Linux 2.5.70: tapasztalatok

Címkék

A héten Linus kiadta a 2.5.70-es verziószámra hallgató fejlesztői kernelt, és a levelében azt írta, hogy reméli, hogy ez az utolsó "Linus only" kiadás, Andrew Mortonnal összeülnek, és kitalálják, hogy hogyan induljanak neki a pre-2.6 sorozatnak. "Wohoo. Talán itt az ideje kipróbálni?" A 2.5-ös kernelt a 2.5.46 magasságában néztem meg utoljára, akkor elkeserítő állapotban volt. Nem fordultak le a driverek, a fordítás sokszor elszállt (bár ezek csak typo-k miatt történtek legtöbbször, és a javítás után fordult a kernel), stb. Akkor meg kellett állapítanom, hogy ez a kernel még nem nagyon való másnak, csak kernelhackernek. Szóval várakozással néztem a mostani kernelkaland elé, és kellemesen csalódtam. A fejlesztői kernelek tesztelése nálam már szinte tradíció, a 2.4-es kernel kiadásának idején az első -pre kernelektől kezdve csak az futott a gépeimen. Akkor nem bántam meg, hiszen mire a 2.4 "stabillá" érett, már úgy ismertem mintha mindig azt használtam volna. Soha nem volt velük semmilyen problémám. Lássuk mit is tapasztalhat az, aki most adja a fejét a fejlesztői kernel kipróbálására.

A tesztkonfiguráció:

 • IBM R32 notebook
 • 256MB SDRAM
 • Intel(R) Pentium(R) 4 Mobile CPU 1.70GHz
 • ATI Technologies Inc Radeon Mobility M6 LY
 • Intel Corp. 82801CAM (ICH3) Chipset Ethernet Controller
 • Texas Instruments PCI1410 PC card Cardbus Controller
 • Intel Corp. 82801CA/CAM AC'97 Audio
 • Intel Corp. 82801CAM IDE U100
 • Intel Corp. 82801CA/CAM USB
 • DVD meghajtó
 • Intel 2011B wireless adapter

Letöltöttem a 2.5.70-es kernelforrást, kicsomagoltam, majd egy "make menuconfig" után már konfigurálhattam is a szokott módon.

Az elvárásaim a következőek voltak a kernellel kapcsolatban:

 • működjön az X11 az ATi Radeon VGA "kártyával"
 • működjön az alaplapi Intel 10/100 ethernet kontroller
 • működjön a PCMCIA foglalat
 • működjön az Intel 2011b wireless adapter
 • működjön a kernelbeli PPP támogatás, menjen az ADSL kapcsolatom a wireless kártyán keresztül
 • működjenek a megszokott programok (evolution, mozilla, xchat, gkrellm, OpenOffice.org, MPlayer, stb.)
 • működjön a hang
 • működjön az APM

Lássuk ezekből mi valósult meg:

A konfiguálás során minden opciót fixen a kernelbe drótoztam. A 2.5-ös kernelben újraírták a modulokat kezelő réteget, így a 2.4-hez használaos "modutils" csomag nem jó. Újabbat kell használni. Leforgattam a kernelt, meglepő módon egyetlen hibaüzenet nélkül lefordult. Közben megnézhettem az új kernelfordítási procedúra kimenetét is, megszűnt a sok gcc üzenet, csak az éppen aktuális részt írja ki a fordító. A fordítás után a kernel simán bootolt, egyedül a PCMCIA foglalat fagyott meg amikor a kártyát behelyeztem. A kernelkonfig átnyálazása után (elolvasva a help-et, mindenre fény derült) a PCMCIA is tökéletesen működött.

A tesztelés alatt minden kifogástalanul működik, amit kitűztem célul azok használhatóak. A rendszer reakcióideje mintha lecsökkent volna, azaz a rendszer jobban, "pattogósabban" dolgozik. Köszönhető lehet ez az időosztásos rendszermagnak (preemptív kernel). Ebben a kernelben már a Mingo féle O(1) ütemező ketyeg, és számos olyan új funkció van benne, amelyet kár lenne kihagyni. Az internetkapcsolatom simán működik a vezetéknélküli hálózaton keresztül. Ez a cikk is a 2.5-ös kernel alatt készült, és most egy 3 órás uptime után nem tapasztaltam semmilyen hibát. Egyetlen kisebb probléma amit észrevettem, hogy a notebook trackpointja néha önálló életbe kezd. Ezt jeleztem az LKML-re, remélem a javítás nem fog sokat váratni magára.

