A Google nagy bejelentése(i): Google Home Hub, Pixel Slate, Pixel 3, ...

Címkék

Egyebek:

Pixel Stand:

Google Home Hub:

Top Shot:

Group Selfie Cam:

Beépített Google Lens:

AI-vel támogatott Screen Call:

Az egész esemény egyben:

Hozzászólások

Szerintem a Pixel Slate az érdekes ebben a listában.
"It runs Chrome OS with an emphasis on the ever-evolving tablet UI already available on convertible Chromebooks. It will also run Android apps and Linux software out of the box."
Megvan az optimális linux notebook/tablet?

https://www.extremetech.com/electronics/278517-google-unveils-pixel-3-p…

Az még nyitott kérdés, hogy hol lesz kapható.
Az előd Pixelbook-kal eléggé gyalázatos üzletpolitikát folytat a Google. Nem elég, hogy véget ér keleten a világ az Egyesült Királyságnál, de még USA, UK vagy kanadai cím is kell a garanciához.

Normális HUP-ot használok!

A játszós cucc és a Linux ezidáig két külön kalapban volt. Respect a Valve-nak és talán a Steam all-wine compatibility változtat ezen, de eddig ez volt az ábra.
A játszós cucc ha nem konzol eddig általában egyenlő volt a drága PC-vel. Nézd csak meg az Alienware árait. Ha már összeférhetetlenséget keresel akkor a játék és a szupervékony, kis fogyasztású hordozható PC nem fér nagyon össze. Mondjuk ma már a nagy hardverigényű pc játék sem egyenlő _A_ játékkal.

Szóval játékokra pont nem gondoltam amikor azt írtam, hogy optimális linux notebook/tablet.

Normális HUP-ot használok!

Szerintem nem úgy értette a játszót cuccot. Hanem úgy, hogy érdemi munkára alkalmatlan.

Hogy értsd, én pár éve vettem egy Intel Atomos 2 in 1 gépet, amit a mai napig elégedetten használok. Nagyon sajnálom, hogy az Intel kinyírja ezt a kategóriát. Ezek a gépek lényegében a netbookok utódai. Azaz a kisebb méretet és a gyengébb teljesítményt alacsonyabb árral kompenzálták. Ezért tökéletes második gépek, vagy kompromisszumokkal akár elsődleges gépként is használhatók. Cserébe jönnek mint ez a gép is a Microsoft Surface tabletet majmoló, laptop procival felszerelt gépek, amiket lényegében ultrabook árban próbálnak eladni. Remélem nem sok sikerrel! Hogy miért mondom ezt:
Mert egy ilyen a pici házba beleerőszakolni egy laptopba (lényegesen nagyobb gépbe) való processzort nem egy jó ötlet. Mert vagy teszek bele aktív hűtést, ami vicces lesz egy tabletnél (bár az MS tesz egyes Surface-ekbe), vagy nem teszek, de akkor drasztikusan vissza kell fognom a teljesítményt. Azaz se így nem lesz jó se úgy nem lesz jó. Valamelyik Intel Celeronos 2 in 1 gépről most olvastam egy cikket. A kritika a földbe döngölte a drasztikus órajel visszavétele miatt. Azaz hiába rakok bele papíron erős processzort, ha vissza kell vennem a teljesítményt, hogy ne melegedjen túl.

Tehát összefoglalva mit kapunk az Atomos gépekhez képest?
- Többszörös árat
- Valamivel jobb teljesítményt
- Viszont csak ugyanazt vagy alig jobb használhatóságot.
Megéri ez a felárat? Szerintem egyáltalán nem. Pláne ha hozzáveszem, hogy a legolcsóbb verzióra ha androidos meg linuxos alkalmazásokat is telepítesz, akkor egyből elfogy a hely. Azaz kb. arra lesz jó az a gép, hogy nézegetheted, hogy milyen szép monitora van 170 eFt-ért!!! Ez röhej! A többi meg drágább mint egy hasonló teljesítményű laptop! Minek fizetnél egy második gépért többet mint az elsődlegesért? Elsődleges gépként még el tudom képzelni, hogy jó lehet valakinek, de a 256 GB tárhely miatt nekem biztos nem kéne. Így aztán nem nagyon hiszem, hogy túl sikeres lesz ez a gép. Szerintem az egész kategória egy tévedés.

+1

Mondjuk én az atomot elfelejteném a bánatba. Azt nem értem, ha már úgyis saját, custom Linux megy rá, akkor a fenének nem egy ARM-et tesznek bele? Kernel/droidos vackok hibátlanul mennek rajta, Linux progik legnagyobb része tippre gond nélkül fordítható rá, a kuglis saját fejlesztésű, zárt cuccoknak gondolom szintén megvan a forrása ARM-re fordítani...

Simán elég lenne arra, amire az atom is, csak esetleg olcsóbb lehetne és kevésbé fogyasztana/melegedne.

Így működnek rajta a Steam gamek bár szerintem továbbra sem játékplatform a Pixel Slate. Működnek a wine kompatibilis windows alkalmazások, ha van egy két ilyen amire szüksége van ez sem hátrány. Illetve lehet virtuális gépbe Windowst tenni ha olyan alkalmazásra lenne szükség ami nem működik megfelelően wine-nal.

Normális HUP-ot használok!

Egy grafikusan nem túl acélos tablet gépen szvsz nem sokan fognak Steammel szerencsétlenkedni, én se erre venném, ha venném. Ha csak valami egyszerű játék kell elütni az időt utazás közben, ott vannak a droidos csodák (már ha mennek), azok eleve touchscreenre vannak kitalálva.

