Hó?

Hó? Sehol.

Imádom a havat. Már előre örültem, amikor napokkal ezelőtt elkezdődött a riogatás minden fronton arról, hogy mekkora hó lesz. Persze sejtettem, hogy az időjárás _jósok_ szokás szerint melléjósolnak. Volt itt már mindenféle jóslat... Majd pénteken! Majd szombat hajnalra. Lassan szombat dél van, de csapadék sehol. Noha az aktuális időjárási jelentés azt mutatja, hogy itt is esik a hó, egy hópihe nem sok, annyi sincs. Tulajdonképpen egész télen talán kétszer esett valami, de az sem volt az igazi. Még várok, hátha este, holnap, holnapután vagy valamikor valóban lesz hó...

Hozzászólások

Várd ki a végét. Itt -Pécs- bejött, amit jósoltak. Már tegnap is volt valamennyi, ma hajnalra meg esett ~15-20 centi és most is esik. Több helyen kötelezővé tették a hóláncot -pl a mecsekben a régi 6oson-, az M6-oson is áll a hó (nem hat a sózás a nagy hideg miatt). Kora reggel akartunk útnak indulni, de aztán inkább mégsem.

Hát lehet, hogy az előrejelzés szerint igen, de valójában nem. Aki azt mondja, hogy ez hasznos, annak végül is igaza van, ha éppen bejött neki az előrejelzés. Viszont ha valaki éppen azért halasztott el napok óta egy programot, mert arra várt, amit jósoltak, de az nem jött be, akkor végül is a szempontjából károsnak is tekinthető ez az egész jósolgatás. De nem is a jósolgatás, hanem a riogatás.

--
trey @ gépház

A jósolgatás meg a riogatás két külön dolog szerintem. Szokás szerint a média fújta fel, hogy úúúristem mi lesz, nagy hó lesz, katasztrófa. Valamelyik híradóban még helyszíni tudósítás is volt, kint állt a riporter és drámai hangon mondta és mutatta, hogy lám, már esik is a hó. A nép meg elárasztotta a boltokat, elkezdett mindenki bespájzolni 3 tonna krumplit meg cukrot a hétvégére, mert világvége lesz a 30 centi hótól.

Itt a fővárosba is késett a havazás, most, olyan 10 óra körül kezdett el esni.

"Persze sejtettem, hogy az időjárás _jósok_ szokás szerint melléjósolnak. Volt itt már mindenféle jóslat..."

Nem jósoltak mellé. Azt, hogy bazi nagy hó és k.rva hideg lesz, már hetek óta mondják. Azt pedig, hogy az ország valamely pontján mikor fog havazni, csak hozzávetőlegesen tudják megmondani hosszútávra. Nem azért mert hülyék, hanem azért, mert a légköri viszonyok percről-percre változnak, 100 százalékos modellezésre nincs lehetőség, csak olyan 70-re, tekintettel arra, hogy annak a bizonyos mediterrán ciklonnak, ami a havazást okozza, teljesen hektikus volt a mozgása az elmúlt napokban.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Szerintem ez a meteorológia kb. annyit ér, mi Lui padre jóslatai. Annyi a különbség, hogy míg Lui padre filléres szárazjéggel jósol, addig a meteorológusok több száz milliós számítógépekkel és berendezésekkel. És így sem ér kutya vörös pélóját az egész.

"Itt a fővárosba is késett a havazás,"

"Nem jósoltak mellé."

^^ Végül is igaz. Elég ha azt mondják: lesz hó. Egyszer csak igazuk lesz. 365 nap egy év. És ha 1 éven belül sem esik ott, ahova jósolják, akkor ott a következő év! :)

--
trey @ gépház

"És így sem ér kutya vörös pélóját"

Már hogyne érne, másképpen nem is fizetnének ki ekkora összegeket az előrejelzésekért (a mezőgazdaságban stb.)

Ellenben ha az elvárás az, hogy egy GPS műhold térbeli pontosságával közöljék veled az időjárási helyzetet, már egy hétre előre, akkor a helyzet az, hogy a meterológusok sem tudnak végtelen lehetőséget végtelen kombinációban lemodellezni.

