FreeNAS 11.2-U2

 ( trey | 2019. február 21., csütörtök - 9:01 )

Megjelent a FreeNAS 11.2 második frissítő/karbantartási kiadása, az U2. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lássuk, nálam valamiért nem szerette a boot drive-ot (SanDisk Cruzer Fit, van is róla issue), ezért upgrade után egyszer(!) bebootolt, majd többé képtelen volt. Szóval visszaálltam 11.1-U6-ra.

Igazából az új BUI-tól is hülyét kapok, szóval lehet, hogy meg se kéne próbálni. :D

--
ldm start-reconf primary

Csak nem szinten 32 Gbyte-os kapacitasu? Ugyanez a problemam... Gyanitom az 11.2-u2 -ben sem oldottak meg elnezve a release notes-ot.

Hehe, ebbe ma én is beleszaladtam...

A gond az, hogy a 11.2-RELEASE release notes-ban szerepelt egy ilyen bekezdésecske:

Idézet:
The boot loader has changed from GRUB to the native FreeBSD boot loader. This should resolve several issues that some users experienced with GRUB. GRUB was introduced as a temporary solution until the FreeBSD boot loader had full support for boot environments, which it now has.

És egy "apró" implementációs érdekesség miatt van az "egyszer bootol, utána nem": a bootloader lecserélését a frissítés utáni reboot során csinálja meg. Akkor még a GRUB szépen betölti, ahogy kell, az új rendszer felcsapja az FBSD bootloadert, a kövi boot már nem fog menni. (\|/ karakterek váltakoznak egymás után marha lassan a boot menü helyett).
Az FBSD bootloader szépen működik, ha nincs semmi, ami megakaszthatja, pl. felesleges boot eszköz. Nálam a RAID kártya szépen bevágta magát a BIOS-ba, és ezzel nem tudott mit kezdeni az új bootloader, kiütve a kártya boot opcióját (alaplapi portról bootol a gép, az adat lemezek vannak rákötve a kártyára és JBOD-ként kiajánlva az OS-nek) megjelenik a boot menü. [debug közben olvastam mindent, hogy mennyire kretén BIOS-okkal találkoztak a népek az upgrade-kor, volt, akinél azért állt meg a boot folyamat a BSD loader-nél, mert a PXE engedélyezve volt a gépen]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

itt szó nélkül felment, bootol, teszi a dolgát, ahogy eddig. egyetlen változást fedeztem fel a GUI-ban, hogy a VM-eket most már alapértelmezetten listában jeleníti meg, nem kártyákon (aminek tényleg nem sok értelme volt), emiatt viszont percekig kerestem a parancsokat (start, stop, devices stb.), mert a menübe lépve az összes attribútumot kirakja a számomra teljesen feleslegesekkel együtt (com port, type, boot loader type), emiatt nem fér ki a parancs menü, ami a legvégén van, és semmi nem utal arra, hogy van ott még bármi és scrollozni lehet. ki lehet ugyan kapcsolni az oszlopok megjelenítését, de nálam min. 4-et kell, hogy scrollozás nélkül is látható legyen a parancsmenü, és nem jegyzi meg a beállítást, minden menübe lépéskor kezdheted újra.

szóval a GUI még mindig elég gyatra, pedig mintha mostanában ez lenne az egyik fő csapás a fejlesztésben. túl azon, hogy itt-ott átgondolatlan, nem praktikus, bizonyos beállítások nem is érvényesülnek (VM-eknél és NFS beállításoknál tapasztalom konkrétan), csak parancssorból lehet állítani.

délután felraktam a frissítés, természetesen volt olyan,ami elromlott :)
11.2-U1-ben frissen telepített plugin-eknél elromlik a hálózat, ha más is belefutna,
akkor megoldás: https://redmine.ixsystems.com/issues/75648#note-22