Akciósan kapható az első fizetős, WSL-re optimalizált Linux disztró a Microsoft Store-ban

 ( trey | 2018. november 7., szerda - 19:17 )

A WLinux Debian-alapú. Repója megtalálható a GitHub-on. Jelenleg 49%-os kedvezménnyel kapható a Microsoft Store-ban.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát, ezt is megértük! :)

--
trey @ gépház

"A vásárlók további kedvencei: Ubuntu 18.04 LTS, openSUSE Leap 42"
Gyönyörű! :-]

# RHE, CentOS, NethServer, Fedora 29 (KDE)

Ettől szép ünnep a november 7.

Szerk.:
Egy orosz hackercsapatnak elküldtem az angol linket a webáruházról: azt hitték, vicc.

ROTFLMAO

--
zrubi.hu

Gondolom USB támogatás ezzel sem kerül bele?
Addig viszont nem sok értelme van a WSL-nek...

Azt a "nem sok értelme" dolgot cáfolom, naponta használom munkára (webfejlesztés). Nagyon szeretem a WSL-t (mondjuk Ubuntut használok, nem WLinuxot)

Nagycéges környezetben (ahol odarakják eléd a kötelező cuccokkal megpakolt gépet) életet mentett hogy valami Linux-szerűségen tudok dolgozni. A Win10 eddigi egyetlen funkciója, ami nekem bejött.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Én megvárom a Fekete Pénteket, hátha lejjebb nyomják az árát. Media Marktban most hogyé' van?

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

hah, milyen igaz. Ha lesz ubi a média márktban akkor meglepem magam eggyel karácsonyra lol...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Valaki komolyan megmagyarázhatná:

az egész WSL azért van, hogy a fejlesztők maradjanak a seggükön a wines környezetben, ne menjenek át a nemszeretem Linuxra. Akkor meg mi a tökömrt nem jó nekik egy gyárilag adott LTS Uborka ingyé?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Visualstudio is lehet egy ok.

??? Én azt kérdezem, hogy miért akarna valaki venni egy másik WSL-es disztrót, mint amit megkap ingyé? Mi az a plusz, ami a gyárilag adott WSL-es Ubuntuban nincs, de ebben mondjuk van, és kellhet valakinek, aki amúgy Windowson dolgozik?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

ez microsoftos ubuntu

nem csak egy ubuntu bele a semmibe,
a márkát meg kell fizetni

Marmint a Microsoft-nak ezentul Whitewater Foundry Ltd a neve?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

hogy mi lesz a neve ezentúl azt nem tudom :)
gyanítom hogy sem az m$, sem az ubi termékek jobbak nem lesznek ettől, csak drágábbak..

minden más egyébként nem (csak) m$ nevével fémjelzett terméket lehet kapni, csak azért 10-50%-al drágábban, mert rajta van, hogy microsoft, úgymint webkamera, billentyűzet, egér meg mifene.

Hát az igaz, hogy sokkal gyorsabban meg lehet írni a fika kommentet ha előtte nem pazarolsz időt az utánajárásra.

Ez nem egy Microsoft termék, nem a Microsoft kér érte pénzt. Az Ubuntu továbbra is ingyen van a store-ban, ez egy 3rd party cucc.

Jut eszembe... Ilyenkor feltöltés előtt ellenőrzi valaki (vagy valami automatizmus) ezt, hogy nincs-e benne backdoor vagy egyéb malware?

--
trey @ gépház

Úgy érted, hogy nem felejtették-e el beletenni? ;-)

Biztos, hasonlóan "komoly" hatásfokkal, mint ahogy az Apple és a Google teszi a saját áruházában...

A Windows Defendert tuti ráfuttatják! :))

Legalább annyit elvárnék, mint amit a Google meg az Apple csinál. A semminél az is több. A kérdés az, hogy legalább annyit csinál-e?

--
trey @ gépház

Hál' istennek, akkor van ott is valami.

--
trey @ gépház

hogy ki kér, és ki kap érte pénzt, az egy dolog, és egy másik hogy kinek a közvetítésével/nevében/ellenőrzése alatt történik meg a tranzakció :)))))

Van akinek nem v. nagyon nehezen megy a beismeres.

Tehát, ha akármelyik Tescoban árusított áruval van valami minőségi kifogásod, akkor az csak és kizárólag a Tesco hibája lehet ezen logika mentén.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

és mivel ez így is van, ezért garanciális ügyintézésre, v az áruval kapcsolatos reklamációra a tescohoz, mint forgalmazóhoz kell fordulni, és nem kell elutazni jászapádfaszára seggberúgni a tehenet, mert romlott a tej.

Az elso passzol.

Nem feltétlen az ő hibája, de az ő felelőssége.

[Törlés]

Mert az nincs WSL-re optimalizálva, és használhatatlanul lassú még egy SSD-s gépen is.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

A PEGI 3 vajon a "sexy new dark tile" miatt van? ;-)

Épp gondolkodtam, hogy letöltöm ingyen a Debiant, de most, hogy megtudtam, hogy fizethetek is érte....

Sok pofatlan dolgot lattam az IT-ban, de ez most emelt a lecen. Konkretan uj rekord a "rosszceg" kategoriaban.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mert miért is? Attól, hogy valami ópenszósz, még lehet érte pénzt kérni, ez az egyik. A másik, hogy ha fogok egy Debian-t, az hogy is fog felmászni nekem WSL alá, nagyjából next-next-finish módon? Mert erősen gyanús, hogy a WLinux valahogy úgy csinálja, hogy store-ban kiválaszt, fizet, letölt, telepít, örül. És lehet, hogy van, akinek ez a kényelem megéri azt a pár dolcsit, amennyit kérnek érte.

Behurcolnád-e ezt bármilyen éles környezetbe?

