Szabadalomsértési pert kapott a nyakába a GNOME Foundation

A GNOME Foundation bejelentette, hogy szabadalomsértési perrel kell szembenéznie, amelyet a Rothschild Patent Imaging, LLC indított ellene a nyílt forrású Shotwell képkezelő szoftver miatt, hivatkozva a 9,936,086 lajstromszámú szabadalomra. Részletek itt.

Hozzászólások

Ezt csak én nem értem, vagy a szabadalmi hivatalban tényleg elgurult a gyógyszer?

Persze, ez csak költői kérdés.

Éljenek a szoftverszabadalmak!
God Bless America!

Disclaimer: I am not speaking on behalf of my employer, this is my personal opinion
--
zrubi.hu

Megsertem -e szabadalmat,
ha az egyik gepen peridikusan kepeket keszitek pl. https://github.com/Motion-Project/motion .
kiexportalom az fs-t nfs -en.
csisnalok egy masik nfs exportot egy masik gepen.

fogok egy harmadik gepet, felmountolom a ket nfs exportot.
Es futatok egy cp -t egy kepre ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

1. Rothschild. Tudjuk ez mit jelent.
2. Ennyi erővel visszaléphetnénk megint 30 évet az időben, hogy el se kezdjük használni a digitális képtovábbítást.

Annak idején a Google ügyesen kihúzta az ászt a pakliból a telekom iparban (a hordozható telefonkészülék patentet megszerezte a Motorola felvásárlásával), s így hirtelen nem lett akkora az Apple szája, és el is ültek ezek a patent troll perek azon a téren.

Most meg jön a Rothschild klán, és beleköt ebbe, miután 12 évig nem fájt, hogy amúgy a digitális képtovábbítás körül forog a világ. Most fáj. És a Gnome fáj, meg a Shotwell, ami ingyenes. Véletlen se egy Adobe termék.

Valószínűsítem, hogy nem élvezi a Rothschild család egyik ágának sem bizalmát. Talán azért szerepel direkt a Rothschild a cég nevében, hogy ezzel előnyöket szerezhessen azoknál, akik mondjuk ezt nem tudják. Elhiheted hogy a családnak a neve fontosabb lenne, mint a negatív sajtó, ami egy alapítvány ellen indított perrel jár.

Olyan nem lesz. OSS projektek nem fognak licencdíjat fizetni senkinek, inkább kiveszik a sérelmezett funkciót a szoftverből. Helyébe meg csinálnak egy leírást, vagy valami magánönkéntes fejleszt a szoftverhez egy plugint, amit a felhasználók nem hivatalos külső tárolóból telepítenek (vagy maguk feltesznek), és az pótolni fogja ezt a funkcionalitást. Róccsídék meg ×4r6nak süntötöt, 5-öt.

Ugyanúgy fog majd menni, ahogy korábban a licencköteles codec-ek mellékelése, az user felteszi őket külön.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

1-es pontra: és mit jelent? Soros? Zsidó világuralom? Itthon kilopják a nép szemét , tiszta, magyar, keresztény (-nek mondott emberek, a Szűzanya nem sír, hanem zokog rajtuk). Ezek jogászok, mondjuk itt is, csodálkoznék, ha nem kerestek volna meg még pár másik céget, akik csak nem közlik. A golyószóró elv alapján meg valaki majd fizet.

A Gnome projektnek nem kell mást csinálnia, mint keresni egy 2008 előtti wireless átvitelre képes fényképezőgépet, ami közvetlenül tud átvinni képet egy másik eszközre - lényegében ez van a fő igénypontban. Ezzel meg megsemmisítik az emlegetett szabadalmat és a trollkodó nemcsak pénzhez nem jut, de a szabadalmát is bukja. Ennek a megkeresése időbe pénzbe fog kerülni, de azt is a vesztes fizeti.

Ezzel azt akarod mondani, hogy minden bejegyzett szoftverszabadalom koppintas,
es mar letezett es hasznalt a vilag olyan technologiat, amit szabadalmaztatnak?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De egyszer bele lehet futni a f@szerdobe.
Olyan jut eszedbe amit mas mar leszabadalmaztatott, de fel se merult benned hogy csekkoljad, mert trivialis.

Nem lehet mindig azzal vedekezni, hogy ugyis csak valami koppintast adtak be a szabadalmi hivatalba.
Akinek elvileg ez is lenne a feladata,
hogy a prior art csekket lefuttassa....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ahogy lentebb írták, azért még a prior art is lehet kevés, ha közben pl. csődbe megy a cég...

