A Huawei Linuxszal előtelepített laptopokat kezdett árusítani

 ( trey | 2019. szeptember 15., vasárnap - 8:46 )

A Huawei laptopjai eddig Windowst futtattak, így az amerikai tiltások miatt félő volt, hogy a vállalat ezen üzletága komoly problémákba ütközik majd. De nem ez történt. A Huawei elkezdett Linuxszal előtelepített laptopokat árulni. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem nagyon benne van a levegőben, hogy Trump mellélőtt.

Jó kommunista szokás szerint amit ott gyártasz azt ellopják.
Gyártják már az iPhone és mac klónokat.
De az lehet a pofátlanság teteje, ha az USÁ-t akarják vele elárasztani.

Miért? ne légy már nagyon - hülye.
1. Az a pofátlanság teteje, hogy
- legyártatod távolkeleten mert ott occsó mivel rabszolgamunkások csinálják minden környezet-munka stb védelmi előírást nagyjából magasról leszarva
- igen biztos, hogy a jómunkás aki nálad lehúzott x órát még át fog menni a szomszéd 2-3 gyárba és ott is megteszi majd ugyanezt
majd nagyon meglepődnek, hogy ígyklíma-úgyklíma-amúgyklíma:
https://www.nytimes.com/interactive/2017/06/01/climate/us-biggest-carbon-polluter-in-history-will-it-walk-away-from-the-paris-climate-deal.html

"Jó kommunista szokás szerint amit ott gyártasz azt ellopják."
lófüttyöt kommunista szokás. Szerinted az ipari kémkedés az nem lopás?

"az lehet a pofátlanság teteje, ha az USÁ-t akarják vele elárasztani"
?? ha voltál olyan barom, hogy érdemi gyártást oda vittél profitmaximalizálás végett ahol tudod, hogy el fogják lopni akkor csak gratulálni lehet.
Bezárod az autódat, ha otthagyod a 8ker közepén? Benne hagyod a frissen vásárolt drága műszaki cikket kirakva az ablakba? Maximum, ha rajtaütést vagy statisztikát akarsz gyártani róla, hogy milyen gyorsan repül rá az első tolvaj.

ugyanez sw területen:
képmutató módon lehet magyarázni, hogy jajj meglepő, hogy az outsource-olt kisindiánok kezéből miért nem az a tökéletesen működő cucc esik ki amire a költő gondolt, de hát bakker az árcédulának valami egyéb vonzata is van.. ha más nem legalábbis megengedi azt, hogy több időt töltsön el vele egy hasonlóan kevéséé kvalifikált ember :) ..

Nem csak azt lopták amit odavittek.. (https://nationalpost.com/opinion/conrad-black-trump-is-right-to-take-on-china-but-canada-shouldnt-extradite-meng)

De a Made in China 2025, sem arról szól, hogy a maradék odavitt technologiát ellopják...

Valójában kedves, hogy megkérdezed :) És igen halottam róla annyira, hogy volt kollégám aki egész életében (abban az átkos rendszerben) ipari kém volt. Illetve én is sok-sok történetet mesélhetnék az ipari kémkedésről. Ázsiai ismerőseim is voltak, ők voltak a leglazábbak.

De, nekem nem tudod megmagyarázni, hogy ha ellopják a kocsidat akkor úgy kell neked, minek hagytad ott és a törvények nem érdekesek illetve hogy az USA tehet mindenről legfőképpen az Ázsiai munkaviszonyokról.

"Miért? ne légy már nagyon - hülye."
Azért mert értelmes lények is élnek a bolygón és szankciókat vezetnek be izzibe!

Nem kell az USA-ba menni, nekem is ellenőrizték itthon a mobilomat. Ha lehet ne Huawei legyen.

Ezek szerint eddig is jó lett volna a Deepin Linux, csak megszokásból volt rajtuk telepítve a Windows 10? ;)

pont ez jutott nekem is eszembe. ha nem is ilyen indíttatásokkal de szerintem remek követendő példa.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Azért nem lepne meg, ha a supportra többet kéne költenie a vállalatnak, mint amennyit Windows mellett kell. Szerintem egyik gyártó sem puszta jókedvéből fizet a Microsoftnak részesedést az eladott eszközeiből, csak a felhasználóknak az a leginkább kezelhető/ismerős.

