Skype 4.1 for Linux

Címkék

A Skype ma bejelentette a Skype for Linux 4.1-es verzióját. Az újdonságok közt szerepel a Microsoft account-tal való bejelentkezés lehetősége, a Messenger-t használó barátokkal való csevegés lehetősége stb.

Letöltés és részletek itt.

Hozzászólások

Úgy látom, hogy még mindig nincs 64 bites verzió. Van olyan aki használja? A windows verzióhoz képes hány évvel van lemaradva? :)

--
maszili

Debian 64-re simán (--force... nélkül) telepíthető a 32-es. Egy éve így megy. Korábbi verzió néha reccsentette a rendszert (kilőni sem lehetett, csak a reboot segített), de ez már nincs.

Szerk.: Ubuntu 12.10-re felraktam a 4.1-et, omlott, leszedtem.

Szerk.: Hehehe! csütörtök óta tegnapig szívtam én is. Debian Testing/Unstable az ia32-libs csomagot leszedte (kivették a tárolókból, vagy mi), emiatt a skype is röpült. Tegnap a

dpkg --add-architecture i386

megoldotta.
Ráadásul a 4.1 Skype is működik.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Csak 64 bit alatt van vele szívas (illetve Archon meg Fedoran azokra is pofonegyszerűen felmegy, bér Archnál most egy napig pont szarul voltak bent az előzmények a repoban, de mostanra javították). A .deb rendszer egyik brutális hiányossága, hogy úgy kell össze --force-architecture -özni a 64 bites rendszer alá a 32 bites változatait a libeknek, holott ezt egy normális csomagkezelőnek el kéne intéznie magától (ezekszerint Uborkában nemrég megoldották).

Nem a skyperól van szó, hanem a 32 bites alkalmazások 64 bites os-en való futtatásáról. Egyébként egyetlen példát tudok, ahol egy 32 bites program 64 bites windowson problémás volt: http://www.pouet.net/prod.php?which=28483
Egész pontosan a hang bizonyos csatornái eltűnnek 64 biten, egyébként az intró ugyanúgy fut.

Amig 32 bites rendszer volt a gépemen addig használtam. Pár évvel ezelőtt váltottam 64 bitre, hogy 64 bites rendszereket is használhassak virtuális környezetben teszt célból.

A 32 bites skype egy komplett 32 bites linuxot is magával ráncigálna a függőségek miatt. Továbbá olyan hibái voltak, hogy nekem azt mutatta, hogy online vagyok aztán ha íram valakinek akkor fél óra mulva hibával tért vissza, hogy mégse vagyok online. Valószínűleg ezzel összefüggött az is, hogy konferencia beszélgetés (többen egy chat ablakban) alkalmával én igazából nem vettem rész a beszélgetésben mert nem láttam semmit. Közben meg fél napja ment a diskurzus. Aztán újraindítás után láttam, hogy online voltam (mindenki úgy látta) de mégse jutott el hozzám a beszélgetés.

Ekkor döntöttem úgy, hogy akkor inkább nem kell skype.

Azért kérdeztem, hogy van-e olyan aki használja és változott valamit a helyzet vagy pont olyan szar mint volt?

--
maszili

Hat azert a simannal vitatkoznek. Szerintem jo par eve mar a legalapabbnak szamito PDC-k is 64 bitesek, egyedul talan az Atomok voltak utolso kivetelek. AMD fronton meg szerintem sokkal regebben kihalt a 32 bit.

Atom + virtualizalas meg...

... ugye senki nem gondolta komolyan? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Már az előző Atom generáció is 64 bites vot. A mostani meg pláne. Tényleg nem értem, hogy valakik még 32 bites linuxot használnak egy játékgépen (lásd nVidia 8GiB RAM-al és 32 bites linux-al a tesztben...).
5.99-es kernel óta csak 64 biteset használok, és szívtam is rendesen 8-)

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Ez az "idonkent eltunik a bejelentkezett user" egy windowsos skypeon is mukodo feature...Ott igazan W7 alatt volt szivas, mert keptelen volt magat a jobboldali talcara (vagy hogy hijjak) pakolni. De mar az is mukodik, nem emlekszem hogyan.