--
trey @ gépház

Gondolom "éles környezet"-en az éles munkára használt desktop gépeket érted. Van olyan munkakör/feladat, aminél hasznos lehet egy ilyen környezet.
Ha és amennyiben az adott feladat(halmaz) elvégzésére ez a leginkább alkalmas eszköz, akkor látnék rá reális esélyt, bár most hirtelen nem tudok olyan feladatot mondani, amire kifejezetten erre lenne szükség.
Én úgy fogom fel, hogy virágozzék száz virág, aztán amelyiket rendszeresen locsolják, pátyolgatják, az sokáig tart, folyamatosan él és virul, ami meg kevésbé érdekes, az meg idővel vagy változik, vagy az elmúlás vár rá.

Éles környezet: céged domain-jáben levő Windows-ra feltelepítenéd-e.

--
trey @ gépház

Ha Gipsz Jakab dolgozónak a munkájához erre van szüksége (és a buguntu valamilyen okból nem felel meg - szakmai érvekkel alátámasztva), akkor akár támogatható is a beszerzése és használata. Mondom, a feladathoz az eszközt, és kellően szakmai érvekkel alátámasztva.

Még mindig nem értem, hogy mi alapján bízol meg a neves Whitewater Foundry, Ltd. Co cégben és ha megbízol, akkor az auditor mondjuk ehhez mit szól.

--
trey @ gépház

Érdekes kérdés. Te mi alapján döntöd el, hogy egy cégben (szoftver- vagy hardverszállító) vagy egy termékben megbízol-e ugyanilyen esetben?

Üdv,
Marci

És a debijányban mi alapján bízzak meg? Vagy a buguntuban? De sorolhatnám gyakorlatilag az _összes_ szoftvernek a gyártóját, illetve csomagolóját is. Oké, "nagy név" tud marha nagyot bukni, ha kiderül valami disznóság, de a kisebb szoftvercégek is elvannak a termékeikkel, lett légyen az nyílt vagy zárt forráskódú, szabad vagy épp erősen restriktív licenc alatt közzétett produktum.

Úgy érted, ha beüt valami, akkor te pontosan ugyanúgy meg tudsz védeni egy Debian telepítés létjogosultságát és egy Whitewater Foundry, Ltd. Co termék létjogosultságát?

Előbbit vállalatok százezrei használják, kereskedelmi security eszközök alapjául szolgál stb. Az utóbbiról azt sem tudjuk, hogy ki áll mögötte.

Garancia egyik szoftverre sincs, de ha azt kellene kiválasztani, hogy melyikkel menjek egy audit elé, akkor az nem az utóbbi lenne, az biztos.

--
trey @ gépház

Tehét ha valakit sokan használnak, az megbízható. Ja. De leírtam: ha az adott feladatra ez a legalkalmasabb (legalkalmasabb: szakmai érvekkel meggyőztek róla), akkor igen.

Nem gondolkodunk egyformán.

--
trey @ gépház

Egy pucér Debian telepítő iso-ból hogy varázsolsz WSL-alá Linuxot? Ez a motyó ugyanis ezt tudja. És ha kifejezetten Debian kell (meggyőztek róla, hogy csak egy erre optimalizált/összerakott Debian a jó), viszont a Windows 10 desktop az alap, rárakott virtualizációs motyó(k) nélkül, akkor biza' ez _is_ lehet egy megoldás.

Nehéz lenne az a menet, ahol meg akarnának győzni, hogy ennél nincs biztonsági szempontból jobb megoldás.

--
trey @ gépház

Sehol nem mondtam azt, hogy könnyen menne - ritka egy el...ott feladatnak kell lennie annak, amit csak Debian alapú, WSL-re next-next-finish felpakolható környezettel lehet megcsinálni, de ha mégis sikerül ilyet találni, és meggyőznek róla, hogy nincs más út, akkor részemről (hátat fordítva, becsukott szemmel megnyomva az enter-t) akár mehetne is :-)

Ha rajtam múlna, részemről nem, mert ha behurcol valamit és összebassza az egész hálózatot, amiért adott esetben én felelek és egy heti munka lesz összetakarítani utána, az meg, aki ezt engedélyezte leszarja, nyugodtan alszik éjjel és hétvégén otthon, amíg a hülye döntése után más próbál rendet tenni.

Előbb adnék egy desktop virtualizált Debian-t a fejlesztőnek, amit adott esetben a gépéről kényelmesen el tud érni bárhonnan, mint hogy egy ilyet beengedjek.

--
trey @ gépház

Akkor fordítod a forrásból, miután Mr. Manyeyeballs és jómagad meggyőződtetek ártalmatlanságáról.
Pont úgy, ahogy bármilyen másik FOSS szoftverrel is szoktad...

Szokatlan egy FOSS megoldás irányában ez a bizalmatlanságod...

Üdv,
Marci

Ne haragudj, de miért csinálnék magamnak plusz munkát, amikor van megbízható forrás, amiből megoldhatom a feladatom. Ki fogja azt megfizetni?

"Szokatlan egy FOSS megoldás irányában ez a bizalmatlanságod... "

s/FLOSS megoldás/ismeretlen forrásból származó FLOSS megoldás/

Szerintem te keversz valakivel. Én csak hivatalos, ismert forrásból származó megoldásokat használok. Nem használok PPA-kat, webról ismeretlen helyről letöltött binárisokat stb.

--
trey @ gépház

Tehát ha 20-30 embernek kell egy Linux felület, akkor mindnek felvakarsz a gépére egy gyári debijányt valahogy a WSL alá, aztán ha performancia szempontjából gyengusz, akkor széttárod a karod, hogy "hátezilyenmerwindóz..."?