Nővéremet is pont azért nem tudnám sose Linux disztróra szokatni, mert pont annyira számít gyakorlott felhasználónak, hogy zavarja, ha nem ott és nem úgy van valami, mint Windows-ban. Egy olyan felhasználó aki bátran megveszi Linux-al a fedélzeten a számítógépét, jó eséllyel a gyártóhoz lesz kénytelen fordulni, ha problémákba ütközik mondjuk az adóbevallás intézése során.

ez a megszokás egy nagyon szar indok. A dózerek is nagyon különbözőek és semmi sincs ugyanott. Ez inkább a leszarom lustaság.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Az. Ettől még létezik. :D

Ma már csak böngésző létezik az userek túlnyomó többsége számára. Teljesen mindegy nekik mi van alatta ha el tudják indítani, vagy netán automatikusan el is indul a böngésző.
Egy Android vagy iOS felület nagyon más mint egy Windows gui start menüvel. Ma már mégis ezek jelentik az elsődleges számítógép használatot. A Windows PC csak ezek után jön.

Viszont aki $1000 felett vesz notit, nem feltétlen csak böngészésre fogja használni. Arra kap $500-ért is.

Mindenesetre nem vitattam, hogy sokaknak csak erre kell a gép. Csak azt mondtam, hogy van egy olyan réteg is, aki szeret valamilyen szinten ura lenni a rendszerének, de a Linux még kényelmetlen. Ezeknél növelheti az elégedetlenség mértékét egy linux rendszer.

Aha... Szerinted. Te nem láttál usereket, amikor: win98 után xp-re került, aztán xp után win7-re, aztán win8-ra, aztán win10-re... Aztán win10 update istentudja hányra.
Mi a konzisztens szerinted azon kívül, hogy alul van a tálca, bal oldalt alul az óra, meg az ablak jobb felső sarkában az X?
--
"Sose a gép a hülye."

A programok telepítési módja nem változott felhasználói szemszögből sokat azon túl, hogy a Vista óta bejelez az UAC.

Mindenesetre félreértés ne essék, én Linux-ot használok, csak látom az átlag felhasználókat is. Anyámnak semmi gondja nem volt a Linux megszokásával, használt KDE neon is, Ubuntut is, most pedig Fedorát (mert ezt használom én is). Mindhez hozzá tudott szokni, de Ő csak netezik és nem is kíván semmit magától módosítani a rendszeren.

Átlag user nem nagyon módosít a rendszeren, lényeg hogy legyen egy böngészője (kb használat 90%-a), valami videólejátszója meg torrent kliense. Ennél eggyel feljebb szint ha esetleg office is kell neki, meg valami kis játék, de ez általában a böngészőből megy. Ezzel a userek jelentős százaléka le van fedve egy bármilyen random linux disztróval is, hót nem fogja érdekelni hogy milyen OS van a gépén amíg ezek működnek. Ja meg persze tudjon képeket, videókat, zenéket letölteni és megnézni/meghallgatni.

Nyilván vannak userek akik többre is használják a gépüket de otthoni userek nagy része (személyes tapasztalatom szerint) kb ennyivel beéri.

Lehet, lesz rá esély, hogy tudok majd venni Linuxos telót?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Ez lassan 10 éve izgat engem is:) A század csalódása volt az Ubuntu mobil felszámolása.

Én azt veszek. Egy Librem 5 várományosa vagyok. :-)

Nem értelek. Sokan azzal érvelnek a Linux elterjedésénél (pláne a nem szerver felhasználásnál), hogy az Android is Linux.

Rá lehet fogni kategória, a kernel valóban Linux, a feltelepített és futtatott alkalmazás runtime-ja viszont Makó-Jeruzsálem viszonylatban van a normál Linux desktoptól.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A Huawei-ről maximum az ellenkezőjét hallani: https://en.wikipedia.org/wiki/Harmony_OS
Ha Linuxos telefont akarsz akkor a Librem5-ön kívül nem sok választásod van.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mondjuk a Linuxos verzió promojából kikerült az ujjlenyomat olvasó, a dolby hangzás, az nfc meg a multi-touch. (persze ettől még lehet támogatott)

Meg valamiért drágább is, mint a windows-os:

HUAWEI MateBook X Pro 2019 (i5 8GB 512GB, Linux) ¥8699 - https://www.vmall.com/product/10086949717346.html
HUAWEI MateBook X Pro 2019 (i5 8GB 512GB, Win10) ¥7999 - https://www.vmall.com/product/10086894427418.html

A linuxos csak MX250 videokarival van, az alap wines anélkül.
Ha ott is kiválasztod a dedikált videót, már fordul a különbség

Mi ebben a különös?
A minőséget meg kell fizetni! :D

Egyik sem tűnik megoldhatatlan problémának, Androidon ezek évek óta működnek. Ez egy kényszerlépés volt, a következő iteráció már akár érkezhet újonnan fejlesztett Linuxos támogatással vagy meglevő támogatáshoz igazított hardverrel.

