ThinkPad E490

Laptop történelmem:

Gyártó / típus CPU RAM OS Szolgált -tól / -ig
HP OmniBook xt6200 Mobil Intel Pentium 4 1.6GHz-M 256 MB Debian Sarge ~ 0,5 év 2003. 01. - 2003.06.
IBM R32 Intel(R) Pentium(R) 4 Mobile CPU 1.70GHz 256 MB Debian ~ 1 év 2003. 06. - 2004. 02.
Clevo M410E Intel Pentium 4 Mobile 2.4GHz 512 MB Debian ~ 2 év 2004. 02. - 2006. 05.
Clevo ? Intel(R) Pentium(R) M 1.73GHz 2 MB cache 1 GB Ubuntu ~ 2 év 2006. 05. - 2008. 08.

Compaq 6720s

Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T2310 @ 1.46GHz 2 GB Ubuntu ~ 2,5 év 2008. 08. - 2011. 05.

Lenovo Thinkpad R400

Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T6670 @ 2.20GHz 8 GB Ubuntu ~ 4,5 év 2011. 05. - 2016. 02.

Lenovo Thinkpad E450

Intel® Core™ i5-5200U  (3M Cache, up to 2.70 GHz) 12 GB Ubuntu ~ 4 év 2016. 02. - 2020. 01.

Lenovo Thinkpad E490

Intel Core i7-8565U (4C, 1.8 GHz, 8MB SmartCache, max. 4.6GHz ) 16 GB Ubuntu ? 2020. 01. -

Hozzászólások

Akkor nem a ProBook győzött. Jól látom, hogy ennek Type-C a töltője?

Ez vajon az a hires szerias amelyiknel a tolto csatnal a tap tolto check 1v1 ra van kotve a superchipre ?

Kivaloan lehet ugy egy rossz mozdulattal, vagy egy kicsit kopottab kabellel sutni megfele oket.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Pont feletted lett leírva :)

hogyan fog ez bekövetkezni?

egy rossz mozdulattal

mikor

egy kicsit kopottab kabel

milyen jele lesz?

kis fusttel fogja honoralni
(ami után nem fog bekapcsolni)

Pár napja tervezek pont ilyen venni hobbigépnek, de most nagyon vacilálok, mert ez a tápcsatlakozó így tényleg botrányos :(

rossz mozdulattal

Azt hittem kicsit technikaibb leírás lesz ;)

Pár napja tervezek pont ilyen venni hobbigépnek, de most nagyon vacilálok, mert ez a tápcsatlakozó így tényleg botrányos :(

Engem ez különösebben nem tart távol tőle, tekintve, hogy egy forintomba se került, megírom magamnak a következő eszközigénylőt előre, hogy ha beszarik, legyen kézközelben az utódja. 

Nagyon kíváncsi leszek, hogy valósak-e ezek a félelmek.

trey @ gépház

A technikaibb részek ott vannak a p2pking által linkelt youtube videókban, illetve martonmiklos még itt helyben le is írta: https://hup.hu/comment/2429634#comment-2429634

Tényleg linkelgetnem kell tizenX hozzászólásos blogon belül?

Arra, hogy mennyire könnyen sikerül ezt egy e490 esetében összehozni, arra én is kíváncsi lennék. Merthogy vannak akik maguk fizetik ki, mégha ez egy igencsak olcsó laptop is :)

Jah, rendkívül pontos és témába vágó technikai leírás: "lenovo super io" YouTube keresés. Melyiket nézzem a listáról? Melyik vonatkozik az E490-re? Megnéztem miről szól az első:

here is a Lenovo Z50-70 laptop

Oké.

trey @ gépház

A régebbi (nem TypeC-n tölthető) Lenovo gépek töltőjének kisfesz kábelében 3 ér van:

    - GND
    - +19V
    - Jeltű: a Lenovo esetében erre a vonalra a töltő egy 1V körüli* jelet ad ki, amivel a töltő típusa (teljesítménye) azonosítható

A jeltűn lévő feszültséget az alaplapon lévő SuperIO becenevű alkatrész méri, amelynek bemenete nem tolerál nagyobb feszültséget mint a SuperIO táp (jellemzően 3.3V).
A te gépedhez nincs elérhető kapcsolási rajz még, de a közkézen forgó régebbi Thinkpad rajzok alapján úgy tűnik, hogy a Lenovo ezt a szálat az újabb gépeiben mindenfajta érdemleges védelem nélkül kötötte be direktben a SuperIO-ba.

Tehát ha a kisfesz kábelt úgy rágja meg a kutya vagy olyan szerencsétlenül törik meg a használat során, hogy a +19V szál hozzáér a jelvezetékhez, az nagy valószínűséggel a SuperIO halálát okozza majd, ami működésképtelenné teszi az alaplapot. Erre utalt p2pking, habár az összes tecsős Lenovo SuperIO-t cserélgető videó gyökérokát erre fogni -- hogy is fogalmazzak -- erőteljes csúsztatás.

