SCHED_DEADLINE v6 - videó demó

Címkék

Juri Lelli nemrég bejelentette a SCHED_DEADLINE (github) patchkészlet v6-os verzióját az LKML-en. A SCHED_DEADLINE nem más, mint az Earliest Deadline First (EDF) ütemezési algoritmus Linux kernelhez készült implementációja. A kód egyelőre még kísérleti és folyamatosan fejlesztés alatt álló, de már most teljesen működőképes valós idejű (real-time) alkalmazások GNU/Linux környezetben való támogatásához. A fejlesztők pozitív visszajelzést kaptak már most az Ericsson-tól, Wind River-től, Porto (ISEP), Trento, Lund és Malardalen egyetemektől.

A fenti videón egy Linux PC vezérel egy invertált ingát, két mérlegkart golyókkal és egy grafikus monitorozó alkalmazást egy időben. További részletek itt.

Hozzászólások

Először mindig a scheduler-t rakom át (elevator).

Azt nem ertem ebben, hogy az ingas problema egy viszonylag lassu fizikai folyamat, ehhez kepest egy mai PC iszonyu gyors.
Ha van 3 process (monitorozo+2 inga), es 1000 a HZ, egy eleg egyszeru utemezo is 3ms-enkent adna 1ms-et az egyik szabalyzora (feltetelezve, hogy minden max. prociidot ker, es nem sleepel ha nem kell mar neki), ehhez kepest hatalmas kilengeseket produkal. (szandekosan nyilvan lehetne irni szar utemezot is, ami kieheztet, de itt nem az a feladat)
Ha meg egy negymagos gepre jut 3 process (ahogy a kepen latszik), plane.

--
My gold plated butt-plug business is being sued by Apple.
Apparently they have a patent for overpriced crap for arseholes.

Ez az egyik, a másik meg, hogy szerintem egy bonyolultabb feladatnál adott algoritmus futásánál a ciklikus idők nem feltétlen egyformák (nem feltétlen ugyanannyi lépésből fog állni a következő paraméter előállítása), tehát hiába real-time az ütemező és hiába kapja meg a process a cpu szeletet mindenképpen - nem ennek az egyenletességétől fog függeni a művelet elvégezhetősége adott időn belül.

A mérlegnél mi volt a szabályozás lényege? Mert olyan túllövések voltak, hogy öröm nézni.