképzelik. hagynak e helyet nekik. vagy ellehetetlenítik.

UK-ban Tommy Robinson volt a fék és ellensúly. Az USA-ban pedig Alex Jones és az Infowars.

Kálmán Olgát bebörtönözték már? Blokkolják a klubrádiót Facebookról és Youtube-ról? Ennyit a fékek és ellensúlyok működő rendszeréről.

https://www.youtube.com/watch?v=9JRLCBb7qK8 (Gay Frogs (Alex Jones REMIX))

ellenzéki tüntetőket...

Úgy érted székház- és autógyújtogató köztörvényes bűnözők csordáját, igaz? Vajon az emútcsócévben hogy nem lángolt egy TV székház sem, miközben azért voltak tüntetések? Oh, és nem is kellett rendőrségnek oszlatnia...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nagyjából akárkivel beszéltem eddig, aki ott volt és nem csak a TV-ből követte a székház ostromát, mindenki azt mondta, hogy teljesen indokolatlan volt a gyújtogatás és értetlenül állnak előtte, hogy mi szükség volt rá. Most azokról az emberekről van szó, akik közül többen jártak is az MTVA székházán belül.

Persze, akik csak a TV-ből követték az eseményeket, azokkal nehéz vitatkozni, mert nekik csak annyi jött át az egészből, hogy "úristen, autókat gyújtottak fel!!!".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Persze, sőt, olyanok is voltak, akik a lángoló vizeskocsiba bezárt rendőrök miatt üvöltöttek a barmokkal, akik nem akarták kiengedni őket (archív videókon is lehet ezt látni). Azt végképp nem mondom, hogy nem voltak később rendőri túlkapások (mert voltak, biztos volt a rendőrök közt olyan, aki "most bosszút állunk"-kal ment ki másnap/a következő hetekben).

Azt mondtam, hogy egész máshogy áll hozzá egy rendvédelmi szerv ahhoz a tömeghez, ami álldogál és kiselőadást hallgat egy szónoktól, mint ahhoz, amelyik már aznap este is neki állt autókat gyújtogatni. És sajnos a tömeg olyan, hogy rohadt nehéz kiválogatni belőle ránézésre a "ez ide akart jönni gyújtogatni" embereket a "tömeg miatt sodródik a többiekkel, nem hülye, hogy milliós/milliárdos kárt akarjon okozni".

Szerk.: elütések

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

". És sajnos a tömeg olyan, hogy rohadt nehéz kiválogatni belőle ránézésre "

Többek között ez (is) a dolga a rendőröknek. Viszont amit te csinálsz az gyakorlatilag az, hogy megpróbálod a tömeg minden egyes tagját a gyújtogatókkal azonosítani.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem, én azt mondom, hogy a _tömeg_ ("csorda") volt gyújtogató, aztán mindenki az egyéni felelősségét döntse el maga (vagy a bíróság).
Nem kevés csordaszellem (vagy egy nagyobb tömeg ereje) kell ahhoz, hogy egy a korábban rendőrség által lezárt, azóta lángokban álló székházba bemenj, hogy biztosra megállapítsd, hogy semmi értelme nem volt... van az a pont, amikor akármennyire is tüntetni akarsz, már rájössz, hogy túlléptél egy határt és jobb kihátrálni a "tüntetés" mögül vagy aktívan fellépni az idiotizmus ellen (lásd a fentit, amikor néhány vadbarmot le kellett beszélni az emberölésről). Aki ezek után is továbbra is ott volt bár lett volna lehetősége távozni (egyrészt van az a tömeg, amiből már nem tudsz kijönni, ha akarsz se, másrészt azért elég szépen látszik, hogy nagyon ritkult a tér, amikor elkezdtek égni dolgot), azt már lehet azonosítani a tömeggel.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"azóta lángokban álló székházba bemenj"

Ok, tehát fogalmad sincs, hogy mi volt ott, csak a TV-ben letolt propagandát szajkózod. A kocsikról valóban átterjedt tűz az épületre, azt a kiérkezett tűzoltók el is oltották, amiben a tüntetők általában segítettek is. Az más kérdés, hogy utána megpróbálták saját vízágyúnak használni a rendőrök ellen, miután elaludt a tűz.

Másrészt te most egy egész teret azonosítasz továbbra is néhány személy munkájával.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Látom még mindig nem tudsz különbséget tenni egy csoport és annak tagjai között. Mindegy. Hagyjuk. Igazad van, az önmagukat forradalmároknak hívó emberek pusztán a büfében levő ajándék túró rudiért és plazma TV-kért mentek be, teljesen békésen, ártatlanul.

(hogy az ország több pontján, ahol hasonló tüntetések voltak, nem lángoltak autók és épületek meg totál a véletlen műve, véletlenül sem játszik benne közre az, hogy ott nem volt egy keménymag [leginkább a fradisok, akik a beolvasandó követeleséeik közé jobb híjján beírták a fradi NB2-be sorolásának visszavonását...], aki vitte magával a tömeg mozgosítható részét és így elértek egy kritikus tömeget...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

És továbbra is azt mondom, hogy a rendőrség nyugodtan bassza szét a csürhét, ha törvénytelen dolgokat csinál. A szálban mindenki más az, aki meg akarja magyarázni, hogy dehát a kedves népnemzethhyy békés tüntetők csak békésen gyújtogattak és békésen béke-utcaköveket béke-dobáltak a rendőrsorfalra, aztán jött a csúnya gonosz elnyomó állampárti rendőrség és minden ok nélkül jól feloszlatta őket.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Erre van a fékek és ellensúlyok rendszere. Erre _kellene_, hogy legyen a fékek és ellensúlyok rendszere. Meg a hatalmi ágak szétválasztása (értsd: egy független ügyészség kivizsgálja a politikusok korrupció-gyanús ügyeit, aztán a független bíróság hoz egy ítéletet - amíg meg tart a közügyektől eltiltás, a választók megszavaznak valaki mást). Vagy egyszerűen a képviselők visszahívhatósága.

Hogy ebből itthon mi maradt, az más kérdés.

De nem demokratikus eszközökkel ("a politikusok szétbaszása", jelentsen ez akármit is - az önbíráskodást mindenképp beleolvasom) semmiképp nem tudsz megvédeni egy demokráciát, mert az akkor már megint nem demokrácia. Ahogy - megjegyzem - nálunk sem az van.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ahhoz nincs joga. Ugyanakkor a rendőr nem rögtönítélő bíró és ítéletvégrehajtó egyszemélyben, így erőszakot csak akkor alkalmazhat, ha a másik fél ellenáll, s akkor is csak az ellenállás megtöréséhez feltétlenül szükséges mértékig, s az ellenállás megszűnését követően már nem. Persze gondolom, rendőreink úgy értették a törvényt, hogy verés hatására sem lett az illető szuprevezető, tehát nem szűnt meg az ellenállása, így lehet tovább verni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, a rendőrök törvény félreértelmezése miatt volt több rendőri áldozat, mint civil: http://www.gonczolbizottsag.gov.hu/jelentes/gonczolbizottsag_jelentes.p… 3.3.6.1-es rész első két bekezdése.

(és továbbra is, ahogy fentebb írtam: a rendőri túlkapás szintén nem jó, le kell ülni, kivizsgálni, aztán ítéletet hozni miatta, de ne próbáljuk már meg úgy beállítani, mintha a kis ártatlan bárányka tüntetőkre a csúnya gonosz farkascsorda rendőrhaccsereg csak úgy rátámadott volna és mészárlást tartottak volna...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A rendőrnek bizony különbséget kell tenni a balhézók és a bámészkodók között. Bizony volt olyan, hogy srác nézegette a kirakatot, mivel tiszta volt a lelkiismerete, nem félt a feléje rohanó rendőröktől, akik szimplán arcon rúgták. Az ujj kitörés sincs rendben, a bordák eltörése sem, valamint az sem, hogy miután valakit bevisznek az örsre, nem biztosítják, hogy bevegye a szokásos gyógyszereit, ami az adott esetben meglehetősen veszélyes lehet. Gondolj csak a keringési betegségekre, véralvadás gátló szerek használóira, az epilepsziásokra, az inzulint használó cukorbetegekre, s biztos hosszan sorolható még, nem vagyok orvos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bizony volt olyan, hogy srác nézegette a kirakatot

Erre már tényleg csak annyit tudok mondani, hogy aki hülye...

Az ujj kitörés sincs rendben, a bordák eltörése sem

Újabb kategorikus kinyilatkoztatás. Ha fegyverrel támad a rendőrre (vagy civilre) és a rendőr csak az ujja eltörésével tudja ártalmatlanítani, akkor de, rendben van. Ha nem volt szükséges, akkor persze, hogy nincs rendben.

hogy bevegye a szokásos gyógyszereit

Reflexből azt mondanám, hogy a _saját_ gyógyszereit rohadtul ne vegye be, hívják fel az ügyeletes körzeti orvost és kérdezzék meg, hogy a (betegség, gyógyszer) pár, amit állít a letartóztatott, valósnak tűnik-e, és szerezennek neki a gyógyszerből, amit utána tanú előtt a letartóztatott bontson fel és persze erről készüljön jegyzőkönyv (és csak ha ebből _bármelyiknek_ nem adottak a feltételei, akkor engedjék a saját gyógyszerei közelébe). A nyomozás során ugyanis fontos lehet pl. a vére összetétele... (mert mondjuk enyhítő körülmény lehet, hogy tudatmódosító szerek hatása alatt állt... például emberölés helyett erős felindulásban elkövetett emberölés...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha ennyire FONTOS a halálesetet kiemelni:

In the Alpine city of Annecy, a 50-year-old France fan broke his neck after jumping into a canal at the end of the team's 4-2 triumph. Then, in nearby Saint-Felix, there was another death when a man in his 30s crashed his car into a tree as he celebrated the win.

Lehet, hogy a címnél tovább kéne jutni...

Az meg, hogy a nagy részeg tömeg alapvetően rossz ötlet és pusztítani fog... különösen, ha idióták, akik élvezik azt bámulni, hogy 22 másik idióta rohan egy bőrdarab után... newsflash, mindig is így volt.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Ha ennyire FONTOS a halálesetet kiemelni"

Kiemelés nem tőlem volt. Lásd: cikk.

"Lehet, hogy a címnél tovább kéne jutni..."

Tovább jutottam: feltört és kifosztott üzletek, könnygáz, gyújtogatás.

De mint mondtam - csak nem értetted meg - focihuliganizmus mindenhol van. Egyszerűsítsünk vele mindkét oldalon.

Még mindig marad, hogy ott rendszeresen gyújtogatnak. Négerek és nem négerek.

--
trey @ gépház

Négerek gyújtják fel az utcákat.

....

Négerek és nem négerek.

Na, akkor most a négereket utáljuk, a második generációs bevándorlókat, a migráncsokat, vagy igazából mindenkit?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem nagyon értelek. Ki beszélt itt utálatról? Arról van szó, hogy én miért nem költöznék oda és miért nem látnám ezt a mentalitást itt szívesen. Ettől én még nem utálom őket.

Sőt, a TV-ben szívesen megnézném popcorn mellett, ahogy Te vagy más szabadon gondolkodó péntek esténként együtt gyújtogatsz ezekkel az emberekkel. Párizsban.

--
trey @ gépház

Tehát eljutottál oda, hogy a bűnőzö tömeg rossz dolog és nem látod szívesen (~a rendőrség végezze a feladatát és oszlassa fel, ha lenne, de jobb lenne, ha ki se alakulna), vagyis gyakorlatilag azzal értesz egyet, amit az egész szálban végig mondtam, de azért én vagy más szabadon gondolkodó péntek esténként biztos gyújtogatni jár Párizsba. (és legalább négerehettél közben egy ízléseset, hogy pár hozzászólással később visszakozz...)

Mondanám, hogy értem a logikát benne, de nem.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Bocsánat, de ha valaki néger, akkor én azt a jövőben is négernek fogom hívni. Kb. 20 éves koromig senkinek nem volt gondja azzal, ha egy négert itthon négernek hívnak. Hogy azóta felnőtt egy generáció, amelyik kitalálta, hogy a néger az nem néger, hanem nem tudom mi, az engem nem érdekel.

Egyébként, ha már a téma a foci és a négerek, akkor álljon itt Lipcsei Péter interjúja :D

https://www.youtube.com/watch?v=JW-mwaH3RQ4

--
trey @ gépház

Azzal nincs is, hogy azt mondod, hogy "Béla néger.", mert feltehetően egy objektíven mérhető fizikai tulajdonságot írtál le. Nekem még azzal sincs bajom, ha fogod random ország statisztikai hivatalának az adatait és az alapján azt mondod, hogy "Béla néger, tehát P_1 valószínűséggel kinn gyújtogat az után", még azzal sem, ha keresel egy "P_2" valószínűséget, ami szerint ha Béla néger helyett indián őslakos lenne, akkor kisebb eséllyel gyújtogatna ott kinn.

A baj ott van, amikor kinn látsz egy égő kukát és azonnal azt mondod, hogy a Béla volt, mert csak ő a néger a környéken (ez volt a "négerek gyújtogatnak")... Ha azt mondod, hogy valamelyik kretén felgyújtotta a kukát ("négerek és nem négerek"), az is stimmt. Ha azt mondod, hogy valamelyik kretén felgyújtotta a kukát és a statisztikai hivatal adatai szerint P_1 eséllyel a Béla volt, akkor ha az 1-P_1 jött be, Béla kurva mérges lesz ugyan, és jössz neki egy bocsánatkéréssel, de szerintem még mindig oké...

Összefoglalva: nem a "néger" kifejezéssel volt bajom (felőlem zsiráfnak, eukaliptusznak vagy gbaifnjabhiutgqwfioqer-nak is hívhatod), hanem az általánosítással :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tudom, hogy csak trollkodsz, de sem zenei albumjaim nincsenek (online stream), sem szoftvereim (szabad és nyílt forrású szoftvereket használok, illetve amiket nem, azt a munkáltatóm biztosítja licencelve). :D

Van néhány bolti CD-m és DVD-m, amiket anno megvettem, de nincs mivel lejátszanom, így ha szigorúan veszem, akkor a zeneipar tartozik nekem, nem fordítva. Hiszen egy csomó adathordozón úgy fizettem jogdíjat, hogy az életben nem volt rajta Zámbó Jimmy vagy hasonló.

De hogy jön ez a négerekhez? Mivel kapcsolódik? Fekete Pákó: Add ide a didit? száma esetleg :D

--
trey @ gépház

ugy jon, hogy te szokasjogra hivatkozol.
es valoszinuleg elfelejtettem, hogy te meg nem eltel az atkosban, amikor a bartok/petofi adon goczey zsuzsi neni lenyomta a vilaghires egyuttesek frissen megjelent albumjait az elejetol a vegeig (hogy mi otthon felvehessuk a magnonkra)

egyebkent a negerezes kb. olyan szokas mint amikor a romanok lebozgorozzak az erdelyieket.
ok is megszoktak mar...

"es valoszinuleg elfelejtettem, hogy te meg nem eltel az atkosban, amikor a bartok/petofi adon goczey zsuzsi neni lenyomta a vilaghires egyuttesek frissen megjelent albumjait az elejetol a vegeig (hogy mi otthon felvehessuk a magnonkra)"

Nem tudom mikor volt ez, nekem jutott B. Tóth László, aki ugyanezt csinálta, csak végigpofázta, hogy véletlenül se lehessen rendesen felvenni :D

"egyebkent a negerezes kb. olyan szokas mint amikor a romanok lebozgorozzak az erdelyieket.
ok is megszoktak mar..."

Bezzeg a négerek niggerezhetik egymást! Mit szólna ehhez szegény, megboldogult Michael Jackson!

--
trey @ gépház

A mást bármilyen jogában (gyújtogatásnál pl. ez ugye a magántulajdonhoz való jog) korlátozó, erőszakos fellépéseket azért ne nevezzük érdekképviseletnek.

Az más kérdés, hogy ott azért még vannak ellensúlyok meg lehetőségek a jogaid védelmére...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

nos..mivel a szakszervezetek szervezik ezeket a performanszokat, nyugodtan lehet erdekkepviseletnek nevezni.
ketsegtelen miota orban gaskot es a vasutasokat bagoert megvette nalunk mar mindenki elfeljtette milyen is az amikor egy szakszervezet beindul.
utoljara ilyesmi akkor volt amikor a hirhedt fideszes pocs janos (fia) a tesco parkolojaba ontotte ki az eladhatatlan dinnyejet.

A szakszervezeti performansz sem az, hogy felgyújtjuk az utcán levő random autókat, épületeket. Persze, nincs itthon szakszervezet (pontosabban van, csak semmire nem jók, mert nincs értelmes jogkörük), de ha lennének sem az lenne, hogy kihirdetik, hogy "na, vazeg, holnap sztrájk és megyünk autót gyújtogatni".

(off: pár hete volt hír, hogy talán Japánban úgy sztrájkoltak a buszvezetők, hogy nem adtak el jegyet és engedték jegy nélkül is utazni az embereket... na, szvsz. ennek kéne az etalonnak lennie, senkit nem zavarnak, de a munkáltatónak egy büdös nagy kabbe... szemben azzal, amikor a megint állunk vazze forgalomlassít [a szokásosnál is jobban, na...] vagy a taxisok elállják a hidakat, és megbénítják a forgalmat)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az okot, hogy egyáltalán miért volt az egész meg csendben elhallgatjuk, ugye? Néhány hülyét leszámítva általában nem szoktak csak úgy spontán kiülni százezrek random terekre tüntetni, hanem annak oka szokott lenni.

Itt is volt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez azért nem feltétlenül döntés kérdése, hanem van egy dinamikája, valahogy alakulnak a dolgok. Aztán vagy a vezért ölik meg - pl. Ceaușescu -, vagy elmeséli a rendvédelem a tömegnek, hogy haza kellene oldalogni. Meg persze van a kompromisszumos megoldás, mint a netadó esetében.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a tömeg tagjainak van felelőssége, ha előző nap autókat épuleteket gyujtogattak, akkor végiggondolja, hogy szeretnek-e ezekkel egyutt tuntetni.
ha szeretne, akkor vallalja a kozosseget.
A rendornek nem dolga a valogatas. Fel lettek szolitva merre hagyjak el a teruletet. aki nem tette az ezzel vallata a kovetkezmenyeket.

Elkoltozunk, most hazakoltoztunk, a munkahelyem maradt, remote work.

Hitelek. Amit annak idején sikerült ész nélkül felvenni egyeseknek. De nem kell aggódni, már dagad a másik lufi. Kezdődik megint az eladósodás. Kutyasétáltatás közben hallottam ezt gyöngyszem beszélgetést:

- Most kell még gyorsan felvenni hitelt, amíg lehet, mert nemsokára felrobban a buborék! - nyilatkoztatta ki az egyik.
- Ühüm! - bólogatott hevesen a másik.
- Most olcsó a pénz! - állapította meg szakszerűen az első.

Azóta is könnyes a szemem, ha eszemmbe jut.

--
trey @ gépház

Rohadtul vicces. Szerencsétlen nem értelmiségi is élni akar, ha 10x születne újra akkor se értené meg a pénz-gazdaság-válság-kockázat... mágikus szavak sokaságát. Aztán amikor megint pukkad a lufi, akkor a nagyorrú nagypapi (Goldman Sachs meg a többiek) azt mondja a bíróságon, hogy "kérem szépen mi nem adtunk garanciát semmire, mi csak előrejeleztünk". Aztán végül szegény bankokat kellett megmenteni, mert olyasmikbe fektettek hosszú éveken keresztül amire nem volt fedezet. Pedig valószínűleg ott nem azok a kutyasétáltatós emberek dolgoztak akiket jól kiröhögtél. Akkor hogy is van ez?..

Hagyjuk már ezt! Az élethez érteni kell. Aki nem ért hozzá, kérjen szakértőtől segítséget!

Ja és nem ártott volna egyeseknek az általános iskolában is odafigyelni, mert általában nem azokból lesznek áldozatok, akik jó és jeles osztályzattal végeztek, hanem azokból, akik az iskola mellé jártak, vagy ha nem, akkor végigbukdácsolták az általánost, ha egyáltalán sikerült nekik.

--
trey @ gépház

Pontosan a banki alkalmazottak nyomták a devizahiteleket agyba-főbe az embereknek. Gondolom parancsra, föntről. Most is hetente hívnak a bankjaimból hogy milyen fasza lenne az nekem ha hitelt vennék fel. Be kellett mennem pár hete a bankba aláírni ezt a faszom GDPR-t, akkor se úsztam meg hogy a kedves kollegina ne próbáljon meg rábeszélni valamilyen hitelre vagy hogy kössem le évekig a pénzemet, mert hú, milyen jó lesz az nekem és milyen fasza kamatot fogok kapni.

Ez a beskatulyázás a részedről pedig méltatlan. Van jópár ismerősöm akik nem iskola mellé jártak, de az agyuk nem állt rá a pénzügyi dolgokra. Sőt hányszor láttam már felsőfokú végzettségűt is a kékfényben, mert valami tutikis piramisjátékban ottfelejtette a millióit.

Vagy ott a német bankok, akik nem létező görög pénzről hitték azt hogy létezik. Aztán Európa lakosságára terheljük rá az adósságot? Ez bánt engem, hogy ha elég nagy valami akkor nincs felelőssége?

Sőt hányszor láttam már felsőfokú végzettségűt is a kékfényben, mert valami tutikis piramisjátékban ottfelejtette a millióit.

+1, pár éve már az MNB (!) is elkezdte mondani, amit országszerte csomó szervezet mondott, hogy itthon nincs pénzügyi kultúra és legalább felmenő rendszerben a közoktatásban tenni kellene ellene és kötelezően bevenni a tananyagba. Az még odébb lesz.

Egyébként meg sajnos a közoktatásban szerzett jegyek sok mindent már nem jelentenek, olyan emberek jönnek egyetemre (magas pontszámmal, állami helyekre), akiknek egy kamatos kamatos számítás már megoldhatatlan feladat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az még odébb lesz.
Már második éve van, minden középiskolában. Igaz, nem külön tantárgyként, hanem a történelem részeként.
Pl. történelem:

segíti ... a gazdasági és a pénzügyi nevelést

A 63. oldal környékén található a Tematikai egység - Pénzügyi és gazdasági kultúra:

A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai: Az alapvető pénzügyi és gazdasági fogalmak megismertetése, a gazdasági folyamatok fő hatótényezőinek megértetése.
A tudatos és felelős állampolgári gazdálkodás elveinek megismerése, elfogadása.

Sajnos csak öt óra van rászánva, de nálunk ezt én tartom (mérlegképes könyvelői végzettségem is van, többek között ezért kértek meg erre a törisek), kicsit több időben, plusz (nulladik) órákban. Az egész egy egyórás dolgozattal zárul, ami a törijegyeik közé kerül.
Ha esetleg érdekel, itt az anyag, amit leadok (ha nem érdekel, akkor is ott van :) ).

Régen is volt ilyen. Az én időmben ('80-88) a felelősségteljes pénzkezelést az iskolabélyeg rakásával oktatták már ált. isk. alsó tagozatos osztályitól kezdve. Elsőben, másodikban. Aminek a lényege az volt, hogy a zsebpénzed megmaradt részét tedd félre, gyűjts papírt stb., majd vegyél bélyeget, azt ragaszd be, majd év végén menj belőle táborozni, vagy vegyél magadnak kerékpárt.

Reklám a TV-ben:

https://www.youtube.com/watch?v=OSGqI724evc

Már akkor is voltak tróger osztálytársaim, akik szerint ez faszság volt és szerintem most, 40 év múlva sem értik a lényegét.

Belőlük lettek általában lecsúszott egyének. Ez most pont ilyen. Van aki tud bánni a pénzzel, mert megtanulta, van aki pedig szórja. Az utóbbi ráadásul irigykedik az előbbire, ha annak előbb-utóbb kifizetődik a hozzáállása és boldogul.

Hazudik az, aki szerint nem volt oktatás vagy nevelés, mert már a szocializmusban is volt.

--
trey @ gépház

Nos, régebben nemigen tudom, mi volt - csak azt a téves információt cáfoltam meg, miszerint nincs és nem is lesz egy ideig pénzügyi-gazdasági ismeret a sulikban.

Ja, meg jut eszembe, van a Pénz7 meg a Pénziránytű is, akár még otthon is tudnának a családok ezekből dolgozni (sőt, akár még a szülők is tanulhatnának ezekből).

Jaja, ezt nem neked írtam, hanem általában. Csak ide kapcsolódott. Szóval én nem értek egyet azzal, hogy ne lehetne pénzügyileg jártasnak lenni.

Én pl. a gyereket gyerekkora óta oktatom a pénz kezelésére. Már eleve olyan középiskolába írattam, ahol informatika mellett gazdasági ismereteket is oktattak. Utána gazdaságinformatikát tanult. Van részben általa keresett, részben megspórolt pénze, elmagyaráztam neki, hogy ne a párnában tartsa, mert ha pl. lakáscéljai vannak, akkor akár 10% körüli hozamot hozhat neki a lakástakarék az állami támogatással, miközben otthon nem kamatozik, a bankban meg lófaszt. És bazmeg megértette! És biztos vagyok benne, hogy ezzel a hozzáállással el is éri a céljait.

Hogy mik vannak!

--
trey @ gépház

(részben a fentebbire is)

Igen, vannak mindenféle iskolán kívüli tevékenységek, a munkahelyemmel mi is részt veszünk nem egynek a szervezésében, de a hazai pénzügyi kultúra kutatók abban kb. egyöntetűen egyetértenek, hogy ez kevés (nemzetközi "szabványos" felmérésekben következetesen sereghajtók vagyunk, pl. az Econventio évek óta csinál ilyeneket).

sőt, akár még a szülők is tanulhatnának ezekből

Sajnos ez az, amire nem lehet számítani. És ez a baj, hogy az iskola (félre ne érts, nem téged hibáztatlak, tudom, hogy nincs megfelelő óraszám és az oktatási kormányzat ragaszkodik a "mindenkinek mindent függetlenül attól, hogy érdekli-e" [szemben mondjuk egy alapozó, aztán választható specializáció és tematikus órák...] és túl sok tananyagra túl kevés az idő) mutogat a szülőre, hogy hát otthon is kéne. Pénzügyekben meg jobb esetben otthonról nem vesz fel semmit (a felmérésekben sorban kijön, hogy a legnagyobb többség azt mondja, otthon szerezte a pénzügyi "ismereteit"), rosszabb esetben igen (nagy átlag pénzügyileg kulturálatlan a szülő generáció is).

A teszteken meg kimutathatóan jobban teljesítenek azok, akik csak valamilyen fakultatív óra keretében tanulnak iskolai környezetben pénzügyi ismereteket... az öt óra, lássuk be, kevés :(

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mit szeretnél tulajdonképpen? Az internet világában szerinted nem juthat el az infó ahhoz, akinek egy kicsi érdeklődése van a dolog iránt?

Ha azt mondanád, hogy 30 évvel ezelőtt nem volt az átlagembernek lehetősége arra, hogy képezze magát ezen a téren, azt mondom OK.

De 2018-ban azzal jönni, hogy valaki azért nem ért valamihez, mert az iskolában nem rágták a szájába...

Az számomra nevetséges.

Az emberek jó részét nem is érdekli. Élnek egyik napról a másikra, aztán majd lesz valahogy. YOLO!

Aztán amikor koppannak, akkor jön a felelőskeresés az ő helyzetükért. Nem állítom, hogy nincs olyan, aki önhibáján kívül kerül szar helyzetbe. Biztosan. De nem milliók.

Akik pedig rendszeresen és visszatérően, ott komoly gondok vannak.

--
trey @ gépház

Az emberek jó részét nem is érdekli. Élnek egyik napról a másikra, aztán majd lesz valahogy. YOLO!

Aztán amikor koppannak, akkor jön a felelőskeresés az ő helyzetükért. Nem állítom, hogy nincs olyan, aki önhibáján kívül kerül szar helyzetbe. Biztosan. De nem milliók.

Nem velem vitázol, hanem az OECD-vel és több országgal: https://en.wikipedia.org/wiki/Financial_literacy

Lehet ezt így is, vagy tudod, ne is mondjuk a gyerekeknek, hogy van olyan, hogy péz, szopjanak, oszt majd megtanulják...

KRESZ? Dettó. Kurvasok másik skill, amit alapszinten mindenképp érdemes lenne átadni (pl. internethasználat, mert a diákok nagy része használ eszközöket, de marhára nem tudatos internethasználó)? Dettó.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Rossz, ha "felesleges" dolgokat erőltetünk rá, ahelyett, hogy az életben hasznos dolgokat erőltetnénk rá.
És oké, parttalan vita lehetne abból, hogy mi hasznos (minek kéne kötelezőnek és minek választhatónak lenni) és mi nem (itt többen minden nem természettudományt azonnal dobnának, mert minek a műveltség, szakbarbárokat kő képezni...) vagy mi _milyen mennyiségben_ lenne hasznos.

Én pl. a kötelező tesit beszántanám (akinek van hozzá kedve/energiája, hajrá, fakultatívan nyócadik órában csinálja), az ének-zene oktatást szintén (pontosabban levinném egy évre, zeneelmélet/zenetörténetre, ezt a kodályi faszkodást a rekedt hangú retkek éveken át tartó üvöltetésével, mert az milyen fun, meg hagynám a 'csába, akit érdekel, menjen fakultatív énekkarba), máris felszabadult heti 3-4 óra. Kötelező természettudományok mehetnének le első két osztályba, akit mélyebben érdekel, választhatja fentebb (kb. mint a kreditrendszer az egyetemeken). Persze, ehhez az összes tananyagot át kéne dolgozni, hogy a tárgyak tananyagai közti (egyébként lássuk be, minimális) függőségek azért meglegyenek, ne kelljen egy negyedikesnek bevezető szintű dolgot magyarázni társterületről, mert még nem tartanak ott...

Gazdasági ismeretek, jogi ismeretek, informatikai ismeretek gyakorlatilag teljesen hiányoznak azokból a gyerekekből, akik nem szakos iskolából/osztályból jönnek, szövegértelmezési zavaraik vannak és isten ments, hogy szöveget próbálj velük alkottatni... pedig ezek a skillek és ismeretek vitathatlanul hasznosabbak, mint... a csomó "felesleges" (_számomra_ az, mert azóta se kellett használnom) ismeret mondjuk biológiából, amit nem tudnék felsorolni, mert mivel évtizedek óta nem kellett használnom, nem emlékszem rájuk :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

parttalan vita lehetne abból, hogy mi hasznos
Pontosan. Minden oktatási döntéshozónak van egy elképzelése (akár belföldi, akár nemzetközi), és általában a legújabb trendnek dől be mindenki.

A hozzászólásod többi része igen szubjektív - viszont tanárként sok varjút láttam igen sok karón: 9-10. osztályban a humán érdeklődésű diák "minek fizikát-kémiát-biológiát tanulni", aztán 11. évfolyamra, mikor kettő tárgyat választani kell, amit emelt szinten tanul, ezek közül választ(ja legalább az egyiket). Mert közben jön rá, hogy mit szeretne - illetve amit szeretne, ahhoz pont természettudomány kell.
Persze rengeteg példa van az ellenkező irányra is.

Persze, ez teljesen normális, hogy megváltozik az érdeklődése. Van, aki egyetemen jön rá, hogy pályát tévesztett és átjelentkezik másik karra/szakra.

És azt is tudom, hogy ebben marha nagy felelősségetek is van tanárként. Ha fapofával, unottan, bármi interakció nélkül (amikor gyakorlatilag helyettesíthető lenne a tanár egy 1920-ban kidobott, majd mostanában a szeméttelepről kikukázott gramofonnal... mert ilyen is van..) tart marhára nem érdekfeszítő órát, akkor nem fogja a kölök érdeklődését felkelteni; és erre az adott tanár/tanárok lehetnek büszkék, mert amennyire látom, ez elég ritka (egyetemen nem ritka, hogy a "miért jöttél erre a szakra?" kérdésre a "mert jól fizető állásba lehet vele elhelyezkedni" a válasz, mert semmi nem érdekli igazán, úgyhogy legalább jól akar keresni... amivel semmi gond nincs, csak utálni fogja a munkáját).

Viszont a hallgatókon látjuk a romló tendenciákat. Továbbra is vannak kivételes és tehetséges gyerekek köztük, ha demagóg és általánosító akarnék lenni, azt mondanám, hogy még olyan is akad, aki egy tisztességes hivatalos levelet meg tud fogalmazni (... uhhh, tudnék mesélni), de egyre nagyobb szakadék van a felső és az alsó 10-20% között és a köztes sáv is szépen lassan csúszik le (és _amennyire én látom_, leginkább a képességekben jön ez elő, nem a tudásban).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Igen, a motiváció lenne a kulcs, amiben a tanárnak igen komoly szerepe van (lenne). Egy jó képességű, akár még szorgalmas diákot egy gramofon-tanár könnyen elronthat.

Nem mentegetőzésképpen, de egy humánabb érdeklődésű (akár kicsit lusta) diáknak igen nehéz az érdeklődését az okostelefonos játékról a több tag szorzása több taggal szépségeire ráirányítani.
Viszont igen komoly ötleteim vannak, igen komoly háttérrel megtámogatva, úgyhogy az okostelefonok még a hasznomra (és a diákok hasznára) válhatnak - majd néhány hét múlva ki fog derülni :)

Vagyis akkor kell hitelt felvenni amikor draga? Vagy soha?

Milyenek voltak a beszelgetok anyagi lehetosegei? Lehet, hogy egy most felvett hitel torlesztojenek a 2x-3x-osat is siman kitermeli, akkor miert ne venne fel?
Vagy pedig szamolhat ugy, hogy max 10 ev alatt visszafizeti es felveszi 10 evig fix kamattal. HUF hitelben meg arfolyamkockazat sincs.

Bocs Fonok, de bekaphatod! :)
1,4-et vettem fel 10eve egy 1,9 millios autora 25% beugroval. A csucsidoszakban 9,5millat akartak vissza tolem. Sikerult kicsit alkudni (volt mibol...) es most ott tartunk, hogy 3,5-ot fizettem vissza, es meg tartozok 1,5-tel.
Komolyan gondolod, hogy ez az en hibam es esz nelkul vettem fel havi 30-ert hitelt az akkori 140ezres fizetesemre (ugy, hogy rezsin es kajan kivul mas koltsegem gyakorlatilag nem vol)? :o

Hatalmas +1. Autora hitel, pff... Johogy nem tv-re.

En meg emlekszem, amikor az emberek ugy ugrottak be autohitelbe,
hogy majd az oldalara felragasztott matrica fedezi a torlesztot...

Es nem ertettek, amikor mondtam nekik, hogy ez fas'sag.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Veszel kettot. Nem tema.

En a havi fizetesemert vettem egyet, es azota 100e km-t mentem vele. Meg egyszer sem allt meg alattam.

Ha holnap tonkremenne, valszeg vennek egy ugyanilyet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, itt kezdődne a pénzügyi tudatosság. És itt kezdődik, hogy nem SZEFO-soktól tájékozódunk pénzügyekben, hanem megfelelő helyekről. Az is lehet, hogy Index helyett jobban járna a legtöbb, ha mondjuk Portfolio-t olvasna, mert akkor nem politikai habzásra pazarolná az idejét, hanem pénzügyi okulásra. Nem mintha a Portfolio lenne az etalon, de arra mindenesetre jó, hogy minimális fogalma legyen az embereknek arra, hogy mit NE.

--
trey @ gépház

Van az az elethelyzet (pl. munkara kell) amikor megerheti autot hitelre venni. En ilyet nem tettem soha, de lakasra vettem fel hitelt. Azota kifizettem, jo uzlet volt.
A tobbsegnek nincs mas lehetosege lakasra, csak a hitel, es ahogy emelkednek az arak, ez egyre inkabb igy lesz.
____________________
echo crash > /dev/kmem

En nem akartam sajat lakast. Csakhogy errefele albiban campelve eleg zuros az elet. Dolgozni se tudtam normalisan, elni se, csaladalapitas meg szoba se johetett volna. A nyanya konkretan kirakta a szurom mikor bejelentettem neki hogy itt egy child process forkolodik eppen, es szo sem lehet SIGKILL-rol :)

Nem veletlen hogy a tobbseg sajat lakast akar.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Akinek van lehetősége, akár hitellel megtámogatva, az vegyen saját lakást. Akinek már a hitelfelvétel előtt látszik, hogy esélye nincs végigcsinálni, annak nem javasolnám.