A wine nem hátrány persze, de nem killer feature, sőt. Legyünk őszinték, elég kevesen használnak wine-t Linuxon is (esetleg a Steam változtathat ezen). Akinek annyira Win szoftver kell, az wines gépet használ inkább jellemzően, nem szívatja magát feleslegesen.

Mondjuk azt, hogy egy Chromebookot miért nem adnak ki ARM-re egyik indokod se magyarázza, a Google-nek szerinten nem target sem a Steam, sem a legacy windowsos vackok futtatása.

Nem vitatva ezeket erre a mondatodra hoztam ezeket az érveket: "akkor a fenének nem egy ARM-et tesznek bele?"
Ezeket ugyanis ARM-en egyáltalán nem lehet.
Akinek sok wines szoftver kell az valóban használjon továbbra is Windows pc-t. De akinek csak hébe-hóba kell egy-két win program, de akkor _kell_ azoknak jó lehet akár a wine (ha működik vele) akár a virtualizált Windows. És erre nem lenne jó egy ARM gép.

"acélos tablet gépen szvsz nem sokan fognak Steammel szerencsétlenkedni"
Nyilván nem ez a fő érv Intel mellett, de teljesen érdektelennek sem lehet mondani. Elég sok casual game van már Steam-en amiknek elég az Intel GPU is. ARM-mel ez sem működne. Sok mindennel el lehet ütni az időt, de ha John Doe kedvenc casual gameja valamiért éppen egy Steames játék akkor inkább vesz olyan tablet/notit amin az a kedvenc működik. Milliókban sőt milliárdokban kell gondolkodni, nem haver és baráti kör méretben. A Google szintjén mindenképp.

"Mondjuk azt, hogy egy Chromebookot miért nem adnak ki ARM-re egyik indokod se magyarázza, a Google-nek szerinten nem target sem a Steam, sem a legacy windowsos vackok futtatása."

Van ARM Chromebook. Főleg a Samsung gyárt ilyeneket, ASUS-nak is van ARM Chromebookja. A Google, aki mindig referenciának szánta a Nexus és Pixel termékeit, iránymutatásnak a partnerei számára úgy látja erre a célra jelenleg jobb az Intel. Ebben szerintem igaza van a Google-nek.

Normális HUP-ot használok!

Core i7, 16GB ram és 256GB storage érdemi munkára alkalmatlan?!
De Core M3, 8GB ram 64GB storage sem kevés. Egyedül a legkisebb Celeron 4GB 32GB szűkös egy kicsit.
De ne felejtsd el, hogy netbookokkal szemben ezen Chrome OS van. Egy Androidnak ma is bőven elég 4GB ram és 32 storage. Chrome OS alapja ugyan desktop linux de gnome3 és hasonló bloatware nélkül egy eléggé light Linux, kicsi hardverigénnyel.
A kevés ChromeOS alkalmazásnak nincsenek nagy igényeik, a rengeteg Android appnak ami már szintén elérhető rajta szintúgy nincsenek hatalmas igényei a hardverrel szemben. A netbook szerintem ott bukott el, hogy a Microsoft letudta annyival a szoftveres optimalizációt, hogy régi Windows XP-t adott a gyártóknak. De az XP desktop sem kis képernyőre volt eredetileg fejlesztve, ráadásul a Windows programok hardverigénye ugyanúgy magas maradt.

Ami itt szoftveres oldalról új, hogy alapból támogat desktop Linuxos alkalmazásokat a Pixel Slate, nem kell Crouton-nal sem bajlódni. De továbbra is be lehet húzni ezzel egy teljes linux desktopot, xfce-t, gnome3-mat, cinnamont, kde-t vagy bármit.

Ez azért ideális linux notebook, mert gyárilag linuxosnak szánták. Nem pedig a gyártó windowsos modellje amit úgy-ahogy tesztelt linuxszal is miután beírta a hivatalos os-ek közé.
Csak persze nem lenne rossz ha nagyobb képernyőmérettel is kapható lenne.

Normális HUP-ot használok!

Elolvastad, amit írtam?
Core i7, 16GB ram és 256GB storage érdemi munkára alkalmatlan
Felfogtad, hogy ez egy laptop proci, amit beleraktak egy tablet házba?
Szerinted mi fog történni, ha elkezdesz mondjuk HD videót kódolni ezen a gépen 100 %-n pörgetve a processzort? Erősen kétlem, hogy hozza azt a teljesítmény mint egy hasonló kategóriás laptop vagy ultrabook. Ez benne az átverés. Azaz rohadt drágán rád sóznak egy papíron erős gépet, csak a gép a hűtés hiánya miatt sokkal drágább lesz mint amilyen erős. Az ár-érték aránnyal van problémám. Ez a gép egyszerűen nem ér ennyit.

Meg úgy látom pár tévedésben vagy:
1. Az új Atom procis 2 in 1 gépek már nem XP-vel jöttek, hanem 8.1-gyel vagy 10-zel, amik jól használhatók tablet módban. Ráadásul az új Atomok jóval erősebbek mint a régiek voltak. Ha az Intel tovább fejlesztette volna, kinyírta volna a jóval drágább Celeron szériát. Ezért az Intel inkább megszüntette. Ennek a levét isszuk. Alig jobb 2 in 1 gépeket kapunk jóval drágábban.
2. Minek erős (drága) gép, ha nincsenek hardverigényes alkalmazások? Hogy drága legyen?
3. Kicsit utánanéztem, hogy hogy lehet rá linuxos alkalmazásokat telepíteni:
a, vagy apt és konzol - ez aztán a modern megoldás!
b, vagy használhatod Gnome szoftver center-t tehát a te szavaddal élve bloat lesz, és akkor a 32 GB kb. nem lesz elég semmire.