Ja, nekem a skype sztem Static build van fent, oszt' jonapot, eleg volt a google-earth eseten a gorcsoles a 32bites libekkel (plane, hogy 64 bites ge-t toltottem le)

--
http://www.micros~1

Kezdjuk elolrol:

"Én ugyan nem használom, de piszkálja a fantáziám, hogy mitől lenne jobb egy 64 bites verzió? Amit adnak, az nem használható? "

tompos: Nem kellenek 32 bites libek.
Scouter: 64 bites rendszeren kellenek a 32 bites libek a futtatashoz.

Orulok, hogy leirod pepitaban ugyanazt, amit en. Sajnos ettol nem lesz boldogabb a vilag, ezzel tisztaban vagy?

tompos

ui.: Kifejtosen: http://hup.hu/cikkek/20121115/skype_4.1_for_linux?comments_per_page=999…

Maga a program nem jobb. Ha már 64 bites rendszered van, nem rakja tele mondjuk csak a Skype miatt 32 bites libekkel. Igaz jól elvannak egymás mellett, de szerintem egyszerűbb lenne nekik egyszer fordítani egy 64 bitest, mint egy raklap embernek 32 bites libeket rakni a gépére. De ezt ők tudják.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Az Ubuntu noarch link egy ilyen fájlra mutat: skype-ubuntu-precise_4.1.0.20-1_i386.deb

A közvetlen (32 bites) függőségei:
libasound2 (>= 1.0.23),
libc6 (>= 2.3.6-6~),
libc6 (>= 2.7),
libgcc1 (>= 1:4.1.1),
libqt4-dbus (>= 4:4.5.3),
libqt4-network (>= 4:4.8.0),
libqt4-xml (>= 4:4.5.3),
libqtcore4 (>= 4:4.7.0~beta1),
libqtgui4 (>= 4:4.8.0),
libqtwebkit4 (>= 2.2~2011week36),
libstdc++6 (>= 4.6),
libx11-6,
libxext6,
libxss1,
libxv1,
libssl1.0.0

--
maszili

Na, végre lesz normális msn kliens linuxra? ;)

Akkor mind a 4 bug reportot én jelentettem?
Ezek szerint már kijavították.. De sosem állítottam valótlant, én belefutottam minden bugba, amiről itt esetleg említést tettem. Szerintem az állít valótlant, aki azt mondja, hogy soha egyetlen egy bugot sem talált, pedig 5+ éve használ Ubuntut és rendszeresen upgradel beta verziókra. Nem akarom lejáratni az Ubuntut, csupán 1 bugot szeretnék hallani, hogy neked is előjön.

Ha van kedved, mutathatok még pár bug reportot, amit megpróbálhatsz reprodukálni. ;)

"Szerintem az állít valótlant, aki azt mondja, hogy soha egyetlen egy bugot sem talált, pedig 5+ éve használ Ubuntut és rendszeresen upgradel beta verziókra."

Egyetértek. Gondolom nem rám célzol, mert én ilyet sosem állítottam. Több bugról is beszámoltam már és többet is bejelentettem már. Figyelmesebben kellene olvasni, nem szelektíven.

"Nem akarom lejáratni az Ubuntut, csupán 1 bugot szeretnék hallani, hogy neked is előjön."

Parancsolj

--
trey @ gépház

Nem tudom már reprodukálni ezt a bugot, mert most nálam is ez van, mint ennél a usernél: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/app-install-data-partner/+bug…

Egyszerűen nem jelenik meg a skype a software-centerben. :(
De majd ma megpróbálom mégegyszer.

Szerk: Bekapcsoltam a proposed meg az összes partner PPA-t, most már jó.

"Szerk: Bekapcsoltam a proposed meg az összes partner PPA-t, most már jó."

Na látod. Gondoltam, hogy mire visszajövök a konditeremből, addigra megtalálod a megoldást. Építő jelleggel hagytam, hogy rágyere. És akkor most le is rántottuk a leplet egy olyan dolgokról, hogy "nem értem, hogy neked miért megy, ami nekem nem".

--
trey @ gépház

Én meg most jöttem vissza a konditeremből. :D

Rendben van, hogy most meglett a skype, de azért attól a sok rc csomagtól tartok egy picit. Várjuk ki a végét, van még pár bug a listámon, amit kipróbálok majd. Eddig is azért nem aktiváltam a proposed-t, mert kicsit béta szagúnak éreztem.
Amúgy meg nem hiszem, hogy elvárható, hogy Móricka bekapcsolja magának a proposed-t.

Jaj, ne. Kérlek. Végigolvastam a szálat és pontosan tisztában vagyok vele, hogy a proposed-ben (ami nekem is be van állítva) ott a javítás.

