Kiszórta a bíró az Apple Corellium ellen indított keresetét

Címkék

Tavaly indított pert az Apple a Corellium ellen, mondván, az tökéletes iOS replikákat árusít. A cég iOS (és más mobileszköz) virtualizációt tesz lehetővé, így a biztonsági szakemberek kezébe hatékony eszközt ad az iOS-szel kapcsolatos biztonsági hibák feltárásához. Ráadásul, a felfedezett biztonsági hibák Apple felé jelzését nem teszi kötelezővé a hackerek számára. Az Apple szerint a biztonsági hibák keresésének elősegítése egy "kutatási eszköz" biztosításával csak álca, az igazi cél a profit előállítása.

A bíró nem így látta, így kiszórta az Apple keresetét. A Corellium pedig ünnepel:

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 12. 30., sze – 20:18

Valójában viszont csak a copyright megsértését dobta a bíró - bár szerintem a kernel visszafejtés és módosítás jellemzően sérti a szerződéseket. Na meg a teljes ios szoftver lemásolás is vicces, ha legális. De a bíró szerint a közjóra való hivatkozás miatt belefér. EU-ban kevesebbért is keresztre feszítenék a kéretlen/önkényes biztonsági elemzőket.

Viszont továbbra is felelnie kell a Corelliumnak a következőkért:
- megkerülte az authentikációs szervert és secure boot láncot. 
- a másolásvédelem megkerülésért, amit a DMCA tilt

https://www.theverge.com/2020/12/29/22205130/apple-corellium-dismissed-…
https://www.washingtonpost.com/technology/2020/12/29/apple-corellium-la…

Az open source, amit megnyitott az apple belőle.  Ami a készülék klónozáshoz kell az gyanítom nem része annak. A készülékben lévő romok visszafejtése sem valószínű, hogy belefér ebbe. Plusz úgy egyébként az os lemásolás, feltörés, más készüléken való virtualizálst futtatása szolgáltatás árulása sem annyira egyezik a copyright-tal.
https://www.youtube.com/watch?v=6rmTfmdUIVY

Amúgy érdekes, hogy voltak hírek korábban arról, hogy a perbe még az igazságügyminisztérium is belepiszkált, lehet az állam is ügyfele a Corelliumnak az iphone-ok feltörése kapcsán.
https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2020/05/04/apple-fights-us-…

Akármennyire is lehet szidni bizonyos lépéseiért és viselkedéséért az Applet, azt sem szabad elfelejteni, hogy az usában nagyon lobbizik egy buta csoport azért, hogy ne lehessen komolyabb titkosítás vagy védelem semmi consumer cuccon. Amellett, hogy bírósági végzéssel amúgy is bárhová bemehetnek, de jelenleg még fenn tudnak akadni olyan titkosításon, ami nem a szolgáltató kontrollja alatt áll teljesen.

Az pedig külön vicces, hogy mindenféle vereségről beszélnek némelyik hírben. Közben a bíró szerint is vannak illegális lépések az iOS feltörés/klónozása során, az a szál megy tovább. Anélkül pedig nem lehet a copyright figyelmen kívül hagyásával sem leklónozni legálisan.

Mostantól mégis belefér, mert így döntött a bíróság. Persze még nincs vége minden szálon, de ezek után nagy eredményeket nem várhat az Apple a bíróságon az ügyben. 

És akkor ezt most vessük össze az Oracle vs Google supreme court ítélettel, ami szerint az API copyright tárgya. Hát érdekes az amerikai jogszolgáltatási rendszer! 

Kevésbé szimpatikus húzásai ellenére, valamint a borzalmas rajongói tábor mellett is hasznosnak tartom az Apple az IT-ban. Az ARM térnyerését desktop-on például majd az Apple tevékenységének köszönhetjük pár év múlva.