"Erősen kétlem, hogy hozza azt a teljesítmény mint egy hasonló kategóriás laptop vagy ultrabook."

Miért is?
A Pixel logó felmelegíti a gépházat és a processzort?
Pont ugyanazt a technológiát használja mint az ultrabook. Ha pedig ventis hűtést raknak az ultrabook-ba akkor az már nem valódi ultrabook.
Pontosan ugyanazt a teljesítményt tudja a Pixel Slate is mint egy hasonló processzorral szerelt ultrabook.

"Ráadásul az új Atomok jóval erősebbek mint a régiek voltak. Ha az Intel tovább fejlesztette volna, kinyírta volna a jóval drágább Celeron szériát."

Ma is fejleszti az Intel az Atom cpu vonalat. Jelenleg a Goldmont Plus-nál tartanak. Atom név mellett Celeronként is árulja az Intel. Sőt Pentium név alatt is.

"Minek erős (drága) gép, ha nincsenek hardverigényes alkalmazások? Hogy drága legyen?"

Akkor minek fejlesztenek desktop CPU-kat közelítő ARM-okat, amik 90+%-ban mobilokba kerülnek?
Elenyésző azoknak a mobil appoknak a száma, amelyek kizárólag felső-kategóriás mobilokon működnek hardverigényük miatt.
Jól fogynak a felső-kategóriás mobilok. Persze divat, meg hülyék az emberek, de csak van benne valami. Itt ráadásul valóban lehet nagy hardvert igénylő alkalmazásokat is használni.

"és akkor a 32 GB kb. nem lesz elég semmire."

A "semmire" barokkos túlzás. A ChromeOS ugyanis nem Windows 20+GB default mérettel.
Ahogyan egy 32GB-os Android, úgy ez is jól használható mindennapi feladatokra. Ma amikor átlagfelhasználó számára a PC használat egyenlő a web böngészővel ez egy teljesen jó megoldás. Néhány Linux desktop alkalmazást még erre a méretre is lehet telepíteni, egyébként sem jellemző bloat méret a desktop Linux programokra. Libre Office-t például sokkal egyszerűbb Pixel Slate-re telepíteni és használni mint Androidon.
A 32GB-os alap modell tablet árban van. Nem kell azt elvárni tőle amit egy sokkal drágább noti tudna. Lehet választani nagyobb Pixel Slate modellekből. A legnagyobb Core i7, 16GB ram és 256GB háttértárral már semmiben nem marad el egy ultrabook mögött. Sőt a közepes 8GB / 128GB is alternatíva.

Normális HUP-ot használok!

Vége: az Intel kivonul a telefonos-tabletes piacról
Ezek szerint rosszul tudom az Atomos vonalat. Én erre a cikkre emlékeztem. Ott azt írták befejezi az Intel a tabletes vonalat.

Extra vékony házzal jön a Slate. A melegedés a MS Surface-nél is probléma. Itt miért ne lenne? Legfeljebb, ha nem futtatsz komolyabb alkalmazást. Ami az op.rendszer miatt végül is így is lesz. Csak akkor minek a nagy teljesítmény?
surface book heating problem

Még hogy az ultrabookokban nincs hűtés:
Asus Zenbook UX301: a nagybetűs Ultrabook

Még mindig nem érted: Mire jó ez a kategória?
- Nem jó második gépnek, mert marhat drága!
- Nem jó tabletnek, mert túl nagy!
- Ha nem jó tabletnek, akkor felesleges az érintőképernyő!
- Nem jó elsődleges gépnek, mert túl kicsi, és kevés a tárhely!
- Ha ráteszed dokkolóra, felesleges a tabletfunkció és az érintőképernyő.
- Minek egy ekkora tabletbe előre hátra drága kamera? Láttam ugyan kínaikat tablettel videózni, meg fényképezni. Elég röhejesen nézett ki.

Persze az sem értem meg, hogy ki ad pénzt ezért:
Microsoft Surface Book 2 1TB

Ez csakúgy mint a Surface vonal szerintem rétegtermék. Csak pár embernek lesz jó, mert hiába a nagy teljesítmény, az érintőképernyő, a nagyobb mobilitás. Ha a kis méret miatt a legtöbb ember számára elsődleges gépnek kicsi. Ilyen drágán én megértem az MS-t, hogy erőlteti ezt a vonalat, mert nemhogy sorozatgyártásban, hanem akár egyesével kézzel gyártva is nyereséges lehet ez a termék. Csak mint felhasználó nem értem, hogy kinek jó ez a kategória. Otthonra csak azoknak tudnám javasolni, akik nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel. Lényegében felesleges luxus. Munkaeszközként el tudok képzelni néhány munkakört, ahol ez (is) jó lehet, de még mindig túl drága. Egyszerűen nem hozza vissza az árát, mert a legtöbb esetben ki lehet váltani olcsóbb eszközzel. Nagyon nem tetszik az a vonal, hogy a telefonok, tabletek kezdenek drágábbak lenni mint egy prémium laptop. A kevesebb anyagból drágább eszközt gyártani biztos jó a gyártóknak, én mint vásárló viszont úgy érzem átvernek.

Ja és persze más sem érti, hogy ez a termék így mire való:
Google Pixel Slate - Ezt most miért?

Nem követtem teljesen a társalgást, és lehet, hogy nem ugyanarról beszélünk, csak azt akartam közbevetni, hogy nekem volt előző cégnél SurfaceBook, és teljesen jó volt elsődleges gépként.

Nem ismerem a pontos típusokat, gyors Google kereséssel Surface Book-ot kb. 1500 fontért lehet venni, ha jövő héttől vállalkozásban csinálnám azt, amit most alkalmazottként, simán vennék egyet elsődleges munkaeszközként ennyi pénzért.

Nem tudom, hogy amit belinkeltél, az miben más, de annyi pénzt nem adnék érte (meg másért sem).

Azt mondjuk nem tudom, mire gondolsz, hogy kicsi. 13,5" az kicsi? A mostani laptopom 14". Nem óriási a különbség.

A Surface árának feléért harmadáért normális laptopot lehet venni. Otthonra ez egy drága luxustermék. Ha valaki sokat utazik, és kell neki a teljesítmény, akkor el tudom fogadni, hogy ilyen gépet vesz munkára, de a Surface soha nem lesz tömegtermék. Persze ez nem is volt cél soha. Ez egy drága referencia készülék. Az MS víziója hogy milyennek kellene lenni egy prémium számítógépnek.

Hogy mi nagy vagy mi kicsi. Nekem Asus Transformerem van. Tabletként használva fektetve már az is kétkezes. -> A 12", 13" tabletnek szerintem túl nagy. Ezeket a gépeket úgy tudom elképzelni, hogy általában laptopként használod (a nagyobb teljesítmény is így indokolt), és csak alkalmanként tabletként. Csak ez a többlet funkció szerintem nem éri meg a felárat, mikor feleannyiért tudnál venni külön egy kicsivel nagyobb és erősebb ultrabook-ot, és valamivel kisebb és gyengébb tabletet.

Ez a baja a Google Pixel Slate-nek is. Sose lesz tömegtermék. Nem lesz ott minden háztartásban. Persze ha ez volt a Google célja, akkor sikerült. El nem tudom képzelni, hogy ki és miért akarna ilyet venni. Pedig én még akár fizetni is hajlandó lennék egy jó érintőképernyős linuxos tabletért. Csak nem ezért, és nem ennyit.

A fele ennek is be lesz szantva 3 even belul. A la google.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

en az egesz termekpalettara ertettem. Azaz pl. google home hub az mar 80% hogy nem eri meg a 3 eves kort.

A google hajlamos a projektjeit 5 evente kukazni. Igy ra epiteni sztem marhasag.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A Google home hub-ra én sem tennék nagy téteket. A többiben tévedsz!

"A google hajlamos a projektjeit 5 evente kukazni."

Mint például Google kereső, GMaps, Gmail, Youtube... :-) ja hát mégsem.
A Google sok projektnek ad teret helyesen, a sikeresek utána bőven behozzák azt amit a sikertelenekre költöttek.

Normális HUP-ot használok!

Olvasgatva kedvem lett volna kipróbálni az új Google Assistant-ot, de a Xiaomi Mi A1 Oereo 8.1-el kevés neki. :(
A Google Assistant Go sem megy fel. :(
Az én ár toleranciám még 100 eFt alatt van egy telefonnál és az A1 tökéletesen megfelel. Csak ezért nem fogok Pixelt venni.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez a telefon iszonyat ronda... S9, iPhoneX, Oneplus6T, de lényegében bármelyik friss eszköz sokkal szebb, diszkrétebb notchal meg vékonyabb (vagy teljesen eltűnő) alsó kerettel.

Ügyes. Meaculpáznak egyet a G+ bezáráson és az adat (szivárgás, csőtörés, nemisvoltsemmi, misetudjuk, stb, nem kívánt rész törlendő) aztán, hogy ne ez maradjon a címlapokon, bedobnak egy csomó kütyüt, termékfotókkal, mert az jobban húzza a szemet mint az adatvédők és önjelölt információvédelmi evangelisták nyavajgása.

Ügyesek, na.

Tehát az a feltételezésed, hogy ezek az eszközök már hónapok (esetleg évek) óta kész vannak, és csak arra várt a Google, hogy legyen valami kellemetlen hír, amiről ezek bejelentésével el tudják vonni a figyelmet? El kell ismerni, nagyon rafináltak ezek a fiúk/lányok a Google-nél.

húzós meetingek lehettek arrafelé az utóbbi fél évben. találjatok már ki valami szart, itt van ez a kurva adatszivárgás, sokáig nem tudjuk visszatartani az infót, valamivel el kellene terelni a figyelmet. basszátok meg, a pixel 3 hol a picsában tart? értem én, de az kurva kevés lesz ehhez, valami szart találjatok már ki mellé! azt a szart meg be kell zárni, de szinkronban a másik osztállyal, ez fontos. valami ilyesmire gondoltál?

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ha elfedni akarták volna, egy napon jelentik be.
Reggel a szivárgást (ami nem bizonyított hogy volt, mert csak a kihasználható hibát javították az apiban (apiben)) délben meg a Pixel 3-at! :)
Így nem maradt volna két napjuk az összeesküvés elmélet hívőknek.
Mondjuk az lehet, hogy az alakváltó gyíkemberek mégis kihasználták! :D

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A végletekben nem hiszek.

Nem hiszem, hogy csak ezért jelentették be az új dolgokat, de azt sem hiszem, hogy csak véletlen, hogy miután felcsigázták az úri közönséget, hirtelen két dolgot is bejelentettek, egy icipici IRL buffer overflow -t okozva ezzel a médiában.

Biztos vagyok benne, hogy a kommunikációs stratégiájukban figyelembe vették a két bejelentés egymásra gyakorolt hatását, és megpróbáltak a legjobban kijönni a dologból.

