[Frissítve] Itt az Ubuntu 20.04 LTS!

Címkék

Már lehet frissíteni:

trey@alderaan:~$ cat /etc/lsb-release 
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=18.04
DISTRIB_CODENAME=bionic
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 18.04.3 LTS"
trey@alderaan:~$ sudo do-release-upgrade -c -d
Checking for a new Ubuntu release
New release '20.04' available.
Run 'do-release-upgrade' to upgrade to it.

Hivatalos bejelentés elolvasható itt.

Aki telepítené, az már töltheti az ISO-kat: releases.ubuntu.com/20.04/

Hozzászólások

Egyébként melyikőtök mondta, hogy nem lehet LTS-ről egyből LTS-re frissíteni?

trey @ gépház

en. de nem azt mondtam hogy nem lehet LTS->LTS frissiteni, hanem hogy nem rogton a megjelenes utan.

ugy tudom LTS-nel csak akkor engedi (eroszak nelkul) a release upgradet ha mar .1 verzio kijott a kovetkezobol (20.04.1):

root@pymavis:~# apt update
Hit:1 http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security InRelease
Hit:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease
Hit:3 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates InRelease
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
All packages are up to date.
root@pymavis:~# do-release-upgrade
Checking for a new Ubuntu release
There is no development version of an LTS available.
To upgrade to the latest non-LTS develoment release
set Prompt=normal in /etc/update-manager/release-upgrades.

  • The first and recommended approach is to simply wait. Direct upgrades from Ubuntu 18.04 LTS to Ubuntu 20.04 Focal Fossa LTS will most likely be unavailable until late July 2020.
  • Force direct upgrade by using the -d switch. In this case sudo do-release-upgrade -d will force upgrade from Ubuntu 20.04 LTS to Ubuntu 20.04 LTS

De hat "-d"-vel (mint development release) mar regota lehet frissiteni. (Irnam, hogy "mindig is lehetett", de nemtom honnantol el a 20.04 release development-kent, de gyanitom kb a 19.10 kiadas utantol)

tegnap teszt miatt -d -vel felment. semmi baja.

Nemrég, nincs 2  hete, még 16.04 LTS-en voltam. A gép nyugdíjazása előtt úgy voltam vele, hogy mivel minden kimentve, miért ne mehetne rá egy 18.04 upgrade. Ha nem jön össze, akkor nem vesztettem semmit. Ha összejön akkor majd tovább 20.04 LTS-re, 11-12 nap leforgása alatt két LTS-el előrébb ugrás.
Egy teendőm volt 18.04-re frissítés alatt/után:
sudo apt --fix-broken install
(Ez rendbetett valamit, már nem emlékszem mit)
A 20.04-re pedig semmi. Most fejezte be kb 5 perce. Ez alól írok :)

lsb_release -a
LSB Version:    core-11.1.0ubuntu2-noarch:security-11.1.0ubuntu2-noarch
Distributor ID:    Ubuntu
Description:    Ubuntu 20.04 LTS
Release:    20.04
Codename:    focal

picit bővebben:

cat /etc/os-release
NAME="Ubuntu"
VERSION="20.04 LTS (Focal Fossa)"
ID=ubuntu
ID_LIKE=debian
PRETTY_NAME="Ubuntu 20.04 LTS"
VERSION_ID="20.04"
HOME_URL="https://www.ubuntu.com/"
SUPPORT_URL="https://help.ubuntu.com/"
BUG_REPORT_URL="https://bugs.launchpad.net/ubuntu/"
PRIVACY_POLICY_URL="https://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/privacy-policy"
VERSION_CODENAME=focal
UBUNTU_CODENAME=focal

 

De most jó éjt!

nem feltetlenul. 14.04-rol frissitve 16.04-re, ott maradtak az upstart cuccai. latszolag hibat nem okozott, de volt egyket warning meg hasonlo. le kellett vakarni amire nincs szukseg. egy nagyobb desktop rendszernel ugyanigy maradhatnak csontvazak.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nos, első megfigyelés, hogy tiszta telepítéssel bekapcsolás után ugyanazon a vason 2 mp-el lassabban indul el, mint frissítés után :)

18 mp kontra 20

Lehet feltolom ZFS-el is, csak a poén kedvéért.

