Olcsó, de játszani jó VGA

(lehet rossz kategóriába rakom a kérdésem, de vagy nincs alfórum videokártyáknak, vagy én vagyok vak korán reggel)

Sziasztok. Egy videokártya vásárlásán gondolkodom. Van egy relatív erős gépem sok memóriával, erős procival, amit főként munkára, estéként netezésre használok. Eddig nem volt túl nagy igényem játszani rajta, megfelelt a mobil, így egyáltalán nem vettem videokártyát. Viszont mostanában rákaptam a World of Warcraftra, amit az integrált gpu csak 15-30 FPS között ingadozva hajt meg, ez nem a legjobb. Egyébként is szívesen játszanék újra néhány régebbi kedvencet, úgymint a Half Life sorozatot, vagy a Portalokat.

Szerintetek milyen kártyát érdemes venni? Egyáltalán mi alapján dönti el az ember, hogy számára megfelel egy adott vga? Sokat nem akarok költeni rá (mondjuk max 20e forint). Vajon ez reális elképzelés? Az is szempont, hogy linuxon menjen, lehetőleg opensource driverekkel (félek sokat akarok)

Hozzászólások

Nézz vmi használt radeon 7790-es kártyát plö. (Tudom, nvidiának jobbak a driverei, de tőlük nem veszek semmit.)

+1 erre. Nekem is egy ilyenem van, még új korában se volt túl drága és meglepően jó a teljesítménye. Pl. a battlefield 4 fullHD-ban minden ultra-n és ezek kikapcsolva: antialiasing, ambient occlusion, 50-60 fps körül mozog. Nekem csak az 1GB-os változat van, szerintem a 2GB-os sem sokkal drágább már használtan, az akkor még jobb lenne.

Az a baj, hogy a "játékos vga" ha jól látom olyan 30k-ról indul most a boltban (amd r7-260, nv gtx-750). Ezek alatt van egy nagy teljesítménylépcső, azonos áron lényegesen jobbat kapsz használtan.
Szerintem vagy szánj rá 30-at, vagy vegyél használtat (pl a radeon 5770-emet 15k-ért adtam el nem rég, ~3 évvel ezelőtti játékokkal elbír). Esetleg keress valami használt felső kategóriás kártyát, amire 5 év garit adtak és még nem járt le (nem tudom létezik-e még ilyen, 6-8 éve vettem így használt kártyát)

Én is hasonló cipőbe jártam (erős proci,sok RAM), de nálam még az is szempont volt hogy passzív hűtésű legyen a kártya és menjen a hang is HDMI-n, így nálam egy passzív hűtésű GeForce GT 730 re 2GB RAM-mal esett a választás (kb 20 körül volt).

Így útólag lehet jobban jártam voltam vmi aktív hűtésessel gyorsabb RAM-mal (az enyémbe asszem csak DDR3 van talán?).

Konkrét gyártóra már nem emlékszem sajnos.

Az én tapasztalatom pont a fordítottja a nagy többségnek... :)
Két kártyát próbáltam, nagyjából egyforma teljesítményűek.
Az egyik egy ATI 7790 a másik egy Nvidia750ti.

Az nvidia-val nagyon ronda teering-et tapasztaltam és nem tudtam vele mit kezdeni. Egy csomó fórumot áttúrtam....
Az ati pedig csont nélkül és _jól_ működik (catalyst).

Egy szól az ati ellen, az hogy egy-két generáció után kidobják a támogatott kártyák közül és utána lehet bénázni a legacy driverekkel. Ennek meg az lehet a következménye, hogy ott ragadsz egy adott Xorg verzión...

szinte az összes jó játék fut trident 8900-on

Ezek szerint te meg nem lattal pl. GIF formatumu kepet? Dithering algoritmus kerdese, hogy a jol megvalasztott 256 szin es az egymas mellett levo pixelek szinenek szem altali osszemosasa elfogadhato latvanyt adjon. Mar C64-es is jatszottak ezzel az un. FLI kepekkel. Persze akkoriban a kijelzok meg joval kisebb meretuek es felbontasuak voltak mint manapsag.

Szerk: nem FLI, hanem IFLI

Kicsit konkrétabban írhatnál a jelenlegi konfigról, mert elég gyanús hogy egy ~10 éves játék 15 FPS-el megy rajta.

Egy GTX 650 boven eleg lenne a feladatra 100$ kornyeken vesztegetik ebay-en, itthon 30k korul van boltban.
3 ev gari van ra. Nem egy eromu, es lehet tud valaki jobb ar/ertek aranyu kartyat.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Ennyibe kerül a GTX 750. Inkább azt, eggyel újabb GPU van benne (Maxwell), ami jótékony hatással van a fogyasztástra. Az én 750-esere pl. nem kell plusz tápot dugni, elég neki a PCIe-n kapott delej.
Linux-on Wine-al a Mass Effect 3 full grafikán (antialias is be van kapcsolva) 1080p 60 FPs. Már amikor nem tölt... akkor sajnos beszaggat. Windózon nem csinálja.

+1
Tegnap vettem.
(Elotte 210-es volt). Minosegi kulonbseg, a tesztprogram (Unigine Valley) mar nem 1 fps-t ad ki (30 korul).

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nvidia_graphics_processing_units
Fogtam, kinyomtattam, atneztem es ez egy jo valasztasnak tunt, teljesitmeny, fogyasztas es ar szempontjabol.

Doom3 is vegre megy rendesen. (Az a legerosebb jatek, amire hasznalom). Vagyis van par wine alatt, amit ki kellene majd probalni (Dead space,
Painkiller), valoszinuleg azok is gyakran belassultak, csak mivel sose jatszottam veluk, nem tudtam, hoyg feature vagy bug.... (vagy tudja valaki, 30-40 halott lovag milyen sebesseggel mozog normal esetben? :)

Szoval, ez sztem eleg jo. Plusz mindenhol kaphato, szinte a sarki fuszeresnel is, szoval tomegkartyanak tunik.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Azok egyebkent se mozognak tul gyorsan, de most, hogy igy eszembe jutott, le is szedem steam-en :D

Bar anno probaltam 1.6ghz procival meg 128 megas VGA-val 512Mb ram tarsasagaban. Az erdekes az volt, hogy nem diavetites, hanem slowmotion volt a jatek azon a gepen :D
Erzesre megvolt a 30fps, csak minden lasssssssssan tortent.

Nekem most 210-es van az asztaliban, jo kis kartya azert az is.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Egen, az elotte levo alaplapi utan jo volt.

Csak volt nekem anno AGP-s 7600GT es ahhoz kepest a 210-es durva visszalepes volt.
Szoval akarhogy nezem, 10 ev alatt megjelent harmincmillio videokartya, amik nemigazan
lettek jobbak...Max. nevleg.

Asszem, 43e volt 8 eve a 7600GT. Azota romlott szepen a forint es ez a 750-es kb. annyit tud,
35-ert. Ez jol hangzik, viszont ha azt nezem, hoyg van meg 50 kartya a piacon, akkor nem olyan nagy szam....

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nekem is a lassu mozgas tunt fel. Bar nem tudom asse, milyen a gravitacio a pokolban, de erzesre a Pokol a Holdon lehet. Legalabbis amikor a lovag ugrott felem es uszott a levegoben...

Szoval akkor volt olyan erzesem, hogy gyenge a kartya, nem igy kellene ennek mozognia.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Lehet, hogy lol, de nem volt az a vagyam, hogy ejjel-nappal jatsszak a legujabb csucskategorias jatekokkal.
Engem csak az zavar, hogy egy kb. tizeves jatek szaggat rajta. Annyira nem kovetem a hw fejlodest, hogy kepben
legyek, egy eve kellett vmi jobb az alaplapi helyett. Hatigen, jobb, csak abszolut nem annyival....

Most mar tudomanyos voltam, atneztem a wikit (fentebb linkeltem) es ugy valasztottam.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Egy kb 10 éves játék szaggatott egy kb 5 éves kártyán ami mikor megjelent már akkor sem volt alkalmas az akkor 5 éves játék futtatására. Így tök másképpen néz ki a helyzet.
A 7600GT-től kb 20x gyorsabb a 750 csak mondom... és nem kb annyit tud hanem kb 5x annyit tud mint a 7600gt. Anno a 7600gt-t ott sztárolták hogy középkategóriába tud shadermodel3.0-t. Na most az integrált intel vackok is tudják ezt meg még sok másik dolgot amit a 7600gt nem tud. Pölö.: Shadermodel 3.0 és elsimítás együtt. Erre emlékszem hogy vagy shadermodel 3 vagy élsimítás a kettő együtt technikailag lehetetlen volt régen.

Nekem mukodik
- dosbox :)
- wine alatt ( debian unstable most cska a Diablo 2-t probaltam
- steam (gondolom, nativ OpenGL) Half-Life, Portal
- Doom3 (gyonyoruen fut)

De amugy az utobbi kb. 10 evben semmi bajom nem volt a binaris nVidia driverrel.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Zárt driverrel csak szívtam, belassult, rugalmatlan volt. (két egyforma monitor közül egyiket ismerte fel jól fullhd-ban, másik 1024x768), xorg.conf-ot kellett hekkelgetni, stb... HDMI hangról nem is álmodtam... Ráadásul nagyon zavar hogy külön saját alkalmazás kell neki.

