Hardvert venni tudni kell

Az idén végre lehetőségem nyílt lecserélni a kiöregedő laptopomat. Mivel amióta használok gépet, nem volt desktop PC-m, csak laptop, ez egy fontos lépés.
A korábbi drágám, egy HP Pavilion 1040eh remekül szolgált 6 évig (hamarosan eladóvá válik, majd itt is meghirdetem). Kicsit már lassú nekem, pedig támadtam SSD-vel és 6GB RAM-mal, hogy még tovább húzza. Végül a proci és a videókártya kezdett kevés lenni, azokat meg nem lehet módosítani, megérett a csere.
A kiszemelt új gépet, egy Lenovo Thinkpad E440-et követtem néhány hónapja már, megfigyelhettem, miből lesz a karácsonyi akció. A nyári 260-as legjobb árról az utóbbi néhány hétben sikerült minden üzletben feltolni 300 fölé. Így egyre messzebb került tőlem, ennyit nem akartam adni érte, még akkor sem, ha további 6 évre terveztem. Végül a héten megtaláltam egy eldugott kis webshopban 245-ért, így azonnal lecsaptam rá.
Azért esett erre a választásom, mert kitűztem magamnak vezérlő elvként, hogy nem kötök kompromisszumot, ami az élettartamát csökkentené, legyen bika és akkor sokáig jóban leszünk.
A főbb paraméterek, amik elhódították a szívemet:
- Core i7-4702MQ (quad-core)
- 8GB RAM (két slot)
- 14" 1600x900 kijelző
- nVidia GT 740M
- CD meghajtó (SSD mellé vinyónak hely)
- 2.14 kg

A gép külsőre nagyon tetszik, jó tapintású, minimál design. Nagyon csendes is, jelenleg a venti folyamatosan megy, de a rákötött USB HDD sokkal hangosabb. A kijelző megfelelő, ezen a méreten nem sok értelme van nagyobb felbontásnak, meg amúgy is egy 22-es FHD monitor a fő kijelzőm a mindennapokban, nem különösebben érdekel, hogy ez egy kaki csavart nematikus (TN) nulla kontraszttal és fakó színekkel.

A rendszer:
Évek óta Arch-ot használok. A web azt mondta, hogy ez a gép Ubuntu certified, nem nagyon aggódtam. Az eredeti tervem az volt, hogy csak átrakom a régi rendszert, beboot-ol és megyünk tovább. Sajnos nem így lett, hosszas erőlködésre sem akart bejönni az X. Ezt az Optimus dolgot nem nagyon tudom hová tenni. Kicsit jobban utána kellett volna járnom, ugyanis az nVidia kártyának nincs közvetlen hozzáférése a kijelzőhöz, BIOS-ban csak intel only és Optimus választási lehetőség van. Az intel jelenít meg mindent, az nVidia csak számolásra használható. Na bumm, nesze neked technológia.
Kicsit keresgéltem és gyors megoldásnak feldobtam egy Manjaro-t, ami büszkén hirdeti, hogy támogatja ezt a két kártyás megoldást. Arch az is, még ha nem is olyan streamlined. Sajnos ment az is a levesbe, mert az UI valamiért lassabb volt (Gnome és Cinnamon között ugrálok), mint a korábbi gépemen. Persze működött az optirun, de én nem játszom, a GUI meg legyen reszponzív.
Végül egy sima ArchBang lett a megoldás, ezzel kicsit gyorsabban van alap rendszerem, mint a sima Arch-on. BIOS-ban be van kapcsolva az Optimus, de a rendszer nem vesz tudomást róla, csak az intel megy, de minden hihetetlenül gyors. A HP-nál is ez volt, hogy a Linux később zárkózott fel hozzá, majd lesz ez is jobb.
Desktop replacement, az akksi nem izgat (3-4 órát tippel az applet).

Gondok:
A billentyűzet nem a barátom. Jók a nyomáspontok, de az elrendezés vicc. Tudom, hogy Windows-on az emberek nem igen használják a Home/End/Insert/PgUp/stb gombokat, de nekem sokkal kényelmesebb, mint az egérrel kószálni a legtöbb esetben. A HP billentyűzete ilyen szempontból remek volt. A másik az F gombok. Még nem jöttem rá, hogy miként lehetne az Fn funkcionalitást megcserélni, mert jelenleg például az F5 megnyomásához kell az Fn is, alap esetben fényerő csökkentő.
A suspend nem működik oob. Szerencsére elég jól dokumentált a hiba, a Lenovo cseszett el valamit a BIOS-ban. Workaround-ként ki kellett kapcsolni az USB 3.0 módot. Egyszer erre is lesz megoldás, remélem. Addig lassan másolgatunk.
Szerencsére most pont vége a Forma-1-nek (és Foci EB/VB sem lesz egy darabig), de később hiányozni fog a HP beépített DVB-T tunerje. Tudom, hogy nézhetnék stream-et is, de a minősége mégis a DVB-nek a legjobb.
A vdpau is hiányzik. Ez később javulhat (Primus és Bumblebee), bár most még annyira erős a proci, hogy egy magas bitrátás 1080p h264 nem okoz neki különösebb megerőltetést. Az is lehet, hogy valahogy ráveszik az intel kártyát a gyorsításra. Meglátjuk.

Összességében boldog vagyok, nagyon jó gép, csak legyen tartós.

Hozzászólások

Az Fn-es dologra a BIOS-ban szokott lenni egy opció, amivel meg lehet cserélni, nézz körül ött :).

Végül a héten megtaláltam egy eldugott kis webshopban

Mi annak a kis webshopnak az elérhetősége? :)

Nem a gép miatt kérdezem, hanem azért, mert jó lenne eggyel több keresési lehetőséget a tarsolyban tartani, ha netán valamire szükség lenne.

Előre is köszönöm!

Nekem egyes laptopokon kedvencem a kalkulátort elindító hardvergomb. Sajnos ritkaságszámba megy, munkaállomásokon gyakoribb.

A nagyobb testvérét nem nézted vagy nem akartál nagyobb kijelzőt? e540

DVB-T tunert könnyen tudod pótolni külsővel.

Na igen, ezek azok a dolog amiket az ember nagyon gyorsan elfelejt, ha mondjuk vesz egy macbook pro-t :D

Szerintem jo dolgozni is. Foleg mostanaban. Tavaly decemberben felraktam egy Ubuntut a ceges gepre (Toshiba Latitude 300 vagy valami ilyesmi), es csak szol. En lepodtem meg a legjobban, korabbrol az Ubuntuval desktopkent relative rossz tapasztalataim vannak (csomagproblemak, teljesitmeny bajok).

Most lett valami Lenovos brand asztali gepem, felraktam az Ubuntut es szol. Az egyetlen jatszas az volt, hogy negyed orat kattintgattam (kozben elintezve az engem telefonon zaklatokat) mert elfelejtettem, hol lehet felrakni a zart forrasu nVidia drivert benne (a frissitesek beallitasainal), es meg nem volt rendes bongeszo a gepen.

Az egyetlen ok, amiert Windowst hasznalok, az a VMware vSphere Client. Szerencsere elegge ritkan kell, es amugy is van egy Windowsos virtualis gep az egyik ESXi-nken, mert a kollega Maces, es termeszetesen ahhoz sincsen kliens.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Komolyan nem ertek a hardverekhez. Az AIDA64 valami ilyesmi nevet irt ki, ennyit jegyeztem meg belole. Mivel szegeny nyugdijba kerult, nem tudom megnezni, mi a neve pontosan.

Azt se tudom reszletesen, milyen hardver van a mostani gepben. Azt tudom, hogy valami jo kis nVidia kartya van benne, meg egy C2D procc, meg negy giga memoria. Hogy az most Kingstone/Kingmax, Samu vagy micsoda, azt nem tudom, es tbh nem is erdekel. Szerencsere nem az en feladatom ilyen reszleteiben erteni hozza. Nekem mukodtetnem kell ezeket. Amennyire kell, annyira tudom, hogy ezek micsodak, de hogy pl. a VGA kartya az most Gigabyte, ASUS vagy Abit, milyen verzio es milyen kiepites, azt nem tudom, es nem is erdekel. Addig vagyok boldog, amig szol, es akkor vagyok szomoru, ha mar nem szol.

Amugy, ha megfigyelted, eleg sokszor kerdezek/kerdezek bele hardveres topicokba, pontosan emiatt. Mert eleg alapszinten latom csak at.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

akkor egy picit segítek. ó be' rendes vagyok.

a Latitude a Dell business kategóriája, nagyjából az IBM/Lenovo féle ThinkPad megfelelője, bár ez így kissé sánta. egy-két kivételtől eltekintve elég jó barátságban vannak akár a tiszta kernellel. mostanában egyébként már hivatalosan is OOB Linux képességűek: nem kell meglepődnöd amikor szépen megy a legtöbb rendszerrel.

Toshiba esetén az üzleti modelleket Tecra-nak és Portege-nek hívják, ezen felül van még pl. Satellite mint budget/consumer, vagy Qosmio mint prémium külsőbe rejtett játékbuzi ugyanez.

asztali PC:
Lenovo ThinkCentre esetén A/M/E/Edge lehetséges (utóbbi nem a megszokott asztali szar, hanem allinone). itthon leginkább (és egyáltalán a futó szériákból) az M és E szériával fogsz találkozni, ebből is inkább az M sorozat. stat szerint jó eséllyel ilyen előtt ülsz, ami esetedben legalább M55 és legfeljebb M70. tehát jobb esetben is 4 éves a masinád. bebaszna nagy problémák lennének a linuxos támogatásával. bár manapság ki tudja. "jó kis nVidia": gyári kiépítésben ilyen nincs ezekben, sem GF sem Quadro. ergo házibarkács kategória, ti tettétek bele vagy így vettétek használtan.

no de ennyit a statisztikákról.

btw Kingston, nem Kingstone (utóbbi max. valami kínai hamisítvány leendő neve lehet)

érdemes megnézni mi előtt dolgozol. ha másért nem, csak azért, hogy másnak tudj pl. így segíteni: "ez és ez megy ilyen és ilyen rendszerrel tökölés nélkül". vagy "ez egy szar".

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Satellite" - ez ismerosnek tunik, talan megis inkabb ez lehetett. Nem tudom, tetu lassu volt, a tovabbiakban nem erdekelt annyira, hogy foglalkozzak vele.

" gyári kiépítésben ilyen nincs ezekben, sem GF sem Quadro. ergo házibarkács kategória, ti tettétek bele vagy így vettétek használtan." - Akkor ez utolagos potlas, az alaplapon ugyanis tudtommal nincs VGA. Talan kihalt belole az eredeti VGA, ezt nem tudom (nem jart melle szuletesi bizonyitvany).

"csak azért, hogy másnak tudj pl. így segíteni:" - Nalam ezeknek a szuksegessege ki szokott merulni abban, hogy "ez megy Linux/Windows alatt is" "ez megy Intel/AMD procival" "ehhez inkabb ATi/nVidia kartya kellene", sosincs szukseg ennel reszletesebb segitsegre. En onkent nem is ajanlkozok olyan feladat megoldasara, ahol hardvert kellene reszleteiben tervezni vagy megitelni. Nem ertek hozza, es nem is erdekel annyira, hogy ertsek hozza. Nekem meg a billentyuzet is csak annyira fontos, hogy kenyelmesen tudjak gepelni rajta. Annyit meg tudok mondani, hogy ilyen es ilyen terheleshez ennyi meg ennyi memoria / ennyi darab annyi magos proci kell, kb. ilyen sebesseggel, de arra sosincs szukseg, hogy konkretan azt mondjam, hogy en erre Kingmax VGRHY456B1300 -os modulokat ajanlok 4 db Xeon XFR798 -as procival (a modellszamok random generatorbol jottek). Van Google, ha nagyon kell, ajanlok tipusokat, de foleg csak miheztartas vegett.

Ezzel egyutt koszi a kiigazitasokat.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

a típusa legtöbbször az aljára van ragasztva egy fekete adattáblára, vagy a gépen szemből jellemzően alul valamelyik sarokban ott van egy m/t kód [4 szám - 3 karakter], ami alapján megmondható.

de ha megosztod a masina képét és itt leszek, akkor megmondom min dolgozol :) ejj de jól hangzik bakker

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Így van, nyilván azért kényelmesebb már 3 éve mert kiadtam anno 330k-t egy 2.3ghz-s 2 magos core i5-ös mbp-re, amibe vettem 30k-ért 16gb ramot, és egy 240g-s ssd-t. Vegyük így 430k-nak. Ez akkora trauma volt, hogy tudat alatt már csak ez a billentyűzet lehet kényelmes. Véletlenül sem azért, mert az előzőekhez képest sokkal hatékonyabban tudok dolgozni vele. Pedig volt pár 20-30+ ezres billentyűzetem. Nem mellesleg amikor még azt sem tudtam, hogy létezik apple, már akkor a minimalista billentyűzetek felé hajlottam.