Az install image viszont itt is szépen hízik, már 2,5 GB körül van. Régebben egy gagyi 2 GB-os pendrive-ra is felfért.

robyboy

Nekem mar jopar release ota a sendmail hulyiti meg az update-et. ha azt leszedem (config marad) majd frissites utan vissza, akkor minden ok. Ki erti ezt :D

Én azt vettem észre, hogy leginkább a külső tárolók a frissítés ellenségei. Ha azt próbálod minimalizálni, akkor jó eséllyel indulsz. :) Bár én inkább a friss telepítés + scriptból felhúzni a dolgaimat változatban hiszek. :)

Ezeréves (late 2008) Macbookon upgrade-eltem ma 19.10-ről, teljesen simán ment. Nem várt hozadék: megjavult a külső monitor kezelése körüli mizéria.

Szerkesztve: 2020. 04. 24., p – 21:30

Azért a lemaradásban lévő ppa-k miatt érdemes tájékozódni. (Aki érintett benne.)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2020. 04. 24., p – 22:49

Lefrissítettem a céges notebookomat 19.10-ről ami eddig is szarakodott a suspend resume, az továbbra is probléma.
Cserébe eltűnt a KDE-ből az Alt+F2, a Gimp nem működik.

Itthoni notbookomon 18.04-rő frissítés után a lightdm nem indult el de az valami konfig tweakeléstől volt mert felülcsaptam a konfigot a defaulttal és onnantól jó lett.
KDE-ben itt megy az Alt-F2. Ja az lsb_release -a továbbra is eoan-t mond.
Az mysql szerver viszont nem települ mert vannak mezők amiket nem tud frissíteni. (5.7 -> 8.0 upgrade),  ez kissé idegessé tesz. Valami mező név mismatchre hivatkozik.

Viszont végre tudok beilleszteni pontos és vesszővel elválasztott számokat is a kcalc-ba illetve ha a dolphinban meg van nyitva a terminál subpane a mountpoint alatt akkor unmountnál ez nem fogja meg.

Dell Precision 7530 diszkrét NVIDIA GPU-val. Nálam ezzel a Dell örökre elásta magát. Volt pár köröm a supportjukkal miatta: Linux alatt a PCH elfűti magát ha dokkolón van (és üvegen járatja a ventiket ami nem annyira halk). Igen a gyárilag telepített 16.04-el is (azzal lett direkt vásárolva). Olyan érzésem volt mintha indiaiak lennének (nem nem az akcentusuk miatt).

Kb. ez volt a felállás:

- Bepróbálkozok chat supporttal: support agent elküld, hogy nem UK customer vagyok Mo-n csak telefonos van.

- Felhívom őket kb. 15 perc volt megértetni hogy nem nem kell cserélni alaplapot, mert Windows alatt jól működik. Diktáljam le a service taget majd keresnek.

- Snitt 3 hét (már kb. el is felejtettem az egészet) hívnak: sajnálják a problémámat ez a gép nem támogatott Linux alatt hivatalosan. Kb. 10 perc vitatkozás után sikerült meggyőznöm, hogy de igen mert azzal vettük, itt a recovery pendrive a kezemben, stb. Innentől e-mailbe terelődik a kommunikáció

- Ezzel párhuzamosan ráírtam egy Dell SW fejlesztőre akit így a flashrom patkolásaim miatt miatt szegről végről ismertem, hogy mi a meglátása. Elmondta, hogy van egy egész részlegük Austinban akik valószínűleg tudnak segíteni a problémámon.

- Na vissza a supportos ágra pár hét múlva jön a levél, hogy eszkalálta a problémámat dde azt a választ kapta, hogy a dokkoló csak korlátozottan támogatott Linux alatt. Illetve elküdte ezt a linket (ami alapján a dokkolót választottam, hogy ezek amik itt fel vannak sorolva azért élhetőek):

https://www.dell.com/support/article/hu-hu/sln305753/dell-dock-wd15-del…

- Itt finoman feltettem a kérdést, hogy mégis hol az anyámban van itt leírva, hogy szarrá fog melegedni a gép tőle, de egyrészt erre hősünk droid módba kapcsolt (beakadt nála a korlátozott támogatás lemez) illetve kihangsúlyozta, hogy az, hogy a notebook melegszik az nem a dokkoló hibája.