--
trey @ gépház

Nyilván, ha eljön a "Linux desktop éve", akkor lesz rá megoldás, de kétlem, hogy ez épp most fog megtörténni.

Miért gondolod úgy, hogy Kínában nem jöhet el? Elég, ha csak egy kicsit jobban összerúgják a patkót a jelenleginél az USA-val. Mivel fogja a gépeit adni a Huawei, ha nem lesz Windows?

OS/2 Warp-pal?

--
trey @ gépház

Ha valóban van valami saját fejlesztésű oprendszerük, akkor az adná magát, de kínában egyébként sem népszerűek az asztali os-ek.

Valamin csak dolgoznak ők is, tekintve hogy az Android meg az iOS tartalomfogyasztásra van kitalálva, és a legmesszebbmenőkig alkalmatlanok produktív munkára (oké, most fog jönni 1-2 almahuszár a spéci ipad-es rajzolóappjával, de ettől tekintsünk el, millióegymás terület van azon kívül :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Lazán kapcsolódik:
Ma felötlött bennem, hogy mivel a gépbe van dugva a mikrofonos fejhallgató, a skype, nextcloud és egyéb voipos doldok miatt, plusz ott szoktam youtube-ot, spotifyt hallgatni, milyen jó lenne, ha a telefon hozzá tudna kapcsolódni a géphez, mint az autó kihangosítójához, és ott tudnám a hívást fogadni, hogy ne kelljen a fülest levenni, vagy épp átdugni a telefonba.
Googleztam, találtam command-line-os toolokat, de mondom mielőtt megpróbálom, megnézem már mi van, ha simán összepárosítom. Fedora 29, KDE 5... Két katt a gépen, egy bökés a telefonon... És megy. GUI-ból, pöccre, mindenféle ták nélkül. Jó a hangminőség zenehallgatásnál (bár miért nyomnám telefonról ilyenkor, amikor ott a gép...), és a hívás is hibátlan. Ezt még KDEConnect-tel megfejelve (lenémítja vagy megállítja a zenét, ha hívás jön; illetve felugró plazmoid ablakban ott van hogy ki hív, és fel is tudom venni. Egy igazi, jól működő desktop élmény. Abszolút pozitív meglepetés. Sok idő után ilyenkor látom én is, hogy tényleg fejlődik valahova a KDE, a pulseaudio, a "különleges" hardverek linuxos támogatása (most fel lehet szisszenni, de azért mondjuk 10 éve egy USB 3G modem, egy bluetooth vagy akár csak egy mezei broadcom wifi betákolása működőre a rendszerbe nem kicsit pilótavizsgás volt, 1-2 napos szopással, és workaroundokkal, kézi scripteléssel, update problémával társulva), és ezek egy idő után csak összegyúródnak és kiforrnak szépen működőre.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez engem is érdekelne, nem KDE-s vonalon (főleg Gnome) csak összecsapott félkész megoldásokat láttam eddig. A legtöbbjéhez spéci Android appot is kellett telepíteni, és a legtöbb amit tudtak hogy desktop notifot dobott ha a telefon is dobott notif -ot, de rendes "kihangosítás" és társai nem mentek. A végén még megyek egy KDE -s tesztkört :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Amúgy rendes hordozható Windows Pro licenszem van, nekem kifejezetten jobb is, ha nincs előtelepítve a windows.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Amúgy rendes hordozható Linux tudásom van, nekem kifejezetten jobb is, ha nincs előtelepítve semmi. :D

Meg az is lehet, hogy ez segit jobban elterjeszteni a linuxot, esetleg jobb driver tamogatast kapnak a jovoben igy hogy ra vannak szorulva.. Ki tudja? :)

+1

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

És Kína hozza el a Linux évét...! - (Kivéve, ha GPL-t módosítanak ennek elkerülésére..)

A Dell (?) linuxos laptopjai nem hoztak mar el? :)

Klassz lenne, de már lassan Windows driver támogatás sincs,
a Legújabb update kinyírta a Sound Blaster Z driverét.

Majd kiadott a Creative egy frissítést, így a fülhallgató kimenete már működik. Persze ha ezt tudtam volna előre akkor nem vásároltam volna meg, megelégszem az alaplapival. Hát a bőr hűljön rájuk!

Régi jó hangminőségű SoundBlaster kártyák viszont Linuxon működnek, nem?

Azok még gondolom ISA illetve PCI buszosak voltak, ma már egyik se nagyon fordul elő, nem?

Én berágtam arra, hogy mindig le kell cserélni a jó hangkártyáimat (GUS PNP, később Audigy), vettem egy USB-s Fiio DAC-ot, az szépen működik bármivel, és jó a hangja. (na jó, makkosikszen még nem próbáltam :)