Ubuntu fejlesztő: javaslat stateless perzisztens hálózati interfész nevek engedélyezésére

 ( trey | 2015. május 14., csütörtök - 19:42 )

Martin Pitt - Ubuntu fejlesztő - a napokban javaslatot tett a $subject-re. A probléma: a kernel általában kiszámíthatatlan és gyakran instabil sorrendben detektálja a hálózati interfészeket (eth0, wlan1 és így tovább). Ez nyilvánvalóan sok esetben problémás. Az évek során számos "megoldás" született a problémára. Például a [mac], [biosdevname] és [ifnames] megközelítés. Martin Pitt azt javasolja, hogy nyugalmazzák a [mac]-et, vagyis dobják a /lib/udev/rules.d/75-persistent-net-generator.rules-t és helyette engedélyezzék az [ifnames]-t alapértelmezetten az összes platformon (client, server, touch, snappy) és álljanak le szerveren a [biosdevname] telepítésével.

Részletek Martin levelében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/PredictableNetworkInterfaceNames/
2013. January 7

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Igazabol ez sem oldja meg a problemat, csak maskepp fuszerezi. Oke, ugyanaz a kartya (remelhetoleg) nem valt nevet, de egy kartyacsere utan nem biztos, hogy ugyanolyan nevvel jon fel az uj cucc. Valahogy nem tud seamless lenni az egesz.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

_ha_ at lehetne normalisan udevben irni mac cim alapjan, akkor mar annak is orulnek, de ezt sem sikerult megoldaniuk mar egy ideje...

lucidban meg mukodott, legalabbis eth0-eth1-et fel tudtam cserelni.
melyiktol sz@rtak el a dolgot a ubisok?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

nem tudom pontosan, de van eleg sok olyan szerverem, ahol nem mukodik trustyn

A legnagyobb gond nem az, hogy nem tudjuk atnevezni, en ellennek azzal, hogy egyik eth3, masik enp0s3, harmadik rename5 nevu. A baj nem ez. Hanem az, hogy NEHA a rename5 nem nevezodik at rename5-re, hanem marad eth3. Minden reboot orom. Anno napokat szivtunk vele, nem mukodtek az "udev peristent device naming" workaround-kernelparameterek, udev-direktivak, stb-k.

Ezt hogy hoztatok ossze?
Turkalok magamban, de nekem mindig az volt ami.

Milyen gepek?

supermicro twin 2u^2, alaplapon 2xgigabit + van 2x10gbit, mindegyik NIC intel

A legtobb embert valoban nem erinti, komolyabb hardver kell hozza :) osszesen ot interfeszunk van. Nagyjabol itt, es a duplikatumnal ossze van foglalva a hiba: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/biosdevname/+bug/1284043
Egy google://ubuntu+rename3 is dob mar eleg talalatot :) Ami erdekes, hogy nehany embernek a biosdevname= kernel parameter, valaki masnak 70-persistence.rules meogldja a problemat. Nekunk nem segitett.

Egesz biztosan nem a HW "komolysaga" szamit.
Bar szemely szerint ezt a szot eleve ertelmezni sem lehet szerintem, de ha mar kellene, akkor valoszinubb, h inkabb a komolytalansaga szamit (= bugos).

Vagy esetleg megirnad, mit takar a komolyabb HW?

NagyZ altal irt nem tekintheto annak. Olyasmim pl. eppen van es nem problemazik (kopp-kopp).

Látom sikerült ezen az egy szón rugózni, de nem kell sokat beleképzelni. Értsd úgy, hogy több, mint 1 NICről van szó, vagy úgy, hogy nem desktopról. Szóval de, ez számít.

Az, hogy Ubuntunál bootkor van egy versenyhelyzet, az én szememben nehezen írható a "bugos" hardver számlájára.

Szeretjük az Ubuntut, de ez a bug konkrétan sok időnket elvette.

Hasznalok gepet 4-5 NIC-cel is gond nelkul.
Ezert gondolom, h nemcsak az ubuntu-tol fugg. Amugy pl. miert szamit, h desktop v. nem?

t

Ahhh ne rugozzal mar ezen. Peldat irtam. Egy desktopban ritkan jon fel 5 halozati interfesz.