Nem rég történt, hogy a 4 éves fiam ezzel fogadott: Apa, tudod, neked már nem kell haragudnod, mert Anya már leszidott hogy összefestékeztem a földet, ÉS NÉZD MILYEN SZÉP KÉPET FESTETTEM NEKED! - majd ezzel a kezembe nyomta a vízfestékkel készült munkáját.

Na, ez ugyanez a stratégia, csak nagyvállalati kiadásban.

„hirtelen”

Ezt, ezen bejegyzésed előtt kb. 4,5 órával már cáfolta jeriko. Hint: eddig minden Pixelt októberben jelentettek be.

Ha mindenképpen ragaszkodsz valami ilyesmihez, akkor cseréld fel az okot és az okozatot (ahogy fentebb már Hevi megtette). Abból az elméletből sokkal többet lehet kihozni, mint a Te verziódból.

"eddig minden Pixelt októberben jelentettek be"

ez önmagában igaz, azonban ha a mérleg másik serpenyőjébe beletesszük az oda való állítást, miszerint "eddig minden nagy security hibán fél évet ültek" akkor máris úgy szembeötlik a hiba, mint öltönyön a galambsz4ar UV fényben.

Ez nem változtat azon, hogy az eredeti állításod az volt, hogy azért jelentették be most a Pixelt (és a többit), mert a Google+ sebezhetőség kiderült.

Még egyszer: Ha megfordítod dolgot, akkor már igaz is lehet az érvelésed. Azaz: a sebezhetőség a Pixel bejelentés előtti napokra időzítették. Akárhogy küzdesz, az eredeti verziód nem védhető.

Nem mindegy:
- azért vagy szomorú, mert esik az eső,
- vagy azért esik az eső, mert szomorú vagy.

Na jo, de ez (szamomra legalabbis), nem feltetlen azt jelenti, hogy emiatt elorebb hoztak a termekbejelentest. Az egesz kommentnek az a lenyege, hogy ugy szerveztek a dolgokat, hogy az adatlopas kiderulese 2 nappal essen a termekbejelentes ele. Nyilvan nem a termekbejelentest hoztak elobbre, hanem inkabb Don't be evil felkialtassal sunnyogtak fel millio ember kikerult adataival...

Valóban félreérthető volt amit írtam, de nekem nem tűnt fel, így nem igazán értettem, hogy miért ezt olvasod ki belőle, - de most már értem a gondolatmenetedet, és valahol jogos, - a gondolatátvitelt még valóban gyakorolnom kell.

Amúgy arra gondoltam míg írtam, hogy kéne egy kávé, valamint hogy gyorsan kell gépelnem mert a feladataimmal is haladnom kell, valamint... Hm... női testrészekre éppen nem gondoltam, affene, úgy látszik öregszem.
Ja, meg arra, hogy a két bejelentés túl közel van egymáshoz, hogy azt simán betudhassuk a véletlennek, de hogy az elsőt várakoztatták, vagy a másodikat sürgették meg, azt nem gondoltam fontos momentumnak, elvégre hogy hogyan kerül egymás mellé a két dolog az csak technikai "hogyan" kérdés, - ergo nem fontos.
A fontos az, hogy "miért" kerül egymás mellé a két bejelentés.

Szerintem okkal. Ennyi volt a lényegi mondandóm. :-)

Telepátia indul: Most arra gondolok, hogy elindulok haza, mert már megnéztem, hogy a holnapi feladatomat hogyan fogom megcsinálni, és láttam, hogy nincs mitől félnem, nyugodtan alhatok.

hm, ügyes ez a screen call. így már a saját beleegyezésünkkel elküldhetjük a beszélgetéseinket. a home hub-nál néztem, szerintem igénytelen, hogy hátul az aljzat, gondolom valami usb, nem tudom az ilyet miért nem tudják a készülék aljára tenni egy bemélyedésbe és csak a kábel jön ki hátul, vagy ha meg tudod úgy oldani, lefelé. szerintem szebb lenne.

ritkán nézek ilyen videókat, de nekem elég almásra sikerült. meg persze pc is volt, szinte minden embertípus képviselte magát. az összes gender biztos nem, mert annyi terméket nem jelentettek be. :)

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Adatgyűjtés, personal assistant, AI, széles látószügű szelfi, a 2012-ben újra feltalált wireless töltés (Nexus4 már tudta). Fantasztikus.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Átengedték azt a piacot a Nokiának illetve az egyéb, Android One-os telefonoknak. De én is sajnálom egyébként. A google hosszú távon úgy látszik közvetlenül az apple piacát akarja elvenni, márpedig ahhoz az kell, hogy a vásárló úgy érezze, ha cseréli a szifont a pixelre, annak legalább nagyjából hasonló ára kell hogy legyen, különben "valami baja van".

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A szelfinek szvsz csak a neve idétlen meg a körülötte lévő felhajtás kellemetlen (az insta-generáció és a mindenhol szelfizés), amíg nem viszi túlzásba az ember teljesen korrekt fotó beállítás. Szerintem a hagyományos családi fotók ("gyerekek álljatok oda vigyázzba az ojjektum elé/mellé") sokkal gázabbak.

Mi pl. barátnőmmel utazásokkor szoktunk ilyen fotókat készíteni, szelfibottal ökörködni viszont gyűlölök (egyszer vettem, kb. 5. használatnál eltört a leszorító csavar műanyag menete, azóta se hiányzik), nagy látószögű szelfi kamerának a telefonomban én látnám hasznát. Nyilván nem világmegváltó újdonság, de szvsz több értelme van mint az "AI-támogatott" gagyi portré effekteknek.