Mielőtt a retardáltak előjönnek, hogy a jeltű a sátán műve amivel a gonoszgeci gyártók megakadályozzák, hogy másik töltőt használj:
Nem, sem a töltőnek nem tesz jót ha nagyobb teljesítményű gépet üzemeltetnek róla, sem az alaplapnak, ha az elvásott kábel elvékonyodott szálain megnőtt ellenállása miatt kapcsolgatni kell akku-külsőtáp között a teljesítményigény megugrás esetén.

Régen volt egy Asus X51-em aminek nem jeltűs a tápja, egyszer csak azt vettem észre, hogy néha a CPU 100%-on pörög és nincs processz ami ezt okozná. Végül egy haverom fogta meg véletlenül a töltőm kábelét és szólt, hogy igen meleg néhány ponton. A kábel megtöréseinél a GND harizsnya részei leszakadtak, megnövelve ezeken a pontokon az ellenállást. Amikor a gép elkezdett valamiért nagyobb áramot felvenni a megnövekedett ellenálláson nagyobb fesz esett (ez elfűtődött), és a laptop bejövő tápfesze
pedig beesett, ami miatt a gép átkapcsolt akkus üzemmódra. Mivel ilyenkor a töltőáram megszűnik a töltő felől érkező betápfesz visszaáll, majd minden kezdődik előlről gép felépítéstől függően másodpercenként többször is. Na ez nem tesz jót sem a tápoknak, sem a töltőnek.

* Nem vizsgáltam személyesen egyetlen Lenovo töltő kapcsolását sem, ezt a feszültségszintet hallomásból tudom, az is lehet, hogy kommunikáció zajlik ezen a vonalon, de ez a probléma szempontjából irreleváns.

Tehát ha a kisfesz kábelt úgy rágja meg a kutya vagy olyan szerencsétlenül törik meg a használat során, hogy a +19V szál hozzáér a jelvezetékhez, az nagy valószínűséggel a SuperIO halálát okozza majd

Köszi, ez már egy kicsit kézzelfoghatóbb. Vagyis ahhoz, hogy rettegni kezdjek, előbb egy szarrá vásott kábellel kell rendelkeznem. Azt hiszem, hogy ezt a rizikót tudom vállani. Ugyanis, elvásott laptop töltőkábelem még sosem volt. A mostani 4 évesen is olyan, mint az új.

trey @ gépház

Már majdnem írni akartam, hogy "hagyd csak ez csak ilyen hajbi féle fogalmatlan-bölcsész-vagyok-büfögök-ide-valami-jó-kis-FUD-ot", de áh mondom csak megtúrom a noti kapcsrajz gyűjteményemet.

És bazzeg igen Lenovoék rászoktak arra, hogy a töltő jeltű vonalát bekötötték direktben, soros ellenállás/bármi nélkül, egyetlen TVS-el védve (aminek az elvillanását öröm lesz nézni egy ilyen esetben) a superio-ba. Végignéztem vagy egy tucat újabb (<7 éves rajzot) Thinkpad rajzot és mindnél ez a megoldás van. Bezzeg régebben (T61, X200, W520) idejében még futotta 270 Ohmos soros ellenállásra. Valószínűleg ODM-et váltottak időközben (Wistron -> LCSC) és ott más volt a céges kultúra vagy a tököm tudja :D.

Na de mondom ha már itt vagyok megnézem a Dell Compal mit alkotott. Ott ugye 1Wire megy a jeltűn ezért felhúzzák tápra, van védődióda a táp és a föld felé is, illetve van egy soros 0 Ohmos 0402-es ami szerintem a védődiódának köszönhetően el kell villanjon egy ilyen esetnél (E6420 2010/11-es design). Újabb (Ivy bridges XPS 12 pld.) rajzokon soros ferrite bead, soros 33 Ohm, TVS, mellett még jelkondícionálás is van.

Szóval vigyázzatok az elvásódó jeltűs Lenovo töltőkábellel, ha megrágja a kutya a kisfeszes kábelt íveljétek azonnal töltőt!

De hát azért csak jó, hogy 2020-ra elértünk ide, hogy a proprietary töltőmegoldások egységesednek TypeC-re.

Nono.

Úgy néz ki megcsinálták azt a laptopot is ami talán BIOS frissítéssel tud tölteni:

https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-11e-Windows-13-E-and/E490-Not-Cha…

 

Vettünk pár USB-C dock-ot Dell laptopokhoz. Egy pár hónap alatt leamortizálta magát. Ez eddig >10% failure rate.

Vettünk pár USB-C dock-ot Dell laptopokhoz. Egy pár hónap alatt leamortizálta magát. Ez eddig >10% failure rate.

Ezt elég szomorúan hallom, az Omen-hez én is nézegettem ilyet. Többnyire irodában használom, olyankor jó a külső egér, billentyűzet és monitor, viszont macera állandóan dugdosni a csatlakozókat. Kíváncsi leszek meddig bírják az USB portok rajta. Egy Type-C dokkal, csak azt az egy csatlakozót "terhelném".