Az állítás, hogy nem lehet telepíteni Ubuntu 12.10-en Software Center-ből Skype-ot a mai napon biztos, hogy nem igaz. Csak ehhez is érteni kell. Vagy legalább angolul tudni, hogy a proposed-et hol kell beállítani, ha már magától nem tudja.

--
trey @ gépház

Akkor tegyuk fel most egy pillanatra cegektol teljesen elvonatkoztatva a kerdest pusztan teorikusan: megis ki az az ostoba naiv hulye, aki azt gondolja, hogy egy tetszoleges random kormany nem ragadja meg maganak a lehetoseget, hogy barkit lehallgasson barmilyen modon, ha az erdekei ugy kivanjak meg?

Vicces, hogy mindenki a Skypen ragodik mostansag csak mert juj MS tulajdon lett, a mobilokon, internet-szolgaltatokon es sok egyeb aprosagon meg senki nem elmelkedik el egy pillanatra sem. Az ilyen egyeb ironikus dolgokon, minthogy a Skypeban egy 1984-es idezet szerepelt anno a stilusvalasztonal probaszovegnek. Es gondolod attol, hogy Linux mar helybol vedett vagy? Marha nagy naivitas, eleve a kod is konnyebben hozzaferheto, hogy random titkosszolgalat belecsempesszen valamit. Az OpenSSL bugnak is kellett ket ev, mire kibukott. Vagy lehetne meg hozni a sok-sok beepitett rendszert, amelyet A orszagbeli X ceg szallit Y szolgaltatonak B orszagba....

Nem tudom kell-e peldakat mondani: nemet lehallgatasbotrany? Kinai beszallitok kirugdosasa a telco piacrol az USA-bol? Ilyen-olyan sztorik innen-onnan a vilagbol vagy akar kozelebbrol? Facebook szirszarok mindenutt, Google analytics szerte a weben? Basszus, nezd mar meg, hogy mennyi infot kepes kikopni az analytics: szerinted azokat hasrautesszeruen kopi ki, vagy pontosan nyomon vagy kovetve es a sok konkret infobol csinal egy nagy atlagot? Kulonosen vicces ez, amikor a Youtube is legutobb azzal jon, hogy de hasznaljam mar a teljes nevem es ha ramesz a takarodj mar gombra, akkor is elodob egy olyan ablakot, ahol azt ecseteli, hogy de nekem az jo meg nezzem meg hogy fog kinezni meg a legelutasitobb valasz az a "jo, majd kesobb meggondolom"?

Ne alltassuk mar magunkat illetoen...

(Arrol nem is beszelve, hogy ez a fajta ostoba naivitas miatt meg egyaltalan 1-2 part Magyarorszagon. Arrol nem is beszelve, hogy ezek bejutnak a parlamentbe, de mind1, messzire vezet...)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Majdnem egy evtizede volt egy kisebb balhe ebbol Germaniaban. Egy ottani buncselekmeny bizonyitekai kozott szerepeltek lehallgatott Skype beszelgetesek is, de miutan rajottek, h ezek nelkul is eliteltethetik a fazont ezeket kivettek a bizonyitekok kozul. Majd "masnap" jott egy szep hosszu beszelgetes a helyi harombetus egyik vezetojevel, h jaj de rossz nekik, a Skype es tarsai nagyon megnehezitik, sot lehetetlenne teszik a bunozok megfigyeleset...

De itthon is tortent mar ilyesmi. :-)

---
pontscho / fresh!mindworkz

És az egészben az a legszomorúbb, hogy a magunkfajtát pszichiátriai esetnek meg üldözési mániásnak hiszi a sok sorok közt olvasni képtelen médiafogyasztó átlagember, csak mert levontuk pár ilyen esetből az abszolút logikus következtetést. De egyre többször kiderül, hogy az "üldözési mániások" gondolkodnak egészségesen.

Akkor ez most egy Microsoftos Linux termék ?

Ez világos, jól is teszi, ez a dolga. Csak arra gondoltam rámutatni, hogy attól még, hogy a top 15 contributorban benne van, nem jelenti azt, hogy olyan dolgokat ad hozzá, ami egy átlagfelhasználót érint.
Egy olyan lista relevánsabb lenne számomra, ami az alapműködéshez szükséges contributorokat rangsorolja (persze ezt nehéz/lehetetlen megvalósítani, mert kinek mi az alapműködés...).

