"Zabálja a processzort a Windows 10 új frissítése"

 ( trey | 2019. szeptember 2., hétfő - 13:30 )

"Irreálisan magas terhelést ró egyes konfigurációkra a Windows 10 pénteken kiadott egyik frissítése. A problémát több tesztelő is előre jelezte, a Microsoft azonban ismét figyelmen kívül hagyta a visszajelzéseket. [...] A pénteken publikált KB4512941 több problémát hivatott orvosolni. A Microsoft hivatalos közleménye szerint többek között a Remote Desktop, a Windows Sandbox, a TPM, illetve a játékok alatti térhangzás (Spatial Audio) javítást is tartalmazza a csomag. Ahogy azonban olykor lenni szokott, a javításokkal együtt újabb hibákat érkeztek. A leginkább szembetűnő problémát a szóban forgó irreálisan magas erőforrás kihasználtság jelenti, amely a SearchUI.exe fájlhoz köthető."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én kérdeztem, de mivel senki nem jelzett vissza ilyen hibát, ezért akár "nyomhattam volna a gombot" is, de nem tettem, meleg van, kivárunk amíg jönnek a tapasztalatok... De az is lehet nagyobbrészt nincs probléma vele. - Azért jó lenne konkrétabban tudni... (Lehet már "körbevárunk"..?)

https://hup.hu/node/165598

Akkor most én is feltelepítem, hogy legyen miért panaszkodni...

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Nálam nem jelentkezik ez a probléma - igaz csak játékra használom.

a játékok alatti térhangzás (Spatial Audio) javítás
Ez a "javítás" viszont elbaszta a Conan Exiles hangját stereo füllhalgató kimenet használata esetén.

Legalábbis eddig csak ez tűnt fel.

Ez is úgy kezdődőtt, hogy az egész eddigi 5.1 hangrendszer konfigurációm ment a levesbe, újra kellett kattintgatni (a Realtek HD Audio Managerben) hogy melyik kimeneten milyen cucc van...

--
zrubi.hu

Nem vagyok egy régenmindenjobbvolt guy, de ez szerintem tényleg jobb volt régen. Úgy értem 10 évvel ezelőtt a Windows és a hozzá kapcsolódó szerver és office szolgáltatások egy használható egységet alkottak, amik szépen simultak egymásba. Ezzel szemben ma úgy érzem hogy torokra kapom az összes MS cuccot amihez hozzáérek, random restartok, ajtót berugó véget nem érő updatek, a Sharepoint totális idiotizmusa, a Skype for business belefagy egy vágólap használatba, az Excel mintha butább és lomhább lenne (online verziót nem is számolva), a Windows Searchot nem tudom értelmezni, az Azure eldobálja a hosztokat (ezzel mondjuk nem dolgozom minden nap és világos, hogy cutting edge, de akkor is fura). Ez nem hate-train most, hanem egy szomorkodás élménybeszámoló.

A közvetlen környezetemben az elmúlt egy hónap win update mérlege két halott notebook, és egy befeketedett start menü, ha keresést próbálnád használni.


<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Vazze, most vettem észre, hogy nekem se megy a start menü keresés!
Kénytelen leszek megtanulni a programok neveit. grrr!

+1
Cégnél a legutóbbi frissítés óta egy Samsung M2070F nyomtatóval az eszköz legújabb driverével nem lehet scannelni. WIA scanner driverrel már működik, de GIMP alatt csak egy nagy feketeséget importál. Eddig bárhogyan scannelt az ember, működött.
Már alig várom azt, hogy az adáslebonyolító rendszerünk az egyik jövőbeli Windows frissítés után működésképtelenné válik.

-------------------
https://onlinestream.live/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Valahol írták, hogy a W7 ujra átvette a vezetést a 10-től.
Lehet sok cégvezető megunta a bevételkiesést.
Az is lehet, meg fogják hosszabbítani a W7 supportálási idejét.