Nyilván megvan a saját ingatlan létjogosultsága. Nekem is van és fél-egy éven belül - attól függ, mikor találok megfelelőt -, veszek másikat, befektetési céllal.

A kérdéseid teljesen értelmetlenek, helyzetfüggő, hogy mit csinál. Számos embernek volt lakása, nem tudta a közüzemi díjakat sem fizetni, jött a végrehajtó, hajléktalanszálló.

Gondolod, hogy fizetésképtelenség esetén egy saját lakás mint egy felmutatott amulett megvéd?

Vagy nem értem.

--
trey @ gépház

Nem ennyire elvágólag, végletekben gondolkodva írtam. Mondjuk nincs valakinek állása, de van minimális tartaléka, majd két év múlva lesz állása. Az önkormányzattól kap 22 800 Ft-ot havonta, egy-két ismerős megszánja, ad neki néha kaját. Saját lakásban ez átvészelhető, míg a lakbért ilyen helyzetben nem lehet kigazdálkodni.

Hasonlóképpen, nyugdíjból a saját lakás költségei talán kiköhöghetők, míg lakbérre nyilván nem futja.

Saját lakáson természetesen tehermentest értek, ahol vagy sohasem volt az embernek kapcsolata bankkal, vagy már vissza van fizetve a hitel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ennek baromi egyszerű oka van: tőlünk nyugatabbra biztosítva van (volt), hogy a nyugdíjas éveidre simán ki tudod fizetni a lakbért.
Itthon pedig őrült, aki ilyenre vállalkozik.
Ráadásul nincs megfelelő minőségű és mennyiségű bérlakás és - ismét a nyugati példákkal ellentétben - a szabályozás is ótvar.

> Van az az elethelyzet (pl. munkara kell) amikor megerheti autot hitelre venni.

A hasznalt auto derogal?

Nem azert, de pl. a hasznalt autonal mar van egy tapasztalat (nepitelet:), hogy melyik autot olcso fenntartani. Ha 0 tudassal hasznalt autot kellene vasarolnom,
es semmi preferenciam nem lenne, csak az olcso fenntarthatosag. Akkor kb. az ujkori modell arat (-szor inflacios korrekcio) elosztanam a hasznalt auto atlagos araval 200ekm-re normalizalva.

Es minel kissebb ez a szam, annal inkabb megvennem.

Nem hiszem, hogy van olyan elethelyzet ahol a hasznaltauto helyett uj auto+hitel kellene.
Tenyleg nem.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> A hasznalt auto derogal?

Nekem nem derogal. Most is az van, meg jo amire kell, nem cserelem pedig telne ra.
Elofordulhat hogy pl. olyan megbizhatosag, aktiv/passziv biztonsag, rendelkezesre allas, teljesitmeny, fogyasztas kell, amit hasznalt autoval nem tudsz produkalni. Vagy nem tudsz kigazdalkodni. Es jon olyan lehetoseg amiert megeri mondjuk 2m-t hitelezni a masik 2m melle, mert az auto hozni fogja a penzt.

Nem mondom hogy ez altalanos, csak azt hogy elofordulhat ilyen elethelyzet.

Masik, a nepitelet egy dolog. Lattam mar kollegat dafuq? arccal mikor a masfel millaert vasarolt megbizhato autojara ralocsolt meg egyet, kesobb meg eladta alkatresznek 300k-ert, motorhibasan. Es atnezette elotte. Hasznaltban a kockazat is benne van. Merlegelni kell, kinek mi fer bele, es mi eri meg.
____________________
echo crash > /dev/kmem

lol, probalj meg elvonatkoztatni a nyelvet nem beszelo, londoni/muncheni/burgerlandi mosogato haverjaidtol.

Szoval azt akartam kommunikalni, ami neked nem ment at, hogy ha valaki kulfoldon (mondjuk az IT iparban) felepitett egy egzisztenciat, akkor nincs realis perspektivaja annak, hogy ebbe a szarfeszekbe visszajojjon.

Arrol nem is beszelve, hogy lehetett hallani 1-2 horror sztorit arrol, hogy xy megis hazajott a csaladdal, mert igertek nekik fut, meg fat, hogy mennyire megtamogatjak oket, aztan a kokemeny kis magyar valosag az lett, hogy a beigert tamogatas hosszu honapokig bolyongott a vilagszerte hires ungarische burokracia bugyraiban. XY meg faszan belerokkant, amig packaztak veluk.

Vesd ossze azzal, hogy most eppen a gimnaziumok szamat apasztjak le, ill. a megmaradtakat foglaljak el narancsos ejtoernyos hulladekok (btw. az a sztori megvan, hogy egy Bukas vid miatt a gimnazium kocsog igazgatonoje megbaszta a kisgyereket?). Szoval felmerul a kerdes, hogy miert akarna kibaszni valaki a sajat kolkevel, hogy egy ilyen helyre adja iskolaba? Mondom, lehet, hogy a tied pont kijarta mar, de masnak meg vastagon van vesztenivaloja ebben az orszagban...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Végigpörgetve a fejemben a haverjaimat, egy darab nem ment külföldre.

Két közeli ismerős volt kinn dolgozni, egyik Franciaországban, másik Németországban. Mindegyik elismerte, hogy a pénzért. Azóta már mindegyik hazajött. Egyik sem politikai okokból ment el és nem is szándékoznak már visszamenni.

Nem vonzza őket a pakisztáni, eritreai és egyéb szomszédság.

--
trey @ gépház

Hali
Dolgoztam már külföldön... bennszülött soproniként sokszor megkaptam már az "ausztriába ingázó" értelmiségiektől: el kell innen menni a p*csába mondatot... amikor rákérdeztem: ha mindenki elment volna akkor most neked ki kötné be a netet? Nyilván egész Sopronban csak önkiszolgáló boltok, benzinkutak, kocsmák lennének... mert odaát mindenki többet keres... akkor csak lestek ki a fejükből. Nem vallok mindenféle "nagymagyar elveket", de a 8 osztályt végzett ausztriai szőlőkapáló aki a burgenlandi szintén alap végzettségű patasztnak "dolgozik" nekem ne ossza az észt... pár hónapja Szombathelyen élek, itt még tűrhetőbb a helyzet...

Ui: amúgy se kutyám, se macskám, de még aranyhalam sincs... bárhova hajlandó lennék elköltözni... de nem a pénz motiválna... inkább a: haverok, buli "fanta"...

Üdv:
Feri

Külföldön élek, majd talán hazamegyek, ha összespóroltam annyit, hogy nem muszáj többet dolgozni. Magyarországra nézve ez a dátum sokkal hamarabb eljön az eltérő árszintek miatt. Imádom a programozást, de azért másra is kell majd idő :). Persze csak magánegészségügy, gyereknek magániskola jönne szóba jelenlegi állás szerint. De konkrét terv az nincs.

A szavazás eredményét erős fenntartásokkal hiszem el, miután április 9-én a szokásos URL forgalom helyett tömegesen külföldi állásajánlatokat nézegetett a komplett IT.

"Ettől az anomáliától eltekintve a kivándorlás létező dolog és folytatódik."

A szabad munkavállalás és költözködés az egyik EU-s alapelv:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=457&langId=hu

"A munkavállalók szabad mozgása az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkében rögzített uniós alapelv, amelyet a Bíróság joggyakorlata és a másodlagos uniós jogszabályok fejtenek ki részletesen. Az uniós polgároknak joguk van:

  • más uniós tagállamban állást keresni,
  • ott munkavállalási engedély nélkül munkát vállalni,
  • munkavállalás céljából az adott tagállamban tartózkodni,
  • a munkaviszony megszűnése után is ott maradni,
  • az adott ország állampolgáraival megegyező bánásmódban részesülni az álláshoz jutás, a munkafeltételek és minden egyéb szociális- és adókedvezmény tekintetében.

"

Mindig röhögőgörcsöt kapok a balos politikus gyökerektől és azok csicska TV-s kiszolgálóitól (Hello RetekKLUB) akik egyrészt az EU-t éltetik, majd fröcsögnek, amikor valaki az EU egyik értékének tekintett jogával él és külföldre megy dolgozni. Bazmeg ez nem a vasfüggöny, amikor ha valaki elment, akkor az mártír, hős, zsegínyember, faszomtudja mi volt. Ez egy jog. Lehet jönni-menni. Nem kell ebből ügyet csinálni.

Korábban ezt pozitív felhanggal emlegettük, csak a rossz és ötlettelen ellenzék jön azzal, hogy "jaj, megint kiment mennyi ember".

Ez egy jelenség számos országban. Az EU-s polgároknak joga van hozzá.

--
trey @ gépház

Persze hogy alapjog, nincs is evvel baj. Engem konkrétan a ki/be/oda/visszavándorlás számai nem is érdekelnek. Az jobban érdekel, hogy otthon állítólag egyre nő a munkaerőhiány, és pl. ismerősök elbeszélései alapján már szinte lehetetlen jó szakembert találni házépítésre, csempe felrakásra, idénymunkára, stb., és pl. a Telekomban is olyan emberek ülnek, akik olyat kódolnak, hogy szerver oldalon a klienstől kapott árért adja a BKV bérletet, vagy egyre ijesztőbb méreteket ölt a tanár-, orvos-, stb. hiány. És ezt elvileg mindenki érzi már a saját bőrén. Ennek lehet oka az, hogy egyre többen mennek ki, mint akik bejönnek (főleg azóta, hogy a kormány nem túl vendégszerető bizonyos bevándorlók ellen, és ebből egyesek általánosítanak minden bevándorlóra), de az is lehet, hogy sokan halnak meg, vagy csak egyre igénytelenebb mindenki, de ehhez nem értek.

Való igaz, van egy réteg, ami folyamatosan óbégat. Pl. ismerem azt a réteget, amelyiknek olyan rossz dolga van, hogy nem talál szarér'-hugyér' munkást a most épülő luxusháza alá (számla nélkül, 1000 év garanciával) betenné a forgató kacsalábat, amelyik ugyan minimálbéren jelenti be magát, de neki aztán olyan legyen az egészségügy, mint Amerikában a fizetős bla. bla. bla.

Azt, amelyiknek a komám-bátyám-utam rendszer tetszik a saját kis életében, de nem tetszik, ha ezt feljebb látja.

Vannak itt tényleg problémás emberek, de nem biztos, hogy ezekből kell kiindulni.

Van egy jelentős réteg, aki teszi a dolgát, felkel, dolgozik, adózik, ha kell öngondoskodik. Nem él fényűző életet, de nem is szűkölködik.

Én állítom, hogy becsületes munkával meg lehet itt is élni.

Aki pedig nem tud, az menjen. Nekem nem hiányzanak. Én az elmúlt két évben annyi fizetésemelést kaptam állítólagos "emberhiány" miatt, amit az előtte levő 10 évben összesen nem. Nem igazán érdekel a probléma.

A válság idején azért rettegtek emberek, hogy nehogy elküldjék őket. Most meg jó dolgukban nem tudják egy hónapban hányszor ugráljanak a munkahelyek közt.

Remélem eljön az idő, amikor a munkaadók elkezdik jobban értékelni a stabil embereket, akikre jóban / rosszban számíthatnak. Ahogy látom, kezd ez leesni nekik és ahogy veszem észre, kezdik is ezt honorálni.

--
trey @ gépház

Én megértelek, és én is hallottam, hogy IT-ban nagyon sokat emelkedtek a bérek az utóbbi időkben. De a leírásod alapján te olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy kb. a felső 1%-ba esel. Az, hogy egy kórházban órákat kell várni, vagy időszakosan bezár egy részleg az orvoshiány miatt, az nem óbégatás, hanem objektív probléma, amit csak az nem érez, aki egy magánorvost meg tud fizetni. És rengeteg ember van olyan kilátástalan helyzetben, amiért csak részben okolhatja saját magát.

"kb. a felső 1%-ba esel"

ROTFL. :)

"Az, hogy egy kórházban órákat kell várni, vagy időszakosan bezár egy részleg az orvoshiány miatt, az nem óbégatás, hanem objektív probléma, amit csak az nem érez, aki egy magánorvost meg tud fizetni."

Mindemellett vezető helyen az alkoholfogyasztásban, dohányzásban. Valóban. Szerencsejáték-függőségben.

Maradjunk annyiban, hogy 45 éves vagyok, de magánorvosra az elmúlt 10 évben nem költöttem annyit, mint amennyit egy dohányos 1 év alatt elpöfékel. Lehet egyébként, hogy van összefüggés abban, hogy nem a kórházakat járom, hanem a bagó árából kerékpárt veszek. A SZÉP kártyán levő lóvét edzőteremre költöm.

Itt a fejekben kéne egy kicsit rendet tenni egyeseknek. Nekem volt olyan munkatáram, amelyik addig ment anno, hogy felhajtott egy olyan tróger árust, amelyik neki a meleg étkezési utalványt beváltja bagóra.

Egyébként hallottam itt Angliában élőktől sztorikat az ottani el(nem)látásról. Meg olyanról, aki inkább hazajött a külföldi munka ellenére Magyarországra kezeltetni magát, mert itt "olcsóbb".

--
trey @ gépház

> "kb. a felső 1%-ba esel"
>
> ROTFL. :)

Sorold be magad, bocs nem találtam frissebbet: https://www.portfolio.hu/img/upload/2017/12/kepjoved0-20171201.PNG

> Maradjunk annyiban, hogy 45 éves vagyok, de magánorvosra az elmúlt 10 évben nem költöttem annyit

Tehát szerinted az, hogy nincs elég orvos, nem azért van, mert elvándorolnak az orvosok, hanem azért, mert beteg a társadalom, sokat isznak és cigiznek, keveset sportolnak, stb? Ezt el is fogadom, de szerintem mindkettő benne van. Viszont egy csomó más szakma van, ahol szintén látványos a hiány.

> Egyébként hallottam itt Angliában élőktől sztorikat az ottani el(nem)látásról.

Sztorik mindenhol vannak, én magam is tudnék egy nagyon rosszat mesélni Londonról, és egy nagyon jót is ugyanarról a kórházból. De inkább érdemes statisztikákat nézni. És sok helyen az jön ki, hogy Magyarország sereghajtó.

> Meg olyanról, aki inkább hazajött a külföldi munka ellenére Magyarországra kezeltetni magát, mert itt "olcsóbb".

Én azon is röhögök, amikor sok svájci magyar átjár németbe húsért :D. Szerintem az autó amortizációját, üzemanyagot és az idő=pénz elvet beleszámolva alig jönnek ki jobban, de ez egy nagyon létező jelenség. És nem csak hazajönnek, hanem az echte osztrákok is Magyarországra mennek fogászhoz. Nincs kolbászból a kerítés, minden országnak megvannak a maga szegényei. Mindazonáltal szerintem ez ugyanaz a kategória, hogy az ember minek fizessen X összeget a termékért, ha Kínából idehozzák 2 héttel később de X/3 összegért. Az egy nagyon jó dolog, ha az ember tudatosan spórol. Éljen a globalizáció.

"Tehát szerinted az, hogy nincs elég orvos, nem azért van, mert elvándorolnak az orvosok, hanem azért, mert beteg a társadalom, sokat isznak és cigiznek, keveset sportolnak, stb? Ezt el is fogadom, de szerintem mindkettő benne van. Viszont egy csomó más szakma van, ahol szintén látványos a hiány."

Nem. Én azt állítom, hogy ha egészségesebb lenne a társadalom, akkor kevesebbet kellene költeni az egészségügyben olyan dolgokra, amik nem természetes 45 évesen (de 70 évesen sem), pl. dohányzás okozta érszűkület miatti kettős lábamputáció, ami után - mivel lába nincs - szintén a társadalom fogja eltartani azt élete végéig, amelyik még 20 évet dolgozhatott volna. És akkor jutna minőségibb egészségügyre, mert az lenne max. egy 50 év körüli ember legnagyobb problémája, hogy kell neki egy olvasószemüveg, vagy fogtömés.

Nem kórházakat kell építeni betegek részére, hanem úgy kell nevelni a társadalmat, hogy elve kevesen kerüljenek kórházba.

--
trey @ gépház

Tudnék tovább is menni. Amikor látom, hogy jól táplált család ütődött pattanásos kölkei már 12 évesen többet nyomnak, mint egy vágásra érett disznó és kezében ott a dupla lángos, akkor azért elgondolkozok. Főleg, amikor ezek üvöltik, hogy minek a kölköknek tornaóra, szegények túl vannak terhelve.

Ja, én fizetek azért, hogy mozoghassak, nekik a napi tornaóra terhelés. Terhelés a lófaszt, azt kikapcsolódásként és testnevelésként kellene megélni az órák közt. De, hát az otthon látott példa az olyan, amilyen.

--
trey @ gépház

az a te bajod, hogy nem latsz tavolabb gyornel es a sajat anyagi es egyeb korulmenyeidnel.
10+e varos(falu): nincs uszoda, a focipalyat csak a megyeI-es "profik" hasznalhatjak, mert a nep csak letapossa a fuvet.
teniszpalya fizetos, gym fizetos, tornatermek...a helyi politika es haverok lefoglaltak.

lehet meg dartsozni.. :DDDDD

mielott a futast emlitene, nem mindenkinek megoldas a futas (egeszegi allapot vagy unalom miatt)

ha a potrohos kormanyfod kicsit tovabb latna a szaros hobbijanal es mondjuk a tomegsportba tolna a penzt, akkor jogos lenne a kritikad.
addig nem!

Ehhez nem kell Győrbe lenni.

Nálunk 2 km-en belül van 1 sima kondi park, 1 tó salak futó pályával + kondi park, 1 salak pálya + kondi park, egy erdei tornai pálya futó ösvénnyel, egy stadion kör + kondi park, egy sima erdei ösvény. Ez csak amiről tudok és 2 km-en belül vannak.
Ja az erdőn túl van egy tó körbe futó pályával + kondi park. Ezek mellet egész sok bicikli út.

Mindez kelet-magyarországon.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Persze. Ezek ilyen mellébeszélések nyilván. Nem azért nem sportol mert nincs hol, hanem azért meg szarik rá. Egy TRX hevedert 5 ezerért lehet kapni a Dechatlonban. Bárhova fel lehet kötni. Akár egy porolóra, egy fára, egy parkban a mászókára, egy hintára.

Kibaszott YouTube-on millió gyakorlat van rá. Akinek erre nincs lehetősége, az hazudik.

Szerk: bocsánat, nem 5 ezer, hanem 6 ezer:

https://www.decathlon.hu/domyos-100-training-heveder-id_8360619.html

--
trey @ gépház

Értem, tehát azért nem sportolsz, mert a faludban nincs tömegsport-központ. De ha lenne, te ugatnál a legjobban, hogy miért kellett egy porfészekbe ilyet építeni, abból mennyi szép kórház épülhetett volna. Nem veszed észre, hogy ez egy ördögi kör?

A sok kórházmániásról az öregasszonyok jutnak eszembe, akiknek a legnagyobb gondjuk 50 felett, hogy milyen fekvésük lesz majd a temetőben.

--
trey @ gépház

majdnem igazad van..ebbe a 10+e koszfeszekbe amit varosnak neveznek, sem kozepfoku iskola, sem szakrendelo, de meg bolcsode sincs.
az utcaink egy resze is csak azert aszfaltos, mert egy idoben unios penzeket lehetett kapni erre.
az igazat megvallva bar mas nagysagrend, ezeket szivesebben latnam elobb mint egy 10x-esen tularazott sportparkot.
De ha azt veszem, hogy evente elbasznak szazezreket tuzijatekokra es a roman,szlovak,vajdasagi polgarmesterhaverok megvendegelesere vagy trianon emlekmure, akkor azt mondom, ezek helyett egy calisthenics parkot siman csinalhattak volna vhol egy tuzijatek arabol.
dehat ugye a NER prioritasai ezt nem engedik :D

Az megvan, hogy a felmérések szerint az EU legdepressziósabb országában vagyunk? Hogy nekünk semmi sem jó (lásd: ez az egész topik), hogy nekünk az 50%-ig töltött pohár mindig félig üres, míg másoknak az félig tele.

Stb. Nézd meg a kommenteket, itt még az is sír, akinek mindene megvan. Szerintem ez a átkosból volt, ott gyanús volt aki elégedett volt, inkább sírtak, akkor majd nem baszogatja őket senki.

Most is ez van. Nem mondhatod el, hogy te itthon magyarként jól érzed magad, mert hazaáruló, ilyen-olyan bérenc leszel azonnal.

Bégetni kell az óbégatókkal, akkor is ha havonta x milliót talicskázol haza. Ez itt kötelező.

Kezdem magam már lassan szégyelleni, hogy nem akarok külföldre menni, hogy én itt akarok boldogulni, hogy nekem jelent még valamit az, hogy haza. Hogy nem érdekel, hogy külföldön 2x-3x ennyit kereshetnék, hogy ott állítólag sokkal könnyebb lenne és hogy nem is olyan rossz turbános szomszédokkal karácsonyozni. Hogy ha nem is minden a szám íze szerint alakul itthon, akkor is maradok.

Én kérek ezért elnézést!

--
trey @ gépház

Trey ez nem igy van teljesen...
En vagyok az egyike azoknak akiknek megvan midene, szeretem Magyarorszagot, epp most voltam otthon tobb mint 1 evig elso kezbol eltem meg mindent.
Alapjaraton boldog es pozitiv vagyok, es kivetel nelkul midennek megadom az eselyt es nem szoktam panaszkodni.
De ha Magyarorszagra gondolok elszomorodok es igen duhos is leszek, keseru es osszeszorult torokkal mint akitol epp most vesznek el valamit. Nem turbanos szomszedokkal kell karacsonyozni, csak az en vilagom nagyobb es belefer hogy vannak olyanok akik turbant viselnek es semmivel sem kevesebbek mint en. (egyebkent mi bajod ha turbanos ember lenne a vendeg karacsonykor?)
Miert kell _nemzethy_ szinure festeni mindent - a gyerekeknek miert nem lehet elfogadast es nyitottsagot tanitani - tudod lesznek gondorhajuak, sotet boruek, esetleg mas nyelven beszelok is, ahelyett hogy ovodatol kezdve alaptorvenyi szinten verjuk belejuk a _nagymagyar-nemzethy-katolikus_ egyetlen es kizarolagos eletigazsagot.
Erdelyi vagyok, voltam "bozgor" Romaniaban es "roman" Magyarorszagon pusztan csak azert mert mindket orszagban az emberek bevaditott vicsorgo idegengyulok voltak, de inkabb csak mert a bezarkozott ignoransok akik nem volt honnan lassak a kulonbseget es elfogadtak a tekintelyelvuseget. Jobban elfogadtak annak aki vagyok, az alapjan aki vagyok es eloiteletek nelkul azokban az orszagokban ahova kivandoroltam, mint a szulofoldemen es az "Anyamagyarorszagon"
Remeltem hogy valtoznak majd az idok, de ami tortenik Magyarorszagon egy bezarkozo, arrogans, vegtelenul intelligens es veszelyes diktatura epul es rengetegen tapsolnak hozza. Az hogy milliardok sikkadnak el - dokumentumokkal bizonyitottan mar fel sem tunik es szora sem erdemes...
Szeretnek otthon ellni en is, igazabol elek is sokat - mondhatni ketlaki vagyok meg ameddig a gyerek annyi idos nem lesz hogy ovodaba es iskolaba kell jarnia. Elarulom... Nem nemzethy ovodaba fog jarni... A vilag sokkal-sokkal nagyobb mint Magyarorszag ed ezt felismerni nem jelenti automatikusan hogy elutasitom a hazamat... A rendszert aki kirabolja es mindenkit cinikusan szemberohogve elbutitja az orszagot utasitom el...

Szerintem nem értetted meg, hogy miről írtam. A turbómagyarkodás kibaszott messze áll tőlem, erről ezen az oldalon milliószor írtam. Nem a kokárdás fiszem-faszom dolgokról van szó.

Hanem arról, hogy nehogy már elnézést kelljen kérni, azért, mert vagyunk itt jó páran az országban, aki nem akar a divathullámnak megfelelően külföldre menni.

--
trey @ gépház

Nem is a turbomagyarkodasrol akartam en sem irni.
Van egy gyonyoru orszag, alapjaraton baratsagos es vendegszereto emberekkel. Tortenelmunk pont olyan mint mas europai nemzeteknek - van benne dicso, van benne szomoru korszak, es van egy jelene az orszagnak.
Es ez a jelen az ami elszomorit. Most lenne a lehetoseg a fejlodesre, a valodi ertelemeben vett _europaiasodasra_ - az irigyelt nyugathoz valo kozeledesre es van egy olyan kormany is ami 2/3 -os tobbseggel rendelkezik- lehetove teve barmit... Es ujra el vannak pazarolva az eselyek... A beomlo toke aminek a celja a felzarkoztatas, korszerusites elosegitese lenne elsikkasztva a dobrogiek ladajaban vegzi, a csucson ul egy mini duce aki kispuca komplexumaban nem tudja hany stadiont es milyen hosszu jatekvasutat epitsen, a kritikus fekeket sunyi de rohadt intelligens modon leepiti es korbe van veve egy hajbokolo legrosszabb diktaturakat idezo udvaronchaddal akik cinikusan semmibe veszik az orszag lakossagat es a valodi igenyeket...
18 eves koromig eltem diktaturaban, az eletemet koszonhetem annak hogy vege lett es kinyilt az orszag es elindult egyfajta fejlodes ami igenis nagyon jo dolog megha locsemege annyira ellenzi is. Most azzal szembesulok hogy egy onzo kis csoport szepen lassan ujra megprobalja a sajat onos erdekuk miatt egy bezart, tekintelyelvu, szervilis diktaturaba kormanyozni az orszagot es az orok sirankozas ellenere, meg a nyugathoz valo kozelites helyett a diktator Putyin es balkani seggfej Erdogan peldaja alapjan kormanyozni. Es ehhez ugyanugy a turbomagyarkodast, a nacionalista ego taplalasat hasznalja fel es meg olyan intelligens emberekben mint akik ezen az oldalon vannak is eleri hogy ok nelkul rettegjenek a "migransoktol" WTF?!
20 ev, 50 ev mulva mi lesz a magyarok mentsege - miert fogunk sirni hogy minket buntet a tortenelem? Itt van minden eselyunk de a 2/3 valasztott kormanyunk epp most lopja el a szemunk elol, epiti kastelyokba es hott ures focistadionokba es keni az osszes problemat a vilag masik elo 90 eves milliardosra akinek egyetlen bune hogy olyan dolgokat probal tamogatni amik esetleg csokkenthetik az ilyen fergek altal okozott karok merteket es osztondijakat ad egy jobb jovot remelo ifju generacionak... Mint a foninek is...
Ezert megyek el... Ezert nonek az en gyerekeim mashol fel... Hogy szabadok legyenek es remelhetoleg soha soha ne ismerjek meg az erzest hogy valamit nem tehetnek meg mert "serti a part erdekeit".

meg olyan intelligens emberekben mint akik ezen az oldalon vannak is eleri hogy ok nelkul rettegjenek a "migransoktol" WTF?!

Az neked nem elegendő tapasztalat, amit ez a horda Nyugaton művel? Biztos, hogy azt szeretnénk mi itt Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, mint ami Franciaországban történik, amikor egy rendőr kicsit erélyesebben szól egy drogos néger hülyegyerekre? Valóban úgy gondolod, hogy a kölni szilveszter története nettó kormánypropaganda? Más a kultúrájuk, másként viszonyulnak embertársaikhoz, a nőkhöz, különösképp, ha nincs valamiféle közös platform, mint amilyen a vallás. Jöhetsz egy arab vagy néger analfabétának szép liberális elvekkel, nem fogja a mondandódat történelmi, filozófiai kontextusba helyezni, hanem böfög egyet, jobb esetben röhögve félrelök majd, rosszabb esetben késsel érvel. Épp annyira, mint akik velünk élnek, s akiket mániákusan integrálni akartok a többségi társadalomba, csak ők nem akarják ezt. Úgy meg nem megy.

Nézd, én évekkel ezelőtt abszolút naivan egy néger fickónak próbáltam visszaadni egy elejtett SIM-kártyát az Astoriánál. Megvetéssel rám nézett, s annyit mondott, az nem kell neki. Akkor esett le, hogy nem elhagyta, hanem eldobta, arra a három lépésre nem volt képes, hogy a kukáig vigye. Érted, milyen megalázó? Segíteni próbálok neki, mert azt hiszem, elhagyta, a végén pedig nekem kell kidobnom a szemetét, mert nyilván nem dobtam vissza a járdára.

Ezek egész egyszerűen így működnek, ezzel a megvetéssel, mentalitással. Biztos vannak köztük jó arcok, de azok a törpe kisebbség.

Amúgy, ha nem kellene tartani tőlük, akkor is azt szeretném, hogy a buszon, metrón magyar szót halljak, ha rámosolygok egy nőre, s ő viszont, akkor szinte biztosra vehessem, hogy anyanyelvi szinten tudunk magyarul beszélgetni.

Ezek nekem fontos, nagyon fontos dolgok. Ha neked nem, annyira nem is baj, ha mész olyan helyre, ahol ezek a dolgok már nem így vannak, nem értékek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te ezt most tapasztalatbol irod vagy amit lattal a TV-ben? Csak mert tudod en megelem... 20 eve elek kulonfele orszagokban koruloveve nagyon-nagyon sok kulturaval es sokfele emberrel. Vannak rosszak es vannak jobbak. A Te Asztorias tortenetetedre tudok 8-at mondani amikor a fekete barataim eppen ellenkezo peldat szolgaltattak, ugyanakkor a zsirfeju parasztmagyar a kolaspoharat dobja el ami ugye kicsit nagyobb mint a SIM kartya... Igaz azon legalabb latszik hogy szemet... Mit bizonyit ez?
En nem az ember szinet, vallasat, nemet vagy neadj isten genderet nezem hanem alapbol nyitottan allok vele szemben aztan 2-3 szo vagy 1 oras beszelgetes utan eldontom hogy ki is O. Es boldog vagyok ha megertjuk egymast es van egy kzos nyelv - pont lexarom hogy nemet, magyar lengyel vagy urdu... Sosem fogod megerteni de hidd el - gazdagabb lennel ha mas eletfelfogasat is megertened... Mint ahogy ertem en a tiedet - komolyan, es tiszteletben is tartom - csak tudok mast is es mast valasztok - meg megtehetem...

Én csak egyet nem értek:

Leírtad, neked mindegy, hogy hol élsz. Mindegy hogy Pakisztánból a szír polgáháború elől menekült jemeni, vagy egy magyar ember a szomszédod. Neked mindegy, hogy milyen nyelven beszélsz.

Ha neked mindez mindegy, akkor mégis mi köt a magyarokhoz? És ha nem köt hozzánk semmi, akkor miért lepődsz meg, ha a magyarok nem tartanak magyarnak? Mert egy magyartól ez legalábbis fura.

A legtöbb magyar ember úgy érzi, hogy valami összeköt minket. A magyarok magyarok között szeretnek élni. A magyarok legjobban magyarul szeretnek beszélni. Lehet, hogy ez teljesen irracionális, de mégis többségünkben így vagyunk vele. És mivel demokrácia van, ez a többség ki is fejezheti az akaratát. Így lett nemhzhethy kormányunk.

"A legtöbb magyar ember úgy érzi, hogy valami összeköt minket."

Nézd, ez azért van, mert itt nőttél fel. Ha nem itt nőttél volna fel valamilyen oknál fogva, akkor például most büszke osztrák lennél és azt bizonygatnád, hogy a legtöbb osztrák ember úgy érzi, hogy valami összeköti őket... közben fogalmad se lenne arról, hogy tulajdonképpen "magyar" vagy. Ahogy valószínűleg most sincs fogalmad arról, hogy genetikailag honnan keveredtek ide a felmenőid.

A pszichológiában külön ág foglalkozik azzal, hogy miképpen alakul ki ez a "mi" érzés az emberekben és miért nem egyforma erősen alakul ki, olvass utána kicsit, szerintem hasznos tudni, hogy mélyebben mi a mozgatórugója ennek.

No, de kialakult. Ez pont olyan, mintha azzal érvelnél, ha nőnek születtem volna, akkor a férfiakhoz vonzódnék, tehát miért is ne vonzódhatnék férfiként is a férfiakhoz, hiszen az csak egy lényegtelen, banális véletlen, hogy épp férfinak születtem. Csak, ha már úgy adódott, hogy férfinak születtem, akkor a nőkhöz vonzódom.

Tehát ne gyere ezzel, hogy ha osztrák lennék, az osztrákokhoz vonzódnék, hiszen ez valóban így van és természetes is. Viszont éppen azért, mart magyar vagyok, nekem az a fontos, hogy a hazámban hozzám hasonló gondolkodású, észjárású, ugyanezen a nyelven beszélő emberekkel találkozzak, s ezáltal pontosan értsem a gesztusait, ne értsem azokat félre, s én se az övéit. Nem szeretnék másokkal találkozni, nem szeretném megszokni a szokásaikat, a szagukat - 2015-ben a Keletihez hoztak mintát ízelítőül -, a viselkedésüket, nem szeretném, hogy ármilyen módon hatással legyenek az életemre. Ez ennyi, nem több, de ez épp elég is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, ez nem olyan. Ha van két egypetéjű iker, akik különböző országokban nőttek fel, akkor különböző országokban érzik magukat hazafinak. Nincsen "vér szava".

"Nem szeretnék másokkal találkozni"

Értem. Vannak szélsőségesen xenofób és szélsőségesen anti xenofób emberek, közöttük pedig ott van a nagyon nagy sokaság, akik a skála tetszőleges pontjain vannak.

A történelem pedig megmutatta, hogy ebben a témában is a középút a sikeres, ez az ország például akkor volt a legsikeresebb kulturális és gazdasági értelemben is, amikor a legváltozatosabb népek lakták és senki nem akarta elnyomni a másikat. Se a szélsőséges bezárkózás és a szélsősége nyitottság nem vezetett jóra.

"nem szeretném, hogy bármilyen módon hatással legyenek az életemre"

Ezzel egyformán eltolod magadtól a jót és a rosszat is. Pedig mindig lehet egymástól tanulni.

Mondtam volna ezt? Miután Magyarországon nőttem fel, ehhez az országhoz, ehhez a néphez, ehhez a nyelvhez és kultúrához ragaszkodom. Ha jól értem, ugyanezt mondod te is. Akkor mi is ezzel a baj?

Momentán a liberális eszme éppen a szélsőségesen antixenofób irányt erőltetik, ami minden, csak nem középút. Amúgy a fegyver nélküli megszállás sem középút. Középút az, amikor évente jön 12 ember azzal, hogy az országa titkosszolgálata kergette, de eddig úgy tűnik, ő szaladt gyorsabban, lehetne-e itt leülni egy padra, s meginni egy pohár vizet. Persze, lehet, örömmel, pihend ki magad komám! És persze tudja igazolni, ki ő, nem felejtette el a születési dátumát, vannak iratai, a határátkelőn jelentkezik, hogy a kérelmét elbírálhassák. Türelemmel vár, nem balhézik, megbecsüli a segítséget, behúzza fülét-farkát, nem pedig a nemzetközileg ismert gesztussal jelzi, hogy nektek, őslakosoknak végetek, meg fogunk ölni titeket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Momentán a liberális eszme éppen a szélsőségesen antixenofób irányt erőltetik, ami minden, csak nem középút."

A liberális eszmének is vannak fokozatai. Te ebből a szélsőséget látod csak, mert a közepét nem veszed észre, mert nem hangoskodik, nem vonja magára a figyelmet. Ugyanígy az autoriter eszmének is vannak fokozatai, sokan ebből csak a szélsőséget látják meg.

"Türelemmel vár, nem balhézik, megbecsüli a segítséget, behúzza fülét-farkát, nem pedig a nemzetközileg ismert gesztussal jelzi, hogy nektek, őslakosoknak végetek, meg fogunk ölni titeket."

A nagyon nagy többség ilyen, elég sok bizonyíték van rá. Az általad választott média viszont ebben a témában tudatosan szelektív és a szélsőséget tolja az arcodba, sokszor sarkítva, torzítva és tényeket elhallgatva, amitől te elkezdesz abban hinni, hogy ilyen a többségük, mert szinte csak azt látod. Ez egy létező pszichológiai jelenség, véleménybuborék a neve és úgy tudsz kijönni belőle, hogy tudatosan több forrásból informálódsz, amíg még képes vagy erre. Egy idő után ezek a reakciók rögzülnek és képtelen vagy befogadni tényeket, ahogy például a laposföld hívek se képesek egyértelmű bizonyítékokat befogadni arra, hogy a Föld nem lapos.