Nouveau gyors volt, és jónak tűnt, de ha jól tudom sokmindent nem támogat, volt is gondom azzal, hogy idő után glichelt az egész.

Szóval kicsit félek tőle. Három évig szívtam két különböző "legolcsóbb" típusú nvidia kártyával, aztán meguntam, és a legújabb gépemet úgy vettem, hogy integrált intel vga. Játszani nem jó, de legalább nincs szívás.

No de a kártya tetszik, meg érdekel. Remélem meg tudom úgy venni, hogy panasszal visszaveszik, és akkor jól ki tudom tesztelni.

Nekem ilyenem van s egész jól elvagyok vele.

ZOTAC GF GT630 4GB Synergy 128bit DDR3

20 körül kapsz újat

A legtöbb ajánlás itt ágyúval verébre kategória, ha tényleg csak a nyitó postban szereplő játékokra szeretnéd használni. Ezek a játékok egy 10-15k körüli VGA-n is vígan elfutnak.Azt tanácsolom, hogy keress rá a hivatalos recommended gépigényükre, és az alapján lődd be a legolcsóbban beszerezhető kártyát, ami teljesítményében valamivel meghaladja a reccomended gépigényt.
A hivatalos recommended videokártya WOW-ra Radeon HD2600 vagy Geforce 8600. Ezen adatok ismeretében egy 10k forintos GT240 vagy HD4800 is lényegesen több, mint elegendő (ezt jól mutatja az is, hogy az integrált VGA is kihozott 15fps-t).
Ha újabb játékokat is ki szeretnél próbálni, akkor a határ a csillagos ég (és 3 év múlva azon sem fog semmi normálisan futni).

Jogos. Az a baj, hogy nem biztos. Egyelőre ez az egy játék amivel játszom, úgyhogy ez az elsődleges cél (ill az elsődleges, hogy ne memleakeljen, fagyjon linux-szal) Idővel talán azért szeretnék néhány régebbi játékot újrajátszani (PoP sorozat, Portal, Half Life-ok). Ezek azért elég régiek, de biztos nem árt alájuk a hardver, már ha a hardver engedi. Úgyhogy olyat vennék ami olcsó is, időtálló is. Tudom, nehéz igényeim vannak :)

HL2 es tarsai (Portal es egyeb Source motros jatekok) GT640-el FullHD-nel nagyobb felbontasban max reszletekkel siman fut. Meg az i5 grafikus vezerlojevel is fut FullHD-ben ha jol emlekszem.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

"Meg az i5 grafikus vezerlojevel is fut FullHD-ben ha jol emlekszem."

Igen?! No rápróbálok majd. Nekem i7 van, hátha bírja :) Ami meglepett, és kiakasztott, hogy annó a legolcsóbb típusú nvidia videokártyám (nem tudom pontosan milyen, 7e forintért vettem) nem vitte akadásmentesen ezeket a játékokat lq-ban, pedig már akkor is öregek voltak.

Azert kivancsi lennek a WoW FPS-re 20 fos raidben egy HD2600-zal, arrol nem beszelve hogy 2015-ben szerintem nem 800x600-ban akar az ember jatszani hanem inkabb 1920x1080-ban...
Persze lehet jatszani 17 colos monitoron is raidben a falnak fordulva hogy valahogy 20 fole kusszon az FPS, de ugy meg minek...

Na igen. Én is simán látok 60 fps-t is nyugisabb területeken, ahol a madár se jár, és semmi sincs nagyon. Nagy városokban ahol azért vannak emberek (Stormwind) jellemzően 10-15 fps, de van hogy még ennyi se. Az új területek, amikre gondolom nagyobb igényességet fordítottak szintén eléggé belassítanak.

És persze minden le van húzva minimumra. Bár a fullhd-t nem adom, de őszintén szólva nem éreztem nagy sebességnövekedést, amikor félHD-re váltottam...

Egyetemen ismertem valakit aki pár barátjával közösen fizetett elő wowra (kb 2006), olyan 1-2 hetet használta a társaságból valaki az accountot, aztán ment tovább. Na ott az account egy memóriamodullal együtt járt körbe, mert senkinek nem bírta rendesen a gépe :)

Epp felszabadult nalam egy Gigabyte GV-N240D5-512I amit kb 5 eve vettem. Ezt mondjuk egy sörért oda tudom adni. En jatszottam rajta, de mar annak idejen sem volt csucskategoria. Szoval konnyu jobbat talalni, de olcsobbat aligha. :) Kell? Kis hiba, hogy a kovetkezo 1 honapban nem leszek otthon.