Nem kell ahhoz nyári gumi télen a közlekedésben, hogy valaki összetörje magát. Nyáron is történnek balesetek. Ezt te is tudod. Persze most majd 10x óvatosabban megyek, nehogy igazad legyen :)

A nagy számok törvénye neked dolgozik. Ha netán 99 éves koromban még itt lennék és arról blogolnék, hogy összetörtem télen az autót, te itt lennél, hogy "hááhááá te, köcsög, nem megmondtam??? Téli gumi!!!!!". :)

--
trey @ gépház

Valóban rosszul fogalmazott, a dilettáns ugyanis legalább szórakozásból, nem hivatásszerűen, de foglalkozik az adott dologgal - itt egyszerűen a totális hozzá nem értés jelenik meg - és persze a személyeskedés is, az idegrendszer állapotára vonatkozó megjegyzés képében.

Így van, én nem foglalkozom időjárás_jóslással_. A _jóslás_ szóban minden benne foglaltatik, amit erről gondolok. Nem is kívánok érteni jósláshoz. Meghagyom a jósoknak. De látom, hogy milyen pontosságot tudnak felmutatni. Persze ez nem csak a mostani hóra vonatkozik.

Persze én értem, hogy ebből is megélnek szépen emberek. Akik meg ebből élnek, azok még védik is. :)

--
trey @ gépház

A tévéhárom időjósos bohóckodás elég régen volt. Jó lenne tudni, hogy az a prognózis,a mit te nézel, és amihez ragaszkodsz, az mikor, hol, és milyen modellek adatai alapján készült. Ugyanis nagyon-nagyon nem mindegy.
Te 10km alatti felbontásban szeretnél nagyjából 24 órára előre 1-2 órán belül pontos prognózist. Létezik ilyen, csak nem minden esetben fizetik meg a szükséges modellszámítások (adatok) árát azok,a kik ilyeneket összeállítanak, hanem a tapasztalataik alapján intrapolálnak, aztán az vagy bejön, vagy sem. Minél távolabbi területről van szó egy prognózisban, (a felhasznált modell középpontjához viszonyítva), annál kevésbé lesz pontos az eredmény - ezen kár csodálkozni, j.p.e. elég ahhoz, hogy belássa valaki.

Én ebben nem hiszek. Én abban hiszek, hogy ezek a dolgok, amik régen is voltak, sokkal jobban fel vannak fújva a média által, mint ahogy azokat kellene. Uram isten! Télen hó? Meg hideg? Hova tart a világ? Úgy tálalják, mintha valami hihetetlen dolog lenne. Inkább azon kellene lovagolni, hogy hosszú évek óta nincs rendes tél. Ami most van, az kellene normálisnak lennie.

--
trey @ gépház

"Minden, ami létezett a világon, amikor megszülettünk, az normális és hétköznapi és a világ működésének természetes része.
Minden, amit tizenöt és harmincöt éves korunk között találnak fel, az új és izgalmas, és forradalmi, és talán karriert lehet csinálni belőle.
Minden, amit harmincöt éves korunk után fedeznek fel, az a dolgok természetes rendje ellen való."

Douglas Adams

És ez így igaz. Mi a "normális"? Az időjárás, a klíma, az ember, az állatok, a növények, a bolygó pályája, a Naprendszer helyzete, a Tejút Lokális csoportban elfoglalt helye, mind-mind változik az idő múlásával.

Az Androméda Galaxisnak melyik a normális helyzete? A mostani, vagy az egy órával későbbi? Pedig akkor már 972 000 km-rel lesz közelebb hozzánk.

A Nagy Magellán-felhő spirálgalaxisnak, vagy szabálytalannak normális? A Tejút a normális állapot ellen tett, amikor szétszabdalta kicsit a gravitációs erőtere által a közelben elhaladó szomszédot? A Tejút viselkedése nem normális?

Vagy inkább a változás a normális?

És ez a baj az emberekkel, az emberiséggel, meg a klímahisztivel.

Az a közkeletű vélekedés, hogy van egy konstans állapot, ami "normális". De nincs. A változás, ami normális. Nem arra kell koncentrálni, hogy a jelenlegi klímát bebetonozzuk, hanem arra, hogy a változó világgal együtt változzunk mi is.