Egyébként meg érdemes elolvasni a README-t, kifejezetten erre a pontra fókuszálva:
"Install over 25,353 open source packages via the apt package management system from the expansive Debian repositories and any third-party Debian-compatible repositories from outside projects."

Javasolt továbbá a create-targz-x64.sh scriptet megtekinteni, meg a wslutilities csomagot, amit használ (forrásban megtalálod), meg úgy végignézni a git-es repót...
Én átfutottam a git-es repót, hogy mi van benne, mi mit és hogyan lett valószinűleg összerakva/kitalálva, és nagyon azt látom, hogy jellemzően egy systemd nélküli debilke az alap, amiben a wsl-hez szükséges kiegészítések is ott figyelnek, _és_ van hozzá egy kényelmes telepítési lehetőség.

Nem, ha kellene, akkor feltelepítenék egy Debian-t a vSphere-re egyszer, desktop virtualizáció, a gépek on-demand indulnának és állnának le. Semmi sem futna a 20-30 ember gépén. Mivel a VMware nem egy rakás szar, nyilván nem 20-30x tárolja az adatokat.

Én ezt így csinálnám.

Sok sikert a ware-hez. Megteszed, hogy majd szólsz, ha egyszer ezt te éles környezetbe telepíted?

--
trey @ gépház

És ahol nincs VMware? Ja, hogy ott tessen venni egyet, meg építeni egy infrát hozzá. D eoké, van mindenkinek egy vm-je, amin tud mókolni. Hogy is fogja ez a vm látni a desktop gépének a helyi diszkjét, illetve az usernek lokálisan felcsattintott hálózati meghajtókat? Hogy fogja a nótosával hurcolni Linux-os környezetét? Mert a WSL-be települt Linux erre is alkalmas, a dv-s Linux meg azért annyira nem...

Megvenni nem fogom, a git clone-ból megnézem, hogyan megy a build, aztán ha sikerül, akkor futok egy kört a telepítéssel is. Nem az áruházból, hanem a frissen buildelt cuccal. Mondjuk a build egésze tuti, hogy többe kerül mérnökórában, mint amennyibe az áruházban kerül a cucc, de most elsősorban a kíváncsiság hajt,hogy megnézzem, mit is csinál valójában ez a cucc.

Azt kérdezted, hogy én hogyan oldanám meg. Elmondtam.

Olyan kellemetlen kérdéseket, hogy hogyan mented ezt központilag stb. én is fel tudnék neked tenni.

Sok sikert hozzá.

--
trey @ gépház

Desktop-ot nem mentünk központilag, ennyi. Ha kell valamit központilag menteni, akkor a WSL-es Linuxból a Windows-os területet tippre eléri, és ott a mentett hálózati meghajtóra dolgozik. A kellemetlen(nek szánt) kérdésedre adtam választ, most te jössz - nincs vmware, de kéne hurcolható, egyszerűen települő, lehetőleg WSL-be csücsülő Debian Linux a felhasználóknak. Hogyan oldod meg? (Tegyük fel, hogy a Debian kell-ről meggyőztek.)

Mi az, hogy nincs VMware? Arról volt szó, hogy hogyan csinálnám meg én. Van VMware.

"de kéne hurcolható, egyszerűen települő, lehetőleg WSL-be csücsülő Debian Linux a felhasználóknak. Hogyan oldod meg?"

Ezt? Mi az az indok, ami miatt nekem ezt pont így kellene megcsinálnom?

Ezt én biztosan nem csinálnám meg ezzel. Majd megcsinálja a delikvens magának, de ha emiatt valami probléma lesz, tartja is a hátát.

--
trey @ gépház

"Mi az, hogy nincs VMware?" - úgy hívják, peremfeltétel. Nincs mindenütt vmware - én a kérdést általánosságban tettem fel, egy felhasználói igényt (Kell neki a desktop Windows-on Debian-os eszközkészlet, amivel a diszken lévő adatait elérheti), te meg adtál egy speciális megoldást, amit nem tud a notebookon hazavinni, amivel nem tudja a nótosán lévő dolgait közvetlenül elérni, estébé. És még egy vmware-es környezetet is csinálnál nekik, ha épp nincs. Jó,most akkor az jön, hogy kap egy virtualizációs környezetet a Windows-ra, és abba raksz fel neki egy natúr Debian-t, oszt' jónapot, mellé beállítod, hogy lássa a guest a host OS fájlrendszerét is, aztán csók'lom.

"Mi az az indok, ami miatt nekem ezt pont így kellene megcsinálnom?" Mert a felhasználó igénye az, hogy ha a céges notebookot hazaviszi, akkor is ott legyen a Debian-os eszközkészlet, mert offline is szeretné használni.

Jaj, mert 2018-ban egy VPN, amiről eléri a saját gépét az egy kurva bonyolult és elérhetetlen dolog. Felhő felé mozdulunk, erre te visszalapátolod a fejlesztői tesztkörnyeztet a C:\-re.

Nagyon sok értelme van.

--
trey @ gépház

"egy VPN, amiről eléri a saját gépét" - tehát van kettő gépe, egyik a notebook, amit hurcibál, a másik meg ami bent van a munkahelyen? vagy hogy is? Nem céges gépről nem megyünk céges VPN-re, no meg vagy van céges VPN, vagy nincs, vagy van lehetőség VPN-ről a belső kiszolgálókat elérni, vagy nincs. Újabb olyan környezeti "adottságot" tételezel fel, ami az alap kérdésnél nem volt megemlítve, hogy lenne.
Nem a C-re, hanem a D-re, mert értelmes eber az OS-t meg a felhasználói adatokat már elég régóta külön partíción tartja.

Mindegy, adott környezethez alkalmazodva szerintem teljesen elfogadható ez a WSL alá települő terjesztés is, szerinted meg vmware meg vpn kell, aztán erre a motyóra nincs is szükség. Maradjunk ennyiben.

