Apple: csak semmi mókázás a Touch Bar-on!

 ( trey | 2016. november 1., kedd - 16:29 )

A napokban bemutatott új MacBook Pro egyik újdonsága a Touch Bar. Az Apple nem veszi félvállról a fejlesztését, az szerinte komoly dolog. Az Apple interfész dokumentációi határozott irányelveket tartalmaznak a 3rd party fejlesztők felé arról, hogy mit lehet és mit kellene kerülni a Touch Bar-ral kapcsolatban. Néhány dolog a teljesség igénye nélkül:

  • Use the Touch Bar as an extension of the keyboard and trackpad, not as a display.
  • The Touch Bar shouldn’t display alerts, messages, scrolling content, static content, or anything else that commands the user’s attention or distracts from their work on the main screen.
  • Avoid animation. The Touch Bar is considered an extension of the keyboard, and people don’t expect animation in their keyboard.
  • Use color tastefully and minimally. In general, the Touch Bar should be similar in appearance to the physical keyboard.
  • In general, the Touch Bar shouldn’t include controls for tasks such as find, select all, deselect, copy, cut, paste, undo, redo, new, save, close, print, and quit.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A bemutatott use case-ek tobbsege olyan dolog, aminek a kepernyon lenne a helye, es a touchpaddel erhetne el a felhasznalo, pl. scrollozoas fotok kozott, scrollozas egy video/adio szerkeszto savjain, alkalmazasok inditasa, szmajli beszurasa...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

En olyanokat tudok elkepzelni, hogy Intellij-ben, ha az editor window focused, akkor Find in file, Reformat code, Organize imports 'gombok' jelennek meg, Ha a VCS panel, akkor Commit, Log, Find in history, stb.

Ha a bongeszoben a Jira van megnyitva, akkor a Touch Bar-on van a helye: "find issue", "create new issue", ha ticket van kijelolve, akkor transition az allapotok kozt, 'assign to me' stb.

Egyik se letszukseglet, de egyresz lecserel egy 95%-ban haszontalanul statikus gombsort, masreszt ha jol van kitalalva, akkor megint olyan aprosag, olyan finom reszlet, amiert jo Apple termekeket hasznalni.

" hogy Intellij-ben, ha az editor window focused, akkor Find in file, Reformat code, Organize imports 'gombok' jelennek meg"

Atyauristen, ezeket billentyukombinaciokkal sokkal gyorsabban elered anelkul, hogy levenned a szemed a kijelzorol! Sot, nekem szpeciel pont az IDE-ben lenne fontos a fizikai funkcio billentyuk a billentyukombinaciok miatt.

Szerk: "de egyresz lecserel egy 95%-ban haszontalanul statikus gombsort"

A toolbart el tudod tuntetni Intellij-ben.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Pont az IntelliJ miatt leszoktam a shortcutokrol. Nem erdekelnek, nem akarom megjegyezni oket, mert ugyis mindenhol mas. Ott van az Action Palette vagy mi az (Cmd + Shift + A), nekem kenyelmesebb. Meg kenyelmesebb akkor lenne, ha nem is kene gepelnem, hanem kontextus fuggoen valtozna a gombsor.

Nem lehet átállítani a billentyűkombinációkat, hogy mindenhol ugyanaz legyen, amit megszoktál?

Biztos lehet, de nem akarom. Eclipse alatt meg tanulgattam oket, Idea-ban meg nekialltam, de aztan ugy voltam vele, hogy szenvedjen vele a franc, foleg miota megtalaltam az Action Palette-t.

"Biztos lehet, de nem akarom. Eclipse alatt meg tanulgattam oket"

Bizony, lehet, es en sem akartam megtanulni az Intellij-megfeleloket, ezert azzal kezdtem, hogy a keymapet atallitom Eclipse-re.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Aztan azt is tanulhattam volna ujra, mert a Win es az OSX kiosztas sztem kulonbozik (Fixme). Otthon OSX volt, cegnel Win, rogton 2 kiosztast kellene megtanulni.

Aztan ott van az is, hogy nem tervezem, hogy visszamegyek Eclipse-re, szoval akkor miert ne az IDE defaultjat ne tanuljam meg? Ami meg ragad ram, mint a Cmd + O, Cmd + Shift + O azok ugye elegge alapok amugyis.

Mi az az action palette? Rákerestem, és nem kapok értelmes találatokat. A Find Action nevű opcióra gondolsz?