Jól hangzana, de mind2t kétlem.
--

Mióta a satnya a vezérigazgató, az alkalmazásaik nagy része egy reszkinnelt króm, és ez meg is látszik mindenen :(

Amióta nem ők diktálnak, hanem csak próbálják követni a trendeket, azóta van egyre lejjebb a minőség.
Próbálnak előre menekülni, és új funkciókkal, szolgáltatásokkal kiváltani a régit, ahelyett, hogy egy maintenance csapattal kijavítanák azt.
Nincs nyugalom, nincs tervezés, csak rohanjunk előre, aztán majd lesz valahogy.
Ez is egy életstílus, nem mondom, hogy rossz, csak nehéz megbízhatónak tekinteni, - lehet, hogy mi vagyunk matuzsálemek akik jobb szeretnek erős sziklára építeni házat a trendi futóhomok helyett?

Lehet, hogy ez nem technológiai probléma, hanem generációs eltérés, - a mai világnak valójában nem kell minőség.

Hol van hajbazer?

Ugyanezeket a sirámokat olvastam a Windows Vista-XP kapcsán is 10 éve ;) Na jó, 10 éve jelent meg a Windows 7. Igazából az sem volt kevésbé bugmentes, mint egy átlag day0-s release.

Nincs is gond azzal, hogy egy átlag day0 release nem az igazi. De emlékszem, hogy az XP és a 7 nem állt rosszul már első napon sem, pláne mondjuk az XP ami kapott egy SP1-gyet 3 hónapra rá, és azzal már nagyon jó volt (Vistat nem használtam).

A Windows XP SP1 a Windows XP megjelenése után több, mint egy évvel jött ki.
Szóval jobb lenne, ha felelevenítenéd az emlékeidet.
Biztonsági szempontból pedig a Windows XP SP3-ra kellett várni, mire normalizálódott a helyzet. Ami pedig 7 évvel a Windows XP eredeti kiadása után jelent meg.

Hupsz tényleg, elcsúsztam egy évet. De igazából amit mondani szeretnék az az, hogy ennyire rossz sose volt a helyzet emlékeim szerint, és nem csak Windowsra gondolok, hanem pár kivétellel a teljes palettára.

Nem az XP volt az, ami - ha nem offline gepre tetted fel - mire feltelepithetted a patcheket, mar ossze is szedett egy Blastert? Ott sem volt olyan jo a helyzet SP2-ig.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Dehonnem, 2003 szeptember, beköltözés koleszba, gép rádub a hálóra, 2 percen belül jött a restartolós üzenet :)
Így 16 év távlatából is emlékszem rá, gondolhatod...
--

Egy nagy büdös lófaszt nincs gond. Windows 7-ben olyan nevetséges hibákat találtam már az első pár órában is, hogy jaj. Igaz, apróságok, de egy XP SP3 után nevetséges volt.

Vistával nekem sincs sok személyes tapasztalat, saját gépen sosem volt, max másén használtam. Nem volt vele gond. Aki huzamosabb ideig használta, az azt mondta, hogy SP1 után sokat gyorsult, a kezdeti UAC sokk meg maximum a telepítés utáni pár órában volt intenzív.

XP meg igazából abban volt más, hogy túl sokáig maradt a piacon. Ellenben még emlékszem, hogy egy interneten feljetett XP-t mennyi minden támadta, szóval ne szépítsük már meg, hogy az mennyire jó volt.

a kezdeti UAC sokk meg maximum a telepítés utáni pár órában volt intenzív

Haha, szerintem az a sokk évekig tartott, kb. Win7 tömeges elterjedése után csillapodott le 2009-2010 körül.
--

Tényleg? A Windows Xp az első release-ben nem volt rendes tűzfal és annyira hadilábon állt, hogy a teljes Vista csapatot át kelet csoportosítani az SP1-hez.
Ezért késett a Windows Vista.

---
Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

Késett az sok minden miatt. :)

Ezt nem tagadom, de nagyon sokat dobott a késéshez, hogy a Windows Xp-t kellett "kijavítani"!
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy egyes embereknél az idő megszépíti a dolgokat.
---
Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

Kollégámnak csak simán lenémított minden hangkimenetet, és letiltotta az audió eszközeit.
Visszakapcsolgattuk, azóta látszólag működik.