Persze, trendeket _egyszerűbb_ megállapítani, mint az aktuális pontos helyzetet akár pár napra is előre.

De! A meteorológiai előrejelzéseket igen hamar megtapasztaljuk, ezáltal kijelenthetjük, hogy ez az előrejelzés, a modell jó volt-e, vagy se. Klímaváltozás kapcsán viszont riogathatnak 10-20-50 évig (sőt, tologathatják, ahogy a világvége időpontját is), hiszen nem igazán lehet az előrejelzett és a tényleges eseményeket összehasonlítani.

"elkezdődött a riogatás"

Azoknak akik közlekednek, ismerőseik és rokonaik tartózkodnak elszigeteltségben (idősek stb.), akik közelében kevésbé karbantartott az infrastruktúra (áramellátás, gázellátás stb.), akiknek munkaköri felelőséggük van (szociális munkás, tűzoltó stb.) vagy fóliájuk van igenis számítanak az előrejelzések.

Be is jött a papírforma, a mediterrán ciklon nedves levegője találkozott a szibériai eredetű légréteggel, és az ország déli részét már most délelőtt is 10-30 cm hó borítja.

Hogyne, csak kissé bosszantó, hogy nem csak azt nem találják el, hogy mi _lesz_, hanem azt sem tudják, hogy _mi van jelenleg_. Lásd a mellékelt képet. Pedig ehhez nem kell sok műszer. Ki kell nézni az ablakon. Jaja, tudom, hogy nem itt ül helyileg a Yahoo szolgáltatása, csak innen szerzi be valahonnan az adatokat. Értem. Csak számomra ennek az értéke egyenlő a nullával.

--
trey @ gépház

Számomra hasznos volt, az ECM alapján láttam másfél hétre előre, hogy az Olaszország felőli nedves légtömeg és az Oroszország felőli hideg levegő találkozásával nagy eséllyel kihólapátolhatom a lelkemet a hétvégére.

"hanem azt sem tudják, hogy _mi van jelenleg_."

Igen, ez tényleg idegesítő tud lenni.

Nem áll arányban az előrejelzés pontossága a rá elvert pénzzel (műholdak, szuperszámítógépek, országos mérőszolgálat, meg a stáb, aki "előadja" a TV-ben, rádióban). Nekem csak ez a bajom. Azt megmondani előre, hogy télen nagy valószínűséggel lesz: hideg, hó, jég, köd, fagy, zúzmara az nagy biztonsággal megmondható 0 forint befektetéssel is.

--
trey @ gépház

Tegnap -13 körül volt a hőmérséklet, most -6 és esik a hó, de valami porszerű hülyeség, mert lapátolni nem lehet, söpörni meg felesleges egyelőre. Remélem így marad :-)

Időjárás jelentésünket olvasták: Eger, 2012. február 4. 11:53

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Gondolom, nem a hazai, rövid távú modellek alapján készült prognózist nézed, hanem valamelyik német vagy osztrák vagy a fene se' tudja milyet, az meg a magyarországi viszonyokra tényleg nem lesz pontos - nekik nem releváns ugyanis.

Még nem ért el hozzátok a felhőréteg, de ezen az oldalon korrekt felhőborítás előrejelzést találtok.

http://imgdiscover.ru/img/12-02/vB4oXwb.png

forrás: National Meteorological Service of Slovenia
http://meteo.arso.gov.si/met/en/app/webmet/

Tipp: Model forecast -> ALADIN -> Cloud cover and precipitation
alul a csuszkával lehet az előrejelzés-térkép idő beállítását elvégezni.

Elovastam...
(köszi az oktatást)

Erre reagáltam -idézem: "Persze sejtettem, hogy az időjárás _jósok_ szokás szerint melléjósolnak."

Az előrejelzéseket országos vagy regionális szinten készítik ugye, ami nem jelenti azt, h. érvényes pont ott és pont akkor ahol és amikor Te vagy, de mondjuk az ország kb. 65-75%-ra igen.

És ha nézed a threadet arra is rájössz melyik bejegyzést követi az enyém.

