Disztrib csere

Saját gépeimen igen sok éve futtatok Ubuntut, illetve Xubuntut, egyszerű telepíthetősége, karbantarthatósága, összecsiszoltsága miatt.
Viszont most valamiért azt vettem észre, hogy a laptopomon futó Xubuntu 18.04-gyel folyamatosan gondjaim vannak, kezdve azzal, hogy valamiért a systemd úgy gondolta, hogy odarak egy 30s-es várakozást a network managerre, és az ssd ellenére lassú a boot, lassan indul minden. Amikor pedig megörvendeztetett egy login screen-ből leállításnál azzal, hogy ő előbb frissít, na akkor eldőlt a boci.

Antergos telepítő leszed, pendrive-ra kiír, boot, egy next-next-next-finish jellegű telepítő után reboot, és a login screen után egy Xfce4 tárult elém. Gyors testreszabás, programtelepítés és megkaptam ugyanazt a kinézetű, funkcionalitású rendszert.

A rendszer a grubtól 3s alatt login screen-nél van, minden azonnal nyílik, működik. Grafikus csomagkezelés van, a systemd grafikus felületről állítgatható, HA úgy akarom, csomagválaszték bőséges, és minden működik, minden gyorsan működik. Ráadásul ami meglepetés: az ssd ~10, de van hogy több C°-al hűvösebb.

Tehát itt kéne elgondolkozni a Canonicalnél dolgozó emberkéknek. Ha két disztribúció ugyanazon hardveren, partíció kiosztáson, ugyanazon fájlrendszeren, ugyanazon szoftvereket használva ekkora sebességbeli különbségeket mutat, akkor valamelyik rosszul csinálja.

Hozzászólások

A hálózatra várás egy szolgáltatás, hogy ne legyen gondja az esetlegesen induló hálózati szervereknek. Ez Fedorán is létezik, le is tiltható, ettől gyorsabb lesz, csak lehet, hogy a szerverek fognak elhasalni egyből indulás után.

Szóval szerintem ez nem hiba, hanem koncepció. Mindent ki lehet herélni, csak akkor bizonyos dolgokban nem nyújt teljes értékű szolgálatot. Az eunuchok is alkalmasak emberek őrzésére, de lehet, családapának már kevésbé. (A kivételeket most hagyjuk.)

Gondolom, Ubuntun is meg tudtad volna ezt csinálni. Igaz, a választott összeállításban már készen van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez az utolsó csepp volt a pohárban csak, több ilyen dolog jött elő egymás után, ez volt az utolsó előtti kb. Intel wifi kártyával napi 1-2 random hálózateldobás, dv-grab firewire-n keresztül iszonyat tetű lassan olvas, LightDM-nek nincs joga az user mappában lévő háttérképet olvasni, ezért fekete a bejelentkezési háttér,
nincs gksu(tudom, debianból jött), stb,stb,stb. Sok apróbb, nagyobb gond, probléma, idegesítő dolog.

Meguntam.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Ha van számodra jobb, akkor nyilván azt kell használni. Én biztosan nem cserélem apróságok miatt a Fedorát - tudom, nálad Ubuntu volt -, inkább megoldást keresek, megfelelő jogokat adok, valahol csinálnék könyvtárat a képeknek, írnék scriptet rá, stb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Félreérted. Nem a gondok megoldása volt a probléma, én is megadtam a jogokat, szüttyögtem systemd-el, network managert lecseréltem wicd-re, stb,stb.
De amikor valamit állandóan javítgatni kell és ezek után is még lassú, akkor megunja az ember.
Fene sem akar állandóan problémát megoldani, csak használni akarom a gépem.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Persze, ha nagyon rossz a fejlesztés iránya, akkor ez a megoldás.

Fedorán azt tapasztalom, verzióról verzióra javult a kód minősége, gördülékenyebb az egész. Viszont a Fedoráról köztudott, hogy nagyon új technológiákat vezetnek be - elsőként ebben a disztribúcióban volt pulseaudio illetve systemd -, így olykor homokszem kerül a gépezetbe, s akkor elszenvedem az újdonság adta minden nehézséget. Szerencsére átlátom annyira a rendszert, hogy ez nem okoz törést az életemben, annyira mindig megszögelem, hogy menjen.

Valami bajom meg mindig van. Fogalmam sincs, hogy notebook-ról wifi-n miért nem tudok nyomtatni. Nem tudom, hogy ez a router beállításán múlik - OpenWrt/LEDE -, vagy a notebook-én, netán tűzfal probléma. Közben desktop gépről megy a nyomtatás. Fene sem érti. Ki kellene debugolni, de biztosan nem egy napsütéses nyári hétvégén fogom. :)

