Manjaro Linux 19.0-pre1

Címkék

Tesztelhető a Manjaro Linux - gyors, felhasználóbarát, desktop-orientált, Arch Linuxra épülő disztribúció - 19.0-s kiadásának első publikus előzetes buildje. Részletek és letöltési link itt.

Hozzászólások

Eleg rusnya win10 szeru login screen.

echo crash > /dev/kmem

A ~/.bashrc-ben beállíthatod, hogy bizonyos tty-ról, bizonyos felhasználóval bejelentkezve automatikusan betöltsön valamit, és akkor bejelentkezés után nem kell külön a startx-et elindítgatnod:

if [[ "$(tty)" == "/dev/tty1" ]]
 then
  exec startx
fi

Nálam a SwayWM szokott indulni a sway paranccsal, de csak akkor, ha tty1-en jelentkezek be, és csak a fő felhasználómmal. Egyébként nem indul grafikus felület automatikusan.

Amit én a hírben nem értek: milyen publikus előzetes? Ne szivassanak már, a Manjaro full rolling, ahogy az Arch is, amin alapszik. Manjaróból is csak ezért vannak „verziók”, hogy ha valaki először teszi fel, akkor az install media-nak, telepítőnek legyen valami verziószáma, meg jelöljék, ha a default beállítások megváltoznak. De ezek nem olyan kiadási verziók, mint a kiadásalapú disztróknál. Ennél fogva az ilyen pre-verzióknak sincs értelme, mondhatnám nem is pre-verzió, hanem per-verzió :D

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Biztos vagy benne? Mert a Wiki-jében is azt írják, hogy az. Nem a full szót használják, hanem hogy nem kell sose újratelepíteni, és a verziószámok nem a release modellnek megfelelő verziószámok, hanem csak snapshotok. Tehát ugyanazt írják, amit én írtam, csak más megfogalmazással.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Dehát én direkt startx-szel szeretem indítani az X-et. Ráadásul hagyományosan a 7-es konzolban (startx -- vt7), hogy ne foglalja el az 1-es  konzolt. Így, ha le akarom állítani az X--et, akkor átkapcsolok az 1-es konzolra, és CTRL-C leállítja az X-et.

Amúgy, magától a Manjaro desktop  lightdm-mel települ, és tökéletesen használható, kulcsrakész rendszert csinál, csak hát lehetnek egyedi igények.

Így linuxfalván számít ez? Olyan DE-t használsz és olyanra alakítod amilyenre jólesik. KDE épp most pattintotta be a W7-es reklámját.

Az meg hogy a default milyen... használja az aki nem tudja hogy kell átfaragni. Aki meg tudja az ne legyen lusta, egyszer beállítja oszt' jónapot.

Az  Gnome.

- nem erdekel mit akarnak a felhasznalok

- nem mukodik

- mindenfele 3rd party dologgal lehet baszakodni, hogy valahogy hasznalhato legyen (extensions)

 

Csak a win mukodik a Gnome meg nem. Ha dontenem kellene, akkor mar inkabb egy win10, minr a gnome :D

De maradok a flux/open-box wm-nel inkabb. Ott ilyen vad dolgok is mukodnek, mint borderless window, sloppy focus, roll-up meg mondjuk hogy hol is nyiljon meg az a kurva ablak per workspace, per kordinata, per meret, per dekoracio. Es van minimize es maximize is a close mellett. :D

Ha vicc lenne a gnome, akkor annak mukodne de nagyon. :D

Tudom hogyan kell átfaragni, de tökéletesen megfelel a gyári. Sőt, egyik előnye épp az, hogy a legfrissebb KDE használható. Régebben féltem tőle, csak MATE-t és gnome 2-t használtam (esetleg xfce) mert elég sok rosszat írtak és sajna az akkoriban általam használt disztrók (Ubuntu, Mint, Debian) esetén eléggé bugosra sikerült a dolog. Aztán elkezdtem felfedezni. Eleinte nehéz volt elképzelni egy olyan rendszert, ahol nem lehet telepíteni a .deb csomagokat de szerencsére egyre több szoftver elérhető a -tárolókon túl- .appimage formátumban. Tetszik a KDE connect, az értesítési rendszer, a beépített fájlkezelőben rejlő sokféle lehetőség, egyszerűen témázható, működő widgetek, normális használható menü...

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...