Gabe Newell szerint a számítógépes játék jövője a Linux, hamarosan érkezik a hardverük

Címkék

Gabe Newell, a Valve társalapítója és ügyvezető igazgatója arról beszélt tegnap New Orleansban a LinuxCon 2013 rendezvényen a "Linux and Gaming" előadásában, hogy a jelenlegi elenyésző piaci részesedése ellenére a Linuxban van a számítógépes játék jövője.

"Egy kicsit vicces érzés srácok idejönni és azt mondani nektek, hogy a Linux és a nyílt forrás a játék jövője" - mondta Newell. "Ez olyan, mint elmenni Rómába és katolicizmust tanítani a pápának."

Newell utalt arra, hogy a jövő héten bejelentés érkezik cégétől azzal kapcsolatban, hogy hogyan (milyen hardveren keresztül) szeretnék a Linuxot becsempészni a játékosok nappalijába.

Részletek itt, itt.

Hozzászólások

És Mir, Wayland vagy marad a jó öreg Xorg?
Pont a Valve az akit érzékenyen érint a kérdés mert egy Linuxos konzolon nem elég, hogy működjön grafikus rendszer de a maximumot is kell hoznia. A játékos keménymag pár százalékkal magasabb fps teszteredményre jobban izgalomba jön mint egy bombázó félmeztelen nőtől. :-)

Amíg az X.Org-ból ezt ki lehet hozni, nincs nagy probléma. A Mir / Wayland még sehol se volt, amikor a Valve nekiállt a Linuxnak. Nem hiszem, hogy számításba vették volna azokat, amikor még egyik sincs végfelhasználókhoz szállítható állapotba. Nem hogy kiforrva.

--
trey @ gépház

És használjon hozzá 2012-es PC-t?! Nyilván a Steam Box-nál meg lesz oldva a hardvertámogatás tökéletesen. Sőt még egy mostani PC-t is jól támogat a 12.04 de ugyanez már nem mondható el a korábbi LTS 10.04-es kiadásról. Még nincs évtizedes Ubuntu tapasztalatom, de az eddigiek alapján azt szűrtem le, hogy egy új LTS megjlenése után háttérbe szorul a korábbi LTS-en a legújabb hardverek támogatása.

Szerintem az ablakozó komponens a faéknél csak annyival bonyolultabb, hogy a kliensek elkülönítése miatt többszálúnak kell lennie. Rendesen megtervezve hamar össze lehet rakni egy jól működőt. A "ne nyúljunk hozzá, mert elromlik" hozzáállás azért idegződött be, mert az X rettenetesen bonyolulttá lett téve. Szóval menni fog az, és nagyon hamar kevesebb baj lesz vele, mint az X-szel.

"Ne a szemeteknek higgyetek, hanem nekem!"