Azért nincs rendben az, amit mondasz, mert nem érdekel, milyen a többség. Ha csak egy ilyen is van közöttük, akiről beszéltem, az kockázat, tehát ne jöjjenek! És van legalább egy. Továbbá ez mennyiségi kérdés, cseppet sokan jönnek, ráadásul nemes egyszerűséggel ide szállítják őket ingázó hajókkal. Jegyzem meg, ha valóban a tengerbe fulladástól megóvás lenne a cél, Líbiában is partra tehetnék őket. Az is szárazföld, sokkal inkább hasonlít az eredeti élőhelyükre, mint Európa.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Azért nincs rendben az, amit mondasz, mert nem érdekel, milyen a többség. Ha csak egy ilyen is van közöttük, akiről beszéltem, az kockázat, tehát ne jöjjenek!"

Az a baj, hogy ez egyszerűen hangzik, de ez nem így működik és soha nem vezetett jóra személyeket pusztán azért elítélni, mert egy rajtuk kívülálló jellemző alapján egy csoportba teszed őket.

Élni életveszélyes, annak is van kockázata, hogy átmész az zebrán és elütnek annak ellenére, hogy elsőbbséged van, ráadásul ennek nagyobb kockázata van, mint annak, hogy egy fanatikus vallási merénylet áldozata leszel, mégse akarod betiltani az autók importját, legalábbis eddig semmi erre utalót nem írtál. És sajnos ebből is látszik, hogy neked nem a _kockázattal_ van bajod, hanem egyszerűen szélsőségesen xenofób vagy.

A xenofóbia nem öncélúan jön, hanem részben a kockázat miatt, részben érzelmi kérdés, részben kollektív tapasztalat. Ilyetén módon egyébként az előítélet sem rossz, csak a liberálisok valamiért úgy állítják be, mintha az lenne. Az előítélet egy kollektív tapasztalat. Annyi történik, hogy összefüggéseket keres az agy viselkedésminták és jellemző tulajdonságok között, majd ezeket összeköti. Nyilván ez valószínűségi dolog.

Ha teszem azt, megtámad egy medve, akkor tudod, hogy az, ami nagy, barna, karmai vannak, veszélyes rád. Innentől kezdve nem érdekes, hogy éppen van egy baromi békés medve az erdőben, ha puskád van, az a racionális viselkedés, ha lelövöd, mert az esetek jelentős százalékában egy ilyen találkozóból vesztesen fogsz kijönni. De a minimum az, hogy kerülöd a találkozót még akkor is, ha az a konkrét példány bűbájos, békés.

Itt vétik el a liberálisok a magyarázkodást, ezért teljesen felesleges azzal jönni, hogy az általánosítás rossz dolog, meg hogy minden csoportban van egy-két nagyon normális, segítőkész arc. Lényegtelen, mert mint mondottam, a túlélésed egy valószínűségen múlik, arra pedig az általánosítás és az előítélet egy nagyon is alkalmas metódus, hogy kiszűrd a számodra *vélhetően* veszélyes elemeket.

Amúgy, ha rajtam múlna, a gazdasági járművek kivételével bizony kitiltanám a gépjárműveket a városból, mert egyfelől felesleges kockázat, környezetszennyezés, a lakókörnyezet élhetőségének rombolását okozzák.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Innentől kezdve nem érdekes, hogy éppen van egy baromi békés medve az erdőben, ha puskád van, az a racionális viselkedés, ha lelövöd, mert az esetek jelentős százalékában egy ilyen találkozóból vesztesen fogsz kijönni."

Ez nem jó példa. A jó példa az, hogy ha vadlovak közül ezerből egy vad marad, akkor kiválogatod azt az egyet és a maradék 999 lovat használni tudod. A te módszered az, hogy ha volt egy vad ló, onnantól kezdve mindegyik lovat leölöd és az emberiség soha nem tanul meg se lovagolni, se haszonállatként használni a lovat...

"Az a bökkenő, hogy nem 150 afrikai bevándorló szívsebészre jut egy anlfabéta."

Korábban még azzal volt bajod, hogy meg akar ölni. Abból pedig több százezer közönséges emberre jut egy-egy, akit ráadásul ki is lehetne szűrni, ha rendesen végeznék ezt a szűrést. Turistaként se szabad beengedni senkit? Mert a turistákat kevésbé ellenőrzik például.

"A másik, hogy nem akarom semmire sem használni őket, nem akarom, hogy itt legyenek."

Hozzá kell szoknod, mert esélyes, hogy betegként az orvosnál találkozni fogsz arab és néger kinézetűvel is, aki meg akar gyógyítani.

Értem, inkább meghalsz. Szíved joga, bármikor dönthetsz úgy, hogy visszautasítasz egy kezelést lelkiismereti okokból.

Csak ne vedd el a döntés szabadságát azoktól, akik esetleg élni szeretnének és nem utasítják vissza egy itt tanult, tíz éve itt élő, magyarul tökéletesen beszélő szenegáli orvos kezelését.

Mármint, ha a döntés szabadságát kicsit is komolyan gondolod. Mert eddig az jött le, hogy mindenkinek az legyen az egyetlen opciója, amiről úgy gondolod, hogy csak az a jó.

Nem mindegy, mert nem szeretném, ha be lenne kötve a szemem, miközben bizgerél valami fém tárggyal. Meg aztán kifogástalan magyarsággal magyarul beszéljen velem, ha nem nyíltan fogalmazok, értse meg, hogy szemérmesség vagy privacy miatt teszem, s attól még menjen át számára az információ, s helyesen kezeljen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Persze, és ha véletlenül nem találkozom a feleségemmel, akkor egy másik nővel fogadtunk volna örök hűséget egymásnak. Tehát igazából teljesen rendben lenne, ha azt a másik nőt dugom, hiszen akár ő is lehetett volna a feleségem, nem?

Ha valaki az összetartozást nem érzi, annak felesleges magyarázni. Csak azt nem értem, hogy miért fáj nekik hogy mi viszont szeretjük a nemzetünket, szeretünk összetartozni, és szeretnénk a saját közösségünkben élni? Akit nem köt ide semmi, az menjen nyugodtan, én nem tartok vissza senkit. De ami az országunkban történik, azt hadd írja elő az, aki kötődik ide! Mi nem vagyunk világpolgárok. Nekünk ez az egy hazánk van. És ha ezt a bevándorlók átveszik és a maguk képére formálják, akkor nem lesz hazánk. Elveszítjük. Kisebbségi létbe kényszerülünk egy merőben idegen kultúrában. És ezt többé visszacsinálni nem lehet, ha egyszer elveszítettük. És nekünk ez fontos.

Ha muszáj lenne, a környező országokba még be tudnék illeszkedni, mert azok hasonlóak. Mind a gondolkodásuk, mind a külsejük hasonló. Engem megtűrnének, a gyerekeimet már talán maguk közé valónak elfogadnák. De egy afrikai-közel keleti kultúrával teljesen inkompatibilis vagyok, abba nem tudok beilleszkedni. Az afrikaiak a gyerekeimet sem fogják közéjük valónak elfogadni. Na, ez a különbség az Európán belüli és a távoli migráció között. Ez tényleg felfoghatatlan, vagy szándékosan mosod össze ezeket a dolgokat?

Egyébként meg az evolúciós pszichológia azt is megmagyarázza, hogy miért alakult ki ez az "oktalan" kötődés a közösségünkhöz, sőt azt is, hogy miért vezet sikerre ez a fajta működés. Ezért aztán nem vagyok hajlandó a nemzet szeretetét bugnak tekinteni.

nagyon nem vagy kepben Mo-rol.. :D
a monarchiaban legalabb 1 de sokszor 2 nyelven is tudtak az emberek.
A mi telepulesunkon szlovak kisebbseg van.
en meg hallottam amikor a szomszed oregaszony totul beszelgetett a ferjevel aztan elkezdett magyarul karomkodni.

en elhiszem hogy neked a kadari, bezarkozo magatartas szimpatikus volt.
Azt hazudtak neked a vilagbol amit akartak, mert nem tudtad ellenorizni.
Most azert az orbani hirados hazugsagok gyorsan lebuknak, mert egyreszt tobben tudnak idegennyelvet, masreszt konyebben utana tudsz nezni.

Az meg kulon vicces, hogy pont egy IT forumon kell ezt magyarazgatni, hogy a szakmai fejlodeshez legalabb 1, de 2 idegennyelv szukseges manapsag.

Te most siman kijelentetted hogy a nem vagyok magyar? Mi alapjan b*szodalassan? Magyarul volt az elso szavam, ezen a nyelven almodom, valoszinuleg ezen a nyelven lesz az utolso szavam, es magyarnak tartom magam. Ameddig a csaladfamat ismerem is magyar volt. Es? Honnan tudod hogy nem magyarokkal szeretek leginkabb beszelgetni? De veled ellenntetben en nem hiszem hogy magyarok fujjak a passzatszelet es a magyar nemzet a vilag kozepe.. Inkabb ellenkezoleg ocsem... Ha jobban korulnezel a vilagba ket orszaggal arreb mar csak Puskas Ocsit es ujabban ezt a felcsuti bohocot ismerik... Ez utobbit nem feltetlenul pozitiv megvilagitasban... Van lakasom Magyarorszagon es elek is benne gyakran es sokat... Hozzajarulok az orszag GDP-jehez is bar igaz a mocskos nyugati imperialistak penzet koltom otthon... Es vannak meg magyarok akik hasonloan gondolkodnak es bennunket is osszekot valami... De engem mas emberekhez is kot valami - elsosorban a humanizmus... Bocs de en humanoid vagyok elobb es magyar csak utana... Newsflash: - Te is ...
Pont az ilyen rovidlato bezarkozo szemletteol lesz az orszag egy xeonofob sotet tocsa ahol mindenki retteg vagy irigykedik a masiktol. Rohadtul felduhitett es barmennyire is szeretned magad onjelolt "magyarmeghatarozonak" tartani nem jelentheted senkire ki hogy kicsoda...
Van egy ismerosom, szulette egy kisfiuk es nem magyarul kezdett eloszor beszelni - azota hazakoltoztek es otthon elnek a gyerek magyar ovodaba jar es Botond a neve... De az apukaja fekete es gyerek is felver... Gondor haj stb... A Botond nev eleg magyar neked - ot tarthatjatok -TI MAGYAROK - igazi magyarnak b*szki?! vagy ot a Dunaba kell loni mert szenneyezi a tiszta osi Arpad veret?

"fickónak próbáltam visszaadni egy elejtett SIM-kártyát az Astoriánál. Megvetéssel rám nézett, s annyit mondott, az nem kell neki. Akkor esett le, hogy nem elhagyta, hanem eldobta"

Azt tippelném, hogy lopta a telót és kártya nélkül akarta eladni, mert úgy kevésbé forró.

Ezt nem tudom. Semmi sem kizárt. Az sem, hogy csak a nagyobb, kártya méretűből kitörte a kicsit, s az csak a „héja”, tehát a külső műanyag volt. Erre a részletre nem emlékszem, jó pár évvel ezelőtt történt. Igazából csak az a mentalitás bosszantott, hogy szemetel, miközben az Astoriánál vannak kukák. Ráadásul mennyire megalázó, hogy jóhiszeműen segítenék neki, majd lényegében a csicskájaként a szemetet szedem utána. Szóval emelte rendesen az előítélet rátát nálam a négerekkel szemben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A te elképzeléseid szerint 20-50 év múlva nem lenne semmilyen Magyarország.

"Ezert megyek el.."

"Erdelyi vagyok, voltam "bozgor" Romaniaban es "roman" Magyarorszagon pusztan csak azert mert mindket orszagban"

Tőled ez a vándorlás nem áll messze. Ahova mész, onnan mikor fogsz továbbállni?

--
trey @ gépház

"Miert kell _nemzethy_ szinure festeni mindent - a gyerekeknek miert nem lehet elfogadast es nyitottsagot tanitani "

Mindig jókat kacagok azon, amikor valaki a nyitottságról és a toleranciáról magyaráz, miközben épp valami ellen kampányol a mondata másik felében. Miért nehéz tolerálni a piros-fehér-zöldet?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tehát azért, mert valamit máshogy gondol valaki, már gyilkos, rasszista és erőszakos. Nem gondolod, hogy picit egysíkúan nézed a világot?

Esetleg lehetnél egy picit nyitott is arra, hogy megismerd a másikakat és, hogy nekik mit jelent az, hogy valami nemzeti.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

a felsorolas nem a konkret dologhoz lett szabva. altalanos bullshit hogy pl. a "liberalisoknak" toleransoknak kell lenni.
az ha valaki eroszakosan akarja a sajat pl. nemzeti felfogasat rameroltetni, meg akarja mondani mit gondoljak, hogy erezzek azzal
nem kell toleransnak lennem. elkuldon a fenebe roviduton.
A nemzeti erzes, a vallasi meggyozodes es meg van par ilyen dolog, szemelyes. ameddig megismerteni akarod a sajatodat addig ok.
amikor viszont elvarod, hogy ha te igaz magyar vagy akkor neked fajjon az a kurva triatlon(sic), nah az mar nem.

Tudod, az a szép, hogy megy itt a papolás a toleranciáról meg az elfogadásról, amikor meg én is kérek toleranciát és azt, hogy hagyják békén a kultúrámat, akkor megkapom, hogy egy erőszakos, gyilkos (lol?), rasszista náci faszista gyökér vagyok és ne várjak el viszonzásképp semmiféle toleranciát. Holott még csak nem is kérdezte senki, hogy számomra mit jelent az, hogy valami nemzeti, de már a saját prekoncepcióit mindenki jól tudta puffogtatni.

Még te sem kérdezted, de már szabod itt a feltételeket és jössz a Trianonnal.

Tapasztalataim szerint a legtöbb magát toleráns, liberális haladó gondolkodásúnak valló nagyjából ugyanolyan fasisztoid hozzáállást tanusít, mint az általa szarba se nézett "nácik" és a saját felsőbbrendűségében való meggyőződése miatt észre se veszi ezt. Ugyanolyan prekoncepcionális hozzáállással képesek másokat megbélyegezni, mint a "rasszisták" a cigányokat. De azért legyünk toleránsok.

Na ez a kurva szánalmas.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ismerd meg szep magyar nyelvunkent ha mar itt "papolsz" a nemzeti dolgokrol.
tolerancia nem egyenlo elfogadas.
Ki nem hagyja beken a TE kulturadat?
Trianonnal nem en jottem, ebben a topikban volt hogy akinek nem faj trianon az nem magyar.

Az erzekenysegedhez meg kulon gratulalok, ha esetleg gyakorolnad, hogy nem te korulotted forog a vilag talan konnyebben viselned el.
Latod en leszarom hogy fasisztoidozol, mert tudom hogy nem rolam beszelsz. :DD

Külön dolog tolerálni és elviselni, hogy a csapból is az folyik. Tudod, amit mindig szoktatok mondani, hogy "bárki lehet buzi otthon, de ne prájdoljon" (ami egy vitatható, de védhető álláspont), csak a melléknevet és az igét kell cserélni...

Szerk.: csak hogy világos legyen. A fasznak kellett Nemzethhhy dohányboltokat csinálni, ha már le akarták nyúlni azt a piacot, csinálhatták volna Állami dohánybolt néven. És lehetne Állami dohányellátó. És... ugyanez lenne, csak akkor nem mehetne a kommunikáció, hogy milyen kurva nemzethyyyek vagyunk, mindenhol, mindig (Ner, Nemzethyyy Konzultáció, Nemzethy kisfaszom stb.).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az én esetemben úgy, hogy a nemzethyyy kifejezéssel semmi bajom nem volt, amíg nem jött a nem zeteskedő kormány és ki nem sajátította ezt a szót. Mert van egy pont, amikor a nemzethhy együttműködés rendszerében a nemzethy dohányboltba bemenve a nemzethy dohányellátótól kapott cigit megvéve és tudva, hogy megyek tovább ügyet intézni mondjuk a nemzethyy kömművekbe, akkor elfog a hányinger, ha meglátom a nemzethy szót, mert az aktuális kormány fogta és kisajátította ezt a kifejezést, és ebbe burkolva építgeti a maga kis kommunista rendszert idéző intézményrendszerét (komolyan: helyettesítsd be a fenti mondatba az "állami" szót és megkapod az átkos intézményrendszerét... de ez nemzeti, úgyhogy biztos jó).

Alternatív javaslat: mivel ezt már a fidesz elbaszta nektek, ha a hazához való ragaszkodást akarjátok kifejezni, használjátok ezentúl a ghafhaédfljkvhdfsaékljvbhdsfag kifejezést. És máris más lesz a fogadtatása, mert nem ez a trágya jut mindenkinek róla először az eszébe. (bár ha a ghafhaédfljkvhdfsaékljvbhdsfag is azt fogja jelenteni, hogy a ghafhaédfljkvhdfsaékljvbhdsfag-sok jól megmondják, hogy ki ghafhaédfljkvhdfsaékljvbhdsfag és ki nem az, akkor sokkal előrébb nem vagyunk, de legalább nem kell hánynom a szó hallatán)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Igen. Pontosan.

Jelenleg, lássuk be, nincs _semmilyen_ jelentése a nemzeti szavunknak: milyen a nemzeti dohánybolt? Sima dohánybolt (másmilyen ugye nem is lehet). Milyen a nemzeti közművek? Ugyanolyan, mint a többi. Milyen a nemzeti együttműködés rendszere? Kurvára nem működünk, együtt meg különösen (jó, itt speciel jelentésmódosító...). Ha mindenre ráaggatod, hogy nemzeti, akkor semmi nem lesz az, a szó pedig elveszti a jelentését vagy felvesz egy új jelentést (jelen esetben: "olyan területhez tartozó dolog, amit a fidesz már tönkretett"...).
Anno a 2000-es évek elején a polgár kifejezést nullázta ugyanígy a fidesz, akkor minden polgári volt. Nagyjából ki is kopott a nyelvből teljesen, pedig volt egy pre-fidesz jelentése, amire a mai napig lehetne használni...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A szavak kisajátítását éppen te kezdted azzal, hogy minket akarsz rábeszélni, hogy használjunk helyette valami mást :-). A Fidesz egy szóval sem mondta hogy a köznyelvben tilos volna dolgokat nemzetinek nevezni. Néhány dolgot nemzetinek neveztek, ami nekik úgy tetszett és kész. Ezzel engem semmiben nem korlátoztak a szóhasználatomban. Ellentétben veled, aki meg próbál győzni, hogy ezekután ne használjam a nemzeti kifejezést.

Szerintem a Fidesz értelmezésében ez a globalizált világ törtetése elleni fellépés. Amikor azt mondja, hogy nemzeti, akkor azt fejezi ki, hogy nem globális, nem multinacionális, hanem regionális, magyar, állami. Mivel az erős államnak feladata a törvényalkotáson keresztül a szabályozás, az állampolgárainak védelme az egyenlőtlen küzdelemben. Ezért létezik Fogyasztóvédelem, NÉBIH, GVH, s ezért fontos, hogy az alap, mondhatnám, stratégiai szolgáltatások állami kézben maradjanak. Ne feledd, az állam alkotói mi, állampolgárok vagyunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem ebből az jött át, hogy téged zavar az, hogy a kormányunk elinflálja és eltorzítja a nemzeti szó jelentését, majd utána azt látom, hogy vígan asszisztálsz hozzá, hogy azon jelentését használod, amit elítélsz, majd mikor szóvá teszem, hogy ez nem nemzeti, tovább erőlteted és szerinted nekem kellene igazodni.

Ha szerinted sem(?) ez a nemzeti, akkor miért asszisztálsz a Fidesznek a szó tönkretételében? Miért nekem kellene egy új szót használnom egy meglévő fogalomtársítás helyett és miért nem a Fidesznek kellene a megfelelő szót keresni vagy alkotni rá?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nagyobb esélyt látok arra, hogy a teljes magyarságot meggyőzzem még egy ilyen triviális hülyeségről is, mint a fideszt bármiről... :(

szerinted sem(?) ez a nemzeti

A nemzeti kifejezéshez egész sok jelentés társul attól függően, hogy kit kérdezel, onnantól kezdve, hogy locsemege módjára megmondod, hogy ki a nemzeti és ki nem; hogy karikás ostort csapkodunk bőgatyában (sry, nem jut eszembe a neve...) az alföld még a szokásosnál is lehúzóbb részén (sry, továbbra sem), ahol legalább egy híd van; azon keresztül, hogy még ki mersz tenni magadra egy nemzeti színű kokárdát és nem érzed ettől rosszul magad, csak azért, mert _valakik_ ehhez is többlet jelentést adtak; odáig, hogy "hát két éve a fideszre szavaztam, akkó én most már kurva nemzeti vagyok, nem kő semmit csinálnom". (és akkor még nem kevertünk bele nemzetközi politikát...)

Szerk.: és persze ezek _helyére_ kezd bejönni a "minden nemzeti, tehát semmi nem nemzeti" jelentés (jobb esetben, rosszabban a "már megint elkúrt valami a fidesz" jelentés).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Továbbra is a saját prekoncepcióid próbálod ránktukmálni és a Fideszes torzítást terjeszted, meg a saját sztereotípiáid hangoztatod.

Amúgy a Fideszes dolgot meg elég egyszerű megoldani: ignorálod. Dohánybolt az továbbra is dohánybolt, oszt' csá.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Persze, ignorálom, csak ha válogatás nélkül _mindenhol_ ignorálom a szót (a kontextusbeli jelentésétől függetlenül), akkor megint visszajutottunk oda, hogy megszüntettük a kifejezést. És a helyére kellene egy másik.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ugyanolyan hülyeséget javasolsz, mint a PC-huszárok. Attól, hogy cigány helyett romát mondunk semmi sem változik. Ha ugyanis nem megy át a szóval a jelentéstartalom, akkor felesleges volt, a jelentés átviteléhez marad a cigány. Ha meg átmegy, akkor ugyanabban az értelemben, ha úgy tetszik, s arra van igény, ugyanúgy pejoratív tartalommal jelenik meg a roma szó, mint a cigány, s akkor nem csináltunk semmit, sok hűhó semmiért. Kapott egy másik hangalakot. És?

Szóval jó lesz a nemzeti szavunk, közel sem mindenkinél devalválódott ez. Nálad igen, de ez nem is baj. Járulékos mellékhatás, hogy lehet, ezért szoksz majd le a dohányzásról. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> tomegsportrol beszeltem.

Ezt ugy kell erteni, hogyha nincs korulotted tomeg, akkor nem tudsz sportolni?
Mert akkor kb. csak a koncerten ugralas szamit annak...

Amit trey javasolt, annak kvazi nulla forint a belepesi koltsege egy evre vetitve.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

irtam mar..technikailag persze megoldhato mindenkinek a "sportolasa".
vesz 2000ft-ert egy kinai "sportcipot" es mindennap hazafut a melobol.

de nem veletlen hogy ez a mindenki szamara elerheto sport nem kozkedvelt.
a tomegsport celja a kikapcsolodas es jo tarsasgban torteno testmozgas.
es itt a 4 ember tengoziktol a sarkanyhajozasig sok minden belefer.
szerintem az otthon egyedul huzogatok egy gumikotelet nem igazan.

ok. majd szamonkerem a fideszes tobbsegu onkorit, hogy itt meg egy szakadt erdo vagy to sincs es emiatt a hup-on baszakodnak a tejfoloszaju kiscsokak velem.. :DD

attol meg hogy a te kornyekeden, meg trey kornyeke tele van ingyenes kondiparkkal, nalunk nincs.
azt pedig mar leirtam, hogy a futast hagyjuk mert egyreszt azt barhol lehet, csak nem mindenkinek valo.
a biciklizes videken meg olyan mintha a szegeny bottal kozlekedo oregembert akinek nincs kocsija ezert kenytelen a falu masik vegebe gyalog menni boltba azzal "gyanusitanad" meg, hogy o mindennap nordwalkingol..

orulj hogy olyan kornyeken laksz ahol tobb helyen is letesitettek ilyen tomegsportra alkalmas bazisokat.
ez nem altalanos!

Az, hogy 45 évesen még nem voltak komolyabb egészségügyi problémáid, egyelőre még nem az egyéni teljesítményed, mert a statisztikák szerint sem kellene, hogy legyenek:

http://www.webbeteg.hu/uploads/Sz%C3%BClet%C3%A9skor%20v%C3%A1rhat%C3%B…

(szürke az egészségben eltöltött évek száma)

A grafikonon láthatod, hogy az átlag alapján mikor várható, hogy komolyabb ismeretséget kötsz a magyar egészségüggyel.
Van mondjuk szűk 15 éved, addigra a gyerekeiden látni fogod, hogy mennyire versenyképes az oktatásunk (a kötelező erkölccsel, hittannal és hazafias neveléssel), illetve a szüleiden, hogy a szociális ellátások.
Lassan pedig nyugdíjba vonulsz, öngondoskodsz már, vagy dalolászva visszamentél az államiba?

Hallottam már ilyet, hogy javul a helyzet, itt is említik: https://index.hu/gazdasag/2018/06/27/kivandorlas_migracio_fiatalok/

De nem ez a baj, hanem ez: http://hvg.hu/cimke/munkaer%C5%91hi%C3%A1ny . Sok éves trend: https://index.hu/mindekozben/poszt/2017/01/30/a_gyarakban_durvult_a_mun… . Hogy a vándorláshoz köze van, az biztos, de hogy sok minden máshoz is, az is biztos. Nem értek hozzá, nem is szeretnék sokat belemagyarázni, álljanak csak itt a tények.

A munkaerőhiány európai szintű jelenség. Szerinted félbolond német kancellár miért akart milliós nagyságrendben bevándorlókat? Mert megesett a szíve a szegény szíreken? Lófaszt. Azért, mert köllött volna az olcsó, képzett munkaerő. Csak arra nem számított, hogy a beözönlők jó része analfabéta, megélhetési (gazdasági) migráns lesz, amelyik nem segíteni fogja, hanem potyautas lesz a szociális rendszerén.

Ők annyival vannak jobb helyzetben, hogy anyagilag megtehetik, hogy elszipkázzák Kelet-Európából a képzett munkaerőt. Ez nem az ország hibája. Ki az, aki komolyan gondolja, hogy Magyarországnak és Németországnak ugyanazok a gazdasági lehetőségei és eszközei?

--
trey @ gépház

Magyarországnak rosszabbak az eszközei, de ez kinek a hibája lenne, ha nem az országé (úgy a vezetésé, mint minden egyes lakóé is)?

Rengeteg írás született már arról, miért kevésbé hatékony a magyar gazdaság. És ebben fel szoktak jönni olyan dolgok, amikről a legfelsőbb szintű vezetés tehet, és nem a gazdasági lemaradottság miatt, hanem csak simán lehetne jobban csinálni kb. ugyanannyi pénzből. Egyik példa a romló oktatási színvonal (PISA tesztekkel szoktak példálózni, de van más is). Másik az urambátyám rendszer és kontraszelekció. Ha a közbeszt nem a hatékony cég nyeri, hanem a haveri cég, és ez rendszeresen előfordul, akkor nem lesz hatékony a gazdaság. Te is addig örülhetsz, amíg valami oligarcha nem vet szemet a cégedre vagy az ügyfélkörödre, mert akkor jaj lesz neked, vagy beállsz a sorba.

Vagy képzeld el, hogy te egy sportmezeket gyártó magyar cégnél dolgozol jó beosztásban, fényes jövő áll előtted, gondolhatnád. Egyszer csak valaki kitalálja, hogy mostantól 2Rule van, és ezt fogják nyomatni a legmagasabb szinteken is. Ezektől soha senki nem fogja számonkérni a minőséget, vagy az árazást (úgyis az adófizetők fogják összedobni). És akkor egész egyszerűen így jártál. Szerintem ezt ilyen nyíltan csinálni hungarikum.

https://magyarhang.org/sport/2018/08/01/talpig-turulban-amihez-masnak-e…
Legjobb cikk a 2Rule témában.

Egyébként szerintem sok szempontból igazságtalanul szidják a kormányt, tavaly és idén például vissza lett fecskendezve a hiányzó pénz az egészségügyből, azaz ennél több sosem volt költve rá. Alapvetően a hazafias neveléssel és a hitoktatással is egyetértek, gyakorlatban viszont elég körbenézni, mennyi álszentség és képmutatás lengi be az egyházak környékét, tuti mindenki tudna mondani a falujából (aki abban él) papot aki hirtelen épített patent kis házat vagy újított be autókat. Pár erős lélektani moralizálós filmdráma megtekintése és utána közös átbeszélése szerintem többet használna gyerekek erkölcsi fejlődésének, mint hallgatni ahogy valaki vizet prédikál. A közmunka program is egy előremutató kezdeményezés középtávon, mindenképp jobb mint az alanyi jogú segély vagy a valami szörny megoldás mint a kényszer rokinyugdíjazás a rendszerváltáskor.

Amivel hosszútávon problémák lesznek az sajnos pont az ami az ország eddigi problémáit is szülte. Rendszerváltásnál átmentett gazdasági érdekkapcsolatok, amiket előbb megkaptunk vörös színben, jó ideig maradtak is abban, most ugyan az szépen kiépült narancssárgában. Ahogy fentebb is sokan leírták, aki ezt megkerülve szeretne boldogulni az ha mákja van tud, más esetben végtelen eszköz áll rendelkezésre hogy lenyomják a bánatba... Teljesen vertikális hatalom struktúra és gazdasági érdek érvényesítés. Vidéken tuti ismeri mindenki azt a helyi nagyvállalkozót aki felvásárolta/hozzájutott az összes földhöz, nagy haverja a polginak, kapja a kövér hektárokért a szép kis dotációkat. Feudalizmus 2.0.

Aki lelép, akarata ellenére is megágyaz ennek a helyzetnek.

Mandiner, mint tény meg adat :D

Ha már a képek, amiket loptak az ENSZ adataira hivatkoznak, nézzük a tanulmányokat: 2015: http://www.un.org/en/development/desa/population/migration/publications…, 2017: http://www.un.org/en/development/desa/population/migration/publications…
A táblázatokat megnézve a két jelentés közti két évben 54.4 ezer ember emigrált...

Ez idő alatt: Belarus -3.9, Bulgaria 52.1, Czechia 28, Poland 21, Moldova -2.9, Romania 150 [ebben szvsz. benne van, hogy közben beléptek az EU-ba], Russian Federation 9, Slovakia 8, Ukraine 130 [ebben szvsz. benne van az orosz konfliktus]. Vagyis, nettó számokban (ha minden igaz csak Bulgária és Moldova lakossága kisebb a mienknél) _is_ csak két kelet-európai ország előz meg minket, és feltehetően mindkettő jó okkal.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tegyük hozzá, hogy semmi probléma nem lenne a kivándorlással - sőt örvendetes lenne, hogy terjesztjük a kultúránkat és génjeinket - ha meglenne egy egészséges 3 körüli reprodukciós rátánk. Akkor simán 15% is kivándorolhatna és még az sem fenyegetne demográfiai összeomlással. Jelenleg meg úgy áll, hogy kivándorlás nélkül is összeomlik egész Európa. Az alapprobléma tehát az, hogy nem születik elég magyar. Minden más ebből következik.

Ennél sajnos összetettebb a helyzet. Hiába születne sok magyar, ha a gazdaság növekedése nem tudja őket itthon tartani és produktív jövedelmező munkát adni nekik nem lesz belőlük adó és nyugdíjjárulék fizető állampolgár, hanem segélyre szorulva viszik a közpénzt.
Ráadásul a ma megszülető gyerek 18-25 év múlva lesz kereső és ezzel adófizető. Az ötven év körülieknek viszont most kellene már látni azokat a fiatalokat, akik majd a járulékukkal (a kötelező magánnyugdíj rendszert ugye felszámolták) fedezni kellene a nyugdíjukat - egyelőre nem nagyon látszanak.
Ha a gazdasági és politikai helyzet kedvező nagyobb kedvvel szülnek a fiatalok, ha nem akkor elmennek innen és külföldön fog megszületni a gyerek. Ezen a tényen felülkerekedni csak vasfüggönnyel és komoly diktatúrával lehet - lásd Ratkó gyerekek. Azt meg azért csak nem akarnánk.
Ennek alapján én inkább a hazai környezet megváltoztatásában látom a megoldást. Mikro szinten azt tudom tenni, hogy legalább az én környezetemben az emberek jól érezzék magukat.
Makro szinten a kulcs az ügyeskedés, adócsalás korrupció felszámolása, az oktatásba sok pénz beleöntése (és lelkesedés beletevése - gimnáziumi programozás szakkör, robotépítő verseny :-) ), leszakadó rétegek felhozása ...

Szerintem soha nem volt annyi ösztönzés, mint most:

- nagycsaládos adókedvezmények
- CSOK
- ingyen tankönyv
- ingyen étkeztetés minden gyereknek bla bla bla

Az utóbbi számomra olyan hihetetlen dolog, amit nem is tudok értelmezni. Mert mi ezekért a mi időnkben keményen fizettünk.

--
trey @ gépház

Még ezt is tudják szarul csinálni. Hiába eszik ingyen a gyerek, ha közben nem tudják fizetni a fűtést.

Jó, hogy próbálkoznak, de sokkal nagyobb rendszerszintű változásokra lenne szükség, aminek nincs jele.

"Give a man a fish, and you feed him for a day. Teach a man to fish, and you feed him for a lifetime."

Így is lehet nézni, de én arra gondoltam, hogy ha a gazdaság élénkítésén dolgoznának, és közmunka helyett valódi értékteremtő lehetőségeket adnának, akkor mindenki ki tudná fizetni a gyerek étkeztetését. De tudom, ez már kicsit naiv, nehéz szarból várat építeni. De ez így meg csak tüneti kezelés.

Ezzel azért van egy kis baj. Külön bünteted azokat, akik nem találták meg a megfelelő párjukat, pedig igényük ösztönösen nyilván volt rá. Ráadásul, akinek nincs gyereke, az nem remélhet családi segítséget idős korában, tehát éppen a gyermekteleneknek van szükségük nagyobb állami segítségre.

Azért elég demagóg dolog ezt a gyerek kérdést odáig degradálni, hogy dugni kell, aztán lesz gyerek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Volt rá? Miért épp a fejlett világban, az értelmiség köreiben a legrosszabb a szaporulat?
Ne mondjuk már, hogy azért fogyunk, mert lehetőségünk nincs gyereket csinálni. Ez az esetek 99%-ban nem lehetőség kérdése, hanem elhatározásé.

Mert két dolgot tehetsz: dolgozol, vagy dolgozol ÉS gyereket nevelsz, hát az utóbbi nyilván leköti egy csomó energiádat.

Sajnos a mai önző világban én azt látom, az emberek azért nem akarnak gyereket, mert ezt az energia befeketetést nem akarják vállalni. Elég nehéz is, amikor a mai társadalam nem is hagy időt, hogy a gyerekeddel legyél (Mo. különösen jó példa ebben, gyerekeket már ugye du. 4-ig benntartják az iskolában, stb.).

Így aztán a szülő-gyerek kapcsolat is sokszor olyan amilyen, és a gyerekek meg lazán faképnél hagyják a szüleiket. Így kinek kell?

A gyerekvállalás nem csak társadalmi felelősség, hanem egyéni is. Mert a te nyugdíjad pont abból lesz, amit majd ő kitermel. Itt megint betör a "szociális állam", ami "segíti a rászorulókat", és mindenkinek megadja ugyanazt a nyugdíjat.

Én nem tudom elfogadni, hogy valaki, aki gyereknevelés nélkül, felelősség, teher nélkül végig élte az életét, ugyanolyan nyugdíjat kapjon, mint aki felelősséggel, tisztességgel felnevelt 1-2-3 gyereket, akik aztán hasznos tagjai lettek a társadalomnak. Ez egy óriási munka, és ezt valahogyan díjazni kell. Nem szétkenni az egyéni felelősséget társadalmi szinten, hanem meghagyni ennek egyéni vonzatát.

Nyilván én csak az elvről beszélek, nyilván egy törvényben ki kell térni a spec. esetekre is (akinek nem lehet, vagy mondjuk közben meghalt a párja, stb.).

Ez az egész sokkal szerteágazóbb probléma, de erről nem beszél senki. Sem itthon, sem külföldön. Mert alapvetően mindenkinek jó így, a gazdaság pörög, a fenntarthatóságra meg tesz mindenki.