Ok, tok atlagos hw-en, tobb iface-szel van problema, es mrg kitudja milyen feltetelei vannak;)

Ha bármennyire is érdekel a probléma, olvasd el a linkelt bugot. Attól, hogy neked éppen működik, a probléma létezik, mi is, és még sokan mások is belefutottak. Ha tetszik ha nem. Egy olyan konfiguráció esetén, ami nem épp a legátlagosabb (az ubuntus deskotpokat, szervereket és vm-eket összevetve elég elenyésző hányadnál látsz kettőnél, de akár egynél több eth interfészt). Ennyi. Sajnálom, hogy mindenképpen négysoros definíciót kellett adnom az egyszavas "komolyabb" helyett. Bizonyára a "bonyolultabb" találóbb lett volna, viszont akár elsőre is megérthetted volna, és megspórolod azt is, hogy hülyének tettesd magad. Senki nem akarta szidni a presösz ubuntukádat, főleg azért nem, mert mi is ezt preferáljuk más rendszerekkel szemben, attól függetlenül, hogy egy létező bugba mi is belefutottunk.

Feluletesen atfutottam, nemsok szamomra erdemleges derult ki belole.
Az erdekelt, hogy hogyan tudom elohozni, igy egesz pontosan hogyan tudom elkerulni. Gondoltam elso kezbol konnyebb lesz olyantol, akinel megvan a hiba.

Nem hujenek tettetem magam, hanem a leirasod haszontalan, nem akarok a lelkedbe maszni, de egy deka hangyafingot sem er.
Persze az is lehet, hogy te teszed a hujet es feletek aranyarban merik az erdemi segitseget:)

Tbh ha az ember egy kicsit gondolkik, meg lehetett erteni, mire gondol. Komoly problema, hogy itt sokan meg sem probaljak megerteni, mire gondolhatott a masik, egybol letamadjak azzal, hogy hulye vagy es nem ertesz hozza. A rosszabb, hogy ezt nem ilyen egyenesen irjak le, hanem csak szimplan hulyenek nezik a masikat. Es ez a beszelgetes erre a tokeletes illusztracio, bar van meg boven a forumon.

Note: Nem varok valaszt.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

mar leirta (meg en is sokszor), hogy annyi reprodukalni, hogy rebootolunk, es mas neven jon fel. nem ertem, ezen mit ertetlenkesz :-)

sima alap 14.04 install, par reboot, aztan kesz, maris ossze-vissza lesznek az ifacek. rename5, eth4, majd neha megint rename5...

Nincs olyan, amit nem ertek, az van, amit nem tudok, azaz hogy mitol fugg, mitol jon elo. De mind1, hagyjuk:)

Valószínűleg ha tudnák mitől függ, akkor meg is fixelnék a bugot, vagy lenne workaround. De ahogy te sem, mi sem, és ők sem tudják. De ha téged nem érint, nem is értem, miért akarod mindenáron megtudni, hogy mi okozza.

> De ha téged nem érint, nem is értem, miért akarod mindenáron megtudni, hogy mi okozza.

Leirtam, olvasd vissza.
De hagyjuk, valoszinuleg nem akarod erteni:)

dupla

_Apró_ pontosítás. Martin Debian Developer is az Ubuntu mellett. Itt a Debian QA lapja és bemutatkozásában is leírja a Debian-al való kapcsolatát.

De gyűlölöm, mikor hálózati kártyát cserélek egy gépben, vagy elköltöztetek egy VM-et, és következő bootnál nincs net, mert valami hasonló idiótaság miatt eth5-ként jön fel az egyetlen hálókártya.

Én pedig miután frissül az udev, az enp2s0-ból lesz eno1..

Vm koltozesnel hogyan okoz gebaszt?

De gepkoltoztetesen sem segit erdemben, csak inkabb mondjuk egy alaplap cseren, v. Hasonlo eseten.

Gondolon valtozik a virtualis MAC address.

--
http://blog.htmm.hu/

Miert tenne?

Mert elfelejtette a vm beállításainál explicit megadni

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Semmi több rename5? :-(

orulnel, mi?;)

Na akkor azoknak, akik még nem tudják a tutit: net.ifnames=0
Nekem minden gépem (nem Ubuntuk) ezzel megy, mert a tököm televan ezzel a "nagytudású" feature-rel. Tisztább, szárazabb érzés. Majd ha 2030 tájára sikerül egy normálisan működő perzisztens naminget összehozni, akkor talán váltok rá...

> Na akkor azoknak, akik még nem tudják a tutit: net.ifnames=0
Bárcsak működne...

Kernelparameterkent nekem mukodik, a regi fajta eth0/wlan0 jellegu neveket adja, nyilvan annak a namingnek az osszes nyugjevel egyutt, de szvsz azok meg boven elviselhetoek.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik