A Microsoft, a Nokia és az Oracle antitröszt panaszt tett az Android ellen az EU-nál

Címkék

Miután a Microsoft védelmi pénz szedése nem tudta megállítani az Androidot, miután az Oracle őrült, alaptalan pere nem tudta megállítani az Androidot, és miután a Nokia a Windows Phone stratégiájával nem tudta megállítani az Androidot, a három cég úgy döntött, hogy újabb kísérletet tesz az Android megállítására: antitröszt panaszt nyújtanak be az Android ellen az EU-nál. - írja az OSNews.

A panaszt a Fairsearch Europe, mások mellett a fent említett cégeket tömörítő anti-Google lobbi csoport nyújtotta be. A részletek az OSNews cikkében. A Fairsearch sajtóbejelentése itt.

Hozzászólások

Mit keres az Oracle ebben a bagázsban?

--
Live free, or I f'ing kill you.

A kérdés nem az, hogy az Oracle miért támadja a Google-t, hanem az, hogy mit keres a FairSearch lobbiban.

"FairSearch is an international coalition of 17 specialized search and technology companies"

Persze biztos lesz erre valami erőltetett válasz, csak azért fura.

--
trey @ gépház

Nekem is ez jutott eszembe. Talán már elérhető minden alternatíva WP8-ra, hogy ennyire számon kérik az Android-on? Hát arra van a legtöbb választási lehetőség. Arra érhető el a legtöbb fajta böngésző...
Microsoft anti-tröszt pert indít... Röhej.
Mennyivel jobb lenne most, ha nem a java dominálna az Android-ban.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Az androidban nem a java nyelvvel volt a gondjuk, hanem a java VM-ben megvalósított dolgokkal (patent), illetve az API másolással (copyright). A bíró kimondta, hogy az API-t nem lehet copyrightozni (the judge ruled in May that the APIs were not eligible for copyright protection under U.S. law) a patent-eket pedig nem tudta az Oracle érvényesíteni.

Mivel rájöttek, hogy ezek nem működnek, most anti-tröszt perrel próbálkoznak, ami elég szánalmas szerintem...

Holnap meg a coca cola fogja perelni a vízműveket....

Igen, és Coke panaszának tárgya az lesz, hogy a Vízművek nem kérdezi meg, hogy bubis vagy mentes vizet kérek-e.

A NYT cikkét elolvasva nekem az jön le, hogy az Android vetélytársai keresetükben az Android gyártók és az Android felhasználók jogaiért küzdenek.

Nyilván a háttérben a Google bevételi csatornáinak elvágása is húzódhat. De ha sikeres is lenne az akció, Nyugaton aligha okozhatna apadást a Google felhasználói táborában. Keleten meg olyan óriások, mint a Yandex és a Baidu uralják a piacot. Mellesleg tudtommal a kínai Android és iPhone kütyükön eddig is Baidu volt alapból. (Bár ennek azért lehet némi ára.)

szvsz. itt a nyílt(open source) rendszer vs. antitröszt vonzat az érdekes

Hatterben a jolla allhat :)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Jol jonne most nehany szaz millio euro a google-tol az eu koltsegvetesebe.

Mert az Android 5-öt nem lehet forkolni még. Majd ha megjelenik. A fejlesztése ugyanis nem nyílt szoftver. Ezen kívül a Google-specifikus szolgáltatásokat a Google engedélye nélkül nem lehet legálisan használni, valamint nem hívhatod Androidnak a rendszeredet a Google engedélye nélkül.
Ennyire nyílt ez a rendszer :)

Ettől függetlenül, ha úgy döntesz hogy Android alapokra csinálsz egy új OS-t, Bdroid néven akkor megteheted. Ha magát az Android-ot akarod kiadni de Google alkalmazások nélkül, megteheted.

Az MS pedig a múltbéli IE fiaskói után jobb lenne ha befogná és elkezdene a szarjaival foglalkozni.

Nem a "böngésző" képességeinek hiányára céloztam, hanem azokra a módszerekre, ahogy piacvezető lett, no meg arra hogy sokszor még egy jó kis büntetés után se tanul a dologból (böngészőválasztó).

Erre most pampog a Google-nek, hogy miféle mocskos dög, mert "alul árazza" az Androidot vagy mert a saját alkalmazásait csak megadott feltétellel engedi terjeszteni.

Szerk.
Nem is olyan rossz ez a Netscape 6(.2.1), csak a fülek hiányoznak nagyon no meg elég korlátozott a JS és CSS tudása. :)

"Maskent megkozelitve: ha bongeszoket hasonlitunk ossze, akkor csak azokat vesszuk figyelembe, ami fut XP alatt? Na nemar."

ezt nem mondtam. de azt kijelenteni, hogy most az ie10 a bongeszo, es punktum; amikor még a hetesek tobbsegere is csak mostanaban csorog le...

tudod mit ? csak a win8 a windows. jo lesz igy ?

Meg ugy egybol kizarja az ember a Google Play hianyaval az osszes tobbi, csak ott elerheto appot is.
Vannak persze alternativ alkalmazasboltok, GetJar meg mittudomen, de meg kell gyozni a fejlesztoket, hogy a bdroid altal tamogatott alkalmazasbolt (es mint mar megjegyeztuk, a Google Play nem az) jobb, mint a Play.

Ezen kivul a fejlesztoeszkozok is a Google-tol fuggnek, probalj meg kurrens Android SDK nelkul fejleszteni bdroidra.

Szoval a "forkold az Androidot, ha nem tetszik" messze nem trivialis dolog.

És ez az elvi lehetőség, ami az opensource fanok számára úgy jön le, hogy "ez egy nyílt platform", míg üzletileg ez egy pontosan ugyanannyira zárt cucc, mint a többi.
De legalább a kiadott forráskódokba belenézhetsz, ennyi előnye van.
De ilyen erővel az iOS és az OS X is nyílt, rengeteg komponens forráskódja letölthető az Apple oldaláról. Például maga a komplett kernel és az alap POSIX userspace.

Anno az LG nagyon be akart törni a felső kategóriás telefonok piacára, ezért idő előtt és borzalmasan silány programozói melót végezve kinyomta az LG Optimus 2X/O2 -t, becenevén P990/P999/P660 készülékeket. 10 óra volt az akkuidő, fagyott, a dual core / 1 GHz ellenére szaggatott a gyári szoftver, és valahol folyt a memória is. A LG ráadásul nem törte össze magát sem ennek a javításával, sem a megjelenő új verziók kiadásával. Aztán jött a CM10 meg egy lelkes amatőr pengus77 nickkel, aki nekiállt bugfixelni a kernelben az LG-s borzalmakat + backportolni a driverek újabb verzióját. Ma ott tartunk, hogy nem akarok telefont cserélni, mert 1 feltöltéssel 2+ napot elmegy,nem szaggat, és nem folyik a memória.

Tudom, hogy alapvetően az LG-nek kellett volna működő terméket szállítani, és valószínűleg soha többé nem veszek tőlük semmit. Viszont ha az android nem nyílt forrású, akkor ma én rövidebb vagyok kb. 100k-val és termeltem némi elektronikai hulladékot is.

Nekem, mint opensource fannak így jön le, hogy ez egy nyílt platform. Amikor az Apple elbaltáz valamit az iOS-ben, akkor lehetséges ezt ugyan így javítani?

A Cyanogenmod a cégek számára még mindig kevés.
App ecosystem kell, GMail kell és hasonlók.
Nem véletlenül nem terjeszhetők legálisan a Google alkalmazásai a Cyanogenmod mellé.

Sokan nem tudják, de illegális szoftverhasználók, főzött ROM + lopott Google Apps az nem egy legális működés.

Szóval hiába open source, ha mégsem legálisan használod a szoftvereket. Pedig az open sourcenak és a mögötte lévő copyleft elveknek pont az lenne a lényege, hogy nyugodtan használhatod a szoftvereket.

A technikai dolgok meg olyanok, amilyenek, kérdezd meg RMS-t, hogy aminek elérhető a forráskódja, az nyílt forráskódú-e.

Még egyszer: az elérhető forráskód, meg a nyílt forráskód nem ugyanaz.

Én úgy tudom, hogy nem illegális CM alá Google Apps-ot installálni. Csak magában a CM disztróban nincs ilyen, azt a Google kivetette belőle, de utólag telepíteni nem illegális.
Persze tévedhetek is. Én is internetes oldalakról tájékozódom, és nem biztos, hogy a megfelelőt olvastam.

Valahonnan be kell szerezned az utólag telepíthető verziót is. A Google maga nem terjeszti ezt, sőt a terjesztésnek feltételei vannak. IMHO a forráskód-repositoryban sem szerepelnek ezek az alkalmazások, így magad nem is tudod buildelni őket. Legalábbis itt nem szerepelnek ezek az appok: https://android.googlesource.com/

Csak más, hivatalos ROM-ból átemelni és másokhoz terjeszteni tudod, de az jogilag nem okés.

A Cyanogenben azért nincs, hogy maga a CM ne sértsen semmilyen jogi dolgot. De maga a user attól még sértheti.

Attól függ, mire használod. A CM azért távolította el a google apps-t a romból, mert olyan eszközökre is portolták, amelyeken eredetileg nem volt google apps (a Google ezért kérte fel őket az eltávolításra)

Szóval az általánosan elfogadott vélekedés az, hogy ha olyan eszközre rakod el a Google Apps-t, amin eredetileg is volt, akkor az legális, mert a HW gyártó kifizette a licensz díjat. Az más kérdés, hogy ilyen per tudtommal nem volt még, és valószínűleg nem is lesz: pr/marketing okokból nem valószínű, hogy a Google End user Kis Pistát piszkálná, pláne, hogy a "warez" Google Play-jel vásárolt appok után is cseng a Google kasszája.

"Szóval az általánosan elfogadott vélekedés az, hogy ha olyan eszközre rakod el a Google Apps-t, amin eredetileg is volt, akkor az legális, mert a HW gyártó kifizette a licensz díjat."

Akkor lehet, hogy pont erre akar kilyukadni a "trösztellenes kartell". Azaz el akarják intéztetni az EU-val, hogy licenszelt Android nélkül, azaz pl. CM-mel is lehessen telefont forgalomba hozni.
Mondjuk még mindig nem értem, hogy a kartellnek ebből milyen haszna származna. Akarnak Android (vagy CM) alapon egy Google Play-hez hasonló boltot üzemeltetni? Szerintem ezt most is megtehetnék.

pengus77 nem tudom ugyan, hogy hogyan javította a kernel hibákat, de snq, aki android kapcsán elég sok kernel hibát javított az nem a forráskódot patkolta, hanem közvetlenül a kernel binárist. Szóval a nyílt forrás nem igazán számított (főleg mivel nem is volt nyílt a forrás).

Mivel nem értékeled kellően az autószerelőket, ezért most egy (fél)autós hasonlat a büntetésed :)
Attól hogy egy pesti autósnak nem kell térkép Pesten, a vidékieknek/idegeneknek elég nagy segítséget tud nyújtani. Persze mondhatod, hogy a térkép nem segít a tájékozódásban, mert például snq barátod anélkül is eljutott már elég sok helyre, de attól ez még hülyeség marad.

Látom nem sikerült megérteni a hasonlat mondanivalóját. (Nem lepett meg.)

Ettől függetlenül, amit írsz az is zavaros itt-ott.
Előbb:
"pengus77 nem tudom ugyan, hogy hogyan javította a kernel hibákat"
Most meg:
"Nem volt térkép, se pesti autósnak, se vidékinek"
johans szerint meg:
"ps: forrásból dolgozik, külön gyűjteménye van az LG programozók által a forrásban hagyott humorbonbonokból - akarom mondani kommentekből."

Az igazán profik pedig egy pillangó szárnycsapása keltette vihar által fókuszált mágneses mezővel állítják át a biteket a hackelt kernelben a megfelelőre.

ps: forrásból dolgozik, külön gyűjteménye van az LG programozók által a forrásban hagyott humorbonbonokból - akarom mondani kommentekből.

Pontosan. Mint ahogy a kínai belső piacra szánt Androidos telefonokon is a helyi szolgáltatásokkal szokták kiváltani a Google alkalmazásokat. Figyelembe véve, hogy jelenleg a kínai a legnagyobb smartphone piac, azért én ezt a tényt sem hagynám teljesen figyelmen kívül. Még talán ennél is érdekesebb példa az Ubuntu mobiltelefonokra szánt változatának első kipróbálható változata, ami az Android kernelre és a SurfaceFlingerre épült. Szóval itt jóval többről van szó, mint elvi lehetőségről...

És hány Amazonos "bdroid" felhasználó van?
Az AppStore-jukban hogy, hogy nem nem elérhető egy csomó szoftver. Főleg azért, mert a fejlesztőket szívatják: például a fejlesztő minden egyéb beleegyezése nélkül csökkenthetik az app árát, csökkentik így a fejlesztő bevételét.
Minden nap van Free App of The Day, egy fizetős app ingyen elérhetővé válik, ekkor a fejlesző sem kap pénzt.

Nem a technikai megvalósítás itt a lényeg, hanem az, hogy ugyanazt az ecosystemet tudod-e adni forkolva, mint a Google Play, vagy nem?

Eszerint a cikk szerint az eladott Android tabletek 33%-a a US-ben Kindle Fire volt:
http://arstechnica.com/gadgets/2013/01/kindle-fire-nabs-33-of-android-t…

Szóval igenis bejött nekik a dolog.

Az egy teljesen másik dolog, hogy vajon a Play Store és az egyéb Play szolgálatások mennyire nyiltak, de ha pl a Samsungot nézzük, akkor arra is láthatsz példát, hogy ők nagyon átszabták az Android felületét, sőt saját app store-juk is van, de mégis a Google Play szolgáltatások is elérhetőek a telefonjaikon.

Az AppStore-jukban hogy, hogy nem nem elérhető egy csomó szoftver. Főleg azért, mert a fejlesztőket szívatják: például a fejlesztő minden egyéb beleegyezése nélkül csökkenthetik az app árát, csökkentik így a fejlesztő bevételét.
Minden nap van Free App of The Day, egy fizetős app ingyen elérhetővé válik, ekkor a fejlesző sem kap pénzt.

Legutobb amikor Amazonra adtam be appot(~fel eve) akkor meg opt-in volt, ez szerintem azota sem valtozott.

Senki nem mondta, hogy a kutba ugras kotellel es ejtoernyovel is veszelyes. Az Amazonnak sosem volt celja magat az OS-t vagy az eszkozt eladni, ha csak minimalis elterjedtsege lesz, ot az sem razza meg kulonosebben. Ot foleg az erdekelte, hogy platformot adjon az altala szolgaltatott tartalomnak - es itt elsosorban a tartalom adatja el a platformot, nem pedig az, hogy mennyire hiper-szuper vagy nem hiper-szuper az adott eszkoz.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

sokaknak mondtam mar, de itt is felajanlom, amint lesz internet explorer linuxra és/vagy androidra, hajlando vagyok feltelepiteni :D)

Termeszetesen nativ Internet Explorerre gondoltam. Panaszkodas helyett dolgozzanak mar picit, hogy legyen alternativa, amit lehet is telepiteni. Ja hogy azzal meg pont tolnak a konkurrens szekeret ? Nehez dontes. Az explorer anno ugy lett felfuttatva, izgalmas modszerekkel, hogy elotte a netscape volt a piacvezeto. Az MS keresesben vagy videomegosztasban sosem volt ebben a pozicioban.
De oke, emelem a tetet, ha van az ms-nek a youtubeval versenyzo videomegosztoja,es van hozza kliens, akkor azt is hajlando vagyok telepiteni. Sot. Vagyom egy linux es/vagy androidos ms officera is. De amig nincs, addig marad az, ami van.

"Fairsearch", most tényleg? Viccnek is rossz. :-)

ez már szánalmas. miért ne építsen a google egy olyan platformot ami a saját termékeit használja alapértelmezetten? és az apple-nek miért van elnézve akkor ugyanez?

Azért mert az apple-nek sokkal jobb jogászai vannak mint bárkinek a világon. Velük szemben már a bíróság postáján megakadt volna a panasz.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Mivel az EU döntéshozóknak vagy gyerekeiknek vagy rokonaiknak vagy családtagjaiknak minden bizonnyal van Androidos telefonjuk, olcsó tabletjük és valószínűleg megelégedéssel használják borítékolom hogy nem fognak magukkal kitolni és nem lesz elmarasztaló ítélet maximum egy kis ejnyebejnye meg 1-2M dolláros bünti ami meg se kottyan a Google-nak. Túl van az Android a kritikus szinteken ahogy anno a Linux is túljutott és senki sem fogja tudni megállítanni.