Szép napot!

"Az előrejelzéseket országos vagy regionális szinten készítik ugye, ami nem jelenti azt, h. érvényes pont ott és pont akkor ahol és amikor Te vagy, de mondjuk az ország kb. 65-75%-ra igen."

Tehát úgy érted, hogy ha azt látom egy előrejelzésen (amit nem neveznék előrejelzésnek, mert tulajdonképpen az aktuális állapotot kéne mutatnia, de _még azt sem_ tudja), hogy Raab (gyk: Győr) esik a hó, de valójában nem esik, akkor legyinthetek, hogy sebaj, az ország 65%-án esik, mit foglalkozzak én vele?

"Szép napot!"

Inkább kívántál volna sok havat!

--
trey @ gépház

Oké, de a yahoo forecast Győrre nézve miért is legyen megbízható? Továbbá ne gondold, hogy ez hivatalos előrejelzés (pl. a repülés meteorológia sem tőlük veszi az információkat, ahol nagyon fontos a precíz előrejelzés akár lokális szinten is).

Szemléltetésképpen: Ne várd hogy a kis autós gps-ed ugyanolyan pontos és részletes információt adjon a helyzetedről, mozgásodról, stb. mint egy amerikai hadosztálynál rendszeresített katonai gnss vevő (esetleg Omnistar szolgáltatással és társaival megtámogatva).

Szerintem a bugot jelezd inkább a yahoo felé. Bár nem hinném h. érdemben foglalkoznának egy elrontott Győri előrejelzési adatsorral.

Sok havat, jó lapátolást!

:)

Nem voltak elvárásaim, csak reagáltam valamire, amin trey mester felkapta vizet(vagy már előtte más írásán és nálam is így reflektált).

Az ALADIN modell egyébként nálam megbízhatónak bizonyult már csillagászati megfigyelések előtti felhőtérkép előrejelzésben (persze rövid távon és speciális igényt szolgálva).

Itt már 10-15 centis hó van(Szabolcs megye délkeleti része).
Ez a riogatás meg egyszerű marketingfogás.

Itt Veszprémben éjjel nyomnyi mennyiség esett, most délelőtt kb 10 óta egyre több van, bár még csak pár centi lehet. Nem lehet megmondani, pontosan mennyi, mert már fújja a szél :-S.

Hát igen. Anno mikor itt a reptéren katona voltam megtanultam egy életre, hogy nem egy igazi egzakt tudomány a meteorológia!(túl sok a változtató tényező) Még a sereg békái is (met. szolg.) tévedtek, pedig ők anno sokszor percre megmondták mikor ér ide a nyári zivatar repülés közben. Mégis minden repülés előtt felszállt egy úgynevezett derítő gép is, hogy teljesebb képet kapjanak, ne csak radar és műhold, és felszíni mérési adatokból jósoljanak...

nyilvan arra gondoltam, hogy a szerveren, meg ahol ezt kiszamoljak mostmar (a regmulttal ellentetben) pontos adatok szerepelnek (kivetel a mostani blogpostod, de nekem bejottek), az okostelefonokat veletlen kevertem ide, de tokmindegy, hogy okostelefonnal toltom le az adatot a szerverrol, vagy megvarom, mig a TV-ben valaki bemondja ugyanazt, amit ugyanonnan olvasott le valamivel

lenyeg: ma mar tobb nyaralason is teljesen pontos volt az elorejelzes az utolso esocseppig (nyaralason kivul nem neztem idojarast, nyaralason meg csak okostelefon+wifi, Magyarorszagon mobilnet kombo volt)

Nem pontos, hanem egy vagy több adott modell szerint számított adatok szerepelnek, adott területre vonatkozóan. Ilyenek, mint: várható hőmérséklet, szélirány, páratartalom, légnyomás és hasonlók, mindezek a modelltől függő tartományként megadva.
Ezekből a számszerűsített adatokból készül az előrejelzés, jó esetben tapasztalt szakember által összeállítva (aki pl. tudja azt, hogy bár az adatok szerint északi szél van jelezve az adott x*y km-es területen, de a terepviszonyok miatt az gyakorlatban nem lehetséges), rosszabb esetben meg valamilyen gyagya AI-vel összelapátolva.