Ez előfordul az opensource világban is (pl. arch desktop), csak ott három órán belül lepottyan a javítás vagy legrosszabb esetben a downgrade, és mindenki megy a dolgára. Egyszer előfordult hogy a reggelt egy ügyfélnél kezdtem meetingen. Amíg mindenki leült meg bekapcsolták/állítgatták a projektort, én toltam egy upgraded aznapra - megdöglött a GDM. Gyorsan felrámoltam egy másik login managert, mire délután a saját irodánkba értem, már a GDM-et is megjavították, és még aznap visszatértem rá. Az ilyesmi nagyon ritkán fordul elő amúgy (legyen 0,5/év), de akkor megjegyzi az ember :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

> Egyszer előfordult hogy a reggelt egy ügyfélnél kezdtem meetingen. Amíg mindenki leült meg bekapcsolták/állítgatták a projektort, én toltam egy upgraded aznapra

De miert tennel ilyet magaddal? :D

2013 óta megvan az a szokásom hogy a reggeli kávé mellé megy a yaourt -Syua (teljes rendszer frissítés official és aur repokból). De a fenti hírt elnézve nem járok rosszabbul mint mások - sőt, ők szarabbul is járnak mert a Windows akkor frissít tudtommal amikor éppen olyat sz.rt hogy most kéne :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Én ugyanezt általában délután ejtem meg, ha hazajövök a melóból. Indítok egy frissítést a párom laptopján, és az én asztali gépemen is.
Bár előfordul, hogy csak 2-3 naponta. :)

Ja, a yaourt helyett inkább a yay-t használd!

De most komolyan, erre mi szukseg van? :)

Rolling release világa, csak éppen nem automatizáltan, ütemezetten, hanem kézzel :D manual devops

A rolling release dolgot ertem, a napi frissitest nem. Van egy mukodo rendszered, miert vallalsz be egy tokfolosleges feladatot + kockazatot minden nap?

Hogy minden nap csak kevés dolog romolhasson el. Rolling release esetén a minél ritkább frissítés az pont azt jelenti, hogy egyre több minden elromolhat, és akkor egy csomó minden lehet használhatatlan. Ekkor előfordulhat, hogy jó ideig nem tudod használni a rendszeredet, mert sok mindent kell helyrekalapálni.

Napi update esetén relatíve kis azon dolgok száma, ami elromolhat. Azzal lehet együtt élni, illetve hamar workaroundolni.

Nem mondom, hogy ez jó, de ez a rolling release mögött a lényeg. A konstans bétaizmus.

+1

Egyébként meg Linuxon azért vannak lehetőségei az embernek. Nálam pl. BTRFS partíción csücsül a root, frissítés előtt megy egy snapshot az egészről, ha valami komolyabb dolog meg eltörik, akkor csak visszaállok az előző snapshotra. Összerakni anno nyilván valamennyire macera volt (bár Ubuntu pl. ha jól tudom ha BTRFS-re teszed fel, hasonló módon rendezi be magát eleve), de így kb. fel sem merül a frissítéssel szívás kérdése, pár perc az egész visszaállás utáni reboottal, mindennel.

Vö. Win10, ahol SSD-n a frissítés van vagy negyed óra (3 újraindulással), gyakran rejtélyes módon eltörik, ha meg szemetet adott ki a frissítő csomagban Microsoft, akkor kakukk.

Dettó, csak BTRFS helyett LVM snapshot.

Nagy bánatom, hogy eddig egyszer sem romlott el a linuxos upgrade, így aztán sosem láttam az előnyét ennek az überf4sza védelemnek. :-)

BTW, a leghasznosabb tool szerintem Windows alá az egy NTFS snapshot progi lenne, azt nagyon bírnám, hogy amikor elhasal az update, akkor megrántom a vállam, és közlöm az MFT táblákkal, hogy bocs srácok, de megint tegnap van, szóval tessék megint oda mutatni mindenkinek, mert ami ma történt, az meg se történt...

Óhh, micsoda vágyálom!