Még bepróbálkoztam nála a belsős infóval is, hogy passzolja már a problémámat austini brigád felé, de ezt nem sikerült elérnem, feladtam a projektet. Így van egy fasza 120K HUF-os papírnehezékem a kábeleket meg dugdosom mikor mozgatom a gépet.

Szóval Dell-t soha többet.
 

Nekem eddig csak DELL laptopjaim voltak, de talán a Thinkpadekhez képest jobban lehet érezni a szint lecsúszását. (Habár a múltkori superio pin to töltőcenter azért nem hozta meg a kedvemet.)

Egy notebookszerelő ismerősöm szerint a tartósság a mechanikai stabilitással kezdődik, ha valaminek a háza nyiklik, nyaklik, lehet hajtogatni az sosem lesz hosszú életű.

- D630: atommasszív magnézium -> ház embert agyon lehet vele verni, konkrétan jól esik kézbe venni. Nyilván nehéz volt mint a dög, de akkoriban a Lenovo/IBM Thinkpadek is azok voltak.

- E6420: D630 után egy lötyögős fos szar touchpaddel könnyen kb. hozzáéréstől elkapcsolódó wifi kapcsolóval

- Precision 7530: még lötyögősebb fos, aminek a BIOS changelogjában ilyenek vannak mint "- Modified battery algorithm to prolong lifespan and minimize risk of swelling."

Vettem egy dell inspiron 15 7567-es laptopot, tökéletesen működött. A kijelzőt meg akartam takarítani. A media marktban vettem egy tévétisztítót, amivel befújtam a TV ips kijelzőjét és szépen le is takarítottam. Befújtam a laptopét is, de ilyen foltok alakultak ki alatta.

Új kijelzőt találni hozzá az interneten ami pontosan az, aminek hirdetik gyakorlatilag lehetetlen. Mindenhol csak a tipusszáma van leírva a laptopnak és compatible kijelzők pl dell inspiron 15 7000 compatible dzsunka). A pixelhibáról azt írják, hogy 3-5 elfogadott (30.000 tételnél!) Ha rékeresel a pontos típusszámra, akkor sem azt tudod megrendelni az ebayon, hanem csak egy compatiblét. Ami pont azt szállít nem küldi Magyarországra :D Na jó 2 nap után taltam egyet, aki leírta, hogy nem compatible, hanem pontosan az a kijelző, pixelhiba nélkül. Na kíváncsi vagyok. Megrendeltem, izgatott vagyok.

 

 

3 nap után kiszárat a kijelző és nincsennek foltok, de van úton van egy új kijelző (de ez talán 120 hz-es 93%-os színtérrel)

Nekem az utobbi idoben csak Dell laptomjaim voltak (meg van is), de nem remlik, hogy gond lett volna a suspend-del Linux alatt. Mondjuk XPS meg Latitude-ok voltak nalam, a Precision-rol nem tudok nyilatkozni, de lehet, hogy nem is ez a lenyeges kulonbseg, hanem az Nvidia kartya... A supportot sose hivtam meg (hacsak nem HW meghibasodas  volt), Linux-os kerdessel nem is hivtam volna (tobbnyire ceges gepek voltak eredetileg Windows-zal).

Szerkesztve: 2020. 04. 24., p – 23:04

HP Probook 4340s tapasztalatok:

2017:
17.10-en voltam, de állandóan baj volt a wifi kártyával. Instabil volt, le-le dobált valamint nem engedte a gépet kikapcsolni. Sok fórumozás és HP support meg ubuntu forum túrás után se fix se könnyű workaround nem volt.

2018:
18.04 nagyon stabil volt, nem jött ez a probléma.

2019:
19.10-an vagyok, ugyan azok a tünetek mint 17.10-nél.

2020:
Kíváncsi vagyok 20.04 mit hoz.