Pedig Sting megírta annak idején, hogy márpedig a Microsoft fejleszti legjobban a Linux kernelt. :)
Egyébként nyilván, ha azt akarják, hogy a saját virtualizációs környezetükben Linux is használható legyen, akkor belefejlesztik az ehhez szükséges dolgokat. Mert ez az érdekük. Viszont igencsak el lennék hűlve, ha írnának mondjuk egy új I/O ütemezőt vagy ntfs drivert, vagy ilyesmit.

urpmi ftp://ftp.mandrivauser.de/mirrors/Mageia/distrib/cauldron/x86_64/media/…
A függőségek feloldásához a következő csomagok telepítésre kerülnek:
Csomag Verzió Kiadás Architektúra
("Core Release (distrib1)" adatforrás)
cryptsetup 1.4.1 1.mga2 x86_64 (javasolt)
gdisk 0.8.1 2.mga2 x86_64 (javasolt)
gvfs 1.12.1 1.mga2 x86_64 (javasolt)
gvfs-archive 1.12.1 1.mga2 x86_64 (javasolt)
gvfs-fuse 1.12.1 1.mga2 x86_64 (javasolt)
gvfs-gphoto2 1.12.1 1.mga2 x86_64 (javasolt)
gvfs-smb 1.12.1 1.mga2 x86_64 (javasolt)
lib64archive12 3.0.3 1.mga2 x86_64 (javasolt)
lib64gvfs0 1.12.1 1.mga2 x86_64 (javasolt)
lib64udisks2_0 1.93.0 2.mga2 x86_64 (javasolt)
lib64xfs1 3.1.8 1.mga2 x86_64 (javasolt)
mtools 4.0.17 2.mga2 x86_64 (javasolt)
parted 3.0 3.mga2 x86_64 (javasolt)
udisks2 1.93.0 2.mga2 x86_64 (javasolt)
xfsprogs 3.1.8 1.mga2 x86_64 (javasolt)
("Core 32bit Release (distrib31)" adatforrás)
libalsa-plugins 1.0.25 3.mga2 i586 (javasolt)
libalsa-plugins-pulseaudio 1.0.25 3.mga2 i586 (javasolt)
libalsa2 1.0.25 3.mga2 i586
libasyncns0 0.8 3.mga1 i586
libavahi-client3 0.6.30 8.mga2 i586 (javasolt)
libavahi-common3 0.6.30 8.mga2 i586 (javasolt)
libavahi-glib1 0.6.30 8.mga2 i586 (javasolt)
libbluray1 0.2.1 1.mga2 i586 (javasolt)
libcap2 2.22 2.mga2 i586
libcdio13 0.83 1.mga2 i586 (javasolt)
libcdio_cdda1 0.83 1.mga2 i586 (javasolt)
libcelt0_2 0.11.1 1.mga2 i586 (javasolt)
libdirac0 1.0.2 6.mga2 i586 (javasolt)
libdrm2 2.4.33 1.mga2 i586
libdrm_intel1 2.4.33 1.mga2 i586
libdrm_nouveau1 2.4.33 1.mga2 i586
libdrm_radeon1 2.4.33 1.mga2 i586
libexpat1 2.1.0 1.mga2 i586
libffi5 3.0.10 1.mga2 i586
libflac8 1.2.1 10.mga2 i586
libgamin-1_0 0.1.10 8.mga2 i586
libgcrypt11 1.5.0 2.mga2 i586 (javasolt)
libgnome-keyring0 3.4.1 1.mga2 i586 (javasolt)
libgpg-error0 1.10 2.mga2 i586 (javasolt)
libgsm1 1.0.13 4.mga1 i586 (javasolt)
libgstreamer-plugins-base0.10 0.10.36 1.mga2 i586
libgstreamer0.10_0 0.10.36 1.mga2 i586
libgudev1.0_0 181 8.mga2 i586 (javasolt)
libgvfs0 1.12.1 1.mga2 i586 (javasolt)
libjbig1 2.0 5.mga1 i586
libjson0 0.9 1.mga1 i586
liblcms1 1.19 6.mga2 i586
libllvm3.0 3.0 7.mga2 i586
libmng1 1.0.10 13.mga2 i586
libogg0 1.3.0 1.mga2 i586
libopenssl-engines1.0.0 1.0.0j 1.mga2 i586
libopenssl1.0.0 1.0.0j 1.mga2 i586
