A LibreOffice 7.0 már dobja az Adobe Flash Player támogatást

A lépés nem meglepő, mivel a legtöbb tech-társaság azon dolgozik, hogy eltávolítsa a Flash-kódot alkalmazásaiból, ideértve a Google-t és a Microsoft-t is. Maga az Adobe azt várja el, hogy a Flash Player megszűnése az év végére befejeződik:

2020 végén leállítjuk a Flash Player frissítését és terjesztését, és ösztönözni fogjuk a tartalomkészítőket, hogy minden még meglévő Flash-tartalmat vezessenek át az új, nyílt formátumokba” - jelentette be a társaság 2017-ben. "Számos iparágat és vállalkozást építettek a Flash technológiára - ideértve a játékot, az oktatást és a videót is - és továbbra is elkötelezettek vagyunk a Flash támogatása mellett 2020-ig, amíg az ügyfelek és a partnerek megvalósítják migrációs tervüket.

A LibreOffice jelenleg népszerű a rajzok Adobe Flash-be történő exportálására. Mivel az Adobe idéntől már megszünteti a Flash támogatását, így érthető, ha a LibreOffice is elhagyja azt. Más szavakkal: a 7.0 frissítéssel kezdődően nem lehet tartalmat exportálni a Flash-be.

A LibreOffice 7.0 várhatóan augusztusban jelenik meg a kiadási ütemterv szerint. További részletek itt.

Hozzászólások

Gratulálunk a fejlesztőnek, Kelemen Gábornak, aki nemrég fejezte be a világháló őskorában hasonlóan népszerű szövegvillogtatás eltávolítását is a LibreOffice Writer betűbeállítási felületéről!

Lesz több más meglepetés is a LibreOffice 7.0-ban, ilyen például a Vulkan API-t is integráló Skia grafikus programkönyvtáron keresztül a több CPU magra, illetve GPU-ra támaszkodó 2D grafika:

https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.0

(A fenti lista még erősen hiányos, ezért érdemes a jelenleg lassan használatra javasolt LibreOffice 6.4-es újdonságait is böngészni, mert meglepő dolgokra akadni, például a tetszőleges PDF szerkesztését megkönnyítő szövegdoboz-egyesítésre a LibreOffice Draw-ban:

https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/6.4)

a Vulkan API-t is integráló Skia grafikus programkönyvtáron keresztül a több CPU magra, illetve GPU-ra támaszkodó 2D grafika

Ez jó hír. Hiába volt elvileg OpenGL támogatás, ha nem igazán használta ki a GPU-t. Ez Méretes vektoros grafikánál visszaköszönt.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

<hype on>

Egyáltalán nem meglepetés, hogy működnek az alapfunkciók, mert több ezer unit teszt szavatolja:

https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/log/sw/qa

https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/log/sc/qa

https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/log/chart2/qa

stb.

</hype off>

Viszont elég egyetlen bosszantó hiba, regresszió vagy OOXML kompatibilitási hiányosság, hogy úgy tűnjön... :)

Sajnos nem tudom megerősíteni. Át kellett nemrégiben térjek OpenOffice-ra, az tényleg korrektül működik. Pedig semmi extrát nem használok, tényleg csak minimál funkciókat.

Amúgy csendben jegyzem meg, hogy szép dolog a unit teszt, csak önmagában a megléte semmiről nem tanúskodik. Láttam én már 100% C1/C2 code coverage-et iszonyú erőfeszítéssel létrehozni, és hibát azt nem találtak mert csupa white-box teszt volt. Szóval a unit teszt lehet jó is meg értelmetlen is, attól függ, hogy hogy csinálják.

Szóval szuper, legyen is csak unit teszt, de ha témyleg ki is szűrné az alapfunkciók crashalését, az már minden vágyamat felülmúlná.

A legstabilabb LibreOffice-ok a nagy kiadások végén találhatók. A LibreOffice 6.4.4-ben is javulni fog jó pár súlyos hiba, l. https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/log/?h=libreoffice-6-4-4&…, úgyhogy érdemes lehet például Ubuntu 20.04-en is a LibreOffice 6.3.6-ot telepíteni az alapértelmezett 6.4.3-as helyett.

Az OpenOffice.org fejlesztése megszűnt, de facto a LibreOffice vitte tovább, a névutód, az Apache OpenOffice.org pedig lassan, de biztosan elavul, különösen ott, ahol szükség van az OOXML (DOCX, XLSX) kompatibilitásra.

Most három-négy független fejlesztőcsapat is dolgozik a LibreOffice-on a Document Foundation mellett, l. https://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/, úgyhogy nagyon is érdemes bejelenteni egy problémát, vagy ha már be van, szavazni rá (vagyis e-mail címünket hozzáadni a CC listához, ez alapján is súlyozza vannak a hibák) a https://bugs.documentfoundation.org/ hibabejelentőben, mert nagyobb eséllyel fogják javítani a közeljövőben, program-összeomlás esetén már a következő hibajavító kiadásban. A javítások mellé pedig elvárás a regressziós teszt, így ugyanaz a hiba már nem fog előjönni, véglegesen javításra kerül:

https://wiki.documentfoundation.org/Development/Unit_Tests

Mondanám, hogy ha már szabad szoftver, nem kell megelégedni a vágyakkal: Mindig akad pár türelmetlen, aki maga javítja ki a hibát, nem vár a következő hibakiadásra sem. Arra gyanakszom, hogy az ~1800 LibreOffice fejlesztő harmada, akik csak egyetlen foltot küldtek be, részben a saját frusztrációjukból szabadítottak fel kreatív energiákat, nemcsak GSoC, Novell stb. gyakornokok, vagy hibás git configgal foltot beküldő fő állású LibreOffice fejlesztők, l. https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/log/ és

~/libreoffice$ git shortlog -s -n | wc -l # fejlesztők
1821
~/libreoffice$ git shortlog -s -n | grep '\s1\s' | wc -l # fejlesztők egy folttal
570

Köszönöm, a kritikát is! Kellően ellensúlyozta Neil Gaimant, a Sandman, Csillagpor, Amerikai istenek stb. íróját, akinek éppen most láttam a 2018-as rajongó üzenetét a LibreOffice-ról: https://twitter.com/neilhimself/status/1077346027445932033?lang=en. Rákeresve határozottan úgy tűnik, hogy abban tisztázza le a könyveit: https://neil-gaiman.tumblr.com/post/183433807446/hello-neil-im-trying-t…. Máshol pedig azzal indokolja a LibreOffice használatát, hogy megnyitja az ősrégi WordPerfect állományokat: https://twitter.com/neilhimself/status/1036364208529702915. Ezzel vissza is kanyarodtunk az eredeti bejelentéshez: csak óvatosan az elavult kódrészek eltávolításával! :)

Mivel az Adobe idéntől már megszünteti a Flash támogatását, így érthető, ha a LibreOffice is elhagyja azt. Más szavakkal: a 7.0 frissítéssel kezdődően nem lehet tartalmat exportálni a Flash-be.

Hát én nem értem.

Miket tud meg az ember... Mert eddig lehetett? :)

"Sose a gép a hülye."

Jönnek-mennek a cifra dolgok a LibreOffice-ban, de stílus nélküli html-t még mindig nem tud menteni :(

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.