"A 4iG megvásárolja a T-Systemset"

Részletek itt.

Hozzászólások

A Linkedin-en mennyi T-Systemes ember fogja most átbillenteni a melót keresek gombot aktív státuszba :)

Csakhogy NER-es cegnel elobb-utobb beindul a politikai tisztogatas fenntrol lefele. Amikor mar a higfossal telitodott a felso szint akkor kezd lefele csordogalni az elso szintig mig egy oriasi nagy szarhalmazza nem valik a teljes ceg. Ennek ellenere dolni fog bele az allami love mert piaci alapon eletkeptelen lesz.

Azért örülök, hogy ide eljutottunk. :)

Én ahogy olvasom a hozzászólásokat, inkább csak arról van szó, hogy a Mészáros-gyűlölet jött fel megint a felszínre, mintsem az, hogy magyar tulajdonba került egy nagy cég. De már lehet, hogy nem csak gyűlölet ez már, hanem az Orbán-fóbia egy módosult faja, amit nevezhetünk Mészáros-fóbiának. :D

Nekem kettős érzésem van, mert rég annak a híve vagyok hogy nem külföldi cégeket kéne tömni állami megrendeléssel (pláne nem külföldi hitelből, szevasz Feri), de a megvalósítás hagy némi kívánnivalót maga után. Másrészt pedig az is ott van, hogy ha nem ez a kormány vezeti be ezt az új politikai receptet, talán egy rosszabb teszi meg. Az igazi gondom az egybites tömeggel van, akik miatt működik ez a módszer, dehát ilyen a demokrácia, ha ők vannak többen, mindenkinek úgy kell tenni hogy nekik tessen.

"inkább rosszabb, ha egy magyar lopja meg a saját népét."

Ezzel azért vitatkoznék. Nem nem mindegy ugyanis, hogy kilopják az országból 100%-ban, vagy a "lopott pénz" egy részét vagy jó részét a magyar gazdaságba forgatják vissza. Ugyebár, itt megfeledkezünk állandóan arról, hogy nem kevés embert fogalakoztató cégekről van szó.

--
trey @ gépház

Hagyjuk már ezt a mismásolást! Ha mondjuk téged kizsebelnek a buszon, akkor nem mindegy már hogy ki tette? Vagy csak legyintesz, hogy "legalább magyar volt.." :) A lopás ténye az, ami egyedül számít! Ha magyar teszi, az ráadásul gusztustalan is, hiszen a saját nemzetét károsítja.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

valóban régen rossz: a kummantás az kummantás.
Ha kicsit realisztikusabban nézzük a dolgot: nem 100% kummantás azért semmi ilyen megrendelés stb.
Hogy a véresszájuak se érezzék rosszul magukat mondjuk, hogy 99,9%ot elloptak és a maradék 0,1%ból épül a nemtommi. és buszokkal hozzák az olcsó szlovák (helyett erdélyi)(helyett ukrán, helyett szerb) /most mit kell írni ilyenkor?/ vendégmunkásokat és az anyagot is meg a..
nah de legalább a buszba itthon veszik a benzin-t a MOL-tól :). ami nem azért érdekes mert attól bármi is itthon maradna, de legalább a kutas Sanyi-nál 2vel több busz áll meg :). stbstb

Két különböző dologról beszélünk, csak te nem érted. A bűn az bűn mindkét esetben, csak nem mindegy, hogy az egyik esetben a bűn mellé még tartozik-e gazdasági kár is. Rossz, kevésbé rossz.

Amit én mondtam, az az, hogy nem mindegy, hogy az ellopott pénz melyik gazdaság vérkeringésébe kerül vissza. Ha a pocakos német kiviszi és otthon építtet belőle kastélyt, abból itt sem további munkahely, sem további adó nem keletkezik.

Ezzel ha szeretnél vitatkozni, akkor tedd meg, de a terelést meg erkölcsi humbugot tarts meg magadnak, mert nem tartozik ahhoz, amit én mondtam,

--
trey @ gépház

"az ellopott pénz melyik gazdaság vérkeringésébe kerül vissza" - Szkeptikus vagyok. Attol, hogy ossze(lopok)szedek annyi penzt, hogy vehessek 10000 kenyeret a helyi pektol havonta, meg nem fogom ezt tenni, senki sem fogja. Kimenti offshoreba, elmegy helikopterezni, beutazza a vilagot, vesz nyaralokat kulfoldon, stb. Az meg, hogy a pocakos magyar vesz egy x. nagy adocsalo zoldrendszamos autot, vagy kulfoldrol (szlovakrendszam), vajmi keveset segit a magyar gazdasagon. Ahogy az sem sokat, ha telerakja a telket napcellaval, hogy utana meg aramszamlat se kelljen fizetnie.

A penzt amit ellopnak nem a magyar gazdasagba teszik, hanem offshore szamlakon kulfoldon landol amibol nem magyar yachtokat meg repuloket vesznek. A magyar gazdasagra olyan hatasa lesz a lopasuknak, hogy minden piaci alapu kis vallalkozot tonkrebasznak azzal, hogy sajat maguk is olyan bizniszbe kezdenek illetve felvasaroljak a foldeket amiket berbe adnak igy az unios penz sem a gazdahoz jut hanem a huber urhoz.

A külföldiek általi hazaút cégvásárlások jellemzően hazai befektetési és munkáltatási kötelezettség vállalással történtek. A magyar oligarchák pedig magukra költik a pénzt, külföldön vásárolnak luxus holmit, ingatlanokat, és nem sok pénz került vissza a magyar gazdaságba. A hazai cégekben pedig nyomott bérekkel, megdöglesztett munkavállalói képviseletekkel, külföldről importált, magyarul sem beszélő szalagmunkásokkal dolgoztatnak. Ez ma Magyarország jellemző gazdasági modellje.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mit forgatnak vissza? Minden hír arról szól hogy milyen irgalmatlan osztalékokat marnak fel a rendszerbarát cégek tulajdonosai (Lölö 600k-t betesz egy cégbe, majdnem 3 milliárdot meg osztalékként ki). Szvsz kb. a működésképességet garantáló minimumot teszik be a cégeikbe, a többit kastéllyá / jachttá / Maserativá konvertálják oszt jó napot. Szerintem ez a legfőbb probléma ezzel az elittel hogy magasról székelnek az ország hosszabb távú érdekeire, az egyedüli cél a rövidtávú bevételmaximalizálás (avagy rablás). / rant off

Nem a biztos háttérrel van a gond, hanem az esetleges hányingerrel amit az adott ember érezhet ha belegondol hogy milyen pénzből veszik meg pl. a T-Systemset. Maga a 4IG is olyan cégek romjain jött létre, amiket a Microsoft kormányzati korrupció miatt b@szott ki a partnerhálózatából. Egész biztos vagyok benne, hogy viszont most már szigorúan piaci alapon, a lehető legdurvább etikai kódexet betartva működnek.

csöcsöt?
ooh COC -ot?

"a lehető legdurvább etikai kódexet betartva működnek."
mutass már egy 'etikus'-an működő céget :) csak hogy elolvassuk a cócát és lássuk, hogy milyen kihatása van az üzleti döntéseire..

cégek 99.9%a = profit maximalizálás bármi áron.
Ezért jöttek létre. Ami elvileg non-profit azok egy része is.
Ez nem jó/rossz: adottság
Just sayin'

komolyan?
Eddig egy bkkwebshop és hasonlók szintű marketinges foshalomnál dolgoztak, holnaptól a Méhszaros & Mészár0s birodalom üdvöskéiként.
Szerinted komolyan ezen múlik?

Aki pont emiatt vágyik el a szarkupacról azzal szemben csak az érdekelne, hogy eddig mi tartotta ott?

"mindenki a BKK-s izén"
Nem, biztos volt ahol ~12 helyett ~18+ alvállalkozóval dolgoztattak és halovány fingjuk se volt arról, hogy mik mennek a nevük alatt. :D
Reklám-marketing-'adó'szedő cég..

"illetve azon a színvonalon"
Biztosan voltak még annál is rosszabbak :D, csupa remek szakember(nope!).(egy részük van annyira konstans delíriumos állapotban, hogy el is hiszi magáról)

Valószínűleg személyesen ismered mindegyiket és sokéves tapasztalatod alapján megalapozott véleményre jutottál. Vagy félinformációk alapján idiotizmusokat írogatsz ide. Egyébként a TSM-nél dolgozom, behánytam a BKK ügy kezelésétől (ennek hangot is adtam a cégnél, mielőtt megkérdeznéd), de egy, jogosan közfelháborodást kiváltó ügy alapján minden ott dolgozó kollégát idióta nagyarcú baromnak minősíteni érdekes attitűd.

> egy, jogosan közfelháborodást kiváltó ügy alapján minden ott dolgozó kollégát idióta nagyarcú baromnak minősíteni érdekes attitűd

Igaz, de mivel nem lett nyilvanossagra hozva a projektben resztvevok nevsora, igy a kozvelemeny jobb hijan arra a kovetkeztetesre jutott, hogy a TSM az a ceg, ahol ez a szinvonal legalabbis megturt. Es itt nem a PR-katasztrofarol beszelek, hanem a problema gyokererol: vegtelen mennyisegu kozpenzbol olyan minosegu szoftver keszult, amihez hasonlo beadandokra BSc-s tantargynal egyest adtam az egyetemen.

Erre a merteku igenytelensegre nincs mentseg.

Gondolod jó ötlet lett volna nevesíteni a szerencsétlen egyetemistákat (hasraütésből mondom) akik leprogramozták azt az izét? Szvsz nem az ő saruk volt hogy a rendszer ilyen igénytelen állapotban használatba került, hanem a valószínűleg inkompetens projektmenedzsmenté meg architekté (ha volt), de ott sem nevesítettem volna senkit, mert annak enyhén kurucinfós mellékíze van. Itt az volt az igazi baj hogy arrogáns bunkó módra reagálta le elsőre a cég az egészet, aztán már cseszhette (egyébként a türhőn nyilatkozó menedzsereket kib@szarintották csendesen).