liborc0.4_0 0.4.16 1.mga2 i586
libpciaccess0 0.13 1.mga2 i586
libpcre0 8.21 1.mga2 i586
libpng15_15 1.5.10 1.mga2 i586
libpth20 2.0.7 9.mga2 i586 (javasolt)
libpulseaudio0 2.0 1.mga2 i586
libpulsecommon2.0 2.0 1.mga2 i586
libqtlocation1 1.2.0 5.mga2 i586
libqtsensors1 1.2.0 5.mga2 i586
libsamplerate0 0.1.8 1.mga2 i586 (javasolt)
libschroedinger1.0_0 1.0.10 1.mga1 i586 (javasolt)
libsndfile1 1.0.25 1.mga2 i586
libsoup2.4_1 2.38.1 1.mga2 i586 (javasolt)
libspeex1 1.2 0.rc1.4.mga2 i586 (javasolt)
libsqlite3_0 3.7.11 1.mga2 i586
libtheoradec1 1.1.1 3.mga2 i586 (javasolt)
libtheoraenc1 1.1.1 3.mga2 i586 (javasolt)
libudev0 181 8.mga2 i586 (javasolt)
libudisks2_0 1.93.0 2.mga2 i586 (javasolt)
libv4l-wrappers 0.8.6 1.mga2 i586
libv4l0 0.8.6 1.mga2 i586
libva1 1.0.15 1.mga2 i586 (javasolt)
libvorbis0 1.3.3 1.mga2 i586
libvorbisenc2 1.3.3 1.mga2 i586
libvpx1 1.0.0 1.mga2 i586 (javasolt)
libwrap0 7.6 42.mga1 i586
libxavs1 0.1.55 2.mga2 i586 (javasolt)
libxcb-glx0 1.8.1 1.mga2 i586
libxcursor1 1.1.13 1.mga2 i586
libxdamage1 1.1.3 2.mga2 i586
libxfixes3 5.0 2.mga2 i586
libxi6 1.4.5 1.mga2 i586
libxinerama1 1.1.2 1.mga2 i586
libxrandr2 1.3.2 2.mga2 i586
libxscrnsaver1 1.2.2 1.mga2 i586
libxtst6 1.2.1 1.mga2 i586
libxv1 1.0.7 1.mga2 i586
libxxf86vm1 1.1.2 1.mga2 i586
("Core 32bit Updates (distrib33)" adatforrás)
libavcodec53 0.10.4 1.mga2 i586 (javasolt)
libavutil51 0.10.4 1.mga2 i586 (javasolt)
libdbus-1_3 1.4.16 5.1.mga2 i586
libdri-drivers 8.0.4 2.1.mga2 i586
libgio2.0_0 2.32.4 1.1.mga2 i586
libglapi0 8.0.4 2.1.mga2 i586
libglib2.0_0 2.32.4 1.1.mga2 i586
libjpeg8 1.2.0 4.1.mga2 i586
libmesagl1 8.0.4 2.1.mga2 i586
libopenjpeg1 1.5.0 1.4.mga2 i586 (javasolt)
libpython2.7 2.7.3 2.3.mga2 i586
libqtcore4 4.8.2 1.3.mga2 i586
libqtdbus4 4.8.2 1.3.mga2 i586
libqtgui4 4.8.2 1.3.mga2 i586
libqtnetwork4 4.8.2 1.3.mga2 i586
libqtopengl4 4.8.2 1.3.mga2 i586
libqtsql4 4.8.2 1.3.mga2 i586
libqtsvg4 4.8.2 1.3.mga2 i586
libqtwebkit2.2_4 2.2.2 1.1.mga2 i586
libqtxml4 4.8.2 1.3.mga2 i586
libtiff5 4.0.1 2.3.mga2 i586
(parancssor)
get-skype 4.1.0.20 1.mga3.nonfr> noarch
További 132MB lemezterület lesz használva.
34MB csomag lesz beszerezve.
Kívánja folytatni a fenti 112 csomag telepítését? (I/n)

No comment

Egy érdekesség: Az új skype-ban (ubuntun) látszólag nincs hang, de csak az értesítések (login, új üzenet, stb) a hívás hangja hallatszik.

Nagy nehezen rájöttem, hogy a Skype most már figyelembe veszi a riasztások hangerejét (amit külön lehet szabályozni a hangerő beállításainál). Ez nálam alapból le volt húzva, eddig senkit sem zavart, de most már a skype figyelembe veszi.

Gondoltam hátha más is küzd ezzel :)