Egyébként egy élménybeszámoló Jason Scotttól, hogy ez hogy néz ki a valóságban a bíróságon: https://www.youtube.com/watch?v=6r65WwO1-uA, érdemes bele- és vagy megnézni, ha maradt még akár csak egy apró csepp az emberiségbe vetett hited...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mármint az a cég, amelyiket feljelentették a szabadalomsértés miatt. És mert egy csődbement cég már nem fog jogászhordákat összeszedni más jogászhordákkal harcolni, úgyhogy marad a patent, a troll meg mehet a következő céghez...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Ennek a megkeresése időbe pénzbe fog kerülni, de azt is a vesztes fizeti."
Az USA talan az egyetlen olyan orszag, ahol nem a vesztes fizeti a perkoltseget, hanem mindenki a sajat reszet. Ezert tudnak a nagy cegek trollkodni, mert huzzak a pert, es a kicsi nem birja anyagilag.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem tudom, csak tippelni tudok: ha van kereskedelmi cég, ami ezeket a nyílt forrású cuccokat használja valami termékében, akkor ezeket a cégeket folyamatosan lehetne "adóztatni" (értsd: sarcolni), amennyiben el tudják venni a jogot az eredeti fejlesztőcsapattól. De ez tényleg csak tipp, közöm nincs a joghoz.

Ez biztosan igy van?

Nem inkabb az, hogy a kicsi nem birja anyagilag, es amikorra kiderulne az igazsag, elfogy a tokeje, es nem tudja bizonyitani az igazat?

Ertem ezt ugy, hogy termeszetesen az alperesnek meg kell hiteleznie a tortenetet, de ha tegyuk fel, talalt mondjuk kockazati befektetot a tortenetre... Aki mondjuk kot vele egy "hitelszerzodest", es ezert neki nem 100, hanem 150 batkaba kerul az igazat bizonyitania, attol meg a masik oldalnak a vegen a 150-et is ki kell fizesse. Nemde?

Azt meg idesorolom, hogy ha ez nem automatikus, hanem a 150 batka + a masodik per miatt, a keletkezett koltsegeinek megteritesere egy masik/masodik pert kell neki inditania.

Amit te irsz, az mukodik itthon, marmint hogy mindenki a magaet fizeti, de ha igaza van, a vegen visszakapja - esetleg addig az ugyvedje meghitelezi, ahogy sok vallalkozas csak a munka vegen nyujtja be a szamlat. Persze ez is korlatokkal mukodik, ha nyersz, nem adhatsz be csilliardokat ugyvedi koltsegre, ha irrealisnak tartja a biro, valami atlagos koltseget itel meg.

Az amerikai rendszer tortenelmi okok miatt ilyen. Amikor Europabol megindultak a telepesek, sokan korabbi adossagok meg egyebek elol menekultek, ezert ugy lattak jonak, ha minel nehezebbe teszik a tavoli jogervenyesitest. Ebbe tartozott az is, hogy mindenki maganak fizeti. A perkoltseg/illetek reszet nem tudom (lehet, hogy azt a felperes).
Ugyanemiatt van az USAban annyi peren kivuli megallapodas. Ha az ugyvednek akkor is 100k-t fizetsz, ha nyersz, akkor megerheti a felet kifizetni az elejen..
A masodik peres reszrol nem tudok, esetleg ha kiderul, hogy a masik fel rosszhiszemu volt, lehet ra esely.

Amugy az uj PP nalunk is tartogat par erdekesseget. Polgari pernel a felperesnek be kell adnia a pertargyerteket (kb. hogy mennyit kovetel a masiktol), ez egy kotelezo mezo, ebbol talaljak ki a befizetendo illeteket (asszem 8%-a). Ha ez elmarad, a felperes automatikusan veszit. Az illeteket persze ekkor is be kell fizetni, ezert a biro _megallapitja_magatol_ a pertargyerteket (amit nem adott be a felperes, es amit miatt veszit), hogy az illeteket ki tudja szamolni. :)
Mondjuk az uj PP-nek vannak ennel nagyobb hibai is, de talan ez a legviccesebb.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Sajnos ez nem ilyen egyszerű, mert a per nem erről szól. A szabadalom megsemmisítése az egy másik ügy lenne, és sokáig húzódna. Néhány éve volt egy cég, aki hasonló patent troll támadás alá esett, utólag nekik is az volt a konklúziójuk, hogy nem érdemes közvetlenül a szabadalmat támadni.

Off: nagyon mókás a szabadalmi oldal is:

https://patents.google.com/patent/US9936086B2/en

Rákattintok a képre, kb. 700 px szélesre összehúzom az ablakot és elkezd ugrálni, mert folyamatosan oda-vissza vált a reszponzivitás miatt a layout. :) Firefoxban és Chromeban is működik.

csak mig egy konkret browsernel azert ott a developers tools es ra tudsz nezni, ez meg full zart. Debuggolhatatlan.

Plusz itz meg a "chrome-ot " is ok gyartjak

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ne már, egy raklap kereskedelmi szoftver tudja ezt. Miért éppen egy open source programmal kell baszakodniuk?
A másik pedig ez egy ötlet, nem is értem, miért szabadalmazható? Lassan kezdem már megérteni, miért lehet szabadalmaztatni a napfelkeltét.