Azaz. Kevertem a Command palette-el, Sublimeban meg az a neve (nem is tud annyit).

Őszintén szólva azt el tudom képzelni hogy egy nagyon ritkán használt funkciót ezzel szedjek elő, de azt, hogy olyasmit amire gyakran van szükségem, van hogy egymás után sorban egyszerűbb megjegyezni, és megnyomni egy billentyűkombinációt hozzá...

Viszont milyen jo, hogy van valasztasi lehetosegunk :)

szerintem arra gondolt, hogy ha az emberek 95%-a nem használja soha az esc és a funkció gombokat, akkor ezek helyére bármi olyasmit tenni, amit többen használnak: nyereség.

ezzel egyetértek, ezért volt ott a hangerő fel-le és hasonlók, ha nem lenne az ujjlenyomat leolvasás annyira félrevezetően odarakva, hanem lenne akármi más dedikált, ritkán kellő, fix helyen levő funkció, azzal még egyet is értenék, pl. nekem első lenne, hogy fixen hangerő gombokat rakjak ki rá, vagy film nézése közben seekbar-t, de fixen, és odanézés nélkül is használhatóan (amúgy a funkció billentyűk sok esetben nem is kényelmesek)

"In general, the Touch Bar shouldn’t include controls for tasks such as find, select all, deselect, copy, cut, paste, undo, redo, new, save, close, print, and quit."

--
trey @ gépház

1. "In general..."

2. remelem azert az Apple megengedi, hogy testre szabjam, ha mar opcio

arra az apple-re gondolsz, amelyik nem hagyta hogy az okostelefonon háttérképet állítsanak be a telefonok tulajdonosai??? :)

Ez vajon uti az Esc gomb touch bar-os implementaciojat is? :)

ha cancel helyett van, akkor nem, ha close meg quit helyett,a kkor igen :)

hat nekem kenyelmetlenebb ha fel kene nyulkalni oda a "gombokert", mint egy ctrl+f

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Masik kettonek mi a shortcutja? Fejbol.

Nálam a ctrl alt L megcsinálja mindkettőt...
--
blogom

nem biztos, hogy fel kell tudni idézni a billentyű nevét, nekem most nem jutott eszembe, hogy pl. a mousepad-ban ctrl h, vagy r, vagy f, vagy g a keresés-csere, de nem is dolgoztam vele egy ideje, viszont elővettem 2 napja, és már izomból r-re állt a kezem.

Aztán ha debug közben elkattintasz és csak nagyjából nyomkodod az F7/F8/F9 helyét, akkor lesz csodálkozás (eleve nézni kell a touch bart, nem lehet vakon nyomkdoni a funkciógombot).
--
openSUSE - KDE user

Miert akarnad debug kozben az F7/F8/F9 billentyuket nyomogatni? Majd lesz ra Step In / Step Out meg continue context button nagyobb meretben.

Megneznem, hogy a most mar forgalomban levo IDE-k kozul melyik tamogatja mar a TouchBar API-t...ja varj, egyik sem.

Ha mindig ugy innovalnank platformot, hogy megneznenk, hogy mi nem tamogatja azt, amit meg ki se talaltunk, akkor nem jutnank tul messzire.

Hogy értsd: aki most vesz és most használja a TouchBart, leszarja, hogy két év múlva melyik IDE fogja támogatni. Ő most használja. Ezért akar F8/F9-et nyomni.

Arra is megvan a lehetosege.

Hát, nem tudom.

A billentyűzetre nem szoktam nézni, csak a képernyőre. Azért tudom ezt megtenni, mert a billentyűzeten nem változnak a gombok nagyon*

Értem én, hogy kontextus függő, és ez jó dolog. De szerintem ennek nem a billentyűzeten van a helye. De persze nem is én vagyok a célcsoport.

Illetve az is igaz, ha valaki kevés programot használ, akkor csak néhány különféle funkció jelenik meg a touchbáron. Ha valaki folyton zenét szerkeszt, akkor ránézés nélkül megtanulja a virtuális gombok és csúszkák helyét.

Én, személy szerint max. 1-2 programot engednék oda, nem mindent. Nem tenném oda a Safari, az email, az akármi más gombjait, ha egyébként egész nap a zeneszerkesztő program gombjait használom ugyanott.

Röviden: nem látom, hogy ez sokkal jobb lenne, mint a képernyőn megjelenő virtuális gombok és a touchpad, vagy egy érintőképernyő.

*: gombok változnak: ránézés nélkül megy két billentyűzetkiosztás (USA és magyar)

egyetértek, a context-aware rész jó ötlet, de a rugalmas elrendezés nem. a videóban volt email cím kijelölése a levelezőben, ha közben akarok valami globálisat csinálni, akkor azt szerintem az adott context felülbírálja, de ha erőszakolható, akkor még jó lehet. egyelőre keresem azt a usecase-t, amit ne tudnék most is Fx billentyűre beállítani, vagy modifier + egérmozdulatra (jó ez a színskálázós, seekbar-os eset a videóban, de megintcsak, erre az egér is jó szerintem)

Hat en el tudnek olyat kepzelni Intellij-ben, hogy Diff nezetben a csuszkaval tudok elore-hatra maszkalni a file historyjaban. Nagy konnyebbseg lenne neha.

és ha lehetne ezt egérgörgővel, vagy akár egy ctrl + görgetéssel?

Az se rossz.

Nyilvan meg lehet ezt oldani hagyomanyos eszkozokkel is, kerdes, hogy kinek mi all kezre. Kezdem ugy erezni sok dologbol kifolyolag, hogy ami az atlag embert nem zavarja UX teren, az engem baromira.

Off: Facebook iOS kliens. Megnyitok egy cikket. Ha meg akarom nyitni Safariban, neha alul a harom pontra kell kattintani, ilyenkor szurke a panel. De van fekete is, akkor viszont fent van a Share gomb alatt. Biztos van valami magyarazat arra, hogy ez miert alakult igy ki, azt nem tudom, hogy miert van meg mindig igy.

/off

Szoval szerintem nagyon sok olyan ember van, akiknek a jelenlegi eszkozok nem megfeleloek, megsem foglalkozik veluk senki, mert ezt vagy nem ismerik fel, vagy nem tekintik eleg nagy piacnak. Nem mondom, hogy a Touch Bar lesz a vilagmegvalto, de legalabb elindultunk valamerre. De a touch padet is talan az Apple kezdte normalisan hasznalhatova tenni, elotte az emberek kenyszeregereztek, mert produktiv munkat a mini touchpaden nem lehetett vegezni.

De ez ugyanugy vonatkozik sok mindenre, ld. Pl. a kozkutak.hu-t. A kut adatbazis ott volt addigis a turistautak.hu adatbazisaban, minek egy ilyen is - kerdeztek anno. Hat azert, mert az egyszeru halandonak nem eleg egyertelmu, kenyelmes a hasznalata, plusz a vizualizacio se az igazi. Ugyan nincs nagy tabora, de az a par szaz ember az orul, hogy van ilyen, mert az o igenyeiket maximalisan kielegiti.

De ez baromi sok mindenre igaz. Egy meret jo mindenkire alapon megy a UX design, a nagy tomegeknek ez eleg, mert megszoktak/azt se tudjak hogy lehetne maskepp. Nyilvan nem minden ujitas lesz vilagsiker, de az se jarja, hogy bebetonozuk elavult megoldasokat, mert azt mar megszoktuk (webdevelopment a legjobb pelda, JS-t, HTML-t ki kellett volna szorni a fenebe mar evek ota a bongeszobol, balami ertelmes script nyelvet, meg valami parseolhato, XML alapu leirot betolni, ahelyett, hogy 'ezt mar megszoktuk' meg 'visszafele kompatibilitas' miatt meg mindig szivjuk azt a josagosat).

ne értsd félre, nem akarok egyhelyben toporgást, csak azt látom, hogy ez az újítás látványos DE rossz. azért írtam, hogy ott az egér, mert jelenleg egyszerűbb szerintem az, ha a touchpad akár egy módosító billentyű lenyomása után átvált valamilyen gesztus kezelésére, vagy ahogy a kétujjas görgetést is megoldották pár éve synaptics-ék gyönyörűen, ez se lehetetlen. ehelyett gombok és néha-néha skálák kezelésére csináltak egy új eszközt, ami alapvető ergonómiai elveket tör meg, cserébe viszont baromi látványos. (gondolom ugyan ezt a teljes érintőképernyős billentyűzetekre, kivéve ha rövid használatra vannak)

én felismerem, hogy az én igényeim pl. nem hétköznapiak, épp írom át a billentyűzet kiosztásomat, mert egy rakás speciális karaktert sose használok, de nem akarok váltani angol és magyar kiosztás között, ezért dolgozok egy vegyesen (;$-_ elérhető legyen alt-gr nélkül, de az ékezetes karakterek is, használaton kívüli fn, super és caps lock billentyűket értelmesen használjam, stb.), meg kitaláltam, hogy a fájós csuklóm tehermentesítem azzal, hogy a kurzor billentyűket átrakom, meg trackpoint-ra váltottam, meg meg meg...de ezek nekem kellenek, nem másnak szánom, bár látom, hogy hasznos lehetne többeknek, ha nem lenne ismeretlen szélesebb körökben.