Ami workaround-ot egyébként lehetett használni a wifi kártya két bajára:
- instabil kapcsolódás: wifi airplane módba kapcsolása majd vissza, de egy idő után inkább csak ezt a parancsot futtatgatom:
 

sudo ifconfig wlo1 down;sleep 5;sudo ifconfig wlo1 up;

- nem engedi a gépet kikapcsolódni, mindig újra indult: kikapcsolás előtt wifi airplane módba kapcsolása, vagy helyette inkább:

sudo ifconfig wlo1 down;sleep 5;shutdown now

A másik probléma meg a gnome és a hplip-el van: a hplip nem talál system tray-t gnome 3.x alatt ezért állandóan dob egy hibaüzenetet belépés után 1 perccel kb, hogy "No system tray found" - erre a megoldás, hogy ki kellett törölni egy file-t ami ezt az ikon elhelyezést konfigurálta.

A 20.04-el szállított hplip-el feltelepítve a HP nyomtatót felismerhette, hogy a system-tray nem elérhető.

Vagy ez amiatt nem jön mert a /home-ot nem érintettem a frissítés során és onnan még 19.10 alól kitöröltem egy system tray indításhoz használt filet?

Sosem tudom meg. Ezért újra nem rakom :D

Meglett az instabil wifi kapcsolat probléma eredete:
Hosszú keresgélés után kiderült, hogy az egész világ szenved ettől.

A probléma oka:
- Ralink RT3290 wifi kártya linuxos támogatása nem megfelelő
- van egy rt2800pci nevű driver, de az vagy lassú netet, vagy instabil kapcsolatot okoz
- gyári drivert, utoljára 2015-ben patch-eltek, azóta nem igazán foglalkozik vele senki

A stabilitási gondot megoldotta az, hogy a power management-et kikapcsoltam rá, így nem fog lekapcsolni.

A kikapcsolás utáni 3. másodpercben jelentkező újraindulási problémát még mindig nem sikerült megoldanom.

Ez az intel wifi kártya elvileg támogatott linux által, talán adok neki egy próbát: https://hu.computer-world.pro/intel-dual-band-wirelessac-7260-7260hmw-p-80231.html?gclid=EAIaIQobChMIgujBi-KU6QIVD4myCh1H_wzhEAYYASABEgJmj_D_BwE

Részletek itt: https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/690368

Szerkesztve: 2020. 04. 25., szo – 10:33

Nekem frissítés 18.04 > 20.04 után az ubuntu kinézetek/témák/ikon készlet nem választhatóak, néztem, nem is települtek. Login oldalon amit mondtak, hogy ott kell kiválasztani, nekem az a gomb sincs. A felső panel transparency/átlátszósága is megszűnt :( Ezekre nincs valami orvosság?

Unity-t próbálta valaki? Fejlődött?

A Halott Pénz meg Forint néven játszik innentől.

Szerkesztve: 2020. 05. 03., v – 19:47

Ugyan nem szervesen ubuntuhoz tartozik, de megakatt a szemem az uefi bootoláskor megjelenő gyártó logón, amit az újításokban felsoroltak. Ez a bgrt ez most komolyan kellett a linuxba? Ha már ennyire ilyen felesleges cicomákkal majmoljuk a windowst, akkor ne nyolc év késéssel, mert az nagyon égő. Ezt a Windows 8 (8.0) már 2012-ben tudta.

Mellesleg ha ennyire fontos a csilli-villi, akkor hozzák vissza a bootsplasht. Az legalább igazi állatság volt. Animációs háttér a konzolon, az igazán kemény volt, ilyent a windows sosem tudott.

Na folmaszott nekem is serverre, rendben volt minden, szerencsere :) Most meg sem probaltam sendmailel frissiteni, egybol kuka, aztan reinstall frissites utan.

 

- NodeJS az ugrott valamiert. Szoval Node-RED nem akart elindulni. A gyari telepito/frissito script (Node-RED-hez) aztan visszahuzta a 12-es NodeJS-t. 

Par kulso ppa (Docker, mosquitto, mono) meg nem frissult, szal ott marad a telepitett verzio. Tobbi mar 20.04-es (Qbittorrent, Zabbix, Azul-Java) tobbet meg nem hasznalok.

 

Most picit ugy ereztem, tobb minden frissult, a package update picit tovabb tartott mint maskor.

 

Amugy a rendszerem mar igazi kovulet, 16.04 es bare-metal(!!) server volt meg anno, azt virtualizaltam es azota frissitem (oszi release-ekre is, otthoni server, nem kritikus)