Nem kell feltetlenul megbookpro, bar jo valsztas... :)
en egy Lenovo Thinkpad x201-et nyustolok, Centos 6.6-al.
a kiindulasi gep egy Lenovo Thinkpas x41 volt, Centos 6.2 vel, azota volt mar x61 -em dell 4300, 4310 majd jott az x201, azota ugyan az a rendszer van rajta! Napi munkar hasznalom! A melos gepem egy Hp Desktop, ugyan annyi idos rendszerrel! Nem kell feltetlenuk Mac rendszer hogy dolgozzhass es ne kelljan napi szinten haxolni a linukszot ;)

Hanzo

--
http://szolarenergia.hu - A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem....

Hát én vettem egyet, de ne tudd meg mekkora szívás:
Csomó vacakot végig kellett olvasni/szenvedni, mire sikerült bebootolni egy live CD-t rajta, hogy telepítsek Linuxot. Aztán a gyári driverrel nem működik valamiért rendesen a grafikus rendszer, úgyhogy csak nouveau-val tudom használni. A görgetés a touch-on csak villámgyos üzemmódban hajlandó működni. Az audió port valamiért folyton világít.

Ezek azok, amik hirtelen eszembe jutnak. De még biztos van ez-az. Én többet nem veszek Mac-et.

Van egy pici kulonbseg. Az okostelefon nem is Intel architektura, szoval ez kb. olyan eselyes, mint egy hintalo gyozelme Epsonban. Ellenben a Mac hardverek elvben altalanos Intel architekturak, vagyis kifejezetten arra talaltak ki, hogy Intel architekturat tamogato szoftverek fussanak rajta.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

A kerdes megforditva:
Miert kellene tudni linuxot telepiteni es hasznalni egy Windows certified gepen?

A felallas ugyanaz. Vagy csak en nem latom a kulonbseget? Azok is elo vannak telepitve windows 1.0-val.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért nem annyira bonyolult volt felfedezni a viccet: a posztoló leírta, hogy vannak bajok a Linuxszal a gépen amit vett. Nem megy minden OOTB. Erre valaki beírja, hogy vegyen inkább Mac-et akkor! (És ezt lehet úgy érteni, hogy azon megy minden Linuxszal OOTB, ez a humor forrása.) Elismerem, hogy nem egy hatalmas vicc, de azért ez a szörnyülkődés túlzás.

Fura. Ennyit szívni.
Mac meg wind... Az egyik fő ok, hogy Manjarot használok, az pont az ootb Nvidia driver bumblebee-stül. Eddig mindössze egy probléma merült fel a rendszerrel, az a HDMI és a hang. Csak akkor vettem észre, amikor egy barátomnál filmet akartunk nézni a gépemről. (Mellékesen a tréonlányos box sem küldi át a hangot HDMI-n.)
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A semmit nem szívokhoz képest sok.
A videokártya amit nem használsz de megy, az emiatti fölös túlfogyasztás, folyamatosan és hangosan pörgő ventilátor szerintem elég sok. Az egyik gépen, amikor egy frissítésnél eltűnt a bumblebee, a tulaja hetekig szenvedett vele. Megoldottam neki, és azóta örül. Meg lehet szokni minden rosszat, de csak egyszer kell normálissal találkozni, utána már az az alap.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Fura, hogy egy mai HDD-t lehet hallani. Tapasztalatom szerint az újabb lemezes darabokból is csak közel hajolva jön ki némi halk zúgás. A külső vinyóm asztalra rakva is csak azért hallatszik egy picit, mert a falap felerősíti a zajt. Igaz, ez egy Silicon Power - Army series, igen masszív tokkal. A laposomnál csak egyszer hallottam a „percegést” totális csendben olyan hajnal 3 körül.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)