Azt hiszem ertem mire gondolsz. En se tudom, hogy milyen lesz ez hosszu tavon, de en inkabb lehetoseget latok benne.

Ez talan a 3D/Force touchhoz hasonlit. En imadom, mert ad meg egy intuitiv interakciot a telefonhoz/gephez. Van aki meg utalja, mert tul erosen klikkel allandoan es force touchnak veszi, vagy egyszeruen nem is tud rola,

Van (volt, most inaktív, de azért van) egy ilyen hobbim, értelmessé tenni a touchscreen billentyűzetet. Tesztelem, másokon is. Ha új dolgokat rakok bele ami csak nekem logikus, akkor jogosan fintorognak az emberek. Van azért értelmes újítás is ami sokaknak tetszik, pl a kurzorgombok. De nem 'mindentvivő csodakurzor'-ról van szó, mert az emberek egy billentyűzettől az egyszerű dolgokat várják. Bevitel, megjelenik, ennyi. Ha már többet kell tanulni a használatát mint egy sütő vagy egy mosógép programozását, akkor eleve hülye ötlet belerakni újabb, erőltetett dolgot. Ez a force touch meg a szines csík ilyen. Bár rajzolásnál nagyon jó lenne a force touch, de az eléggé rétegfelhasználás.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Billentyuzetnel egyetertek, az ne is legyen tulkomplikalt, bar a 3d touch meg lehet ott is jo szolgalatot tehetne, ki kellene probalni.

Nekem a nagy banatom, hogy vettem iPad Pro-t, meg Pencilt, hogy na most aztan olyan XXI. szazadi leszek, mint amennyire regota varom, erre nincs ertelmes jegyzet program hozza. Marmint lehet van, csak nem olyan, ami az igenyeimet kielegiti. Workaroundokbol meg mar elegem van, szoval nem fogom megszokni a rosszabbat csak azert, mert nincs jobb. Ugyhogy nekialltam (nekialltam... ha... elkezdtem nezegetni a peldakodot, meg bizergalom) egy sajatnak, meglatjuk mi sul ki belole.

Az a baj, hogy baromi jo platform lehetne ez igy, csak nincsenek alkalmazasok. Retegfelhasznalas, megertem, hogy nem akarnak par szaz ember miatt beleolni annyi munkaorat, de azert megiscsak. Igazabol lehet jobb is, mert ismerve magamat, az se lenne megfelelo, szoval megintcsak ott tartanek, ahol a part szakad :)

Szintén a képernyőre nézek, ha gépelek. Ha a gépelési javaslatokat, pl email címzett, ezek után nem a képernyőn, az input box alatti listába dobja fel, ahonnan 1-2-3 lefele nyíllal választhatok, hanem a billentyűzet fölé a touchbarra, akkor az kifejezetten rossz.

A probléma, amit meg kéne oldani: egy adott ablakban általában 2-5 művelet van, amire kéne gyorsbillentyű, a változó elhelyezésű és méretű, változó gyorsbillentyűre kötött gombok helyett.

A probléma, amit nem kéne megoldani, mert nincs: ne legyenek a funkciók a képernyőn, mert már oda úgyis néznek, jobb helye van lent, a képernyő alatt, ahova még senki nem rakott egy színes panelt (bocs, már rakott más is, és kihalt, ahogy kellett neki).

A megoldás: a képernyőn egységes UX elvek alapján kiképezni 5 gombnak helyet, amiknek a felirata változik, a hozzá társított gomb nem. Pl. F5-...-F8, jó középen van. (Vagy azoknak, akik ergonómiára is adnak lentebb módosítógomb + betűre rakjuk, de fixen.)

Ami nem megoldás: berakni egy érintőkijelzőt lentre, aminek a tartalma, layout-ja változik, nincs fizikai visszajelzése (vagy esetleg berezeg érintéskor az egész macbook? :) ), és ezért nézni kell azt is, és a főképernyőt is.