Keleti hatar melletti falubol, felarvakent most roppant onzonek erzem magam, hogy nem csinaltam 6 gyereket a 10m2-es kiskonyhaba.

Szerettem volna eselyt hogy kepezhessem magam. Nem kaptam, emiatt sok ido volt elindulni.
Szerettem volna sok gyereket, komolyan. Csak egy van, jon a kovetkezo, tobb nem lesz a korunk miatt.

A 0 lehetoseg ellenere joval tobb adot fizetek mint az atlag, es sokkal tobbet lapatolok a GDP-be mint az atlag. Szivesen.

Legyen ennyi eleg, ne kelljenek a kolkeim. Egyetemre mar Svajcba fognak menni.

Nyugdij meg nem erdekel. Ha keves is lesz, akkor is 3-4x annyi lesz mint az atlagnak. Ha en ehen doglok akkor az orszag 90%-a mar ehen doglott elottem.
____________________
echo crash > /dev/kmem

> Csak egy van, jon a kovetkezo, tobb nem lesz a korunk miatt.

Nem tudom, hogy csak a flame miatt irod. De a technologia tart mar ott, hogy lehessen.
Csak meg most szules utan kapcsoljatok, mert aztan tenyleg keso (ha tenyleg a kor az egyik ok).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kell segitseg a technologiatol szerencsere, egyszeruen csak ugy erezzuk hogy korban tul messze lennenk mar egy harmadik kiddo-tol. Bar lehet csak mi erezzuk igy. Asszonykam kb. 36-37 lenne a 3. szulesnel. Upsz, ez minden nonel confidential, meg jo hogy nem hupperkedik :)

Ja, es nem a CSOK miatt sokasodunk, nem veszunk fel semennyit.
____________________
echo crash > /dev/kmem

off

De hiszen szinte gyerek még! Nem vádoltak még pedofíliával? ;) (Nem támadás részemről, félre ne értsd. Amikor én írtam időbeli kifutásról, én az 50-es életévek 60-hoz közelebbi végére utaltam, s ebben a kontextusban trollkodom most. Amúgy nem magamról van szó, azért ennél fiatalabb vagyok.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És akinek nincs szülőképes korban a párja? Amúgy mondom, akinek gyereke van, az az állami nyugdíjon felül számíthat a gyermekeire is, akinek meg nincs, az nyilván nem. Tehát a gyermekesek alapból előnyben vannak, ezt tovább domborítani nem volna helyes. Továbbá a gyermektelenek adójából is támogatják a gyermekeseket a különféle állami ösztönzőkkel, tehát akinek nincs gyereke, az hozzájárul a gyermekesek gyermekeinek nevelési költségéhez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azert az allam is tehet rola masszivan, hogy egy csomo gyerek nem szuletik meg.
Az egesz tamogatasi rendszer visszas. Alapvetoen a tamogatasok kimaxolasara van mindenki berendezdkedve.
Ezt sikerult meg identol megfejelnie az allamnak azzal,
hogy akit az allami intezmenyek nem vallalnak (mert necces), azokat abszolut nem is tamogatjak (a gyogyszereket. Probalkozasonkent olyan 1MFt-rol beszelunk).

Ha en lennek a kiraly,
akkor kotelezove tennem minden magyar allampolgar szamara a 20 eves korban a sperma fagyasztast, es a petesejt fagyasztast is.
A problemak jo resze megszunne. Jah es elhajtanam, mint a magzatvizet a jelenlegi intezmenyeket. Egytol egyig.
Idohuzo mind. Aki problemas (nem lehet gyereke) annak fel even belul a vegere kellene jarni, es megoldani. Vagy igy, vagy ugy. Tobb ismerosom is van, ahol ez 8(!) eve huzodik.

8 ev az kurva sok.

Lehet papolni, de minden tamogatas ugyanilyen visszas. A CSOK is ilyen semmilyen. Az epitoanyagot, vallalkozoi dijat az egekbe tolta, azt valos teljesitmeny nincs mogotte.

Kulon neked irom trey: egy mai komuves 1MFt-ot ker/honap. Ha neked szamla kell, akkor +27% afa, es csinalj ceget, mert neki erre nincs ideje, es millio mas munkaja van, szoval ne legyel problemas.
Egy kicsit tekints ki a buborekodbol. En elhiszem, hogy jo itt lenni, en elhiszem, hogy konnyu itt boldogulni. De ez nem az allamapparatusnak koszonheto. Amikor egy onkormanyzati jegyzo kiirja, hogy havonat 1 nap rendel masfel orat, es nyaron mit kepzelek, o nyaral, akkor nekem ne mondja senki, hogy az allam ertem van.

10 millio irigy orszaga vagyunk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"kotelezove tennem minden magyar allampolgar szamara a 20 eves korban a sperma fagyasztast, es a petesejt fagyasztast is."

A petesejt fagyasztásról már bebionyosodott, hogy nem működik. Az esetek nagy részében hiába lenne működő petesejt, ha a rendszer többi része nem működik. A petesejt fagyasztás maximum arra jó, hogy téves biztonságérzetbe ringatja a nőket és ezáltal még nagyobb bajba kerülnek a végén. Sokkal inkább arra kellene törekedni, hogy fiatalon váljanak a nők először anyává. 17-25 éves koruk között volna ideális.

Pl: Women 'need to know egg freezing risk' - https://www.bbc.com/news/health-45095961

Idézet: "They add that the survival rate of the frozen egg using the new vitrification method was 85%, with pregnancy rates of 27%"

Nemrég volt egy szívszorító történet egy nőről (sajnos nem találtam meg Nektek), aki több próbálkozáson ment végig, és végül az utolsó lefagyasztott petesejtje sem maradt meg.

Valóban jó ötlet egy ilyen módszerrel hitegetni és további halogatásra ösztönözni az embereket?

Tehat azt akarod mondani, hogy mivel nem 100%-os a felolvasztasi rata es a megtermekenyites utana, ezert nem jo semmire?

Ha ket stimmulalast megcsinalnal egy 20 eves lanynal, az kb. 20-25 petesejtet jelent. Abbol meg 20%-os sikeressegnel is lenne 5-6 embrio.

A legtobb "problemas" 28-38 eves nonek 20 evesen lehetett volna gyereke.

Nem hiszem, hogy az a jo modszer, hogy mindenki 17evesen mar anyuka. Egyszeruen nem az a tarsadalmi norma (tanulas, karrier, onmegvalositas).

Anyagilag kb. ugyanott lennel (fizeted a nagyreszt sikertelen kezeleseket 40+-os noknel vs. nagyiparban fagyasztasz evi 40k petesejtet)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Talán nem az a magyar állam számára a legfontosabb szempont, hogy minden igazságos legyen, hanem az hogy fennmaradjunk. Én legalábbis pragmatikus ember vagyok és szeretem a célból levezetni a szükséges tetteket.

Egyébként meg simán igazságos is volna, ha megnézed, hogy egy gyerek felnevelése mennyi erőfeszítést és pénzt kíván, gyerekek nélkül gyerekjáték idős korra előtakarékoskodni.

"miután április 9-én a szokásos URL forgalom helyett tömegesen külföldi állásajánlatokat nézegetett a komplett IT"

Aha, meg fel California elkoltozott Kanadaba amiert megvalasztottak Trumpot. Hanynak is sikerult vegul kozuluk elkoltoznie?

Mas nezni, es mas el is jutni egy interjuig. Hirtelen felindulasbol a nem tetszo valasztas eredmenye miatt raneznek par ajanlatra, aztan lenyugodnak es megelnek otthon vigan, ahogy eddig. Ez tortent a tobbseggel.

Mindigis Magyarországon éltem, sosem akartam elköltözni. Emellett mostanában egyre optimistább vagyok a jövőnket illetően. Ha esetleg költözök valamikor, akkor is a Kárpát-medencén belülre az biztos.

Őszintén? Hidegen hagy ez a 16. századi marketingeszköz. Le se szarom mi van a plakáton, hogy őszinte legyek, nekem plakátvakságom van.

A cégünk bejáratával szemben van két óriásplakáthely. A cég vezetése - egyébként tök jópofán - kiíratta rá a cég fennállásának x. évfordulójára, hogy köszönet a dolgozóknak az elmúlt x évért, nélkülük nem jött volna össze. Asszem két hétig volt kinn. Én egy hétig jártam el alatta minden nap, nem vettem észre. Ha a munkatársam nem mutatja meg ebédidőben mi van rajta, észre sem vettem volna.

Ki mondta, hogy ezeket a szarokat olvasni kell?

--
trey @ gépház

A struccpolitika az lenne, ha nem lennék képben a dolgokkal. Az egészséges egyensúly megtalálása és teljes érdektelenség két különböző fogalom.

Én nem állítottam, hogy nem követem a történéseket. Mindennek megvan a helye és a mennyisége.

De amikor azt látom, hogy emberek TV műsorokba emelt díjas hívásokban kiabálják ki a személyes bánatukat egy olyan embernek, akit szemmel láthatóan untat a dolog, aki több milliós fizetéssel "együttérez" velük, akkor az egyszerre rémít meg és vidít fel. Aki ennyire belelovalja magát, azt már problémásnak érzem.

--
trey @ gépház

"Ki mondta, hogy ezeket a szarokat olvasni kell?"

a, nem működik, az erre a célra kifizetett milliárdok feleslegesen kidobott pénzek
b, te egy különleges személyiség vagy, akin nem működnek ezek a marketing eszközök, amelyek mindenki másra hatással vannak
c, működik, csak nem veszed észre

Szerintem a c, lesz a helyes megfejtés.

Azért azt megvan, hogy Magy.o.-n durva történelmi okai vannak a "multikulti"-hoz való általad is, - és a saját bőrödön is, - érzékelt "hozzáállásnak". Az állampolgárok 1000 éve kevert nemzetiségűek, ennek ellenére, - v. éppen ezért is, - a mindenkori regnáló hatalom mindig megpróbálta kijátszani az "oszd meg és uralkodj" kártyát.

Mostani politikai hatalom 170 éve Kossuth után az első, - amelyik saját jól felfogott érdekében is, - végre a magyarság összetartásáért dolgozik. Semmilyen hatalom nem képes a területén élő "mindenkiért" dolgozni. Az minősíti a tevékenységét, hogy milyen széles réteg érdekeivel találkozik pozitívan a munkája egy nemzeten belül. És kár jönni a naiv, Meszaros L. és a többiek korrupciójával, "tolvajlásaival", mert mindenkinek tudnia kell, hogy egy kapitalista elven felépülő országban (is!) a hatalomgyakorláshoz pénzre és pénzre van szükség, (akár a háborúhoz). Ha nem lennének akármilyen nemzeti "feltőkésítések", a nyugati globalizált tőkés réteg "kiválóságai" kenyér nélkül felennék ezt a tízmilliós országot.

Egy hatalom mindig rendelkezik elnyomó funkcióval, és gyakorolja is azokkal szemben, akik ellene "nyomulnak". Pl. most sorossal vagy a jelenkori népvándorlással szemben is. Mindenkor és minden körülmények között. (Nem sokáig lenne hatalma, ha nem így tenne. - Igyekezni kell a fősodorban élni és dogozni, nem a hőzöngő, külföldről támogatott ellenzéki kisebbség sorai között "álmodozni". Ha hosszabb távon, - a "rengetegszer több pénzzel", amit erre fordítani tudnak, - nekik lenne igazuk, az lenne az igazi katasztrófa a magyarságnak, akkor kellene csak igazán kezdeni menekülni az itt élőknek.)

Meg lehet csinálni, hogy lehajtott fejjel elmész az összes fent említett dolog mellett, egészen addig, amíg valamelyik húzásuk nem lesz számodra vagy egy családtagod számára húsbavágó. És tenni ellene, hangoztatni a roszallásodat máris ellenforradalmársorobérenchazaáruló státuszba tesz. Nem azt mondom, van pár ország még ahol ennél jóval durvább a reakció, de várjuk ki a végét. A magyar igen birka nép, amikor a fekete autó, csengőfrásszal járta az éjszakát, sokaknak az is jó volt, amíg félre tudtak nézni, majd csak jobb lesz alapon.

Attól, hogy elzárod magad az információ elől, ahelyett hogy szembenéznél vele és helyén kezelnéd nem túl jó megoldás. Végülis ha nem nézegetem a syslogot, akkor a rendszerem is tök stabil és gond nélkül üzemel bármikor.

Ha nem a suttogó propagandát nézem, hanem a körülöttem élő embereket, akkor azt látom, hogy _mindenki_ legalább olyan jól él, mint a Fidesz előtt. Ismerősi körömben senki nem csúszott le, senkivel nem basztak ki. Pedig van egy rakás "balos" ismerősöm is, aki szidja a Fideszt, de valahogy nekik is egész jól megy a soruk, csak a fékek és ellensúlyok hiánya aggasztja őket. Szinte mindenki prosperál, házat épít, gyerekeket szül. Mindenkinek jut nyaralásra ideje és pénze is. Van olyan is, aki ezekben az években jött rá, hogy bevállalja a harmadik gyereket is. Ráadásul nem a CSOK miatt, mert sehogy nem tudják kihasználni. Egyszerűen olyan a korszellem, hogy mindenki erről beszél, végre elfogadott és normális lett a háromgyerekes "nagycsalád" (ami valójában még nem nagy, csak éppen normális).

Hallok én is olyat, hogy valakiket tönkretettek, de ezek valahogy mindig harmad, negyedkézből jövő információk, amikkel szemben hadd legyenek már kételyeim.

A csengőfrászos időszakott éppenséggel a globalista kommunisták csinálták, nem tudom hogy jön ehhez Orbán, aki teljesen más ideológiára építkezik.

Nem az információ elől zárom el magamat, hanem a globalista fake news elől. Ha nem azt olvasod, akkor kiderül, hogy Orbánnak igen jó nemzetközi híre van. Ő volt az első az európai politikusok közül, aki tett a bevándorlási hullám ellen. Mára fél Európa felfejlődött mellénk ebben a kérdésben. A V4-eket egyesíteni tudtuk. Az olaszok mellénk álltak. Az osztrákok jelentős része hozzánk szeretne csatlakozni. Úgy néz ki, hogy Trump támogatja ezt a tömörülést és a céljainkat. Nagy Lajos óta volt példa ilyen nemzetközi sikerekre?

Az megvan ugye, hogy az utóbbi 6-8 évben nemzetközi konjunktúra van rettenetesen nagy pénzbőséggel? Amit most írsz, az olyan, mintha ártérre építettél volna egy házat, ahol 10 éve öntött ki utoljára a folyó és nem érted, hogy miért mondja mindenki, hogy baj lesz ebből, amikor az utóbbi 6-8 évben semmi baj nem volt, sőt.

Ez az ország egy nyitott gazdaságú ország, minimális ráhatása van a gazdaságra az aktuális kormánynak... ha a nemzetközi helyzet olyan, hogy defláció van sok országban és 10-30 százalékos GDP növekedés 8 év alatt, akkor semmi meglepő nincs abban, hogy a magyarországi infláció plusz nullás és van egy szolid GDP növekedés.

A nagyobb része gazdasági volt, arról lehet tényszerűen beszélni, arra reagáltam.

A politika egy szubjektív dolog, amiből mindenki azt látja meg, amit akar, de akkor nézzük azt:
a, nem tett semmit a bevándorlás ellen, beengedett több mint 20 ezer fizető bevándorlót és több ezer menekült került befogadásra, közben több tíz milliárd ment el egy funkció nélküli kerítésre, amit már nem is őriznek, mert nincs miért - az egész műsor csak propaganda
b, a V4 faszán szétszakadt lengyel-magyar és cseh-szlovák tengely mentén, de már a lengyelek is köpködnek az oroszbarátság miatt, soha nem volt még a V4 ennyire megosztott, mint most
c, az olaszok épp azon nyomulnak, hogy minden EU tagország vegyen át tőlük menekülteket, igen mi is
d, az osztrákok jól megvannak nélkülünk is, bár a németek szerint az osztrákok németül beszélő magyarok
e, nemzetközi sikerek annyiban merülnek ki, hogy már csak keleti (wannabe) diktátorok fogadják a magyar előkelőségeket

Mintha az Indexet olvasnám. Ahol apró betűvel közlik (ha közlik) a negatív migránshíreket, két 24-es betűmérettel írt "cikk" között, amelyik arról szól, hogy "Szegény Bodri kiszökött a hátsó udvarról és elcsatangolt" illetve "Britney Spears újra terhes!"

Este az RTL Klubon Szellő István pedig Hurvinyek nagyságúra nyílt szemmel alig tudja felolvasni ugyanezeket a faszságokat.

Sokszor az az érzésem van, hogy neki is kellemetlen lehet már ezeket a "híreket" felolvasni. Ha tévedek, akkor lehet, hogy csak tényleg rossz hírolvasó...

--
trey @ gépház

Mire fel az idézőjel? Az ellenforradalom volt, én így tanultam. Most olyan szelek fújnak, hogy azt mondják, állítólag forradalom volt. Hogy holnap mi lesz, minek mondják, nem tudom. Utólag változnak megtörtént dolgok. Jól működik az időgép.

Amúgy a birka tömeg most is hagyja, amit a tőke és a liberális demokrácia csinál velük. Nincs különbség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Respect.
Én a 80-as években voltam általános iskolás, akkoriban kezdtek megjelenni cikkek (pl az IPM-ben, amit rendszeresen vettek a szüleim) olyan disszidált magyarokról, akik mindenféle sikeres karriereket csináltak. Nekem ezek nagyon imponáltak. Pl emlékszem volt egy fickó, aki Dél-Afrikában kötött ki, ahol borászatot grundolt magának, és ez a borászat a világ élvonalába került addigra, ezért cikkeztek róla. Hát, ez nekem nagyon tetszett, hogy kimegy egy senki (ha igaz, 56-ban szökött át a vasfüggönyön egyetemistaként), és felépít magának egy életet. Én is ilyen ember szerettem volna lenni.
Végignyomtam az iskolarendszert, érettségi 95, diploma 99, doktori 2003 december; 2004 januártól már külföldön dolgoztam. Azóta lett cégem is, úgyhogy már alkalmazott se vagyok.
Egyébként alighanem családi beütés ez nálunk, mert az utóbbi 8 generációban mindenki költözött, és a gyerekeimet is erre biztatom, hogy aktívan keressék és találják meg, hogy hol akarnak élni. Ma az EU miatt ez nagyon könnyű, szóval használni kell a lehetőségeket.
--
Csaba

Az azért érdekelne, hogy azok, akik Magyarországon a fékek és ellensúlyok hiányát, illetve a jogállamiság lebontását vizionálják, valójában milyen módon érzik korlátozva magukat.

> Sol omnibus lucet.

Sajnos a jogállamiság az egész világon süllyed, nem csak nálunk. Brüsszelezünk, pedig Budapest nyomorítja az országot, csak ezt nem elegáns hangoztatni. Akár a németeknél Berlin, akár az USA-ban Washington, a hatalom mindig csak többet akar magának.
De annyira nem rossz a helyzet, mert enni van mit. Amíg van mit, az emberek nem lázadnak fel ez ellen, és kellően le vannak terhelve, hogy a szabadságjogaikkal ne érje meg foglalkozniuk.

Összefoglalva: sokan nem érezzük magunkat jól itthon, de külföldön sem jobb. Ráadásul amilyen ingatlan árak vannak tőlünk fejlettebb régiókban, és egész életedben nincs esélyed hogy saját házad/lakásod lehessen, én azt mondom jó ez a kis sáros magyar pocsolya is.

Nézd, ahol egy Simicska éveken át tud túlárazott közbeszerzéseken milliárdokat nyerni pusztán az állam jóindulatából, aztán a jóindulat elvesztése után gyakorlatilag megzsarolva kisemmizik, ugyanígy Spédert, Kunát és a többi kegyvesztettet, miközben egy összefüggő tőmondatot kimondani képtelen Mészáros tud éveken át túlárazott közbeszerzéseken milliárdokat nyerni pusztán az állam jóindulatából, vagyis tisztán és világosan látszik, hogy milyen csatornákon át lesz a közpénzből magánpénz, mégsem történik semmi a kormánytól elvileg független hatalmi ágaknál, akkor milyen egyéb bizonyítékokra vágysz a fékek és ellensúlyok hiányát és a jogállamiság lebontását illetően?

Simicskát se a jogállamiság útján rendezték le, nem az ügyészség indított nyomozást, nem a rendőrség nyomozott, nem a bíróság döntött... hanem a háttérben maffiamódszerekkel és state capture jellegű személyre szabott törvénykezéssel addig-addig zsarolták, amíg végül kiszállt az üzleti érdekeltségeiből. Jogállamiság akkor lenne, ha Simicska minimum előzetesben ülne és várná a hosszú-hosszú bűnlajstromának a börtönévekre való konverzióját.

Elmész egy másik országba és ott nem lesz Simicska. Mert vannak fékek, ellensúlyok meg ilyesmi. Tudja-e valaki, hogy Hollnadiában épp most szüntették meg a véleményalkotó népszavazás intézményét azzal az indoklással, hogy az elmúlt 3-4 véleményalkotó népszavazás döntésével ELLENTÉTES törvényt fogadott el az überdemokratikus, nagyonarányos képviselettel rendelkező holland törvényhozás.

> Sol omnibus lucet.

"Elmész egy másik országba és ott nem lesz Simicska."

De én ebben az országban élek, baszod alássan. Én azt szeretném, ha ebben az országban lenne jogállam és ebben az országban lennének fékek és ellensúlyok, ami eredményeképpen a Simicska-félék börtönben ülnének, függetlenül attól, hogy éppen melyik párt háttérembereiről van szó. Nem érdekel a Csubakka-védelmed és a terelésed.

Ahol a hatalom maffiamódszerekkel számol le ugyanezen hatalom által korábban pozícióba tett oligarchákkal és strómanokkal, ha azok már nem használhatóak vagy a keresztapa áldása nélkül dolgoztak saját szakállukra, ott nincs jogállam és nincsenek fékek és ellensúlyok.

Komolyan el tudod hinni, hogy a G-napig csak Simicska és céghálója volt a legalkalmasabb a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházások megnyerésére és a G-nap után már csak Garancsi és Mészáros céghálója lett ezekre a legalkalmasabb? Mert ha nem tudod elhinni, akkor pontosan tudod, hogy nincs jogállam és baj van a fékekkel és ellensúlyokkal. Ha meg elhiszed, akkor nincs miről beszélnünk, nem vagy alkalmas racionális vitára.

Kérlek alássan, pont ez mutatja, hogy nincsenek fékek és ellensúlyok. Olyannyira nincsenek, hogy teljesen természetessé válik az, hogy a mindenkori hatalom jelöli ki azokat a gazdasági szereplőket, akiket preferál... a fékek és ellensúlyok ugyanis pont ezt akadályoznák meg.

Az ideális eset úgy működne, ahogy akár két gyerek is abszolút igazságosan el tud felezni egy csokit: az egyik vág, a másik választ a két darab közül. Erre az elvre gondolj, amikor fékekről és ellensúlyokról beszélünk egy országban.

Tehat Orbanek hibaja, hogy mig ok emberek velemenyet megkerdezve valodi statisztikat keszitettek (nem, nem a nemzeti konzultacios bohockodasra gondolok, kiderult, hogy a hatterben tudnak szamolni ok normalis adatgyujtesbol is) es azzal kimaxoltak a szavazok szamat (ahogy ti hivjatok: "populista modon"), addig az ellenzek bolcseszei elvegeztek ezek helyett a statisztikusok helyett a piszkos munka nagy reszet?

Csinalok egy partot es szavaz ram 70%, mert jol mertem fel mit kell igerni (vagy jol kitalaltam hogy ne legyen programom, mert azzal szerzek szavazokat), maris egy szar szemet vagyok, aki ellenzi a fekeket es ellensulyokat, csak mert 70% ram szavazazott?

Csinalok egy partot es szavaz ram 70%

Csinálok egy pártot, alig szavaz rám 50%-nál több, mégis kétharmadom lesz, mert a jelenlegi hatalmammal visszaélve egyrészt a monopolizált médiában egy démonizált, nem létező ellenség ellen uszítok, másrészt úgy választom meg a választási rendszert, hogy legnagyobb eséllyel kétharmadom legyen.

Azt még a legelvakultabb fideszes sem próbálja tagadni, hogy nagyon nekik lejtett a pálya...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> akkor az eredmény is lehetett volna más.

En nem hiszek abban, hogy csak az egyik oldal, vagy a masik oldal maradt volna otthon.
Szerintem a vegeredmeny kb, ugyanez lett volna +-10 szazalek.
Egyszeruen nem hiszem, hogy az egyik oldal lusta diszno lenne.

En a valasztast egyebkent valamihez kotnem. Valahogy sulyoznam, hogy egy szivsebesz szol hozza az orszag allapotahoz, vagy pedig egy olyan ember, aki epp bortonben ul.

Es felelossegre is vonnam a kepviseloket. Eleve munkaido nyilvantartast vezetnek be, aki ahany percet benn tolt a parlament epuleten belul annyi fizetes jar.

Plusz penzt se adnek nekik, vagy a minimalber ketszereset. A francnak kell ide 199 kiskiraly, aki be se jar.
En alapvetoen penzt csak munkaert adnek ugy egyebkent is...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ó, én egyébként beszüntetném a 4 évenkénti választást. Helyette lenne minden héten egy kiszavazó és egy beszavazó show.

Egész héten lehetne kampányolni, aztán szombaton lenne a nagy kiszavazás, amikor a legtöbb szavazatot kapó politikust kikergetnék a parlamentből és csak a versenyszférában helyezkedhetne el és reality show követné az életpályáját. Aztán vasárnap lenne a beszavazás, amikor a legtöbb szavazatot kapó politikus beköltözne.

Semmivel se lenne nehezebb kivitelezni, mint bármelyik jelenleg is futó show-műsort, a nép érdekelve lenne a dologban, követné a dolgokat. A megosztó politikusok pedig hamar kikerülnének a parlamentből...

A mai világban simán működhetne.

De én mondok mást: az én szavazati jogomat általában odaadom egy képviselőnek. Esetleg kiegészítve azzal, hogy egyes esetekben, ha akarom, visszaveszem tőle, mert nem az én álláspontomat képviseli, és közvetlenül szavazok. HA akarok a kérdéskörrel foglalkozni.

Ha végleg megvonom tőle a bizalmat, akkor egy emberrel kevesebb áll mögötte. Mindenki lehet "képviselő", aki mögött emberek állnak. Nem kell parlament, csak más emberek szavazati jogával bír, annyival, ahányan megbízzák.

Esetleg, ha elég sok van mögötte, akkor beülhet a parlamentbe is. De a lényeg, hogy legyen felette kontroll, ne az legyen, hogy 4 évre fix jegye van. Mint írtam, verseny van, nekik is a versenyszellemben kell dolgozni.

> En nem hiszek abban, hogy csak az egyik oldal, vagy a masik oldal maradt volna otthon.

Lehet, sosem derül már ki. :)

> Valahogy sulyoznam, hogy egy szivsebesz szol hozza az orszag allapotahoz, vagy pedig egy olyan ember, aki epp bortonben ul.

Például a szívsebésznek lehet 1 szavazata, a börtönben ülőnek meg egy vagy nulla.

"nem létező ellenség ellen uszítok"

De, letezik

"lejt nekik a palya"

Mert bolcseszekre hallgatnak azok, akiknek le kene valtani oket, nem statisztikusokra. Az ideologiak politikajanak az ideje lejart. A politikai gyozelem uj kulcsa: data science. Akkor is, ha ez nehany bolcsesz ujsagironak nem tetszik, es "populistanak" hiv minden partot, ami jol csinalja, igy nyer a demokracia jatekszabalyaival.

Ne a 2018-as gyozelmuket csodald, hanem a 2010-est. Anelkul nem lett volna ennyi penzuk mediumokat felvasarolni es kezi vezerelni.

De, letezik

Ok, Soros valóban létezik. És valóban ellenség? A nyolcvanas években is ellenség volt, amikor még nagyon szépen megköszönték neki a támogatását?

Mert bolcseszekre hallgatnak azok, akiknek le kene valtani oket, nem statisztikusokra. Az ideologiak politikajanak az ideje lejart. A politikai gyozelem uj kulcsa: data science.

Oké, és milyen adatokból mit kutatsz? Egyébként megjegyzem, hogy "a bölcsészekre hallgatók" még így is minden ostobaságukkal együtt is a szavazók közel felét maguk mögé tudták állítani. Hogy ennek ellenére kétharmad lett, az nem data science (ilyen bullshitet én is tudok, a fidesz győzelmének a kulcsa a rózsaszín nyuszi volt, a data science politikájának az ideje lejárt), hanem egyszerűen a választási törvény saját képre szabása eredménye.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Azt sohasem értettem, hogy ha tanul valaki valakitől valamit, akkor miért gondolják egyesek, hogy a tanítvány a mestere szándékai szerint használja majd a tudást. A tudás egyetemes, azt utána bármilyen célra fel lehet használni. Orbán tanult Soros pénzéből, de szerintem sohasem ígérte, hogy a nyílt társadalom megvalósításának hű szolgája lesz.

Ami a 2/3-ot illeti, Magyarországon listás és egyéni jelöltek vannak. Megteheted, hogy listán Fideszre, egyéniben DK által delegált jelöltre szavazol. A másik dolog, hogy nem a Fideszre szavazókat kell elosztani az összes szavazásra jogosultak számával, mert ebből az jönne ki, mintha az otthonmaradtak mind az ellenzékre voksoltak volna. Ami természetesen nincs így, mert maradt otthon kormánypárti szavazó is. Aki nem élt a jogával, az szépen maradjon csendben. Nem volt kötelező, de ne panaszkodjon, ha arra lusta volt, hogy egy szép vasárnapi napon húzzon kétszer két egymást metsző vonalat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

haha..ha orbanek csak statot csinaltak volna kit erdekelne..
ok a kormany penzen folytattak immar 8 eve partpropagandat.
kisajatitottak az osszes kozmediat a sajat reszukre.az EU-s penzekbol a sajat oligarchaikat es vazallusaikat tokesitettek fel, szinte minden kozbeszerzest megnyerve, majd a munkat alvallakozoknak kiadva a busas hasznot lefolozve, munkanelkul.
ennek a penznek a toredekebol (a belole vett krumpli tonnakbol, a lefizetett ciganyvezetokbol) aztan sikerult megvenni az erre foghato embereket is.

statisztika? ugyanmar kiralylany... :DDDD

Mert 98-ban meg 2010-ben csak ugy "minden szamolas nelkul" megvalasztodtak es "nekik lejtett a palya, mert elotte is ok voltak es atirtak"?

Nem allitom hogy tetszik az, ahogy hatalmon maradtak es az eszkozeik, de azt igen, hogy az ellenzek meg a kotelezo minimumot se tudta felmutatni ahhoz, hogy egyaltalan eselyuk legyen levaltani. Kemeny kampany ment ellenuk? Igen. De semmivel se kemenyebb, mint amit Clintonne folytatott Trump ellen, Trump megis nyert, es a partja vele egyet nem erto tagjai is felfogtak, hogy moge kell allni.

"Sajat tv-vel"

Ja, hogy jobboldali partoknak tilos TV-t birtokolniuk, mert akkor az tuti maffiapenzbol volt? Csak a baloldaliaknak lehet mediumuk? Ha a Fidesz vagy pl a republikanusok vasarolnak egy mediumot, egybol "megcsorbul a szolasszabadsag"? (Mikozben a Tolvajkergetoket azt meg "tilcsak be", a kurucot meg tessenek kicenzurazni ;) )

Jobboldaliak hogy sertik a szolasszabadsagot: felvasaroljak azt az ujsagot, ami veszteseges, igy elado

Baloldaliak hogy sertik a szolasszabadsagot: betiltatjak, kincezuraztatjak, "fuj, ez rasszista gyuloletbeszed", stb.

Ne haragudj, de en az elobbit tartom kisebb bunnek.

arrol pottyet elfelejkeztel, hogy csak a fidesznek van sajat tvje...mar ketto is.
90 ota senki masnak nem volt. sem az mdf-nek, sem az szdsznek, sem a kisgazdaknak, sem az mszpnek...es ugye az hogy honnan volt penze szeretned ha jotekony homaly fedne.
hat nem..a fidesz ahogy megkapta a szekhazat, rogton eladta. a penz egy reszebol a volt partitkar papa megvette a volt munkahelyet (ganti banya) es azota millardokat keresett vele a csalad. a masik felet meg simicska & co kezdte forgatni peldaul azzal a varga tamassal akit evekkel kesobb amszerdambol hozott haza a rendorseg csalas es afacsalas miatt es kapott 3.5 evet.
sokan nem felejtettuk el, hogy a fideszcegeket annak idejen hatalmas koztartozassal "adtak el" joszip totnak es kaya ibrahimnak..igy mosva tisztara magukat es a fidesz lopott penzet. es a tisztara mosott penzbol uj cegeket veve (mahir, kozgep, publimont)
es mar ott is vagyunk a hirtvnel. tehat igy lett penze a fideszmaffianak es simicskanak a hirtv-re..

"Dr. Simicska körül egyre több lett a fegyveres őr, s lassan kezdtünk úgy kinézni, mint valami kokainbáró rezidenciája Kolumbia-alsón." (c) bayer zsolt

Lehet sci-fi, csak akkor pár év múlva ne sírjon senki, hogy mi történt... olyan ez, mint az elhízás, az egy éveken át tartó folyamat, nem akkor lesz valaki elhízott, amikor már problémákat okoz.

Sehol nem épült ki diktatúra napok alatt, mindenhol évek kellettek hozzá, aztán egyszer csak az emberek rádöbbentek, hogy jé, itt diktatúra van. Az átkos 40 év se egy meghatározott napon kezdődött el, hanem 10-12 év alatt épült ki az egypártrendszer. Ez egy folyamat, ami épp itt zajlik az orrunk előtt, vannak, akik észreveszik a jeleket; vannak, akik felállva tapsolnak, ahogy 80 évvel ezelőtt is felállva tapsoltak; vannak, akik nem értik és vannak, akiket nem is érdekel.

A különbség annyi, hogy a szociológusoknak akár név szerinti bontásban is egy csomó kutatnivaló adatuk lesz, hogy ki mennyivel járult hozzá ehhez a folyamathoz. A történelem pedig megismétli magát, Tállait már elvtársozták reflexből, mert a dolgokhoz való hozzáállása aktiválta a megfelelő idegpályákat.

Az átkos 40 évben sem azzal volt baj, hogy rosszul éltek az emberek, hanem azzal, hogy szervilis hülyéket ültettek pozícióba. Most ugyanez történik, egy iskola igazgatóját hiába támogatja a diákság, a szülők és a tantestület, a párt embere lesz az igazgató, indoklás nincs. Ilyen téren különbség sincs a szocializmus és e között... és naponta több példa van erre sajnos.

Te is addig örülsz, amíg nem ül be egy NER lovag a megrendelők és a céged közé, hogy levegye a 100 pénzből a 20-30 százalékot munka nélkül. Aztán megkaphatod te is az Ürge-Vorsatz díjat, mint annyian mások.

+1000
Nem csak az atkosban de Romnania kommunizmusaban felnove is tokeletesen latszik ahogy az orszag halad ugyanabba a rendszerbe amit tizeniksz eve pfujjolva szidtak. Ugyanazok a beidegzodesek, az urambatyamozas, a tekintelyelvuseg, a tehetsegek elfojtasa, a vasmarokkal kimert felulrol jovo "kispocsu" kontroll. Ez rosszabb lesz mert a sracokbol meg a betyarbecsulet is hianyzik es keptelenek betelni a hatalommal. Az atkosban legalabb lehetett Hofi - akin meg a partkatonak is osszekacsintva rohogtek...

Ohh akkor mar nincs is semmi baj ... Meg van Bodocs...
Csak tudod O is pont azert van hogy lehessen kit mutogatni "hogy hat szabaccsag van - ez is itt jartatja a szajat es megsincs semmi baja".
Normalisan ezek nem is kellene beszelgetesi temak legyenek tudod - mint ahogy azok amik elhangzanak mashol nem is azok - csak neznek rad hogy "mirol beszel ez?"

Pontosan. Nem az a megoldás, hogy a gyűlölködőket lecsukjuk, hanem hogy megtanítjuk az embereket arra, hogy hogyan szűrjék ki ezeket.

Nevelés, nem büntetés. Ez nyílt beismerése annak, hogy a tömegek manipulálhatóak, ami az egész demokrácia létjogosultságát megkérdőjelezi.
(valójában nem, mert tudtommal nem fajult tettlegességig senki uszítása sem, tehát ez is eleve túlkapás)

A hozzászólásoddal van egy apró probléma. A liberális demokráciát valamiféle axiómaként, dogmaként kezeled. Miért? Miért épp ez? Bármiféle társadalmi berendezkedést el lehet képzelni. Akár alapjaiban, akár részleteiben másfélét. Akár diktatúrát is. Valaki diszkutálta ezek előnyeit, hátrányait? Csak egyet mondok: demokráciában mindenki mást akar, ha a demokrácia valódi, az érdekek eredő vektora sokszor nullvektor közelében lesz, nincs haladás, nincs mindenkinek megfelelő döntés. Diktatúrában keveseknek lehet valamilyen - akár jó - koncepciója, azt keresztülverik, s az eredmény akár jó is lehet.

Félre ne érts, nem a diktatúrát pártolom a demokráciával szemben. Pusztán arról beszélek, hiányolom a megfontolást, a tudományos igényű megközelítést. Eleve azt beszűkültnek tartom, amikor valaki alig néhány társadalmi berendezkedés közül akar választani, miközben ezek számosságának szerintem nincs felső korlátja.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A magyarok (meg mások is) mindig is találtak okokat az emigrálásra. Hol ezt, hol azt, hol amazt. Az a baj, hogy ritkán hallom őszintén, hogy "nézd, én azért mentem külföldre, mert a pénz az életemben a legfontosabb dolog" vagy "elbasztam, túlvállaltam magam, utol kell érnem magam" stb. Ehelyett jönnek az erőltetett magyarázatok, politikai elméletek stb.

--
trey @ gépház

Nincs ezzel baj, pénzből él mindenki. Csak azzal, amikor valaki a saját hibái helyett állandóan másban, máshol keresi a felelőst, a bűnbakot, önmagát teljesen felmentve.

Mondhatnám én is, hogy bazmeg, a rendszerváltáskor csak 16 voltam, az előző generáció szétlopta az országot "privatizáció" címszó alatt és én most csak ezért tartok ott, ahol. Mennyivel könnyebb lenne a lelkemnek!

--
trey @ gépház

Akkor itt egy ellenpélda: én pusztán azért mentem ki, mert hívtak. Nem az volt, hogy kimentem, és elkezdtem munkát keresni, sőt, még otthonról sem kerestem külföldi munkát, hanem a munka talált meg, jó ajánlatot adtak, izgalmas ~5 éves kalandnak tűnt, ennyi az összes magyarázat.

Fenntartom, amit ide már leírtam, hogy a saját bőrömön éreztem sok problémát, és már kezdett ideje lenni egy váltásnak, de 20% esélyt adnék rá, hogy lett volna belföldi megoldás is. Igazából elkényelmesedtem, és pont azt magyaráztam be magamnak erőltetetten, hogy jó nekem otthon is, nem kell sietni a váltással.

A kinti viszonyok első kézből történő megtapasztalása, és az otthoni viszonyok romlása (amit így persze nem első kézből tapasztalok) miatt mondom azt, hogy a vártnál is nagyobb a különbség, és most már jelentős javulás kellene otthon, hogy visszamenjek.

Figyelj: te pénzért nősültél? Mert az, hogy hol és hogyan élsz vagy hol és hogyan dolgozol, az pont annyira nem racionális döntés, mint az, hogy kivel és hogyan élsz egy fedél alatt. Igen, vannak, akik a pénzért házasodnak meg, de szerintem te se készítettél táblázatot racionális és objektív szempontok szerint a szóba jöhető személyekről.

A pénz nem minden, ha pedig relatív jól élsz, akkor sokkal fontosabbak lesznek egyéb szubjektív és irracionális szempontok, ezért nem hallod vissza gyakran, hogy a pénzért ment valaki külföldre, mert tényleg nem azért ment.

> Figyelj: te pénzért nősültél?

Azert ez is egy szempont a sok kozul. Pl. van olyan oreg ember, aki csak a penze miatt talalt egy fiatal feleseget maga melle. Meg hiresseg is akad ilyen...

Szerintem ha tobb penzed van, akkor tobb no kozul is valogathatsz, bar az is igaz, hogy aki a penz miatt nyilik meg, az lehet, hogy pont a pelyva.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Családtag ápolása? Svájcban pl. ha elég jó munkát tudsz kifogni (pl. senior+ SWE egy multinál), akkor belefér egy akkora lakás, amiben elférnek pl. nagyszülők is, és a gondozásuk költsége is kijön.
Gyerekek oktatása? Vidd el őket egy alap nyelvtanfolyamra, aztán hozd őket is, nekik is jobb lesz.
Más családtag dolgozik? Nyugaton még inkább fog munkát kapni.

Eltem kulfoldon, es azt vettem eszre, hogy aki itt nem erzi jol magat az kulfoldon sem (finnorszagban panaszkodott az oktatasi rendszerre meg a szocialis rendszerre amiben kb top10-es), es aki kint jol erezte magat, az elotte itthon is jol elvolt, es ha hazakoltozott is jol tudja erezni magat. A populizmus altalanos lett kb mindenhol, van ahol nagyobb, van ahol kisebb mertekben, kikell zarni. Kulfoldon is hallod majd ha itthon erzekeny vagy ra, ottis megtalalod, es rosszul fogod erezni magad, amikor majd megjelenik egy ujsagcikkeben hogy az ott dolgozo kelet europaiak miatt csokkennek az allami szocialis kiadasok, szarul fog esni (persze nem igaz mert adot fizetsz, de tudod, populizmus), szoval mindenhol van ilyen. Vagy a jot keresed meg a dolgokban es akkor nagyjabol az eu-ban barhol jol erzed magad, vagy nem, de akkor mindegy hogy hova mesz.

Ki kell menni külföldre, mert kell nyelvet tanulni, tapasztalatokat fölszedni, kaland, jót tesz az egonak meg ilyesmi. Nincs is ezzel gond. De az anyám-apám itt van eltemetve. Aki ezt, mint érvet nem érti, az menjen és ne jöjjön vissza soha.

Ja, ha a gyerekeidnek jót akarsz, engedd őket gyökeret ereszteni ITTHON. Sajnos ezt nagyon nehéz megértetni azzal, aki 2-3 éves távlatokban gondolkodik. Akinek attól jó vagy rossz, hogy éppen milyen DEMOKRATIKUSAN választott kormány van hatalmon, az nagyon-nagyon keveset ért meg az élet lényegi dolgaiból.

> Sol omnibus lucet.

Nem a kormány megválasztásának a körülményeivel van baj, hanem a tevékenységükkel. A gyerekemnek sokkal jobb lesz, ha nem a magyarországi oktatásban, egészségügyben, stb. részesül. De lesz olyan pont, ahol eldöntheti, hol jobb neki, ahogy eljött az a pont nekem is.

Ott nem telt rá... A személyes okaiba ne menjünk bele. Szerintem te is érzed, hogy otthon a társadalom kisebb %-a tudja megengedni magának. Most nem kezdek el statisztikát keresni, de ha találsz valamit, szólj, és elszégyellem magam, ha rosszul tippeltem.

Illetve nem mostanában volt az, hogy elkezdték rosszabbá tenni a munkáltató által cafeteriaként adott egészségpénztári befizetések és általában a magánbiztosítók feltételeit? Csak rémlik, nem tudok linket adni.

Ott eddig mit vettél igénybe, milyen befizetések mellett? Havi milyen összegért mit kapsz? Ott milyen ellátás jár a munkanélkülieknek, a biztosítási jogviszonyba be nem férőknek, a társadalom peremén élőknek? Kik finanszírozzák az ő ellátásukat és azok, akik finanszírozzák, ezt milyen szemmel nézik?

--
trey @ gépház

> ... és micsoda pech, hogy az Orbán megtiltotta, hogy itthon magánegészségügyet vegyél igénybe.

Vajon Orban a magyar egeszsegugyet veszi igenybe?
Vagy esetleg kilatogat Becsbe?

Egyebkent van itthon magan egeszsegugy, nincs megtiltva. Csak ha gaz van, akkor altalaban nincs. Csak egy pelda (ugyis itt a szuletesszam a visszatero pelda), ha koraszulott a gyereked (35.het a hatar, vagy mi),
akkor nincs magan intezmeny, hanem az epp aktualis ugyeletre visz a mento.

Szoval az van, hogy a legjovedelmezobb es kiszamithato dolgokra mar kezdenek maganintezmenyek kinoni. A necceseket meg elegansan az allami egeszsegugyre haritjak.
Lefolozni mindent le lehet. Meg a veszteseges bizniszt is, ugy hogy hasznod legyen...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem. En megallapitottam, hogy kezd begyuruzni a magankorhazas vilag.
Eloszor oda, ahol a legtobb penz van a legkevesebb munkaval (szules).
De amivel gond van, vagy nincs benne penz, oda nem akarodzik begyuruzni.

Nem hiszem, hogy egy maganorvos kevesebb vagy tobb felelosseget vallalni. Az allami intezmenyekben sincs kulonosebb felelossegre vonas muhibak eseten.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De az anyám-apám itt van eltemetve. Aki ezt, mint érvet nem érti, az menjen és ne jöjjön vissza soha.

A mocskos kurva annyát Árpinak, elődnek, ondnak, kondnak, tasnak tubának meg töhötömnek, a retkes nemzetrontó kis gecik hogy elhúztak onnan, ahol apjuk-annyuk el vót temetve, mocskos liberálkomcsi 2-3 évben gondolkodó kis szarjankók!!!négy!

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Oh, a demagóg retorikára adott összehasonlítás a saját hőseitekkel nem játszik?

Akkor nézzük kicsit máshogy: mi az a legnagyobb T távolság, ami megengedhető k személy és P(k) [k szülei] temetési helye között? Mondjuk másik városba lehet költözni, vagy már az is tilos? Mi van, ha megtelik a városi temető és nyitnak egy másikat a város szélén? Mi van, ha két egymástól távol levő város szülöttei egy harmadik városban alapítanak családot - mehetnek együtt a harmadik városban a sírba, vagy mindegyik takarodjon vissza a szülei szülővárosába, még ha nem kicsit kegyeletsértő, hogy szétválasztod őket? Mi van, ha T(P(k)) [k szülei temetkezési helyei] két elemű halmaz, mert elváltak, és nincs köztük temető úgy, hogy mindkettő esetében T távolságon belül legyen? Mi van, ha...

Oké, oké, biztos nem _ennyire_ fizikai távolságra gondoltál, hanem országon belül. Mit jelent az ország? Az éppen aktuális elfogadott határok által bezárt síkidomot? Akkor aki az elcsatolt területeken élt az elcsatolás pillanatában, azzal mi van? Visszamenőlegesen is él a szabály, ha most gyorsan kikiáltanám mondjuk a Dunakecskei [remélem nincs ilyen] Köztársaságot és független városállamot csinálnék belőle, akkor a dunakecskei temetőben nyugvók visszamenőlegesen is asszák meg? Hasonlóan, ha lerohanjuk romániát és visszafoglaljuk Erdélyt, akkor akik eddig asszák meg, azok mostantól hirtelen mégse asszák meg?

Megannyi kérdés...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tombol benned a nemzeti érzés meg az empátia is. Azt hiszem, az efféle érvelésre írja a Biblia, hogy farizeusi. Olyan szemforgató, látszólag igaz, szétcincálós, kötekedős, miközben talán nehéz jó definíciót adni, de értjük, mire is gondolt eredendően a költő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szia!

Ebben az országban hogyan is tudnál többre tervezni mikor a 2/3-ukkal holnap elvehetik a lakásod és eladhatják másnak? Amióta elvették a magán nyugdíjt azóta nem merem bankba tartani a pénzem. Szerinted mi lesz a mostani államadóssággal ha brüsszel nem fizet? Szépen mindenkinek zárolják majd a kártyáját és majd annyit költhetsz a saját pénzedből amennyit OV jóváhagy. Itt tervezni nem lehet ha nincs fék vagy ellensúly ami kordárban tartaná azt ami ebben az országban megy. S mondta valaki, hogy ki kell zárni. Igen, pont ki lehet zárni amikor nincs vagy alig akad egy TV állomás vagy rádió ahonnan ne ez a f*s ömlene. S most már viszik a oviba a nemzeti életérzést nem az igazit hanem azt amit Ők annak gondolnak. Kérdem Én mi van azokkal akiknek nincs pénze magán ovira, sulira? Azokból nevelnek majd egy fidesz szavazót? Feljárok ide olvasgatni és mindig csodával látom és nem irigykedve, hogy mindenkinek van itt pénze mindenre. Én 12 éve rendszergazdaként dolgozom de egy kezdő lakás önrészére nem tudtam párommal összespórolni, pedig nem járunk sehova csak munka meg haza. Se nyaralás, se szórakozás csak a munka meg az otthon ülés "egyik börtönből a másikba". A másik, hogy nem vagyok képes havonta annyi pénzt félrerakni amennyivel a lakás árak nőnek havonta. Magyarul egy év múlva is ugyan ott leszek ahol a part szakad hiába teszek félre. S ha ezek nem számítanak lényegi dolognak akkor nem tudom mi. "Ez nem élet, mert nem élek, csak vagyok!"

Szerintem a jól működő politikának nem kellene nap mint nap az ajtódon kopogtatni figyelmeztetve arra, hogy létezik.

Az Én szüleim még élnek, de gondoskodásra van már szükségük és nem akarom egy olyanra hagyni aki nem is ismeri, esetleg még meg is lopja Őket... Ezért vagyok még ebben az országban. De mire elmennek(remélem minél később) addigra meg már Én nem fogok kelleni a külföldi piacra munkaerőként... S az élet elment mellettem...

Szerintem a boldogtalanságodért te vagy elsődlegesen a felelős. Ha tippelnem kellene, a céljaidat határoztad meg rosszul a képességeid és a peremfeltételek függvényében.

Azért az remélem, megvan, hogy egy másik politikai csoportosulás viszont kötelezővé tette a magánnyugdíj számla létrehozását. Éppen a kötelező mivolta miatt nyúltak le pofátlanul magas „működési költségeket”, s így történhetett, hogy sok év befizetés után nulla reálhozamom lett. Ezért örültem annak, hogy a Fidesz beszántotta ezt a konstrukciót, érdekes módon a biztosítók hirtelen ráébredtek arra, hogy alacsonyabb működési költséggel is képesek üzemelni. Addig ez miért nem jutott eszükbe? A kérdés persze költői.

Ha végignézel a történelmen, sokkal rosszabb körülmények között, alacsonyabb életszínvonalon képesek voltak az emberek boldogan élni. Nem is olyan régen még hűtőszekrény, mosógép és hatékony fogamzásgátlás sem volt, aztán mégis. Az elégedetlenséged természetes, ez visz előre. Ha nem így lenne, céltalanná válnál, s nem lenne motiváció az életedben, nem lenne miért élni. Gondolj csak bele, egyelőre békében, fegyveres konfliktusok nélkül élsz, van mit enned, van munkád, párod. Így elsőre nem is olyan rossz, ebből a nyolcmilliárdból elég sokan cserélnének veled.

A lakásodat az IMF akarta elvenni, a mai napig erőltetik az éves ajánlásukban az ingatlanadó bevezetését. Csak Magyarországon más a tulajdonosi szerkezet. Nem kevés gazdag tulajdonos ad ki bérbe sok lakást, hanem az emberek a tulajdonaikban élnek nagyrészt. Ez ellen épp a jelenlegi kormány tett, s ezzel a választási ígérettel nyerték az egyik választásukat. Talán épp a 2010-est. A kormány szemléletéből az is látszik, hogy aligha kell attól tartanod, hogy elveszik a lakásod, s abba hódító népvándorlókat költöztetnek. A pénzed meg tarthatod párnacihában, ha nem szeretnéd bankban, ennek semmi akadálya.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Franciaországban biztos teljesen másképp mennek az ilyesmik. Egyébként a szál indító az volt, hogy TÉGED KONKRÉTAN hogyan is érint a jogállamiság leépítése, haladó szinten az is kifejthető, hogy ez a leépítési folyamat hogyan nyit utat a közbeszerzések körüli anomáliáknak, illetve miért jobb az, ha a Strabag nyer meg egy közbeszerzést és nem a Közgép.

> Sol omnibus lucet.

Kihatott rám konkrétan a munka során. De ne velem foglalkozz, van elég újságcikk informatikai és bármilyen más cégeknél történt gyanús dolgokról. Botrányosan rossz minőségű és mégis túlárazott termékek: miért az csinálta, aki, miért annyiért, amennyi, és miért nem egy normális cég, normális áron? Mindegyik ilyen sztori mögé képzelj oda egy csomó dolgozót, akik ebben akaratlanul részt vesznek.

A korrupció, kenőpénz, megvesztegetés ősi magyar szavak, annyira, hogy külföldön német, angol, kínai stb. megfelelőik nincsenek is. Hiszen, ott ez ismeretlen fogalom. Tehát, a logika: menj külföldre, ott ilyen nincs.

Jaaaa:

https://www.independent.co.uk/topic/BribesAndCorruption

Kicsit álszent ez a külfölddel példálózás állandóan.

--
trey @ gépház

Egy szóval sem mondtam, hogy máshol nincs. De azt állítom, hogy egész más szintekre gyűrűzik le, és itt közel sincs annyira jelen a hétköznapokban, nem érzem a saját bőrömön sem munkahelyen, sem azon kívül.

Van olyan ország, ahol az a természetes, hogy az ember befizeti az adót, és pl. a villanyszerelő ad számlát és banki utalással fizetsz neki utólag, stb. Magyarország nem ez a hely, de pl. Görögország sem.

Igen, ez az, amit rohadt nehéz kinevelni az emberekből, és ez így gyakorlatilag egy ország jellemzője, adottsága lesz, mert mindenki egyformán benne van. És mit tehet az, akinek nem tetszik egy ilyen bebetonozott dolog? Sokan választják ilyen szempontrendszer szerint jogosan azt, hogy olyan helyre mennek, ahol jobban tudnak azonosulni az ottani viszonyokkal. Tiszteletem azoknak, akik megpróbálnak helyben maradni és alulról változást elérni, mert ilyen is van. Csak az adózás pont egy olyan dolog, hogy ha elkezdesz többet adózni, versenyhátrányba kerülsz :). De pl. egy mosollyal is lehet küzdeni a begyöpösödött bolti eladó ellen.

+1
A korrupcio elleni harcot ott kell kezdeni, hogy rendes AFA-s szamlat kell kerni az autoszerelotol meg a vizszerelotol, stb.
Mindenki ott kezdene, hogy a korrupt politikusokat le kell loni. Akik nyilvan korruptak is de akinek nem okoz lelkiismereti problemat az ado elkerulese az vajon a politikusok helyeben mennyire lenne becsuletes?
--
:wq

jaja..a fidesztalibok a hajlektalanokon kezdenek a korrupcio megszunteteset..meg veletlenul sem magukon, akik olyan torvenyeket hoznak amik direkt magukra irnak..
majd ha mindenki becsuletes lesz, majd akkor johetnek a politikusok, akik eppen csak megelnek az 1-2 millios fizetsegukbol es a tobbmillios felugyelobizottsagi pozicioikbol.

"A korrupcio elleni harcot ott kell kezdeni, hogy rendes AFA-s szamlat kell kerni az autoszerelotol meg a vizszerelotol, stb."

Itt folytatni kell.

Kezdeni ott kell, hogy minden közpénzt érintő tranzakció automatikusan és részletesen transzparens. Szeretném megkapni ugyanazt a jogot a befizetett adóm kapcsán, amennyi joga van a NAV-nak egy adóellenőrzés során velem szemben. Kölcsönösen. Ha ez a kölcsönösség nincs meg ezen a szinten, akkor elkezdek ugyanúgy viselkedni, ahogy az állam viselkedik: ugyanúgy titkolni kezdem a költségeimet és bevételeimet.

+0.5, a transzparencián kívül az is kell, hogy bárhogy tudj hatni rá. Mert a transzparenciával annyit érsz el, hogy már hivatalosan is tudod, hogy milyen kurva sok pénz ment el feleslegesen stadionra, de továbbra sem tudod azt mondani, hogy na lófaszt, ennyit nem ér a Kedves Vezető hobbija. ("jajdeastadionolyandemagóg", oké, a lakosság 90%-a nem pesten lakik, nagy részük gyűlöli a vízfejet, mégis mi is fizetjük, hogy szarul és mocsok drágán működik a BKV)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A BKV-nak nem az a dolga, hogy nyereséges legyen, hanem az, hogy az emberek eljussanak a munkahelyükre, meg haza. Ezzel amúgy közvetve nyereséges, hiszen cseppet megsínylené a gazdaság, ha az emberek nem mennének be dolgozni. Ezen felül nem működik sz.rul szerintem, a pótlásokat is profin és gyorsan intézik.

Egyáltalán utazol te BKV járművön rendszeresen?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

közvetve nyereséges

2017: adózott eredmény 110 M Ft (nyereség) - szó szerint innen: https://static.bkv.hu/ftp/ftp/eves_beszamolok/2017_eves_beszamolo.pdf?j…

És közben 15 milliárd állami támogatást kapnak. Melyik megye összes városa közlekedési cégei kapnak együtt ennyit? Ja, hogy akkor területileg/lakosságra akár még kiegyenlített is lenne a költségvetés és nem tűnne pénznyelőnek a vízfej? Oh, hát... ja... Egyébként viszonyítási alap, hogy annak a 15 milliárdnak hol lenne máshol helye: https://holapenzunk.hu/content/xx-emberi-er%C5%91forr%C3%A1sok-miniszt%… - országos mentőszolgálat éves támogatása, országos mentőszolgálat éves támogatása, és onnantól lefelé az összes kisebb doboz...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> az olyan lenne, mint egy évekig fennálló, minden cégre vonatkozó sztrájk Budapesten.

Mert csak es kizarolag BKV-val lehet munkaba eljutni?
En masfel evig bicajoztam. Mostanaban auto+roller. BKV-nal mar csak a taxisokat csipalom kevesbe. Jelentem 10 eve nem taxiztam, de volt ugy, hogy 6(!) ora alatt gyalogoltam haza.
Csak elszantsag kerdese.

Szoval ez se merheto egzaktan. Tiltsuk be egy evre a bkv-t es nezzuk meg, hogy mekkora munkanelkuliseget eredmenyezett! :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem az a kérdés, mit lehet, s mit nem. Egyrészt nincs mindenkinek autója. Annak sem feltétlenül, aki megtehetné. Másrészt továbbra is azt mondom, a BKV vesztesége megtérül az ország GDP-jében. Vagy csak minden döntéshozó ennyire ostoba. (Nem.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Budapesti Közlekedési Vállalat névből jön a betűszó, bár már nem az, a rövid név maradt. Más városokban is van tömegközlekedés, de nem mindegy, hogy gyalog 20 perc alatt bárhova eljutsz, akkora a település, vagy én például kötött pályás járművekkel Budapesten majdnem másfél órát megyek csak az egyik irányba. Kerékpárral közel 23 km.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kötekszel, vagy érteni is akarod, amit mondok? Az is számít, mennyi GDP-t ad az adott település az országéhoz, mennyi cég, munkavállaló van az adott helyen.

Értem én, hogy beszántanád a veszteséges BKV-t, de annak fontos szerepe van Budapest és azon keresztül az ország GDP-jének megteremtésében, ha közvetve is.

Amúgy a mentők sem nyereségesek, minek kimenni egy balesethez. Oldják meg, játsszák le, kit érdekel. Lyukas fogat sem kell betömni ingyen a fogászaton - tehát adókból -, hulljon a férgese!

Miért is építünk társadalmat?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mert csak pesten épül GDP, vidéken sehol máshol, oda minek ugyanazokkal a feltételekkel támogatni a közösségi közlekedést... Területarányosan pl. a debreceni közlekedési társaságnak a BKK támogatásának a ~87%-át meg kéne kapnia.

És nem azt mondom, hogy ne legyen pesten közösségi közlekedés, azt, hogy vagy legyenek egyenlőek a feltételek (vagy a többi közlekedési társaság is kapja meg ugyanazokat a támogatásokat, vagy a BKK se kapjon aránytalanul sokat) vagy ami még jobb lenne: szüntessék meg az állami vállalatokat, csináljanak _rendesen_ egy privatizációt, mert egyébként lehet nyereségesen is üzemeltetni pl. közösségi közlekedést (BKK, MÁV, ...), levél- és csomagszállítást (posta) stb.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Persze, hogy lehet, csak ha 30 000 Ft a bérlet, nem tudják azok igénybe venni, akik jellemzően éppen azért tömegközlekednek, mert nem telik autóra. Nem csak, de nagyrészt.

Amúgy ezen nem sírni kellene, hanem Debrecen polgármesterének lobbiznia.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kezdeni ott kellene sajnos, hogy a rendszerváltáskori helyzetet visszaállítva, újraosztani az ország javait. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez is sci-fi.

Ugyanis a korrupció nem most, nem 4 és nem 8 éve kezdődött. Szerinted akik most oligarcháznak a politikai életben, azok jó része mi a pöcsből gazdagodott meg? KISZ vezetőkből, párttitkárokból, jó káderekből hogyan lettek milliárdos "üzletemberek"? Ezek miért hőbörögnek most? Mert az összeharácsolt vagyonukat féltik.

Persze, az ország egyik felét eszközként felhasználva a saját játszmájukhoz. Semmivel sem különbek.

Sajnos ez azzal járna, hogy jó pár nagypofájú családjában kiderülne, hogy a korrupció ott is jelen volt. Persze, ma már üzletemberek. Kb. annyira, mint amikor a maffiavezér nyugdíjba vonul és a piszkos pénzt legális dolgokba fekteti.
Arról az nem lesz tiszta.

Én mondjuk tisztán állnék egy ilyen elé, mert apám-anyám nem él, semmit sem örököltem (adósságon kívül) és semmit sem kaptam sehonnan sem. Úgyhogy ha valaki támogat egy ilyen revíziót, akkor keressen nyugodtan. Csinálunk erre egy pártprogramot. Attól tartok, hogy kicsi lenne a támogatottsága.

--
trey @ gépház

Értem. Tehát a 100% egyenlőségre reset-elés, egy teljes reboot sem lenne elég jó egyeseknek.

Rossz hírem van. Aki gyengébb, az elbukik. Ez az evolúció. Én nem hiszek abban evolúciós szempontból, hogy a gyengébbeket mesterségesen életben kellene tartani.

Akkor igazából azok, akik újra szegények lennének, mit akarnak? Adjunk melléjük egy főállású életvezetési tanácsadót életük végéig? Vagy mi lenne a megoldás? Adjunk nekik egy soha ki nem foyó hitelkártyát? Mi alapján működne a világ?

--
trey @ gépház

Nem a vagyont kéne elosztani, csak az esélyeket egyenlíteni. És mindig lesznek olyanok, akik önhibájukon kívül megszívják, úgyhogy valami szociális rendszer (vagy akár egy alapjövedelem) mindig kelleni fog.

Az evolúciós duma jól hangzik. Néha aggódom azon, hogy hova vezet, hogy egyre több betegséggel lehet már gyereke az embernek, és gyengítjük a gene pool-t. De aztán eszembe jut pl. Stephen Hawking, illetve azok a szülők, akik bevállalnak egy dawnos gyereket, és mégis boldogok mindannyian. Viszont talán nemsokára a genetika el tudja tüntetni a hibás géneket. Ugyanez működhetne az élet többi területén is. Valamit úgyis ki kell találni, egyre több a robot és az AI, 99%-os munkanélküliségnél máshogy fog működni a világ :).

Tényleg, milyen jó lett volna nem forintosítani a devizahiteleket, mielőtt elszállt a CHF. Biztos nagy segítség lett volna. Másfelől, de igen adópénzből lett megsegítve a devizahitelesek NAGY része. Ajánlom tanulmányozásra az ország adósságállományának szerkezetét különös tekintettel a devizakitettségre.

> Sol omnibus lucet.

a plebsnek majdnem aktualis arfolyamon valtottak ft-ra hitelet.

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/megvan-a-forintositasi-arf…

csak a gazdagoknak adtak arfolyam kedvezmenyt akik egyosszegben visszatudtak fizetni a hitelt.

https://index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/19/megszavaztak_a_vegtorleszte…

> Ezek azok a szegény devizahitelesek akiket ki tudja hány alkalommal mentettek meg az én pénzemen is?

A te penzed konkretan a Agh Peter orszaggyulesi kepviselo januar-marciusi (marciust csak felig) fedezte. Nala hoborogj. :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ilyen a társadalom, hogy felkaroljuk a leggyengébbeket. A hegyeken rekedt idiótákat lehozzák a hegyimentők a saját életüket kockáztatva. A sikertelen öngyilkosokat meggyógyítják a kórházban. Az internetet olyan emberek használják, akik nem tudják, mi az a vírusirtó, és rákattintanak bármire. Persze nem kell korlátlanul hagyni ezt, lehet ezeket egy kicsit büntetni és/vagy nevelni is. (Pl. Svájcban kiszámlázzák a hegyimentést.) Mindig lesznek hülyék, és nem csak tartósan hülyék, hanem alkalmi hülyék főleg. Lehet, hogy egyszer te is meggondolatlanul lelépsz az úttestre fejhallgatóval, mert épp nagyon el voltál merülve a gondolataidban.

Az ugye meg van, hogy jelen állás szerint valszeg. úgy nézne ki a szociális háló te kedvedre szabása, hogy nulláznák a kifizetéseket, de tőled továbbra is beszednék az arányaiban kiugróan magas járulékokat, aztán hirtelen elvesztené közpénz jellegét?

Az aktuális kedvencem az összes kórház energetikai felújítása (KEHOP 5.2.11-16, ha érdekel, palyazat.gov.hu). Ha tippelnem kéne (hallottam már ilyenről, na...) egyrészt ezeket is az ismerős napelemes fogja megnyerni, ha meg nem, felülről majd leszólnak, hogy de; másrészt itt is jön a szokásos eljárás: az EU-val kifizettetik a beruházást, aztán az eredményét gyakorlatilag semmissé teszik, mert a következő költségvetési évtől elvonják a tervezett éves megtakarítás összegét (mondván, hogy csökkentek az intézmény kiadásai), ahelyett, hogy otthagynák (értsd: az állam kiadásai nem változnak) és hagynák, hogy fejlesztésre fordítsák.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"A korrupcio elleni harcot ott kell kezdeni, hogy rendes AFA-s szamlat kell kerni az autoszerelotol meg a vizszerelotol, stb."
aha, vizszerelo meg kozli hogy a fel oras munka szamla nelkul 10k, szamlaval 15k. a joember meg belenez a penztarcajaba, felsohajt es valaszolja hogy legyen a 10k-s opcio, igy nem kell honap vegen parizsis zsemlen elnie...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Biztosan ilyen is van. Az online kassza pedig egyértelműen kimutatta, hogy a vállalkozók jókora része lop. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy része a korrupciónak. Mert a számlaadás elmulasztása és így az adó elcsalása része az egésznek.

Most lehet itt habzani, hogy nem. De.

--
trey @ gépház

> Nahát, még a végén kiderül, hogy nem 199 ember lopja a közpénzt kis hazánkban, hanem mindenki? :)

Ez mar megint demagogia. Egyreszrol, amikor az orszaggyulesi kepviselo a sajat tetocserejenel azt mondja a badogosnak, hogy szamla nelkul mennyi lenne...

Masreszrol meg a multi ugyan odaadja a fizetest a dolgozojanak legalisan, viszont cserebe annyi allami tamogatast kap, hogy a sajat dolgozoja 5 evig ingye' van neki.

A ket veglet kozott lenne az atlagember, aki akar boldogulni is szeretne.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

például a rendőrség az ügyeszseg a birosag, az alkotmanybirosag, az elvileg a vallakozok erdekeit szolgalo gazdasagi szervezetek is mind a fideszmaffia kezeben vannak nincs lehetoseg az allami tulkapasokkal szemben fellepni. azokat a maradek civil szervezeteket pedig akik maradekkent probalnak segiteni mocskos politikai kampanyban cimkezik meg es hozzak anyagilag es erkolcsileg nehez helyzetbe.
de ott van a valasztasi szervezek fidesz altali elfoglalasa es ennek alapjan valo reszrehajlo mukodese is.

a rendorseg, az ugyeszseg visszadobalja a feljelenteseket amikben a partallami vezetoket es bandajukat jelentik fel. a birosagi szakaba keruloket pedig addig huzzak ameddig lehet.
a valasztasi csalasokat hiaba deritik ki ujsagirok es hiaba szamoltak be tv-k ezekrol semmi kovetkezmenye nem lett.

+1, de tegyük fel, hogy mindebben ártatlanok és csak az ország fejlődéséért dolgoznak, mindent csak törvényesen. Akkor sem lenne elég tisztességesnek lenni, annak is kéne látszani; például azzal, hogy belépünk az EU ügyészségbe, ami garantáltan független a mindenkori hazai kormánytól (így nekik is jó lenne, egy esetleges kormányváltás után nem lehet ellenük koncepciós pereket indítani, mert a mocskos libsik biztos ezt csinálnák, ezért is kell megvédeni tőlük mindenkit [Orbán 2006 szó szerint, azóta már ők ezt expliciten ígérték is...]).

Vagy már a látszatra is szarhatunk és közölhetjük, hogy nanehogymá ellenőrizhetőek legyünk, csak a péz kő.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem támogatom, hiszen világosan látszik már, hogy egyre több hatáskört vonnának el, ráadásul liberális politikai elvek mentén. Izraelnek van igaza, egy rakás nemzetközi megállapodásból kihagyta magát, így megtartva szuverenitását.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na, jó megpróbálom:

Neked milyen alkotmánybírósági beadványodat dobták vissza? Milyen visszadobott alkotmánybírósági/népszavazási kezdeményezésről tudsz, amely korlátoz téged jogállami polgári mivoltodban?

Elcsalt választások: Kéretik tanulmámnyozni ezzel kapcsolatban az Index(!!) elemzését. Esetleg érdemes utánanézni a Darák-féle levelezésnek is.

Talán érdemes megvizsgálni a 4-es metro dolgait is.

Nem veszitek észre, hogy ködszurkálóként általánosságokat szajkóztok és az állításaitokkal szemben sokszor az ellenkezője az igazság? Nézzétek meg például, hogy 2010 óta hogyan változott a CT/MRI készülékek száma Magyarországon. Vagy milyen a lakosság átoltottsága, csökkentek-e a várólisták, stb. Ne azzal gyertek, hogy a nagynéném 2 hónapig várt egy aortás vérzés elállítására, az ilyen dumákat hagyjuk meg Karafiáth Orsinak.

Persze mindezt úgy kéne prezentálni, hogy a kivándorlási célország hasonló statisztikáit is közzé teszitek.
Mert itt ugyebár a menekülés fő indoka a kilátástalanság.

> Sol omnibus lucet.

ok, akkor olyan amit emlitettel es szemelyesen erint, egeszsegugy.
201x-ben nalunk bevezettek a verveteli varolistat.
10+e varos. hetente 60 ember vervetelet biztositjak helyben.
UH a szomszed varosban, heti 8 oraban kb. 70e embernek (szakrendelo korzete).
3-5 honapos lenne a varolista, ha jo fideszes furfang alapjan nem trukkeztek volna meg es csak 1 havi varolistat csinalnak. aki az 1nap alatt betelt listarol lemarad az 1 honap
mulva ujrahuzhathivhat..ha akkor is lemarad, akkor +1 honap.
volt ismeros aki inkabb elment fizetosre, masok lefizettek egy korhazi szakorvost, hogy surgossegi vizsgalatot kerjenek.

upd. par hetes szinten sajat tapasztalat. diabetologiara a multhonapban jelentkezve okt kozepere kaptam idopontot...

mas. attol hogy en nem adok be alkotmanybirosagra ugyeket, meg van amikkel egyetertek es tamogatom. ugyanigy pl. a valasztasi csalasoknal attol hogy nem en adtam be, lattam par esetet. nem vagyok(nem is voltam) parttag, ezeket az adott partok intezik. ettol meg az hogy minden ilyen estetet elkaszalnak, az en igazsagerzetemet, allampolgari onerzetemet sertik.

szar lehet neked, ha neked ilyen mar nincs (igazsagerzet) es nem erzed magadenak masok problemait. csak a sajatodat ismered el valosnak.