Használja ezeket az AI assistant szarokat valaki? Nem arra lennék kíváncsi, hogy ki próbálta ki, sem arra, hogy amúgy amcsiban mennyire faszább elvileg, meg hogy micsoda potenciál van benne. Olyan érdekelne, aki MA, a jelenlegi formájában napi szinten használja valamelyiket, hogy neki miben könnyíti meg az életét, milyen "workflowkat" gyorsít meg és hogyan.

Azért az, amikor egy telefonnak az a killer feature-je, hogy helyetted beszél a telemarketingessel...nyomd ki, nem hiszem, hogy naponta 10x hívnak. Következő az lesz, hogy a hírlevele...várj csak, már most is kiválogatja a leveleid helyetted.

Sajnálom azt, akinek tényleg az a legnagyobb baja, hogy a leveleiben nem tudja megtalálni a leiratkozást, telefonján pedig annyian hívják, hogy egy robot asszisztens kell neki. Rettenetes élete lehet.

"Beérte" magát a mobilos hardver*, szóval folyamatosan ki kell találni új dolgokat. Most hogy a kamera már annyira top-top-top minden telefonban, hogy lyukat üt a szemeden az éles kép, jönni fog az AI (bár a Huawei már üti egy ideje), és a personal assistantos-összekapcsolós-borzalom.

*értsd szinte mindegy melyiket veszed, mert több éve a középkategóriától felfelé nem a proci/memória a selling point

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Én vezetés közben szoktam néha adni ilyen-olyan parancsokat, mint pl. kapcsold be a bluetooth-t, vagy hívd fel az asszonyt.

Ezen kívül időzítést rendszeresen hanggal kapcsolom be, OK Google, set timer 10 minutes. Egyszerűen gyorsabb, mint a képernyőt tapogatva előhívni az órát, stb.

Valószínű másra is használnám, ha lennének olyan feladatok, amiket könnyen össze lehet foglalni szóban és nehéz félreérteni.

Szoktam időjárásról kérdezni: is it going to rain this weekend? És általában megérti jól, de a válasz nem mindig jó. Van, hogy keres és találatokat listáz, különféle meteorológiai weblapokat. Én viszont azt várnám el, ha már párbeszédet folytatunk, akkor válaszoljon. Mondja azt, hogy igen, nem, szombaton van egy kis esély esőre, ilyesmit.

Szoktam azt kérni, ritkán, hogy játszon le ilyen-olyan zenét, de nem szeretem. Van, hogy ott van a készüléken a zene, de ő mégis Youtube-on keresi meg, vagy félreérti, vagy akármi.

Szóval úgy gondolom, hogy arra a kevés dologra, amire jól működik, használom. Ha lenne több, jól működő dolog, valószínű használnám azokra is.

Viszont egy csomó dologhoz úgyis tapogatni kell a képernyőt, azokra nem használom.

Ha emailt olvasok, híreket, vagy játszom, vagy weben keresgélek esetleg a térképen, azok nem olyan dolgok, amiket párbeszéd formában el tudok képzelni.

No igen, nem véletlenül kérdeztem. Régebben próbálgattam a hangfelismerőt (talán már assistant volt a gúnyneve, de az is lehet hogy még nem), hasonló indokból, vezetés közben a telót odanézés nélkül kezelni. Zenelejátszót, navit használni, telefonálni hangvezérléssel, ilyesmi.

Nekem vastagon az volt a tapasztalatom, hogy nagyon nem százas a felismerés, illetve borzalmasan buta a cucc, alig jó valamire (akkor szerintem még az 'OK Google, set timer 10 minutes'-t sem lehetett). Iszonyatosan felhúztam magam rajta, hogy ilyen ócskaságért kérik a beleegyezésem, hogy a nap 24 órájában fürkészhessenek a mikrofonon... Újrahúztam a telefont OS-estől, hogy nyoma se maradjon.

>Szoktam azt kérni, ritkán, hogy játszon le ilyen-olyan zenét, de nem szeretem. Van, hogy ott van a készüléken a zene, de ő mégis Youtube-on keresi meg, vagy félreérti, vagy akármi.
Köszi a válaszod, akkor ezek szerint továbbra is felejtős a számomra, nem fogok vele szerencsétlenkedni.

Azért szomorú, hogy ezzel próbálja már 2.-3. éve eladni a cuccait a kugli... Almáéknál talán már visszavettek a Sirivel való reklámozásból.

Nálam a felismeréssel nem szokott gond lenni, inkább az, hogy butácska.

Volt olyan iphone reklám jópár éve, ahol pont a Siri-vel menőztek. Ilyesmi volt a párbeszéd (nem pontosan, csak emlékezetből):
- What's the weather like today?
- Good. Whatever
- And tomorrow?
- Nice and sunny.

- When will my estate agent arrive?
- Matt is already here

stb.

Kipróbáltam az akkor hirdetett verzión, talán iphone5 lehetett:
- What's the weather like?
- Bad. Whatever
- And tomorrow?
- I am sorry, I do not understand 'And tomorrow'?

Az egy dolog, hogy a reklám a pofádba hazudik és a készülék nem tudja azt, amivel hirdetik, de valójában pont ez az elterjedésének és használhatóságának a valódi akadálya.
Ha lenne annyira intelligens, hogy ha megkérdezem, hogy "és Párizsban?" akkor rájön, hogy fú, ez a hülye az előző kérdés-feleletre akar utalni, nézzük csak, mit is kérdezett 1 perce? Aha, azt kérdezte, hogy mikor kel fel a hold itt, akkor most tehát azt kérdezi, hogy mikor kel fel a hold Párizsban, akkor gyorsan keressük meg a választ, és válaszoljunk neki szóban, hogy 13 óra 29 perckor; na akkor egy sokkal használhatóbb eszköz tudna lenni. Amíg ez nincs, addig baromi frusztráló bír lenni, amikor a szavakat érti, de azt nem, hogy mit is vársz el tőle.