Szívesen cserélnék veled én 6-12-ig havat lapátoltam. Utálom a havat.

Újabb időjárás jelentés, Egerben még mindig esik a porhó és kb 5-6 cm között járhatunk. Nem úgy néz ki hogy abba akarja hagyni ezért lapátolni kell majd. Egyébként utálok lapátolni ezért én a költöző madarak pártján állok. Télen el innét :-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

hozzánk Debrecenbe péntek estére ígérték. tegnap délután már hóesésben indultunk falura anyósomékhoz. itt (otthonról 50km-re) ma már negyedjére toltunk / sepertünk / lapátoltunk havat -11 fokban fasza széllel "segítve". ha gondolod jöhetsz vászonmunkára, itatunk, etetünk és lesz hóember is. most is keni, sztem ez holnapig betart - jelenleg szűk 15cm körül járhat ahol nem nyúltunk hozzá.

ui, érdekesség: ha melóztok katonai reptéren kérdezd meg az ottani felelőst mi várható a köv. 24 órában. mondjuk az nem retekklubos időjós színvonal, meg fogsz lepődni, nagyon. még az F1 csapatok időjárási előrejelzési színvonala is az rtl-eshez áll közelebb, nem a katonaihoz, szóval erre a cuccra emberéletet is bíznak, ha kell. valaki nem kábelez katonai reptéren? hahóó, tessék engem megerősíteni!

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Kb. 2 órája sepertem le a havat a klíma kültérijéről Szegeden (kb. 1 napos mennyiség). A legmagasabb ponton 26-28 centis volt a kupac.

Ha aktuális időjárás kell, akkor a Yahoo Forecastot felejtsd el, met.hu vagy idokep.hu sokkal pontosabb képet ad. Lokális előrejelzésre én a meteoview-t használom, igaz ez Győrt nem ismeri, de pl. Abdát igen. Most direkt megnéztem, ha hinni lehet az időképnek akkor nemrég kezdett el szállingózni nálatok a hó, azaz az abdai időjárás előrejelzés 6 órát tévedett. Gyanítom, hogy a Yahoo Forecast is ugyanezekből az adatokból dolgozik.

Mihez képest 6 órát? Melyik módosított verzióhoz képest? Ezek az időjós oldalak össze-vissza beszélnek. Mindenki esküszik egyre (a sajátjára) és keresi benne az önigazolást. Ha ez tudomány és nem jóslás, akkor elvileg mindenkinél ugyanannak az eredménynek kéne lennie.

Ha hinni lehet a melyik időképnek?

http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/

Eszerint marha messze van a csapadék (ez a link is tőletek van, jelzem eszerint is esett már itt a hó, de mégsem).

--
trey @ gépház

"Mihez képest 6 órát?"

A valós időjáráshoz képest. De pontosítanom kell, ahogy nézem az észleléseket, időnként ugyan elkezd szállingózni a hó, de aztán rövid idő múlva el is áll.

A met.hu és az idokep.hu valós időjárást közöl, nem előrejelzés alapján próbálja megállapítani a jelenlegi időjárást. Tehát ugyanazt a képet is kell mutatniuk.

Az előrejelzés más kérdés, a Yahoo Forecast csak napi felbontású előrejelzést készít, így kisebb az esélye a tévedésnek, mert akkor is igazuk lesz ha este tízkor kezd el esni a hó. :) A meteoview órás bontást ad, viszont ők is csak jósolnak, ezért nyilván ők is tévedni fognak. Viszont náluk már egy pár órás tévedés is igen látványos, pl. ha délelőttre ígérik a csapadékot de csak délután kezd el esni.

Nekem valamiért wmiki jutott eszembe...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Én ma nem tudtam kijutni az útra autóval. Mert gyakorlatilag nincs út: http://tinyurl.com/6s2vnb7

A kép még délidőben készült, azóta rosszabb a helyzet.
Néha elmegy egy hókotró, ami nem igazán látszik meg, főleg, hogy minden 3. felhúzott lapáttal közlekedik... De hát tudjuk, Magyarországot mindig váratlanul éri a havazás xD