> - nincs vmware, de kéne hurcolható, egyszerűen települő, lehetőleg WSL-be csücsülő Debian Linux a felhasználóknak. Hogyan oldod meg?

Mi a banatos lof*szert kene windows alatt linuxozni? Aki linuxozni akar, az hasznaljon linuxot, nem pedig egy ilyen kamu valamit. Ez a WSL ugyanaz, mint linuxon a Wine.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ismeretlen forrásból? Ott a forrás a GitHubon! :)

Üdv,
Marci

"Whitewater Foundry, Ltd."

--
trey @ gépház

Ez egy cég neve, nem érv. Nem tudok rá válaszolni.

Üdv,
Marci

Milyen cég neve?

--
trey @ gépház

Nem tudom, milyen. Ahogy nem tudom rengeteg más cégről sem.
Az azonban, hogy nagy és ismert, nem garancia a hátsó szándék vagy a brutális bénaság hiányára.

Te mi alapján döntöd el, hogy egy cégben (szoftver- vagy hardverszállító) vagy egy termékben megbízol-e ugyanilyen esetben?

Üdv,
Marci

+1. Gondolom csak az felel meg, amit már "sokan használnak", van tömegbázisa, és hasonlók. Nomostan ez itt egy startup vállalkozás (Github, LinkedIn, FB, egyebek - utána lehet nézni, kik vannak mögötte), szerintem ha majd lesz 9876543 letöltés az áruházban, és nem attól fog harsogni az IT-biztonsági szakma, hogy ez az app kártékony, adatot lop, és különben is sz@r, akkor megbékél vele.

Elmondtam feljebb. Kár, hogy nem érted. Én a rizikót igyekszem a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni.

--
trey @ gépház

Nem hinném, hogy olyan nagyon nem érteném, inkább csak a rendszert keresem benne.
Mert hajbazer kiszámíthatóan egy extrém laggard, nincs azzal baj, olyan is kell.
Te viszont a múltkor még fejest ugrottál egy Szimpatikus hozzáállású startup első termékébe, elsők közt, aggályok nélkül. Amely startup utána olyan jelentős bakiparádét produkált, amelyre a nagyok közül is csak kevesen képesek...

Akkor - úgy tűnik - még nem érdekelt annyira a rizikócsökkentés...

Üdv,
Marci

Engedd el... Akinek egy git clone-t nem ér meg, hogy informálódjon arról, amiről véleményt mond, pláne ilyen sarkosan, azzal fölösleges vitázni.

Pedig ez tök egyszerű. Az a döntés csak rám hat ki. Az meg, hogy esetleg összebaszok az én asszisztálásommal egy céges hálózatot, baromira nem.

Tudod, felelősség.

--
trey @ gépház

A telefonod felmehet a céges hálózatra? Fogadsz céges leveleket a telefonodon?
"Az meg, hogy esetleg összebaszok az én asszisztálásommal egy céges hálózatot" - Mondom, a normál Debian repóból debootstrap-pal összerakott rendszer kerül felpakolásra - pontosan úgy, mintha te hákolnád fel a Debian-t a WSL alá. Csak épp a felrakás sz0pásfaktora lett nagyjából-egészéből eliminálva. Tényleg nézd már át, hogy mi van fenn a github-on, mert nagyon ciki úgy ekézni valamit, hogy semmit nem tudsz róla, és ezen láthatóan nem is akarsz változtatni.

"A telefonod felmehet a céges hálózatra? Fogadsz céges leveleket a telefonodon?"

A mobilok hardveresen szeparált guest hálózaton vannak, de még arra sem "megyek fel" vele. 2018 van. Annyi mobilnettel, hogy a negyedét nem tudom elhasználni.

"Fogadsz céges leveleket a telefonodon?"

Miért érdekes ez? Tudsz olyan OnePlus specifikus biztonsági hibáról, ami miatt ezen kezdesz lovagolni?

"Tényleg nézd már át, hogy mi van fenn a github-on, mert nagyon ciki úgy ekézni valamit, hogy semmit nem tudsz róla, és ezen láthatóan nem is akarsz változtatni."

Nem értem mi okom lenne erre elbaszni az időmet. Biztosan nem fogom használni, így erre időt sem fogok szánni.

Egyetlen kérdésem volt az elején, mi alapján bízol meg ebben.

Erre egy sorban tudtál volna válaszolni: manyeyeballs two eyeballs

És már végeztünk is volna. Mondjuk fura a szádból, amikor éppen te próbáltad ezt a vizsgálati módszert lehúzni.

El kéne akkor dönteni, hogy két eyeball elég-e erre.

--
trey @ gépház

"Nem értem mi okom lenne erre elbaszni az időmet. Biztosan nem fogom használni, így erre időt sem fogok szánni. " - tehát ekézni igen, megnézni, hogy miről van szó nem. És hogy mi alapján bízok meg benne? Amiért más Openszósz motyóban is - ott van, elolvasható, megnézhető, megköpködhető annak a néhány toolnak a forrása, amit ennek a fizetős motyónak a kibocsátója tesz hozzá a mezitlábas debiánhoz, hogy WSL-be szépen, kényelmesen felmenjen, és használható legyen. A többire meg ott van a hivatalos debian repó.

Mindegy, részemről befejeztem - én kíváncsi voltam/vagyok rá, meg fogonm csinálni a saját buildet, ha sikerül, és megnézem, hogyan működik.

Legalább belenéztél a git-es motyóba? Vagy csak azért "fúj", mert valaki merészelt pénzért adni egy WSL-es telepítőt meg egy wsl-hez hasznos programkészletet egy WSL alá települő Debianhoz (merthogy a csomagokat a standard debian repóból szedi)? Mást nem tudok elképzelni... Windows 10 per pill. nincs kéznél, de ha lesz, akkor lehúzok egy Visual Studio-t, és megnézem, hogy megy a build, illetve abból egy telepítés.

Semmi köze ennek a pénzhez. Semmi bajom azzal, hogy valaki pénzt kér egy ilyenért.

Elmondtam mik az aggályaim. A próbálkozásaitok ellenére nem sikerült csökkenteni azokat. Mint mondtam, használd egészséggel.

--
trey @ gépház

Tehát rá sem néztél, hogy mit csinál a telepítés előtt/alatt, csak mondod a magadét. Akkor ismét leírom: Csinál egy targz-t, amibe a standard debian rtepóból húzza le a csomagokat, és mellépakol néhány tool-t (forráskód elérhető), ami a használatot és telepítést megkönnyíti. Ennyi.
Én csinátak egy git clone-t, és megnéztem részletesen, hogy mi van benne, te nem. Ez alapján szerintem egyértelmű, melyik vélemény a megalapozottabb...

Bocs, lemaradtam volna? Múlt héten még úgy volt, hogy a Debian nem egy cég terméke, hanem nyílt forrású, és van sokezer lelkes programozó, tesztelő, aki eléggé a seggére néz a kódnak ahhoz, hogy ne kerüljön bele kaki. Nem a Debian Inc. LTD. fejleszti és értékesíti, hanem közösségi szoftver, és te magad is megnézheted a kódját, hogy van-e benne backdoor, és vajon jelent-e a NSA-nak.

Öööö... Hányan is nézték meg anno pölö. az ssl kódját... Igen, az upstream fejlesztők is szóltak, hogy azt úgy nem kéne. Aztén a sz@rbantartó mégis megcsinálta a hülyeséget, ami ki is ment élesbe...
Egyébként meg ez a motyó is debian build, csak épp WSL-re optimalizálást tartalmazó patch-ekkel meg gondolom némi next-next-finish telepítési lehetőséggel megspékelve.

Újfent kérdem - ez a Debillány mennyivel ad többet a Win10-ben ingyé elérhető Ubuntu 16.04 LTS-hez képest, hogy megérje azt a minimum 1 centet, amivel (legalább) többe kerül?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Kérdezgetés helyett meg is nézhetted volna a github-on:
- wslu
- wlinux-setup
stb.

Ezek főleg a kezdőket célozzák meg, nem a tapasztalt Linuxosokat akik úgyis összereszelik maguknak a kedvenc kiadásukat rajta.

Nem a penzre gondoltam, illetve nem ugy ahogy te gondolod :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

+1

Mert nem ismered az eurooffice-t! :)

+1 :-)

Ennél 80% a kedvezmény :)

https://www.microsoft.com/hu-hu/p/x410/9nlp712zmn9q

10. találat volt a linux szóra rákeresve a store-ban :)

ha jól értem egyszerre lehet használni vállalati bebetonozott win-es rendszert, win-es programokat és linux környezetet?

én is hasonót kerestem már mióta, cygwin szívás, wine szívás, vm szívás

ezek után kinek fog kelleni a linux desktop átlag fejlesztőkként?

Nos, én pl. a Linux desktopot kényelmesebbnek találom, mint a Windows desktopot.

Ha egy feladathoz nem kell valami Windows specifikus dolog (pl. 2004-ben egy projekthez Rational Rose kellett és ahhoz egy csak Windows alatt elérhető kód generáló plugin), akkor miért kellene windows desktop?

Az jó, mert WSL-el használhatod a Linux desktopodat is, ha épp azt akarod...

Üdv,
Marci

Szóval ha Linux desktopot szeretnék, akkor azért jó a Windows desktop, mert WSL-el használhatom alatta a Linux desktopomat is?

OK, meggyőztél. ;-)

Sajnos céges IT vonalon még sok helyen nem múlt el a divatja, hogy "majd az IT megmondja, hogy legyen!"
Egy ilyen helyen, ha Windows a kényszerített standard, könnyít a WSL a Linux desktopot preferálókon.

Üdv,
Marci

Szerencsére vannak munkahelyek, akik már rég levették az MS szemellenzőt :)
Jobb esetben soha fel sem vették ;)

--
zrubi.hu

Ahogy az anti-Microsoft szemellenző is ugyanolyan rossz.

Üdv,
Marci

+1, a "feladathoz az eszközt" szintre kell eljutni, az meg szemellenzővel nagyon nehezen megy, akár egyik, akár másik oldalról.

+1

Szerencsére én 96 óta olyan helyeken dolgoztam csak, ahol ha akartam, lecserélhettem a Windows-t Linuxra, vagy feltehettem a Windows mellé Linuxot is.

Hozzáteszem, nem mindenhol akartam. A legutóbbi helyen tetszett a MS Surface Book, és sokat jegyzeteltem. Utánanéztem, és úgy emlékszem nem ment fel rá Linux, vagy nem minden működött volna. Feltettem WSL-t, és elég volt az.

A mostani cégnél nem kérdeztem rá, de az SSD nem túl nagy, kényelmesen nem férne el rajta Linux, viszont a Windows kell, szóval teljesen lecserélni nem lehet. WSL jó lenne, ha a Windowst fel lehetne frissíteni arra a verzióra, amivel már mennek az MS Store-ból a különféle disztribúciók.

Igen kevés esettel találkoztam a pályafutásom során, ahol technikai érvek szóltak az MS termékek kizárólagos használata mellett...

Ettől függetlenül sem érzem, hogy szemellenzőt hordanék, de azért mégis sokkal megengedőbb, ha a rendelkezésre álló lehetőségből csak egy céget termékeit nem preferálom, mindha csak egyet erőltetnék mindenhová ;)

--
zrubi.hu

Még szerencse, hogy nem múlt el, mert ha már az IT felel az üzemeltetésért, akkor legalább hadd mondja meg, hogy mit üzemeltet. Nem dolgoznék olyan cégnél ahol ez másképp van és mindenki megy a saját feje után.

Nyilván nem a szélsőségekben kell gondolkodni, nem beszélek arról, hogy mindenki a maga feje után menjen mindenben. Sok helyen az IT sajnos túlzottan korlátozó maradt.

Üdv,
Marci

IT nek tobb koze van laptop akkumhoz, mint hogy mi fut rajta.

En felelosgem hogy:
- minden legalias legyen rajta
- titkositott legyen a home


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A céges eszközön lévő tartalomért/szoftverekért első körben valóban te felelsz (a cég felé mindenképp), viszont az, hogy mi kerülhet a cég eszközeire fel (szoftver), azt maximum a lovon fordítva ülő userek gondolják úgy, hogy ők határozzák meg: normális helyen a felhasnzáló igényel x, y, meg z szoftvereket, az érintett területek (IT, biztonsági terület, beszerzés, stb.) jóváhagyják/megtörténik a beszerzése (vagy nem), és a felhasnzáló utána kapja meg az engedélyt a telepítésre.

Ez nagyon szépen hangzik elméletben, a gyakorlatban azonban sehol nem működik.
Ahol esetleg erőszakkal mégis betartják ezt, ott biztosan:
- óriási overhead a "jóváhagyás" és/vagy csak látszatszabályozás.
- a dolgozók hátráltatva/flusztrálva lesznek,
- kutatás/fejlesztés munkakörök ellehetetlenítve,

Mindemellett biztosan x módon a gyakorlatban mégis kikerülhető, így tényleg csak a "security theater" a végeredmény.

--
zrubi.hu

Gyakorlatban is működik, még akkor is, ha te nem láttál ilyet. A normális menetrend az, hogy van egy alapszoftverekből álló "default" telepítés, illetve van egy "étlap", ami a cégen belül használható szoftvereket tartalmazza. Ebben azért elég sok dolog ott lehet, gyakorlatilag mindaz, amit valaki már (engedélyezve) használ - ebből lehet további igényeknek megfelelően első körben választani _éles_ eszközökre. Ha ez kevés, akkor jöhet az új egyedi igény, amit azért elég gyorsan végig lehet tolni egy jól összerakott szervezeten.

"kutatás/fejlesztés munkakörök ellehetetlenítve" - nem, kivéve, ha a k&f ad-hoc ötletek alapján működik. Egyébiránt az előre gondolkodás k&f területen kifejezetten hasznos dolog tud lenni, alkalmazott módszereket, eszközöket és szoftvereket tekintve egyaránt.

> Ha ez kevés, akkor jöhet az új egyedi igény, amit azért elég gyorsan végig lehet tolni egy jól összerakott szervezeten.

(Kiemelés tőlem.) Egy biztos, nem ugyanarról a szervezetről beszélünk ...

Én pl. futottam bele abba a trivialitásba, hogy PDFTK-t igényeltem volna egy valamiért csak PDF-ben meglevő doksi szétdarabolására, ezt viszont helyből elutasították valami pénnzes Adobe termékre hivatkozva, amit viszont nem kaptam meg, mert a gyár X db. licence már el volt használva. Maradt a PDFTK linuxos verziója a linuxos laptopon (amit szintén nem túl könnyen engedélyeztek) - és az a jóság, hogy kb fél évig mindenkinek én daraboltam innentől a PDF-jeit :-(. Aztán meglett az engedély.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Gyakorlatban is működik, még akkor is, ha te nem láttál ilyet.

Hát, ezzel nem tudok vitatkozni :D

Valóban így pontos: én még nem láttam ilyet.
ezer sebből vérző, izzadságszagú próbálkozásokat annál inkább.

--
zrubi.hu

Gyakorlatban is működik, még akkor is, ha te nem láttál ilyet.

Kurvasok céget láttam belül, és még soha egyetlen egyet sem, ahol ez valóban működött volna jól.
Eleve ott indul a dolog, hogy még egyetlen ilyen strict módban működő céget nem láttam korrekt Linux megoldással, mindenhol az volt, hogy Win-only (ami eleve fail), vagy a Windowst az IT tolja, vagy ha valaki Linuxot akar, akkor csinálja magának.

A normális menetrend az, hogy van egy alapszoftverekből álló "default" telepítés, illetve van egy "étlap", ami a cégen belül használható szoftvereket tartalmazza.

A normális menetrend az, hogy az IT-nál a minimumra gyúrnak (ezért nem szokott lenni Linux), a felhasználók meg inkább leszarják az egészet (vagy nem tartják be a policy-t, vagy inkább nem csinálják meg a dolgokat úgy, ahogy kéne, hanem inkább szenvednek a "jóváhagyott" szarokkal).

Illetve távolról feltelepíti neked, esetleg személyesen. De, hogy te neked semmilyen jogod nincs bármilyen telepítésre még, ha az könnyítené is a munkád az biztos. (Ezért is szeretem a portable kiadásokat :P )

És máris értelmét vesztette a k* nagy kiadásokkal és flusztrációval járó ál-security szabályzat ;)

This is real.

--
zrubi.hu

+0.5, de azért ha az üzlet és az IT leülne néha beszélgetni, sokszor nem lenne szükség portable appokra

És kérted-e hivatalosan azokat az alkalmazásokat, amiket portable formában felraktál? És ha nem, akkor miért nem? A "úgyse engedték volna" nem válasz, ha meg sem próbáltad. (Első körben a főnöködet meggyőzni, hogy x feladatodat csak és kizárólag az y alkalmazással tudod hatékonyan elvégezni, és ezzel a munícióval indítani a megfelelő folyamatot)

Azt már csak félve merem megemlíteni az ittenieknek, hogy nekem már szoftert is sikerült vetetni, mondván, hogy sokkal jobb, mint az összes többi ismert alternatíva és kéne, mert megéri.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1, de ez a normális, nem?