És ha a Google az AI vonalra ráfekve ezen tényleg tudna javítani, akkor még akár meg is valósíthatná az Apple által 5(?) éve elképzelt szép új világot.

Nincs tapasztalatom Alexával és Google Home-mal, de amennyire tudom, ezek olyan eszközök, amiknek eddig csak hangszórója volt, szóval nagyon remékem, hogy tudnak valódi párbeszédet folytatni.

Reklámban elnézem, hogy kiszínezik a valóságot, azt is, hogy a kezdeti verzió a termékből nem az igazi. Hogy még évek múltán is felejtős, almáék legalább levették a marketing frontvonalból. De a kugli minden évben ezzel adná el a vackait, hogy na MOST majd megváltja a világot az asszisztens. Agyrém.

>akkor rájön, hogy fú, ez a hülye az előző kérdés-feleletre akar utalni, nézzük csak, mit is kérdezett 1 perce?
Szerintem ezt a Google cucca tudja, az asszisztens chatbotját is próbálgattam anno, annak - többé-kevésbé - egészen jól sikerült kontextusban maradnia. Csak hát nem volt jó semmire, ráguglizni könnyebb ha már a képernyőt nyomkodod...

Szóban meg nekem őszintén sok kedvem nincs a telefonnal az időjárásról csevegni, mint valami retardált, ez nekem nem killer feature, nem értem miért erőltetik. Annak látnám értelmét, hogy a kedves AI "átlátja" az általam igényelt alkalmazás felületét, ha ugatok neki, hogy csináljon x dolgot az y funkcióval, akkor megcsinálja, vagy értelmesen visszakérdez és 1-2 iterációban megvalósul, amit akarok. Ennek szerintem nem kéne "annyira" hihetetlennek lennie, elvileg az appokat képernyő felolvasóval értelmesen vakok is tudják használni (vagy tévednék?), a hangfelismerés már megy, ez nincs fényévekre technológiailag szvsz.

Csak gondolom nem ez a cél, hanem hogy google keresés helyett csevegj egy gagyi chatbottal, mert a népesség ijesztően nagy (és egyre növekvő) része analfabéta, a kugli meg szeretné őket is profilozni, őket könnyebb is targetelni utána reklámokkal.

A képernyő leolvasása azért nem ugyan az, mint scenario-k összeállítása, és végrehajtása. Vagy átlátás alatt mit értesz?

Egyébként igen, szerintem is analfabétizmus, "gépelés ellenesség", és profilozás. Manapság rájön még az "AI az új isten" és a Dick Tracy utánérzés :).

Csak gondolom nem ez a cél, hanem hogy google keresés helyett csevegj egy gagyi chatbottal, mert a népesség ijesztően nagy (és egyre növekvő) része analfabéta, a kugli meg szeretné őket is profilozni, őket könnyebb is targetelni utána reklámokkal.

Én inkább arra gondolok, hogy a beszéd egy természetes módja a kommunikációnak.

Amikor a lányom 2 éves volt, és a laptopról egy slideshow-t indítottam, akkor pl. teljes természetességgel szólalt meg egyszer: "Számítógép, mutasd a következő képet"!

Persze a számítógép nem értette, nem is próbálta megérteni, viszont ha ez jól tudna működni, akkor miért is ne használnánk? Én általában vezetés vagy főzés közben, amikor a kezem foglalt, szoktam próbálkozni a "haladóbb" parancsokkal, igen vegyes sikerrel.
Ha a kezem szabad, akkor olyan parancsokat szoktam kiadni, amik gyorsabbak szóban, mint a képernyőt tapogatva.
Az ideális szerintem az lenne, ha meg lenne mindkét (vagy akár még több) beviteli / interakciós lehetőség, és a felhasználó választhatna aszerint, hogy melyik gyorsabb, kényelmesebb, egyszerűbb az adott szituációban.

Kíváncsiságból kipróbáltam az "And tomoroww?"-t és szépen elmesélte a holnapit is.
iPhone 8, iOS 12.0.1 magyar régióval. De kipróbáltam a Watch-csal is, azon is megy. A régi iPhone 4S-em se emlékszem, hogy bármi bajom lett volna a Sirivel.
Igaz, én is csak pár dologra használom, pl emlékeztető, hívás indítás, üzenet küldés, stb.
Komolyabban nem szoktam párbeszédet folytatni velük, de jól jön mikor mindkét kezem foglalt.
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Ehhez kepest a Hondankban eleg kellemesen lehetett hasznalni a hangvezerlest (ez a Honda sajat cucca)

Pl
- futest/hutest vezerelni
- Zenet ki be kapcsolni forrasokat valasztani
- Navigaciot inditani cim bemondas alapjan
- Megkerdezni a Navit hany km meg az ut
- Megkerdezni a Navit mennyi ido mig elerjuk a celt
- Telefonalni (hivd fel ezt vagy azt)
- Hivast fogadni

Én a világítást állítom vele, ahol okosizzóm van. Gyorsabb, mint megnyitni az alkalmazást és onnan kapcsolgatni.

A rutinok is jók (good morning, good night, ...). Egy utasítás szekvenciát lehet
hozzákötni egy kulcsszóhoz és azt megcsinálja egymás után (kapcsold fel a villanyt -> milyen idő lesz ma -> van-e valamilyen esemény a naptárban -> indítsd a rádiót).