Van ilyen, shadow copy a neve (fix me), Start menüben keress rá erre: "visszaállítás", és ott tudsz snapshot-ot csinálni "visszaállítási pont létrehozása" - (csodálom hogy ezt nem vették még ki a normál verziókból csak a szerver vonalba téve)

Na! Mindig mondom, hogy nem értek a Windowshoz...
Ez jól hangzik, ma is tanultam valamit, köszönöm! :-)

Ha jol ertem, pont kisebb kockazatot vallal, mint barki, aki W10-et hasznal. Mert nala fel evente van valami kisebb fennakadas, Windowsnal ennel azert gyakrabban.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Egy valódi rolling release distroban, mint az Arch, sosincs point release. Ha a stable ágat tekintjük, akkor ez egy "mozgó gráf", aminek a csomópontjai az egyes csomagok. Ezek közül kvázi minden órában x darab frissül, idővel egyre több. Sőt, ahogy fejlődnek a szoftverek, megváltoznak a köztük levő függőségi kapcsolatok, csomagok helyét veszik át más csomagok, ... stb. Gondolom nem kell túlmagyarázni. A lényeg, hogy ebben az esetben minden technikai érv a korai frissítés mellett szól.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Oke, makes sense.

Azért használok rolling release disztrót, hogy én találkozzak először az inkompatibilitásokkal és fennakadásokkal, mielőtt azok odaérnének a felhasználóimhoz. Tehát ha úgy tetszik, önként teszem ki magam a nehézségeknek.
--
ulysses.co.hu

Én meg azért hogy kb minden naprakész legyen, és ne szopkodjak feleslegesen fél-1 évente mindenféle dist upgradekkel :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Én kb fél évente frissítek archot. Akkor, amikor nekem jó, kedvem van és ráérek. Backup, aztán mehet. Naponta nekem nem vált be, nem jó, ha előjön valami az állandó változás miatt.

A yay miben jobb a yaourt-nál? A nevét már mondogattam korábbi frissítéseknél amikor valami megdöglött ;-)
Update: nem muszáj válaszolni, azóta találtam infót róla: https://github.com/Jguer/yay
Felraktam én is, köszi!

A yay -t már ajánlották de sosem láttam olyan dolgot ami miatt tényleg kéne :)

szerk.: mert a yaourt abandonware: https://itsfoss.com/best-aur-helpers/

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Most csináltam vele egy frissítést, mintha gyorsabb lenne. + ha fut egy hosszú fordítás, közben engedi, hogy felrakj egy másik csomagot. Ez nem tudom mennyire egészséges hosszútávon, de ment.
Egyelőre ennyit változást tapasztaltam.

Hát én a yaourt -ot már ki is dobom :) Jópár hete, hogy a spotify -t nem tudja frissíteni. A yay meg fogta, és megkérdezte:


==> PGP keys need importing:
-> xxxx, required by: spotify
-> xxxx, required by: ssldump
==> Import? [Y/n]

Oszt utána simán felment :)

szerk.: egymástól független csomagokat nyugodtan lehet párhuzamosan telepíteni szerintem.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

No, mire gép-, és HUP-közelbe jutottam így nap végére, látom, már rá is jöttetek, miért jobb a yay. ;)

Miért nem csinálsz rá ütemezett feladatot?

Ez triviális, hát azért, mert ha a cron romlik meg egy frissítéskor, akkor soha többet nem javul ki, és mindmeghalunk.
Az automatizmusok fogják sírba vinni a világot!
:-)

Lemegy a kávézásra szánt idő alatt, illetve figyelemmel tudom kísérni hogy a legfontosabb cuccok (mittomén idea, postman, soapui, camunda modeler, társai) hogyan frissülnek, milyen verzió érkezett, stb. Plusz ha frissül a kernel, rebootolni is szoktam.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

+1

Puszikálom Cortana-t!