"Ennyi penzbol csak egyetemistakra futotta volna? Ugyan mar."
Persze hogy. Kellett mindenféle gittegylet-re ide-oda, aztán, hogy valaki a "kivitelezés"-el is foglalkozzon arra már csak az jut ami a hordó alján marad. Jah, hogy üres hordóban nem sok marad. :)

Meg az időt előbb el kell b.szni mindenre aztán határidő előtt gányolni valamit.
Tipikus projekt strategy:
"Ekkora akarjuk indítani, leszerződünk ügyféllel, ilyen köret, olyan köret, amolyan köret, jah még van x időegység akkor:
abból kell a,b,c,d,e,f,g,h,i munkafázisra idő, határidő és jelen pillanatot annyire részre osztod amennyi munkafázis van és kijön, hogy 0,7 egység, akkor kell rá Z db ember akik összekalapálják"

Papír mindent elbír. tudod a 9hónapos projektet 9nő 1hónap alatt :D. Szegény "gyerek".
És nem is értik.. / akarják érteni..

https://www.youtube.com/watch?v=XRbCAreJD5E

Nem bazmeg, az a baj, hogy mint fővállalkozó fingja sincs mit szállítanak le a felvett emberei, ami elkészült produktum az meg egy foshalmaz minden szempontból.

Még ha az epitesz zsenialis palotat tervez de a felvett óvodások meg homokvárat építenek amit elmost az első víz, mikor épp mobilgátat kéne kivitelezni(igény) akkor nem az a baj, hogy a marketingkommandó nem magyarázta meg, hogy ez műanyagmentes-önlebomlós anyagból készült, hanem az, hogy a 0-ik pont miszerint ne engedje tovább a vizet kibaszottul nem teljesül. és ezt az egész elkúrt bagázs nem képes felfogni még most se(mellékelt ábra a saját kommented), hogy amit ők eredményként le tudnak tenni az asztalra az semmire se jó.

El tudják adni, de csak mint a kínaiak az újracsomagolt szemetet.

"[..]Valószínűleg személyesen ismered mindegyiket[..]"
Nem csak pár100 embert :). jelen esetben 'pár' > 1
ott dolgozó + onnan elvándorolt + oda elvándorolt :)

"[..]és sokéves tapasztalatod alapján megalapozott véleményre jutottál[..]"

'sok' ? hm. talán.
sok > 10 ? 'igen' : 'nem'
.

"Egyébként a TSM-nél dolgozom"
No mesélj, Téged mi vett rá arra, hogy abban a foskupacban tevékenykedj? Vagy kellően magasan vagy ahhoz, hogy a mindent elöntő kakiból kilógj? Netán marketing&/sales -es vagy?

"(ennek hangot is adtam a cégnél, mielőtt megkérdeznéd)"
Az egész céget jól minősíti a kezei közül kikerülő munkák minősége. az a konkrét eset azért volt 'érdekes'/kapott nyilvánosságot/, mert botrány is lett belőle.
általában az összes sikerre ítélt projekt végigmegy mindenkin anélkül, hogy bármilyen szereplő pisszenne. Lenyelik.
Ez is csak véletlenségből kapott nyilvánosságot. Nem a "kezelése"-vel volt a baj. a cuccal ami kikerült. Ezt nem képes felfogni senki.
Az hogy még PR csőd is lett belőle egy tök másik lap. Tény, hogy azon a terepen ügyesen szokott építkezni a cég.

"[..]minden ott dolgozó kollégát idióta nagyarcú baromnak minősíteni érdekes attitűd.[..]"
lehet, hogy fogalmaztam szó szerint így, korábban asszem kifejtettem a cégcsoport több konkrét példányával a tapasztalataimat, mindenesetre a fenti kényszerképzetet illető véleményem tartom és az ott dolgozók nem reprezentatív mintán alapuló megítélése se pozitív részemről :D

4iG részvényár:
- 2018.07.08: 72Ft
- 2019.07.08: 1088Ft (jelenleg felfüggesztve a kereskedés)

A piac szerint ennyit számít, ha valaki közel kerül tűzhöz.

Lottót emlegettél. A lottó egy szerencsejáték. Te itt tuti bizniszre céloztál, amit arra építesz, hogy mert Mészáros van az üzlet mögött, majd nagy állami megrendelések esnek le, ettől majd megszalad a 4iG-nek, így aki ilyen részvényt vett, az tuti üzletet csinált.

Ez utóbbi _szerinted_ biztos, a lottó esélye meg 1 : 43 949 268-hoz. Ez nem ugyanaz a szint.

Miért nem szálltál előre be (ne fáradj, gondolom erkölcsi aggályok)?

--
trey @ gépház

Továbbra sem válaszoltál arra, hogy szerinted miért nőtt meg a cég értéke, de oké:

- Mert nem tőzsdézek
- Mert elég sok céget vásárolnak fel, de azt, hogy melyikkel mi lesz az csak ők és beavatottjaik tudják (a 4iG részvény értéke amúgy konzum felvásárlás előtt pár héttel látszólag indok nélkül a duplájára nőtt)

Válaszoltam neked egy Bitcoin-os hasonlattal, csak nem értetted meg.

"- Mert nem tőzsdézek"

Csak szakérted. Ilyen 1000%-os üzletet kihagytál?

"Mert elég sok céget vásárolnak fel, de azt, hogy melyikkel mi lesz az csak ők és beavatottjaik tudják (a 4iG részvény értéke amúgy konzum felvásárlás előtt pár héttel látszólag indok nélkül a duplájára nőtt)"

Nagyot mondtál, amióta a világ világ, ez mindig is így volt, cégtől, országtól függetlenül. Nem véletlen hoztak szabályokat a bennfentes kereskedés ellen.

BTW: ha te nem tőzsdézel és tényleg vannak ilyen tuti tippjeid előre, akkor nyugodtan szólj, én nem vagyok a pénzem ellensége, 1-2 gurigával megjátszom helyetted simán. De aztán tényleg tuti tipp legyen ám! Bukni nem szeretnék rajta.

--
trey @ gépház

> Ilyen 1000%-os üzletet kihagytál?

"Mert elég sok céget vásárolnak fel, de azt, hogy melyikkel mi lesz az csak ők és beavatottjaik tudják"

Meg mondjuk szerintem ahhoz nem kell nagy jósnak kell lenni, hogy előre vetítsük, hogy mi történne az ilyen, korrupcióra építő cégek árfolyamával egy esetleges kormányátalakítás vagy egy "G" nap után. Így továbbra is kockázatosnak tartom.

> Válaszoltam neked egy Bitcoin-os hasonlattal, csak nem értetted meg.

Valóban nem, fejtsd ki légyszi mi a közös a 4iG-ben és a Bitcoin-ban.

Nem a 4iG és a Bitcoin, hanem a tőzsde és a Bitcoin. Sokszor ugyanazok a dolgok mozgatják a tőzsdét, mint a Bitcoin-t. A whishful thinking, a fomo, a pletyka stb.

Amikor gazdag emberek megjelentek a Bitcoin körül, egyszerre elkezdett kilőni az árfolyam. Sokszor egy-egy hír is jelentősen mozgatja.

Itt is pletykálták már egy ideje, hogy "majd a Mészáros megveszi". Még hozzám is eljutott. Te is hallhattad. De mégsem találtad tuti üzletnek.

--
trey @ gépház

> Sokszor ugyanazok a dolgok mozgatják a tőzsdét, mint a Bitcoin-t. A whishful thinking, a fomo, a pletyka stb.

A Bitcoin esetében némileg magyarázható, hogy az emberek miért érzik, hogy van benne innováció:
közvetítő cég nélküli tranzakciós lehetőség, látszólag a jelenlegi gazdasági rendszertől független pénzügyi rendszer, kiszámítható supply, "blockchain", ki mit lát benne...

A 4iG esetében (vagy épp a világrekorder értéknövekedést felutató Konzum esetében) mi ez az ígéret?

"A Bitcoin esetében némileg magyarázható, hogy az emberek miért érzik, hogy van benne innováció:
közvetítő cég nélküli tranzakciós lehetőség, látszólag a jelenlegi gazdasági rendszertől független pénzügyi rendszer, kiszámítható supply, "blockchain", ki mit lát benne..."

Ez már az elején is tudott volt, mégis éveknek kellett eltelnie egy nagyobb áttöréshez. Semmi különbség nincs.

"A whishful thinking, a fomo, a pletyka stb."

Innentől ez már loop.

--
trey @ gépház

4ig majdnem 10%-t emelkedett a bejelentés után, majd a nap végére 1% lett belőle, a következő napon pedig - 7%-it realizált.
Az Opus (másik Mészáros érdekeltség) a bejelentés napján 5 %-t esett.
Mindkét részvény esetén a közkézhányad elenyésző: nincs profitkényszer, oda teszik az árfolyamot, ahová szeretnék.

Ezeket a részvényeket a spekuláció hajtja, itt nagyon bennfentesnek kell lenned, hogy igazán nyerjél rajta.

És akkor nem beszéltünk róla, hogy a T systems és a 4ig piaci értéke között 10x különbség van.
Érdekes alkuk lehetnek a háttérben.

Trey, te ennyire nem lehetsz fafejű.
Szerinted mi változott a 4iG-ben az elmúlt 1 évben, azon kívül, hogy valaki olyan szállt bele, akinek a segítségével garantált, hogy jönnek majd az állami megrendelések.
Nem találtak fel semmit, nem alkottak egy szuper új szoftvert, az ég világon semmit nem tettek hozzá a világhoz, ami miatt akár 10%-ot emelkedett volna a részvény.

Tényleg azt akarod, hogy a gyerekeidnek majd egy ilyen posványban kelljen érvényesülnie?

"Tényleg azt akarod, hogy a gyerekeidnek majd egy ilyen posványban kelljen érvényesülnie?"