Jó, akkor elmondom hogyan megy nálunk a vérvétel (1000+ fős kisfalu):

1. Elmegyek a doktornénihez és ad egy beutalót.
2. Elmegyek a szakrendelőbe (14 km) BÁRMIKOR, akár aznap, vagy másnap délelőtt
3. Kérek egy sorszámot (automata adja)
4. Ha megjelenik a sorszámom bemegyek (10-30 perc).
5. Van 3-4 vérvételi hely, egy vérvétel kb 120-180 sec mindennel együtt.
6. Kijövök és, ha kérem emailben megküldik az eredményt (2 napon belül, speciális vizsgálat tovább
tarthat) nekem is a háziorvosnak pedig mindenképp.

7-és12 óra közt van labor, úgy saccolom, hogy 100-as nagyságrendben veszik le a mintákat NAPONTA.
Ez 2017-es tapasztalat - jogsihosszabítás. Ha pl Lyme-kórt nézetnék, az plusz egy kémcső, ÁNTSZ nyomtatvány kell hozzá, háziorvos kiadja ezt is.

> Sol omnibus lucet.

Azt akartam ezzel mondani, hogy pl az egészségügy helyzete nem írható le azzal, hogy a nagynéni unatkozott a sorban állás közben. A Te véleményed és tapasztalatod az egy dolog, az enyém egy másik dolog. Én is tudok akkorát mondani, mint te.

És az, hogy 2010 óta megmásfélszereződött (==150 %) a CT-k (figyelem! nem a kórházi széfek) száma az egy TÉNY és mindenképpen egy javuló tendenciát (vö: perspektívátlanság - kivándorlok) mutat.

típus 2010 2017 növekedés
MR-berendezés 30 65 35
CT-berendezés 73 104 31

> Sol omnibus lucet.

https://emir.palyazat.gov.hu/nyertes/

Sajnos nem működik a CSV exportjuk teljes pályázatokra (no comment...), de ajánlom szíves figyelmedbe az EU 2007-2013 programot (új magyarország fejlesztési terv), keress rá a pályázó nevében a "kórház" kifejezésre és nézd meg, hogy a 31 CT és 35 MRI közül (amikre most büszkének kell lennetek, mert megmondta a rétvári!) hányat fizetett az EU és hány kapcsolódó projektet fogadtak még el 2010 előtt... (7 olyat találtam, aminek a nevében szerepelt az MRI kifejezés, több lesz még ott, aminél pl. csak "képalkotó berendezés" szerepel... a legbiztosabb, ha a KEOP 5.6.0/E/15-ös támogatási konstrukciót nézed)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A befizetéseink nagyságrenddel kisebbek, mint amit projekt címszóval felveszünk.

Nekem attól kell hánynom, hogy a rétrőlgyütt kiáll, elmagyarázza, hogy dekurvajólmegyminden (lásd kivaldi linkjeit: nem), és még azt is elfelejti közölni, hogy egyébként ez se lenne, ha nem lenne a mocskos EU, ami ellen szabadságharcot kell folytatni (mert még a végén még nem csinálhat a tittelt kóómány azt, amit akar).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A gazdaság fontos, de nem az egyedüli szempont. Ha a jólétnek a szabadság az ára, lehet, hogy a szegénységet választom. Épp ezt a gondolkodásmódot nem érti a jelenlegi ellenzék, s részben ezért bukja sorba a választásokat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te valami alternativ valosagban elhetsz...

Ez a kormany nyirbalja a szabadsag jogokat, a tanulmanyi szabadsagot(kotelezo tankonyvek, eroszakos igazgato kijeloles), a vallalkozasi szabadsagot(trafik torveny), a velemenyszabadsagot(uj gyulekezesi torveny), a vallasszabadsagot(egyhazi statuszok).
Es ez a kormany vette meg a valasztokat 2kg krumplival, meg 10eft-os bozsi utalvannyal.

Elmagyarázom.

Az EU és a volt KGST egy panelházi lakóközösség. Van közös képviselő, vannak közösen elfogadott szabályok, amelyeket be kellene tartani. Persze, lehetne élni egy különálló házban is, ahogy teszi azt Svájc vagy Norvégia, de ők természeti és/vagy történelmi okokból gazdagok, nekünk pedig csak a panellakás a gazdasági realitás, abban tudunk dönteni, hogy az EU vagy az új-KGST házban akarunk-e élni.

A magyar és lengyel kormány most épp olyan, mint a évek óta özvegy bekattant vénasszonyok, akik állandóan széttrollkodják a lakógyűléseket, minden apró faszsággal, vélt és valós sérelemmel rohangálnak a közös képviselőhöz, viszont bármilyen általuk okozott problémát hevesen elleneznek és letagadnak; az összes közös pénzből való előnyt élvezik, de megtorpedóznak minden olyan értelmes és jövőbe mutató fejlesztést, amihez pénzt kellene tenni, mert azt a temetésükre tették félre.

Ezt egyszer már írtad, olvastam. Ugyan jó a hasonlat, de a bekattant vénasszonyok is a házban élnek, nekik is megvannak a saját szempontjaik, s nyilván saját érdekeik mentén fognak szavazni a közgyűlésen. Ha nekik nincs rendszeres jövedelmük a zsömlén és párizsin túl, nem fogják megszavazni a lépcsőház kifestését, mert a hámló festékkel együtt lehet élni, de szép házban nem kellemes éhen halni.

Szerk.: Bocs, talán itt írtad egyedül. Mindegy, olvastam, amikor írtad.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én is elmagyarázom:

A lakóközösségben arról megy a vita, hogy nyitva hagyjuk-e a közös helyiségek ajtaját, beleértve a bejárati ajtót is, vagy mindenkinek legyen kulcsa/kapukódja, amivel bejön, illetve ki fogja feltakarítani a hányást, meg a szart, ami minden reggel ott van a lépcsőházban.

A két özvegy bekattant vénasszony a kapukód mellett érvel azzal, ha a többiek nyitva hagyják az ajtót, ők bizony nem fogják feltakarítani a szomszéd kocsmából kidobottak éjszakai melléktermékeit.

> Sol omnibus lucet.

nem tudom milyen nagynenirol van szo..nem is erdekel.
en nem akkorat mondtam, hanem a sajat tapasztalatomat (igazsag).

vicces ez a CT szam. sajnos nem mond semmit az egyszeri allampolgarnak.
ami mondana, az hogy hany %-al tobb beteg jut hozza az ingyenes CT vizsgalatokhoz.
sok korhaz egy kulso ceg eszkozet hasznalja. (az OEP fizet erte vizsgalatonkent esetleg atalanyban)
az hogy az allam vett CT-t valoszinuleg vmelyik fideszpotentatnak jo bevetel, ettol meg allhat a raktarban mert sem hely, sem penz, sem orvos nincs a hasznalatahoz. lasd UH helyzet nalunk, heti 4 orban sikerult szakorvost szerezni a rendelobe.

egy kis kitekintes..nezd meg mashol milyen elterjedt az CT/MR..mi az utolsok kozott kullogunk.
columbia es mexio van csak mogottunk.

https://data.oecd.org/healtheqt/magnetic-resonance-imaging-mri-units.ht…
https://data.oecd.org/healtheqt/computed-tomography-ct-scanners.htm#ind…

CT és MR van bőven, boltban árulják, ha kell, másnapra odaviszik, ahova kéred, nem is kerül nagyon sokba, 150-200 millióból meg is van.

Amit nem tudsz hozzá venni, az a radiológus orvos és az szakasszisztensek, ezekből ugyanis országos hiány van, ezért vannak várólisták és ezért vannak nem egészen egyenszilárdságú leletek, amikor attól függ, hogy észrevesznek-e benned valami rossz dolgot időben, hogy egy túlterhelt rezidens nézi meg és túlterhelt egy szakorvos írja alá olvasás nélkül vagy pedig egy 30 év tapasztalattal rendelkező radiológus, aki kipihent és nincs túlterhelve. Akinek szerencséje van, túléli, akinek nincs, annak a nevét felírják a 32000 elhunyt közé minden évben...

Néha érdemes a puszta számok mögé nézni.

Nagyon jó helyen laksz én Budapesten vagyok. Az én tapasztalatom is pont ilyen, csak a 2. pontban a BÁRMIKOR helyett a "beutalástól számított 3-8 nap múlva egyeztetett időpontban" kifejezés szerepel. Amúgy a laborban dolgozók igen profik és kedvesek.
Most ez a helyzet elviselhető, de nekem akkor kellett beállítani egy véralvadásgátló gyógyszer dózisát amikor ez a rendszer éppen átvette a "bármikor" helyét. Akkor is több napra adtak időpontot az orvok kérése ellenére, pedig ilyenkor a hatástalanság (=trombózisveszély) és a belső vérzés között folyik az egyensúly megtalálása a vérvétel alapján. Fontolgattam, hogy bemegyek a laborért felelőshöz és aláíratok vele egy papírt arról, hogy tud róla, hogy az életemet veszélyezteti.

Két hete csütörtökön bedugult a fülem. Este tizenegykor felmentem a zuglói SZTK honlapjára, foglaltam egy időpontot _másnap_ délután kettőre, odamentem pár perccel korábban, és 14:05-re már kint voltam az utcán, kimosott fülekkel.

Meg olyat is tudok, hogy háromszor kellett elmenni röntgenre mire lett eredmény, mindezt privát cégnél, pénzért.

Ja, van pozitív és negatív tapasztalat is, ez már csak ilyen.

Én például úgy jártam, hogy egyik éjjel úgy ébredtem, mintha kicsit bedugult volna a bal fülem. Körzeti fül-orr-gégészet, időpont egy héttel később.
Mentem, megnézték, semmit nem találtak, de adtak orrcseppet, hogy hátha, menjek vissza egy hét múlva.
Visszamentem, megnézték, semmit nem találtak, felírtam szteroidos orrcseppet, hogy hátha, menjek vissza két hét múlva.
Visszamentem, megnézték, semmit nem találtak, beutaltak hallásvizsgálatra, időpont egy héttel később.
Mentem, megvizsgáltak, kijött, hogy a bal fülemre 5000 Hz felett teljes hallásvesztés van, hümmögtek, elküldtek nyaki röntgenre, hogy biztos vérellátási probléma.

Másik ágon mentem magán fülészetre, megnézték, azt mondta, hogy ez egy hallóideggyulladás okozta hirtelen hallásvesztés, az első két hétben komoly esélyem volt arra, hogy egy szteroidos infúzió helyrehozza, most így másfél hónappal később már így marad. És így maradt azóta is.

Az előző ágon azért még visszamentem a nyaki röntgennel, nyilván azon se láttak semmit, beutaltak valami elektromos vérkeringést javító bizsergetésre, tíz alkalommal. Nyilván nem használt.

Az a baj az állami egészségüggyel, hogy nem tudod, hogy mikor kerülsz egy balfasz kezei közé. Magán esetén is van esélyed a balfaszhoz, de ott van reális esélyed visszajelezni és akkor kirúgják a balfaszt vagy rossz híre lesz a magánintézménynek és csődbe mennek. Állami esetén hiába van a Dél-tepsi kórháznak ez a gúnyneve, ha oda tartozol, akkor oda visznek meghalni. Pont.

A zasszony orvos. Nagyon sok sztorija van, mint ahogy nekünk is az elbaszott projektekről, csak ott ugye elbaszott életek maradnak.

Simán van, hogy a profnak nem merik megmondani, hogy tévedett. Mert szakmai önérzet és hierarchia. És a jobbik eset az, hogy a háta mögött változtatnak a kezelésen, a rosszabbik az, hogy a páciens életre szóló maradandó károsodást szenved. De sokszor nem tud róla, hogy lehetett volna másképp is. Tipikusan például, ha dohányzol és kapsz egy szájüregi laphámrákot, akkor általában kurvára nem mindegy, hogy a pofádból éppen mekkora darabot metszenek ki, mert az életed 30-40 évét kell úgy leélned... ez viszont pusztán attól függ, hogy éppen ki a sebész és ki a patológus.

Nem érdekel, hogy másoknál hogy megy. Itt ez rossz és szeretném, ha megjavulna, ehelyett egyre rosszabb a helyzet. Kurvára unalmas már, hogy ha alsó-lófasziában is szar, akkor nincs baj. De baj van és lehetne jobban is.

Annyi pénzből amennyi a nemzetközi konjunktúra és a helyi különadók és vagyon-zabrálások miatt rendelkezésére állt ennek a kormánynak, abból rettentő sokat lehetett volna tenni. Ennek ellenére semmivel se sikerült jobban fejlődni, mint mondjuk a horvátoknak vagy a cseheknek, sőt, egy csomó paraméterben szarabbul állunk, mert az unortodoxia nem jött be.

Oké, de akkor ezt ne egy offtopic szálban tedd, ahol rajtad kívül mindenki más az offtopic témában beszélget és pláne akkor is műveld, ha épp te viszed félre a szálat offtopic irányba, mint számtalan egyéb esetben. Tudod, az a baj, hogy ha nem vagy ebben konzekvens, akkor hiteltelenné válsz és közben úgy tűnik, mintha kerülnél bizonyos témákat.

Leszarom, hogy szerinted én hitelesnek vagy konzekvensnek tűnök-e vagy sem.

Van egy szint, ami után már nem megyek bele egy-egy beszélgetésbe, ami tűnhet úgy, hogy kerülöm a témát. Egyszerűen csak mérlegelem, hogy megéri-e befektetnem energiát abba, hogy elmagyarázzam a saját álláspontom. Hogy te ezt minek veszed, az a te dolgod. Vannak, akik rendszeresen írogatnak itt nekem, annak ellenére, hogy többször közöltem velük, hogy befejeztem velük a társalgást.

Ezt veheti annak, hogy kerülöm a témáit, de konkrétan ez engem hol érdekel?

Te vagy itt is, aki nekiállt személyeskedni, kioktatni stb., ahelyett, hogy a topikról beszélnél. Faszomat nem érdekel a kioktatásod.

--
trey @ gépház

Én ezt értem, hogy egyszerűbb kerülni azokat a témákat, amelyeket kényesnek érzel, mert okoz némi feloldandó disszonanciát, de akkor meg ne takarózz azzal, hogy csak az topic felé akarod vinni az offtopic témát... most legalább tiszta víz van a pohárban, hogy szelektíven olvasol, aztán reagálsz valami teljesen mást, aztán meg személyeskedésnek éled meg, ha ezt valaki számon kéri rajtad.

Ne haragudj, de te itt egészségügyi problémákat ontottál, sugallva, hogy külföldön sokkal jobb a helyzet, itt minden szar, erre én belinkeltem neked, hogy szeretném látni, hogy ez így van-e tényleg külföldön.

Ez hol offtopik? Hol terelés? Az egyiknek miért nincs köze a másikhoz? Utána meg jössz a kioktatással, ahelyett, hogy mondjuk válaszolnál az ontopik kérdéseimre.

Szerintem ezzel nem fogunk továbbmenni így.

--
trey @ gépház

Visszagörgetsz és elolvasod, hogy honnan indult ez az offtopic téma, amire valami kényszert éreztél, hogy megtörd.

Legalább tudom, hogy kell értelmezni a hozzászólásaidat és általában szelektíven mikor jön elő a "hibád", hogy ontopic irányba próbálj vinni egy offtopic témát.

Így van, nem fogunk tovább jutni.

Nem nagyon értettem ott az összefüggést, de...

Nem pénzért házasodtam. Azért házasodtam, mert jött a gyerek és akkor a társadalmi elvárások éppen olyanok voltak, hogy "hogy néz már az ki, hogy nincs apja" (mintha ezen múlna), mondjuk én ezt leszartam. Ennek ellenére elfogadtam, hogy ez valakinek fontos, így vállaltam, hogy elmegyek fél órában egy házasságkötő terembe. Utána se lagzi, se lófasz nem volt. Ettünk egy ebédet otthon családi körben és utána ha jól emlékszem még elértük a 3-as délutáni mozit (ez nem biztos, de ki emlékszik már erre 21 év után?)

Egy fillért nem kaptam senkitől soha és erre büszke is vagyok. Nem tudom, hogy ez a válasz téged kielégít-e.

Most ez miért is kérdés?

--
trey @ gépház

Azért kérdés, mert az a prekoncepciód, hogy csak a pénzért megy valaki külföldre.

Idéznék magamtól: "Mert az, hogy hol és hogyan élsz vagy hol és hogyan dolgozol, az pont annyira nem racionális döntés, mint az, hogy kivel és hogyan élsz egy fedél alatt. Igen, vannak, akik a pénzért házasodnak meg, de szerintem te se készítettél táblázatot racionális és objektív szempontok szerint a szóba jöhető személyekről."

Vagy el se olvastad vagy komoly szövegértési problémáid vannak. :/

> Én például úgy jártam, hogy egyik éjjel úgy ébredtem, mintha kicsit bedugult volna a bal fülem. Körzeti fül-orr-gégészet, időpont egy héttel később.

En rendeltem ilyen füll-orr-gége tölcsért orvosi szakellátótól, mert qrvara elegem lett a balfaszkodasbol. (kellett 1.5 hetet varnom, de meg igy is gyorsabb lett a vegere, mint az allami egeszsegugy, ahol valami egy honapra kaptam idopontot.)

Egyebkent reszvetem. Az egeszsegugy mehetne jobban, vagy egyaltalan jol. Mert most kb. sehogyse megy.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"diabetologiara"

Lehet nem a vegan dietat kene kovetni :P Es akkor nem lenne egy nutritional hazard az etrended es nem kene ilyen helyekre jarnod.

(Meg nem te okoskodtal multkor HZ kolas topikjaban, hogy nem a cukros, hanem a zsiros etelek kockazat a szivnek es linkeltel be egy videot aki az emberi testen beluli zsirral ervelt, nem az elfogyasztott zsirral? ;) )

Mitől civil az a szervezet, amelyet külföldről pénzelnek, sőt, külföldi alapítású? Nekem az ilyen sokkal inkább külföldi titkosszolgálatok fedőszervezetének tűnik. Nem magyar nemzeti érdekeket, hanem globalista, tőkés érdekeket érvényesít - Magyarországon. De azért nevezzük civilnek. Ó, hogyne! És még csak ne is tudassuk a néppel, hogy ez a helyzet. Mellesleg, ha ez rendben van így, akkor miért is akkora probléma, ha erre az apróságra felhívjuk az állampolgárok figyelmét?

Továbbá milyen demokrácia az, amelyben a demokratikusan választott kormány ellen dolgozik, lobbizik több külföldi finanszírozású és alapítású szervezet? Hogyan van ez? Demokratikusan választunk egy kormányt - jó, tudom, nem egészen, de pongyolán jó ez így -, majd jönnek senki által meg nem választott szervezetek, akik a megbuktatásukért dolgoznak, illetve a mozgásterük szűkítéséért? Ez lenne a népfelség elve? Tudom, a nyugati típusú „demokráciában” ez. :((

A demokrácia csak a népuralmat jelenti, de nem jelenti egyben azt is, hogy kapitalista piacgazdaságnak kellene lennie, vagy mondjuk liberális felfogásnak kellene uralkodni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

gratulalok..felmondtad a takonyarpi mantrajat.
attol civil, hogy nem kormanyzati penzbol tartjak fent magukat.
kulfoldrol "penzelik" a voroskeresztet, a maltai szeretszolgalatot es a puskas akademia-t is... :DD
(ez utobbi szarik a torvenyre es nem tuntette fel a megbelyegzo szoveget)

milyen demokracia az, ahol az allam nem tartja be a torvenyeket ezert pereskedni kell vele? (gy.k. atlagos)
a civil szervezeteket azok "valasztottak meg" akik hozzajuk fordulnak segitsegert.
hazugsag hogy a civilszervezetek a kormany megbuktatasaert dolgoznak.

Amennyiben ez csak definíciós kérdés, akkor tegyük bátran hozzá: vannak az állampolgárok érdekeiért, nem átpolitizáltan működő jó civil szervezetek - mondjuk padokat festenek a parkban -, meg vannak politikai célokért küzdő, a demokráciát aláásni hivatott, külföldi országok érdekeit segítő rossz civil szervezetek. Ezzel sincs baj. A gond ott van, hogy a liberális média összemossa a kettőt, s a civil szervezetről úgy beszél, mintha az egyben szükségképpen valami jó, pozitív dolog volna. De nincs így.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fékek és ellensúlyok logikájával az a probléma, hogy kiüresíti a demokráciát. Ugyanis, ha hatékonyan működik, lényegében irrelevánssá válik, ki nyeri a választásokat, mozgástere úgysem lesz. Akkor a választások csak cirkusz a népnek, hogy meglegyen az az érzése, hatása van a dolgok alakulására. Pedig dehogy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez gondolom, a liberális demokrácia értelmezése. Mondom, szerintem diszkutálandó, hogy ez jó, vagy sem. Az is, hogy egyáltalán a bármilyen demokrácia jó-e. Nem biztos. Viszont szellemi restség okán valamiféle alapvetésként tekintünk a kapitalista piacgazdaságra és a liberális demokráciára, mint társadalomszervező elvekre, holott ezek nem alapvetések. Szerencsére ez olyanoknak is eszébe jutott, akik nem csak egy-egy hozzászólással vesznek részt a közügyek alakításában. Igaz, prüszkölnek azok, akik ragaszkodnak a status quo fenntartásához, mert az eddigi rend nyertesei.

Szerk.: Viszont a demokrácia nem is arról szól, hogy karaván halad, kutya ugat, mert mindegy, mi az eredmény, majd a fékek és ellensúlyok keretében legfeljebb abból lesz 51 %-nyi, amiből eddig 49 % volt, bármi is legyen az. Mondom, ez így a demokrácia kiüresítése.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Senki nem mondja, h a demokrácia jó megoldás, de a lehetőségek közül a legkevésbé rossz. A feudális mintájú diktatúra is jó a nemességnek, csak a parasztok döglenek meg. Ha demokratikus módon mennek a dolgok, senki nem hozhat egy olyan törvényt, amivek elveszi a boltodat, mert megtetszik neki. Ha mégis, van lehetőség ennek az orvoslására. Persze ha te kapod a boltot, vagy a szomszéd házát, akkor naná h tetszik a putyini tempó.

Ezt azért ki kellene fejteni. Oroszországban feudális diktatúra lenne? Azt a Bibliában olvastad, hogy a demokrácia a legkevésbé rossz? Vagy honnan az értesülésed? Arról nem is beszéve, hogy milyen demokráciáról beszélünk. Gondold csak végig, Brüsszelben rettegnek a közvetlen demokráciától, amikor a népet megkérdezik népszavazáson. A demokrácia még mindig népfelséget jelent, nem pedig azt, hogy a nép kiválasztja, melyek lesznek azok a lobbisták, akik a tőke érdekeit képviselik majd a lakosság ellenében.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha egy kicsit utána olvasol, akkor nem egy minta demokrácia, az biztos. Az újságírók és ellenzékiek eltüntetése, lelövése arra utal, hogy a véleménynyilvánítás szabad és biztonságos.

Azt, hogy a demokrácia a legkevésbé rossz, pusztán összehasonlítással. Nem olvastam sehol, gondolkodni is lehet. Azért a legkevésbé rossz, mert az elmúlt pár ezer évnyi történelem alapján, abban van a legtöbb esélyed arra, hogy ne taposson el az, akinek úgy tetszik - és olyan mindig akad.

A populizmus előretörése mutatja, hogy az emberek tényleg könnyen befolyásolhatóak és a demokráciának is erősen vannak hibái.

Az összehasonlítás azért hülyeség, mert ezzel azt mondod, minden lehetséges társadalomszervezési formát kipróbáltunk már, vége a történelemnek. Ami nyilvánvalóan hülyeség, ezek számossága szerintem nagyjából végtelen, nagyon sok dolgot ki lehet találni. Azért nem próbálunk ki újabbakat, mert érdekeket sért. A szocializmus ellen is mindent megtettek a kapitalista államok, végül is meg is fojtották a Szovjetuniót. Az egyenlősdi, a köztulajdon, az államosítás nem jó a tőkésnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, jo az senkinek bammeg... Akinek egy csepp magantulajdona van meg ha csak egy rohadt kavespohar is tudja miert. Amiert en ejszakazok, aldozatot hozok, kockaztatok, szopok-nyalok-gombot varrok az _NEM_KOZTULAJDON_ Aki osszerak egy ceget (nem osszelop ala Elios! ) es lekiismeretesen gondoskodik az alkalmazottakrol, felfogva hogy az o megelhetesuk jelenti a cegtulajdonos megelheteset is annak ne allamositsak mar az egesz munkajat holmi naplopoknak osztva szet valamifele "kodos-kozos" eszme alapjan. A kapitalizmus a magantulajdon szent vedelme... Ezt pont te kellene a leginkabb ertsd... Te neked az egesz leted az egyeni let es a magantulajdon vedelmenek kepviselete.

Ő úgy gondolja ezt a köztulajdon dolgot, hogy vegyünk el attól, akinek több van, mint neki, hogy odaadhassuk annak, akinek nála kevesebb vagyon van.

Ne azt értsd alatta, hogy adjuk oda az ő vagyonát azoknak, akinek kevesebb van mint neki, mert erre most is lenne lehetősége, de nem él vele.

Néha kell egy magyar-magyar szótár.

Nagyon félreértettél, meglódult a fantáziád. Nem írtam ilyet sehol. Csak annyit, hogy egy társadalmat sokféleképpen lehet szervezni, működtetni, s nyitottnak kellene lenni ezek kitalálására, nem pedig olyan dogmákban gondolkodni, hogy a kapitalizmus, piacgazdaság, liberális demokrácia jó. Miért lenne az? Nem az.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Alapvetően arról, hogy ha én mindig pizzát akarok enni te pedig mindig pörköltet és neked van 40 százalék támogatottságod, nekem meg 60 százalékom, akkor nem eszünk 4 éven át minden nap pizzát mind a ketten és ha fordul a kocka, akkor utána 4 éven át pörköltet, hanem a százalékoknak megfelelően hatszor pizzát eszünk négyszer meg pörköltet, aztán meg fordítva. Ha ez az alapvetés nem megy át, akkor nincs értelme a továbbiakról beszélni.

Ez igen tetszetős, de hogy működne ez a gyakorlatban?
Hétfőtől csütörtökig nem engedünk be migránst, de péntektől vasárnapig igen?
Hétfőtől csütörtökig a közmédia a Fideszt isteníti, péntektől vasárnapig az MSZP-t?
Hétfőtől csütörtökig fideszes törvények lépnek érvénybe, péntektől vasárnapig meg mszp-sek?
Hétfőtől csütörtökig elérhetetlen a 444.hu-t, péntektől vasárnapig meg a 888.hu?
Hétfőtől csütörtökig a Fidesz fog lopni, péntektől vasárnapig meg az MSZP?

:)

Ez meg a másik. 4 napig szívjuk a mariskát, 6 nap büntetünk érte.

Sokan nem értik mi is a demokrácia: A demokrácia az, amikor a többség elhatározza az irányt és a mindenki (a kisebbség is) aláveti magát a többségi döntésnek. Nem szabotálunk, nem hisztizünk, csináljuk. Ha a megbízott képviselők hülyeséget csinálnak, akkor 4 év múlva jöhet a másik csapat. Ha majd 50 % +1 fő azt akarja, hogy a Strabag lopjon, ne a G. Lali, akkor majd LiBajnai lesz a miniszterelnök.

> Sol omnibus lucet.

Nem, a demokrácia nem a négy évenkénti szavazásról szól, hanem arról, hogy mit teszel a két szavazás közbeni négy évben. De úgy látom, hogy eléggé különböző az értékítéletünk ezen a téren. Én teljesen elhiszem, hogy vannak, akiknek ez a fajta diktatúra jó, mint neked is, mert nem kell sokat gondolkodni.

Tudod, ezzel az egésszel az a baj, hogy ha ezt a 4 évente történik valami dolgot felhúzzuk mondjuk 80 évre és pusztán ettől másképp érzed már a dolgokat, hogy 80 éven át nem szólhatsz bele, hogy mi az irány, akkor az egész működésével van baj. De mindegy, úgy látom, hogy soha nem fogod megérteni, miért baj az, hogy csak a többség akarata érvényesül mindenkin.

Az a baj, hogy a döntések nem ilyenek. Ha pusztán egy szerződés aláírásáig érvényesülne az ellenzék akarata, ez az ország elveszne, mert önvédelem nélkül engedné be a hódító ellenséget. A gond nyilván abból fakad, hogy én a hódító parazitát látom bennük, míg mások az elesett segítségre szorulót. Ezért aztán nem ilyen egyszerű, s lehet, mégis csak jobb, ha a többség akarata érvényesül.

Már csak azért is, mert ha annyira rosszul érzed magad itt, mehetsz külföldre haverkodni drogos feketék közé, csak, hogy szokd a hangulatát. Igazából miben szenvedsz hátrányt? Mehetsz is, maradhatsz is. Dolgozhatsz alkalmazottként, lehet vállalkozásod, vehetsz és eladhatsz termékeket itthon és külföldön. Lehetsz heteró vagy akár homokos is, a kutya nem szól az életedbe. Ha bemész a közértbe, kapsz kaját, meg légkondit, meg ami kell. Igazából mitől oly szörnyű ma Magyarországon élni?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A gond nyilván abból fakad, hogy én a hódító parazitát látom bennük, míg mások az elesett segítségre szorulót."

Mi van akkor, ha ebből egyik se igaz? Mikor fogunk erre rájönni?

"Dolgozhatsz alkalmazottként, lehet vállalkozásod, vehetsz és eladhatsz termékeket itthon és külföldön."

A baj az, hogy ha volt mondjuk sportruházat vállalkozásod, amivel magyarországi piacra dolgoztál volna, azt most Mészáros Lőrinc egy hatalmas állami hátszéllel nullázta azt. Tudom, sok Ürge-Vorsatz Diána van az országban, akiknek ez egészen addig rendben van, amíg nem az ő megélhetésüket és/vagy befektetésüket nullázza.

"Igazából mitől oly szörnyű ma Magyarországon élni?"

Az irány. Hogy haladunk arra és úgy, ahol és ahogy mondjuk a törökök voltak 8 éve.

Én az irányt helyesnek tartom. Van benne világos koncepció, nem cinikus, mindent, a rosszat is kimagyarázó. Igen, közben lopnak is, de nem érdekel, mert nem ez a prioritás, ráadásul 2010 előtt is loptak, csak mások. Az jó lopás volt, míg ez a lopás meg rossz?

Az teljesen mindegy, mikor fogunk erre rájönni. Ez nem az arabok, nem a négerek hazája. Ez a föld a magyarok hazája. Hasonlóképpen nem szeretnék az Andrássy úton pálmafákat látni. Biztos szép, de nem idevaló, nem őshonos. Itt ne lgyen. Maradjanak az őshonos fajok, az eredeti arculat, s ez igaz a népességre, az emberek mentalitására, szokására is.

Azt sem bánom, hogy a magyarok kicsit depressziósak. Tudom, hogy ilyenek vagyunk, tudom, hogyan reagál valamire a másik. Az idegen reakciója más lesz. Nem kérek belőle.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

No igen, ez az a szemforgató, farizeusi érvelés, amiről beszéltem. Akkor én meg részben horvát, de magyarnak érzem ettől függetlenül magam, itt születtem. Pontos definíciót nehéz adni, nem is muszáj, elég tudni, hogy így van. Azért meg tudsz különböztetni egy négert vagy arabot egy magyartól, ugye?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na de mi van az 56-os menekült Kanadai rokonommal, akinek a lánya ott kinn megismerkedett egy néger faszival (jobb helyeken ez nem számít), és így született egy unokája, aki tagadhatatlanul nem kaukázusi. Ja, és ha megkérdezik, magyarnak is mondja magát...

De a te elved szerint bőrszín szerint ő nem lehet magyar, úgyhogy takaroggyon innen...

Tök jók az ilyen kinyilatkoztatások, de ha a valósággal összeveted, nagyon gyorsan kijönnek a csillaggal megjelölt részekből a kisregények, hogy "najó, ő mégse". Akkor meg már egyszerűbb alapból nem kinyilatkoztatni...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ez a bőrszín dolog valami liberális fétis? Írtam volna ilyesmit? Mert nem tettem.

Amúgy normális magyar nő ne vállaljon gyereket néger faszitól, én sem kívántam meg soha néger vagy arab nőt. Ha meg mégis bekövetkezik, akkor születési helytől függően. Ha Magyarországon születik a pulya, akkor magyar, ha nem, akkor pedig nem. Ez eddig nem bonyolult. Aki mégis itt születik, a viszonylagos kivételes és sajnálatos események okán alacsony számosságot fognak elérni. Az belefér, nem azonos egy tömeges invázió, megszállás hatásaival, következményeivel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát akkor van problémád, ha két méterről pusztán szemrevételezéssel mindenféle objektív definíciót mellőzve azt tudod mondani valakiről, hogy "idegen"? Szeretném megérteni, hogy mik a határaid ebben a tekintetben, de úgy látom, hogy össze-vissza beszélsz.

Mindenáron definíciót akarsz. Én meg csak annyit, hogy ne változzon a környezetem. Mint ahogyan egy vadkácsáról látom, hogy nem ember, egy négerről is, hogy nem magyar. A definícióhoz közelebb visz az állampolgárság kérdése, de veszélyes, mert tisztában vagyok vele, hogy a második generáció már alanyi jogon lesz magyar állampolgár. Tehát azt kell megakadályozni, hogy ez bekövetkezhessen. Például úgy, hogy csak azok kapják meg a magyar állampolgárságot automatikusan, akiknek a szülei is magyar állampolgárok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudom, azért írtam, hogy te az a fajta konzervatív vagy, aki ahhoz a világrendhez ragaszkodik, amit két-három emberöltővel korábban az akkori liberálisok kivívtak. A korabeli önmagad nem adott volna valamelyik nem magyar állampolgár felmenődnek magyar állampolgárságot... és az én valamelyik nem magyar állampolgár felmenőimnek se. A saját logikád szerint te magad se lennél magyar és én se.

A helyzet az, hogy ebben a viselkedésedben nincs logika, hiába is keresel rá logikus magyarázatot.

Szerintem nincs értelme jogfolytonosságot, következetességet keresni a Teremtésig vagy ősrobbanásig. Azért, mert a világ valahogyan fejlődött, valahogyan eljutottunk oda, ahol vagyunk, s az teljesen mindegy, hogy azzal, amit ma helyesnek gondolunk, eljuthattunk volna-e ide. Azért mindegy, mert a múlt peremfeltétel, azon változtatni nem tudunk, azon nincs mit gondolkodni.

Amúgy nem logikus szeretnék lenni, csak nyugalmat, békét, bevándorlómentes Magyarországot szeretnék. Pont nem érdekel, hogy logikával, nyers erővel, autokratikus vezetéssel, demokráciával, illiberalizációval, EU-ból való kilépéssel érjük ezt el, vagy bárhogy máshogy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, nincs értelme. Csak furcsa módon pont addig akarsz jogfolytonosságot és aztán egy hézagot, amikor ott járunk az időben, ahol éppen vagy. Minden korszakban megvoltak a hozzád hasonlóak. Ha például 100 éve több hozzád hasonló került volna döntési pozícióba, mint amennyi ténylegesen került, akkor mondjuk én németül beszélnék valahol az ausztriai hegyek között te meg mondjuk horvátul a tengerparton.

Hát, ha ezen múlik, akkor a szemedben nem vagyok magyar. A trianoni békeszerződés egy nagyon rosszul kivitelezett megállapodás volt, ami mindenkinek nagyon rossz volt a régióban, viszont egyenes következménye volt az akkori magyar vezetés stílusának: ha valaki részeg tahó módjára működteti a diplomáciát, annak ilyen következményei szoktak lenni.

Én jelenleg például attól tartok leginkább, hogy az elmúlt 8 és a következő 4 év orbáni "tahó" külpolitika azt a gyümölcsöt fogja megérlelni, hogy a nyugat ugyanúgy tétlenül fogja nézni az országunk oroszok általi újbóli lerohanását, ahogy tette azt '56-ban és teszi az aktuális a kelet-ukrajnai helyzetben is. A diplomácia és a külpolitika arról szól, hogy egymás hátát vakargatjuk, nem arról, hogy feszegetjük a határokat és a pofonláda fedelét.

"... viszont egyenes következménye volt az akkori magyar vezetés stílusának ..."