Problémaesemény neve: MoAppCrash
Csomag teljes neve: Microsoft.Windows.Cortana_1.13.0.18362_neutral_neutral_cw5n1h2txyewy
Alkalmazásnév: praid:CortanaUI
Alkalmazásverzió: 10.0.18362.329
Alkalmazás időbélyegzője: 5d65c210
Hiba – modul neve: chakra.dll
Hiba – modul verziója: 11.0.18362.295
Hiba – modul időbélyegzője: 6eb2da1b
Kivételkód: c0000005
Kivétel – eltolás: 00000000001fcc2a
Operációs rendszer verziója: 10.0.18362.2.0.0.256.48
Területibeállítás-azonosító: 1038
További információk 1: 7e52
További információk 2: 7e5248bfdf76dd0d6e3430c0efc85ea2
További információk 3: df54
További információk 4: df540c0eb6447b0f377cff2f5d68b81f

Megoldás: https://borncity.com/win/2019/08/31/windows-10-v1903-high-cpu-load-from-cortana-search-broken-blame-august-2019-updates/

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

"Hiba – modul neve: chakra.dll"

Ehhez természetgyógyász kell! :-)

---
Science for fun...

Akkor nem csak nekem szúrt szemet... :)

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Gondolom erről van szó:
https://github.com/microsoft/ChakraCore

Igen.

A tünetek alapján én is úgy sejtettem, hogy a szívcsakránál csordulhat túl a prána.

Nagy a baj...

De micsoda szerencse, hogy a Microsoftnál pont akad egy indiai guru!
---
Science for fun...

Fél évig használtam tavaly januártól kényszeredetten Windows 10-et, csodás volt hétről hétre nézegetni az elromló-javuló ficsőröket. Fos az egész.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Sting szerint minden rendben van vele.
Sőt a valaha volt legjobb MS rendszer

https://pcforum.hu/hirek/21693/mar-tobben-hasznalnak-windows-10-et-mint-ahanyan-mas-rendszert-osszesen

Hát aki Windows-os pályán van az nyilván előbb-utóbb kénytelen lesz Win10-ezni, akár akar, akár nem.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Szennylapot ne
Zolee001

Sting szerint az RDP jobb mint az SSH. ;)

GUI-zni mindenképp!
--

Lazán kapcsolódik, hogy egy 1803-as(?) win 10-et kezdtem el frissíteni. Eljutottam egy nap alatt oda, hogy a 1903-as telepítésre készen állt.
Reggel 9.30-tól 15.30-ig dolgozott egy corei7-es Lenovo gépen majd a végén közölte, hogy nem sikerült a frissítés: 0x80070002
Feloldása: "A rendszer nem találja a megadott fájlt. Ha egy vagy több lemezre nem telepíti a Windows 10-et, távolítsa el azokat a lemezeket."
https://support.microsoft.com/hu-hu/help/10587/windows-10-get-help-with-upgrade-installation-errors

Ma reggel már itt toporgott ez a 1908-as, de marad még sokáig a sarokban.

Én ilyenkor leszedem a gyári friss ISO-ját és arról indítom a frissítést. Úgy eddig, lefutott.

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

muhaha

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ilyennek én neki sem mennék HDD-ről futó rendszeren. A Win10 alá KELL az SSD, úgy a 2-6 órás frissítési idő lemegy max. 15 percre, de inkább kevesebb szokott lenni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nekem pár napja frissített SSD-s gépen és kb. 3 óráig tartott. Ez volt eddig a leghosszabb, eddig jellemzően tényleg megvolt max 10-15 perc alatt.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Adom a pontot, mert nálam SATA3-as SSD és 1 óra alatt megvolt. De lemezesen nagyhalál.

Nálam 30 perc volt, pedig HDD-s a gép. A leglassabb is lement 45 perc alatt (8 gépből)

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Ja kell egy SSD, meg legalabb 8gb ram es i5-os processzor, tehat egy uj gep, ha mar mindent lecserelsz.

A friss telepites 1 ora, frissites meg olyan gepen is, ahol 1-2 progi van csak telepitve fel napig, tehat nem a hdd a hiba hanem az, hogy kb. felevente olyan frissitest adnak ki ami feler egy ujratelepitessel.

A windows féléves frissítéseinek debianul dist-upgrade a megfelelője.

"felevente olyan frissitest adnak ki ami feler egy ujratelepitessel."

Lényegében olyankor azt is csinálja. Meglévő Windows megy a Windows.old könyvtárba (ha jól tudom alapból 30 napig), az új verzió meg a helyére.