Aki úgy dönt ezután, hogy kipróbálja a 2.5.70-es kernelt, az CSAK A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE tegye. A kernellel előfordulhanak még adatveszéssel járó hibák, kernel pánikok, stb. Ennek ellenére ha valaki ki akarja próbálni, annak érdemes elolvasni Dave Jones post halloween dokumentumát, amelyben leír minden olyan dolgot, amelyet érdemes tudni és észbentartani a 2.4-ről a 2.5-re áttérve. A doksi teljesen naprakész, hiszen a 2.5.70-es kernelre lett frissítve.

Jó szórakozást!

Ha kipróbálod, és hibát találsz, ne felejtsd el azt bugreportolni az LKML-re. Hiszen csak így lesz stablil a kernel! Azokat a hibákat amelyekről nem tudnak a fejlesztők, nem is tudják kijavítani.

Hozzászólások

Ezzel a hozzaallassal csak egy baj van. Linus azt mondta, hogy ha valaki nem bugreportol, akkor azzal nem tud mit kezdeni. Lesznek olyan driverek (nyilvan nem a Matrox amit sokan hasznalnak es valaki csak veszi a faradsagot, es csak bugreportol) amelyek a 2.6-ra sem fognak lefordulni es akkor csak nezhetunk. Ha a tapasztalataidat megirod a kernel listara sokkal hamarabb lesz segitseg, es tapasztalatbol tudom, hogy mindenkinek foglalkoznak a problemajaval, ha az valos. Szoval inkabb bugreportolj ;-)

Enis kiprobaltam. Most 24+ oras uptime nal jarok.

Egyetlen gondom az uj aic7xxx driverrel volt, ahol egy elirast helyrehozva vigan megy a U160 scsi is.

Termeszetesen minden "gyorsabnak tunik":)

igen a "gyorsabbnak tunik" a jo szo ;-)

lehet, hogy csak bemagyarazza maganak az ember. Viszont ami tetszik:

Swap: 136040K total, 0K used, 136040K free, 120572K cached

A rendszer nem "trash"-eli tele a swap-ot mindenfele sz@rral, ami a 2.4-nek jo szokasa volt

(tudom, tudom: swapoff /dev/ahol_a_swap_van)

(a swapon es a swapoff pillanatok alatt lefut, azaz nincs hasznalatban a lapozoterulet)

Nem probaltam, mert nincs egyetlen Matrox hw-m sem (es nem is lesz :D)

>(ez minden 2.5.x-nel igy megy nalam), mert a PON parancs -- kozvetlenul a kapcsolat felepulese utan -- lefuttatja a diszkonnektalo chatscriptet is.

Akkor valamit rosszul csinalsz.

Nalam:

pon dsl-provider

[syslog ...]

Jun 1 17:22:43 gmicsko03 pppd[7464]: pppd 2.4.1 started by root, uid 0

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppd[7464]: Serial connection established.

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppd[7464]: Using interface ppp0

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppd[7464]: Connect: ppp0 /dev/pts/1

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppoe[7465]: PADS: Service-Name: ''

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppoe[7465]: PPP session is 21449

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppd[7464]: Cannot determine ethernet address for proxy ARP

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppd[7464]: local IP address 195.56.49.11

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppd[7464]: remote IP address 194.149.1.50

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppd[7464]: primary DNS address 194.149.0.157

Jun 1 17:22:44 gmicsko03 pppd[7464]: secondary DNS address 194.149.0.156

[...]

tokeletesen mukodik. ugyanezzel a beallitassal megy a 2.4 alatt is

Olvasd el ezt a threadet:

weird keyboard with 2.5.70 [www.ussg.iu.edu]

pont errol szol. Van benne valami workaround is allitolag a gyereknek mukodik. O is azt allitja, hogy a 2.4-nel is volt ilyen gaz, de IMHO csak spec. alaplapokkal/chipsetekkel.

Úgyis tudjuk, hogy az egész cikket csak azért raktad ki, hogy az új, Centringyós laptopoddal villoghass előttünk! :))))))))

>Az eger "gyorsasaga" szerintem nem bug, inkabb csak valamilyen mintavetelezesi beallitas lehet.~?

Na ja, de nekem nem gyors, hanem ha "megindul" akkor osszevissza pattog az egermutato mindenfele. A syslog-ba ugat is valamit:

[...]

Jun 1 17:42:29 gmicsko03 kernel: psmouse.c: Lost synchronization, throwing 2 bytes away.

[...]

Szoval ez valami kernelbug...

> Egy bugnak tekintheto dolog amit eszrevettem, hogy a mozillaban, ha olyan helyen all meg az eger veszettul elkezd ugralni par pixelt:)

Ilyet nem tapasztaltam, nekem minden mas tokeletes. Ez a kis hiba is inkabb bosszanto, mint fatalis ;-)

De a firmware attol meg lehet bugos. Tenyleg olvastam a listan, ogy csak bizonyos gyartok alaplapjaival voltak (tobbnyire) gondok (VIA).

>Ja egy láma kérdés:hogy vehetem rá a rendszert,hogy ne keressen nls-cp437,meg supermount modulokat minden indításnál(amikor kiírja,hogy eszközkezelő indítása,akkor írja ki,hogy a modprobe nem találja ezeket a modulokat.

Nem ismerem az UHU boot koncepciojat (sose lattam) de mivel Debian alapu elkepzelheto hogy hasonlit. A Debianban van egy file a /etc konyvtarban ami a "modules" nevre hallgat (/etc/modules). Ebben a fileban vannak felsorolva, hogy milyen modulokat kell a rendszernek beolteni bootolaskor.

Hmm egy malomban orlunk. De ha feldugom az USB egeret a problema nem jelentkezik.

Ha csak a trackpointtal dolgozom es el van inditva a gkrellm akkor nagyon gyakran ugral az egermutato, ha nincs elinditva a gkrellm, akkor kevesbe gyakrn de akkor is neha. Ha egerrel hasznalom a notebookot akkor nincs problema.

Egérről annyit, hogy első tapasztalatom (közben nekem is felkúszott a frissen installált notebookra a 2.5.70 :), hogy ellentétben a korábbi (2.4) kernelnél tapasztaltakkal, itt ps/2 egérnél sem a /dev/gpmdata eszközt kell használni X alatt, hanem a /dev/psaux-ot. Ha /dev/gpmdata volt, akkor repeat-type-tól függetlenül hülye volt az egér. gkrellm egyelőre nincs fenn (meg szinte semmi más sem :), szóval arról nem tudok mit mondani.

Na, újabb tapasztalat: a drive geometriát sikeresen elkefélte nekem. Mondjuk nem biztos, hogy a kernel hibája, mindenesetre a 2.4.20-hoz képest eltérően viselkedik. A notebookon nem lehet állítani, hogy lba-ban vagy hogy akarom állítani, de a 2.4-es kernel alatt szépen beállt lba-ra. A fdisk szerint:

Disk /dev/hda: 255 heads, 63 sectors, 2434 cylinders

Na a 2.5.70 lazán átment 16 fejre

Disk /dev/hda: 16 heads, 63 sectors, 38760 cylinders

A lilo.confban append "hda=2434,255,63" parancs megoldotta ugyan, de nem árt odafigyelni rá.

De könnyen lehetséges, mint írtam, a biosban nem tudom állítani, hogy lba vagy mi legyen. Ami miatt emlitesre melto a dolog, az az, hogy az adott konfigurációban a 2.4 és a 2.5 eltérően működött. Na meg jó volt, hogy mivel a lilo is csak akkor hajlandó futni, ha jók a partícióhatárok, így a 2.4-essel lehetett csak lilot futtatni, és kijavítani (vagy megkerülni?) a problémát.

En is forgattam egyet.

Tapasztalatok, eszrevetelek:

-acpi jobb mint 2.4.x-ben

(ezzel mar power gombra szabalyosan haltol :) )

-nalam is "precizebb" eger

-mukodik nvidia driver patchel (lasd kesobbi cikk)

(viszont ki kellett kommenteznem Makefile-bol gcc verzio ellenorzest, ugyanis arra panaszkodott, hogy nem azonos verzioval kivanom leforditani, mint az eppen futo kernel (vegulis nehany perccel forgattam elotte :) )

Kerdes:

A modulok neveiben a kotojeleket lecsereltek '_' jelre. Ennek a hasznalata nem tul ekzakt szamomra, ugyanis modulnevekben nehol szerepel meg kotjel is, de lsmod-ban mar csakis '_'... Szoval ezen kavartak egy sort.

(Ja es meg char-major-10 -bol is char_major_10 lett)

Lenyegesebb "gondom" az, hogy nem igazan akarja betolteni magatol szukseges modulokat (pl. hang, halokartya, nvidia, stb), amiket 2.4.x siman berantott.

Erdekes, hogy nem mindenre igaz, mert pl. FAT-hoz szukseges modulokat meg betoltotte magatol.

Szoval az lenne a kerdesem, hogy lehetne orvosolni ezt ? Mert az annyira csunya, hogy bootkor betoltok osszes modult...