- Én tisztellek, de ezzel a mondattal - vagy nem gondoltad át, vagy gőzöd nincs róla - DE írgalmatlan hülyeséget mondtál.

Szegény töri tanárom erre annyit mondott volna, ülj le fiam egyes..

Trianon szépen megágyazott a II. VH-nak.. és a mai napig nincs béke. pl. Marosvásárhely Katolikus (II. Rákóczi Ferenc) Gimnázium ügye..

és még sorolhatnám.

Tovább fűzve a gondolatot: nevezhető-e zsidónak az, akinek nem fáj a holokauszt?

Visszatérve a magyar identitás definicióhoz - direkt nem rasszra, külső jelekre kell beazonosítani - itt a szellemiség és gondolkodás a lényeg, a "történelem tudat".

Hogy felnőtt fejjel kialakulhat-e? pl. Betelepült, migráns esetén - nem valószínű.

És ezt egyesek tudták fokozni azzal, hogy kitalálták, túl depressziós a himnuszunk, meg kellene változtatni. Ha valami, Kölcsey Himnusza Erkel megzenésítésében egyedülállóan gyönyörű, monumentális, katartikus alkotás, simán alázza a legtöbb ország hasonló célra szánt művét. Irigyelni lehet, támadni is, de ez már a hazaárulók projectje.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem azért jobban tetszik a "fényesebb a láncnál a kard" ;)

És ha már itt tartunk, Kölcseynek is, Petőfinek is, meg úgy általában az egész korábbi kulturális elitnek is folyamatosan sötét képe volt Magyarországról, a magyar emberekről.

Pató Pál úr, Nekünk Mohács kell, lehetne folytatni.

De ettől még szerették a hazájukat, és épp azért próbáltak tenni, hogy egy kicsit a "magyar ugar" is közelebb próbáljon kerülni a fejlettebb, a modernebb világhoz. Közben ŐK IS kritizálták a jelenlegi (akkori) helyzetet, szóval szerintem ezzel nincs semmi baj.

Épp az lenne baj, ha azt állítanánk, hogy "itt van már a kánaán".

Petőfi, Kölcsey, Madách, Móricz és többiek - a tenni akarás, változtatás igénye miatt téma az akkori kor/társadalom hibái és nem elfogadható tulajdonsággal bíró szereplői.

Én a választások után a parlament első napján - még az eskütétel előtt levetíteném Móricz Zs. Rokonok c. filmet :-D

Hát rád férne egy kissé szélesebb történelem ismeret a korszakból, mint ami rád ragadt... tudod, az a helyzet, hogy a 19. században a magyar külpolitika pont ugyanott toporgott és acsarkodott, ahol éppen ma is topog és acsarkodik... nem annyira kényelmes szembenézni a tükörrel, de Kossuth és társai tahó viselkedése eléggé sokat segített abban, hogy a magyart kellően megutálják a környező országok, pláne ugye, hogy a magyar bizony kisebbség volt a hajdani nagy Magyarország népességét tekintve és nem igazán volt jó nem magyarnak lenni akkoriban.

Ez ágyazott meg Trianonnak. Tessék korabeli újságcikkeket olvasni, esetleg az 1900-as évek környékéről javaslom Adyt és Mikszáthot, remek flekkeket írtak a témában, a MEK-en elérhetőek az írásaik... és ugyanez folytatódott a két világháború között, csak nagyobb intenzitással. Nem úgy van az, hogy a magyart ok nélkül bántották, volt oka, csak ezeket az okokat nem igazán tanították, mert nem hazafias dolog híres emberekről megtudni sok-sok előnytelen történetet.

És ezzel nem azt mondom, hogy a környező népeknek ne lett volna vaj a füle mögött, ők is pont ilyenek voltak, mitől lettek volna mások? Csak egyszer kurvára szembe kellene nézni azzal minden nemzetnek, hogy 100-150 éve a Kárpát medencében senki nem volt ártatlan, tele volt ez a hely régről megörökölt rosszabbnál-rosszabb ok-okozati láncokkal és régről felhalmozott sérelmekkel, amelyekre egyre rosszabb és rosszabb válaszokat adtak az államférfiak és ezek a rossz válaszok oda vezettek, ahova vezettek.

A közös ellenség mindig sokkal könnyebb csoportképző erő, mint a közös cél. És közös ellenséget mindig sokkal könnyebb propagandával kijelölni, mint egy közös célt. Ezért könnyű azt üvölteni, hogy "vesszen Trianon" és ezért nincs semmi épkézláb és hosszú távon működő terv arra, hogy mivel lehetne rendezni ezt a helyzetet. Gondolom neked sincs semmi épkézláb terved, csak a hangoskodásig jutottál el, mint annyian mások is, akikkel beszéltem erről a témáról...

nem akarok belemenni, de sokat foglalkoztam vele, történész barátommal a korszakról sokat beszélgettünk, kaptam hazai és külföldi angol anyagot. Utólag látták, hogy teljesen elhibázott volt a határ kijelölése.

A jelenlegi kormánynak is a bűne - a komcsi-MSZP-től nem vártam mást (lásd. Tanácsköztársaság) - hogy ami napig nem tanítják korrekten gimnáziumban a 1900-tól a Kárpát-medence, az itt élők történelmét..

Ezért hiányos, elferdített történelemi tudással nehéz megérteni jelen korunk eseményeit pl. 1996 dél-szláv háború, 2013 Koszovó ...
És ahogy írod a rossz béke diktátum 100-150évre meg fogja határozni a térség mindennapját, ahogy akkor meghatározta.

EU-s tagság NEM változtatta meg és ez a legnagyobb hiba, hogy egyes országok a saját kisebbségi törvényeit se tartsa be...

Senki nem vitatja, hogy elhibázott volt a határ kijelölése... a helyzet viszont az, hogy a 19. századi magyar külpolitika, a kisebbségi belpolitika és az erőltetett magyarkodás vezetett oda, hogy amikor konstruktívan és kooperatívan is lehetett volna tárgyalni a határok kijelöléséről és a területek milliós létszámú vegyes nemzetiségű lakosairól, akkor a tárgyalópartnerek teljesen jogos hozzáállása már az volt a magyarok felé, hogy "basszátok meg, szopjatok".

Mint írtam, a diplomácia arról szól, hogy egymás hátát vakargatjuk. Ha ebből kimaradsz, sőt, állandóan csak beszólsz a többieknek, mint egy idegesítő részeg tahó, aki felváltva cigit tarhál és veréssel fenyegetőzik, akkor nem fogják megvakarni a hátadat, ha szükséged lenne rá, hanem még hátba is szúrnak, amint hátat fordítasz nekik. Ilyen volt a 19. századi magyar külpolitika és most is pont ilyen a magyar külpolitika.

de facto kijelented, hogy a Trianon igazságos volt és Magyarország azt kapta, amit megérdemelt ?
Most nem arra gondolok, hogy mindent vissza - de hiszem, hogy el jön majd egy hogy újra lesz tárgyalva minden falu, város sorsa..
Kárpátalja - Erdély - Vajdaság - Őrség - Felvidék

- Most vagy provokálsz vagy egyáltalán nincs történelmi ismereted.

Vagy tényleg annyira elborult az értékrendszered - mivel nem ismerlek, ezt nem tudom kijelelenteni és nem is szoktam személyeskedni,

ezért csak úgy általánosságban - gondolád át újra, hogy mit jelent számodra a szülőhaza és nem a politikai pártok szintjén...

Nem jelentem ki, hogy igazságos volt. Az élet általában nem fair. Viszont hiszem, hogy inkább a jövőbe kéne tekintenünk és megoldásokat keresni az aktuális problémáinkra, semmint a múltat felhánytorgatni újra és újra, ezzel további problémakat szítva. Szerintem.

demokracia = konszenzusos
nem fekete-feherben kell gondolkodni.

a fidesz is beengedett migransokat..penzert. adott allampolgarsagot, vizumot bunozoknek is.
a kozmedia ne istenitsen partokat, a valot kozvetitse..annak minden arnyalataval.
a torvenyek az orszage legyenek. olyanok amit mindenki el tud fogadni.

Miért válaszolsz a kérdésemre egy kérdéssel?
Hoztál egy példát, amin nem látom, hogy a gyakorlatban hogyan működne, és megkérdeztem. Ennek semmi köze ahhoz, hogy (szerintem) kell-e ellenzéki képviselő vagy se.

Szóval: hogyan képzeled a példádat a gyakorlatban működni?

"Szóval: hogyan képzeled a példádat a gyakorlatban működni?"

Úgy, ahogy már leírtam: ha "no way" a pizza és a pörkölt, akkor le kell ülni és végiggondolni, hogy hol romlott el a dolog és nem lehet-e, hogy akkor a mákos tészta lesz az, ami végül mindenkinek megfelelő. Az a helyzet, hogy a "találjunk rá megoldást, ami mindenkinek jó" viszi előre a világot... az "itt az lesz, amit én akarok" mindig visszavetette.

Szóval térjünk vissza a problémádra: ha a pizza-párt nyer és a pörkölt-párt veszít, akkor mi haszna van, hogy a pörkölt-párt benn ül egy testületben, ha úgyis mindig az van, amit a pizza-párt akar? Hamar eljutunk így az egypártrendszerig... ha meg szerinted is van funkciója a pörkölt-pártnak, akkor mégiscsak létezik konszenzus és néha lehet enni pörköltet is. Horrible dictu, akár úgy is, hogy aki pizzát akar enni, pizzát eszik, aki pörköltet akar enni, pörköltet eszik.

Szerintem ez megvalósul. Mindössze annyi történik, hogy a Fidesz nem mondja ki, ha valamit ellenzéki javaslatra tesz, mert milyen már beismerni, hogy a reggeli merevedésben az övéké volt a kisebb. :)

Csak egy példa: fogadunk be migránsokat, de nem ellenőrizetlenül a zöld határon, hanem rosszul ellenőrzötten a határátkelőn.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem hiszem, hogy a gyakorlatban a napi menüt szokták összeállítani. Azt reméltem, hogy valami konkrét, a (mai) politikai életből(?) vett (egyszerű vagy összetett) példát hozol, és azon mutatod meg, hogy hogyan érvényesülhetne a 60-40 százalék. Erre gondolnék.

térjünk vissza a problémádra
Az nem az én problémám, hanem a te szalmabábod.
Én "csak" azt nem látom, hogy a gyakorlatban hogyan működne.
Ez még nem jelenti azt, hogy a jelenlegi rendszerrel-módszerrel egyetértenék - de azt se, hogy nem. Csupán annyit jelent, hogy az elméleted használhatóságában kételkedem (vagy csak azt, hogy igen szegényes a fantáziám, hogy nem bírom elképzelni a gyakorlatban :) ).

Hát igen, aki nem szeret gondolkodni, annak szegényes a fantáziája.

Innen érdemes nekiindulni a kooperatív döntési módszerek megismerésének: https://en.wikipedia.org/wiki/Condorcet_method

Ha elolvastad és megértetted, akkor folytathatjuk érdemben a beszélgetést ezen a területen.

Szóval nem tudsz mondani. Sejtettem.
Megjegyzés: egyébként ide nem kellene egy harmadik lehetőséget bevezetned, ui. az egész innen indult, azaz a százalékoknak megfelelően hatszor pizzát eszünk négyszer meg pörköltet...

/Off
Ebben a topikban már többször észrevettem, hogy amikor nem tudsz értelmesen reagálni, egy sajátos fellengzős stílusban a másikat próbálod meg olyannak beállítani, ami... szóval nemigen hízelgő rá nézve. Néhány ezek közül:
mint neked is, mert nem kell sokat gondolkodni ... úgy látom, hogy soha nem fogod megérteni
Ha meg elhiszed, akkor nincs miről beszélnünk, nem vagy alkalmas racionális vitára.
Vagy el se olvastad vagy komoly szövegértési problémáid vannak.
Ha ez az alapvetés nem megy át, akkor nincs értelme a továbbiakról beszélni.
Meg persze az, amire válaszoltam.
Ezt tanultad egyébként valahol, vagy teljesen ösztönből jön? Azaz tudatos vagy ilyen a személyiséged?

Sejtettem, hogy el se olvasod a linkelt oldalt, ahol részletesen leírják a módszereket, amivel megoldást találsz a kérdéseidre. Nyilván sokkal egyszerűbb nekiállni keresgélni, másolgatni és linkelni, hogy mikor mit írtam.

Olvastad a linkelt doksit? Igen vagy nem? Mert ha nem, akkor nem a fellengzős stílusomról van szó, hanem a rögvalóságodról, amivel épp szembesültél.

Egyetlen egy konkrét, gyakorlati példát szerettem volna kapni, amellyel megmutatod, hogy a hasonlatod működőképes lehet. A kérésem/kérdésem óta folyamatosan próbálod másfele terelni a témát.

Egyetlen egy konkrét, gyakorlati (politikai jellegű) példa. Ennyi az összes kérésem, nem több. Ha nem tudsz ilyet írni, akkor mondd, és nem erőlködök tovább.

Gyakorlati ötlet: http://hvg.hu/itthon/20180809_Diktatum_jellegu_rendelettel_tiltjak_be_a…

Mivel (ha keresztfélévben indul is) legalább 3 hónapig még semmilyen határidő nem lenne, nem kéne előzetes egyeztetés nélkül, 24 órányi véleményezési (!) lehetőséggel rendeletileg tudományterületet betiltani. Vagy le lehet ülni egy tárgyaasztalhoz, ahol akár konstruktív megoldás is születhet: például csak költségtérítéses helyekkel indulhat a képzés (ahogy azt tették pár éve pl. a gazdasági képzésekkel).

De egyszerűbb a féligazságokra és kifejezett hazugságokra építő kommunikációt folytatva kinyilatkoztatni, hogy "nekünk nem tetszik, úgyhogy nem lesz, mert csak" (egyébként korábban ezt eljátszották pl. az andragógiával [pedagógia tudományterület tudományága], több bölcsész szakkal [médiával kapcsolatos szakok] stb., az akkori tahóban legalább annyi tartás volt, hogy amikor meghívták egy egyetemi kerekasztalra, el mert menni, az már más kérdés, hogy mindenre kb. azt válaszolta, hogy "emmár evvan döntve, így lesz, ígyjárás", tényleges szakmai érvei nem igazán voltak, amiket meg hozott, azok tételesen cáfolhatóak voltak pont azzal a statisztikával, amire hivatkozott...).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Szerintem félreértetted, mit szeretnék.
Értem én, hogy normáliséknál leülnek, és szerencsés esetben valami kompromisszumos megoldás születhet, viszont a kezdeti pizza- és pörköltevéses példa nem erről szólt.

A szálhoz képest off: csak költségtérítéses helyekkel indulhat a képzés (ahogy azt tették pár éve pl. a gazdasági képzésekkel) - van államilag finanszírozott gazdasági képzés, csak a(z államilag támogatott) keretszámok szűkre szabottak (ld. pl. BCE mostani pontszámainál vannak államilag támogatott pontszámok) - a korábbi 0 vagy 5 esethez hasonlóan, épp annyi van, hogy ne lehessen azt mondani, hogy nincs :)

Oké, ha holnap a mikroelektronika tudományág létét (ne felejtsd el, olyan mindenhez is értő géniuszok ülnek a kormányzatban, akik megszüntetik a balneológia szakot, mert magyarországon minek a bálnákat tanulmányozni: https://www.youtube.com/watch?v=K8_Mc_azJBI) kérdőjelezik meg, annak is tapsolni fogsz?

És senki nem kérdőjelezte meg, hogy joguk van hozzá. Bármihez joguk van a kurva kétharmad miatt, amihez meg nincs, annak adhatnak maguknak. Visszamenőlegesen is. És senki nem tehet ez ellen semmit. És _EZ_ a kurva nagy baj.

Szerk.: egyébként az ELTE a nyilatkozatban szintén megkérdőjelezi a döntés körülményeit és értelmét:

A társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés felmenő rendszerben történő megszüntetését célzó rendelettervezetről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szerzett tudomást. Egyetemünk a rendelkezésre álló véleményezési határidőn belül megfogalmazta a tervezettel kapcsolatos észrevételeit az MRK részére. A társadalmi nemek tanulmánya mesterszak képzést az ELTE 2017-ben, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárását követően, a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indította el. A képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre Egyetemünk nyitott (na ebből nem lesz semmi - Én), ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le (és ezt kétszer is leírjuk egy egy bekezdéses nyilatkozatban, mert bár tudjuk, hogy semmi nem lesz belőle, _mi_ leülnénk tárgyalni - Én). A végleges szabályozás megjelenéséig, illetve a rendelet indokolásának megismeréséig (bazmeg, legalább indokolnátok valamivel - Én) az ELTE nem kíván a fentieken túl a témában állást foglalni.

(kiemelések és megjegyzések tőlem)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Miért lenne baj? A demokrácia nem azt jelenti, hogy 49-51 %-ban a kormányozhatóság határán történő szerencsétlenkedés folyik. A világos felhatalmazás szerintem sokkal jobb, mert könnyebb határozott döntéseket keresztülvinni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érdekelne, hogy ha mondjuk a teológiát szüntetnék meg pont ilyen indokokkal, akkor lenne-e felhördülés...

...mondjuk az is benne van, hogy az átlagembernek fogalma nincs róla, hogy mi az a gender kutatás, holott például a szociológia ágaként ez a tudományág foglalkozik azokkal a jelenségekkel is, hogy miért csökken a reprodukciós ráta, mi befolyásolja a változását.

"OK, de minek önálló tudománynak nevezni?"

Az elektronika miért különálló tudomány, miért nem része a fizikának? Miért nem a fizika tanszék oktatja? Egyáltalán miért kellene bármilyen tudományágnak tőled - akinek amúgy fogalma nincs arról, hogy miről van szó - engedélyt kérnie ahhoz, hogy önálló tudományág lehessen?

"Úgy, mint szociológia, rendben van."

Tudod-e, hogy hülyeségeket beszélsz, mert anélkül nyilatkoztatsz ki, hogy egy picit is utánanéztél volna a dolognak?

A legnagyobb probléma egyébként az, hogy akik ezt a döntést meghozták, hozzád hasonlóan halvány fogalmuk nincs arról, hogy miről szól ez a tudományág.

Nono, matematika tanszék lesz az, mert a fizika csak alkalmazott matematika. Sőt, igazából természettudományi tanszék, mert igazából minden természettudomány alapja a matematika.

A legbiztosabb az lenne, ha lenne két szak: "Természettudomány" és "Füvezős bőcsész", aztán mindenki választhat. De sok problémát megoldana, az interdiszciplinaritás meg dögöljön meg, eleve kűfődi szó, úgyhogy biztos soros találta ki.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Még mindig nem vetted a fáradságot, hogy utánanézz, ugye? És alapvetően az a baj veled, hogy ha 100 évvel ezelőtt éltél volna, akkor pedig azt tekintenéd természetellenesnek, hogy a nőknek van szavazati joguk. Miből gondolod, hogy az a normális, ami a környezetedben éppen van?

Így van. Bocs, de nincs arra időm - erről írtam akkor, amikor fárasztottad uzsoltot ugyanebben a stílusban -, hogy a vita nekem ennyit nem ér. Mosnom is kell, mosogatnom is, még elmegyek itthonról, szóval engedd meg, hogy én osszam be a szabadidőm, s ezt ne te tedd meg helyettem. Ugye, eldönthetem, mit, s hogyan tegyek? Tudod, engem nem korlátoz ebben a kormány, csak titeket. Állítólag ezért rossz nektek, ellenzékieknek most. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Értem. Tehát arra van időd, hogy alapvető ismeretek hiányában faszságokat hordj össze mindenféle témában, de arra nincs időd, hogy mielőtt megszólalsz, legalább minimálisan utánanézzél a témának, hogy ne rögtön az első mondatodnál derüljön ki, hogy olyan sötét vagy a témában, mint egy téli borús éjszaka. Tudod, erre mondták volna a régi öregek, hogy ha hallgattál volna bölcs maradtál volna, ha már anakronizmusod van, talán a közmondások hatnak rád. Én szégyellném magam a helyedben.

Az megvan, hogy a fenntartó akár indoklás nélkül is megszüntetheti az adott szak finanszírozását? Mondjuk azért, mert *csak*! Ehhez nem kell több, mert ő a fenntartó. Mi a fene olyan bonyolult ezen? Nyilván lehet sejteni, hogy a gender szak meglátásuk szerint nem összeegyeztethető a keresztény elvekkel, s ezért, s ilyetén módon igazuk is van, hogy beszántják az egészet a francba. De még egyszer: nem kell indokolniuk, s az, hogy mi erről mit gondolunk, a lőtéri sánta kutyát sem érdekli.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Off: de a "fenntartó" kifejezést az egyetemeknél mindig fenntartással kezeld, lehet, hogy meg lennél lepve, egy-egy egyetemnél milyen arányban állnak a "fenntartótól" érkező pénzek és az összes saját bevétel (pl. önköltséges hallgatók befizetései, külföldi hallgatók befizetései [ehhez a kettőhöz ugye az emmegmialófaszminisztériumnak semmi köze], kutatási bevételek, pályázati források stb.).

A nem kell indokolniuk meg egy kurva nagy bullshit és ezt te is tudod. Vagy ezentúl a bíróságnak se kelljen indokolnia a döntéseit, merthát nekik a dolguk a döntés és bittos jól csinálták, másnak meg miköze hozzá?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Off: a fenntartó kifejezés valóban félrevezető sokszor, ha szó szerint próbáljuk értelmezni. Nálunk is az egyház a fenntartó (középiskola), de a pénzt az államtól kapjuk (hasonlóan a KLIK előtti korszakból: a közoktatásban az önkormányzat volt a fenntartó, de a pénz állami forrásból érkezett; akkor pedig az önkori volt a "mindenható", és ő mondta meg, mi legyen).
A fenntartó helyett inkább a "vezető szerv" kifejezés lenne jó - vagy legalábbis kevésbé félrevezető a nem "bennfentes" ember számára.

Azért van followup: https://index.hu/belfold/2018/08/13/elte_genderszak_megszuntetes_kozlem…
És már a rektori konferencia (akiket azért nem lehet kormányellenességgel vádolni...) is felszólalt: http://168ora.hu/itthon/megszolalt-a-magyar-rektori-konferencia-nem-tam…

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nézd, te tanítasz, mondok egy példát az iskolából. Ha egy osztály fele angolul akar tanulni a másik fele németül, akkor nagyjából hat megoldás közül tudsz választani:
- nem oktatsz idegen nyelvet,
- csak angolt oktatsz,
- csak németet oktatsz,
- angolt és németet is oktatsz,
- felváltva oktatsz csak angolt és csak németet,
- csoportbontásban oktatsz németet és angolt.

Ezen gondolkodj el, aztán házi feladatként olvasd el a linkelt Wikipedia oldalt a Condorcet módszerről (nagyon szépen és közérthetően le van írva, felesleges lenne ismételnem az ott leírtakat), majd ismét gondolkodj el a helyzeten és a lehetőségeken. Tényleg nem tudok mást mondani, mint azt, hogy ha ezekre nem vagy képes, akkor nem állunk egy szinten a témát illetően, nincs miről beszélni a továbbiakban.

Politikai példát szeretnék, mint ahogy már jeleztem.
És nem, nem a döntési lehetőségek felsorolására vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy a fentebbi 6 napig pizza, 4 napig pörkölt-példád hogyan jelenhetne meg a politikában.

ha ezekre nem vagy képes, akkor nem állunk egy szinten a témát illetően, nincs miről beszélni a továbbiakban
Úgy gondolom, maradjunk ennyiben (mármint az utolsó tagmondatra gondolok).
Az a baj (legalábbis szerintem), hogy nem vagy hajlandó elismerni, hogy a példád rossz, vagy nem úgy gondoltad, mert kihagytál belőle egy fontos részt, vagy bármi. Ez helyett folyamatosan ezt a kioktató stílust nyomatod, mintha mindenhez (is) értenél, és a vitapartner meg semmihez (de még ahhoz se).
Papolsz a kompromisszumos döntésekről és helyzetekről, miközben teljesen kompromisszumképtelen vagy - egyszer sem beszéltem veled/hozzád úgy, ahogy te hozzám is és másokhoz is, egyszer sem hangoztattam a vélt vagy valós "fölényemet".

Sajnálom, hogy feleslegesen írtam azt a sok hozzászólást, tényleg érdekelt volna, hogy a példádat hogyan gondoltad volna.
Ez van, kibírom.

"Politikai példát szeretnék, mint ahogy már jeleztem."

https://hup.hu/szavazasok/20180808/hol_elsz_mik_a_terveid_a_jovore_nezv…

"Ez helyett folyamatosan ezt a kioktató stílust nyomatod, mintha mindenhez (is) értenél, és a vitapartner meg semmihez (de még ahhoz se)."

Ez a valóság, sajnos. Olvastad, amit linkeltem? Tudod, én annak a híve vagyok, hogy halászni tanítsd meg, ne halad adj. Te pedig tanárként vered az asztalt, hogy márpedig adjak halat. Kibírom, csak szomorú leszek ilyenkor, hogy mennyire sok a balfasz és miért pont a balfaszok maradtak meg az oktatásban.

"Sajnálom, hogy feleslegesen írtam azt a sok hozzászólást, tényleg érdekelt volna, hogy a példádat hogyan gondoltad volna."

Ha tényleg érdekelt volna, akkor utánanéztél volna a Condorcet módszernek és nem arra pazaroltad volna a drága idődet, hogy a hozzászólásaimból idézeteket gyűjtögess...

Olvastad, amit linkeltem?
Igen, miután válaszoltam az előző hozzászólásodra. Tudod, amikor arra nyomtam a "válasz" gombot (linket), a másik hozzászólásod még nem volt... de ezt biztosan érted, csak engem akarsz próbára tenni.

mennyire sok a balfasz és miért pont a balfaszok maradtak meg az oktatásban
Egyetlen egyszer sem illettelek ilyen jelzővel.
De azért örülök, hogy tévedtem - változatos a stílusod.

Viszont nálam ez az a pont, amikor ráhagyom a másikra. Amikor egyik a másikat balfaszozza, az már egyáltalán nem vita és nem a vitára való hajlandóságot mutatja.

Amit csinálsz, inkorrekt. Azt várod a másiktól, hogy egy fórumos vitában egy rakás olyan dolognak nézzen utána, amelyben te otthon vagy. Ennyit nem ér a fórumon vitatkozás. Ne támassz elvárásokat! Érvelj, lehetőleg fejből, improvizatív módon, esetleg forrással megtámogatva. Az nincs rendben, ha hülyének nézed a vitapartnered, amíg el nem olvassa a Háború és békét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De hogy konkrét legyek, ha már önerőből ez neked nem megy:

"Hétfőtől csütörtökig nem engedünk be migránst, de péntektől vasárnapig igen?"

Üljünk le, és definiáljuk egyértelműen azt, hogy ki az illegális bevándorló, ki a gazdasági bevándorló, ki a menekült. Ezek mérjük fel, hogy milyen erőforrások szükségesek ahhoz, hogy ez kivitelezhető legyen. Nem olyan nehéz, a kormány mégiscsak befogadott több ezer menekültet és 20-25 ezer gazdasági bevándorlót, tehát elvi problémája nincs a dologgal. Ennek a végén kijön, hogy mi a valódi helyzet, politikamentesen, pusztán a maga valóságában.

"Hétfőtől csütörtökig a közmédia a Fideszt isteníti, péntektől vasárnapig az MSZP-t?"

Nem értem, hogy jön ide az MSZP. De: a közmédia ne istenítsen senkit. Biztosítson mandátumarányos megjelenést minden képviselőnek.

"Hétfőtől csütörtökig fideszes törvények lépnek érvénybe, péntektől vasárnapig meg mszp-sek?"

Nem értem, hogy jön ide az MSZP. De: a törvényeket ne aszerint írjuk, hogy éppen kivel vagy mivel akarunk kibaszni vagy felemelni, hanem előzze meg őket társadalmi vita és szakértői vélemények. Ne mehessen át egy nap alatt egy törvény.

"Hétfőtől csütörtökig elérhetetlen a 444.hu-t, péntektől vasárnapig meg a 888.hu?"

Minden legyen elérhető mindig.

"Hétfőtől csütörtökig a Fidesz fog lopni, péntektől vasárnapig meg az MSZP?"

Nem értem, hogy jön ide az MSZP. De: egyik se lopjon. Aki lopott, kerüljön börtönbe.

ha már önerőből ez neked nem megy
Imádom a stílusod, annyira változatos :)

Ugye azt sikeresen megértetted, hogy az a hozzászólásom, amiből idézel, az paródia, nem pedig komolyan veendő (a kérdést leszámítva)?

/Az MSZP csak az ellenzéki oldalról egy erő, véletlenszerűen kiválasztva./

Szóval egész eddig azért verted az asztalt, hogy a komolytalan kérdéseidre adjak komoly választ? Amikor meg válaszolok, akkor ezzel lepattintod? Aztán meg csodálkozol a hangvételen? És még mindig nem olvastad el a linkelt oldalt, ugye? Úgy látom, hogy ez Q. E. D. és csak megerősítettél abban, hogy miképp kezeljem a hozzászólásaidat.

Ugye azt sikeresen megértetted, hogy az a hozzászólásom, amiből idézel, az paródia, nem pedig komolyan veendő (a kérdést leszámítva)?

megerősítettél abban, hogy miképp kezeljem a hozzászólásaidat
Ah, szóval már előítélettel voltál velem szemben? Ha tudtam volna... akkor jobb bulit csaphattunk volna, mert ebből sokkal többet is ki lehetett volna hozni... na, de majd legközelebbb - csak ne felejtsem el, hogy nem bírsz engem :)

"Ah, szóval már előítélettel voltál velem szemben?"

Ez nem előítélet, hanem egy konkrét személyhez köthető konkrét múltbeli tapasztalatok alapján levont konzekvencia.

Tudod, előítélet akkor lenne, ha ugyanezt úgy művelném, hogy téged pusztán szubjektív szempontok szerinti csoportalkotás után, látatlanban tennélek be egy skatulyába. Persze, tudnod kellene, de hát nem tudod, ezért használod rosszul ezt a fogalmat is.

Volt a kormányzat részéről konstruktivitás. Egy rakás jobbikos ötletet beemeltek a törvénykezésbe, közbeszéd témájává tette a Fidesz, mintha a saját ötletük lett volna, pedig nem volt az. Ezzel ki is húzták a Jobbik lába alól a talajt.

Ezzel szemben az ellenzék konstruktivitását nem nagyon tapasztalom. Szavakban néha igen, amikor érzik, milyen a közhangulat, s a zsigerből tagadás azt eredményezné, hogy annyi szavazójuk maradna, akikkel el lehet menni egy kocsmába sörözni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az a bajom ezzel, hogy dogmákban, axiómákban, alapvetésekben beszélsz. Pedig ezek nem azok. Igen, lehet úgy is, ahogy az első példádban van - miért is ne lehetne? -, meg úgy is, ahogy a másodikban.

A politikai döntések viszont olyanok, hogy kihatnak az egész ország jövőjére. Ha teszem azt, a bejönni kívánó migránsok 1/3-át engedjük csak be a választási eredmények alapján, azzal ugyanúgy el lesz szúrva minden. A korlátlan bejönni szándékozónak a harmada is korlátlan.

Továbbá Magyarország fogad migránsokat, csak érvényes úti okmányokkal, határátkelőn kell jönni. A zöld határ attól még fal, hogy nem látszik, s ott bizony a géppisztolyos határőrnek éppen úgy létjogosultsága van, mint amikor katona voltam.

Vagy, ha az IMF-től 1/3-nyi hitelt veszünk fel, ugyanúgy kitalálják nekünk, hogy legyen ingatlanadó, s megszűnik a gazdasági függetlenségünk. Ezért aztán jól hangzik, de nem igaz a pörköltes, pizzás példád.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pont ezért szokás sokáig kiható kérdésekben konszenzusra törekedni és addig alakítani a megoldást, amíg mindenki duzzogás nélkül fel tudja tenni a kezét, hogy benne van. Egyébként csak az van, hogy vagy pizzát eszünk évekig vagy pörköltet. Ami vagy az ország egyik felének nem jó vagy a másik felének nem jó. És közben lehet, hogy az ország mind a két fele szereti a mákos tésztát, de mivel erről soha nem egyeztetnek, mert a győztes minden visz, ezért soha nem derül ki, hogy lettek volna még járható utak.

Persze, csak az a baj, hogy a politikusaink gyerekesek. Ha nem trollkodni járnának be a törvénykezés épületébe, mindenféle performance-okat tartani, papírlapokat mutogatni, mint az oviban, hanem a hely szelleméhez méltóan viselkedne mindenki, a gyerekes viselkedését levedlené, fejben is konstruktív lenne, s nem arról szólna az egész, hogyan tehet keresztbe a politikai ellenfelének, működhetne is ez. Sajnos ma nincs meg ez az erkölcsi tartás a képviselőkben egyik oldalon sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezekről kellene érveken alapuló társadalmi vitát indítani. Lehet, hogy a királyság, vagy akár a puha diktatúra hatékonyabb vezetési eszközök, mint a liberális demokrácia.

Mellesleg egy cégben is az van, hogy noha kikérik - jobb esetben - a dolgozók véleményét, figyelembe is veszik azt részben, de végső soron igazgatói utasítások keletkeznek, s ahhoz kell a dolgozóknak tartaniuk magukat. Vajon miért? Mert ez a szervezeti felépítés hatékonyabb annál, mintha egy kávé mellett a konyhában veszekedne az egész cég arról, hogy milyen színűre legyen festve a legújabb termékük.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1

Szituációs játékok vannak annak szemléltetésére, hogy ha van két csoport, aminek meg kell oldania egy feladatot időre és jól, akkor az a csoport jóval előbb végez, ahol azzal kezdik, hogy választanak egy vezetőt, mint amelyikben a sok demokrata ész nélkül szavaztat meg mindent, ráadásul úgy, hogy a szavazók közt számos olyan szerepel, akinek semmilyen lövése vagy képzettségek nincs a dologhoz.

Tipikusan vezetői képzéseken szokott ilyen játék előjönni.

--
trey @ gépház

Való igaz, hogy az erős hierarhia hatékonyabb a mindent megszavaztató káosznál. Ugyanakkor ami jól működik egy cégben, nem biztos, hogy egy országban is megállja a helyét. Cégekbe nem szoktunk beleszületni, azokhoz inkább saját döntésünkből csatlakozunk. A fenti gondolatot folytatva, a hierarhiával javul a hatékonyság, ugyanakkor a növekvő korrupció és kontraszelekció meg elég jelentősen csökkenti a hatékonyságot. Hogy e két hatás hogyan viszonyul egymáshoz, jobb-e Magyarországnak összességében, vagy sem, ezt szerintem csak sok év múlva tudjuk meg.

Puhapöcsű vezetésről már van fogalmunk, táncoltunk már (ugye, Feri & co.) együtt úgy, ahogy az IMF és az összes többi fütyült. Itt volt az ideje más utat is megnézni. Majd ha nem válik be, akkor jöhet újra az extra lazaság, füves spanglival és mit nem tudom mit nem akartak még egyesek.

--
trey @ gépház

Arról nem is beszélve, hogy noha a különadók is közvetett megszorítások, mert nyilván tovább hárítja majd a szolgáltató azokat, de mégis marad a fogyasztónak mozgástere. Például lemond a mobil internetről, s máris marad pénze zsömlére. Ezt csak közbevetőleg példának szántam. Mert ha általános ingatlanadó lenne - IMF -, sokan kerülhetnének utcára. Az államnak pedig nem a tőke védelme az elsődleges feladata akár az állampolgárok élete árán is. Szerintem az állampolgár az első, s ezért kell helyi érdekűnek lennie a managementnek. Egy külföldi pénzügyi szervezet számára a kilakoltatott magyarok csak egy szám az éves jelentésben, nem pedig tapintható szociális probléma. Ezek mögött a döntések mögött emberi életek, sorsok vannak, amely egyszeri, s megismételhetetlen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem úgy tűnik, ott úgy működnek a dolgok, hogy néhányaknak megadatik, hogy egy európai vagy amerikai egyetemen tanuljanak, hazamennek, otthon ez a néhány ember megvív a hatalomért, ha kell, akár fegyverrel is, majd erős kezű, végtelenül korrupt vezető lesz, aki a választási vereséget sem ismeri el adott esetben, inkább polgárháborúba taszítja az országot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Az erős, aki létrehoz" hahaha...
Mondjuk sok-sok stadiont, ahol aztán még a fű se nő rendesen.
https://index.hu/sport/futball/2018/08/11/a_vidi_edzoje_a_nem_letezo_fu…

Mondjuk a tömege már megvan a felcsúti törpének az erőhöz, de a gyorsuláson még dolgoznia kéne kicsit :)
--
♙♘♗♖♕♔

Hatékonyabb ugyan lehet, de mi van ha a király kötelezővé teszi, hogy a fent emíltett arab vagy néger nőt kell, hogy feleségül vedd? Vagy ne adj' Isten meg kéne tanulnod angolul? Vagy ha Gyurcsány lesz a király? A puha diktatúra addig jó, amíg jó oldalán állsz a f*sznak.