Ezt nem kétlem, én is tettem fel céges windowsra WSL Linuxot, hogy tudjak megszokott eszközöket használni.

Ettől még nekem nem kell a Windows desktop.

Illetve Linux desktopot amikor utoljára néztem nem tudott, csak konzolos parancsok mentek. GUI-s programokat nem próbáltam, de úgy emlékszem a leírás szerint nem ígérték, hogy megy.

Azt mondod, hogy most már a Windows kernel tetején indíthatnék egy KDE-t, és használhatnám úgy a Linux desktopot, hogy a Windows nincs szem előtt és nem zavar bele mindenbe?

Az még csak az egyik zavaró a win grafikus felületében.

De ami engem iszonyatosan zavar a windwosban, hogy az egér görgetés események nem az egér által mutatott területen történnek, hanem tök másutt, ahol a "billenytűzetes" kurzorod (fókusz) van.
Csak a logikát nem értem benne. Ha a kib...t egereddel görgetsz, az miért nem ott értelmeződik, ahol a kib..tt egered pointere van? Akkor minek az egér, ha csak pár extra gomb.

Ez a megközelítés engem kikészít windowson.

De a vágólap kezelése se kutya. Az X-es dupla vágólap valahogy annyira rutin, hogy amikor windowson kell dolgozni, úgy érzem, mint ha az egyik kezem hátra lenne kötve.

Érdekes módon mac-en mondjuk nem hiányzott a dupla vágólap, az valahogy csak... simán hatékony eszköz volt. Egyedül a tapipadját nem tudtam megszokni. Egy fizikai egér nekem kellett hozzá. De fizikai egérrel a mac az álomdesktop.

...ha épp nem végtelen ciklusban frissíti magét a Windows.

Mi a probléma a cygwin használatával? Tudom, sok helyen nem támogatott/nem engedik telepíteni, illetve nincs minden portolva alá, de a legtöbb Linux desktop-on végzendő tevékenységet ki lehet vele váltani.

Először leszögezném, hogy a win alatti linux desktop éppen olyan elmebeteg dolog, mint a többi. ;)
Tehát első válasz: akkor használj linuxot.

Nem vagyok ebben olyan nagy guru, de egy példa az van. Sikerült egy feladatot addig redukálni, amíg csak ASCII felhasználásával megbízhatóan tudok távolról programot indítani és futtatni. A legfontosabb tudnivaló, hogy csak shell-t nem szabad indítani, mert nem tudom kitalálni mi fog történni egy karakteres feldolgozás közben.
Meg kellett olyan apróságokkal küzdeni, hogy
- ha túl hosszú a PATH, akkor nem mennek a programok :-D
- tök egyforma rendszereken néha más lesz a file pointer mérete, ezért külön el kell magyarázni
- windows update után végig kell kefélni a dlleket
- meg még néhány dolog, ami nem jut most eszembe

Szóval semmi probléma a cygwin használatával, hiszen ezért fizettek. ;)

Saját részre van egy 300Ft-os vps-em. Olcsóbb és kevésbé zörög, mint egy második gép. Tudom mi történik rajta és meg XP-vel ism megy.

Nagyjából jól írtad le. Én arra használtam egy ügyfeles gépen, hogy a jól megszokott konzolos progikat (vim, normális ssh, git, ack, sed, grep, find, társai) tudjam használni a kötelezően telepített Win10 -en is. Ez nem egy teljes körű Linux, bár nagyrészt mindent be lehet rajta röffenteni. Ez egyfajta áthidaló megoldás a hasonló esetekre. Ha megtehetem (és általában megtehetem) akkor saját gépen, saját Linuxot használok, mert sokkal könnyebben/hatékonyabban tudok vele dolgozni mint egy Win10-el, még ha bele van hazudva egy Linux-szerűség is :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Erre egy cygwin is tökéletesen elég :-P

A cygwin szép dolog volt annak idején :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Most is az, egy komplett OS-t nem pakolnék fel, ha nem muß, csak azért a fél maréknyi eszközért, amit rendszeresen használok.

Ha jól értem a mögöttes filozófiát, akkor a cikkben szereplő WLinux pont ebbe az irányba egy lépés (systemd kigyomlálása stb.)

Egyébként cygwin-wsl viszonylatban ami utóbbi mellett szólhat (szerintem), ha már fentebb felvetetted:

  1. Hivatalosan támogatott MS részről, csak MS által biztosított funkciókkal (windows features, store) is be tudod üzemelni, nem kell 3rd party telepítő. (Van, ahol szempont lehet, illetve az MS Store QA-jától itt most tekintsünk el. :D)
  2. Egzotikusnak tekinthető dolgok (pl. amihez spec. kernel-támogatás kell) is használhatók, mert eleve az OS gyártója dolgozik rajta (ők tudnak olyan változtatásokat is eszközölni szükség esetén, akár win kernel szinten, amit nyilvánvalóan a cygwinesek nem tudnak megtenni). Hogy ennek a fejlődési üteme megfelelő-e, az más kérdés, én már azzal jól elvagyok, hogy kis trükközéssel fut a dockerd wsl-ben. :) Csak remélni tudom, hogy minél hamarabb eljutunk a majdnem "VM-szintű" lehetőségekig.
  3. Ezeket a rendszerszintű egzotikus dolgokat leszámítva egy WSL-es Ubuntu a legtöbb tekintetben ugyanolyan, mint egy normál Ubuntu, tehát nem kell cygwin-specifikumokkal foglalkozni. (Sok olyan bash-scriptet láttam már pl., ahol a cygwin külön volt kezelve, a wsl-lel szerintem kevesebb ilyenre van/lesz szükség.)
  4. Nem kell a bináris csomagokat külön forgatni az OS-re, teljesen megfelelőek a normál gyári csomagok, a normál telepítési és frissítési mechanizmusok (pl. apt).