A kontextus függő műveletekre már a Nokia telefonok, vagy pl. a Windows Mobile programok megoldást mutattak, volt kettő billentyű fixen, funkciója változott. De tudom, ez uncsi.

(Miközben ezt írom épp írom át a billentyűzetem elrendezésének beállításait, XKB korrekt doku hiányában szentségelve, próbálkozva, de előzőleg már megoldottam, hogy a trackpoint mellett jobbra legyen a kurzor billentyűzetem CAPSLOCK nyomvatartása esetén, ezzel megoldottam, hogy ne fájjon estére a csuklóm, touchpad és a kurzor billentyűk használatát javaslom kerülni.)

Hat nekem senki ne tegyen a kepernyore mar semmit, igy is eleg zsufolt, kell legalabb 3 monitor, hogy valahogy epesszel elferjek rajta.

"Ami nem megoldás: berakni egy érintőkijelzőt lentre, aminek a tartalma, layout-ja változik, nincs fizikai visszajelzése (vagy esetleg berezeg érintéskor az egész macbook? :) ), és ezért nézni kell azt is, és a főképernyőt is."

Nem tunik nagy gondnak. Funkciobillentyukert amugy is le kellett eddig is neznem, olyan ritkan hasznalom oket. Most viszont kontextus fuggo, meghozza multitouch, szoval sokkal tobb dologra hasznalhato sokkal ergonomikusabban...

A zsufoltságot nem újabb és újabb felületek oldják meg, hanem egy jó elrendezés, és annak a beismerése, hogy nem kell annyi gomb egyszerre, annyi funkció, legtöbb esetben tényleg nagyon szépen le lehetne egyszerűsíteni a kezelőfelületet.

Funkcióbillentyűk felirata nem változott, ezért nem kellett lenézni rá, de nem is tartom jónak a rájuk épített kezelést, mert legtöbb esetben ergonómiailag nem kényelmes annyira kinyúlni. Esetleg ritkán.

A többre használhatósága igaz, de ez szerintem 12, vagy akár 5 billentyű esetén is igaz, és az ergonómikus esetünkben pont a tekintet vándorlásával már kizárt, a visszajelzés hiánya, a változó, nem begyakorolható elrendezés megintcsak...

Idézet:
A megoldás: a képernyőn egységes UX elvek alapján kiképezni 5 gombnak helyet, amiknek a felirata változik, a hozzá társított gomb nem. Pl. F5-...-F8, jó középen van. (Vagy azoknak, akik ergonómiára is adnak lentebb módosítógomb + betűre rakjuk, de fixen.)

Úgyérted... mint az alsó sáv az összes commanderben?

Igen, induljunk ki abból. Végülis, ha mindenki oda rakná, akkor a context aware is megoldható lenne (az aktív ablak kapja úgyis az input-ot). De talán még jobb példa a Nokia kezelőfelülete anno, kettő gombbal, ahol a gombnak alapból még csak felirata se volt, csak a képernyőn volt egy bal és egy jobb oldali felirat, hogy mit csinál az a gomb. Valahol nem elmebeteg ötlet, hogy az IGEN-NEM, vagy az OK-MÉGSE ablakhoz hasonló kevés választású ablakokat ne tab-tab-tab kezeljük, vagy egerésszünk.

Az ilyen igen-nem, vagy ok-mégse ablakoknál az a megszokott (a tapasztalatom szerint) hogy az enter/esc billentyűk megvalósítják a megerősítés/elutasítás funkcióját.

A baj valahol az, hogy ezek nem közismert dolgok, és ezen nem lehet értelmes oktatás nélkül segíteni, mert ha minden alap dolgot ki akarunk írni az usernek, akkor tele lesz a képernyő.

Az Apple Eventen bemutatott use case-k tobbsege pont olyan, amit az Apple tilt. Scrolling content, controls for tasks, totál színes stb. Bravó!

Én is épp azt néztem, hogy a leírtak fele végül is a videóban volt valamilyen formában.
Az ajánlások egy részével nem biztos, hogy egyetértek ettől függetlenül.

A billentyűzet minek mellé?

:)

Egy alacsony fogyasztású kijelző jó érintőfelülettel és fasza felületkiosztás-szerkesztő programmal kombinálva jó kis cucc lehetne. Más felületkiosztást lehetne böngészéshez és fotórendezéshez használni. Valakinek biztos hasznos lenne. De ha nem, akkor is lehetne hypeolni.