A féléves verzió nem sima "patch", az gyakorlatilag egy új Windows. De ezt a W10 megjelenésekor is mondták, hogy elmozdulnak ők is a féléves kiadási ciklus irányába.

SSD-ből elég egy olcsó 120 gigás is, 7 ezer alatt is van már. Csak ne HDD-ről fusson a rendszer. Az alap rendszer használatához nem kell 8 GB, de min. 4 GB RAM javasolt Windows 10 alá. Megy HDD-vel és 2 GB RAM-mal is, csak köszönet nem lesz sok benne. A procinál még nem mértem ki, hogy mi kell neki a normális (nem minimálisan kimért) használathoz. Elvileg eldöcög C2D-val is, de azon már nem lesz villám, de lehet használhatatlan sebességű sem. i5-ön viszont biztosan jól megy már, és egy sokadik genes i5 nem drága. Az 1-3. genig olcsón mennek.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy itt nem a nem a minimális rendszerkövetelményekről van szó, amik arra elegek max. hogy fusson egyáltalán a Win10, hanem hogy mi kell alá ahhoz, hogy normális sebességgel használható legyen, és ne tépjed ki a hajad, hogy órákon át frissít, meg a swapot tekeri állandóan.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Kell az a 8giga RAM és ilyen árak mellett kell a 240-es SSD. Azon kényelmesen megfér és munkára is jut hely.

Nyilván ezek, amiket írtam, értelmes használati minimumok. Nem ilyen elméleti system requirements-ek, amik csak arra elegek, hogy kínzó lassúsággal elinduljon rajta a Win10.

De abban egyetértek, hogy nem szabad kimérni a minimumot. Ha valaki nincs olyan nagy anyagi bajban, érdemes rámenni a 8-16 GB RAM-ra, 240-500 gigás SSD-re legalább, és akkor jövőtállósítva is lesz a gép, ha még híznának, bloatosodnának a szoftverek, akkor sem lesz szűk keresztmetszet még évekig.

Újra lementek a RAM árak, nem olyan drága egy 8-16 gigás kit, meg sokszor egy 120 és egy 240-250 gigás SSD között is csak pár ezer Ft. különbség van. Érdemes minimálisan többet költeni, de akkor bebiztosítani egy kis jövőtállóságot.

Főleg SSD-re nem szabad sajnálni, még a leggyopárabb 6-7 ezer forintos DRAM cacheless planár TLC-s kínai szutyok is iszonyat előrelépés egy HDD-ről futó rendszerhez képest, ég és föld, össze sem lehet hasonlítani.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A Windows nem alkalmas arra, hogy a frissítéseket a Linuxtól elirigyelt módon végezze. Az alapvető különbség, hogy a Windows nem engedi törölni a nyitott fájlokat. Nem tudom, hogy ez mennyire megkerülhetetlen, és nem lehetne-e valahogy alacsonyabb szinten mégis megoldani a használatban levő fájlok cseréjét.

Mindenesetre a Windows kénytelen a bootoláshoz/shutdownhoz kapcsolni az upgrade-et, ami gyakran elkínosodik, amikor várni kell miatta. Gelei kolléga erre azt kérdezte: Miért kapcsoljuk ki? Pedig a helyes kérdés az volna, hogy miért kapcsoljuk _be_ egyáltalán.
--
ulysses.co.hu

> Nem tudom, hogy ez mennyire megkerülhetetlen, és nem lehetne-e valahogy alacsonyabb szinten mégis megoldani a használatban levő fájlok cseréjét.

A használatban lévő fájl/dll átnevezése működik workaroundként, szóval úgy gondolom innen már csak egy lépés lenne a látszólagos törlés.

Mondjuk úgy tűnik a Linux sem teljesen mentes ettől:

$ screen ./python
$ echo "nope" > python3             
-bash: python3: Text file busy     

Ha rm-el törlöm előtte, akkor működik, csak így elvesznek a jogosultságok. Furcsa módon az .so fájlokkal nincs ilyen probléma.

Ez (törlés megtagadása nyitott fájlnál) eleve egy rossz koncepció, mindig is utáltam :)

A megoldás a Windows történetében rejlik:

https://wiki.hup.hu/index.php/A_UNIX_története
Ld. utolsó bekezdés.

És itt részletesen:

https://www.itprotoday.com/compute-engines/windows-nt-and-vms-rest-story

Röviden:
Az open file "törölhetelnesége" a VMS rendszerek sajátja. A Windows a VMS grafikus shell-je :)

Akik írták/lopták a Microsoft számára már régen nyugdíjba mentek, akik pedig maradtak, képtelenek eligazodni a forráskódon....

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

> Gelei kolléga erre azt kérdezte: Miért kapcsoljuk ki?

Magamat ismerve inkabb valami olyasmit mondhattam, hogy ra kell bizni az OS-re a frissitesek kezeleset, most azt sem tudom, mikor frissulnek az eszkozeim, mert akkor csinalja, amikor ugysem latom.

Bar amugy ja, miert kapcsolod ki? Felesleges minden nap megcsinalni egy power cycle-t, ha az aram miatt aggodsz, akkor is lehet hibernalni. A ceges gepemet hetvegente rebootoljak pl. kozpontilag, akkor frissithet nyugodtan, van ra ket napja.

szerencsere en megusztam ezt, nem tekeri a cput!!!4
cserebe szetbaszta a veracryptet, most csak egy villogo cursor nez ram szomoruan :(
rakhatom vissza backupbol...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A kódolt particiót is vagy csak magát az applikációt?

Van miből! Intel Core 2 Duo E8300 2.83Ghz 4.00 GB DDR3 RAM. Már a fejlettségi szint olyan gyors, hogy kicsit lassítani kell a gépen.

Ja, ki a fene találja ki évente a Core i7-ek, 9-ek még gyorsabb újabb változatait, AMD-Ryzen-eket? Minek is? - Megmondom, csak kizárólag azért kellenek, hogy a frissítések gyorsabban fussanak le. (De mi, E8400-500-600 fan-ok mindezt nem tapasztalhatjuk, - igaz, a Win indítását érdemes már kávéfőzés indítása előtt megejteni...)

Egyébként ha nem tök nulláról kell indulni, meglehetősen gyorsan fel tud állni a W10 is egy kőkorszaki szaron. :) Vanegy 3800+-os AthlonX2-m, 4G rammal és egy ATA100-as HDD-vel...

Nekem most jott meg ez a frissites de semmit nem tapasztalok a fent leirtakbol.
Meg ugy altalaban semmit nem tapasztalok a kommentekben elhangzott siralmakbol. Biztos valamit rosszul csinalok. (pl nem hasznalok tort szoftvereket)
2 napja raktam fel win 10-et a fater majdnem 10 eves ideapad-jara, valami 20 perc alatt megvolt, pedig csak valami ocska 2 magos i3 van benne 2GHz alatti frekivel meg 8G rammal meg egy 128-as SSD-vel.

Tobbszor probaltam atallni linuxra a laptopomon, de vegul mindig visszatertem a windows-hoz, mert az nekem valahogy tudja hozni a "csak teszi a dolgat" erzest. Foleg debian alapu distrokat probaltam, de egyik sem volt kepes normalis tobb monitoros modra, illetve valtogatni koztuk, 4K-s monitort normalisan kezelni, ugy betolteni a hangkartya driver-t hogy ne csattanjanak a hangszorok, es zabalni az akksit.

Nem ketlem, hogy erre mindre van valami megoldas. De a laptopom szamomra munkaeszkoz amit munkaidoben hasznalok, az ugyfel meg nem azert fizet, hogy a sajat rendszeremet tweak-elgessem.

Kombináljuk ezt a fuckup-ot a múlt havi Surface Pro6-ok "400 Mhz-re downclockolja magát" fimware fuckup-jával, és kész a bámulatos duó: dolgozna a nyomorult CPU 100%-on, de le van véve a sebesség 400 Mhz-re, szóval végsosoron nem is dolgozik/melegszik annyira. Brilliáns :)
--

sub