Meg autóban használom rövid, tömör utasításokkal:
- új naptáresemény
- hívd fel ...
- navigálj haza
- indítsd a zenét

Volt már, hogy sütöttem valamit és az asszisztenst kérdeztem receptért, így nem kellett a telefon kijelzőt tapicskolni menet közben koszos kézzel.

Persze egyiket se nevezném pótolhatatlan dolognak, ami nélkül ne lehetne élni. De számomra ezekben az esetekben kényelmesebb.

#courage v2! Az Apple volt olyan bator, hogy kidobta a jack dugot a telefonjaibol, mert #courage.
A Google ennel tovabb ment, kidobta a jack dugot (mert felesleges?), de rogton csomagolt egy usb-c kabeles fulhallgatot a telefonjahoz. Ez aztan a fabol vaskarika, ugyanis:
1. ha tenyleg szar a kabel, akkor dobjuk ki a jack dugot, es mindenki hasznaljon BT-t
2. ha nem szar a kabel, akkor hagyjuk meg a jack dugot, amivel a letezo ful- es fejhallgatok 99%-a kompatibilis.

Ezek utan nem tudom, mi johet meg, dobjuk ki a kepernyot, mert csak a helyet foglalja, de mellekeljunk egy tabletet, hogy hatha megis erdekel, mit ir ki a telefon?

Szerintem a nagyok után a kicsik is dobják majd szép lassan ezt a jack témát, és mivel nem lesz mire rádugni, leállnak szép lassan a gyártással is, szóval a probléma megoldja magát. A telefonon kívül úgysem nagyon szokták másra használni, maximum laptophoz, de ott is van BT általában.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Telefontol függ. Az USB C kábel két ere használható analóg hangként, és van olyan telefon, ami sajat DAC-cal használja is ezt. Ezekhez passzív type c - 3.5mm dongle kell.

És van sok telefon, ahol csak digitális hang megy USB-n, ezeknek a dongle tartalmazza a DAC-ot, ahogy mondod. Elég kis méreten elfér az, erősíteni meg úgysem kell sokat.

A probléma, hogy a két fajta adapter pont ugyanúgy néz ki, szóval nagyon utána kell nézni vásárláskor.

Azert kellett levenni a jack aljzatot, hogy mindenki hasznaljon BT-t. De az Apple legalabb tenyleg wireless fulest tett a dobozba, ehhez kepest a Google kepes egy sz*ros USB-C-s fulest odadobni, ami semmivel sem jobb, mint a jack dugos, viszont sokkal rosszabb. Ezen vagyok kiakadva.

Meg TV. Meg repülő. Meg hifi. Ezek, amiket én használok.

Pl most csak azért van nálam a szállodában egy vezetékes fejhallgató, miközben az irodában egy BT-s fejhallgatót használok, mert ha a szállodában játszom a gitáron, a BT fejhallgató késleltetése zavaró.

Én magam nem mértem ki, de ezen oldal szerint 0,2s a késleltetés.

Egy normál méretű telefont szeretnék mondjuk 4,5"-osat, amitől nem fáj a kezem ha egy kézzel nyomkodom. Az jöhetne. Ja és mondjuk 150-100k alatt újonnan, felső-közép kategóriában. Miért lett minden ilyen drága? Régen a top volt e körül, gép alkatrész is mind elszállt, de úgy hogy a mostani ~top consumer proci négyszer annyi, mint tíz éve.

Ma is van új 4,5" mobil bőven 100k alatt újonnan. Csak sajnos abszolút low-end kategóriában.
https://www.gsmarena.com/results.php3?nYearMin=2017&fDisplayInchesMax=4…

Kivétel a Sony Compact mobiljai, a már kínai Blacberry illetve az iPhone SE, bár az 2016-os. Ezek vállalható minőségű mobilok 4,5" körüli mérettel.

Normális HUP-ot használok!

Igazabol az a gyasz, hogy a twitter dobozok miatt kilometereket kell gorgetnem ahhoz, hogy eljussak az anchored tartalomig, amire specifikusan linkel az "1 uj" hozzaszolas link...

Marmint ugye normalis platformokon (mint pl. Flash), ez nem lenne akadaly, de valahogy a HTML(5?!) triumviratus 10 eve nem tudja megugorni ezt az alacsony lecet...

Kb. ez a valós infláció, ugyanezt látni lakásáraknál, szolgáltatásoknál. A KSH által mért számadat ezeket nem túl jól méri/alulsúlyozza, főleg a lakhatást. Az élelmiszereket meg felül, ott elég komoly hatékonyság javulás történt mind az előállítás, mind a kereskedelmi vonalon (német diszkontok diadalmenete), illetve ott játszik a tartalombeli/méretbeli infláció is, amit a KSH megint csak sehogy se mér.

A KSH adat egy budapesti középosztálybelinek ócska porhintés, lazán 5% feletti inflációval lehet számolni az utóbbi években, aki albiban lakik/lakást venne számolhat 10%-al is akár.

Szerintem nagyon mellébeszéltek egymásnak. A kollega felvetése arról szólt hogy a premium telefon árazás miért ugrott ki a 100-150 ezres sávból a 300-akár 500 ezres kategóriába. Normális használható telefont 40-60 ezer forint környékén is lehet kapni. Tehát a top iphone/samsung árazásnak semmi köze az inflációhoz.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Tehát a top iphone/samsung árazásnak semmi köze az inflációhoz.

Pontosan. Nem azért drága az iphone, a galaxy, a pixel vagy a oneplus, mert hirtelen sokkal többe kerül gyártani, hanem azért, mert aki ilyen telefont akar, az ennyit még hajlandó érte adni.

Ha kevesebbet kérne érte a cég, kisebb lenne a profit.