Sikeresen landoltak a 10. Falcon Heavy oldalsó gyorsítófokozatai

Címkék
Egy több mint 5 tonnás időjárás-megfigyelő műholdat állított pályára a nehézrakéta a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal megbízásából. [...] Az idei első, összességében a 10. Falcon Heavy nehézrakéta indítására került sor tegnap késő éjjel. Ezúttal mindhárom első fokozat vadonatúj volt (sorozatszám szerint a B1087 középső, B1072 és B1086 oldalsó fokozatok), és ahogy már megszokhattuk a korábbi missziókon, előbbi első és egyetlen útját teljesítette, míg utóbbiak szárazföldi visszatérésre készültek. [...] Mivel nagy energiaigényű geostacionárius átviteli pályára kellett állítani a meglehetősen nehéz, több mint 5 tonnás műholdat, szükség is volt a Falcon Heavy minden erejére. Emiatt a középső első fokozattól dolga végeztével el is kellett búcsúznunk, hiszen nem maradt volna üzemanyaga a visszatérésre. Nem úgy a két oldalfokozatnak, melyek a leválások után látványos visszafordító manővert végrehajtva kezdték meg a visszatérést a szárazföldi leszállási zónákra. A sima emelkedést sima ereszkedések követték, így ezekre a fokozatokra még később is számíthat a SpaceX. [...]

Indítás ...

Oldalsó gyorsítófokozatok leszállása

Műhold deployment

Részletek itt.

Hozzászólások

Az ilyenekért le a kalappal Elon előtt!

trey @ gépház

De trey! A gyorsítók már a Falcon heavy legelső útján is sikeresen landoltak :) Ettől még persze le a kalappal, valóban.

Én a superheavy elkapását várom, ha minden igaz egy-két hónapon belül arra is sor kerülhet.

Nem ragadt. Csak sok a kocsoghulye.

Ami bedoglott rajta, az visszatereskor eleg, es szeretnek meg most kinyomozni, hogy a kovetkezo mar jo legyen. De nem ragadtak ott, vissza tudnanak terni, nincs idoszuke (az urhajosok miatt).

Ettol meg szar, csak mashogy szar. Tipikus Boeing :)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Csodálatos, hogy hol tart a rakétatudomány :D

Fedora 40, Thinkpad x280

Ok, akkor vegyük sorra.

Rakétát ilyen módon lehet hogy a kínaiak csináltak elsőnek. Annak kb. annyi köze van akár csak a V2-höz, mint a gyufának a belsőégésű motorhoz. Mindegyikben ég valami.

Newton óta van rá képletünk, ha valamit kilökünk egy irányba, akkor a másik irányba gyorsulunk. Meg azért az űrrakétázáshoz nem ártott mondjuk a gravitáció elmélete sem, meg hogy így lehet Föld körüli pályára is állni.

Goddard volt az első, aki folyékony hajtóanyagú rakétát készített.

Von Braun és csapata pedig olyanok voltak a rakétázásnak, mint Watt a gőzgépnek. Nem ők találták ki, de ők csináltak belőle valami használhatót, amivel aztán a Holdra is eljutottunk.

Most pedig Musk kb. Edison szerepben ezt próbálja tömegtermékké tenni. Meglátjuk mekkora sikerrel.

A Starlink jelenleg 6 078 műholdnál jár, és 12 000 volt a kezdeti működéshez a kitűzött cél. Jól halad, de még csak félúton van a projekt.
Aztán a StarShip is része lenne a tömegtermékké tételnek, de eddig még inkább felrobbant, mintsem repült (erre is számítottak az első repülésekor).

Szóval halad, de azért még inkább csak részsikerek vannak.

Nagy Péter

Off: Ma jött szembe a YT-on ajánlott videóként egy kamu Teslás „livestream”, amiben egy deep fake Elon cryptót osztogatott. Egész ügyes csalás.