:)

Lehene az rájuk írva hogy f1, f2 stb?

Az, vagy bármi más. Sőt, a programok is felajánlhatnának felületkiosztásokat. Lehetne egy fizikai gomb is, amit nyomva tartva egy alapbeállításnak számító kiosztásra válthatsz. Természetesen egy kiosztás tartalmazhatna egyidejűleg billentyűket, touchpad jellegű részt, virtuális csúszkákat (tolópotméter), és bármilyen GUI vezérlőelemet, ami érintéses kijelzőkön használható. A felületen lehetnének finom tájékozódási pontok az ujjak számára. Persze API is kellene, hogy a programok eleve úgy épülhessenek fel, hogy bizonyos paramétereket vagy GUI elemeket könnyen el lehessen érni (lényegében az adott program kiajánlaná egy szabványos felületen). Nyilván kéne egy scriptnyelv is, ami a felületkiosztások kezelésére kidolgozott API-t ismerő programokén túl a régebbi dolgok vezérléséhez is tartalmazna eszközöket. És ha már lenne ez a szoftverkörítés, tetszőleges beviteli eszközzel használható lenne. A szükséges hardver- és szoftverelemek külön-külön már léteznek (talán a feladatra alkalmas alacsony fogyasztású és olcsó kijelző még nem), csupán integrálni kellene őket.

:)

Röhejes..
Remélem az első extension az lesz, ami kirak Esc, F1, F2, stb... gombokat.
Illetve azt az esetet tudom még elképzelni, hogy letöröd a kijelzőt, akkor még mindig tud lenni egy két soros karakteres konzolod.
--
"Sose a gép a hülye."

Az Apple Watch úgy néz ki bukovári, kellett ennek a házon belüli fejlesztésnek valami feladatot keresni. Ez sikerült.

Apple’s MacBook Touch Bar is actually a mini Apple Watch

--
trey @ gépház

"Remélem az első extension az lesz, ami kirak Esc, F1, F2, stb... gombokat."

megnyomod az Fn-t és ezek jelennek meg, bár jó kérdés hogy macOS alatt mire használod őket. :)

De komolyan. Mi a jo abban, hogy fogalom nelkul idejosz, es kopkodsz csipobol? Nem lenne jobb, ha elobb tajekozodnal?

ilyenkor érzem, hogy öregedem :) el nem tudom képzelni ez az új fejlesztés mi a francra jó.

--
honlapom http://dyra.eu/

nekem csak az van meg, hogy a hangero es a mediagombokat szoktam hasznalni a billentyuzeten nap kozben. Jon valaki, megallitom a zenet, leveszem a fulhallgatot...
Namost, ha ez a szar ugy fog mukodni, hogy az eloterben futo alkalmazastol fugg, hogy mi van rajta, akkor az azt jelenti, hogy ezentul at kell valtsak spotifybe, hogy megallithassam a zenet, ami nem fog megtortenni, szoval *taps*

Amugy meg sokkal jobban felek a klaviaturatol, a regi mbp billentyuzet nekem tokeletes, a MB billentyuzet viszont hasznalhatatlan. Es az uj prok billentyuzete inkabb ez utobbira hasonlit...

engem nem gyozott meg.
pontosabban ugy erzem, hogy a celkozonseg az nem a Pro gepek hasznaloi lennenek, hanem azok, akik orulnek, hogy nem kell megtanulniuk, hogy cmd+c cmd+v
cserebe mappelhetem at az escapet a vimben

Hat en Pro gepet hasznalok, es mar nagyon nem fulik a fogam a Cmd+Ctrl+Alt+Shift+ASDF kombinaciokhoz. Tanulja meg aki akarja, nekem legyen elottem minden ott es akkor, amikor kell :)

De egy ekkora sávon amúgy se lesz minden ott előtted. Képzelj el egy komolyabb alkalmazást, egy IDE, photoshop, akármi, dolgozik annyi billentyűkombinációval, hogy a fejlesztő úgyse fogja tudni az összes funkciót kirakni. Úyhogy odakerülnek a fontosak, a gyakran használtak, a többihez meg továbbra is kell nyomkodnod a kombókat :)

És az a vicc, hogy azok fognak oda kerülni, amihez a többség egyébként is tudja/használja a billentyűkombinációt.
--
ne terelj

csak semmi móka... biztos megcsinálja valaki a doomot vagy a quaket rá hamarosan... :D

-