Mindig szerettem az ilyen érzelmi húrokon pengetőket. Most, hogy már 26 éves (vagy ilyesmi), diplomázott (ebben a szar oktatási rendszerben), a saját lábán áll (különköltözött és saját magára keres), normális (nem Zsolt nevűvel költözött össze, hanem nőneművel), azt látom, hogy eddig érvényesül. Talán azért, mert hozzám hasonlóan nem egy semmirekellő, hanem szorgalmas és a munkáját tekintve lelkiismeretes ember (lehet, hogy volt előtte egy jó példa, mondjuk egy apafigura).

Mindezt, ebben a "szarfos" szeméttengerben, amit egyesek szerint minél előbb el kell hagyni.

--
trey @ gépház

Végülis mindketten azt szeretnénk, hogy aki hozzád hasonlóan "nem egy semmirekellő, hanem szorgalmas és a munkáját tekintve lelkiismeretes ember" az érvényesüljön az életben.
Kívánom, hogy a nagyon sikeres életed során sem te, sem a fiad ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy kiderüljön, hogy nem csak az a rózsaszín köd létezik amit te látsz.

Nézd, nekem van egy olyan - lehet, hogy hibás - elképzelésem, hogy becsületesen dolgozó, szorgalmas szakemberre mindenhol szükség van. Legyen az nyugat, kelet, legyen az baloldali kormány, legyen az jobboldali. Ugyanis valakinek a munkát el kell végeznie.

Nekem ezért volt állásom Antall, Medgyesi, Horn, Bajnai, Orbán stb. bohócok alatt is. Az elmúlt 25 évben nem láttam megdőlni az elképzelésem. Tehát: én nem félek, hogy lesz munkám. Lehet, hogy nem mindig ezt fogom csinálni (sőt, egyre inkább valószínűnek látom), de biztosan lesz mit. Egyébként, számtalan más dologhoz értek és ha az nem elég, elég gyorsan tanulok.

Az meg, hogy éppen melyik bohóc az, amelyikre szavazok? Amelyik engem személy szerint kevésbé néz palimadárnak.

A rózsaszín köd esetleg szerinted rózsaszín, afelől ne aggódj, hogy nem vagyok résen. Hozzám valószínűleg közelebb van a határ, mint hozzád.

--
trey @ gépház

Ez nem egy hibás elképzelés, de ha a tehetség szorgalommal párosul, akkor egyre többet fogsz elérni, ha a környezet megfelelő.
Nehéz olyan környezetben a tehetségeddel érvényesülni, ahol egy informatikai nyrt egy kis kapcsolati tőke miatt hirtelen elkezdi a tízszeresét érni, erre vonatkozott az eredeti kommentem.
Persze alkalmazottként - egy adott szintig - valószínűleg mindegy, de közép/felsővezetőként vagy cégtulajdonosként már egyáltalán nem. (nyilván politikai érzék ahhoz is kell, h. mondjuk egy multinál tudjon valaki magyarként feljebb lépkedni, de a saját tapasztalatom alapján egy svéd/német/amerikai multinál jobban érvényesül, h. mit teszel le az asztalra)

A Pinka magyar oldalán nőttem fel, szóval én nem Hegyeshalom felé indulnék el, de valszeg most az osztrák határ közelebb van hozzád, mint hozzám ;)

"Másrészt egy kis emlékeztető arra, hogy bárkinek a munkahelye sorra kerülhet."

Hogy elkezdtünk aggódni a nemrég még Public Enemy No. 1.-nak kikiáltott T Systems-ért egyszerre! Honnan tudod előre, hogy mi lesz a sorsuk? Ha szaladni fog a cég, akkor akár még jól is járhatnak a dolgozók.

--
trey @ gépház

Abban az iparban amiben én dolgozom, többnyire tulajdonosi a knowhow. Így ezeket a cégeket inkább csak udvarlással lehetne megvenni (minden más esetben csak tönkretenni lehet őket, amire sajnos volt kísérlet, de az nem derült ki, hogy tudatosan vagy szakmai hiányosságok miatt. lásd Bige).
Közvetlen vevőim tudatosan nem állami szereplők, kerülöm a közbeszerzést és a pályázati lehetőségeket is.

Nem ez volt a lényeg. A Bige ügyre meg kíváncsi leszek. Nehogy a végén meglepetések legyenek:

https://index.hu/gazdasag/2019/07/08/bige_laszlo_szolnoki_gyara_a_heten…

"Viszont Bige László (aki úgy véli, szándékosan akarják tönkretenni) ettől még korántsem lehet nyugodt, ugyanis a gyár állítólagos biztonsági problémáin felül még egy sor ügyben nyomoznak ellene a hatóságok, többek között azt gyanítják, hogy a cégei között pakolászta a nyereséget, hogy drága hobbijait finanszírozhassa."

Kicsit kezd az Index is kihátrálni mögüle. Az elején még nagy mumus volt, hogy valaki - persze nem nevezi meg - tönkre akarja tenni.

--
trey @ gépház

Tippelni én is tudnék. Mondjuk én egy összedőlő cégbirodalom majdnem bukott kiskirályának előzetes "kárenyhítési" kísérletére tippelnék. Természetesen ez is csak egy tipp. De legalább annyi konkrétum van benne, mint a "valaki tönkre akar tenni"-ben.

--
trey @ gépház

Szerintem a bezárás minden esetben nagyon súlyos büntetés. Előbb illene nyilatkozatot tetetni az érintettel, hogy n napon belül megoldja a gondot. Ha veszélyesnek találják, akkor írjanak elő több óvintézkedést. Bezárni nagyon durva.
Ugye nekem rokonipar az övé, csak nekem az apró jut, így az ellenőrző hatóságok és kb ugyanazok. Én többnyire minden hatóság munkáját úgy fogom fel mint ingyen audit a cégemnek, persze ezt csak akkor tudom megtenni, ha nem akarnak tönkretenni.
Együtt érzek Bigével, mert tudom milyen szar az amikor az ember bürokratákkal küzd. Amikor egy élet munkáját egy nap alatt valaki tönkre teheti mert szar napja van.

+1
több egymástól független vállalkozásnál találkoztunk már a menetrenddel:

- megkeresnek, hogy átadod-e a céget (egyszer fizetnek érte szerintük korrekt összeget).
- ha nem adod akkor jön a daráló: személyes lejáratás, perek & eljárások, ellenőrzések, lelassuló folyamatok, megfenyegetett partnerek stb. Ha csak nem vagy teljesen önfenntartó és nagyon kemény, kicsavarják a kezedből az évek alatt összerakott munkád eredményét.

Ha jól értem, itt felmerült kétes pénzügyi tranzakciók gyanúja is. Gondolod, hogy ha ez megáll, akkor gonosz ügynökök odáig mentek, hogy beépültek a cégébe és ott szándékosan utaztatták a pénzeket egyik cégből a másikba?

Ez az egyik. A másik pedig az, hogy aki a TOP100-ba kerül, az biztosan úgy került oda, hogy valakinek az érdekét sértette. Kicsi ország ez, főleg ezen a szinten már mindenki valaki-közeli.

Úgy gondolod, hogy lehet TOP100-as vagyonra szert tenni úgy, hogy ne gyárts magadnak személyes ellenséget?

--
trey @ gépház

"Szerintem a bezárás minden esetben nagyon súlyos büntetés"
A fenti részletre reagálva általános érvényűen gondoltam, hogy szerintem itt nem volt arányban a büntetés mértéke a bevett, általános gyakorlattal: először figyelmeztetnek, második alkalommal vmi bírság, harmadik alkalommal daráló.
Ellenben amikor meg akarnak fingatni -bármilyen okból- akkor lécsőket átugorva rögtön jön az utolsó fázis esetleg az is felerősítve.

Konkrét ügyről még nincsenek részletes infóim :).

clickbait.
beleírod a címbe, hogy a Orbán + Mészáros, majd a szövegben a Orr -i bánságról és a hentes szakmáról értekezel.
megnézed a bekattintók & faszbuk osztók számát, ha mindezt orr + hentes kifejezésekkel teszed és érted is.
az index reklámokból él. (jah nem, bocs támogatásokból mint a.. nyomentuh)

Nem sikerült megérteni a felvetést az Index egy cikkhez tartozó két címével, igaz?

(Disclaimer: A HWSW tulajdonosának a politikai/világnézete rendkívül messze van az enyémtől. Mondjuk, ez nem akadálya annak, hogy immár több mint egy évtizede együttműködjünk. Az együttműködés pedig azt jelenti, hogy nem kell szükségszerűen ugyanazt gondolnunk, lehet külön véleményünk. Ennek mondjuk nincs köze az Index röhejes clickbait és egyéb technikáihoz, csak úgy megjegyeztem, mielőtt abba a hitbe ringatnád magad, hogy amit esetleg ott olvasol, az az én véleményemet is feltétlen tükrözi.)

--
trey @ gépház

- Meddig dolgoznak a T-Systems-es programozók?
- 4ig.

Ez az a T-Systems, amelyik a BKK e-jegyet csinalta?

Meg kellett nezzem, hogy aprilis elseje van-e. :(

Valaki konkrétumokkal alátámasztva mondja már meg mi a baj Mészáros Lőrinccel? Azon kívül, hogy Orbán barátja, és ha O1G akkor M1G?

Nyilván lejt felé a pálya, de ez a "fejlett" nyugaton is így van. Jobb mint ha a Strabag felé lejtene.

mondj már egy működő demokráciát.
a legfőbb exportőr USA-ban választhattak a
- kripatszökevény
- joker
közül.

joker nyert, mert szénbányák meg kerítés, meg köcsög kínaiak.
fizessenek a nátótagok baz', nem megy a szekér.
kb ennyi.
na ott még a saját cégek irányításának elengedésével /látszatával/ se kellett bajlódni :D

Nekem csak ez a lejtés a bajom vele. Pont ugyanígy probléma, ha a Strabag vagy egyéb cég felé lejt, mert a lejtés miatti extra profitot én mint adófizető fizetem.
Abszolút nem nyugtat meg az, hogy máshol is van ilyen. Lehet, hogy naív vagyok, de azt szeretném, ha itt nem lenne.
Lehetséges, hogy van egy olyan természeti (gazdasági, társadalmi - kívánt aláhúzandó) törvény, hogy a korrupció nem lehet nulla, de ennél kisebb biztosan lehet, mert vannak országok ahol kisebb.
Visszaveszek a célomból - legyünk benne a legjobb ötben Európában és nem fogok nyafogni.
Az a tragikus, hogy egyetlen komolyan vehető pártot sem látok amire szavazva lényeges változás következne be.

"Az a tragikus, hogy egyetlen komolyan vehető pártot sem látok amire szavazva lényeges változás következne be."

Az a tragikus, hogy csak olyan pártokat látok, amelyek már egyszer (vagy többször) leszerepeltek, vagy olyanokat, amiknek a vezetői ránézésre rosszabbak. Mondjuk én csak a fun kedvéért megnézném, hogy a mai "ellenzék" egy esetleges együttes győzelem esetén hogyan alakítana kormányt és meddig jutna anélkül, hogy egymás hátába állítanák a kést, de csak azért nem gondolom komolyan ezt, mert azért mégis lenne tétje annak, hogy ezek itt bohóckodnának.

--
trey @ gépház

Bocs, nem szeretek ilyen ügyekbe beleszólni mert alapvetően nem látom értelmét Magyarországon közélettel foglalkozni, tekintve a politikai kultúra teljes hiányát, is, de ez a „nincs alternatíva” mindig felhúz egy kicsit... :)

Ha egyáltalán kormányt alakítanának, bárki akik „nem Fidesz”, már annyival is beljebb lennénk, tekintve hogy jelenleg kormányunk sincs. Legalábbis a Fidesz-KDNP „kormánynak” saját és egyébként önkényesen elfogadott alaptörvényükben a kormányra vonatkozó legtöbb cikknek nem felel meg a működésük, évek óta egyébként. Sem az intézkedéseik, döntéshozataluk átláthatósága-, sem ugyan így a közpénzek felhasználásának átláthatósága-, de még a döntéshozatal és az ezeket megalapozó tanulmányok/irományok átláthatósága sem biztosított, a kormányzat be- és legfőképp elszámoltathatóságáról nem is beszélve. Az érintettek- és érdekeltek szakmai/társadalmi szervezeteivel együtt történő döntéshozatal pedig megszűnt 2010-től, aminek hiánya miatt húzták fel magukat egy kicsit a 48-as forradalmárok is, például. :)

Az, hogy egy 21. századi kormányzati struktúrának alapjaiban nem felelnek meg már csak hab a tortán. Amikor a magyar EU-s szinten a legbetegebb, legegészségtelenebb, akkor nincs egészségügyi minisztérium; amikor szakképzett munkaerőhiány van és tulajdonképpen funkcionális- és digitális analfabéták kerülnek ki szakmányban már az alapfokú közoktatásból is akkor nincs oktatási minisztérium; amikor a 14-16 éves kölykök egy sajnos igen nagy része már iskolába sem jár, amikor a KSH már nem meri felmérni a szegények és az anyagi okokból nélkülözésnek vagy ennek veszélyének kitett polgárok, gyerekek számát, mert ellentétes lenne a propagandával, amikor százasával veszi el a gyámügy szegénység miatt a családoktól a gyermekeket, akkor nincs szociális- és munkaügyi minisztérium; egyáltalán a 21. században az IoT, a közösségi- és online média valamint az álhírek világában nincs hírközlési- és informatikai minisztérium; és többek közt amikor köztisztasági és hulladékgazdálkodási problémák miatt elárasztják a patkányok és csótányok Budapestet, amikor nyakunkon a klímaváltozás, a gazdák meg csak sírdogálnak szokás szerint ha sok eső esik vagy ha egyáltalán nem esik, akkor meg nincs környezetvédelmi minisztérium sem... de a miniszterelnöknek és az állami propagandának két minisztériuma is van... és egy tényleg csak a jéghegy csúcsa.

Tehát nehogy már ezeken az egyébként dilettáns, politikai kalandor tolvajoknak ne legyen bármiféle alternatívája Magyarországon, mert akkor tényleg, zárhatjuk be az ajtót, húzhatjuk le a rolót, mert ennek az országnak így ebben a formában semmi keresnivalója nem lenne egy civilizált, európai társadalomban.

Szóval ha eljutnánk odáig, hogy egyáltalán kormányunk legyen valamikor a jövőben, amely mondjuk legalább a fideszes alaptörvényben megfogalmazott cikkeknek megfelelően működik, az már egy újabb rendszerváltással érne fel, ne viccelj. :)

A témához meg csak annyit, hogy épp most olvastam Hadházy felvetését annak kapcsán, hogy állítólag a T-Systems ellenőrizte eddig is az NVI megbízásából, hogy történt-e külső beavatkozás bármiféle választáson a választási informatikába. Szóval tényleg, tök megnyugtató hogy a választási informatikáért felelős számtalan fideszes cég mellett még ez is fideszes kezekbe került. :)

"mert ennek az országnak így ebben a formában semmi keresnivalója nem lenne egy civilizált, európai társadalomban"

Szerintem sincs ott semmi keresnivalója, addig kell maradni amíg érdemes. Utána el kell hagyni a süllyedő hajót.

Ez egyébként még mindig csak pufogás, semmi konkrétum. Egyetértek Trey-el, nincs épkézláb alternatíva. Jó lenne ha lenne, akkor a Fidesznek is kisebb lenne az arca. Ha itt valamikor kormányváltás lesz, akkor az a Fideszen belülről fog jönni.

Az egyébként érdekelne, hogy ebben a választási rendszerben informatikai oldalról hogyan lehetne csalni.

Az egyébként érdekelne, hogy ebben a választási rendszerben informatikai oldalról hogyan lehetne csalni.

Szerintem sehogy, az NVR-be rögzítésnél pötyöghetsz be a jegyzőkönyvhöz nem is hasonló számokat, de ugye fentebb ellenőrzik úgyhogy bukta. :) Na meg a megbízott tagok se poénból viszik a jegyzőkönyvek fénymásolatát , nem kell hozzá diploma, hogy az ember eredményt számoljon belőle (gondolom meg is teszik a pártok :)) és szintén gyorsan kibukik ha nem azok a számok jönnek ki mint amik a valasztas.hu-n vannak. :)

Az informatikai rendszer ott még nem igen számol semmit, na jó a jegyzőkönyv AE mezőjét (névjegyzékben lévő választópolgárok számát) mert az előre rákerül a zárás után. :)
Az meg, hogy a szavazókörben a bizottság mit mókól a jegyzőkönyvvel az informatikai rendszertől teljesen független. És attól még , hogy nincs ellenzéki megbízott tag, választott tagok így is úgy is ülnek benn.

„egyébként még mindig csak pufogás, semmi konkrétum”

Hát, a kormányzat alaptörvényt is sértő működésbeli hiányosságainak tényszerű felvázolása szerintem azért kissé több mint egy „puffogás”, számomra a „puffogás” mondjuk azt jelenti amikor igen komoly ügyben feltett kérdésekre, nevezetesen hogy mit keresnek terrorizmusért és terrorszervezetek finanszírozásáért körözött emberek a miniszterelnök nappalijában, maga a miniszterelnök csak annyit válaszol hogy „boldog karácsonyt”, de... mi lenne számodra bármiféle konkrétum ezzel kapcsolatban?

„nincs épkézláb alternatíva”

Bár fentebb ezt kifejezetten nem említettem, de itt a kormányzáshoz keresnénk alternatívát, mert más szempontokból, mondjuk a közpénzek fosztogatására szakosodott Európa egyik legnagyobb maffiaszerű bűnszervezete megtisztelő címéért indított versenyben a Fidesznek valóban nincs alternatívája... de talán nem csak Európában hanem az egész világon.

Abba meg tényleg nem mennék bele, hogy a Nyugat állítólag már megint hanyatlik, mert ez a szöveg már Grósz Károlyéktól is elég nevetségesen hangzott mikor már évek óta a nyugat tartotta el Magyarországot a SZU szétesése miatt abban az időben, hát még ma, amikor éves szinten ezer milliárdosával égeti az EU-s forrásokat a magyar kormány. :)

„érdekelne, hogy ebben a választási rendszerben informatikai oldalról hogyan lehetne csalni”

Elméletileg az is elképzelhetetlen lenne egy jogállamban, hogy a kormányzat finanszírozza több tízmilliárdos nagyságrendben a kormánypártok választási kampányait... aztán lásd, ez is hogy alakult végül is. :)

Mondjuk szvsz a "bezzegazellenzék" az nem szerencsés érv, mivel az egyik felét felszalámizta a jelenlegi hatalom, a másik felét meg pénzeli. :)
Talán ha az a csürhe kerülne hatalomra, azok lennének annyira balekok, hogy mellettük valami valódi alternatíva fel tudna cseperedni 4 év alatt, nem döngölné földbe a központosított propaganda gépezet rövid úton.

Bár igazából most már, hogy lassan a háttérország bekebelezte a hazai média, üzleti világ nagy részét, kezd mindeggyé válni, kormányváltás esetén is központosulna jelenlegi vezetőink kezében annyi hatalom, amivel ki lehet csinálni újonnan induló szervezeteket.

„kormányváltás esetén is központosulna jelenlegi vezetőink kezében annyi hatalom, amivel ki lehet csinálni újonnan induló szervezeteket”

Először is szerintem Magyarországon ha a kormányváltásnak csak egy szikrája is megvillanna, akkor újra elkezdődnének azok a robbantgatások és leszámolások amelyek a Fidesz 98-as hatalomra kerülését is segítették. Tetszettek volna, ugye... :) Vagy másik lehetőségként úgy tűnnének el a Fidesz korrupt elvtársai mint anno Janukovics Ukrajnából, aki amikor valóban forróvá vált a talaj a lába alatt mondhatni „hazamenekült” Putyin atyácskájához. De tekintve mit okoztak Magyarországon Orbánék az elmúlt években, kicsi annak a valószínűsége hogy önként és dalolva lemondanának a hatalmukról, ezzel sokuk a személyes szabadságát is kockáztatva igen komoly bűncselekmények miatt. Ha csak az OLAF jelentéseket nézzük akkor Orbán közvetlen családtagjainak lenne helye bírságokon a vádlottak padján milliárd+ költségvetési csalásért, ami jó sok évbe kerülne. :)

De egyébként meg ha valóban kormányváltásra kerülne sor, és valóban egy a demokratikus/jogállami elköteleződésű kormányzat kerülne porondra, akkor hiába a lopott fideszes vagyon, azzal sokat nem tudnának kezdeni jogállami keretek között. Sok eddig lopott közpénzzel kitömött apparatcsik bukna mert eddig sem azért voltak kitömve mert értettek hozzá, hanem azért mert haverok, ha nem ömlene tovább hozzájuk a közpénz akkor jönnének a finanszírozási problémák, felélnék a vagyont, tehát ha az új kormányzat jól tenné a dolgát, és helyreállítanák a jogállamiságot és a hatalmi ágak függetlenségét, akkor csak el kell engedni az igazságszolgáltatás gyeplőjét és a lopott közpénzből gründolt fideszes gazdasági- és média holdudvar hónapokon belül megsemmisülne.

Mondjuk olyan így ebben a formában hogy „az ellenzék” nincs is, mert az ellenzék amit ennek nevezhetünk tulajdonképpen olyan sokszínű mint általában a nyugati demokráciákban a közéleti paletta, a radikális balos/zöldektől a szocdemeken át vannak a liberálisabb jobboldaliak és a másik végén a radikális jobboldal. Az meg hogy „felaprózódott”, vagy ennek tűnik, igazság szerint nem lenne probléma, a demokrácia általában sokszínű. :)

A probléma csak az lehet ezzel kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP önkényes (értsd csak a Fidesz döntött róla bármiféle felhatalmazás és támogatás nélkül) választási rendszere szándékosan úgy lett létrehozva, hogy azon csak „két nagy blokk” versenyezhet egymással a törvényhozói, kormányzati többségért, egyenesen bünteti azt a fajta pluralizmust amiről egy európai demokrácia szólna. Tehát egy pártállami rendszer ellen bármiféle különböző világnézetű politikai szervezetek tök esélytelenek a Fidesz saját választási rendszerében. Az MSZMP sem választáson lett leváltva, és ilyesféle pártállami önkényeket jellemzően nem demokratikus, szabad és tiszta választásokon szoktak leváltani, egyébként értelem szerűen, mivel egy pártállami rendszer még nem demokrácia, így esélytelen is szabad és tiszta választásokat lebonyolítani.

Viszont...

A felszalámizásban/ellentétek szításában/ellenzék gyengítésében azért a Fidesz olyan kormányzati eszközöket is megenged magának, amelyek demokráciákban nem hogy úgymond nem konvencionálisak, de egyenesen elfogadhatatlanok. Tekintve nem csak az elektronikus/köztéri politikai marketing gyakorlatilag betiltásától az ÁSZ szívatásokon át még a közmédiából is az ellenzéki vélemények kirekesztéséig mndent (ami ugyan úgy tökéletesen törvénytelen mint az hogy a kormányzat finanszírozza a kormánypártok politikai kampányait), de például az ebben a formában bizony lopott közpénzekből fenntartott fideszes agitprop média mindenféle média- és újságírói etikával szembemenő lejáratásait, álhíreit is ellenzékiek kapcsán. Tehát azért a Fidesz ámokfutásának ez a része sem igazán tiszta és demokratikus, és bizony könnyebb helyzetben lenne „az ellenzék” is, ha legalább csak a Fidesz egyik-másik „nem konvencionális” eszközével kellene felvennie a versenyt és helyt állnia, nem pedig ilyen, tulajdonképpen korlátlan költségvetéssel rendelkező önkényuralmi arzenállal szemben.

De egyébként sajnos ebben a fajta árokásásban Orbán és a rendszerváltás hiánya miatt nyakunkon maradt posztkommunista kis csapata nagyon jók, vagyis csak ebben a fajta árokásásban és megosztásban jók, az elmúlt három évtizedük egy nagy része tulajdonképpen arról szólt, hogyan szalámizzák fel politikai ellenfeleiket, és a pártirodájuk falán ma már az MDF, FKGP, MIÉP és (még a régi, valódi) KDNP trófeája is ott lóg, hamarosan tehetik ki a Jobbikét is. :)

Az meg hogy korrupt az ellenzék, hmmm... lássuk csak, Orbán kezében az ügyészség, Orbán kezében a rendőrség, Orbán kezében a törvényhozás, és már a bíróságok egy része is, legalábbis Szájerné Handó Tünde Orbán kénye-kedvére tudja terelgetni akár a büntetőügyeket is, megfelelően lojális és általa kinevezett bírákhoz. Hol is tart a 2010-es választási kampányban beígért Nagy Elszámoltatás? Miért nincsenek még sitten a fideszesek mumusai, Gyurcsánytól kezdve Mesterházyn át mindenkiig, akik kormányzati szereplők voltak 2010-ig?

Ja, de, egy fejlemény azért van a Nagy Elszámoltatás témakörben... pár hónapja szüntette meg a Polt-féle ügyészség a nyomozást a 4-es metró ügyében, bűncselekmény hiányában. Gondolom az is közrejátszhatott ebben, hogy azért a 4-es metró rekord költségvetése 2010 után, már Fidesz és Tarlós idejében drágult további 100-120 milliárddal. :)

pl orgyilkost bérelni könnyebb, mint 1 értelmes embert találni aki eredményt is fel tud mutatni & hajlandó is lenne..

személyes vélemény:
az "állampárt"-on belüli 2.,3. stb. generáció már csak azt látja, hogy milyen változatosan undorító módokon lehet egymást kinyírni (gyakják ezek párton belül is egymást), előbb utóbb bedarálják egymást ha nem lesz aki irányba állítsa őket, hogy éppen mikor kit lehet és időnként leszól, hogy most kifele vagdalkozzanak inkább és bírják ki azt a rövid időt amíg a nyomik lejáratják magukat.

A probléma ott gyökeredzik, hogy a mai átlagembernek nem az a baja, hogy van M&M's, hanem, hogy nem Ő az :) /aki profitál belőle/.
Aztán aki profitál belőle annak az a baja, hogy nem ő profitál belőle elősorban, leginkább whatever.

Ezen a szinten (működés-mechanikailag, ember állományban stb) a maszopot(meg többit) kisgömböc módjára nyelte le narancs és annyi a különbség, hogy tökéletesítette a módszereiket :).

Szerintem sem Orbán egykori román ideológiai elvtársát, sem magát Orbánt nem kényszerítette senki sem arra, hogy önkényuralmi rendszert építsenek ki, és ellehetetlenítsenek vagy egyenesen betiltsanak minden olyan lehetőséget, amely a békés, demokratikus úton való leváltásukat tenné lehetővé... szóval aki önkényuralmi rendszerekben tud csak gondolkozni, az arra is számítson hogy önkényuralmi rendszerek fenntartói és kiszolgálói jellemzően nem „ágyban, párnák közt” szoktak megtérni teremtőjükhöz. :)

De „viccen” kívül ez a „meggyőzni a választókat” egyébként tényleg jó dolog, a baj csupán az vele, hogy csak demokráciákban működik, ahol szabad a sajtó, a hatalmi ágak szétválasztása érvényesül, létezik jogállamiság és egyébként a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszere. Magyarország viszont ma már több okból sem demokrácia, egyrészt a hatalmi ágak szétválasztása megszűnt, és a bíróságok ma már csak egy részének kivételével egyetlen párt, egyetlen vezér irányítása alatt áll. A sajtót a fideszes médiapiaci ámokfutással gyakorlatilag korlátozták, mivel a sajtó szabadsága nem csak arról szól hogy bármit leírhatnak az újságírók, de az ezekhez a véleményekhez, információkhoz való korlátok nélküli hozzáférést is jelenti. Fékek és ellensúlyok nincsenek, minden a kormányzatot felügyelni, el- és beszámoltatni hivatott intézmény fideszes irányítás alatt áll. Márpedig így a jogállamiság sem érvényesül.

Tehát ha mondjuk én költhetnék százmilliárdokat politikai kampányokra, ha szinte csak az én véleményem jelenhetne meg az országos elektronikus médiában és a megyei print lapokban, főleg az elméletileg kiegyensúlyozott és objektív gyakorlatilag 90%-ban elfogult közmédiában, és ha mindezt büntetlenül megtehetném függetlenül attól hogy ezeket a százmilliárdokat közpénzből loptam, akkor hidd el én lennék ma kormányon. :) Függetlenül attól, hogy alkalmas és méltó lennék-e rá vagy sem...

Bármelyik politikus sikeréért Neked/nekem/mindannyiunknak kell áldozatot hozni, viszont csak ő profitál belőle. Ez nekem nem deal.
A sajtóról: A sajtó a jelenlegi magyar ellenzék; más nincs.
A győzelmi lehetőségekről: van hihető, megvalósítható program, ami fedi valahol a Fidesz-szavazók elképzeléseit is? Nincs. A Fidesz anno pont igy jutott hatalomra 2010 -ben.

Igen, és most félre ne érts, nem konkrétan rád értem és nem megbántani akarlak, de ez az a fajta „politikai kultúra” hiánya amivel fent kezdtem, és előre tartottam tőle hogy belefutunk. :) Nézd...

Azzal, hogy te egy politikusra vagy politikai szervezetre szavazol egy választáson, aki/amely hasonló nézeteket és értékeket képvisel amit te is vallasz, illetve hasonlóképpen képzelik el a jövőt mint te, még semmiféle áldozatot nem vállalsz... egyszerűen elmész szavazni, vasárnap, tavasszal, jellemzően másnaposan, zúgó fülekkel és enyhén fájó fejjel, holott feküdhetnél is egész nap, ennyi az áldozat. :) De egy politikus legfeljebb csak annyit profitál, hogy végre megkapja azt az elismerést amire vágyott, nevezetesen hogy képiselheti a _köz_ érdekeit. Az hogy valaki politikus lesz és aztán meggazdagszik a nyugati közéletben tökéletesen ismeretlen dolog, sőt, ha egy politikus már a politikai pályafutása alatt kezd látványosan meggazdagodni (főleg hogy politikusok jellemzően nem sok fizetést kapnak), az eleve egy kis piros zászló az adott állam ügyészsége szemében.

Az, hogy Magyarországon a sajtó ellenzéki lenne, még a legvisszafogottabban fogalmazva sem állja meg a helyét: https://mertek.atlatszo.hu/mindent-beborit-a-fidesz-kozeli-media/ És nem csak erről van szó, hanem arról is, hogy a közmédiából rekesztik ki az ellenzéki/civil társadalmi szervezetek véleményét, ami tökéletesen szembe megy nem csak a hatályos médiatörvényekkel, de magának a közmédiának a kódexével is. Magyarországon közel egy millió embert csak és kizárólag a fideszes agitprop ér el, más nem: közmédia (tévé/rádió), fideszes elektronikus média, ingyenesen osztogatott helyi lapok és a plakátok. Ők azok, akik rendőrt hívnak egy fejkendős lányra mert migránsnak nézik, holott csak esett az eső és a csajnál volt egy kendő amit a fejére tett... :)

Végül hihető és megvalósítható program: minden ellenzéki politikai szervezetnek van aktuális programja évek óta, egyedül a Fidesznek nincs 2010 óta. Akkor ezt az anomáliát hogyan oldjuk fel? :)

Fejtegetunk csak, okokat keresunk :)

-A Fidesz programja: Folytatjuk. Ebben biztos is lehetsz, un. biztos pont. Jo, vagy nem, de tudod, mi lesz.

-Az ellenzeki sajto olvasottsaga nagysagrendekkel a kormanyparti felett van, szo is volt rola, a Fidesznek is ez az egyik baja. Nem a domainregek szama a lenyeg, hanem az egyedi megtekintes :)

-Magyarorszagon senki nem lehet biztos abban, hogy az uj szereploknek nem csak a zsebe fog beulni a parlamentbe. Ez komoly visszatarto ero, mert mar 30 eve ez megy, az osszes jelenlegi jelentkezot ismerjuk mar...

Az utolso ponttal kellett volna az ellenzeknek valamit tennie...

"[..]de tudod, mi lesz[..]"
Ez így azért elég erős megállapítás :).
Talán helyi szinten ha régi bútordarabok vannak tudod mit várhatsz személyesen tőlük.
Vagy ismersz néhány szürke eminenciást / tanácsadót / ötletelőt? :)
Mert nekem elég improvizatívnak tűnik, hogy épp mikor mibe szállnak bele...

Csak próbáltam jelezni, hogy eben a kategóriában nem vetélytársa a napi 10 perces RTL Klub híradója az MTVA számtalan televíziós csatornájának, amelyeken naphosszat megy a fideszes propaganda 24/7, ha nem hírműsorokban akkor „egypercesekben” vagy „kormányzati tájékoztatásként”, illetve ott vannak a rádióadók, amelyek kivétel nélkül az MTI híreit kell hogy _kötelezően_ tolják, arról nem is beszélve amit már említettem, hogy közel egy millió ember van akik egyéb okok miatt csak és kizárólag fideszes propagandával találkoznak...

De mindez ráadásul mindamellett hogy vérforralóan pofátlan dolog, még abban a dologban sem igazán stimmel hogy könyörgöm, a közmédia közpénzből működik, nekik kötelezően objektíven és kiegyensúlyozottan kellene tájékoztatniuk a közvéleményt, tehát ha eltekintünk minden egyéb lopott közpénzből gründolt fideszes agitprop médiától, legalább abban egyezzünk már meg hogy évi 90 milliárdért legalább a közmédia tartsa már be legalább a hatályos törvényeket és legalább a saját úgynevezett „közszolgálati kódexét”... :D

Jótékony homályba burkolózva bujik meg az az időszak a médiában, amikor még nem a Fidesz volt hatalmon.
En mar nem emlekszem, mennyire volt akkor objektív a köztv :) Az RTL pl akkor is objektív -sőt, objektívabb- volt, volt Heti Hetes, stb.

Ugyanakkor némi képzavart viszek a dologba, ugyanis -fentebbről nézve a dolgokat- confirmed fideszfanboi létemre RTL -t szoktam nézni, Indexet, 444-et es 24.hu -t olvasok, van igényem ugyanis arra, hogy mindent több oldalrol lassak, ahhoz, hogy dönteni tudjak.
Ezt azert fontos leirnom, mert ugy gondolom, hogy aki nem akar semmit 100%-osan bevenni, az meghallgatja a velemenyt, majd az ellenvelemenyt is; ebbol alakul ki a sajatja. Ezt vallom :)

„Jo, vagy nem, de tudod, mi lesz.”

Ha te tudod, hogy mi lesz, akkor pár egyszerű mondatban összefoglalhatnád nekem a Fidesz állítólag létező programját, céljait rövid, közép illetve hosszabb távon, mert én pár hónapja még azt sem tudtam hogy teljesen központosítják mondjuk az MTA-t, aztán lásd, ez ma elméletileg már megtörtént. :) Nem kell az egész programot, csak mondjuk az adórendszer kapcsán mire számítsunk jövő január elsejétől, vagy öt éven belül mi a tervük a rekord adóterhekkel, mi a tervük a folyamatosan romló versenyképesség javítása kapcsán, mi a tervük a szakképzett munkaerőhiány enyhítése kapcsán például hány tízezer vagy százezer ukrán/moldáv/mongol migránst óhajtanak exportálni „nem leszünk bevándorlóország” címszó alatt az elvándorolt/elüldözött magyarok helyett, és egyébként mit óhajtanak kezdeni a lakosság rekord eladósodottságával (fogyasztási + lakáshitelek), mikor ideje lenne kamatot emelni hiszen az infláció kezdi alaposan csapolni a Zemberek pénztárcáját is. :)

Vagyis... szerintem egyszerűbb lenne ha idéznéd nekem a Fidesz programjának elérhetőségét, mivel bármelyik ellenzéki párt programját másodpercek alatt megtalálom a böszme nagy neten, egyedül a Fideszét valahogy jól eldugták. :) Elég lesz csak az EP választási programjuk, mondjuk amelyben a dublini rendszer reformjával kapcsolatban fejtik ki álláspontjukat, na az is érdekelne. :)

„ellenzeki sajto olvasottsaga nagysagrendekkel a kormanyparti felett van”

Itt az elérhetőségről volt szó, szóval kanyarodjunk vissza oda.

„mar 30 eve ez megy, az osszes jelenlegi jelentkezot ismerjuk mar”

Valóban? Az ellenzék soraiban vannak olyan új politikai szervezetek is akiknek vezető tagjainak átlag életkora alig több mint 30 év... akkor ők hogy, mit csináltak mondjuk tini korukban amiért szerinted ők is majd lopnak? :)

Tulporgod ezt. Tudod, hogy működik a rendszer, nem véletlen, hogy ez felháborít.
Nem ismerem a konkrét programot, ahogy Te sem. Egy biztos, hogy semmi nem változik, a trend marad.

Nekem nem kell ez a hurrá optimizmus. Te komolyan elhiszed, hogy a jelen regnáló politikusok tenni fognak bármit is, ami Neked jó? Hogy nekik az a fontos, hogy neked fasza legyen? Hogy az érdekeid számítanak?

„Nem ismerem a konkrét programot, ahogy Te sem.”

Fentebb még elég biztosan állítottad, hogy állítólag ez alapján döntenek a választók, és az ellenzéknek nincs ilyen bezzeg a Fidesz... Ahhoz képest hogy itt politikai értékrendekről és filozófiákról lenne szó, főleg jövőképekről és ahogyan említetted „hiteles és megvalósítható” programokról, elég hamar eljutottunk odáig hogy van, de ööö izé, nincs... bár legalább megpróbáltad rám is kenni, hogy hiába te nem ismered de én sem... mintha nem említettem volna ugyanezt, csak kicsit más előjellel. :)

„komolyan elhiszed, hogy a jelen regnáló politikusok tenni fognak bármit is ... nekik az a fontos, hogy neked fasza legyen ... az érdekeid számítanak?”

Ácsi, egyelőre itt még nem tartunk. Egyelőre ott tartunk, és nem hiszem hogy ennek valamiféle ködös tekintetű idealizmusnak kéne lennie 2019-ben egy EU-s tagállamban, hogy legalább a demokratikus intézményendszer működjön megfelelően, legalább a jogállamiság létezzen, legalább a meglévő hatályos jogszabályokat tartsák és tartassák be, de akár még a miniszterelnökkel és tolvaj családjával szemben is. :)

Olyan nagy kérés ez? Olyan lehetetlen kívánság, hogy ne égjen a pofám külföldön mert Magyarország ma már a fasiszta gyűlöletkeltésről és a „keleti” korrupt posztkommunista ámokfutásáról hírhedt, egyfajta balkáni leszakadó botrányhősöknek számítunk?

Mondom... mielőtt még keresztény meg európai civilizációt akarunk itt megvédeni, előbb talán legalább olyan politikai elitet kellene kormányra engedni amely képes késsel-villával enni, és nem csoszogják körbe a drága szőnyeget az ebédlőben a disznószaros gumicsizmájukkal. :) Politikai kultúra, ahogy említettem... tényleg, legalább ebben kéne megegyeznünk.

Valamiert ugy jon ki, mintha azt akarnank levezetni, hogy fideszfanboi vagyok. Legyen igy :)
Nezzuk maskent: a populizmus Magyarorszagon es vilagszerte is meno. Vissza lehet nezni, miert: minden gazdasagi valsag utan erosodnek a szelsosegek, volt mar ra pelda a tortenelemben.

Megint maskent: Magyarorszagon a liberalis gondolkodasmod azert nem meno, mert nincs liberalis eszme, ami kovetheto lenne es mukodne. Ne a mi kis kozegunket nezzuk; nezzuk Finnorszagot, Szloveniat, sorolhatnam. Ott miert mukodik a liberalis demokracia? Azert, mert ott nincs populista politikai ero? Nem. Azert, mert ott a liberalis eroknek volt hiteles es megvalosithato programja, amit meg is valositottak. Itt miert nincs? Es ha van is, miert pont az ellenkezoje tortenik?
Miert nem volt itt soha elszamoltatas?
Mik ezek a felhangok, hogy fujjfidesz, mikozben kiderul, hogy Zugloban is milyen szepen ossze volt borulva a Fidesz es az Orbanbuktato ellenzek? Mire akarunk epiteni? Arra, hogy jon valaki, akinek tegnap meg jobb oldalon volt az anusza es ma atraktak balra, mert az a trendi?

Bokros Lajosra emlekszunk? Nahh, ilyen tokos gyerekek kellenenek az ellenzekbe. A prájdonszelfiző hülyegyerekek nem fognak választ adni a nyomorult nincstelen zsákfalvakban élők problémáira...

"Az ellenzeki sajto olvasottsaga nagysagrendekkel a kormanyparti felett van, szo is volt rola, a Fidesznek is ez az egyik baja. Nem a domainregek szama a lenyeg, hanem az egyedi megtekintes"
Ha nagyságrendekkel, akkor az ellenzéki sajtó olvasottsága legalább százszorosa kellene, hogy legyen a kormánypártinak, de ebbe most ne menjünk bele, inkább értelmezzük a „nagyságrendekkel”-t úgy, mintha azt írtad volna, hogy sokkal, és akkor is bődületes hazugság: https://www.mediakutato.hu/cikk/2019_02_nyar/04_a_politikai_tajekozodas…

Nekem nincs azzal bajom, hogy nem ertesz velem egyet :)
En arra reflektaltam, hogy Magyarorszagon az ellenzeket a sajto jelenti; akinek van tajekozodasi igenye, elolvassa azt is, s ezt is. Az ellenzeki sajto az, amelyik formalja, ki hol szerepel az ellenzekben, sot, hogy egyaltalan nyerhet -e. Kituno pelda erre, hogy a messias MZP -t epp most azok a sajtoorganumok nyomjak le, amelyek segitettek neki felfutni. A kormanyparti media ezzel szemben annyira le van maradva, hogy mar csak idezgetni tudjak a naponta elinditott ujabb szalakat... ennek fenyeben MZP megitelese az utobbi idoben a kozvelemenykutatok szerint elkezdett bezuhanni.
Ha tehat irgalmatlan nagy hazugsag amit irtam, akkor a nyilvanvaloan ellenzeki celcsoportnak szant ellenzeki sajto vajon hogy a viharos lofaszba tudja bedonteni az ellenzeki jeloltet ugy, ahogy a kormanyparti media keptelen lenne, s csak levego utan kapkodva idezgeti a liberalis beallitottsagu mediatermekeket? (Annal is inkabb, mert az ellenzeki kotodesu emberek, akik nagy tobbseggel valasztottak meg masfel eve MZP -t, nem olvasnak kormanyparti mediat, mivel agymosonak tartjak)

"akinek van tajekozodasi igenye":
bbc-guardian-dailymail-spiegel-die welt
nah ezeket végignyálazod már az is érdekes, hogy ugyanabból a tényből ki mit hámoz ki.
sajnos franciául és oroszul nem tudok, még érdekesebb lenne :).
Utána megint mókás, ahogyan ugyanezeket a híreket itthon index,444 stb saját szájuk íze szerint ferdíti.
a magyar(nyelvű) média elsődleges feladata mindenkor a hergelés.

"kormánypárti sajtó"
minek olvasol szemetet? valahogy azt az időszakot is túl lehetett élni /és nem volt annyira régen/ amikor leláncolták az írógépeket és bebörtönöztek, ha nem megfelelő szövegezésű nyomtatványokat találtak nálad.
Manapság bármelyik hülye indíthat blogot és minimális akaraterővel összehozhat egy online lapot. csak nincs erre fogyasztói igény: 1-1 jó cikket végigolvasni idő; megírni még sokkal több :).
Pld: spiegel angol nyelvű oldalán pár éve kiraktak egy szöveget, hogy bocs, sajna nincs della a fordítókat fizetni.
pedig a sűrűn példaként hozott németeknél van.. -és 'kicsit' komolyabb mint egy origo-index-444-

"minek olvasol szemetet?"

Mazochizmus :)

Amúgy nem véletlen, hogy sok fideszpárti olvasó, bármennyire nem szereti az indexet, olvassa, mert bár elfogult, relatíve széles a témakinálata, és egyszerűen van, amiről csak ott írnak (vagy írnak bővebben). Fordítva nem jellemző.

öö nem. Semmilyen programja nem volt a orbánnak 2010-ben. 2014-ben az volt, hogy "folytatja". 18-ban megint csak nem volt programja.

csak hogy felfrissítsük az emlékeinket 2010-ről: gyurcsi politikai hullát csinált magából balatonöszödön, illetve egy jó nagy világgazdasági válság közepén voltunk (nem mentek az audi kupék, a merdzsó gyár még sehol).

--
GPLv3-as hozzászólás.

Feladat: dolgozzon ki egy tájékoztatási rendszert 7 milliárd választó meggyőzésére. Nehezítések: 1) a teljes közmédia a kormány kezében van, 2) a plakátokra a jelenlegi kormánynak nagyobb költségkerete van, mint önnek, 3) a meggyőzendő választók közel 40%-ának még érettségije sincs, vagy elég alacsony eredménnyel szerezte meg, 4) a választóinak 70%-a időskorú, kevés pénzből él, és a 13. havi nyugdíj számukra Jézus második eljövetelével ér fel, minden évben.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

????-1998, 2002-2004 kb.
:)
milyen érdekes, akkor senkit sem zavart az ilyesmi.
a végállapot megértéséhez az oda vezető utat nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

"1) a teljes közmédia a kormány kezében van"
kinek a kezében legyen? Független? a pénzt a költségvetésbe ki allokálja. kinevezéseket ki intézi? ígyis-úgyis függésben van.
"2) a plakátokra a jelenlegi kormánynak nagyobb költségkerete van, mint önnek"
nem hiszem. párt szinten talán, de szimpatizánsok és végeredmény tekintetében nekem nem úgy tűnt, hogy egyszínűre festették volna az orszáog a választások időszakában. pl legutóbb a faszbukkon gyurcsányné és a nyomentum sűrűbben talált meg mint a narancsosok.
cserébe a móriczon minden balfasz törpepárt egyesével megállított mire elküldtem őket melegebb éghajlatra és jeleztem nekik, hogyha nem szólaltak volna meg több esélyük lett volna az én szavazatom megszerzésére. (program: mi majd pont azt nem csináluk mint a mostaniak. de hogy mit nah arról lofütty fogalma senkinek)
3) a meggyőzendő választók közel 40%-ának még érettségije sincs, vagy elég alacsony eredménnyel szerezte meg
az oktatási rendszerhez valahányszor hozzányúl akármelyik kretén mindig elbaltáznak valamit. A kakaóbiztos számítógépektől a kancellári rendszerig(ezzel szűnt meg az egyetemek autonomiájának utolsó látszata is) az akadémia szétveréséig. A közoktatás érdekel elsősorban, a magán business school-ok kérdésköre nálam egy másik lap, azzal is lehetne érdemben foglalkozni, de az nehezebb dió.
4) a választóinak 70%-a időskorú, kevés pénzből él, és a 13. havi nyugdíj számukra Jézus második eljövetelével ér fel, minden évben.
nah ez speciel mondjuk egy olyan terület ahol gondolom a gyermekvállalást ellenzők és az azonosneműek "házasság"-a stb. majd javítani fogja a helyzetet.
Hát bakker a 13.havi nyugdíjat mindig is ordas faszságnak gondoltam ebben a formában, már akkor is egy kiszolgáltatott réteg lekenyerezésére szolgált. Tudod ki szülte meg?

"2002 márciusában mindenkit mindenkit meglepett Medgyessy Péter, akkor még csak miniszterelnök-jelölt bejelentése: "Amikor már minden munkahelyen bevett szokás a 13. havi bérfizetés, becsületbeli kérdés, hogy az egy életen át tisztességgel dolgozó nyugdíjasok is megkapják ezt az év végi juttatást." Kijelentette: „a magyar gazdaság jelenlegi teljesítménye mellett kizárólag szándék kérdése, hogy javítunk-e a hárommillió nyugdíjas életén vagy sem. Az Orbán-kormány átlagosan 19 ezer forintot vett el a nyugdíjasoktól, amit mi még az idén visszaadunk. Sőt, ennél többet is teszünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2003-tól megkezdjük a 13. havi nyugdíj bevezetését. Ez új elem a programunkban, erről az elmúlt napokban egyeztettem László Csaba pénzügy- és Csehák Judit egészségügyi miniszterjelöltemmel."
forrás: google. (konkrétabban: https://nepszava.hu/1069435_a-nyugdijbomba-tortenete , fact-check nélkül!)

Meglepően sokat. Egyébként neked mi a vidék? Minden, ami a Budapest táblán túl van? Szerinted ott mindenki agyhalott? Tudtad, hogy nem egy vidéki városnak régebbi polgári hagyományai vannak, mint Budapestnek?
Arra gondoltál már, hogy az ellenzék azért nem népszerű a ivdéki városokban, falvakban, mert a régi mszp-s nyugdíjas szavazóbázis egyszerűen kihalt, és a nyolc év döbbenetesen vidékellenes ballib ámokfutást még nem felejtették ám el az emberek? Röviden: szerinted az ellenzék kudarcáért az ellenzék nem felelős egy kicsit sem?

Nem elsősorban a városokban élőkre gondoltam. Bár ott is elég sok agyhalott szintű ember lakik sajnos. Olyat is látott már a világ, akinek a családjából a következő két generáció (a saját és a testvéreinek a gyerekei, illetve unokái) az "elmúltnyolcév" (igen, a viktátoros időszak) okán távoztak nyugtra, ennek ellenére olyan orbánista, hogy nála nagyobban keveset látni.

Írod, hogy "nyolc év döbbenetesen vidékellenes ballib ámokfutást" - Például?

"Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"

Gyurcsány Ferenc, 2006 május, Balatonőszöd

Iskolák ezreit zárták be, leépítették a magyar agráriumot, Kóka bácsi még a vasúti színeket is felszedette, hogy eladhassa 150 millió forintért..., az EÜ-ből Gyurcsány és elvátrsai vonták ki a pénzt 2007-ben, és még hosszasan lehetne sorolni, de tlejesen felesleges. Te melyik országbanéltél 2002-2010 között?
Elég rápillantani a baloldal 2010-es választási "eredményeikre", hogy lássuk mennyire szerették őket a Budapesten túli emberek. Szerinted miért kapott 2010-ban a 2006-ban még 42%-ot elért MSZP 19%-ot és miért nem merték az SZDSZ-t még csak elindítani sem?

Juhász egy sima drogfüggő szélhámos. A Kártyavár című sorozatban Peter Russo testesíte meg az azt archetipust. A választók kimondták a véleményüket Juhászról: 0.3%. Kell ennél egyértelműbb válasz arra, miért alkalmatlan?

MZP egy "szövetségi" figura. Beállt mögé minden ellenzéki erő, és a protest szavazatok segítségével nyert. Most ősszel kiderül, mennyit ér a fickó valójában. (Szeirntem bukni fog, de lehet, hogy tévedek, mindegy is, egy kisváros polgármesteri posztja maximum, amit ő be tud tölteni).

Hadházy: vicc a köbön. Lyukas zoknis bohóc, egyetlen komoly "eredménye", hogy kiszivárogtatott valami bensős infót a trafikügyekről. Elárulta a fideszt, elárulta az LMP-t, akárkihez is csapódik, őket is le fogja árulni. Ilyen archetipus.

Újhelyi nagyon tehetséges poltikus, nagy kár érte, hogy súlyos alkoholista és hogy a tehetségét az MSZP-re pazarolta el. Ne feledjük, ő is megszavazta Gyurcsány Ferit, amikor bizalmatlanságit indítottak ellene... ha 2006-ban az MSZP dobja Ferit, nem itt járna a Fidesz.

Bajnai gazdasági miniszterként tevékenykedett a 2006-os, elk*rás idején. Hidegfejű technokrata, gazdasági bérgyilkos és profi politikus. Nem bízott semmit a véletlenre, elindította a saját pártját, hogy sajáto jogom mandátumot kapjon. Megvárta az elévülési időt (5 év), tudta, ezuátn már nem lehet jogilag felelősséfre vonni, abban a pillanatban kiszállt a politikából.

Oszkó a pénzügyi-gazdasági körök előretolt ügynöke volt. Ő sem tér vissza poltikába soha már.

Az egyetlen igaiz nagyformátumú politikus Gyurcsány Ferenc. Élvezettel nyírja ki az MSZP-t és fogja kinyírani mindazokat, akik komolyan gondolják a kormányváltást. A gyakorlat azt mutatja, a fű nem nő, ahová ő beteszi a lábát. Aminek az élére áll, abóbl nem lesz semmi. Szétverte a KISZ-t, szétverte aZ MSZP-t, és szétveri a nagy ellenzéki összeborulást is. Miért jó ez neki? Ha ezt tudod, mindent tudsz.

Nem emlekszem arra, hogy barmikor, barmely kormany alatt is maskent lett volna.
A valodi baj az a rendszerrel, hogy az ellenzek toketlen volt/van/lesz es ennek az eredmenye a sokadik 2/3.
Az ellenzek jelenleg kimerul az ellenzeki sajtoban. Normalisan mukodo ellenzek nelkul meg foloslegesen megy a fanyalgas; a kis O1G feliratozo gyerekek az idokep webkamera elott tobbet produkalnak egy ora alatt, mint az un. ellenzek 8 ev alatt.
Ezert lejt egyre jobban a palya Meszarosnak. Bohockodnak itt elo-, meg utovalasztasokkal, FeGyőr szelfizik a prájdon, lefejeli a milf bige a tvajtot, a masik meg odaszogeli magat a suzuki gyarhoz. Ez igy ..va gyenge. Es ezt a valasztok is latjak. Akik valtozast akarnak es duhosek a toketlenseg miatt, azoknak marad az O1G. De a dolog az un. ellenzek kezebol csuszott ki.

alapvetően a magyar átlagpolgár leszarja a közéletet.
a politika a "nagyok"(pofára, epns méretre, zseb, mellény, stb) játékaként van benne a köztudatban.

Ha kitalálom, hogy a 4db ház által közrevett térségen levő szétvert hinta helyén amit húzódzkodónak használnak a három tömbbel arrébb lakó srácok inkább csináljunk egy sütögetőt az politika?
Persze, hogy az:
- kell program (ötletelés, hogy pontosan mi legyen)
- meg kell győzni azokat akik döntést hozhatnak
- annak érdekében, hogy a mostani felhasználók is elégedettek legyenek (és pl ne zúzzák le a 0ik nap az építményt, meg úgy amúgy is): konszenzusos megoldást érdemes kialakítani, ahol a mostani felhasználók számára is elviselhető lesz a változás.

Felvállal ilyesmit bárki? látod, hogy egy csomó plusz energiát kell belerakni valamibe amitől pl a környéken levők (és a most odajárók) életminősége pozitívan mozdulhatna előre (feltéve h tényleg van igény a pl-ban írt változtatásra is), de potenciálisan megharagítasz másokat, majd bevádolnak ezzel azzal és inkább nőjön csak a gaz meg dőljön össze az egész :D.

De legalább lehet minden este vitatkozni rajta a kocsma/kávéház/busz stb -n, hogy ki mit álmodna a helyére. És ha mégis elkészül akkor biztos azért csinálta a köcsög, mert a saját telkét akarta növelni..

pont hogy nem. a közbeszédben nem azt kell szídni aki a kutyáját a kapud elé szaratja (hisz akkor esetleg direkt realitás-al konfrontálódhatnál, esetleg lehet, hogy a kutyás megszólítana :) ), egyszerűbb pótcselekvésképp az időjárás helyett a plakát-tv-újság-szereplőket szidni.
elég körbekérdezni, hogy ki az aki legalább a saját területén a képviselők neveit tudja.

Nem azt, hogy milyen képzettsége/eredménye/szakmai háttere van. :D
Pláne, hogy milyen ügyekkel foglalkozik..

Nalunk, egy nev nelkuli, Csongrad megyei MJV-ben masfel eve tortent un. "ellenzeki hatalomatvetel". Annyit elmondhatok, hogy egyetlen pozitiv hozadeka biztosan van: az osszes kib..tt politikusrol mar azt is tudattak velunk, hogy az ukanyja hanyszor sz..rt reggelente. Tehat ha mashol nem, itt tudni fogjuk, kire miert erdemes/nem erdemes szavazni :D

Igen meg azt is, hogy milyen állagút. :)

Csak épp a valós & elismerésre méltó eredményeit sosem fogod a "másik oldal" negatív reklámjából megtudni :).

Talán a jelen pillanatban ellenzéknek bélyegzett társaságtól kitelik, hogy saját kampányanyagában magát bemutatva láttatja, a "másik"/"harmadik"/"etc" még mindig kevésbé gáz.. ( hülye-t j-vel meg hasonlók :) )

Vajon mikor áll majd át az állam "Mészár OS"-re? :)

+ Tigáz, emberünk tényleg ért mindenhez is.

Ez mit jelent? ... mármint olcsóbb vagy drágább lesz a mobil tarifa?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

"A mostani tranzakció a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletágát nem érinti, ezt a végleges megállapodást megelőzően átszervezik a Magyar Telekomba. Az adásvételi folyamat zárását követően a 4iG és a Magyar Telekom partnerségre lép, ugyanis hosszú távon továbbra is a T-Systems értékesítheti a Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és közszféra szegmenseiben. Emellett a 4iG arra is jogot szerez, hogy további három évig használhassa a T-Systems márkanevet."
via index

Lehet, hogy a (nagy)vállalati beszerzéseikre gondolt, hogy az új cég ami gyakorlatilag (ahogyan a tsys is korábban) viszonteladó. (lsd kiemelt rész).
Eddig gyakorlatilag ez a telekom egyik zsebe meg a másik volt.
Most nekem ebből az jön le, hogy ez egy valamilyen harmadik állatfajta lesz: így nézve persze adódik a kérdés, hogy mint reseller változik-e a továbbértékesítéskor rárakott %.
Az esetek többségében -az én meglátásom szerint, - a váltás után még rögtön nem szoktak ugrálni, matekoznak aztán megszülik, hogy végülis ha nem akadályozza semmi akkor persze, keressünk rajta többet :)...

aztán "közszféra szegmensei" kapcsán gondolom számít, hogy kinek milyen lapot osztanak és azon -is- múlik, hogy mennyi lesz az annyi...