Szerintem az már a kemény diktatúra. A puha csak erős államot, erős, következetes managelést jelent a töketlen vállvonogatás helyett. Nyilván vízió, jó szándék, a problémákra érzékenység kell. Amúgy az ellenzékieket sem éri hátrány. Vagy nekik kifejezetten hiányoznak az arabok, az utcáról, vagy az élmény, amikor egy késsel körbeáll négy nem annyira hazánk fia? Vagy nem lehet külföldre menni dolgozni, ott élni? Vagy kellene vaskos ingatlanadó, mert az ellenzékiek szomjazzák, hogy fizethessék?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lehet, hogy a puha és kemény diktatúra között az a különbség, hogy egyetértesz-e a hatalommal, vagy sem? :)

Nyelvvizsga már így is kell a diplomához, pedig elvileg demokrácia van, innen egy lépés azt mondani, hogy az informatikusoknak kötelező az angol középfok bármilyen munkavégzéshez, hogy tudjanak man-t olvasni.

Szerintem te magat a "civilszervezet" letet nem erted.

Egyik se profitorientalt ceg, azaz nem termel hasznot, sot igazabol bevetele sincs.
Valahonnan ossze kell kalapozni a penzt. Vagy belfoldrol, vagy kulfoldrol.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor egy startup is civil szervezet. :)

Amúgy nem a finanszírozás a probléma, hanem az, hogy politikai célokért küzdenek egyes szervezetek, illetve a társadalmi, közéleti viszonyokat igyekeznek befolyásolni. Ennek fényében már érdekes a finanszírozás. Az, hogy a Velencei-tavi Sárkánygyíkhajósok Egyesületének hajóit kínai pénzből festik zöld-barna csíkosra, nem jelent problémát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor ha én (abban kiegyezünk, hogy én nem egy külföldi ügynök vagyok, igaz?) holnap nyerek a lottón és feltöltök marha sok pénzzel egy szervezetet, aminek az egyetlen feladata, hogy a hazai politikai jogsértetteknek (nézd végig a topicot, sok példa már a dohányboltok államosításától kezdve a CEU kinyírásáig) adjon jogi segítséget, akkor az már problémás, mert a "társadalmi, közéleti viszonyokat igyekeznek befolyásolni"? Azzal, hogy az állami visszaélésekkel ellen fellépnek.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Igen, ezt már problémának érzem, hiszen a demokratikus felhatalmazással élő kormányzat ellenében végzed a támogatást, s ezzel lényegében nem fogadod el a választók demokratikusan hozott döntését, s így magát a demokratikus társadalmi berendezkedést sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor ha holnap a fidesz azt mondja, hogy pest lakosságának a felét az utcán le kell lőni (mert hát a mocskok mindig balra szavaznak, fúj), akkor "dehátmiválasztottukmegőket!!!négy!" felkiáltással azt is teljesen rendben levőnek fogod találni, csak reménykedsz benne, hogy nem leszel az ötven százalékban?

Vagy szerinted nincs semmilyen határ, egyszer meg lettek szavazva, akkor minden szavuk arany és nem tévedhetnek, mindenben és mindig igazuk van?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mondtam volna ilyen zöldséget? Én csak azt mondom, hogy a jelenlegi centralizált, erős irányítás rendben van mind irányát, mind hatékonyságát tekintve. Egyelőre kényes hölgy állampolgárainkat még a mindennapos örömteli nemi erőszak reális és mindennapos élményének esélyétől is igyekszik a kormányzat megóvni, nem hogy lövetnének, szóval ne írj ilyeneket, ha nem muszáj!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A határaidat kérdezem... mert láthatóan azzal, hogy iparágakat (pl. mezőgazdaság), tudományterületek (tegnapi hír, nem indulhat gender studies szak mert csak... ki lett nyilatkoztatva... de korábban is tudományterületek szintjén tiltották be képzések indítását vagy módosították úgy a ponthatárokat, hogy esély se legyen az indulásukra), egzisztenciákat (pl. a nemzethyyy dohánybótok előtt dohánytermék-kereskedési engedéllyel rendelkezők), embereket (gyakorlatilag aki értelmiségi és távolról ért ahhoz, amit csinál és amit éppen a kormány készül elbaszni) tesznek tönkre, még rendben vagy.

De akkor rákérdezek: mi az a pont, mi az a kérdés, amiben már annyira nem értenél egyet a Tévedhetetlen Vezírünkkel, hogy nem hogy megpróbálnád megmagyarázni, hogy miért jó a döntése, de próbálnál tenni ellene? (ez egyébként sokaknál a netadó volt...) Szerk.: és ami fontosabb: hogyan tudnál tenni ellene? Disaster recovery plannek mindig lennie kell ;)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A Fidesz konzervatív pártnak definiálja magát. Ebbe én beleértek egy kis fejlődés-ellenességet is, ami szerintem az újtól való félelemben gyökerezik. Másfelől bibliai alapokról, itt súg a KDNP is. Szerintem nincs ezzel baj. Az intenzív fejlődés ugyanis elveszi az emberek életét, a boldogság lehetőségét. A gyors változásokhoz folyamatosan alkalmazkodni kell, tanulni kell, szokásokon változtatni kell. Ez idő, de jó volna valamikor boldogan élni is. Továbbá az ilyen társadalmi kísérletek nyilvánvalóan veszélyesek, sőt, igazoltan azok, mégis erőltetik a bevándorlást. A következményei látszanak, de egyesek még mindig védik a védhetetlent. Mire fel? Mi a mögöttes szándék? Legyen sok liberális szavazó? Tökéletesen kiüresített legyen a demokrácia? Szűnjön meg minden érdekérvényestés? Valósuljon meg a tökéletes vadkapitalizmus? Olcsó, létért, munkáért küzdő munkaerő nem pofázik vissza, csak dolgozik meg fogyaszt? Az meg nyilván nem számít, hogy nincs élete, olyan csak a tőkésnek jár. Rabszolgatartás újratöltve. Vagy?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A világnézeted már ismerjük (és újra nem írom le, hogy hány ponton tévedsz, kezdve azzal, hogy a menekült státusz nem jelent szavazati jogot, hogy a minimális emberségességhez nem kell mögöttes szándék meg eleve marhára nem végleges betelepítésről volt szó). Nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy ha neaggyisten a Tévedhetetlen Nemzethyy Nagyonmegvédős Ormányunk urambocsáhogyfeltételeznimerekilyetdeegygondolatkísérletidejérejátszunkelvele hozna egy olyan törvényt/rendeletet, ami _téged_ személy szerint is negatívan érint (előre bocs a személyeskedésért, de: így az empátiát nélkülöző lényed ingerküszöbét is eléri), milyen jogorvoslati lehetőséged van?

Az ügyészség réges rég nem független, a bíróságok függetlensége lerombolása folyamatban van évek óta (és ugye EU ügyészség ugyanmár), sajtóban nem tudsz felszólalni ellene (a közösségi médiát még nem sikerült uralmuk alá vonni) ill. ha fel is szólalsz, annak jogkövetkezménye nincs, legfeljebb téged is megbélyegeznek valamelyik standard bélyeggel (ugye az aktuális kedvenc a Soros-bérenc, korábban ez volt a nemzetrontó/magyarellenes). A civilek voltak az utolsók, akikhez fordulhattál. Innentől kezdve (ha elég sokakat érint) szervezhetsz egy tüntetést, amivel semmit nem érsz el. És _nincs_ jogorvoslati lehetőséged. _Ellened_ is bármikor, bármit megtehetnek.
És te ehhez tapsolsz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller#Id%C3%A9zet

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

a menekült státusz nem jelent szavazati jogot

Remek csúsztatás. Sterilizálva lesznek a bevándorlók? Csak azért, mert az utódaik Magyarországon születve bizony magyar állampolgárok lesznek - figyelem! - szavazati joggal. Mondod, hogy nem végleges. Nyugaton régebb óta zajlik a project, ott már több generáció él. Haza mentek volna például Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából? Vagy nálunk azok az ázsiaiak, vietnamiak, kínaiak, akik 1990 után jöttek? Eszük ágában sincs visszamenni.

A másikra: nem látok olyan problémát, amely miatt szoronganom kellene jogorvoslati lehetőség hiányában. Bármennyire meglepő, működnek a bíróságok, a rendőrség, az ügyészség. Teszik a dolgukat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondod, hogy nem végleges.

Menekült-státusz... az időhöz van kötve. És nem, a menekült státusszal rendelkezők gyerekei nem lesznek a befogadó ország állampolgárai (hint: a szülei nem hontalanok, az egyetlen, ami vonatkozhatna rájuk az Ápt-ból).

nem látok olyan problémát, amely miatt szoronganom kellene jogorvoslati lehetőség hiányában.

"Nem látok problémát, ami miatt elveszthetném az adataimat, minek backupot csinálni". Ha nincs DR terved, ne sírj, ha katasztrófa-helyzetbe kerülsz. Engem egyelőre kurvára aggaszt, hogy minden tervet ellehetetlenít az ormányzat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Erre nem tudok jól érvelni. Valószínűleg azért nem látom azt a közjogi hiányosságot, problémát, amelyről te beszélsz, mert a felfogásomhoz, világlátásomhoz közel áll mindaz, amit a kormányzat tesz. Abban az értelemben megértelek, hogy 2010 előtt bennem voltak szorongások például az ingatlanadó lehetősége miatt, amelyet az IMF is szorgalmazott - naná, nem az emberekért dolgoznak, hanem a tőkéért -, s az akkori kormányzat is játszadozott a gondolattal. Sőt, talán korlátozottan ugyan, de lett is belőle valami. Ezt amúgy nyilván igazságtalannak érzem, hiszen az adózott jövedelemből lett, másrészt nem jövedelem teremtő beruházás, hanem olyan tulajdon, amely a fennmaradáshoz kell, amelyben élek. Ha adóztatják, az olyan, mintha a saját tulajdonomban albérlő lennék, s fizetnem kellene a bérleti díjat, miközben épp azért van tulajdonomban a lakás, hogy ha bajba kerülök, minimális költség mellet se váljak hajléktalanná.

Amúgy a szememben két olyan pont van - igazából van az három is -, ahol a mai ellenzék átlépte a vörös vonalat, s ezért tőlem bizalmat választásokon sohasem kapnak: az egyik 2006 ősze, erre nincs bocsánat. A másik pedig az, hogy eljátszottak az ingatlanadó gondolatával, sőt, harmadikként a kötelező magánnyugdíj pénztári tagságot is idesorolom, amelynek egyenes következménye a magas működési költségek és a nulla reálhozam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Semmit, de ne várd tőlem, hogy utánanézzek. Amit hozzászólásokban olvasok, ellenőrizetlenül nem hiszem el. Itt még az is megtörtént, hogy valaki úgy „idézett” látszólag tőlem egy válaszában, amelyre remekül tudott ellenem érvelni, hogy én azt sohasem írtam le. Még szerencse, hogy nem kezdtem védekezni, ellene érvelni, hiszen olyasmire írt választ, amelyet eleve ő talált ki. Szóval fenntartásokkal fogadom, de nem tartom kizártnak sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És az újabb kisregényedben, amiben csak mutogatsz valaki másra és hazaárulozól, _megint_ nem válaszoltál, hogy milyen törvényes lehetőségeid lennének egy számodra negatív döntés esetén a kompromisszumra láthatóan képtelen, a teljhatalmával következetesen VISSZAélő kormányzattal szemben.

Ha pl. a netadó (otthonra a többségnek: "hiszen az adózott jövedelemből lett, másrészt nem jövedelem teremtő beruházás") ötletét nem vetik el, hiába a tiltakozások: mit tudtál volna tenni, hogy megvédhesd a saját érdekeidet a kretén kormányzati döntéssel szemben?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A netadóval én sem értettem egyet, mert tipikus példája annak, amikor egy politikus valamilyen szakmába próbálja beleártani magát, de hülye hozzá, mint az éjszaka, viszont okoskodik. El is bukott a próbálkozás, ami helyes.

Szerintem a törvények nem azért vannak, hogy megvédjük magunkat tőlük, hanem az a követendő szabályok gyűjteménye, így a kérdésfeltevést sem tudom értelmezni. Az a kérdésed, milyen eszközeid lettek volna, ha lázadást szerettél volna szítani, vagy adott esetben lázadnál? Nem tudom. Talán kasza, sarló, kalapács, kövek az utcáról, megafon, intenzív kurvaanyázás. Végső elkeseredés esetén emigráció.

A törvényalkotás nem hatalommal visszaélés, hanem a Parlament egyik feladata.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az a kérdésed, milyen eszközeid lettek volna, ha lázadást szerettél volna szítani, vagy adott esetben lázadnál

Nem, az volt a kérdésem, hogy milyen TÖRVÉNYES lehetőséged, jogorvoslati rendszer van, amivel tudnál élni. Az államfő semmit nem fog visszadobni, mert fideszes, az alkotmánybíróság tagjait a fidesz tette be (van köztük párttag is) és 2/3-hoz van kötve a lecserélésük, így még egy esetleges kormányváltás után is majdnem garantált a pozíciójuk, a bíróságok függetlenségét és mérlegelési lehetőségeit folyamatosan nyírják. Még ott van persze a népszavazás, 200.000 emberrel kell aláíratnod (sok sikert), de persze csak azután, hogy a választási bizottsághoz (hupsz, fideszes vezetésű...) benyújtod, hasonló témában senki nem nyújtott be mást az elmúlt 30 napban, nem tudnak belekötni, hogy valamelyik tiltott tárgyról akarsz szavaztatni, és elfogadták.

Ezek voltak a törvényes eszközeid.

Szerk.: ennek egyébként ékes példája az idióta vasárnapi boltzár... 11 hónapba telt, amíg a sokadik kísérletre a témában valakinek a népszavazási kezdeményezését elfogadták (értsd: onnantól kezdve kezdhet (!) aláírásokat gyűjteni), természetesen a legidiótábban megszövegezettet. És tizenkét és fél hónapig volt érvényben egy olyan törvény és érintette a társadalom minden tagját az év 52 napján, aminek majdnem egyöntetű volt a társadalmi elutasítottsága.

Szerintem a törvények nem azért vannak, hogy megvédjük magunkat tőlük
...
A netadóval én sem értettem egyet

Akkor a netadót most vetítsd ki mondjuk arra, hogy holnaptól nincs munkahelyed, mert az iparágat, amiben dolgozol, törvénnyel monopolizálják és átadják valaki másnak (ahogy az történt a dohánykereskedelemmel, minden szarral, amit összevontak a Nemzethy Közművek nevű csodába stb.) vagy simán elveszik azt a földet, amit évek óta művelsz, mert valaki másnak kell (elég jó eséllyel kizárólag az EU támogatás miatt), a szakmai tekintélyed tönkretehetik, mert az ellenségképükhöz arcokat is akarnak tenni és éppen feláldozható vagy (az összes listázás) stb.

Attól, hogy téged _eddig_ nem érintettek, a teljes kontroll nélküli kormányzásuk folyamatosan egzisztenciákat tett/tesz tönkre rövid távú politikai/gazdasági haszonért és ha kicsit is előrelátó vagy, próbálsz felkészülni arra, amikor te következel.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Továbbra is azt gondolom, csak azokat vegzálják, akik a célok megvalósítása elé akadályokat gördítenek, viszont ezzel nincs bajom. Erős kormányzáshoz eszközök kellenek. Az nem megy, hogy nyilatkozatokat teszünk - tehát semmit -, aztán külföldi szervezetek és az ellenzék széttrolkodja az egészet, mondván, hogy fék meg ellensúly. Akkor mi a fenének voltak a választások?

A sarki fűszeresbe nem fognak belekötni, ne aggódj. Persze, ha épp azt tervezed, hogy emberkereskedelemből fogsz megélni, netán homokos párokat házasítani, akkor ki kell ábrándítsalak, meglehet, elrontják a játékodat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fentebb soroltam példákat, hogy milyen dolgozó, magyar állampolgárokat érintett közvetve és közvetlenül a fidesz. De közben még egy: az egykulcsos adórendszer a társadalom jelentős részét negatívan érintette (emelkedett meg volt, akinél megjelent az SZJA). Mi volt a cél? Mert ha csak az, hogy csökkentsék az állam bevételeit, azt tehették volna úgy is, hogy simán eltörlik a korábbi felső sávot. Ha az, hogy a többség terhére (akiknek ez plusz adóteher lett) egy kisebbség (felső három tizedben keresők) jól járjanak, akkor bejött...

De hagyjuk, mert látom, kifogyták az érvekből, és ilyenkor jön a szokásos megbélyegzés. Fentebb a farizeusi (akár a köznapi pejoratív értelmében gondoltad, akár burkoltan lezsidóztál [ami ugye a te szemedben szintén negatív...]), most az emberkereskedő és melegházasság-pártoló (ez utóbbit egyébként továbbra is vállalom, de ezen már egyszer végigmentünk egy másik topicban), a fidesztől a Soros-bérencezés (mert egyszerűbb Soros-bérencnek kikiáltani mindenkit, aki nem ért velük egyet, mint esetleg meghallgatni a kritikát...), a náciktól a Dávid-csillag ("fúj, hülye libsi, már megint idekeveri a nácikat"... pedig ugyanaz a mechanizmus, jelöld ki őket, bélyegezd meg, sulykold folyamatosan a megbélyegzést, előbb-utóbb társadalmi norma lesz utálni őket, és akkor retorzió nélkül kibaszhatsz velük).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Olyan vagy, mint egy máig harcoló japán alakulat. Lehet, nem szóltak, de a II. világháborúnak vége, kész, lefújták, elmúlt. Ennek megfelelően ne traktálj vele.

A pontos célt nem tudom, de gyanítom, hogy a középosztály megerősítése lehetett a motiváció. Viszont ott nézték be, hogy nagyon szétnyílt a magyar társadalom. Lent vannak sokan, fent kevesen, középen meg alig. Némileg szofisztikáltabban kellett volna. Például progresszív adóztatás feljebb tolt törésponttal, fent nagymeredekséggel. Ezzel meg az a baj, hogy adóelkerülésre fogja ösztönözni a gazdagokat. Vagy úgy lesz vele, hogy adott összeg után élvezi az életet, nem éri meg dolgozni, minek, ha a munkájának gyümölcse már csak minimálisan az övé. Szóval nem egyszerű ez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na, mégse ANNYIRA tökéletes a kóómány és van amit el tudnak baszni? Mert ez már a többedik...

(ha a II. világháborúnak vége és innentől nem kell foglalkozni az előzményeivel, a lefolyásával és a következményeivel, akkor az elsőnek is vége és be lehet fejezni a picsogást trianonról ;) Lehet nem szóltak, de aláírták, kész vége.)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A trianoni békediktátumot tudomásul is veszem, nem én szoktam miatta nyafogni, még akkor sem, ha nem tartom jó dolognak, nem értek vele egyet. De Trianonról évente egyszer emlékezünk meg, míg a II. világháborúról kb. havonta van valami szeánsz, ami cseppet fárasztó és kontraproduktív. Ja, 1989 előtt ez sem volt, ez a meghülyülés is a rendszerváltással gyűrűzött be.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amúgy meg garancia soha semmire sincs. Forrong az egész világ, sok függ az USA-tól, a nagyhatalmak helyezkedésétől is. Arra sincs garancia, hogy a rendőrökről nem esnek le az azonosítók, meg arra sincs garancia, hogy akár a turistát az étteremben nem veri meg a rendőr, meg arra sem, hogy nem lövik ki a szemét valakinek, nem törik el az ujját, bordáját. Mindez egy olyan időszakban, amikor állítólag minden olyan nagyszerűen volt garantálva. Mellesleg sokra nem mész a joggal. A KRESZ is garantál egy csomó dolgot, nekem mégsem adtak elsőbbséget, elütöttek. A vétkes félt elmarasztalták ugyan a bíróságon, de ettől még nem vált meg nem történtté a dolog, a sérülés bekövetkezett. Szerencsére nem maradó, de életveszélyes.

Csak azt akarom mondani, hamis biztonságérzetért küzdesz. Attól, hogy a jogalkalmazók mosolya jobban tetszik neked, esetleg a jogszabályok is, még simán leszúrhatnak a kilencedik kerületben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, viszont attól, aki leszúr a kilencedikben meg aki téged elgázolt, nem függ a bíróság, úgyhogy pártatlanul fog dönteni és elképzelhető, hogy igazságos/törvényes ítélet születik. A kormánytól függ a bíróság, így nem számíthatsz arra, hogy ha a kormány gázul keresztül rajtad, akkor is igazságos/törvényes ítélet szülessen.
Szerinted ha épp egy erdőben sétálsz, ahol valamelyik kormánypárti politikus vadászat közben véletlenül svéd rénszarvasnak néz, lenne olyan hazai bíróság, ami megítélne neked kártérítést?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Szerintem, ha az LMP vagy az MSZP lenne kormányon, s egy kormánytag svéd rénszarvasnak nézve levadászna, akkor is úgy válnék a leghasznosabb tagjává a társadalomnak, ha ezüst tálcán szerviroznának citrommal a számban. Szóval ebből a szempontból mindegy, ki van kormányon, azokban a körökben mindenkinek van összeköttetése, nekem meg nincs.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, mert most a büntetőjogi pered el se jutna a bírósági szakba (Polt véletlenül elkeverné az aktát és elfelejtené aláírni...), a polgári peresed pedig egy olyan bíró bírálná el, aki közvetlenül _függ_ a perelttől, a perelt pártjától. Ha az LMP-nek (fúj) vagy az MSZP-nek (szintén fúj, de nem annyira) lenne kétharmada és ugyanígy rombolná az ellensúlyokat (nem tudjuk, még nem volt ilyen, elképzelhető), és visszaélne a hatalmával, ugyanígy kurvára nem értenék vele egyet.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Magyarországon a legtöbb lakás nem befektetésként van tulajdonban, nem bérbeadásra vagy eladásra, hanem egész egyszerűen abban élnek az emberek. Ha így nézed, minden termék tulajdon, lényegében tőke, ha bemész az Ápiszba, s veszel egy 30 cm-es vonalzót, akkor az is, nem csak a lakás vagy ház.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"hogy a menekült státusz nem jelent szavazati jogot,"

Te, erről jut eszembe. Most, hogy véget ért a szír polgárháború, nem hallottál róla, hogy esetleg a sok háborús menekült csomagol hazafelé? Mert valakinek rendbe kéne tenni azt a kuplerájt, amit ott csináltak. Aztán szépen haza lehetne tolni a biciklit mindegyiknek.

--
trey @ gépház

Ki a holdkóros faszt nem érdekel? Ha majd nem lesz Aszad, akkor majd éppen azért nem mennek haza, mert nincs hova (építsünk nekik), amikor kész, akkor majd nincs víz, ha majd az is lesz, akkor nem érzik ott jól magukat.

Ez nem a mi problémánk. Ott, kell megoldani.

"Es emellett torokorszagbol elindult egy hazakotlozesi hullam is olyan videkekre ahol most eppen nincsenek harcok."

Na, hál' istennek. Akkor az Európában hesszelők mehetnek a helyükre Törökországba.

--
trey @ gépház

Az egész problémájuk nem érdekel. Ha nem tetszik nekik a főnök, kergessék el. Ez belpolitika. Leszarom hogyan kezelik. Ott.

"ha nem erdekel, akkor minek irsz rola?"

Nem tudom, hogy szándékosan értetted félre vagy csak adod a hülyét. Ha az utóbbi, akkor tök jól csinálod!

--
trey @ gépház

Egyébként meg... ajánlom szíves figyelmedbe a https://tka.hu/palyazatok/7619/statisztikak oldalról letölthető "származási országok szerint" táblázatot, amiben látszik, hogy milyen országokból érkező "ránézésre sem magyar" hallgatók képzését fizeti a mocskos liberálbolsi állam... ja, nem, sorry a Fidesz-kormány által alapított ösztöndíj. Egyébként olyan tudományterületeken is, amilyeneken 2012 környékén megszüntette a _magyar_ hallgatók állami helyeit (oké, ami tudományterület nem halt ki emiatt, azoknál már valamennyit közben visszaadtak...).

(ez egyébként azon kevés dolgok egyike [mármint az SH, nem az állami helyek önkényes beszántása], ami mögé, annak ellenére, hogy a fidesz csinálta, be tudok állni - majdhogynem az egyetlen lehetőség a felsőoktatás nemzetköziesítésére, mert egy nemzetközi piacon a magyar egyetemek marha rosszul állnak és marhára nem versenyképesek)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Te továbbra is globalista alapokon gondolkodsz, míg én nem. Neked fontos, hogy a magyar egyetemek a nemzetközi piacon milyen eredményt érnek el, nekem viszont az a fontos, hogy a BME-n megtanították a szuperpozíció elvét, valamint a csomóponti potenciálok módszerét, meg a Gauss-eliminációt. Pont nem érdekel, hogy a melyik egyetem, a milyen piacon a hanyadik, attól az én tudásom nem lesz kevesebb. Meg amúgy több sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De hát Gauss egy köcsög kűűűfődi!!!!négy!!! Nekünk Gyuri-elimináció kell! Meg Sándor-elimináció. Meg Tas-elimináció! Hagyjuk már az ilyen rohadt globalista söpredék Gaussokat, fúj.

(ha nem jött át: ezért lényeges, hogy milyen a felsőoktatási [és így kutatói...] intézményeinknek nemzetközileg, hátha egyszer úgy is elneveznek egy magyarról valamit, hogy nem kellett hozzá külföldre emigrálnia...)

[oh: szerk., és egyébként ez éppen a hőn imádott ormányodnak is fontos...]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> ezzel lényegében nem fogadod el a választók demokratikusan hozott döntését, s így magát a demokratikus társadalmi berendezkedést sem.

Huha. Akkor nem lehet kritikat megfogalmazni a kormannyal szemben?
Akkor csak szigoruan 4 evente a kampanyidoszakban lehet egyaltalan politikaval foglalkozni?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

https://tldr.444.hu/2018/08/07/iskolai-diakcsinynek-indult-szovevenyes-…

Javaslom olvasgatni, a fenti cikket, hogy hogyan mukodik a gepezet itthon.
Okirat hamisitas, gyalazas, megfelemlites, feljelentes.

Majd aki ezeket mind elkovette, azt kineveztek ujabb 5 ev igazgatoi posztra.

Magyarországon élek, de nem tudom hol leszek 4 év múlva.
--
"Sose a gép a hülye."

Jól érzem magam Magyarországon. Semmi okom arra, hogy elhagyjam az országot. Majd ha lesz, megyek, de most az egyik legjobb helynek tartom ezt az országot akkor is, ha nem a legmagasabb errefelé az életszínvonal. Viszont nem ez az egyetlen, ami számít.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

-a migráncsok miért maradtak ki???

-sz'al: Magyarországon élek és nem tervezek hazamenni :D

Mi 5 eve jöttünk ki. Otthon mindenünk megvolt, normalis allas, lakas (huf hitel kifizetve), nyaralo, stb. Egy nyaralas soran vettem egy nemet nyelvü ujsagot es akkor bekattant vmi. 12 evig tanultam nemetül, de nem igazan hasznaltam a nyelvet. Aztan elkezdtem megint nemetül tanulni es parhuzamosan nezegettem allasokat. 7 evig nem beszeltem nemetül es elkezdtem megint telefonon interjuzgatni, nem volt könnyü, de kihivasnak tekintettem. Kicsit kijönni a komfortzonabol, megmutatni magamnak h mashol is siman megallom a helyem. Semmi stressz, nem volt mit vesztenem ha nem jön össze. Aztan par honap interjuzgatas utan felvettek es mint AIX/Linux konzulens kezdtem el dolgozni.
Felesegem nem beszelt nemetül, ö 1.5 "csak" tanult, nem dolgozott. 3 eve mar ugyanazt csinalja, mint MO-n csak nemetül, söt most lep tovabb es lesz konzulens egy nemet banknal.
Mi nem a penz miatt jöttünk ki elsösorban. Itt valahogy sokkal nyugisabb minden. Magamon is eszreveszem, mashogy vezetek, intezek ügyeket, dolgozom mint otthon. Jol erezzük magunkat es nem akarunk visszamenni. Mivel a lakasunk megvan meg, nem is erzem ugy h eljöttünk volna, viszonylag sürün megyek csaladot latogatni.

sne

Kint vagyok vidéken egy korrektebb kisvárosban a település szélén. Szinte olyan mint egy tanya, de mégis 800m a hév és a Tesco (ebből már lehet van aki ki is találja melyik település :D)
Igaz Hévet csak évente egyszer használom. De van, ha kéne.

Olyan mintha egy tanyán élnék, de mégse, mert van itt minden ami kell, tehát mégse tanya. Viszont nem kell sok emberrel közösködnöm a térben. Nem kell hülye szomszéddal vesződni, mert a legközelebbi is 50m-re van és jóban vagyunk velük.
És ez pozitív. (és van gigabit)

Tervezzük a gyerekvállalást, és ez kissé aggaszt, mert miatta sok esetben kénytelen leszek olyan helyen is kussban maradni ahol nem tenném szívesen. (Egészségügy, oktatás, stb)
De valahogy ezt is túl lehet élni.

Mi már maradunk. Külföldön sincs semmi kolbászból.

Nem tervezek visszamennit jelöltem, mert egyelőre nem úgy állnak a dolgok Mo-n ahogyan én szeretném.
Úgy látom, egyre rosszabb irányt vett az ország, még ha gazdaságilag már talán kevésbé is.
Bár az árak is jól felmentek azt látom, meg egy szaros ájfón is luxusnak számít ahogy itt olvastam. :)

Persze, ennyi adó mellett nem is csoda. 27% áfa. Mikor mesélem itt el sem hiszik.
Én nem adózok azért, hogy zsebretegyék meg lenyúlják az egészet. Tökmindegy épp melyik kormány.

Lehet itt is játszanak az adóval a fejesek, de a bruttóm 80%-át kézhez kapom és még áprilisonként visszaadnak pénzt.
Pedig az egyik legtöbb adót kivető tagállamban vagyok. Ja, és csalni meg okosítani, meg kamuvállalkozást csinálni sem kell ezért.

Aztán a tiltsuk be, korlátozzuk le, és adóztassuk meg hozzáállás. Agyonnyomnak mindent ezzel, aztán megy az okosítás a szigor miatt.
Nem üti be a netes pénztárgépbe és társaik. Elképesztően káros a gazdaságra nézve.

No meg elég itt a hupon olvasni a hsz-eket, már azoktól kikészülök néha. :)
Oroszok, komcsi diktatúra nosztalgia, autoriter rendszerek éltetése, szervilisség, történelem görbítése, stb.
Szar ezt látni, mert lehetne tök jó ország is. Az adottságok megvannak, de hát ez van.
Csak az embereken múlik.
Majd ha változik valami nekem tetsző irányba, akkor revideálom a dolgokat.

Fu, csak egy témához, amiket itt végigolvastam...

Sajtószabadság, meg minden, meg itt még nem lőnek agyon, stb.

Olyan környezetben dolgozom, ahol bizony működik az "öncenzúra", ami szerintem a legszarabb dolog az egészben.
Valaki azért nem írja le a véleményét / nem kommenteli / nem mondja / stb , mert másnap / harmadnap mehetne fel rapportra, hogy uhm igen..

Vagy egy hónap múlva szépen csendben "leépítik".

Nem egy ilyen történettel találkoztam már ... :( sajnos.

Akire "pikkel" a mostani rendszer az nem sokáig marad a székében. Ez tény. Függetlenül attól, hogy az akire "pikkeltek" jól végezte-e a munkáját vagy sem.

pont.

ps.: ONTOPIC! Amúgy itthon maradok és nem tervezek menni sehova se :)
ps2.: mondjuk ez független attól hogy milyen kormány van éppen, minden kormány esetében ez van, csak most valahogy kicsit "turbósítottabban" van ez a jelenség :(

Egyelőre még maradok, de mindig van a határig elég benzin a kocsiban. :P
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Egyszer elmentem, hazajöttem aztán megint elmentem. Ha nem tartozol az ügyvéd, jegyző, jól jövedelmező állami alkalmzott kategóriába vagy ha nem IT vagy webcamos kurva a szakmád és tisztességes munkából szeretnél megélni, akkor Kelet-Európában nincs keresnivalód.

IT esetén is az van, hogy vagy mocskos külföldi multinak dolgozol közvetlenül, vagy mocskos külföldi multinak dolgozó cégnek dolgozol és a magyar államnak és a nemzeti oligarcháknak dolgozó cégeket elkerülöd messze, ha már dolgoztál ilyen projektben.

A magyar KKV szektor évek óta halott ilyen szempontból, abból élnek hogy felvesznek egy-két évente egy full stack balfaszt, aki gombokért dolgozik nekik egy-két évet aztán megpattan. Ha megemlíted nekik, hogy egy szimpla 4 órás high level megbeszélés a feladatról 50 ezer pénz plusz ÁFA, akkor hebegnek, hogy ennyi pénzt szántak az egészre, de egyébként egy Halálcsillagot szeretnének a hátsó udvarban felépíteni.

"gombokért": tapasztalatnak elég jó lehetőség, főleg ha az ember akar is változtatni a környezetén, segíteni a magyar cégeket, csak egyrészt a tartós alacsony, élhetetlen ár félre is vezeti a cégeket, másrészt zéró tartalékkal, termékfejlesztési költségvetéssel, tanulási idővel ezek a kis vállalkozások (legtöbbször csak 1 emberek, vállalkozók) igazából kiszervezett alkalmazottak. Ahogy írtad, érdemi áremelés, vagy csak a konzultációs idő kifizettetése már zombihörgést eredményez, ami viszont az ügyetlen szervezés eredményeként létrejött függőségek miatt a "nincs a héten bevétel" és a "akkor csinálom tovább 2010-es áron" közötti választássá silányul. Saját tapasztalat, próbáltam aktív résztvevője lenni a magyar cégeket segítő tevékenységeknek, közben negyede annyi biztonságom volt mint egy EPAM programozónak, szakmailag nem fejlődtem (pontosítok: management és üzleti oldalról fejlődtem, de egyúttal alkalmazotti irányba váltáskor néznek rám, hogy mit akarok vállalkozói tapasztalattal, az nem business), cégek még csak fel se fogták, hogy mi történik. (Kiegészítő szál: marketingre nem költünk, cég szervezést nem tanulunk, és csodálkozunk, hogy nincs vevő a sivatag közepén kihelyezett reklámtáblán felbuzdulva, az alkalmazottak szétlopják a céget ÉS MÉG DIKTÁLJÁK IS A CÉG IRÁNYÁT.)

Javaslom mindenkinek ezt meggondolni jövőtervezésnél, én jelenleg gondolkodok váltáson, startup szcéna felmérésén (8 éve masszív nyúlások felé indult el az egész, akkor otthagytam), akár részben váltáson. Biztos van módszer, amivel itthon, KKV szektorban is lehet IT-ből érdemi profitot termelni, csak nagyon meredek már az indulás is, és nagyjából mindenki ellened lesz egy jó ideig, kérdés, hogy ezt akarod-e, fontos-e neked ennyire a "nemzet, haza, a magyar, ...", vagy pl. érdekel-e széles néptömegek sorsa, főleg olyanoké, akiknek már az apátia a hazájuk.

if (poplitikai_fellhang_a_kérdés_mögött) {
[x] Nem azért akarok itthon maradni, mert pozitív irányba változtak a körülmények.
[] Olyan jó, hogy "Ő" van nekünk.
} else {
add_option("[x] Már voltam külföldön, de hazajöttem.")
}

Akkor levonhatjuk a következtetét, hogy a 4 évvel ezelőtti 341 (53%) "Magyarországon élek, és itt is fogok maradni" szavazóból kb 60 már külföldre költözött és nem olvas hup-ot? ;)

Nem tudom...

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!