Beköszöntött a Final Freeze a Xenial Xerus-nál

Címkék

Az Ubuntu Release Team nevében Adam Conrad bejelentette, hogy az Ubuntu 16.04 LTS fejlesztési ciklusában a fejlesztők elérkeztek a "final freeze", azaz a végleges funkciófagyasztás mérföldkőhöz. A útiterv szerint fejlesztési ciklus következő nagyobb, egyben utolsó mérföldköve a végleges Ubuntu 16.04 LTS kiadás, amely április 21-én esedékes:

Hozzászólások

LTS-ről LTS-re ugrás?

Csak desktopon léptettglettem, kiadásról-kiadásra.
Létezik LTS-ről-LTS-re léptetés?

Gondoltam kipróbálom, felraktam egy USB-s HDD-re.

Első WTF az apt-get update hossza:

Get:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial InRelease [247 kB]
Get:2 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates InRelease [82,2 kB]
Get:3 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-backports InRelease [82,2 kB]
Hit:4 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security InRelease
Fetched 411 kB in 0s (675 kB/s)
Reading package lists... Done

Meglepően rövid, pedig a beállítások szerint az összes alap tároló engedélyezve van.

Egyébként az új szoftverközpont szimatikus, bár továbbra sem értem, hogy a partner tároló révén miért nincs tele minden közismert zárt forrású szoftverrel.

Lényegében a skype-on kívül semmi mást nem telepítettem még onnan soha, holott kismillió hasznos cucc van ami bekerülhetne. Fejlesztőeszközök, IDE-k (gondolok itt az intellij termékeire), böngészők (chrome, opera?), meg egyébként úgy minden népszerűbb program aminek van linuxos verziója.

Akár létezhetne egy tároló amibe a 3rd party-k pakolják bele a saját cuccaikat, hogy ne legyen a karbantartással járó vesződés indok erre.

Tippre azért, mert ha a Canonical (vagy tetszőleges másik random disztib) odaállítana, hogy gyerekek, itt van a mi kis store-unk, ide tegyétek fel az appjaitokat abban a formában, ahogy mi kérjük, hogy nektek dolgozni kelljen vele, csak azért, hogy a _MI_ usereinknek kényelmesebb legyen [ugyebár a zárt cuccok terjesztését eddig is megoldotta minden gyártó, külön-külön]... kiröhögnék.

Ha meg fognák ők a cuccokat és csomagot készítenének belőle, akkor onnantól kezdve nekik kell támogatniuk (zárt cuccot necces) és szerintem a legtöbb zárt szoftver EULA-val szembe megy (pl.: Google Chrome ÁSZF 21.2 [ami egyébként a szintén itt levő Adobe license 2. pontjával szerintem szembe megy, de nem vagyok jogász :) ], Skype-nál speciel a Skype EULA-t sem találom [átdob az MS legal oldalra, ami X-Box-tól kezdve a Skype fiókon keresztül a Windows Live fiókokig mindennel foglalkozik, csak a desktop Skype alkalmazással nem]), abba meg nincs az a komoly disztró, amelyik beleugrik.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A skype mégis csak valahogy bekerült.
Más zárt szoftverek, játékok, fizetősek is, mégis csak valahogy bekerültek.

Ráadásul nagyon sok program ami elérhető linuxra eleve csomagolva van az Ubuntunak megfelelő módon (egy deb csomag legalább elérhető). A google még annyival tovább is megy, hogy PPA-t ad a chrome alá. Nem hinném, hogy ezek után olyan sok extra teendőjük volna azzal, hogy elérhető legyen alaptelepítésként.

Szóval nem tudom mennyire lenne nehéz, ha valaki tényleg akarná, hogy megtörténjen.

A nekik kell támogatni dolgoggal sem vagyok épp kibékülve. Miért kellene? Hol van előírva, hogy kötelező elvállalni egy disztribútornak a szoftver támogatását? Simán kivonhatják a felelősséget maguk alól azzal, hogy egy figyelmeztetést raknak a letöltés mellé. Ennyi.

> gondolok itt az intellij termékeire

ha jól tudom, ezeket licensz okokból nem lehet, csak az intellij-től letölteni.
egy olyat lehet csinálni, hogy letölti onnan, kicsomagolja, s elhelyezi az ikonokat

de jah, én is boldog lennék, ha lenne intellij termék ppa-ban.
--
blogom

Gondoltam én is kipróbálom a snap csomagkezelés kapcsán.
Van egy 15.10-es virtuális gépem, gondoltam upgradelem 16.04-re.
Mindent frissítettem, elindítottam az upgrade-et, de eléggé az elején lehal az upgrade.
Nem lehet upgrade-elni 15.10-ről (állítólag 14.04-ről se)! Ez így kevesebb, mint egy héttel a kiadás előtt azért elég gáznak tűnik.

Van róla hibajegy

Én személy szerint sose bíztam az upgrade-ben. Valahogy mindig megmaradt egy régi config, valami, ami miatt nem ugyanúgy működött a rendszer mint ahogy egy friss telepítés működne miután beállítom a dolgokat magamnak. Volt pl hogy a nem működő bluetooth nem javult meg a következő ubuntura frissítéstől, de később teljes újratelepítés után meg ment gond nélkül, ugyanazzal a verzióval. Fura dolgok vannak, jobb a tiszta lap.

> Azt azért ne felejtsük el, hogy a hivatalos upgrade támogatás az új LTS kiadásra csak a 16.04.1 kiadással együtt van tervezve.

Ezzel azt akarod mondani, hogy nem fog feljönni a korábbi verzióknál a Frissítés gomb a kiadás napjától?
Avagy feljön, de az nem gond, hogy esetleg további három hónapig az a funkció nem él?

> Szerintem amúgy egy 5 éven át támogatott LTS kiadás esetében heteken, hónapokon aggódni nem érdemes.

Azt hiszem nem érted, nem az a gond, hogy egy-két hetet valamire várni kell, mert még nem tökéletes. Az a gond, hogy a frissítést végző program a rossz, méghozzá úgy, hogy gyakorlatilag el se indul. Ennek van egy olyan rossz üzenete, hogy a frissítésben (telepítésben) egyéb (súlyos) problémák is lehetnek.

Ui.:
Azt azért tegyük hozzá, hogy elvileg másnapra már ki is javították, tehát elvileg ez a probléma csak 1-2 napig élt.