Hol élsz, mik a terveid a jövőre nézve... ismétlés, 4 évvel később

Címkék

Magyarországon élek, és itt is fogok maradni
58% (310 szavazat)
Magyarországon élek, de tervezem, hogy külföldre megyek
23% (123 szavazat)
Külföldön élek, de pár év múlva hazamegyek
2% (10 szavazat)
Külföldön élek, és nem tervezek visszamenni
13% (69 szavazat)
Egyéb, leírom
3% (18 szavazat)
Összes szavazat: 530

Hozzászólások

Szeretnék itt maradni, de ha még jobban vész lesz a politika... :/ Engem eléggé aggaszt, hogy mennyire nullázódik a súlyok ellensúlyok rendszere. Nem tom hol lesz a határ.

+1

Aggasztó a stílus is, pl Német Szilárd a tahó de bárkit sorolhatnánk.

A legremisztobb hogy sincsen nem vagy tévedtünk vagy levaptjuk. Csak előre, mindegy mi van ott.

Sajnos vagy multinal vagy a párttal joban lévőnel lehet dolgozni szinte. Az utóbbi sok negativummal esidegeseggel jár együtt ami nagyon pusztító egy munkahelyen. Az előbbi jó dolog de a tartós munkaerő hiánya már komoly nagyon komoly gondot okoz. Ami a KLIK és a nemzeti agyfasz valamint az egyetemek és keretszámok pusztítása az eszköz.

Mindegy. Itt mindenki egyre hulyebb és úgy rázza az öklét mint a feketék a fideszes trollok megoaztasaiban. De a hulyrkbol lehet jól megélni.

Ennél is alapvetőbb aggályaim vannak. A liberális demokrácia kifejezésben a liberális egy korlátot jelent, ami az egyén számára védelmet, garanciákat jelent a többséggel és a hatalommal szemben. Eléggé úgy látom, hogy ezekből már most sem sok maradt. Már most is eléggé az van, hogy ha az érdekek úgy szolgálnák bárkivel gyakorlatilag bármi megtehető lenne, nagyon gyenge védelme lenne a hatalommal szemben. Eddig is látszott ez, ahogy magántulajdont(cégeket) elszedtek, ahogy a rendőrség, bíróságok eljárnak(pl szétbírságolnak ellenzéki tüntetőket), vagy a TEK gyakorlatilag korlátlan jogköre, amit megtehet. Szóval nekem a fő bajom ez, hogy nem marad semmi ellensúly. Egyfajta totális kiszolgáltatottság. Sacc ez az önkény uralom.

Az onkenyuralom az ami Oroszorszagban meg Torokorszagban van, ujsagirokat lelonek az utcan, tizezreket csuknak le paranccszora, kulfoldre migralt ellenzekieket rabolnak el/mergeznek meg, stb.
Hala az EU-nak a felcsuti ramszesz ezt sosem fogja elerni, pedig titkon tutti errol szokott almodozni. Az megint mas kerdes hogy sajnos amit megtehet azt azert kimaxolja kemenyen.
A sok hulye meg kopkodi Brusszelt, kozben az EU az egyetlen dolog aminek Magyarorszag koszonheti hogy nem lett meg belole Venezuela.

Én úgy érzem, hogy az ország jogi hatalmi állapota már most lehetőséget adna arra, hogy mehessen itt is az, ami az Oroszoknál. Csak nem élnek vele. De nem az van, hogy a hatalmi ágak szétválasztása és függetlensége akkora garanciát adna. szerintem nem is az EU a fő ok, hanem, hogy nem érzik magukat veszélyben.

Nem hiszem, az egész rezsimet a viszonylag pörgő gazdaság tartja fent, ez pedig egyértelműen megsínylené a kilépést (nem csak a támogatások elvesztése miatt) és állítólag a Fidesz szavazok többsége is EU-párti.

Szerintem sokkal valószínűbb, hogy lesz egy mag Európa, Németországgal és Franciaországgal, valamint az erős integrációt támogató szövetségesekkel (ami elnézve Trumph csapkodását, nem tűnik elvetélt ötletnek), Orbán és illiberális idióták pedig a kispadról fognak ordibálni.
Én nagyon remélem, hogy a gyerekeim már egy Európai Egyesült Államokban fognak élni.

Én pedig azt remélem hogy a gyerekeim a Magyar Szövetségi Köztársaságban fognak élni.
Ami EU tag lesz, és az egy laza integráció lesz. Épp azért, hogy érvényesülhessen a szabadság: ha nem tetszik, elköltözöl. Hogy nem Budapestről fogják kézivezérelni az egész országot. Még kevésbé Brüsszelből.

Minél jobban koncentrálod a pénzt, a politikai erőt, egyre több korrupció üti csak fel a fejét, egyre több hatékonytalan működés.

Minden közgazdaságtan tankönyv úgy indít, hogy a szabad verseny megvalósulásának vannak feltételei: sok, egyenlő erejű szereplő a piacon, ahova könnyű belépni. Ez az élet minden területén működik (vagyis működne): az emberekre kell bízni, eldönthessék nekik mi a jó?

Aki a versenytől irtózik, mert megterhelő, az nyugodtan elmehet remetének is. A verseny nem választás kérdése, hanem a verseny világszinten folyik. Ha mi kényelmesek vagyunk, nem a hatékonyságra törekszünk, akkor lemaradunk, utolsók leszünk.

Most nincs választás, csak itthon vagy külföld. Én itthon hiába megyek szinte bárhova, mert a törvényekről, fejlesztésekről, a személyekről akkor is a Tévedhetetlen és Pártatlan Országos Politika fog dönteni. Ez független a hatalmon lévőktől, évtizedek óta így van. Most jobban, mint 10 éve, de 10 éve is jobban, mint 20 éve.

Ha egy EEÁ megvalósulna, ez még fokozottabban lenne csak érvényes. Attól még hogy a brit euroszkeptikusok tahók és demogógok, nem lesz minden állításuk hülyeség. Pl. az, hogy az EU-s tisztségviselőket SENKI sem választja meg (akárcsak nálunk sem!), az EP képviselői túl messze vannak a szavazóiktól, semmilyen felelősségre vonási lehetőség nincs.

Ez rossz irány! A másik irányba kell menni! Hatalmat, felelősséget, lehetőséget adni az emberek kezébe, hogy mindenről ők dönthessenek a saját életükben, amiről csak lehet.

Szerk: Amúgy meg... majd meglátod te is, high templar, hogy nem bízhatsz a Conlave-ben! Majd meglátod! ;) :D

Magyarország az EU GDP-jének a 0.8%-t sem adja, önmagában egy jelentéktelen porszem, amit szabadon elfúj a szél.
Egy 500 milliós, erős szövetség részeként viszont - másokkal együttműködve (mert nyilván nincs egyenlő joga egy 80 milliós, szuperhatalom Németországnak velünk szemben) - képes lehet az érdekeit érvényesíteni a világpolitikában.
Trump ámokfutása pontosan rámutat, hogy az EU nem bízhat feltétlen a szövetségeseiben sem.

Nem igaz, hogy az EU vezetése nem a tagállamok által (közvetlen vagy közvetve) választott.
Aki ezt mondja, az nem ismeri az EU félépítését.

https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_hu

Hollandia fele akkora területű, mint Magyarország, de majd kétszer annyian lakják. Természeti adottságaink nem rosszabbak, ezek szerint itthon is élhetne akár 35 millió ember. (Na nem biztos, hogy egészséges lenne)
Az már egy fél Németország lenne.
Csak rajtunk múlik hogy összeszerelő munkás-paraszt ország leszünk (most ez a cél), vagy végre nem fojtjuk meg a mérnököket, az innovációt, és akkor el tudunk jutni egy magasabb szintre.

Az EU vezetését nem mi választjuk, tehát a fékek és ellensúlyok ott sem működnek. Ahhoz az kellene, hogy az operatív irányítás (gyk. tanács), törvényhozás (elvileg az EP, de ők sokszor már csak a végén szavaznak) és a bíróság függetlenül legyenek megválasztva. Mind az emberek által.

Ha ez megvalósul, akkor beszélhetünk a hatalmi ágak szétválasztásáról, akár az EU-ban, akár itthon.

Persze, egyesek szerint a mostani rendszer is "demokratikus", de ez a fajta képviseleti rendszer pont a demokrácia lényegének a kijátszása. Megtalálták a módját, hogy az embereknek nagyon kevés kontrolljuk legyen a folyamatok felett.

Europa Tanacs
Europai Tanacs
Europai Unio Tanacsa

(Ez 3 kulon szervezet)

EU birosagok legfelsobb biroi
Egyeb EU-wide felugyeleti szervek vezetese

Van hova fejlodni na. Nem Magyarorszag a jo ellenpelda az teny. De Svajcban a lakossag meg az ott szuletett de idegesito emberek allampolgarsaganak megadasat is leszavazhatja.

Európa Tanács:

Nem EU-s szervezet

Európai Tanács:

"Az Európai Tanácsot az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői mellett az Európai Bizottság elnöke"

Közvetlenül az állampolgárok választják meg.

Európai Unió Tanácsa:

"A Tanács 10 különböző formációban ülésezik a megvitatásra kerülő szakpolitikai terület függvényében. Az egyes tagállamokat az adott formációnak megfelelően a kérdéses szakpolitikai területért felelős miniszterek képviselik az ülésen"

Közvetlenül az állampolgárok választják meg.

"EU birosagok legfelsobb biroi"

Azt remélem te sem gondolod komolyan, hogy népszavazáson kellene bírókat jelölni.

Értsd meg, az nem demokrácia, hogy kijelölsz néhány embert, és azok aztán azt csinálnak amit akarnak. Azt az 750 képviselőt az EP-ben kilóra megveszik.
Ezért érvényesül iszonyatosan a nagy cégek lobbiereje az EU-ban, és nem az emberek akarata.

Elvileg van felelősségre vonás (legközelebb nem szavazol rá), de gyakorlatilag nincs.
Alternatíva se nagyon van. A jelenlegi politikai elit összejátszik (EU szinten), hogy hatalmon maradhassanak. Nem fognak oda beengedni senkit.

A tömeg ekkora méretekben tökéletesen kiszámíthatóan viselkedik. És a végén nem aszerint szavaznak, hogy mit tett értük az adott képviselő. te talán tudod mit tett érted az általad választott EP képviselő?? Milyen álláspontokat képviselt? Bedobnak pár ideológiai témát, aminek semmi köze a valódi problémákhoz, és azon rágatják, uszítják az embereket. Pl. a kedvencünk a terrorizmus. A "nagy migráció" kezdete óta EU szinten 1000 ember sem halt meg terrorizmus miatt. Magyarországon alkoholizmusban hányan szenvednek, hányan halnak meg miatta évente? 1 millió alkoholbeteg az óvatos becslések szerint! Velük mikor foglalkozott bárki is? A valódi problémákkal nem foglalkozunk, maradnak a gumicsontok.

Innentől kezdve pedig azt csinálnak amit ők akarnak. Nem mondom hogy az USA demokrácia jó lenne, de legalább van valami közük a nyomorult elnökválasztásokhoz.

Tudtommal valamikor (nem is olyan nagyon régen) a bírókat választották. Mi lenne ezzel a baj?? A lényeg hogy legyen felelősség, legyen számonkérhetőség. Mert ez valójában a demokrácia.

"Bedobnak pár ideológiai témát, aminek semmi köze a valódi problémákhoz"

Ezzel nem értek egyet. Az ember szellemi lény, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szellemi alapokon élünk. Legalább annyira meghatározza az életünket, mint az istenített gazdaság.

Ott volt a kádári rendszer, amit most sokan visszasírnak. Igazából stabilitás volt, mindenkinek jutott enni. Akár még jól is érezhette volna magát a nép. De mivel tudtuk, hogy elnyomás alatt állunk, azért volt mindenki depressziós. A tömeges alkoholizmus is akkor kezdődött, ha jól tudom (nem tudom).

A valódi problémák jelentős része olyan, hogy lehetetlen a probléma felől megfogni, hanem gyökeresen meg kell változtatni az élet egyéb területeit, hogy kezelni lehessen őket. Az alkoholizmus például ilyen. A legnagyobb baj az, hogy az emberek céltalanul élnek. Célt pedig a racionalitás sajnos nem tud adni: a tudománynak annyit sikerült kisütnie, hogy minden mindegy, mert a világ csak történik. A világegyetemnek mindegy, hogy melyik faj mikor hal ki, úgyis csak egy szemvillanás az egész. Ezekre a szellemi alapokra épülve nem csoda ha mindenki alkoholista lesz.

Ha viszont elhiteted az emberekkel, hogy az életük fontos, hogy valamit el kell érniük, hogy egy felsőbb hatalom számára felelősséggel tartoznak, és hogy az életüknek értelme van, akkor van esély távol tartani őket a drogoktól. Na ezért nem lényegtelen az ideológia.

> Ott volt a kádári rendszer, amit most sokan visszasírnak.
En is visszasirnam ha Ratko gyerek lennek. Azzal az alacsony teljesitmennyel olyan magas eletszinvonalon elni... Tonkre is ment bele az orszag.
De meg rosszabb az az elvrendszer, az a hamis profecia amit rank hagyott.
____________________
echo crash > /dev/kmem

"Én nagyon remélem, hogy a gyerekeim már egy Európai Egyesült Államokban fognak élni."

Az egész ESU koncepciót pont a liberálisok kúrják el azzal, hogy egy nagy - jellegtelen - masszává akarják összegyúrni az egész EU-t (ami emlékeztetőül még mindig egy gazdasági közösségnek indult) ahelyett, hogy inkább hagynák békén a kultúrális különbségeket, hagynának mindenkit egy autonóm területnek és ezek fölé szerveznének egy gazdasági-hadi-külügyi rendszert, ami kifele összefogja az egészet egy nagy egységbe.

Többi úgy is rendeződne magától.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tökéletesen egyetértek. Annyi csak, hogy ezek nem liberálisok, azok ugyanis az emberek szabadságjogaiért szoktak küzdeni (egyszer, régen, amikor még voltak).
A mai "liberálisok" a tőke szabadságjogaiért küzdenek, ezért nekik jó a mindenhol mindenre azonos lepedő.

Ezért kell a lehető legtöbb pénzt, hatalmat helyben megtartani. Nem az országban, hanem a városban, ahol élsz. Folyjon oda az adó nagy része. Legyen verseny. Akkor valóban megoldódik a többi magától.

Én egy ilyen országban szeretnék élni.

Nem kell lelőni az újságírókat, gazdaságilag ellehetetlenítik/bezárják a kritikus sajtót és meg van oldva. Korrupcióval, a pénzek és közbeszerzések megfelelő mozgatásával, mindenféle salátatörvényekkel tetszőleges nagy cégeket is tönkre tudnak tenni (kérdezd meg pl. a cafeteria cégeket vagy Simicska volt cégeit). És mindez teljesen "legális".

Erről nekem két szó jut eszembe:
Diktatúra és kommunizmus.
Ez már közel sem demokrácia. Amikor kapnak az EU-tól pénzt a korrupció felszámolására és már azt ellopják és az emberek szó nélkül nézik, tűrik ezeket a dolgokat ott nagy baj van. Valaki belegondolt, hogy miért van olyan sok híres magyar a világban? Nekem azt tanították,hogy legyünk büszkék, hogy magyar származású, de rá kell ébredni,hogy ezek az emberek azért mentek külföldre általában, mert itt nem jutottak volna előre vagy ellehetetlenítették őket. Ez az elmúlt 100+ évben nem változott.

Ez a tuti recept, már Ady idejében is közismert volt:

1, semmi újdonság nem jó, a változás rossz, minden maradjon olyan, ahogy volt.

2, ha külföldön megcsinálja valaki, sikeres lesz, akkor irigykedünk és értetlenkedjünk, hogy miért pont külföldön csinálta meg valaki, amikor annyi okos ember van itt is.

3, ha a külföldi illető véletlenül magyar származású, aki az első pont miatt külföldön lett sikeres, akkor persze legyünk rá rettentő büszkék, mint magyarra.

Kiváló példa erre a 15 "magyar" Nobel-díjasuk, akikre nagyon büszkének kell lenni, közülük
- hat nem is Magyarország területén született, nem élt az országban, mindössze az egyik szülője magyar volt
- nyolc Magyarországon született, de emigrációban lett sikeres külföldön
- egy Magyarországon született, Magyarországon lett sikeres, de emigrációban halt meg külföldön

"Amikor kapnak az EU-tól pénzt a korrupció felszámolására"

Jó, az ilyen "adjunk pénzt a korrupció felszámolására" című dolgok kb. olyanok, mintha a maffia adna a pénzt a rendőrségnek azért, hogy számolják fel a szervezett bűnözést.

Egyetlen bürokráciának se valódi érdeke a korrupció felszámolása. A korrupció nem más, mint eszköz a bürokráciával kapcsolatban álló felek számára - akik többnyire cégek, tehát a privát szektor tagjainak, - hogy a bürokrácia fogaskerekeinek megolajozza.

Tehát gyakorlatilag mind a bürokráciának, mind a korrupcióban részt vevő cégeknek érdeke.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Még ha így is van, meddig kell hálásnak lenni? Ettől még nem lettünk az övék, nem rendelkeznek felettünk.
Hogy azért csinálták, hogy nekünk jó legyen, ne pedig nekik? Nem tudtaaam, neem tudtam.... hát van mit tanulnom még a haladó gondolgodásmódról :D:D

------------------------
Jézus reset téged

nem olvastam még el(jó hosszú :D), de az önkény szerintem az önkényességgel áll kapcsolatban. hogy bármi megtehet a hatalom, amit akar. az egy köv lépés, hogy mi akar, mit tart hatékonynak.

meg az is már kicsit más, de fontos, hogy hogyan viszonyul olyanokhoz, akik szerint nem jó amit csinálnak. akik nem szeretnének úgy élni ahogy ők elképzelik. hagynak e helyet nekik. vagy ellehetetlenítik.

UK-ban Tommy Robinson volt a fék és ellensúly. Az USA-ban pedig Alex Jones és az Infowars.

Kálmán Olgát bebörtönözték már? Blokkolják a klubrádiót Facebookról és Youtube-ról? Ennyit a fékek és ellensúlyok működő rendszeréről.

https://www.youtube.com/watch?v=9JRLCBb7qK8 (Gay Frogs (Alex Jones REMIX))

ellenzéki tüntetőket...

Úgy érted székház- és autógyújtogató köztörvényes bűnözők csordáját, igaz? Vajon az emútcsócévben hogy nem lángolt egy TV székház sem, miközben azért voltak tüntetések? Oh, és nem is kellett rendőrségnek oszlatnia...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nagyjából akárkivel beszéltem eddig, aki ott volt és nem csak a TV-ből követte a székház ostromát, mindenki azt mondta, hogy teljesen indokolatlan volt a gyújtogatás és értetlenül állnak előtte, hogy mi szükség volt rá. Most azokról az emberekről van szó, akik közül többen jártak is az MTVA székházán belül.

Persze, akik csak a TV-ből követték az eseményeket, azokkal nehéz vitatkozni, mert nekik csak annyi jött át az egészből, hogy "úristen, autókat gyújtottak fel!!!".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Persze, sőt, olyanok is voltak, akik a lángoló vizeskocsiba bezárt rendőrök miatt üvöltöttek a barmokkal, akik nem akarták kiengedni őket (archív videókon is lehet ezt látni). Azt végképp nem mondom, hogy nem voltak később rendőri túlkapások (mert voltak, biztos volt a rendőrök közt olyan, aki "most bosszút állunk"-kal ment ki másnap/a következő hetekben).

Azt mondtam, hogy egész máshogy áll hozzá egy rendvédelmi szerv ahhoz a tömeghez, ami álldogál és kiselőadást hallgat egy szónoktól, mint ahhoz, amelyik már aznap este is neki állt autókat gyújtogatni. És sajnos a tömeg olyan, hogy rohadt nehéz kiválogatni belőle ránézésre a "ez ide akart jönni gyújtogatni" embereket a "tömeg miatt sodródik a többiekkel, nem hülye, hogy milliós/milliárdos kárt akarjon okozni".

Szerk.: elütések

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

". És sajnos a tömeg olyan, hogy rohadt nehéz kiválogatni belőle ránézésre "

Többek között ez (is) a dolga a rendőröknek. Viszont amit te csinálsz az gyakorlatilag az, hogy megpróbálod a tömeg minden egyes tagját a gyújtogatókkal azonosítani.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem, én azt mondom, hogy a _tömeg_ ("csorda") volt gyújtogató, aztán mindenki az egyéni felelősségét döntse el maga (vagy a bíróság).
Nem kevés csordaszellem (vagy egy nagyobb tömeg ereje) kell ahhoz, hogy egy a korábban rendőrség által lezárt, azóta lángokban álló székházba bemenj, hogy biztosra megállapítsd, hogy semmi értelme nem volt... van az a pont, amikor akármennyire is tüntetni akarsz, már rájössz, hogy túlléptél egy határt és jobb kihátrálni a "tüntetés" mögül vagy aktívan fellépni az idiotizmus ellen (lásd a fentit, amikor néhány vadbarmot le kellett beszélni az emberölésről). Aki ezek után is továbbra is ott volt bár lett volna lehetősége távozni (egyrészt van az a tömeg, amiből már nem tudsz kijönni, ha akarsz se, másrészt azért elég szépen látszik, hogy nagyon ritkult a tér, amikor elkezdtek égni dolgot), azt már lehet azonosítani a tömeggel.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"azóta lángokban álló székházba bemenj"

Ok, tehát fogalmad sincs, hogy mi volt ott, csak a TV-ben letolt propagandát szajkózod. A kocsikról valóban átterjedt tűz az épületre, azt a kiérkezett tűzoltók el is oltották, amiben a tüntetők általában segítettek is. Az más kérdés, hogy utána megpróbálták saját vízágyúnak használni a rendőrök ellen, miután elaludt a tűz.

Másrészt te most egy egész teret azonosítasz továbbra is néhány személy munkájával.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Látom még mindig nem tudsz különbséget tenni egy csoport és annak tagjai között. Mindegy. Hagyjuk. Igazad van, az önmagukat forradalmároknak hívó emberek pusztán a büfében levő ajándék túró rudiért és plazma TV-kért mentek be, teljesen békésen, ártatlanul.

(hogy az ország több pontján, ahol hasonló tüntetések voltak, nem lángoltak autók és épületek meg totál a véletlen műve, véletlenül sem játszik benne közre az, hogy ott nem volt egy keménymag [leginkább a fradisok, akik a beolvasandó követeleséeik közé jobb híjján beírták a fradi NB2-be sorolásának visszavonását...], aki vitte magával a tömeg mozgosítható részét és így elértek egy kritikus tömeget...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

És továbbra is azt mondom, hogy a rendőrség nyugodtan bassza szét a csürhét, ha törvénytelen dolgokat csinál. A szálban mindenki más az, aki meg akarja magyarázni, hogy dehát a kedves népnemzethhyy békés tüntetők csak békésen gyújtogattak és békésen béke-utcaköveket béke-dobáltak a rendőrsorfalra, aztán jött a csúnya gonosz elnyomó állampárti rendőrség és minden ok nélkül jól feloszlatta őket.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Erre van a fékek és ellensúlyok rendszere. Erre _kellene_, hogy legyen a fékek és ellensúlyok rendszere. Meg a hatalmi ágak szétválasztása (értsd: egy független ügyészség kivizsgálja a politikusok korrupció-gyanús ügyeit, aztán a független bíróság hoz egy ítéletet - amíg meg tart a közügyektől eltiltás, a választók megszavaznak valaki mást). Vagy egyszerűen a képviselők visszahívhatósága.

Hogy ebből itthon mi maradt, az más kérdés.

De nem demokratikus eszközökkel ("a politikusok szétbaszása", jelentsen ez akármit is - az önbíráskodást mindenképp beleolvasom) semmiképp nem tudsz megvédeni egy demokráciát, mert az akkor már megint nem demokrácia. Ahogy - megjegyzem - nálunk sem az van.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ahhoz nincs joga. Ugyanakkor a rendőr nem rögtönítélő bíró és ítéletvégrehajtó egyszemélyben, így erőszakot csak akkor alkalmazhat, ha a másik fél ellenáll, s akkor is csak az ellenállás megtöréséhez feltétlenül szükséges mértékig, s az ellenállás megszűnését követően már nem. Persze gondolom, rendőreink úgy értették a törvényt, hogy verés hatására sem lett az illető szuprevezető, tehát nem szűnt meg az ellenállása, így lehet tovább verni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, a rendőrök törvény félreértelmezése miatt volt több rendőri áldozat, mint civil: http://www.gonczolbizottsag.gov.hu/jelentes/gonczolbizottsag_jelentes.p… 3.3.6.1-es rész első két bekezdése.

(és továbbra is, ahogy fentebb írtam: a rendőri túlkapás szintén nem jó, le kell ülni, kivizsgálni, aztán ítéletet hozni miatta, de ne próbáljuk már meg úgy beállítani, mintha a kis ártatlan bárányka tüntetőkre a csúnya gonosz farkascsorda rendőrhaccsereg csak úgy rátámadott volna és mészárlást tartottak volna...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A rendőrnek bizony különbséget kell tenni a balhézók és a bámészkodók között. Bizony volt olyan, hogy srác nézegette a kirakatot, mivel tiszta volt a lelkiismerete, nem félt a feléje rohanó rendőröktől, akik szimplán arcon rúgták. Az ujj kitörés sincs rendben, a bordák eltörése sem, valamint az sem, hogy miután valakit bevisznek az örsre, nem biztosítják, hogy bevegye a szokásos gyógyszereit, ami az adott esetben meglehetősen veszélyes lehet. Gondolj csak a keringési betegségekre, véralvadás gátló szerek használóira, az epilepsziásokra, az inzulint használó cukorbetegekre, s biztos hosszan sorolható még, nem vagyok orvos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bizony volt olyan, hogy srác nézegette a kirakatot

Erre már tényleg csak annyit tudok mondani, hogy aki hülye...

Az ujj kitörés sincs rendben, a bordák eltörése sem

Újabb kategorikus kinyilatkoztatás. Ha fegyverrel támad a rendőrre (vagy civilre) és a rendőr csak az ujja eltörésével tudja ártalmatlanítani, akkor de, rendben van. Ha nem volt szükséges, akkor persze, hogy nincs rendben.

hogy bevegye a szokásos gyógyszereit

Reflexből azt mondanám, hogy a _saját_ gyógyszereit rohadtul ne vegye be, hívják fel az ügyeletes körzeti orvost és kérdezzék meg, hogy a (betegség, gyógyszer) pár, amit állít a letartóztatott, valósnak tűnik-e, és szerezennek neki a gyógyszerből, amit utána tanú előtt a letartóztatott bontson fel és persze erről készüljön jegyzőkönyv (és csak ha ebből _bármelyiknek_ nem adottak a feltételei, akkor engedjék a saját gyógyszerei közelébe). A nyomozás során ugyanis fontos lehet pl. a vére összetétele... (mert mondjuk enyhítő körülmény lehet, hogy tudatmódosító szerek hatása alatt állt... például emberölés helyett erős felindulásban elkövetett emberölés...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha ennyire FONTOS a halálesetet kiemelni:

In the Alpine city of Annecy, a 50-year-old France fan broke his neck after jumping into a canal at the end of the team's 4-2 triumph. Then, in nearby Saint-Felix, there was another death when a man in his 30s crashed his car into a tree as he celebrated the win.

Lehet, hogy a címnél tovább kéne jutni...

Az meg, hogy a nagy részeg tömeg alapvetően rossz ötlet és pusztítani fog... különösen, ha idióták, akik élvezik azt bámulni, hogy 22 másik idióta rohan egy bőrdarab után... newsflash, mindig is így volt.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Ha ennyire FONTOS a halálesetet kiemelni"

Kiemelés nem tőlem volt. Lásd: cikk.

"Lehet, hogy a címnél tovább kéne jutni..."

Tovább jutottam: feltört és kifosztott üzletek, könnygáz, gyújtogatás.

De mint mondtam - csak nem értetted meg - focihuliganizmus mindenhol van. Egyszerűsítsünk vele mindkét oldalon.

Még mindig marad, hogy ott rendszeresen gyújtogatnak. Négerek és nem négerek.

--
trey @ gépház

Négerek gyújtják fel az utcákat.

....

Négerek és nem négerek.

Na, akkor most a négereket utáljuk, a második generációs bevándorlókat, a migráncsokat, vagy igazából mindenkit?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem nagyon értelek. Ki beszélt itt utálatról? Arról van szó, hogy én miért nem költöznék oda és miért nem látnám ezt a mentalitást itt szívesen. Ettől én még nem utálom őket.

Sőt, a TV-ben szívesen megnézném popcorn mellett, ahogy Te vagy más szabadon gondolkodó péntek esténként együtt gyújtogatsz ezekkel az emberekkel. Párizsban.

--
trey @ gépház

Tehát eljutottál oda, hogy a bűnőzö tömeg rossz dolog és nem látod szívesen (~a rendőrség végezze a feladatát és oszlassa fel, ha lenne, de jobb lenne, ha ki se alakulna), vagyis gyakorlatilag azzal értesz egyet, amit az egész szálban végig mondtam, de azért én vagy más szabadon gondolkodó péntek esténként biztos gyújtogatni jár Párizsba. (és legalább négerehettél közben egy ízléseset, hogy pár hozzászólással később visszakozz...)

Mondanám, hogy értem a logikát benne, de nem.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Bocsánat, de ha valaki néger, akkor én azt a jövőben is négernek fogom hívni. Kb. 20 éves koromig senkinek nem volt gondja azzal, ha egy négert itthon négernek hívnak. Hogy azóta felnőtt egy generáció, amelyik kitalálta, hogy a néger az nem néger, hanem nem tudom mi, az engem nem érdekel.

Egyébként, ha már a téma a foci és a négerek, akkor álljon itt Lipcsei Péter interjúja :D

https://www.youtube.com/watch?v=JW-mwaH3RQ4

--
trey @ gépház

Azzal nincs is, hogy azt mondod, hogy "Béla néger.", mert feltehetően egy objektíven mérhető fizikai tulajdonságot írtál le. Nekem még azzal sincs bajom, ha fogod random ország statisztikai hivatalának az adatait és az alapján azt mondod, hogy "Béla néger, tehát P_1 valószínűséggel kinn gyújtogat az után", még azzal sem, ha keresel egy "P_2" valószínűséget, ami szerint ha Béla néger helyett indián őslakos lenne, akkor kisebb eséllyel gyújtogatna ott kinn.

A baj ott van, amikor kinn látsz egy égő kukát és azonnal azt mondod, hogy a Béla volt, mert csak ő a néger a környéken (ez volt a "négerek gyújtogatnak")... Ha azt mondod, hogy valamelyik kretén felgyújtotta a kukát ("négerek és nem négerek"), az is stimmt. Ha azt mondod, hogy valamelyik kretén felgyújtotta a kukát és a statisztikai hivatal adatai szerint P_1 eséllyel a Béla volt, akkor ha az 1-P_1 jött be, Béla kurva mérges lesz ugyan, és jössz neki egy bocsánatkéréssel, de szerintem még mindig oké...

Összefoglalva: nem a "néger" kifejezéssel volt bajom (felőlem zsiráfnak, eukaliptusznak vagy gbaifnjabhiutgqwfioqer-nak is hívhatod), hanem az általánosítással :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tudom, hogy csak trollkodsz, de sem zenei albumjaim nincsenek (online stream), sem szoftvereim (szabad és nyílt forrású szoftvereket használok, illetve amiket nem, azt a munkáltatóm biztosítja licencelve). :D

Van néhány bolti CD-m és DVD-m, amiket anno megvettem, de nincs mivel lejátszanom, így ha szigorúan veszem, akkor a zeneipar tartozik nekem, nem fordítva. Hiszen egy csomó adathordozón úgy fizettem jogdíjat, hogy az életben nem volt rajta Zámbó Jimmy vagy hasonló.

De hogy jön ez a négerekhez? Mivel kapcsolódik? Fekete Pákó: Add ide a didit? száma esetleg :D

--
trey @ gépház

ugy jon, hogy te szokasjogra hivatkozol.
es valoszinuleg elfelejtettem, hogy te meg nem eltel az atkosban, amikor a bartok/petofi adon goczey zsuzsi neni lenyomta a vilaghires egyuttesek frissen megjelent albumjait az elejetol a vegeig (hogy mi otthon felvehessuk a magnonkra)

egyebkent a negerezes kb. olyan szokas mint amikor a romanok lebozgorozzak az erdelyieket.
ok is megszoktak mar...

"es valoszinuleg elfelejtettem, hogy te meg nem eltel az atkosban, amikor a bartok/petofi adon goczey zsuzsi neni lenyomta a vilaghires egyuttesek frissen megjelent albumjait az elejetol a vegeig (hogy mi otthon felvehessuk a magnonkra)"

Nem tudom mikor volt ez, nekem jutott B. Tóth László, aki ugyanezt csinálta, csak végigpofázta, hogy véletlenül se lehessen rendesen felvenni :D

"egyebkent a negerezes kb. olyan szokas mint amikor a romanok lebozgorozzak az erdelyieket.
ok is megszoktak mar..."

Bezzeg a négerek niggerezhetik egymást! Mit szólna ehhez szegény, megboldogult Michael Jackson!

--
trey @ gépház

A mást bármilyen jogában (gyújtogatásnál pl. ez ugye a magántulajdonhoz való jog) korlátozó, erőszakos fellépéseket azért ne nevezzük érdekképviseletnek.

Az más kérdés, hogy ott azért még vannak ellensúlyok meg lehetőségek a jogaid védelmére...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

nos..mivel a szakszervezetek szervezik ezeket a performanszokat, nyugodtan lehet erdekkepviseletnek nevezni.
ketsegtelen miota orban gaskot es a vasutasokat bagoert megvette nalunk mar mindenki elfeljtette milyen is az amikor egy szakszervezet beindul.
utoljara ilyesmi akkor volt amikor a hirhedt fideszes pocs janos (fia) a tesco parkolojaba ontotte ki az eladhatatlan dinnyejet.

A szakszervezeti performansz sem az, hogy felgyújtjuk az utcán levő random autókat, épületeket. Persze, nincs itthon szakszervezet (pontosabban van, csak semmire nem jók, mert nincs értelmes jogkörük), de ha lennének sem az lenne, hogy kihirdetik, hogy "na, vazeg, holnap sztrájk és megyünk autót gyújtogatni".

(off: pár hete volt hír, hogy talán Japánban úgy sztrájkoltak a buszvezetők, hogy nem adtak el jegyet és engedték jegy nélkül is utazni az embereket... na, szvsz. ennek kéne az etalonnak lennie, senkit nem zavarnak, de a munkáltatónak egy büdös nagy kabbe... szemben azzal, amikor a megint állunk vazze forgalomlassít [a szokásosnál is jobban, na...] vagy a taxisok elállják a hidakat, és megbénítják a forgalmat)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az okot, hogy egyáltalán miért volt az egész meg csendben elhallgatjuk, ugye? Néhány hülyét leszámítva általában nem szoktak csak úgy spontán kiülni százezrek random terekre tüntetni, hanem annak oka szokott lenni.

Itt is volt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez azért nem feltétlenül döntés kérdése, hanem van egy dinamikája, valahogy alakulnak a dolgok. Aztán vagy a vezért ölik meg - pl. Ceaușescu -, vagy elmeséli a rendvédelem a tömegnek, hogy haza kellene oldalogni. Meg persze van a kompromisszumos megoldás, mint a netadó esetében.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a tömeg tagjainak van felelőssége, ha előző nap autókat épuleteket gyujtogattak, akkor végiggondolja, hogy szeretnek-e ezekkel egyutt tuntetni.
ha szeretne, akkor vallalja a kozosseget.
A rendornek nem dolga a valogatas. Fel lettek szolitva merre hagyjak el a teruletet. aki nem tette az ezzel vallata a kovetkezmenyeket.

Elkoltozunk, most hazakoltoztunk, a munkahelyem maradt, remote work.

Hitelek. Amit annak idején sikerült ész nélkül felvenni egyeseknek. De nem kell aggódni, már dagad a másik lufi. Kezdődik megint az eladósodás. Kutyasétáltatás közben hallottam ezt gyöngyszem beszélgetést:

- Most kell még gyorsan felvenni hitelt, amíg lehet, mert nemsokára felrobban a buborék! - nyilatkoztatta ki az egyik.
- Ühüm! - bólogatott hevesen a másik.
- Most olcsó a pénz! - állapította meg szakszerűen az első.

Azóta is könnyes a szemem, ha eszemmbe jut.

--
trey @ gépház

Rohadtul vicces. Szerencsétlen nem értelmiségi is élni akar, ha 10x születne újra akkor se értené meg a pénz-gazdaság-válság-kockázat... mágikus szavak sokaságát. Aztán amikor megint pukkad a lufi, akkor a nagyorrú nagypapi (Goldman Sachs meg a többiek) azt mondja a bíróságon, hogy "kérem szépen mi nem adtunk garanciát semmire, mi csak előrejeleztünk". Aztán végül szegény bankokat kellett megmenteni, mert olyasmikbe fektettek hosszú éveken keresztül amire nem volt fedezet. Pedig valószínűleg ott nem azok a kutyasétáltatós emberek dolgoztak akiket jól kiröhögtél. Akkor hogy is van ez?..

Hagyjuk már ezt! Az élethez érteni kell. Aki nem ért hozzá, kérjen szakértőtől segítséget!

Ja és nem ártott volna egyeseknek az általános iskolában is odafigyelni, mert általában nem azokból lesznek áldozatok, akik jó és jeles osztályzattal végeztek, hanem azokból, akik az iskola mellé jártak, vagy ha nem, akkor végigbukdácsolták az általánost, ha egyáltalán sikerült nekik.

--
trey @ gépház

Pontosan a banki alkalmazottak nyomták a devizahiteleket agyba-főbe az embereknek. Gondolom parancsra, föntről. Most is hetente hívnak a bankjaimból hogy milyen fasza lenne az nekem ha hitelt vennék fel. Be kellett mennem pár hete a bankba aláírni ezt a faszom GDPR-t, akkor se úsztam meg hogy a kedves kollegina ne próbáljon meg rábeszélni valamilyen hitelre vagy hogy kössem le évekig a pénzemet, mert hú, milyen jó lesz az nekem és milyen fasza kamatot fogok kapni.

Ez a beskatulyázás a részedről pedig méltatlan. Van jópár ismerősöm akik nem iskola mellé jártak, de az agyuk nem állt rá a pénzügyi dolgokra. Sőt hányszor láttam már felsőfokú végzettségűt is a kékfényben, mert valami tutikis piramisjátékban ottfelejtette a millióit.

Vagy ott a német bankok, akik nem létező görög pénzről hitték azt hogy létezik. Aztán Európa lakosságára terheljük rá az adósságot? Ez bánt engem, hogy ha elég nagy valami akkor nincs felelőssége?

Sőt hányszor láttam már felsőfokú végzettségűt is a kékfényben, mert valami tutikis piramisjátékban ottfelejtette a millióit.

+1, pár éve már az MNB (!) is elkezdte mondani, amit országszerte csomó szervezet mondott, hogy itthon nincs pénzügyi kultúra és legalább felmenő rendszerben a közoktatásban tenni kellene ellene és kötelezően bevenni a tananyagba. Az még odébb lesz.

Egyébként meg sajnos a közoktatásban szerzett jegyek sok mindent már nem jelentenek, olyan emberek jönnek egyetemre (magas pontszámmal, állami helyekre), akiknek egy kamatos kamatos számítás már megoldhatatlan feladat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az még odébb lesz.
Már második éve van, minden középiskolában. Igaz, nem külön tantárgyként, hanem a történelem részeként.
Pl. történelem:

segíti ... a gazdasági és a pénzügyi nevelést

A 63. oldal környékén található a Tematikai egység - Pénzügyi és gazdasági kultúra:

A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai: Az alapvető pénzügyi és gazdasági fogalmak megismertetése, a gazdasági folyamatok fő hatótényezőinek megértetése.
A tudatos és felelős állampolgári gazdálkodás elveinek megismerése, elfogadása.

Sajnos csak öt óra van rászánva, de nálunk ezt én tartom (mérlegképes könyvelői végzettségem is van, többek között ezért kértek meg erre a törisek), kicsit több időben, plusz (nulladik) órákban. Az egész egy egyórás dolgozattal zárul, ami a törijegyeik közé kerül.
Ha esetleg érdekel, itt az anyag, amit leadok (ha nem érdekel, akkor is ott van :) ).

Régen is volt ilyen. Az én időmben ('80-88) a felelősségteljes pénzkezelést az iskolabélyeg rakásával oktatták már ált. isk. alsó tagozatos osztályitól kezdve. Elsőben, másodikban. Aminek a lényege az volt, hogy a zsebpénzed megmaradt részét tedd félre, gyűjts papírt stb., majd vegyél bélyeget, azt ragaszd be, majd év végén menj belőle táborozni, vagy vegyél magadnak kerékpárt.

Reklám a TV-ben:

https://www.youtube.com/watch?v=OSGqI724evc

Már akkor is voltak tróger osztálytársaim, akik szerint ez faszság volt és szerintem most, 40 év múlva sem értik a lényegét.

Belőlük lettek általában lecsúszott egyének. Ez most pont ilyen. Van aki tud bánni a pénzzel, mert megtanulta, van aki pedig szórja. Az utóbbi ráadásul irigykedik az előbbire, ha annak előbb-utóbb kifizetődik a hozzáállása és boldogul.

Hazudik az, aki szerint nem volt oktatás vagy nevelés, mert már a szocializmusban is volt.

--
trey @ gépház

Nos, régebben nemigen tudom, mi volt - csak azt a téves információt cáfoltam meg, miszerint nincs és nem is lesz egy ideig pénzügyi-gazdasági ismeret a sulikban.

Ja, meg jut eszembe, van a Pénz7 meg a Pénziránytű is, akár még otthon is tudnának a családok ezekből dolgozni (sőt, akár még a szülők is tanulhatnának ezekből).

Jaja, ezt nem neked írtam, hanem általában. Csak ide kapcsolódott. Szóval én nem értek egyet azzal, hogy ne lehetne pénzügyileg jártasnak lenni.

Én pl. a gyereket gyerekkora óta oktatom a pénz kezelésére. Már eleve olyan középiskolába írattam, ahol informatika mellett gazdasági ismereteket is oktattak. Utána gazdaságinformatikát tanult. Van részben általa keresett, részben megspórolt pénze, elmagyaráztam neki, hogy ne a párnában tartsa, mert ha pl. lakáscéljai vannak, akkor akár 10% körüli hozamot hozhat neki a lakástakarék az állami támogatással, miközben otthon nem kamatozik, a bankban meg lófaszt. És bazmeg megértette! És biztos vagyok benne, hogy ezzel a hozzáállással el is éri a céljait.

Hogy mik vannak!

--
trey @ gépház

(részben a fentebbire is)

Igen, vannak mindenféle iskolán kívüli tevékenységek, a munkahelyemmel mi is részt veszünk nem egynek a szervezésében, de a hazai pénzügyi kultúra kutatók abban kb. egyöntetűen egyetértenek, hogy ez kevés (nemzetközi "szabványos" felmérésekben következetesen sereghajtók vagyunk, pl. az Econventio évek óta csinál ilyeneket).

sőt, akár még a szülők is tanulhatnának ezekből

Sajnos ez az, amire nem lehet számítani. És ez a baj, hogy az iskola (félre ne érts, nem téged hibáztatlak, tudom, hogy nincs megfelelő óraszám és az oktatási kormányzat ragaszkodik a "mindenkinek mindent függetlenül attól, hogy érdekli-e" [szemben mondjuk egy alapozó, aztán választható specializáció és tematikus órák...] és túl sok tananyagra túl kevés az idő) mutogat a szülőre, hogy hát otthon is kéne. Pénzügyekben meg jobb esetben otthonról nem vesz fel semmit (a felmérésekben sorban kijön, hogy a legnagyobb többség azt mondja, otthon szerezte a pénzügyi "ismereteit"), rosszabb esetben igen (nagy átlag pénzügyileg kulturálatlan a szülő generáció is).

A teszteken meg kimutathatóan jobban teljesítenek azok, akik csak valamilyen fakultatív óra keretében tanulnak iskolai környezetben pénzügyi ismereteket... az öt óra, lássuk be, kevés :(

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mit szeretnél tulajdonképpen? Az internet világában szerinted nem juthat el az infó ahhoz, akinek egy kicsi érdeklődése van a dolog iránt?

Ha azt mondanád, hogy 30 évvel ezelőtt nem volt az átlagembernek lehetősége arra, hogy képezze magát ezen a téren, azt mondom OK.

De 2018-ban azzal jönni, hogy valaki azért nem ért valamihez, mert az iskolában nem rágták a szájába...

Az számomra nevetséges.

Az emberek jó részét nem is érdekli. Élnek egyik napról a másikra, aztán majd lesz valahogy. YOLO!

Aztán amikor koppannak, akkor jön a felelőskeresés az ő helyzetükért. Nem állítom, hogy nincs olyan, aki önhibáján kívül kerül szar helyzetbe. Biztosan. De nem milliók.

Akik pedig rendszeresen és visszatérően, ott komoly gondok vannak.

--
trey @ gépház

Az emberek jó részét nem is érdekli. Élnek egyik napról a másikra, aztán majd lesz valahogy. YOLO!

Aztán amikor koppannak, akkor jön a felelőskeresés az ő helyzetükért. Nem állítom, hogy nincs olyan, aki önhibáján kívül kerül szar helyzetbe. Biztosan. De nem milliók.

Nem velem vitázol, hanem az OECD-vel és több országgal: https://en.wikipedia.org/wiki/Financial_literacy

Lehet ezt így is, vagy tudod, ne is mondjuk a gyerekeknek, hogy van olyan, hogy péz, szopjanak, oszt majd megtanulják...

KRESZ? Dettó. Kurvasok másik skill, amit alapszinten mindenképp érdemes lenne átadni (pl. internethasználat, mert a diákok nagy része használ eszközöket, de marhára nem tudatos internethasználó)? Dettó.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Rossz, ha "felesleges" dolgokat erőltetünk rá, ahelyett, hogy az életben hasznos dolgokat erőltetnénk rá.
És oké, parttalan vita lehetne abból, hogy mi hasznos (minek kéne kötelezőnek és minek választhatónak lenni) és mi nem (itt többen minden nem természettudományt azonnal dobnának, mert minek a műveltség, szakbarbárokat kő képezni...) vagy mi _milyen mennyiségben_ lenne hasznos.

Én pl. a kötelező tesit beszántanám (akinek van hozzá kedve/energiája, hajrá, fakultatívan nyócadik órában csinálja), az ének-zene oktatást szintén (pontosabban levinném egy évre, zeneelmélet/zenetörténetre, ezt a kodályi faszkodást a rekedt hangú retkek éveken át tartó üvöltetésével, mert az milyen fun, meg hagynám a 'csába, akit érdekel, menjen fakultatív énekkarba), máris felszabadult heti 3-4 óra. Kötelező természettudományok mehetnének le első két osztályba, akit mélyebben érdekel, választhatja fentebb (kb. mint a kreditrendszer az egyetemeken). Persze, ehhez az összes tananyagot át kéne dolgozni, hogy a tárgyak tananyagai közti (egyébként lássuk be, minimális) függőségek azért meglegyenek, ne kelljen egy negyedikesnek bevezető szintű dolgot magyarázni társterületről, mert még nem tartanak ott...

Gazdasági ismeretek, jogi ismeretek, informatikai ismeretek gyakorlatilag teljesen hiányoznak azokból a gyerekekből, akik nem szakos iskolából/osztályból jönnek, szövegértelmezési zavaraik vannak és isten ments, hogy szöveget próbálj velük alkottatni... pedig ezek a skillek és ismeretek vitathatlanul hasznosabbak, mint... a csomó "felesleges" (_számomra_ az, mert azóta se kellett használnom) ismeret mondjuk biológiából, amit nem tudnék felsorolni, mert mivel évtizedek óta nem kellett használnom, nem emlékszem rájuk :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

parttalan vita lehetne abból, hogy mi hasznos
Pontosan. Minden oktatási döntéshozónak van egy elképzelése (akár belföldi, akár nemzetközi), és általában a legújabb trendnek dől be mindenki.

A hozzászólásod többi része igen szubjektív - viszont tanárként sok varjút láttam igen sok karón: 9-10. osztályban a humán érdeklődésű diák "minek fizikát-kémiát-biológiát tanulni", aztán 11. évfolyamra, mikor kettő tárgyat választani kell, amit emelt szinten tanul, ezek közül választ(ja legalább az egyiket). Mert közben jön rá, hogy mit szeretne - illetve amit szeretne, ahhoz pont természettudomány kell.
Persze rengeteg példa van az ellenkező irányra is.

Persze, ez teljesen normális, hogy megváltozik az érdeklődése. Van, aki egyetemen jön rá, hogy pályát tévesztett és átjelentkezik másik karra/szakra.

És azt is tudom, hogy ebben marha nagy felelősségetek is van tanárként. Ha fapofával, unottan, bármi interakció nélkül (amikor gyakorlatilag helyettesíthető lenne a tanár egy 1920-ban kidobott, majd mostanában a szeméttelepről kikukázott gramofonnal... mert ilyen is van..) tart marhára nem érdekfeszítő órát, akkor nem fogja a kölök érdeklődését felkelteni; és erre az adott tanár/tanárok lehetnek büszkék, mert amennyire látom, ez elég ritka (egyetemen nem ritka, hogy a "miért jöttél erre a szakra?" kérdésre a "mert jól fizető állásba lehet vele elhelyezkedni" a válasz, mert semmi nem érdekli igazán, úgyhogy legalább jól akar keresni... amivel semmi gond nincs, csak utálni fogja a munkáját).

Viszont a hallgatókon látjuk a romló tendenciákat. Továbbra is vannak kivételes és tehetséges gyerekek köztük, ha demagóg és általánosító akarnék lenni, azt mondanám, hogy még olyan is akad, aki egy tisztességes hivatalos levelet meg tud fogalmazni (... uhhh, tudnék mesélni), de egyre nagyobb szakadék van a felső és az alsó 10-20% között és a köztes sáv is szépen lassan csúszik le (és _amennyire én látom_, leginkább a képességekben jön ez elő, nem a tudásban).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Igen, a motiváció lenne a kulcs, amiben a tanárnak igen komoly szerepe van (lenne). Egy jó képességű, akár még szorgalmas diákot egy gramofon-tanár könnyen elronthat.

Nem mentegetőzésképpen, de egy humánabb érdeklődésű (akár kicsit lusta) diáknak igen nehéz az érdeklődését az okostelefonos játékról a több tag szorzása több taggal szépségeire ráirányítani.
Viszont igen komoly ötleteim vannak, igen komoly háttérrel megtámogatva, úgyhogy az okostelefonok még a hasznomra (és a diákok hasznára) válhatnak - majd néhány hét múlva ki fog derülni :)

Vagyis akkor kell hitelt felvenni amikor draga? Vagy soha?

Milyenek voltak a beszelgetok anyagi lehetosegei? Lehet, hogy egy most felvett hitel torlesztojenek a 2x-3x-osat is siman kitermeli, akkor miert ne venne fel?
Vagy pedig szamolhat ugy, hogy max 10 ev alatt visszafizeti es felveszi 10 evig fix kamattal. HUF hitelben meg arfolyamkockazat sincs.

Bocs Fonok, de bekaphatod! :)
1,4-et vettem fel 10eve egy 1,9 millios autora 25% beugroval. A csucsidoszakban 9,5millat akartak vissza tolem. Sikerult kicsit alkudni (volt mibol...) es most ott tartunk, hogy 3,5-ot fizettem vissza, es meg tartozok 1,5-tel.
Komolyan gondolod, hogy ez az en hibam es esz nelkul vettem fel havi 30-ert hitelt az akkori 140ezres fizetesemre (ugy, hogy rezsin es kajan kivul mas koltsegem gyakorlatilag nem vol)? :o

Hatalmas +1. Autora hitel, pff... Johogy nem tv-re.

En meg emlekszem, amikor az emberek ugy ugrottak be autohitelbe,
hogy majd az oldalara felragasztott matrica fedezi a torlesztot...

Es nem ertettek, amikor mondtam nekik, hogy ez fas'sag.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Veszel kettot. Nem tema.

En a havi fizetesemert vettem egyet, es azota 100e km-t mentem vele. Meg egyszer sem allt meg alattam.

Ha holnap tonkremenne, valszeg vennek egy ugyanilyet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, itt kezdődne a pénzügyi tudatosság. És itt kezdődik, hogy nem SZEFO-soktól tájékozódunk pénzügyekben, hanem megfelelő helyekről. Az is lehet, hogy Index helyett jobban járna a legtöbb, ha mondjuk Portfolio-t olvasna, mert akkor nem politikai habzásra pazarolná az idejét, hanem pénzügyi okulásra. Nem mintha a Portfolio lenne az etalon, de arra mindenesetre jó, hogy minimális fogalma legyen az embereknek arra, hogy mit NE.

--
trey @ gépház

Van az az elethelyzet (pl. munkara kell) amikor megerheti autot hitelre venni. En ilyet nem tettem soha, de lakasra vettem fel hitelt. Azota kifizettem, jo uzlet volt.
A tobbsegnek nincs mas lehetosege lakasra, csak a hitel, es ahogy emelkednek az arak, ez egyre inkabb igy lesz.
____________________
echo crash > /dev/kmem

En nem akartam sajat lakast. Csakhogy errefele albiban campelve eleg zuros az elet. Dolgozni se tudtam normalisan, elni se, csaladalapitas meg szoba se johetett volna. A nyanya konkretan kirakta a szurom mikor bejelentettem neki hogy itt egy child process forkolodik eppen, es szo sem lehet SIGKILL-rol :)

Nem veletlen hogy a tobbseg sajat lakast akar.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Akinek van lehetősége, akár hitellel megtámogatva, az vegyen saját lakást. Akinek már a hitelfelvétel előtt látszik, hogy esélye nincs végigcsinálni, annak nem javasolnám.

Nyilván megvan a saját ingatlan létjogosultsága. Nekem is van és fél-egy éven belül - attól függ, mikor találok megfelelőt -, veszek másikat, befektetési céllal.

A kérdéseid teljesen értelmetlenek, helyzetfüggő, hogy mit csinál. Számos embernek volt lakása, nem tudta a közüzemi díjakat sem fizetni, jött a végrehajtó, hajléktalanszálló.

Gondolod, hogy fizetésképtelenség esetén egy saját lakás mint egy felmutatott amulett megvéd?

Vagy nem értem.

--
trey @ gépház

Nem ennyire elvágólag, végletekben gondolkodva írtam. Mondjuk nincs valakinek állása, de van minimális tartaléka, majd két év múlva lesz állása. Az önkormányzattól kap 22 800 Ft-ot havonta, egy-két ismerős megszánja, ad neki néha kaját. Saját lakásban ez átvészelhető, míg a lakbért ilyen helyzetben nem lehet kigazdálkodni.

Hasonlóképpen, nyugdíjból a saját lakás költségei talán kiköhöghetők, míg lakbérre nyilván nem futja.

Saját lakáson természetesen tehermentest értek, ahol vagy sohasem volt az embernek kapcsolata bankkal, vagy már vissza van fizetve a hitel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ennek baromi egyszerű oka van: tőlünk nyugatabbra biztosítva van (volt), hogy a nyugdíjas éveidre simán ki tudod fizetni a lakbért.
Itthon pedig őrült, aki ilyenre vállalkozik.
Ráadásul nincs megfelelő minőségű és mennyiségű bérlakás és - ismét a nyugati példákkal ellentétben - a szabályozás is ótvar.

> Van az az elethelyzet (pl. munkara kell) amikor megerheti autot hitelre venni.

A hasznalt auto derogal?

Nem azert, de pl. a hasznalt autonal mar van egy tapasztalat (nepitelet:), hogy melyik autot olcso fenntartani. Ha 0 tudassal hasznalt autot kellene vasarolnom,
es semmi preferenciam nem lenne, csak az olcso fenntarthatosag. Akkor kb. az ujkori modell arat (-szor inflacios korrekcio) elosztanam a hasznalt auto atlagos araval 200ekm-re normalizalva.

Es minel kissebb ez a szam, annal inkabb megvennem.

Nem hiszem, hogy van olyan elethelyzet ahol a hasznaltauto helyett uj auto+hitel kellene.
Tenyleg nem.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> A hasznalt auto derogal?

Nekem nem derogal. Most is az van, meg jo amire kell, nem cserelem pedig telne ra.
Elofordulhat hogy pl. olyan megbizhatosag, aktiv/passziv biztonsag, rendelkezesre allas, teljesitmeny, fogyasztas kell, amit hasznalt autoval nem tudsz produkalni. Vagy nem tudsz kigazdalkodni. Es jon olyan lehetoseg amiert megeri mondjuk 2m-t hitelezni a masik 2m melle, mert az auto hozni fogja a penzt.

Nem mondom hogy ez altalanos, csak azt hogy elofordulhat ilyen elethelyzet.

Masik, a nepitelet egy dolog. Lattam mar kollegat dafuq? arccal mikor a masfel millaert vasarolt megbizhato autojara ralocsolt meg egyet, kesobb meg eladta alkatresznek 300k-ert, motorhibasan. Es atnezette elotte. Hasznaltban a kockazat is benne van. Merlegelni kell, kinek mi fer bele, es mi eri meg.
____________________
echo crash > /dev/kmem

lol, probalj meg elvonatkoztatni a nyelvet nem beszelo, londoni/muncheni/burgerlandi mosogato haverjaidtol.

Szoval azt akartam kommunikalni, ami neked nem ment at, hogy ha valaki kulfoldon (mondjuk az IT iparban) felepitett egy egzisztenciat, akkor nincs realis perspektivaja annak, hogy ebbe a szarfeszekbe visszajojjon.

Arrol nem is beszelve, hogy lehetett hallani 1-2 horror sztorit arrol, hogy xy megis hazajott a csaladdal, mert igertek nekik fut, meg fat, hogy mennyire megtamogatjak oket, aztan a kokemeny kis magyar valosag az lett, hogy a beigert tamogatas hosszu honapokig bolyongott a vilagszerte hires ungarische burokracia bugyraiban. XY meg faszan belerokkant, amig packaztak veluk.

Vesd ossze azzal, hogy most eppen a gimnaziumok szamat apasztjak le, ill. a megmaradtakat foglaljak el narancsos ejtoernyos hulladekok (btw. az a sztori megvan, hogy egy Bukas vid miatt a gimnazium kocsog igazgatonoje megbaszta a kisgyereket?). Szoval felmerul a kerdes, hogy miert akarna kibaszni valaki a sajat kolkevel, hogy egy ilyen helyre adja iskolaba? Mondom, lehet, hogy a tied pont kijarta mar, de masnak meg vastagon van vesztenivaloja ebben az orszagban...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Végigpörgetve a fejemben a haverjaimat, egy darab nem ment külföldre.

Két közeli ismerős volt kinn dolgozni, egyik Franciaországban, másik Németországban. Mindegyik elismerte, hogy a pénzért. Azóta már mindegyik hazajött. Egyik sem politikai okokból ment el és nem is szándékoznak már visszamenni.

Nem vonzza őket a pakisztáni, eritreai és egyéb szomszédság.

--
trey @ gépház

Hali
Dolgoztam már külföldön... bennszülött soproniként sokszor megkaptam már az "ausztriába ingázó" értelmiségiektől: el kell innen menni a p*csába mondatot... amikor rákérdeztem: ha mindenki elment volna akkor most neked ki kötné be a netet? Nyilván egész Sopronban csak önkiszolgáló boltok, benzinkutak, kocsmák lennének... mert odaát mindenki többet keres... akkor csak lestek ki a fejükből. Nem vallok mindenféle "nagymagyar elveket", de a 8 osztályt végzett ausztriai szőlőkapáló aki a burgenlandi szintén alap végzettségű patasztnak "dolgozik" nekem ne ossza az észt... pár hónapja Szombathelyen élek, itt még tűrhetőbb a helyzet...

Ui: amúgy se kutyám, se macskám, de még aranyhalam sincs... bárhova hajlandó lennék elköltözni... de nem a pénz motiválna... inkább a: haverok, buli "fanta"...

Üdv:
Feri

Külföldön élek, majd talán hazamegyek, ha összespóroltam annyit, hogy nem muszáj többet dolgozni. Magyarországra nézve ez a dátum sokkal hamarabb eljön az eltérő árszintek miatt. Imádom a programozást, de azért másra is kell majd idő :). Persze csak magánegészségügy, gyereknek magániskola jönne szóba jelenlegi állás szerint. De konkrét terv az nincs.

A szavazás eredményét erős fenntartásokkal hiszem el, miután április 9-én a szokásos URL forgalom helyett tömegesen külföldi állásajánlatokat nézegetett a komplett IT.

"Ettől az anomáliától eltekintve a kivándorlás létező dolog és folytatódik."

A szabad munkavállalás és költözködés az egyik EU-s alapelv:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=457&langId=hu

"A munkavállalók szabad mozgása az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkében rögzített uniós alapelv, amelyet a Bíróság joggyakorlata és a másodlagos uniós jogszabályok fejtenek ki részletesen. Az uniós polgároknak joguk van:

  • más uniós tagállamban állást keresni,
  • ott munkavállalási engedély nélkül munkát vállalni,
  • munkavállalás céljából az adott tagállamban tartózkodni,
  • a munkaviszony megszűnése után is ott maradni,
  • az adott ország állampolgáraival megegyező bánásmódban részesülni az álláshoz jutás, a munkafeltételek és minden egyéb szociális- és adókedvezmény tekintetében.

"

Mindig röhögőgörcsöt kapok a balos politikus gyökerektől és azok csicska TV-s kiszolgálóitól (Hello RetekKLUB) akik egyrészt az EU-t éltetik, majd fröcsögnek, amikor valaki az EU egyik értékének tekintett jogával él és külföldre megy dolgozni. Bazmeg ez nem a vasfüggöny, amikor ha valaki elment, akkor az mártír, hős, zsegínyember, faszomtudja mi volt. Ez egy jog. Lehet jönni-menni. Nem kell ebből ügyet csinálni.

Korábban ezt pozitív felhanggal emlegettük, csak a rossz és ötlettelen ellenzék jön azzal, hogy "jaj, megint kiment mennyi ember".

Ez egy jelenség számos országban. Az EU-s polgároknak joga van hozzá.

--
trey @ gépház

Persze hogy alapjog, nincs is evvel baj. Engem konkrétan a ki/be/oda/visszavándorlás számai nem is érdekelnek. Az jobban érdekel, hogy otthon állítólag egyre nő a munkaerőhiány, és pl. ismerősök elbeszélései alapján már szinte lehetetlen jó szakembert találni házépítésre, csempe felrakásra, idénymunkára, stb., és pl. a Telekomban is olyan emberek ülnek, akik olyat kódolnak, hogy szerver oldalon a klienstől kapott árért adja a BKV bérletet, vagy egyre ijesztőbb méreteket ölt a tanár-, orvos-, stb. hiány. És ezt elvileg mindenki érzi már a saját bőrén. Ennek lehet oka az, hogy egyre többen mennek ki, mint akik bejönnek (főleg azóta, hogy a kormány nem túl vendégszerető bizonyos bevándorlók ellen, és ebből egyesek általánosítanak minden bevándorlóra), de az is lehet, hogy sokan halnak meg, vagy csak egyre igénytelenebb mindenki, de ehhez nem értek.

Való igaz, van egy réteg, ami folyamatosan óbégat. Pl. ismerem azt a réteget, amelyiknek olyan rossz dolga van, hogy nem talál szarér'-hugyér' munkást a most épülő luxusháza alá (számla nélkül, 1000 év garanciával) betenné a forgató kacsalábat, amelyik ugyan minimálbéren jelenti be magát, de neki aztán olyan legyen az egészségügy, mint Amerikában a fizetős bla. bla. bla.

Azt, amelyiknek a komám-bátyám-utam rendszer tetszik a saját kis életében, de nem tetszik, ha ezt feljebb látja.

Vannak itt tényleg problémás emberek, de nem biztos, hogy ezekből kell kiindulni.

Van egy jelentős réteg, aki teszi a dolgát, felkel, dolgozik, adózik, ha kell öngondoskodik. Nem él fényűző életet, de nem is szűkölködik.

Én állítom, hogy becsületes munkával meg lehet itt is élni.

Aki pedig nem tud, az menjen. Nekem nem hiányzanak. Én az elmúlt két évben annyi fizetésemelést kaptam állítólagos "emberhiány" miatt, amit az előtte levő 10 évben összesen nem. Nem igazán érdekel a probléma.

A válság idején azért rettegtek emberek, hogy nehogy elküldjék őket. Most meg jó dolgukban nem tudják egy hónapban hányszor ugráljanak a munkahelyek közt.

Remélem eljön az idő, amikor a munkaadók elkezdik jobban értékelni a stabil embereket, akikre jóban / rosszban számíthatnak. Ahogy látom, kezd ez leesni nekik és ahogy veszem észre, kezdik is ezt honorálni.

--
trey @ gépház

Én megértelek, és én is hallottam, hogy IT-ban nagyon sokat emelkedtek a bérek az utóbbi időkben. De a leírásod alapján te olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy kb. a felső 1%-ba esel. Az, hogy egy kórházban órákat kell várni, vagy időszakosan bezár egy részleg az orvoshiány miatt, az nem óbégatás, hanem objektív probléma, amit csak az nem érez, aki egy magánorvost meg tud fizetni. És rengeteg ember van olyan kilátástalan helyzetben, amiért csak részben okolhatja saját magát.

"kb. a felső 1%-ba esel"

ROTFL. :)

"Az, hogy egy kórházban órákat kell várni, vagy időszakosan bezár egy részleg az orvoshiány miatt, az nem óbégatás, hanem objektív probléma, amit csak az nem érez, aki egy magánorvost meg tud fizetni."

Mindemellett vezető helyen az alkoholfogyasztásban, dohányzásban. Valóban. Szerencsejáték-függőségben.

Maradjunk annyiban, hogy 45 éves vagyok, de magánorvosra az elmúlt 10 évben nem költöttem annyit, mint amennyit egy dohányos 1 év alatt elpöfékel. Lehet egyébként, hogy van összefüggés abban, hogy nem a kórházakat járom, hanem a bagó árából kerékpárt veszek. A SZÉP kártyán levő lóvét edzőteremre költöm.

Itt a fejekben kéne egy kicsit rendet tenni egyeseknek. Nekem volt olyan munkatáram, amelyik addig ment anno, hogy felhajtott egy olyan tróger árust, amelyik neki a meleg étkezési utalványt beváltja bagóra.

Egyébként hallottam itt Angliában élőktől sztorikat az ottani el(nem)látásról. Meg olyanról, aki inkább hazajött a külföldi munka ellenére Magyarországra kezeltetni magát, mert itt "olcsóbb".

--
trey @ gépház

> "kb. a felső 1%-ba esel"
>
> ROTFL. :)

Sorold be magad, bocs nem találtam frissebbet: https://www.portfolio.hu/img/upload/2017/12/kepjoved0-20171201.PNG

> Maradjunk annyiban, hogy 45 éves vagyok, de magánorvosra az elmúlt 10 évben nem költöttem annyit

Tehát szerinted az, hogy nincs elég orvos, nem azért van, mert elvándorolnak az orvosok, hanem azért, mert beteg a társadalom, sokat isznak és cigiznek, keveset sportolnak, stb? Ezt el is fogadom, de szerintem mindkettő benne van. Viszont egy csomó más szakma van, ahol szintén látványos a hiány.

> Egyébként hallottam itt Angliában élőktől sztorikat az ottani el(nem)látásról.

Sztorik mindenhol vannak, én magam is tudnék egy nagyon rosszat mesélni Londonról, és egy nagyon jót is ugyanarról a kórházból. De inkább érdemes statisztikákat nézni. És sok helyen az jön ki, hogy Magyarország sereghajtó.

> Meg olyanról, aki inkább hazajött a külföldi munka ellenére Magyarországra kezeltetni magát, mert itt "olcsóbb".

Én azon is röhögök, amikor sok svájci magyar átjár németbe húsért :D. Szerintem az autó amortizációját, üzemanyagot és az idő=pénz elvet beleszámolva alig jönnek ki jobban, de ez egy nagyon létező jelenség. És nem csak hazajönnek, hanem az echte osztrákok is Magyarországra mennek fogászhoz. Nincs kolbászból a kerítés, minden országnak megvannak a maga szegényei. Mindazonáltal szerintem ez ugyanaz a kategória, hogy az ember minek fizessen X összeget a termékért, ha Kínából idehozzák 2 héttel később de X/3 összegért. Az egy nagyon jó dolog, ha az ember tudatosan spórol. Éljen a globalizáció.

"Tehát szerinted az, hogy nincs elég orvos, nem azért van, mert elvándorolnak az orvosok, hanem azért, mert beteg a társadalom, sokat isznak és cigiznek, keveset sportolnak, stb? Ezt el is fogadom, de szerintem mindkettő benne van. Viszont egy csomó más szakma van, ahol szintén látványos a hiány."

Nem. Én azt állítom, hogy ha egészségesebb lenne a társadalom, akkor kevesebbet kellene költeni az egészségügyben olyan dolgokra, amik nem természetes 45 évesen (de 70 évesen sem), pl. dohányzás okozta érszűkület miatti kettős lábamputáció, ami után - mivel lába nincs - szintén a társadalom fogja eltartani azt élete végéig, amelyik még 20 évet dolgozhatott volna. És akkor jutna minőségibb egészségügyre, mert az lenne max. egy 50 év körüli ember legnagyobb problémája, hogy kell neki egy olvasószemüveg, vagy fogtömés.

Nem kórházakat kell építeni betegek részére, hanem úgy kell nevelni a társadalmat, hogy elve kevesen kerüljenek kórházba.

--
trey @ gépház

Tudnék tovább is menni. Amikor látom, hogy jól táplált család ütődött pattanásos kölkei már 12 évesen többet nyomnak, mint egy vágásra érett disznó és kezében ott a dupla lángos, akkor azért elgondolkozok. Főleg, amikor ezek üvöltik, hogy minek a kölköknek tornaóra, szegények túl vannak terhelve.

Ja, én fizetek azért, hogy mozoghassak, nekik a napi tornaóra terhelés. Terhelés a lófaszt, azt kikapcsolódásként és testnevelésként kellene megélni az órák közt. De, hát az otthon látott példa az olyan, amilyen.

--
trey @ gépház

az a te bajod, hogy nem latsz tavolabb gyornel es a sajat anyagi es egyeb korulmenyeidnel.
10+e varos(falu): nincs uszoda, a focipalyat csak a megyeI-es "profik" hasznalhatjak, mert a nep csak letapossa a fuvet.
teniszpalya fizetos, gym fizetos, tornatermek...a helyi politika es haverok lefoglaltak.

lehet meg dartsozni.. :DDDDD

mielott a futast emlitene, nem mindenkinek megoldas a futas (egeszegi allapot vagy unalom miatt)

ha a potrohos kormanyfod kicsit tovabb latna a szaros hobbijanal es mondjuk a tomegsportba tolna a penzt, akkor jogos lenne a kritikad.
addig nem!

Ehhez nem kell Győrbe lenni.

Nálunk 2 km-en belül van 1 sima kondi park, 1 tó salak futó pályával + kondi park, 1 salak pálya + kondi park, egy erdei tornai pálya futó ösvénnyel, egy stadion kör + kondi park, egy sima erdei ösvény. Ez csak amiről tudok és 2 km-en belül vannak.
Ja az erdőn túl van egy tó körbe futó pályával + kondi park. Ezek mellet egész sok bicikli út.

Mindez kelet-magyarországon.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Persze. Ezek ilyen mellébeszélések nyilván. Nem azért nem sportol mert nincs hol, hanem azért meg szarik rá. Egy TRX hevedert 5 ezerért lehet kapni a Dechatlonban. Bárhova fel lehet kötni. Akár egy porolóra, egy fára, egy parkban a mászókára, egy hintára.

Kibaszott YouTube-on millió gyakorlat van rá. Akinek erre nincs lehetősége, az hazudik.

Szerk: bocsánat, nem 5 ezer, hanem 6 ezer:

https://www.decathlon.hu/domyos-100-training-heveder-id_8360619.html

--
trey @ gépház

Értem, tehát azért nem sportolsz, mert a faludban nincs tömegsport-központ. De ha lenne, te ugatnál a legjobban, hogy miért kellett egy porfészekbe ilyet építeni, abból mennyi szép kórház épülhetett volna. Nem veszed észre, hogy ez egy ördögi kör?

A sok kórházmániásról az öregasszonyok jutnak eszembe, akiknek a legnagyobb gondjuk 50 felett, hogy milyen fekvésük lesz majd a temetőben.

--
trey @ gépház

majdnem igazad van..ebbe a 10+e koszfeszekbe amit varosnak neveznek, sem kozepfoku iskola, sem szakrendelo, de meg bolcsode sincs.
az utcaink egy resze is csak azert aszfaltos, mert egy idoben unios penzeket lehetett kapni erre.
az igazat megvallva bar mas nagysagrend, ezeket szivesebben latnam elobb mint egy 10x-esen tularazott sportparkot.
De ha azt veszem, hogy evente elbasznak szazezreket tuzijatekokra es a roman,szlovak,vajdasagi polgarmesterhaverok megvendegelesere vagy trianon emlekmure, akkor azt mondom, ezek helyett egy calisthenics parkot siman csinalhattak volna vhol egy tuzijatek arabol.
dehat ugye a NER prioritasai ezt nem engedik :D

Az megvan, hogy a felmérések szerint az EU legdepressziósabb országában vagyunk? Hogy nekünk semmi sem jó (lásd: ez az egész topik), hogy nekünk az 50%-ig töltött pohár mindig félig üres, míg másoknak az félig tele.

Stb. Nézd meg a kommenteket, itt még az is sír, akinek mindene megvan. Szerintem ez a átkosból volt, ott gyanús volt aki elégedett volt, inkább sírtak, akkor majd nem baszogatja őket senki.

Most is ez van. Nem mondhatod el, hogy te itthon magyarként jól érzed magad, mert hazaáruló, ilyen-olyan bérenc leszel azonnal.

Bégetni kell az óbégatókkal, akkor is ha havonta x milliót talicskázol haza. Ez itt kötelező.

Kezdem magam már lassan szégyelleni, hogy nem akarok külföldre menni, hogy én itt akarok boldogulni, hogy nekem jelent még valamit az, hogy haza. Hogy nem érdekel, hogy külföldön 2x-3x ennyit kereshetnék, hogy ott állítólag sokkal könnyebb lenne és hogy nem is olyan rossz turbános szomszédokkal karácsonyozni. Hogy ha nem is minden a szám íze szerint alakul itthon, akkor is maradok.

Én kérek ezért elnézést!

--
trey @ gépház

Trey ez nem igy van teljesen...
En vagyok az egyike azoknak akiknek megvan midene, szeretem Magyarorszagot, epp most voltam otthon tobb mint 1 evig elso kezbol eltem meg mindent.
Alapjaraton boldog es pozitiv vagyok, es kivetel nelkul midennek megadom az eselyt es nem szoktam panaszkodni.
De ha Magyarorszagra gondolok elszomorodok es igen duhos is leszek, keseru es osszeszorult torokkal mint akitol epp most vesznek el valamit. Nem turbanos szomszedokkal kell karacsonyozni, csak az en vilagom nagyobb es belefer hogy vannak olyanok akik turbant viselnek es semmivel sem kevesebbek mint en. (egyebkent mi bajod ha turbanos ember lenne a vendeg karacsonykor?)
Miert kell _nemzethy_ szinure festeni mindent - a gyerekeknek miert nem lehet elfogadast es nyitottsagot tanitani - tudod lesznek gondorhajuak, sotet boruek, esetleg mas nyelven beszelok is, ahelyett hogy ovodatol kezdve alaptorvenyi szinten verjuk belejuk a _nagymagyar-nemzethy-katolikus_ egyetlen es kizarolagos eletigazsagot.
Erdelyi vagyok, voltam "bozgor" Romaniaban es "roman" Magyarorszagon pusztan csak azert mert mindket orszagban az emberek bevaditott vicsorgo idegengyulok voltak, de inkabb csak mert a bezarkozott ignoransok akik nem volt honnan lassak a kulonbseget es elfogadtak a tekintelyelvuseget. Jobban elfogadtak annak aki vagyok, az alapjan aki vagyok es eloiteletek nelkul azokban az orszagokban ahova kivandoroltam, mint a szulofoldemen es az "Anyamagyarorszagon"
Remeltem hogy valtoznak majd az idok, de ami tortenik Magyarorszagon egy bezarkozo, arrogans, vegtelenul intelligens es veszelyes diktatura epul es rengetegen tapsolnak hozza. Az hogy milliardok sikkadnak el - dokumentumokkal bizonyitottan mar fel sem tunik es szora sem erdemes...
Szeretnek otthon ellni en is, igazabol elek is sokat - mondhatni ketlaki vagyok meg ameddig a gyerek annyi idos nem lesz hogy ovodaba es iskolaba kell jarnia. Elarulom... Nem nemzethy ovodaba fog jarni... A vilag sokkal-sokkal nagyobb mint Magyarorszag ed ezt felismerni nem jelenti automatikusan hogy elutasitom a hazamat... A rendszert aki kirabolja es mindenkit cinikusan szemberohogve elbutitja az orszagot utasitom el...

Szerintem nem értetted meg, hogy miről írtam. A turbómagyarkodás kibaszott messze áll tőlem, erről ezen az oldalon milliószor írtam. Nem a kokárdás fiszem-faszom dolgokról van szó.

Hanem arról, hogy nehogy már elnézést kelljen kérni, azért, mert vagyunk itt jó páran az országban, aki nem akar a divathullámnak megfelelően külföldre menni.

--
trey @ gépház

Nem is a turbomagyarkodasrol akartam en sem irni.
Van egy gyonyoru orszag, alapjaraton baratsagos es vendegszereto emberekkel. Tortenelmunk pont olyan mint mas europai nemzeteknek - van benne dicso, van benne szomoru korszak, es van egy jelene az orszagnak.
Es ez a jelen az ami elszomorit. Most lenne a lehetoseg a fejlodesre, a valodi ertelemeben vett _europaiasodasra_ - az irigyelt nyugathoz valo kozeledesre es van egy olyan kormany is ami 2/3 -os tobbseggel rendelkezik- lehetove teve barmit... Es ujra el vannak pazarolva az eselyek... A beomlo toke aminek a celja a felzarkoztatas, korszerusites elosegitese lenne elsikkasztva a dobrogiek ladajaban vegzi, a csucson ul egy mini duce aki kispuca komplexumaban nem tudja hany stadiont es milyen hosszu jatekvasutat epitsen, a kritikus fekeket sunyi de rohadt intelligens modon leepiti es korbe van veve egy hajbokolo legrosszabb diktaturakat idezo udvaronchaddal akik cinikusan semmibe veszik az orszag lakossagat es a valodi igenyeket...
18 eves koromig eltem diktaturaban, az eletemet koszonhetem annak hogy vege lett es kinyilt az orszag es elindult egyfajta fejlodes ami igenis nagyon jo dolog megha locsemege annyira ellenzi is. Most azzal szembesulok hogy egy onzo kis csoport szepen lassan ujra megprobalja a sajat onos erdekuk miatt egy bezart, tekintelyelvu, szervilis diktaturaba kormanyozni az orszagot es az orok sirankozas ellenere, meg a nyugathoz valo kozelites helyett a diktator Putyin es balkani seggfej Erdogan peldaja alapjan kormanyozni. Es ehhez ugyanugy a turbomagyarkodast, a nacionalista ego taplalasat hasznalja fel es meg olyan intelligens emberekben mint akik ezen az oldalon vannak is eleri hogy ok nelkul rettegjenek a "migransoktol" WTF?!
20 ev, 50 ev mulva mi lesz a magyarok mentsege - miert fogunk sirni hogy minket buntet a tortenelem? Itt van minden eselyunk de a 2/3 valasztott kormanyunk epp most lopja el a szemunk elol, epiti kastelyokba es hott ures focistadionokba es keni az osszes problemat a vilag masik elo 90 eves milliardosra akinek egyetlen bune hogy olyan dolgokat probal tamogatni amik esetleg csokkenthetik az ilyen fergek altal okozott karok merteket es osztondijakat ad egy jobb jovot remelo ifju generacionak... Mint a foninek is...
Ezert megyek el... Ezert nonek az en gyerekeim mashol fel... Hogy szabadok legyenek es remelhetoleg soha soha ne ismerjek meg az erzest hogy valamit nem tehetnek meg mert "serti a part erdekeit".

meg olyan intelligens emberekben mint akik ezen az oldalon vannak is eleri hogy ok nelkul rettegjenek a "migransoktol" WTF?!

Az neked nem elegendő tapasztalat, amit ez a horda Nyugaton művel? Biztos, hogy azt szeretnénk mi itt Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, mint ami Franciaországban történik, amikor egy rendőr kicsit erélyesebben szól egy drogos néger hülyegyerekre? Valóban úgy gondolod, hogy a kölni szilveszter története nettó kormánypropaganda? Más a kultúrájuk, másként viszonyulnak embertársaikhoz, a nőkhöz, különösképp, ha nincs valamiféle közös platform, mint amilyen a vallás. Jöhetsz egy arab vagy néger analfabétának szép liberális elvekkel, nem fogja a mondandódat történelmi, filozófiai kontextusba helyezni, hanem böfög egyet, jobb esetben röhögve félrelök majd, rosszabb esetben késsel érvel. Épp annyira, mint akik velünk élnek, s akiket mániákusan integrálni akartok a többségi társadalomba, csak ők nem akarják ezt. Úgy meg nem megy.

Nézd, én évekkel ezelőtt abszolút naivan egy néger fickónak próbáltam visszaadni egy elejtett SIM-kártyát az Astoriánál. Megvetéssel rám nézett, s annyit mondott, az nem kell neki. Akkor esett le, hogy nem elhagyta, hanem eldobta, arra a három lépésre nem volt képes, hogy a kukáig vigye. Érted, milyen megalázó? Segíteni próbálok neki, mert azt hiszem, elhagyta, a végén pedig nekem kell kidobnom a szemetét, mert nyilván nem dobtam vissza a járdára.

Ezek egész egyszerűen így működnek, ezzel a megvetéssel, mentalitással. Biztos vannak köztük jó arcok, de azok a törpe kisebbség.

Amúgy, ha nem kellene tartani tőlük, akkor is azt szeretném, hogy a buszon, metrón magyar szót halljak, ha rámosolygok egy nőre, s ő viszont, akkor szinte biztosra vehessem, hogy anyanyelvi szinten tudunk magyarul beszélgetni.

Ezek nekem fontos, nagyon fontos dolgok. Ha neked nem, annyira nem is baj, ha mész olyan helyre, ahol ezek a dolgok már nem így vannak, nem értékek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te ezt most tapasztalatbol irod vagy amit lattal a TV-ben? Csak mert tudod en megelem... 20 eve elek kulonfele orszagokban koruloveve nagyon-nagyon sok kulturaval es sokfele emberrel. Vannak rosszak es vannak jobbak. A Te Asztorias tortenetetedre tudok 8-at mondani amikor a fekete barataim eppen ellenkezo peldat szolgaltattak, ugyanakkor a zsirfeju parasztmagyar a kolaspoharat dobja el ami ugye kicsit nagyobb mint a SIM kartya... Igaz azon legalabb latszik hogy szemet... Mit bizonyit ez?
En nem az ember szinet, vallasat, nemet vagy neadj isten genderet nezem hanem alapbol nyitottan allok vele szemben aztan 2-3 szo vagy 1 oras beszelgetes utan eldontom hogy ki is O. Es boldog vagyok ha megertjuk egymast es van egy kzos nyelv - pont lexarom hogy nemet, magyar lengyel vagy urdu... Sosem fogod megerteni de hidd el - gazdagabb lennel ha mas eletfelfogasat is megertened... Mint ahogy ertem en a tiedet - komolyan, es tiszteletben is tartom - csak tudok mast is es mast valasztok - meg megtehetem...

Én csak egyet nem értek:

Leírtad, neked mindegy, hogy hol élsz. Mindegy hogy Pakisztánból a szír polgáháború elől menekült jemeni, vagy egy magyar ember a szomszédod. Neked mindegy, hogy milyen nyelven beszélsz.

Ha neked mindez mindegy, akkor mégis mi köt a magyarokhoz? És ha nem köt hozzánk semmi, akkor miért lepődsz meg, ha a magyarok nem tartanak magyarnak? Mert egy magyartól ez legalábbis fura.

A legtöbb magyar ember úgy érzi, hogy valami összeköt minket. A magyarok magyarok között szeretnek élni. A magyarok legjobban magyarul szeretnek beszélni. Lehet, hogy ez teljesen irracionális, de mégis többségünkben így vagyunk vele. És mivel demokrácia van, ez a többség ki is fejezheti az akaratát. Így lett nemhzhethy kormányunk.

"A legtöbb magyar ember úgy érzi, hogy valami összeköt minket."

Nézd, ez azért van, mert itt nőttél fel. Ha nem itt nőttél volna fel valamilyen oknál fogva, akkor például most büszke osztrák lennél és azt bizonygatnád, hogy a legtöbb osztrák ember úgy érzi, hogy valami összeköti őket... közben fogalmad se lenne arról, hogy tulajdonképpen "magyar" vagy. Ahogy valószínűleg most sincs fogalmad arról, hogy genetikailag honnan keveredtek ide a felmenőid.

A pszichológiában külön ág foglalkozik azzal, hogy miképpen alakul ki ez a "mi" érzés az emberekben és miért nem egyforma erősen alakul ki, olvass utána kicsit, szerintem hasznos tudni, hogy mélyebben mi a mozgatórugója ennek.

No, de kialakult. Ez pont olyan, mintha azzal érvelnél, ha nőnek születtem volna, akkor a férfiakhoz vonzódnék, tehát miért is ne vonzódhatnék férfiként is a férfiakhoz, hiszen az csak egy lényegtelen, banális véletlen, hogy épp férfinak születtem. Csak, ha már úgy adódott, hogy férfinak születtem, akkor a nőkhöz vonzódom.

Tehát ne gyere ezzel, hogy ha osztrák lennék, az osztrákokhoz vonzódnék, hiszen ez valóban így van és természetes is. Viszont éppen azért, mart magyar vagyok, nekem az a fontos, hogy a hazámban hozzám hasonló gondolkodású, észjárású, ugyanezen a nyelven beszélő emberekkel találkozzak, s ezáltal pontosan értsem a gesztusait, ne értsem azokat félre, s én se az övéit. Nem szeretnék másokkal találkozni, nem szeretném megszokni a szokásaikat, a szagukat - 2015-ben a Keletihez hoztak mintát ízelítőül -, a viselkedésüket, nem szeretném, hogy ármilyen módon hatással legyenek az életemre. Ez ennyi, nem több, de ez épp elég is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, ez nem olyan. Ha van két egypetéjű iker, akik különböző országokban nőttek fel, akkor különböző országokban érzik magukat hazafinak. Nincsen "vér szava".

"Nem szeretnék másokkal találkozni"

Értem. Vannak szélsőségesen xenofób és szélsőségesen anti xenofób emberek, közöttük pedig ott van a nagyon nagy sokaság, akik a skála tetszőleges pontjain vannak.

A történelem pedig megmutatta, hogy ebben a témában is a középút a sikeres, ez az ország például akkor volt a legsikeresebb kulturális és gazdasági értelemben is, amikor a legváltozatosabb népek lakták és senki nem akarta elnyomni a másikat. Se a szélsőséges bezárkózás és a szélsősége nyitottság nem vezetett jóra.

"nem szeretném, hogy bármilyen módon hatással legyenek az életemre"

Ezzel egyformán eltolod magadtól a jót és a rosszat is. Pedig mindig lehet egymástól tanulni.

Mondtam volna ezt? Miután Magyarországon nőttem fel, ehhez az országhoz, ehhez a néphez, ehhez a nyelvhez és kultúrához ragaszkodom. Ha jól értem, ugyanezt mondod te is. Akkor mi is ezzel a baj?

Momentán a liberális eszme éppen a szélsőségesen antixenofób irányt erőltetik, ami minden, csak nem középút. Amúgy a fegyver nélküli megszállás sem középút. Középút az, amikor évente jön 12 ember azzal, hogy az országa titkosszolgálata kergette, de eddig úgy tűnik, ő szaladt gyorsabban, lehetne-e itt leülni egy padra, s meginni egy pohár vizet. Persze, lehet, örömmel, pihend ki magad komám! És persze tudja igazolni, ki ő, nem felejtette el a születési dátumát, vannak iratai, a határátkelőn jelentkezik, hogy a kérelmét elbírálhassák. Türelemmel vár, nem balhézik, megbecsüli a segítséget, behúzza fülét-farkát, nem pedig a nemzetközileg ismert gesztussal jelzi, hogy nektek, őslakosoknak végetek, meg fogunk ölni titeket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Momentán a liberális eszme éppen a szélsőségesen antixenofób irányt erőltetik, ami minden, csak nem középút."

A liberális eszmének is vannak fokozatai. Te ebből a szélsőséget látod csak, mert a közepét nem veszed észre, mert nem hangoskodik, nem vonja magára a figyelmet. Ugyanígy az autoriter eszmének is vannak fokozatai, sokan ebből csak a szélsőséget látják meg.

"Türelemmel vár, nem balhézik, megbecsüli a segítséget, behúzza fülét-farkát, nem pedig a nemzetközileg ismert gesztussal jelzi, hogy nektek, őslakosoknak végetek, meg fogunk ölni titeket."

A nagyon nagy többség ilyen, elég sok bizonyíték van rá. Az általad választott média viszont ebben a témában tudatosan szelektív és a szélsőséget tolja az arcodba, sokszor sarkítva, torzítva és tényeket elhallgatva, amitől te elkezdesz abban hinni, hogy ilyen a többségük, mert szinte csak azt látod. Ez egy létező pszichológiai jelenség, véleménybuborék a neve és úgy tudsz kijönni belőle, hogy tudatosan több forrásból informálódsz, amíg még képes vagy erre. Egy idő után ezek a reakciók rögzülnek és képtelen vagy befogadni tényeket, ahogy például a laposföld hívek se képesek egyértelmű bizonyítékokat befogadni arra, hogy a Föld nem lapos.

Azért nincs rendben az, amit mondasz, mert nem érdekel, milyen a többség. Ha csak egy ilyen is van közöttük, akiről beszéltem, az kockázat, tehát ne jöjjenek! És van legalább egy. Továbbá ez mennyiségi kérdés, cseppet sokan jönnek, ráadásul nemes egyszerűséggel ide szállítják őket ingázó hajókkal. Jegyzem meg, ha valóban a tengerbe fulladástól megóvás lenne a cél, Líbiában is partra tehetnék őket. Az is szárazföld, sokkal inkább hasonlít az eredeti élőhelyükre, mint Európa.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Azért nincs rendben az, amit mondasz, mert nem érdekel, milyen a többség. Ha csak egy ilyen is van közöttük, akiről beszéltem, az kockázat, tehát ne jöjjenek!"

Az a baj, hogy ez egyszerűen hangzik, de ez nem így működik és soha nem vezetett jóra személyeket pusztán azért elítélni, mert egy rajtuk kívülálló jellemző alapján egy csoportba teszed őket.

Élni életveszélyes, annak is van kockázata, hogy átmész az zebrán és elütnek annak ellenére, hogy elsőbbséged van, ráadásul ennek nagyobb kockázata van, mint annak, hogy egy fanatikus vallási merénylet áldozata leszel, mégse akarod betiltani az autók importját, legalábbis eddig semmi erre utalót nem írtál. És sajnos ebből is látszik, hogy neked nem a _kockázattal_ van bajod, hanem egyszerűen szélsőségesen xenofób vagy.

A xenofóbia nem öncélúan jön, hanem részben a kockázat miatt, részben érzelmi kérdés, részben kollektív tapasztalat. Ilyetén módon egyébként az előítélet sem rossz, csak a liberálisok valamiért úgy állítják be, mintha az lenne. Az előítélet egy kollektív tapasztalat. Annyi történik, hogy összefüggéseket keres az agy viselkedésminták és jellemző tulajdonságok között, majd ezeket összeköti. Nyilván ez valószínűségi dolog.

Ha teszem azt, megtámad egy medve, akkor tudod, hogy az, ami nagy, barna, karmai vannak, veszélyes rád. Innentől kezdve nem érdekes, hogy éppen van egy baromi békés medve az erdőben, ha puskád van, az a racionális viselkedés, ha lelövöd, mert az esetek jelentős százalékában egy ilyen találkozóból vesztesen fogsz kijönni. De a minimum az, hogy kerülöd a találkozót még akkor is, ha az a konkrét példány bűbájos, békés.

Itt vétik el a liberálisok a magyarázkodást, ezért teljesen felesleges azzal jönni, hogy az általánosítás rossz dolog, meg hogy minden csoportban van egy-két nagyon normális, segítőkész arc. Lényegtelen, mert mint mondottam, a túlélésed egy valószínűségen múlik, arra pedig az általánosítás és az előítélet egy nagyon is alkalmas metódus, hogy kiszűrd a számodra *vélhetően* veszélyes elemeket.

Amúgy, ha rajtam múlna, a gazdasági járművek kivételével bizony kitiltanám a gépjárműveket a városból, mert egyfelől felesleges kockázat, környezetszennyezés, a lakókörnyezet élhetőségének rombolását okozzák.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Innentől kezdve nem érdekes, hogy éppen van egy baromi békés medve az erdőben, ha puskád van, az a racionális viselkedés, ha lelövöd, mert az esetek jelentős százalékában egy ilyen találkozóból vesztesen fogsz kijönni."

Ez nem jó példa. A jó példa az, hogy ha vadlovak közül ezerből egy vad marad, akkor kiválogatod azt az egyet és a maradék 999 lovat használni tudod. A te módszered az, hogy ha volt egy vad ló, onnantól kezdve mindegyik lovat leölöd és az emberiség soha nem tanul meg se lovagolni, se haszonállatként használni a lovat...

"Az a bökkenő, hogy nem 150 afrikai bevándorló szívsebészre jut egy anlfabéta."

Korábban még azzal volt bajod, hogy meg akar ölni. Abból pedig több százezer közönséges emberre jut egy-egy, akit ráadásul ki is lehetne szűrni, ha rendesen végeznék ezt a szűrést. Turistaként se szabad beengedni senkit? Mert a turistákat kevésbé ellenőrzik például.

"A másik, hogy nem akarom semmire sem használni őket, nem akarom, hogy itt legyenek."

Hozzá kell szoknod, mert esélyes, hogy betegként az orvosnál találkozni fogsz arab és néger kinézetűvel is, aki meg akar gyógyítani.

Értem, inkább meghalsz. Szíved joga, bármikor dönthetsz úgy, hogy visszautasítasz egy kezelést lelkiismereti okokból.

Csak ne vedd el a döntés szabadságát azoktól, akik esetleg élni szeretnének és nem utasítják vissza egy itt tanult, tíz éve itt élő, magyarul tökéletesen beszélő szenegáli orvos kezelését.

Mármint, ha a döntés szabadságát kicsit is komolyan gondolod. Mert eddig az jött le, hogy mindenkinek az legyen az egyetlen opciója, amiről úgy gondolod, hogy csak az a jó.

Nem mindegy, mert nem szeretném, ha be lenne kötve a szemem, miközben bizgerél valami fém tárggyal. Meg aztán kifogástalan magyarsággal magyarul beszéljen velem, ha nem nyíltan fogalmazok, értse meg, hogy szemérmesség vagy privacy miatt teszem, s attól még menjen át számára az információ, s helyesen kezeljen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Persze, és ha véletlenül nem találkozom a feleségemmel, akkor egy másik nővel fogadtunk volna örök hűséget egymásnak. Tehát igazából teljesen rendben lenne, ha azt a másik nőt dugom, hiszen akár ő is lehetett volna a feleségem, nem?

Ha valaki az összetartozást nem érzi, annak felesleges magyarázni. Csak azt nem értem, hogy miért fáj nekik hogy mi viszont szeretjük a nemzetünket, szeretünk összetartozni, és szeretnénk a saját közösségünkben élni? Akit nem köt ide semmi, az menjen nyugodtan, én nem tartok vissza senkit. De ami az országunkban történik, azt hadd írja elő az, aki kötődik ide! Mi nem vagyunk világpolgárok. Nekünk ez az egy hazánk van. És ha ezt a bevándorlók átveszik és a maguk képére formálják, akkor nem lesz hazánk. Elveszítjük. Kisebbségi létbe kényszerülünk egy merőben idegen kultúrában. És ezt többé visszacsinálni nem lehet, ha egyszer elveszítettük. És nekünk ez fontos.

Ha muszáj lenne, a környező országokba még be tudnék illeszkedni, mert azok hasonlóak. Mind a gondolkodásuk, mind a külsejük hasonló. Engem megtűrnének, a gyerekeimet már talán maguk közé valónak elfogadnák. De egy afrikai-közel keleti kultúrával teljesen inkompatibilis vagyok, abba nem tudok beilleszkedni. Az afrikaiak a gyerekeimet sem fogják közéjük valónak elfogadni. Na, ez a különbség az Európán belüli és a távoli migráció között. Ez tényleg felfoghatatlan, vagy szándékosan mosod össze ezeket a dolgokat?

Egyébként meg az evolúciós pszichológia azt is megmagyarázza, hogy miért alakult ki ez az "oktalan" kötődés a közösségünkhöz, sőt azt is, hogy miért vezet sikerre ez a fajta működés. Ezért aztán nem vagyok hajlandó a nemzet szeretetét bugnak tekinteni.

nagyon nem vagy kepben Mo-rol.. :D
a monarchiaban legalabb 1 de sokszor 2 nyelven is tudtak az emberek.
A mi telepulesunkon szlovak kisebbseg van.
en meg hallottam amikor a szomszed oregaszony totul beszelgetett a ferjevel aztan elkezdett magyarul karomkodni.

en elhiszem hogy neked a kadari, bezarkozo magatartas szimpatikus volt.
Azt hazudtak neked a vilagbol amit akartak, mert nem tudtad ellenorizni.
Most azert az orbani hirados hazugsagok gyorsan lebuknak, mert egyreszt tobben tudnak idegennyelvet, masreszt konyebben utana tudsz nezni.

Az meg kulon vicces, hogy pont egy IT forumon kell ezt magyarazgatni, hogy a szakmai fejlodeshez legalabb 1, de 2 idegennyelv szukseges manapsag.

Te most siman kijelentetted hogy a nem vagyok magyar? Mi alapjan b*szodalassan? Magyarul volt az elso szavam, ezen a nyelven almodom, valoszinuleg ezen a nyelven lesz az utolso szavam, es magyarnak tartom magam. Ameddig a csaladfamat ismerem is magyar volt. Es? Honnan tudod hogy nem magyarokkal szeretek leginkabb beszelgetni? De veled ellenntetben en nem hiszem hogy magyarok fujjak a passzatszelet es a magyar nemzet a vilag kozepe.. Inkabb ellenkezoleg ocsem... Ha jobban korulnezel a vilagba ket orszaggal arreb mar csak Puskas Ocsit es ujabban ezt a felcsuti bohocot ismerik... Ez utobbit nem feltetlenul pozitiv megvilagitasban... Van lakasom Magyarorszagon es elek is benne gyakran es sokat... Hozzajarulok az orszag GDP-jehez is bar igaz a mocskos nyugati imperialistak penzet koltom otthon... Es vannak meg magyarok akik hasonloan gondolkodnak es bennunket is osszekot valami... De engem mas emberekhez is kot valami - elsosorban a humanizmus... Bocs de en humanoid vagyok elobb es magyar csak utana... Newsflash: - Te is ...
Pont az ilyen rovidlato bezarkozo szemletteol lesz az orszag egy xeonofob sotet tocsa ahol mindenki retteg vagy irigykedik a masiktol. Rohadtul felduhitett es barmennyire is szeretned magad onjelolt "magyarmeghatarozonak" tartani nem jelentheted senkire ki hogy kicsoda...
Van egy ismerosom, szulette egy kisfiuk es nem magyarul kezdett eloszor beszelni - azota hazakoltoztek es otthon elnek a gyerek magyar ovodaba jar es Botond a neve... De az apukaja fekete es gyerek is felver... Gondor haj stb... A Botond nev eleg magyar neked - ot tarthatjatok -TI MAGYAROK - igazi magyarnak b*szki?! vagy ot a Dunaba kell loni mert szenneyezi a tiszta osi Arpad veret?

"fickónak próbáltam visszaadni egy elejtett SIM-kártyát az Astoriánál. Megvetéssel rám nézett, s annyit mondott, az nem kell neki. Akkor esett le, hogy nem elhagyta, hanem eldobta"

Azt tippelném, hogy lopta a telót és kártya nélkül akarta eladni, mert úgy kevésbé forró.

Ezt nem tudom. Semmi sem kizárt. Az sem, hogy csak a nagyobb, kártya méretűből kitörte a kicsit, s az csak a „héja”, tehát a külső műanyag volt. Erre a részletre nem emlékszem, jó pár évvel ezelőtt történt. Igazából csak az a mentalitás bosszantott, hogy szemetel, miközben az Astoriánál vannak kukák. Ráadásul mennyire megalázó, hogy jóhiszeműen segítenék neki, majd lényegében a csicskájaként a szemetet szedem utána. Szóval emelte rendesen az előítélet rátát nálam a négerekkel szemben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A te elképzeléseid szerint 20-50 év múlva nem lenne semmilyen Magyarország.

"Ezert megyek el.."

"Erdelyi vagyok, voltam "bozgor" Romaniaban es "roman" Magyarorszagon pusztan csak azert mert mindket orszagban"

Tőled ez a vándorlás nem áll messze. Ahova mész, onnan mikor fogsz továbbállni?

--
trey @ gépház

"Miert kell _nemzethy_ szinure festeni mindent - a gyerekeknek miert nem lehet elfogadast es nyitottsagot tanitani "

Mindig jókat kacagok azon, amikor valaki a nyitottságról és a toleranciáról magyaráz, miközben épp valami ellen kampányol a mondata másik felében. Miért nehéz tolerálni a piros-fehér-zöldet?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tehát azért, mert valamit máshogy gondol valaki, már gyilkos, rasszista és erőszakos. Nem gondolod, hogy picit egysíkúan nézed a világot?

Esetleg lehetnél egy picit nyitott is arra, hogy megismerd a másikakat és, hogy nekik mit jelent az, hogy valami nemzeti.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

a felsorolas nem a konkret dologhoz lett szabva. altalanos bullshit hogy pl. a "liberalisoknak" toleransoknak kell lenni.
az ha valaki eroszakosan akarja a sajat pl. nemzeti felfogasat rameroltetni, meg akarja mondani mit gondoljak, hogy erezzek azzal
nem kell toleransnak lennem. elkuldon a fenebe roviduton.
A nemzeti erzes, a vallasi meggyozodes es meg van par ilyen dolog, szemelyes. ameddig megismerteni akarod a sajatodat addig ok.
amikor viszont elvarod, hogy ha te igaz magyar vagy akkor neked fajjon az a kurva triatlon(sic), nah az mar nem.

Tudod, az a szép, hogy megy itt a papolás a toleranciáról meg az elfogadásról, amikor meg én is kérek toleranciát és azt, hogy hagyják békén a kultúrámat, akkor megkapom, hogy egy erőszakos, gyilkos (lol?), rasszista náci faszista gyökér vagyok és ne várjak el viszonzásképp semmiféle toleranciát. Holott még csak nem is kérdezte senki, hogy számomra mit jelent az, hogy valami nemzeti, de már a saját prekoncepcióit mindenki jól tudta puffogtatni.

Még te sem kérdezted, de már szabod itt a feltételeket és jössz a Trianonnal.

Tapasztalataim szerint a legtöbb magát toleráns, liberális haladó gondolkodásúnak valló nagyjából ugyanolyan fasisztoid hozzáállást tanusít, mint az általa szarba se nézett "nácik" és a saját felsőbbrendűségében való meggyőződése miatt észre se veszi ezt. Ugyanolyan prekoncepcionális hozzáállással képesek másokat megbélyegezni, mint a "rasszisták" a cigányokat. De azért legyünk toleránsok.

Na ez a kurva szánalmas.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ismerd meg szep magyar nyelvunkent ha mar itt "papolsz" a nemzeti dolgokrol.
tolerancia nem egyenlo elfogadas.
Ki nem hagyja beken a TE kulturadat?
Trianonnal nem en jottem, ebben a topikban volt hogy akinek nem faj trianon az nem magyar.

Az erzekenysegedhez meg kulon gratulalok, ha esetleg gyakorolnad, hogy nem te korulotted forog a vilag talan konnyebben viselned el.
Latod en leszarom hogy fasisztoidozol, mert tudom hogy nem rolam beszelsz. :DD

Külön dolog tolerálni és elviselni, hogy a csapból is az folyik. Tudod, amit mindig szoktatok mondani, hogy "bárki lehet buzi otthon, de ne prájdoljon" (ami egy vitatható, de védhető álláspont), csak a melléknevet és az igét kell cserélni...

Szerk.: csak hogy világos legyen. A fasznak kellett Nemzethhhy dohányboltokat csinálni, ha már le akarták nyúlni azt a piacot, csinálhatták volna Állami dohánybolt néven. És lehetne Állami dohányellátó. És... ugyanez lenne, csak akkor nem mehetne a kommunikáció, hogy milyen kurva nemzethyyyek vagyunk, mindenhol, mindig (Ner, Nemzethyyy Konzultáció, Nemzethy kisfaszom stb.).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az én esetemben úgy, hogy a nemzethyyy kifejezéssel semmi bajom nem volt, amíg nem jött a nem zeteskedő kormány és ki nem sajátította ezt a szót. Mert van egy pont, amikor a nemzethhy együttműködés rendszerében a nemzethy dohányboltba bemenve a nemzethy dohányellátótól kapott cigit megvéve és tudva, hogy megyek tovább ügyet intézni mondjuk a nemzethyy kömművekbe, akkor elfog a hányinger, ha meglátom a nemzethy szót, mert az aktuális kormány fogta és kisajátította ezt a kifejezést, és ebbe burkolva építgeti a maga kis kommunista rendszert idéző intézményrendszerét (komolyan: helyettesítsd be a fenti mondatba az "állami" szót és megkapod az átkos intézményrendszerét... de ez nemzeti, úgyhogy biztos jó).

Alternatív javaslat: mivel ezt már a fidesz elbaszta nektek, ha a hazához való ragaszkodást akarjátok kifejezni, használjátok ezentúl a ghafhaédfljkvhdfsaékljvbhdsfag kifejezést. És máris más lesz a fogadtatása, mert nem ez a trágya jut mindenkinek róla először az eszébe. (bár ha a ghafhaédfljkvhdfsaékljvbhdsfag is azt fogja jelenteni, hogy a ghafhaédfljkvhdfsaékljvbhdsfag-sok jól megmondják, hogy ki ghafhaédfljkvhdfsaékljvbhdsfag és ki nem az, akkor sokkal előrébb nem vagyunk, de legalább nem kell hánynom a szó hallatán)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Igen. Pontosan.

Jelenleg, lássuk be, nincs _semmilyen_ jelentése a nemzeti szavunknak: milyen a nemzeti dohánybolt? Sima dohánybolt (másmilyen ugye nem is lehet). Milyen a nemzeti közművek? Ugyanolyan, mint a többi. Milyen a nemzeti együttműködés rendszere? Kurvára nem működünk, együtt meg különösen (jó, itt speciel jelentésmódosító...). Ha mindenre ráaggatod, hogy nemzeti, akkor semmi nem lesz az, a szó pedig elveszti a jelentését vagy felvesz egy új jelentést (jelen esetben: "olyan területhez tartozó dolog, amit a fidesz már tönkretett"...).
Anno a 2000-es évek elején a polgár kifejezést nullázta ugyanígy a fidesz, akkor minden polgári volt. Nagyjából ki is kopott a nyelvből teljesen, pedig volt egy pre-fidesz jelentése, amire a mai napig lehetne használni...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A szavak kisajátítását éppen te kezdted azzal, hogy minket akarsz rábeszélni, hogy használjunk helyette valami mást :-). A Fidesz egy szóval sem mondta hogy a köznyelvben tilos volna dolgokat nemzetinek nevezni. Néhány dolgot nemzetinek neveztek, ami nekik úgy tetszett és kész. Ezzel engem semmiben nem korlátoztak a szóhasználatomban. Ellentétben veled, aki meg próbál győzni, hogy ezekután ne használjam a nemzeti kifejezést.