Nem kétlem a cygwin hasznát vagy előnyeit, annyira mélyen nem ismerem belülről, de szerintem a wsl egy jó irány. (Legalábbis számomra sok kényelmet ad.)

Hát tkp igen, de ha már van hivatalos, oneclick megoldás, akkor azzal nyomulok. Egyszerűbb felrakni, illetve a kezdő image nem úgy néz ki hogy a teljes kínálat fent van.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

SSH ControlMaster megy már?

Erre még nem volt szükségem - és azért elég régóta nyúzok mindenféle unix/unix jellegű rendszereket...

Nyilván lehet nélküle is élni. Csak épp van pár olyan use-case, ami mentén nem érdemes.

Akkor ebbe tegyünk egy fel VirtualBoxot, amibe futtatunk egy Win10-et, amiben fut ez a Linux....
Nem néztem utána, de biztos van pár örült aki ezt megcsinálja :D

Mivel a WSL által megvalósított Linux ABI-nak tudtommal nincs kernelmodul támogatása, aligha, mert nem tudod betölteni a vboxdrv-t.

Üdv,
Marci

torolve; gyenge a szemuvegem?

Gondolom, azota sem lehet az user home-bol elrakni a WSL konyvtarat masik (nagyobb) diszkre.

Miért, a Users mappát vagy a Program Files-t már lehet?

Üdv,
Marci

Gondolom nem. Ha igy van (?), az szomoru.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Nem szomorú, örökség. Így van ez a nagy múltú rendszereknél: a kompatibilitás érdekében megőriznek olyasmiket is, amire rég nem lehetnek büszkék. Ez alól a Linux sem kivétel...

Üdv,
Marci

Ez igaz. De ott legalabb mondhatom hogy ennek a juzernek ez a $HOME-ja, annak a juzernek meg az a $HOME-ja. Vagy a global /home helyet meghatarozhatom. Vagy azt hogy marika $HOME-ja a /company-home/m/a/marika alatt legyen, akar masik hoston (NFS).
Vagy ha valami kulso installeres, azt tehetem a /opt/akarmi ala, vagy barhova, mig winen lattam mar olyat hogy C:\Program Files kotelezoen. Meg olyat hogy ha valaminek a fuggosege nem a C:\Program Files\Kellek a masik programnak 1.9 alatt volt, akkor a masik program nem mukodott, es nem lehetett megreszelni hogy mashol keresse ami kell neki.

Szoval amugy igazad van, de a un*x vilag megiscsak flexibilisebb ebben. Nem hitvita akart lenni, bocs ha off voltam :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Ebben rugalmasabb, másban nem. File permissions például. Tudok az ACL-ekről, de az igazából csak erősíti az állításomat...

Üdv,
Marci

File permission kezeles izles kerdese is szerintem (mondjuk sokminden az). Nekem kifejezetten tetszik a jo oreg fapados, ACL nelkuli rendszer. En legalabbis eddig mindent meg tudtam oldani ezzel, atlathatobb (imho). Bogarasztam en mar olyan utan hogy miert nem tud egy AD juzer megnyitni egy logfile-t, pedig joga volna ra. Nem hianyzik :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Az Users-t nem, de az egyes userek könyvtárát simán, és jelen esetben az is elég.

Nem egyes userek könyvtárát, hanem egyes userek egyes könyvtárait.
Ráadásul, ha ez ilyen simán menne!
Akkor tántorodtam el ettől, mikor a Live Photo Gallery picit sem tisztelte, hogy át van helyezve a Pictures mappa, ő a user profil alatti eredeti helyen levő üres könyvtárban mászkált folyton. Ebből érthető volt, hogy ez a folder átirányítás esetleges sikerű, ezért kerülendő.

Üdv,
Marci

Én korábbi céges gépeken tipikusan a C-n levő rendszer mellől az üres D-re tettem át a saját felhasználóm Documents, Downloads és hasonló mappáit, egyfelől azért, hogy az IT a C-t egyszerűen image-ből felül tudja csapni (innen indult a dolog, hogy ők ezt kérték), másfelől mert ott több volt a hely.

Aztán a mostani gépemet úgy kaptam, hogy a C:\Users mappában csak egy public van, a D:\Users mappában pedig a gee (és egy public).

Idézet:
Nem egyes userek könyvtárát, hanem egyes userek egyes könyvtárait.

Nem tudom, hogy csinálták, sose kerestem ezt a lehetőséget, de úgy tűnik, mégis van rá lehetőség.

de úgy tűnik, mégis van rá lehetőség

Lehetőség, az nagyon régóta van! Már az XP-ben is volt. A gond azzal van, hogy egyre kevésbé működik, és ezt a MS is elismeri.

Ha nagyon akarja az ember, akkor lehet... :)

Azzal is lehet, vagy junction, de még linkelgetni sem kell, mert a registryben találhatók az alapértelmezett könyvtár útvonalak, úgyhogy átírhatod bármi másra.

"Redistributing free software is a good and legitimate activity; if you do it, you might as well make a profit from it."

https://www.gnu.org/philosophy/selling.html

Tetszettek volna magyar nyelven írni, ahol nincs ilyen félreértés, hogy szabad vagy ingyenes :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szigorúan véve ez nem Linux disztró, mert nincs benne Linux kernel.

Debian GNU/ntoskrnl.exe :D

De amúgy ez mire jó? :D

--
honlapom http://dyra.eu/