Egy-két régen írt scriptem is egyre bugosabb, de még használható. Nem követtem le a parancsok kimeneteinek változásait, vagy fene tudja. Munka mellett viszont nem sok kedvem van hozzá. Majd, ha már nagyon nem megy valami. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Apropó Arch!
Otthon van egy öreg gépem, amit évente egyszer indítok be, mikor hazaérek szabadságra. Eddig gond nélkül lefutott rajta a pacman -Syu, idén már nem ment. Nézem mi a gond, hát a srácok dobták a 32 bites támogatást, de létezik egy csapat amit tovább viszi a 32 bitet is. Átírom a repot, nem megy, mert volt jó pár csomag amit az AUR-ból telepítettem.
Gondoltam egy nagyot és gyalultam mindent az alapokig, bekonfigoltam újra a grubot és a netet, telepítettem az Xet, XFCE-t. Utóbbi nem akart semmiképp sem elindulni. 2 óra sikertelen próba után töröltem, ment helyette a Cinnamon, ami csont nélkül indult már.
Mivel nincs semmiféle extra telepítve jóval gyorsabban indul mint például egy mindennel telepakolt (cups, vpn, samba, bluetooth, stb.) Ubuntu. Annak idején, talán még az ősrégi RedHat telepítésénél lehetett kiválasztani a szolgáltatások listájából, hogy mit is szeretne az ember fia. Manapság miért dobták ezt a funkciót a fene tudja, hiszen ha megvolna nem kellene órák hosszat a rendszert gyomlálni telepítés után.

Én jobban utáltam, amikor a telepítéskor kellett több száz checkbox-ot pipálgatni. Felhúzok valami default rendszert, utána meg azt telepítek, azt tiltok és engedélyezek, amit akarok. Nekem ez így jobb, mint kötelezően a telepítésnél. Hogy miért? Mert beköltözni ráérek heteken, hónapokon is akár, de közben már használhatom a gépet, legfeljebb nem kényelmes. Viszont idegesítően sok idő, s egy csomó jobb-rosszabb döntés meghozatala, ha mindez a telepítőre van hárítva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

... az ősrégi RedHat telepítésénél lehetett kiválasztani a szolgáltatások listájából, hogy mit is szeretne az ember fia ...

Bár "kisebb felbontással", nem pont a szolgáltatásonkénti installálhatóság szintjét, de hasonló funkcionalitást céloztak meg a dnf csomagkezelőnél a csoportok bevezetésével:

$ dnf group list
...
Az utolsó metaadat lejárati ellenőrzés ennyi ideje volt: 0:00:00, ekkor: 2018. júl. 23., hétfő, 09:20:26 CEST.

Elérhető környezeti csoportok:

Egyéni Fedora operációs rendszer
Minimális telepítés
Fedora Server kiadás
Fedora Workstation
Fedora Cloud kiszolgáló
KDE Plasma munkafelületek
XFCE felület
LXDE felület
LXQt asztali környezet
Cinnamon felület
MATE felület
Sugar asztal környezet
Fejlesztés és Kreatív Munkaállomás
Webkiszolgáló
Infrastruktúra kiszolgáló
Alapvető asztali környezet

Elérhető csoportok:

3D nyomtatás
Adminisztrációs eszközök
Ansible csomópont
Hang előállítás
Kiadványszerkesztés
Könyvek és segédletek
C nyelv fejlesztői eszközök és könyvtárak
Felhő infrastruktúra
Felhő menedzsment eszközök
Compiz
Konténerkezelés
D nyelv fejlesztői eszközök és könyvtárak
Design Suite
Fejlesztőeszközök
Tartománytagság
Fedora Eclipse
Szerkesztők
Oktatási programok
Elektronikai Labor
Technika és tudomány
FreeIPA kiszolgáló
Kijelző nélküli menedzsment
LibreOffice
MATE alkalmazások
Egészségügyi alkalmazások
Milkymist
Hálózat kiszolgálók
Iroda/termelékenység
Python Classroom
Python Science
Robotika
RPM Fejlesztőeszközök
Security Lab
Szöveg-alapú internet
Ablakkezelők
GNOME
Grafikus Internet
KDE
Betűkészletek
Játékok és szórakozás
Hardvertámogatás
Hang és videó
Rendszereszközök

Nálam egy >6 éves laptopon, Kingston V300-al pár mp (talán 3...) alatt eljut a login screen-ig a xubuntu 18.04. Az általad leírt jelenséggel nem találkoztam. Akármire kattintok, indul azonnal, semmi késlekedés nincs. Na jó, az IDEA-nak azért kell egy kis idő, de rettenetesen reszponzív a rendszer.
Szerintem ott valami el lett állítva vagy haldoklik valamelyik hardver.

SSD tökéletes állapotban van (smartctl szerint 98%-os), az új rendszer villámgyors. De van másik laptop, amit nem én használok ugyan, de az is ssd-vel szerelt, és Xubuntu 18.04 fut rajta. Tegnap egyszerre lett kikapcsolva a kettő, az Antergos-os a leállításra kattintás után 1 másodperccel ki volt kapcsolva, az Xubuntus még előtte 6-7 másodpercet a kék háttérrel homokórázott. Indulási idő is többszöröse az Xubuntunak, mindkét gép HP laptop elitebook és probook, a hardver hibátlan. dmesg és logok nem mutatnak hibát.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.