Szerintem a Fidesz értelmezésében ez a globalizált világ törtetése elleni fellépés. Amikor azt mondja, hogy nemzeti, akkor azt fejezi ki, hogy nem globális, nem multinacionális, hanem regionális, magyar, állami. Mivel az erős államnak feladata a törvényalkotáson keresztül a szabályozás, az állampolgárainak védelme az egyenlőtlen küzdelemben. Ezért létezik Fogyasztóvédelem, NÉBIH, GVH, s ezért fontos, hogy az alap, mondhatnám, stratégiai szolgáltatások állami kézben maradjanak. Ne feledd, az állam alkotói mi, állampolgárok vagyunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem ebből az jött át, hogy téged zavar az, hogy a kormányunk elinflálja és eltorzítja a nemzeti szó jelentését, majd utána azt látom, hogy vígan asszisztálsz hozzá, hogy azon jelentését használod, amit elítélsz, majd mikor szóvá teszem, hogy ez nem nemzeti, tovább erőlteted és szerinted nekem kellene igazodni.

Ha szerinted sem(?) ez a nemzeti, akkor miért asszisztálsz a Fidesznek a szó tönkretételében? Miért nekem kellene egy új szót használnom egy meglévő fogalomtársítás helyett és miért nem a Fidesznek kellene a megfelelő szót keresni vagy alkotni rá?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nagyobb esélyt látok arra, hogy a teljes magyarságot meggyőzzem még egy ilyen triviális hülyeségről is, mint a fideszt bármiről... :(

szerinted sem(?) ez a nemzeti

A nemzeti kifejezéshez egész sok jelentés társul attól függően, hogy kit kérdezel, onnantól kezdve, hogy locsemege módjára megmondod, hogy ki a nemzeti és ki nem; hogy karikás ostort csapkodunk bőgatyában (sry, nem jut eszembe a neve...) az alföld még a szokásosnál is lehúzóbb részén (sry, továbbra sem), ahol legalább egy híd van; azon keresztül, hogy még ki mersz tenni magadra egy nemzeti színű kokárdát és nem érzed ettől rosszul magad, csak azért, mert _valakik_ ehhez is többlet jelentést adtak; odáig, hogy "hát két éve a fideszre szavaztam, akkó én most már kurva nemzeti vagyok, nem kő semmit csinálnom". (és akkor még nem kevertünk bele nemzetközi politikát...)

Szerk.: és persze ezek _helyére_ kezd bejönni a "minden nemzeti, tehát semmi nem nemzeti" jelentés (jobb esetben, rosszabban a "már megint elkúrt valami a fidesz" jelentés).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Továbbra is a saját prekoncepcióid próbálod ránktukmálni és a Fideszes torzítást terjeszted, meg a saját sztereotípiáid hangoztatod.

Amúgy a Fideszes dolgot meg elég egyszerű megoldani: ignorálod. Dohánybolt az továbbra is dohánybolt, oszt' csá.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Persze, ignorálom, csak ha válogatás nélkül _mindenhol_ ignorálom a szót (a kontextusbeli jelentésétől függetlenül), akkor megint visszajutottunk oda, hogy megszüntettük a kifejezést. És a helyére kellene egy másik.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ugyanolyan hülyeséget javasolsz, mint a PC-huszárok. Attól, hogy cigány helyett romát mondunk semmi sem változik. Ha ugyanis nem megy át a szóval a jelentéstartalom, akkor felesleges volt, a jelentés átviteléhez marad a cigány. Ha meg átmegy, akkor ugyanabban az értelemben, ha úgy tetszik, s arra van igény, ugyanúgy pejoratív tartalommal jelenik meg a roma szó, mint a cigány, s akkor nem csináltunk semmit, sok hűhó semmiért. Kapott egy másik hangalakot. És?

Szóval jó lesz a nemzeti szavunk, közel sem mindenkinél devalválódott ez. Nálad igen, de ez nem is baj. Járulékos mellékhatás, hogy lehet, ezért szoksz majd le a dohányzásról. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> tomegsportrol beszeltem.

Ezt ugy kell erteni, hogyha nincs korulotted tomeg, akkor nem tudsz sportolni?
Mert akkor kb. csak a koncerten ugralas szamit annak...

Amit trey javasolt, annak kvazi nulla forint a belepesi koltsege egy evre vetitve.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

irtam mar..technikailag persze megoldhato mindenkinek a "sportolasa".
vesz 2000ft-ert egy kinai "sportcipot" es mindennap hazafut a melobol.

de nem veletlen hogy ez a mindenki szamara elerheto sport nem kozkedvelt.
a tomegsport celja a kikapcsolodas es jo tarsasgban torteno testmozgas.
es itt a 4 ember tengoziktol a sarkanyhajozasig sok minden belefer.
szerintem az otthon egyedul huzogatok egy gumikotelet nem igazan.

ok. majd szamonkerem a fideszes tobbsegu onkorit, hogy itt meg egy szakadt erdo vagy to sincs es emiatt a hup-on baszakodnak a tejfoloszaju kiscsokak velem.. :DD

attol meg hogy a te kornyekeden, meg trey kornyeke tele van ingyenes kondiparkkal, nalunk nincs.
azt pedig mar leirtam, hogy a futast hagyjuk mert egyreszt azt barhol lehet, csak nem mindenkinek valo.
a biciklizes videken meg olyan mintha a szegeny bottal kozlekedo oregembert akinek nincs kocsija ezert kenytelen a falu masik vegebe gyalog menni boltba azzal "gyanusitanad" meg, hogy o mindennap nordwalkingol..

orulj hogy olyan kornyeken laksz ahol tobb helyen is letesitettek ilyen tomegsportra alkalmas bazisokat.
ez nem altalanos!

Az, hogy 45 évesen még nem voltak komolyabb egészségügyi problémáid, egyelőre még nem az egyéni teljesítményed, mert a statisztikák szerint sem kellene, hogy legyenek:

http://www.webbeteg.hu/uploads/Sz%C3%BClet%C3%A9skor%20v%C3%A1rhat%C3%B…

(szürke az egészségben eltöltött évek száma)

A grafikonon láthatod, hogy az átlag alapján mikor várható, hogy komolyabb ismeretséget kötsz a magyar egészségüggyel.
Van mondjuk szűk 15 éved, addigra a gyerekeiden látni fogod, hogy mennyire versenyképes az oktatásunk (a kötelező erkölccsel, hittannal és hazafias neveléssel), illetve a szüleiden, hogy a szociális ellátások.
Lassan pedig nyugdíjba vonulsz, öngondoskodsz már, vagy dalolászva visszamentél az államiba?

Hallottam már ilyet, hogy javul a helyzet, itt is említik: https://index.hu/gazdasag/2018/06/27/kivandorlas_migracio_fiatalok/

De nem ez a baj, hanem ez: http://hvg.hu/cimke/munkaer%C5%91hi%C3%A1ny . Sok éves trend: https://index.hu/mindekozben/poszt/2017/01/30/a_gyarakban_durvult_a_mun… . Hogy a vándorláshoz köze van, az biztos, de hogy sok minden máshoz is, az is biztos. Nem értek hozzá, nem is szeretnék sokat belemagyarázni, álljanak csak itt a tények.

A munkaerőhiány európai szintű jelenség. Szerinted félbolond német kancellár miért akart milliós nagyságrendben bevándorlókat? Mert megesett a szíve a szegény szíreken? Lófaszt. Azért, mert köllött volna az olcsó, képzett munkaerő. Csak arra nem számított, hogy a beözönlők jó része analfabéta, megélhetési (gazdasági) migráns lesz, amelyik nem segíteni fogja, hanem potyautas lesz a szociális rendszerén.

Ők annyival vannak jobb helyzetben, hogy anyagilag megtehetik, hogy elszipkázzák Kelet-Európából a képzett munkaerőt. Ez nem az ország hibája. Ki az, aki komolyan gondolja, hogy Magyarországnak és Németországnak ugyanazok a gazdasági lehetőségei és eszközei?

--
trey @ gépház

Magyarországnak rosszabbak az eszközei, de ez kinek a hibája lenne, ha nem az országé (úgy a vezetésé, mint minden egyes lakóé is)?

Rengeteg írás született már arról, miért kevésbé hatékony a magyar gazdaság. És ebben fel szoktak jönni olyan dolgok, amikről a legfelsőbb szintű vezetés tehet, és nem a gazdasági lemaradottság miatt, hanem csak simán lehetne jobban csinálni kb. ugyanannyi pénzből. Egyik példa a romló oktatási színvonal (PISA tesztekkel szoktak példálózni, de van más is). Másik az urambátyám rendszer és kontraszelekció. Ha a közbeszt nem a hatékony cég nyeri, hanem a haveri cég, és ez rendszeresen előfordul, akkor nem lesz hatékony a gazdaság. Te is addig örülhetsz, amíg valami oligarcha nem vet szemet a cégedre vagy az ügyfélkörödre, mert akkor jaj lesz neked, vagy beállsz a sorba.

Vagy képzeld el, hogy te egy sportmezeket gyártó magyar cégnél dolgozol jó beosztásban, fényes jövő áll előtted, gondolhatnád. Egyszer csak valaki kitalálja, hogy mostantól 2Rule van, és ezt fogják nyomatni a legmagasabb szinteken is. Ezektől soha senki nem fogja számonkérni a minőséget, vagy az árazást (úgyis az adófizetők fogják összedobni). És akkor egész egyszerűen így jártál. Szerintem ezt ilyen nyíltan csinálni hungarikum.

https://magyarhang.org/sport/2018/08/01/talpig-turulban-amihez-masnak-e…
Legjobb cikk a 2Rule témában.

Egyébként szerintem sok szempontból igazságtalanul szidják a kormányt, tavaly és idén például vissza lett fecskendezve a hiányzó pénz az egészségügyből, azaz ennél több sosem volt költve rá. Alapvetően a hazafias neveléssel és a hitoktatással is egyetértek, gyakorlatban viszont elég körbenézni, mennyi álszentség és képmutatás lengi be az egyházak környékét, tuti mindenki tudna mondani a falujából (aki abban él) papot aki hirtelen épített patent kis házat vagy újított be autókat. Pár erős lélektani moralizálós filmdráma megtekintése és utána közös átbeszélése szerintem többet használna gyerekek erkölcsi fejlődésének, mint hallgatni ahogy valaki vizet prédikál. A közmunka program is egy előremutató kezdeményezés középtávon, mindenképp jobb mint az alanyi jogú segély vagy a valami szörny megoldás mint a kényszer rokinyugdíjazás a rendszerváltáskor.

Amivel hosszútávon problémák lesznek az sajnos pont az ami az ország eddigi problémáit is szülte. Rendszerváltásnál átmentett gazdasági érdekkapcsolatok, amiket előbb megkaptunk vörös színben, jó ideig maradtak is abban, most ugyan az szépen kiépült narancssárgában. Ahogy fentebb is sokan leírták, aki ezt megkerülve szeretne boldogulni az ha mákja van tud, más esetben végtelen eszköz áll rendelkezésre hogy lenyomják a bánatba... Teljesen vertikális hatalom struktúra és gazdasági érdek érvényesítés. Vidéken tuti ismeri mindenki azt a helyi nagyvállalkozót aki felvásárolta/hozzájutott az összes földhöz, nagy haverja a polginak, kapja a kövér hektárokért a szép kis dotációkat. Feudalizmus 2.0.

Aki lelép, akarata ellenére is megágyaz ennek a helyzetnek.

Mandiner, mint tény meg adat :D

Ha már a képek, amiket loptak az ENSZ adataira hivatkoznak, nézzük a tanulmányokat: 2015: http://www.un.org/en/development/desa/population/migration/publications…, 2017: http://www.un.org/en/development/desa/population/migration/publications…
A táblázatokat megnézve a két jelentés közti két évben 54.4 ezer ember emigrált...

Ez idő alatt: Belarus -3.9, Bulgaria 52.1, Czechia 28, Poland 21, Moldova -2.9, Romania 150 [ebben szvsz. benne van, hogy közben beléptek az EU-ba], Russian Federation 9, Slovakia 8, Ukraine 130 [ebben szvsz. benne van az orosz konfliktus]. Vagyis, nettó számokban (ha minden igaz csak Bulgária és Moldova lakossága kisebb a mienknél) _is_ csak két kelet-európai ország előz meg minket, és feltehetően mindkettő jó okkal.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tegyük hozzá, hogy semmi probléma nem lenne a kivándorlással - sőt örvendetes lenne, hogy terjesztjük a kultúránkat és génjeinket - ha meglenne egy egészséges 3 körüli reprodukciós rátánk. Akkor simán 15% is kivándorolhatna és még az sem fenyegetne demográfiai összeomlással. Jelenleg meg úgy áll, hogy kivándorlás nélkül is összeomlik egész Európa. Az alapprobléma tehát az, hogy nem születik elég magyar. Minden más ebből következik.

Ennél sajnos összetettebb a helyzet. Hiába születne sok magyar, ha a gazdaság növekedése nem tudja őket itthon tartani és produktív jövedelmező munkát adni nekik nem lesz belőlük adó és nyugdíjjárulék fizető állampolgár, hanem segélyre szorulva viszik a közpénzt.
Ráadásul a ma megszülető gyerek 18-25 év múlva lesz kereső és ezzel adófizető. Az ötven év körülieknek viszont most kellene már látni azokat a fiatalokat, akik majd a járulékukkal (a kötelező magánnyugdíj rendszert ugye felszámolták) fedezni kellene a nyugdíjukat - egyelőre nem nagyon látszanak.
Ha a gazdasági és politikai helyzet kedvező nagyobb kedvvel szülnek a fiatalok, ha nem akkor elmennek innen és külföldön fog megszületni a gyerek. Ezen a tényen felülkerekedni csak vasfüggönnyel és komoly diktatúrával lehet - lásd Ratkó gyerekek. Azt meg azért csak nem akarnánk.
Ennek alapján én inkább a hazai környezet megváltoztatásában látom a megoldást. Mikro szinten azt tudom tenni, hogy legalább az én környezetemben az emberek jól érezzék magukat.
Makro szinten a kulcs az ügyeskedés, adócsalás korrupció felszámolása, az oktatásba sok pénz beleöntése (és lelkesedés beletevése - gimnáziumi programozás szakkör, robotépítő verseny :-) ), leszakadó rétegek felhozása ...

Szerintem soha nem volt annyi ösztönzés, mint most:

- nagycsaládos adókedvezmények
- CSOK
- ingyen tankönyv
- ingyen étkeztetés minden gyereknek bla bla bla

Az utóbbi számomra olyan hihetetlen dolog, amit nem is tudok értelmezni. Mert mi ezekért a mi időnkben keményen fizettünk.

--
trey @ gépház

Még ezt is tudják szarul csinálni. Hiába eszik ingyen a gyerek, ha közben nem tudják fizetni a fűtést.

Jó, hogy próbálkoznak, de sokkal nagyobb rendszerszintű változásokra lenne szükség, aminek nincs jele.

"Give a man a fish, and you feed him for a day. Teach a man to fish, and you feed him for a lifetime."

Így is lehet nézni, de én arra gondoltam, hogy ha a gazdaság élénkítésén dolgoznának, és közmunka helyett valódi értékteremtő lehetőségeket adnának, akkor mindenki ki tudná fizetni a gyerek étkeztetését. De tudom, ez már kicsit naiv, nehéz szarból várat építeni. De ez így meg csak tüneti kezelés.

Ezzel azért van egy kis baj. Külön bünteted azokat, akik nem találták meg a megfelelő párjukat, pedig igényük ösztönösen nyilván volt rá. Ráadásul, akinek nincs gyereke, az nem remélhet családi segítséget idős korában, tehát éppen a gyermekteleneknek van szükségük nagyobb állami segítségre.

Azért elég demagóg dolog ezt a gyerek kérdést odáig degradálni, hogy dugni kell, aztán lesz gyerek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Volt rá? Miért épp a fejlett világban, az értelmiség köreiben a legrosszabb a szaporulat?
Ne mondjuk már, hogy azért fogyunk, mert lehetőségünk nincs gyereket csinálni. Ez az esetek 99%-ban nem lehetőség kérdése, hanem elhatározásé.

Mert két dolgot tehetsz: dolgozol, vagy dolgozol ÉS gyereket nevelsz, hát az utóbbi nyilván leköti egy csomó energiádat.

Sajnos a mai önző világban én azt látom, az emberek azért nem akarnak gyereket, mert ezt az energia befeketetést nem akarják vállalni. Elég nehéz is, amikor a mai társadalam nem is hagy időt, hogy a gyerekeddel legyél (Mo. különösen jó példa ebben, gyerekeket már ugye du. 4-ig benntartják az iskolában, stb.).

Így aztán a szülő-gyerek kapcsolat is sokszor olyan amilyen, és a gyerekek meg lazán faképnél hagyják a szüleiket. Így kinek kell?

A gyerekvállalás nem csak társadalmi felelősség, hanem egyéni is. Mert a te nyugdíjad pont abból lesz, amit majd ő kitermel. Itt megint betör a "szociális állam", ami "segíti a rászorulókat", és mindenkinek megadja ugyanazt a nyugdíjat.

Én nem tudom elfogadni, hogy valaki, aki gyereknevelés nélkül, felelősség, teher nélkül végig élte az életét, ugyanolyan nyugdíjat kapjon, mint aki felelősséggel, tisztességgel felnevelt 1-2-3 gyereket, akik aztán hasznos tagjai lettek a társadalomnak. Ez egy óriási munka, és ezt valahogyan díjazni kell. Nem szétkenni az egyéni felelősséget társadalmi szinten, hanem meghagyni ennek egyéni vonzatát.

Nyilván én csak az elvről beszélek, nyilván egy törvényben ki kell térni a spec. esetekre is (akinek nem lehet, vagy mondjuk közben meghalt a párja, stb.).

Ez az egész sokkal szerteágazóbb probléma, de erről nem beszél senki. Sem itthon, sem külföldön. Mert alapvetően mindenkinek jó így, a gazdaság pörög, a fenntarthatóságra meg tesz mindenki.

Keleti hatar melletti falubol, felarvakent most roppant onzonek erzem magam, hogy nem csinaltam 6 gyereket a 10m2-es kiskonyhaba.

Szerettem volna eselyt hogy kepezhessem magam. Nem kaptam, emiatt sok ido volt elindulni.
Szerettem volna sok gyereket, komolyan. Csak egy van, jon a kovetkezo, tobb nem lesz a korunk miatt.

A 0 lehetoseg ellenere joval tobb adot fizetek mint az atlag, es sokkal tobbet lapatolok a GDP-be mint az atlag. Szivesen.

Legyen ennyi eleg, ne kelljenek a kolkeim. Egyetemre mar Svajcba fognak menni.

Nyugdij meg nem erdekel. Ha keves is lesz, akkor is 3-4x annyi lesz mint az atlagnak. Ha en ehen doglok akkor az orszag 90%-a mar ehen doglott elottem.
____________________
echo crash > /dev/kmem

> Csak egy van, jon a kovetkezo, tobb nem lesz a korunk miatt.

Nem tudom, hogy csak a flame miatt irod. De a technologia tart mar ott, hogy lehessen.
Csak meg most szules utan kapcsoljatok, mert aztan tenyleg keso (ha tenyleg a kor az egyik ok).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kell segitseg a technologiatol szerencsere, egyszeruen csak ugy erezzuk hogy korban tul messze lennenk mar egy harmadik kiddo-tol. Bar lehet csak mi erezzuk igy. Asszonykam kb. 36-37 lenne a 3. szulesnel. Upsz, ez minden nonel confidential, meg jo hogy nem hupperkedik :)

Ja, es nem a CSOK miatt sokasodunk, nem veszunk fel semennyit.
____________________
echo crash > /dev/kmem

off

De hiszen szinte gyerek még! Nem vádoltak még pedofíliával? ;) (Nem támadás részemről, félre ne értsd. Amikor én írtam időbeli kifutásról, én az 50-es életévek 60-hoz közelebbi végére utaltam, s ebben a kontextusban trollkodom most. Amúgy nem magamról van szó, azért ennél fiatalabb vagyok.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És akinek nincs szülőképes korban a párja? Amúgy mondom, akinek gyereke van, az az állami nyugdíjon felül számíthat a gyermekeire is, akinek meg nincs, az nyilván nem. Tehát a gyermekesek alapból előnyben vannak, ezt tovább domborítani nem volna helyes. Továbbá a gyermektelenek adójából is támogatják a gyermekeseket a különféle állami ösztönzőkkel, tehát akinek nincs gyereke, az hozzájárul a gyermekesek gyermekeinek nevelési költségéhez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azert az allam is tehet rola masszivan, hogy egy csomo gyerek nem szuletik meg.
Az egesz tamogatasi rendszer visszas. Alapvetoen a tamogatasok kimaxolasara van mindenki berendezdkedve.
Ezt sikerult meg identol megfejelnie az allamnak azzal,
hogy akit az allami intezmenyek nem vallalnak (mert necces), azokat abszolut nem is tamogatjak (a gyogyszereket. Probalkozasonkent olyan 1MFt-rol beszelunk).

Ha en lennek a kiraly,
akkor kotelezove tennem minden magyar allampolgar szamara a 20 eves korban a sperma fagyasztast, es a petesejt fagyasztast is.
A problemak jo resze megszunne. Jah es elhajtanam, mint a magzatvizet a jelenlegi intezmenyeket. Egytol egyig.
Idohuzo mind. Aki problemas (nem lehet gyereke) annak fel even belul a vegere kellene jarni, es megoldani. Vagy igy, vagy ugy. Tobb ismerosom is van, ahol ez 8(!) eve huzodik.

8 ev az kurva sok.

Lehet papolni, de minden tamogatas ugyanilyen visszas. A CSOK is ilyen semmilyen. Az epitoanyagot, vallalkozoi dijat az egekbe tolta, azt valos teljesitmeny nincs mogotte.

Kulon neked irom trey: egy mai komuves 1MFt-ot ker/honap. Ha neked szamla kell, akkor +27% afa, es csinalj ceget, mert neki erre nincs ideje, es millio mas munkaja van, szoval ne legyel problemas.
Egy kicsit tekints ki a buborekodbol. En elhiszem, hogy jo itt lenni, en elhiszem, hogy konnyu itt boldogulni. De ez nem az allamapparatusnak koszonheto. Amikor egy onkormanyzati jegyzo kiirja, hogy havonat 1 nap rendel masfel orat, es nyaron mit kepzelek, o nyaral, akkor nekem ne mondja senki, hogy az allam ertem van.

10 millio irigy orszaga vagyunk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"kotelezove tennem minden magyar allampolgar szamara a 20 eves korban a sperma fagyasztast, es a petesejt fagyasztast is."

A petesejt fagyasztásról már bebionyosodott, hogy nem működik. Az esetek nagy részében hiába lenne működő petesejt, ha a rendszer többi része nem működik. A petesejt fagyasztás maximum arra jó, hogy téves biztonságérzetbe ringatja a nőket és ezáltal még nagyobb bajba kerülnek a végén. Sokkal inkább arra kellene törekedni, hogy fiatalon váljanak a nők először anyává. 17-25 éves koruk között volna ideális.

Pl: Women 'need to know egg freezing risk' - https://www.bbc.com/news/health-45095961

Idézet: "They add that the survival rate of the frozen egg using the new vitrification method was 85%, with pregnancy rates of 27%"

Nemrég volt egy szívszorító történet egy nőről (sajnos nem találtam meg Nektek), aki több próbálkozáson ment végig, és végül az utolsó lefagyasztott petesejtje sem maradt meg.

Valóban jó ötlet egy ilyen módszerrel hitegetni és további halogatásra ösztönözni az embereket?

Tehat azt akarod mondani, hogy mivel nem 100%-os a felolvasztasi rata es a megtermekenyites utana, ezert nem jo semmire?

Ha ket stimmulalast megcsinalnal egy 20 eves lanynal, az kb. 20-25 petesejtet jelent. Abbol meg 20%-os sikeressegnel is lenne 5-6 embrio.

A legtobb "problemas" 28-38 eves nonek 20 evesen lehetett volna gyereke.

Nem hiszem, hogy az a jo modszer, hogy mindenki 17evesen mar anyuka. Egyszeruen nem az a tarsadalmi norma (tanulas, karrier, onmegvalositas).

Anyagilag kb. ugyanott lennel (fizeted a nagyreszt sikertelen kezeleseket 40+-os noknel vs. nagyiparban fagyasztasz evi 40k petesejtet)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Talán nem az a magyar állam számára a legfontosabb szempont, hogy minden igazságos legyen, hanem az hogy fennmaradjunk. Én legalábbis pragmatikus ember vagyok és szeretem a célból levezetni a szükséges tetteket.

Egyébként meg simán igazságos is volna, ha megnézed, hogy egy gyerek felnevelése mennyi erőfeszítést és pénzt kíván, gyerekek nélkül gyerekjáték idős korra előtakarékoskodni.

"miután április 9-én a szokásos URL forgalom helyett tömegesen külföldi állásajánlatokat nézegetett a komplett IT"

Aha, meg fel California elkoltozott Kanadaba amiert megvalasztottak Trumpot. Hanynak is sikerult vegul kozuluk elkoltoznie?

Mas nezni, es mas el is jutni egy interjuig. Hirtelen felindulasbol a nem tetszo valasztas eredmenye miatt raneznek par ajanlatra, aztan lenyugodnak es megelnek otthon vigan, ahogy eddig. Ez tortent a tobbseggel.

Mindigis Magyarországon éltem, sosem akartam elköltözni. Emellett mostanában egyre optimistább vagyok a jövőnket illetően. Ha esetleg költözök valamikor, akkor is a Kárpát-medencén belülre az biztos.

Őszintén? Hidegen hagy ez a 16. századi marketingeszköz. Le se szarom mi van a plakáton, hogy őszinte legyek, nekem plakátvakságom van.

A cégünk bejáratával szemben van két óriásplakáthely. A cég vezetése - egyébként tök jópofán - kiíratta rá a cég fennállásának x. évfordulójára, hogy köszönet a dolgozóknak az elmúlt x évért, nélkülük nem jött volna össze. Asszem két hétig volt kinn. Én egy hétig jártam el alatta minden nap, nem vettem észre. Ha a munkatársam nem mutatja meg ebédidőben mi van rajta, észre sem vettem volna.

Ki mondta, hogy ezeket a szarokat olvasni kell?

--
trey @ gépház

A struccpolitika az lenne, ha nem lennék képben a dolgokkal. Az egészséges egyensúly megtalálása és teljes érdektelenség két különböző fogalom.

Én nem állítottam, hogy nem követem a történéseket. Mindennek megvan a helye és a mennyisége.

De amikor azt látom, hogy emberek TV műsorokba emelt díjas hívásokban kiabálják ki a személyes bánatukat egy olyan embernek, akit szemmel láthatóan untat a dolog, aki több milliós fizetéssel "együttérez" velük, akkor az egyszerre rémít meg és vidít fel. Aki ennyire belelovalja magát, azt már problémásnak érzem.

--
trey @ gépház

"Ki mondta, hogy ezeket a szarokat olvasni kell?"

a, nem működik, az erre a célra kifizetett milliárdok feleslegesen kidobott pénzek
b, te egy különleges személyiség vagy, akin nem működnek ezek a marketing eszközök, amelyek mindenki másra hatással vannak
c, működik, csak nem veszed észre

Szerintem a c, lesz a helyes megfejtés.

Azért azt megvan, hogy Magy.o.-n durva történelmi okai vannak a "multikulti"-hoz való általad is, - és a saját bőrödön is, - érzékelt "hozzáállásnak". Az állampolgárok 1000 éve kevert nemzetiségűek, ennek ellenére, - v. éppen ezért is, - a mindenkori regnáló hatalom mindig megpróbálta kijátszani az "oszd meg és uralkodj" kártyát.

Mostani politikai hatalom 170 éve Kossuth után az első, - amelyik saját jól felfogott érdekében is, - végre a magyarság összetartásáért dolgozik. Semmilyen hatalom nem képes a területén élő "mindenkiért" dolgozni. Az minősíti a tevékenységét, hogy milyen széles réteg érdekeivel találkozik pozitívan a munkája egy nemzeten belül. És kár jönni a naiv, Meszaros L. és a többiek korrupciójával, "tolvajlásaival", mert mindenkinek tudnia kell, hogy egy kapitalista elven felépülő országban (is!) a hatalomgyakorláshoz pénzre és pénzre van szükség, (akár a háborúhoz). Ha nem lennének akármilyen nemzeti "feltőkésítések", a nyugati globalizált tőkés réteg "kiválóságai" kenyér nélkül felennék ezt a tízmilliós országot.

Egy hatalom mindig rendelkezik elnyomó funkcióval, és gyakorolja is azokkal szemben, akik ellene "nyomulnak". Pl. most sorossal vagy a jelenkori népvándorlással szemben is. Mindenkor és minden körülmények között. (Nem sokáig lenne hatalma, ha nem így tenne. - Igyekezni kell a fősodorban élni és dogozni, nem a hőzöngő, külföldről támogatott ellenzéki kisebbség sorai között "álmodozni". Ha hosszabb távon, - a "rengetegszer több pénzzel", amit erre fordítani tudnak, - nekik lenne igazuk, az lenne az igazi katasztrófa a magyarságnak, akkor kellene csak igazán kezdeni menekülni az itt élőknek.)

Meg lehet csinálni, hogy lehajtott fejjel elmész az összes fent említett dolog mellett, egészen addig, amíg valamelyik húzásuk nem lesz számodra vagy egy családtagod számára húsbavágó. És tenni ellene, hangoztatni a roszallásodat máris ellenforradalmársorobérenchazaáruló státuszba tesz. Nem azt mondom, van pár ország még ahol ennél jóval durvább a reakció, de várjuk ki a végét. A magyar igen birka nép, amikor a fekete autó, csengőfrásszal járta az éjszakát, sokaknak az is jó volt, amíg félre tudtak nézni, majd csak jobb lesz alapon.

Attól, hogy elzárod magad az információ elől, ahelyett hogy szembenéznél vele és helyén kezelnéd nem túl jó megoldás. Végülis ha nem nézegetem a syslogot, akkor a rendszerem is tök stabil és gond nélkül üzemel bármikor.

Ha nem a suttogó propagandát nézem, hanem a körülöttem élő embereket, akkor azt látom, hogy _mindenki_ legalább olyan jól él, mint a Fidesz előtt. Ismerősi körömben senki nem csúszott le, senkivel nem basztak ki. Pedig van egy rakás "balos" ismerősöm is, aki szidja a Fideszt, de valahogy nekik is egész jól megy a soruk, csak a fékek és ellensúlyok hiánya aggasztja őket. Szinte mindenki prosperál, házat épít, gyerekeket szül. Mindenkinek jut nyaralásra ideje és pénze is. Van olyan is, aki ezekben az években jött rá, hogy bevállalja a harmadik gyereket is. Ráadásul nem a CSOK miatt, mert sehogy nem tudják kihasználni. Egyszerűen olyan a korszellem, hogy mindenki erről beszél, végre elfogadott és normális lett a háromgyerekes "nagycsalád" (ami valójában még nem nagy, csak éppen normális).

Hallok én is olyat, hogy valakiket tönkretettek, de ezek valahogy mindig harmad, negyedkézből jövő információk, amikkel szemben hadd legyenek már kételyeim.

A csengőfrászos időszakott éppenséggel a globalista kommunisták csinálták, nem tudom hogy jön ehhez Orbán, aki teljesen más ideológiára építkezik.

Nem az információ elől zárom el magamat, hanem a globalista fake news elől. Ha nem azt olvasod, akkor kiderül, hogy Orbánnak igen jó nemzetközi híre van. Ő volt az első az európai politikusok közül, aki tett a bevándorlási hullám ellen. Mára fél Európa felfejlődött mellénk ebben a kérdésben. A V4-eket egyesíteni tudtuk. Az olaszok mellénk álltak. Az osztrákok jelentős része hozzánk szeretne csatlakozni. Úgy néz ki, hogy Trump támogatja ezt a tömörülést és a céljainkat. Nagy Lajos óta volt példa ilyen nemzetközi sikerekre?

Az megvan ugye, hogy az utóbbi 6-8 évben nemzetközi konjunktúra van rettenetesen nagy pénzbőséggel? Amit most írsz, az olyan, mintha ártérre építettél volna egy házat, ahol 10 éve öntött ki utoljára a folyó és nem érted, hogy miért mondja mindenki, hogy baj lesz ebből, amikor az utóbbi 6-8 évben semmi baj nem volt, sőt.

Ez az ország egy nyitott gazdaságú ország, minimális ráhatása van a gazdaságra az aktuális kormánynak... ha a nemzetközi helyzet olyan, hogy defláció van sok országban és 10-30 százalékos GDP növekedés 8 év alatt, akkor semmi meglepő nincs abban, hogy a magyarországi infláció plusz nullás és van egy szolid GDP növekedés.

A nagyobb része gazdasági volt, arról lehet tényszerűen beszélni, arra reagáltam.

A politika egy szubjektív dolog, amiből mindenki azt látja meg, amit akar, de akkor nézzük azt:
a, nem tett semmit a bevándorlás ellen, beengedett több mint 20 ezer fizető bevándorlót és több ezer menekült került befogadásra, közben több tíz milliárd ment el egy funkció nélküli kerítésre, amit már nem is őriznek, mert nincs miért - az egész műsor csak propaganda
b, a V4 faszán szétszakadt lengyel-magyar és cseh-szlovák tengely mentén, de már a lengyelek is köpködnek az oroszbarátság miatt, soha nem volt még a V4 ennyire megosztott, mint most
c, az olaszok épp azon nyomulnak, hogy minden EU tagország vegyen át tőlük menekülteket, igen mi is
d, az osztrákok jól megvannak nélkülünk is, bár a németek szerint az osztrákok németül beszélő magyarok
e, nemzetközi sikerek annyiban merülnek ki, hogy már csak keleti (wannabe) diktátorok fogadják a magyar előkelőségeket

Mintha az Indexet olvasnám. Ahol apró betűvel közlik (ha közlik) a negatív migránshíreket, két 24-es betűmérettel írt "cikk" között, amelyik arról szól, hogy "Szegény Bodri kiszökött a hátsó udvarról és elcsatangolt" illetve "Britney Spears újra terhes!"

Este az RTL Klubon Szellő István pedig Hurvinyek nagyságúra nyílt szemmel alig tudja felolvasni ugyanezeket a faszságokat.

Sokszor az az érzésem van, hogy neki is kellemetlen lehet már ezeket a "híreket" felolvasni. Ha tévedek, akkor lehet, hogy csak tényleg rossz hírolvasó...

--
trey @ gépház

Mire fel az idézőjel? Az ellenforradalom volt, én így tanultam. Most olyan szelek fújnak, hogy azt mondják, állítólag forradalom volt. Hogy holnap mi lesz, minek mondják, nem tudom. Utólag változnak megtörtént dolgok. Jól működik az időgép.

Amúgy a birka tömeg most is hagyja, amit a tőke és a liberális demokrácia csinál velük. Nincs különbség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Respect.
Én a 80-as években voltam általános iskolás, akkoriban kezdtek megjelenni cikkek (pl az IPM-ben, amit rendszeresen vettek a szüleim) olyan disszidált magyarokról, akik mindenféle sikeres karriereket csináltak. Nekem ezek nagyon imponáltak. Pl emlékszem volt egy fickó, aki Dél-Afrikában kötött ki, ahol borászatot grundolt magának, és ez a borászat a világ élvonalába került addigra, ezért cikkeztek róla. Hát, ez nekem nagyon tetszett, hogy kimegy egy senki (ha igaz, 56-ban szökött át a vasfüggönyön egyetemistaként), és felépít magának egy életet. Én is ilyen ember szerettem volna lenni.
Végignyomtam az iskolarendszert, érettségi 95, diploma 99, doktori 2003 december; 2004 januártól már külföldön dolgoztam. Azóta lett cégem is, úgyhogy már alkalmazott se vagyok.
Egyébként alighanem családi beütés ez nálunk, mert az utóbbi 8 generációban mindenki költözött, és a gyerekeimet is erre biztatom, hogy aktívan keressék és találják meg, hogy hol akarnak élni. Ma az EU miatt ez nagyon könnyű, szóval használni kell a lehetőségeket.
--
Csaba

Az azért érdekelne, hogy azok, akik Magyarországon a fékek és ellensúlyok hiányát, illetve a jogállamiság lebontását vizionálják, valójában milyen módon érzik korlátozva magukat.

> Sol omnibus lucet.