Antitröszt vizsgálat indult a Microsoft ellen Oroszországban a Windows 10 miatt

Az orosz monopólium-ellenes hivatal vizsgálatot indított a Microsoft ellen azzal a céllal, hogy fényt derítsen arra, hogy a redmondi vállalat visszaélt-e piaci pozíciójával a Windows 10-zel kapcsolatban. A vizsgálat azután indult, hogy a moszkvai illetőségű, antivírus szoftvereket gyártó Kaspersky vállalat alapítója, Eugene Kaspersky egy hosszú blogbejegyzésben panaszkodott a Microsoft Windows 10-zel kapcsolatos praktikái miatt.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ha elolvasod Eugene blogbejegyzését, akkor világosan látszik, hogy nem a MS antivírus/biztonsági termékének léte miatt van a panasz. Inkább a kis gusztustalanságokra hívja fel a figyelmet, ahogy azt a felhasználó arcába tolják és ahol lehet, ott alátesznek az egyéb nem-MS megoldásnak. A felhasználók egy (nem kis) része nem túl képzett (vagy ha úgy tetszik nem eléggé tudatos), így könnyen megvezethető, terelgethető a "helyes" irányba. Sajnos mindig az ilyen felhasználóból van több és így könnyen lehet piacot formálni hosszú távon. Ezért én jogosnak érzem az antitröszt pert.

Elmehetnek a picsába. Nem szeretem az M$-t de ezeknek az anti-bigyó pereknek lejárt ideje. Akinek nem teccik valami használjon mást. Tele van a piac nagyon jó OS-ekkel.
És a Kaspersky is elmehet a picsába.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Én eddig még nem találtam elég okot arra, hogy a Defender mellett, bármilyen külső vírusírtót is futtassak..
(Szerintem a W10-esen, létező "vírusgyűjteménnyekkel", jelenleg nem nagyon találkozni. - (De, ha van más tapasztalat, kíváncsian "hallgatom"...)

Kaspersky aggodalmának inkább ez lehet a valós alapja. Fejlesszen jól paraméterezhető, egyszerűen kezelhető tűzfalat vagy Wifi behatolás érzékelőt-blokkolót, botnet-detektort menedzselő szoftvert, ami jól zárja a nem kívánt telemetriákat is. (Legyen az MS v. Nvidia-s, stb.) Talán ismét felendül a forgalma.

Azaz ma, a biztonsági szoftvereket víruskeresőként eladni nem ésszerű marketingfogás. Pl. W10 "fecsegés-gátló" jobban hangzana az átlagfelhasználónak.

Ha adok egy 75 file-t tartalmazó rar-t, ráengeded a defendert? 3 napja gyűjtött adag.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Összesítés a 75 megkapott .exe-re:
-4 file valójában doc/docx volt. Átnevezve, Office 2016-ból megnyitva, makrót engedélyezve és lefuttatva a Defender vírust jelzett 1-nél, 3-ban nem működött a makró.
-2 file valójában js volt, ezekkel nem kezdett semmit .exe-ként.
-9 file legitim .exe-nek tűnik (pl. adware vagy upx kicsomagoló), ezekkel nem csinált semmit a Defender.
-50-et kapásból törölt a Defender, mint malware-t.
-6-ra rákérdezett, aztán törölte (hacker tool-ok voltak, pl. jelszóvisszanyerő)
-4 .exe-t nem törölt és nem jelzett vírusosnak. Ezeket nem tudtam megvizsgálni, hogy valójában mit csinálnak: lehet ártó és ártalmatlan is. Virustotal pontszámuk 3 és 22 közt mozog.

A vizsgálathoz 32 bites Windows 10 Enterprise 14393.447-et használtam, Windows Defender 1.231.1944.0 adatbázissal.

Kösz a mintát, legalább láttam, hogy csinál is valamit a Defender, ha kell. Évek óta nem találkoztam malware-rel...

Üdv,
Marci

Minden elem kártékony volt, email csatolmányként érkeztek, szignatúra alapú teszthez lettek gyűjtve.
Amúgy a Bitdefender Scanner for Linux a 75-ből 14 fájlt hagyott meg.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Az összes file-t, amit a Defender nem törölt kérdéssel vagy anélkül, feltöltöttem a Malware Protection Center-be.
Ha tényleg malware-nek minősül, be fog kerülni az adatbázisba, így később fel fogja már ismerni.
Ebből - reményeim szerint - látszani fog, hogy mennyi volt ezek közül a false positive (ide értem azokat is, ami szignatúra alapon ártó kódtöredéket tartalmaz, de ebben a formájában ártalmatlan) és mennyi, amit a Defender még nem ismert.

Üdv,
Marci

Én is frissítettem adatbázist, a Bitdefender így 13 fájlt hagyott meg.
Kíváncsiságból ráengedtem még a Clam Antivirus-t is, az még négy fájlt talált fertőzöttnek, így maradt 9.

Amúgy nekem nem az a bajom a defenderrel, hogy kaspersky bácsitól elszedi a pénzt, meg szemét módon viselkedik, hanem hogy gyenge, mint vírusvédelem. Szinte bármelyik ingyenes vírusvédelem jobban teljesít, mint a defender és az a bajom, hogy a megléte hamis biztonságérzetet ad a tájékozatlan felhasználónak.

Bootoltam egy windows 10-et, ahol a Tencent Pc Manager, miután ráküldtem a mappára, 69 kártevőt azonosított és törölt. 24 vs.6.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Eredeti kiterjesztések felül lettek írva, egységesen exe-re, a szignatúraalapú teszt miatt, hogy az antivirus ne a kiterjesztés alapján szelektáljon, mert vannak ilyenek.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Hogyne lenne! Múltkor egy topikban előjött a Windows és a visszafelé kompatibilitás kérdése. Amiatt tettem fel Hyper-V guest-nek a tesztgépemre. Erre a célra pont jó volt: hálózaton jól elszigetelhető és checkpointtal vissza tudok állni a vírusozás előtti állapotra.

Üdv,
Marci

Én pont ma (jó, tegnap) találkoztam egy olyan trójaival, mely egy teljesen és folyamatosan naprakészen tartott Win10 + Defender gépen fogta magát és a saját elérési útjait betette a Defender kivétellistájába. Nem volt szívbajos: C:\Users; C:\Logs; C:\Intel

A kivétel megszüntetése után offline módban megtalálta a kis ravaszt, de.. az AV "piacon" annyi sok szar önmagával sem kompatibilis hulladék van, hogy elég nagy erők árán lehetne a legtöbb kilövésére/manipulálására felkészülni, míg a Defender esetén sokkal kifizetődőbb lehet.

Persze a semminél egy fényévvel jobb a Defender és én nagyon örülök hogy az r=0 felhasználónak is védi valami alapszintű dolog a gépét de..

Kicsit off:
Nekem gyanús, hogy ez egy terv része. Egy korábbi hírben volt, hogy államilag át akarnak állni Windowsról valami alternatívára. (Linux volt megjelölve, hogy melyik disztró az nem.) Ebbe ez szépen beleillene.

"Users of Windows 10 have been complaining that the system is changing settings, uninstalling user-installed apps, and replacing them with standard Microsoft ones."

Hát nálam már ez kiverné a biztosítékot.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS