Változott a Microsoft szolgáltatási szerződése

A The Verge tegnapi cikkében arról ír, hogy a Microsoft frissítette szolgáltatási szerződését és abban fontosnak látszó, privacy-t és perelhetőséget érintő változásokat eszközölt. A cég e-mailben informálta az ügyfeleit arról, hogy az új ToS október végétől lépne érvénybe.

A frissített szerződésben világosan le van írva, hogy a redmondi vállalat mit tehet az ügyfelek adataival:

3.3. What does Microsoft do with my content? When you upload your content to the services, you agree that it may be used, modified, adapted, saved, reproduced, distributed, and displayed to the extent necessary to protect you and to provide, protect and improve Microsoft products and services. For example, we may occasionally use automated means to isolate information from email, chats, or photos in order to help detect and protect against spam and malware, or to improve the services with new features that makes them easier to use. When processing your content, Microsoft takes steps to help preserve your privacy.

A The Verge ezt úgy értelmezi, hogy a Microsoft például tartalmakat "vonhat ki" a cloud-alapú szolgáltatásaiból - a Hotmail-ből, SkyDrive-ból vagy az Office.com-ból stb. -, és felhasználhatja arra, hogy például személyre szabja a felhasználó Bing keresési eredményeit.

Egyesek szerint a Microsoft egy olyan lépést tett, ami miatt korábban a Google-t kritizálta. Emlékszünk még a Gmail Man videóra...

Szintén változásokat hoz a szerződés a perelhetőséggel kapcsolatban. A Microsoft egy olyan szakaszt adott a szerződéshez, amellyel az ügyfél beleegyezik abba, hogy a vitás kérdéseit bíróságon kívül, békéltető testület előtt rendezi a Microsoft-tal. Ezzel gyakorlatilag lemond a perelési jogáról, beleérte arról a jogáról is, hogy class action pert indítson a redmondi cég ellen.

A cikk itt olvasható.

Hozzászólások

1) Ez pontosan ugyanaz, amit a gmail mannel parodizált
2) "takes steps to help preserve your privacy" ez meg olyan, mint az ösztöndíjszerződés, hogy az állam "mindent megtesz, hogy 3 év múlva legyen még állás, de el nem kötelezi magát jogilag számonkérhető módon"

Az erdoben kitor a kommunizmus.
A csiga fejvesztve menekul, de egyszer
csak eleugrik a medve:
- Hova mesz csiga?
- Hat tudod, az erdoben kitort a kommunizmus,
nekem is van hazam,
csaladomnak is, megyek nehogy beallamositsak.
Erre a medve is el kezd rohanni, egyszer
csak eleugrik a roka:
- Hova mesz medvekoma?
- Az erdoben kitort a kommunizmus, nekem is van bundam,
a csaladomnak is, megyek, nehogy beallamositsak.
A roka is futni kezd, majd el kezd gondolkodni:

- Voros is vagyok, sunyi is vagyok; beallok a partba.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

"Egyesek szerint a Microsoft egy olyan lépést tett, ami miatt korábban a Google-t kritizálta. Emlékszünk még a Gmail Man videóra..."

Einstein is megbánta a kozmológiai állandót. Hawking is meggondolta magát a fekete lyukakkal kapcsolatban...

Planck és Doppler vállán könnyű volt jópofázni és manipulálni a médiát. Einstein egy pszichopata barom volt, ha a közvetlen környezetét nézed: kötve hiszem, hogy bármit is őszintén megbánt volna -- valaha is:

http://www.giagia.co.uk/2010/03/23/ada-lovelace-day-2010/

Ez így van. Az az ember ténylegesen zseniális volt. Szükség van ilyenekre a haladáshoz, olyan elméleti alapokat raknak le, amikre aztán lehet építkezni (jópár réteg múlva eljutva egy mérnöki megoldáshoz).
Amúgy nem is kell neki megbocsájtani, senki nem bántotta. Einsteinnel ellentétben (őt meg nem akarja megvédeni senki, ahogy kinéz most :D).
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Azt nem állítom, hogy soha egy fillért sem fizettem a MS nevű bagázsnak (valami operációs rendszernek hívott szarért), de ettől kezdve szvsz - amolyan poháreffektus: túlcsordulás - sTEVE Ballmer éhen is dögölhet(ne) az összes haverjával együtt! Ebbe beleértve az összes magyarországi talpnyalójukat is (így is van belőlük elég).

Valahogy már régen nem ők osztják az észt, innovációban kb. sehol nincsenek (a szabadalmi köcsögölés, a felvásárlás, a szimpla lopás ugye némiképp más dolog, és egyébként is menjenek a...

Őszintén remélem, hogy ez a Windows 8 nagy bukás lesz!
Bár mint köztudomású az átlagembernek az ilyen kütyükre pakolt W8 lesz (?) az über fasza csodamasina/tablet/nótbook köll, de ezerrel! Ha azonnal és/vagy másképp nem megy (fizetőképesség), akkor hitelre, karácsonyra ajándékba ...

Ja, ez már a Linux éve? :-)

nem az a baj, hogy az outlook.com ezt csinalja (az is baj), hanem hogy a gmail is.

Min levelezzek, yahoo-n?

Beállítasz egy saját levelező szervert, és kisimulnak a ráncaid. Esetleg szolgáltatást indítasz, és ha elég sok ügyfeled lesz, akkor a beszedett pénz láttán még boldogabb leszel.
Vagy keresel egy fizetős email szolgáltatást, ahol nincsenek ilyen veszélyek.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Lehet titkosítani a tartalmat, persze egy kicsit kényelmetlen.

Egyszer meg is tettem, mikor egy felhasználó jelszavát kellett elküldenem neki: kértem, hogy küldje el a nyilvános kulcsát, elküldte, én titkosítottam a jelszót tartalmazó üzenetet, így elvileg csak ő tudta elolvasni.

Fuszenecker_Róbert

az algoritmikus belenézéssel nekem sincs bajom, de a szolg-szerződés nem zárja ki, hogy mást is tegyenek.

nem, nem olvassák el a magánleveleim, de igen, futtathatnak rajta olyan kereséseket, amiknek az eredményéhez semmi közük...ugyan az, mint a track-elés, elvileg jó nekem, mert pontosabb ajánlatokat kapok, gyakorlatilag láttunk már olyant, hogy emberek ellen használtak egyszerű vásárlási listákat

(mindeközben némelyik könyvtári könyv kivételekor a zállam kap egy megjegyzést rólam, hogy biztos konspirátor vagyok.)

hoover idejében elég volt egy gyanus teadélutánra beülni, és kölcsönbe kapni egy könyvet, nem is kellett vásárolni...és az fbi azóta is tiszteli hoover-i hagyatékát.

(két lépésben beleléptünk a troll-offtopic indításába, innentől hajrá...tudom, konspirálok, meg üldözési mániám van...nem, nincs, csak tapasztaltam milyen könnyen követhető lesz az ember.)

emellett tényleg sokat elmond az MS etikai mércéjéről az, hogy amikor ő nem teszi, akkor másokat kritizál vele, amikor ő teszi mélyen kussol.

Nem kell ehhez semmilyen email olvasgatás. Például ha az adatlapodon a követés fülre kattintok, és végigolvasom az összes hozzászólásodat, akkor valószínűleg elég sok minden kiderül arról, hogy milyen beállítottságú vagy, milyen nézeteid vannak bizonyos kérdésekben. Mindezt az általad szándékosan nyilvánosságra hozott morzsákból lehet összerakni. Az egy dolog, hogy egyetlen hozzászólásból nem lehet semmi fontosat megtudni, de 100-200 hozzászólás elemzésével már ki lehet alakítani egy „profilt”.

Tehát ha negatív tapasztalataid vannak, akkor javaslom, hogy soha többé nem írj egyetlen fórumba se. Vigyázz! Ha válaszolsz erre a hozzászólásra, akkor az is segíthet a profilozásban.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Amit írsz igaz, de kihagysz két fontos dolgot:

- Amit itt megosztok, publikálom, tudatosan. Amit email-ben küldök nem kívánom senki orrára kötni.

- Kiemeltem, hogy nem azzal van a bajom, ha valaki megpróbál kiismerni. Azzal van a bajom, ha ezt tömegesen teszik, sunyin hátsóajtókon (nem publikusan), és még közben másra mutogattak is, hogy hú de gonosz.

Kérlek olvasd újra amit írtam, próbáld meg nem az üldözési mániát paridizálni, hanem végiggondolni, hogy miért zavarhat egyeseket ez a változás.

A emailt elolvashatja a feladó szolgáltatója, a címzett szolgáltatója, és az összes szerver, amelyen keresztül az email áthaladt. Most csak annyi történt, hogy a Microsoft azt mondta, hogy bizonyos célokra felhasználja a levelekben található információkat. Tehát már tudod, hogy a hotmail-es leveleidet „olvasni” fogja más is.

Ha olyan szolgáltatót választasz, aki úttörő becsületszavát adja*, hogy nem fogja elemezni a leveleidet, akkor sem érsz semmit. Mert a címzett (vagy a küldő) szolgáltatója lehet más, így semmi garancia nincs arra, hogy a másik oldalon nem történik meg az elemzés. Az átviteli út közbenső szervereiről ne is beszéljük.

Az lehet, hogy valaki eddig még nem gondolt erre, de senki ne írjon olyan dolgot emailben, amit nyilvánosan nem vállalna, mert a titkosítás nélküli email sokak számára olvasható. A témaindító hír csak annyiról szól, hogy a Microsoft ezentúl elemezni fogja a levelet. Csak annyit történt, hogy már biztos lehetsz benne, hogy legalább hárman olvasnak el egy emailt (feladó, címzett, MS).

*: Ennek csak addig lesz jelentősége, amíg az illetékes titkosszolgálat meg nem keresi a szolgáltatót, a törvényi szabályozásnak megfelelő módon.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

"Vigyázz! Ha válaszolsz erre a hozzászólásra, akkor az is segíthet a profilozásban."

- ha nem válaszol akkor is, állítólag már az is gyanús ha valakinek nincs facebook-profilja:
„a Facebook profil hiánya lehet az első jele annak, hogy egy tömeggyilkossal van dolgunk”
[http://idokjelei.hu/2012/08/aki-nincs-a-facebook-on-mar-alapbol-%E2%80%…]"

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

azt nem tudom, itt minden esetre azt írják, hogy nem volt neki:
"A német Der Taggspiegel odáig ment, hogy rámutatott, a közelmúlt két hírhedt lövöldözőjének, az amerikai James Holmes-nak és a norvég Anders Behring Breivik-nek legfontosabb közös jellemzője a Facebook tagság hiánya volt."

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A NYTimes szerint volt facebook profile-ja. Bár nem olyan régen, mint ami a wikipedia szócikkéből sejthető.

Már csak az a kérdés, hogy kinek van igaza. Lassan kezd az ügy a „vannak-e UFO-k, vagy sem” kérdés szintjére emelkedni (sülyedni?). Az egymásnak ellentmondó feltételezések közül mindenki azt fogadja el igaznak, amelyik alátámasztja az elméletét.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Nem az MS etikai mércéje érdekelt, arról van saját véleményem. (Különböző okokból az MS szofvereit hosszú bottal sem piszkálnám, de most nem erről van itt szó.)
Azt állítottad, hogy "láttunk már olyat...". Nos, mivel én még csak urban legendeket hallottam a témában, gondoltam, csak tudsz adni valami hitelesnek tűnő hivatkozást, erre itt jössz Hoover idejével. Jó, hát én közelebbről tudnék családbeli tapasztalatokat is idézni hatósági vegzáklásról, de konkrétan vásárlási listákról volt szó. Szóval légyszi, valami jól dokumentált szaftos sztorit idézz ahol valakit vásárlási listák alapján hurcoltak meg, és lehetőleg ne legyen az internet előtti kőkorszakból való. Köszi.
Csaba

Konkrét példát amit ismerek leinformálom, és beleegyezésével leközlöm.

Hoover-i időkre azért utaltam vissza, mert azóta csak emelkedett a hatékonyság, és szinte semmit nem dobtak ki az akkori elvekből.

Egyébként ehhez hasonlókról mostanság próbálok több infot szerezni:
http://hup.hu/cikkek/20120903/valtozott_a_microsoft_szolgaltatasi_szerz…
Egyre több kiscégnél lesz egész pontos vásárlási stat, CRM, egyre több ezekből bizonytalan szolgáltatók rendszerén csücsül.

"Hoover-i időkre azért utaltam vissza, mert azóta csak emelkedett a hatékonyság, és szinte semmit nem dobtak ki az akkori elvekből."

"Egy kifejezetten a számítógépes bűnüldözésre szakosodott FBI-csoport egyik ügynökének laptopjáról másolt le...

Az AntiSec közleményében is leírta, hogy elsődleges céljuk a figyelemfelhívás volt, hogy megmutassák, milyen általános gyakorlat is az emberek megfigyelése a nagy kormányszerveknél."

index

Pl ahogy a google felhasznalta veletlenul userek privat picasa-s kepeit:

engem sem a hirdetesek zavarnak, hanem hogy pl "programaozoi hibabol" eppen kikerul vmi amit nem nagykozonsegnek szantam (Ha jol emlekszem a picasa mutogatott a fooldalan veletlenul privat kepeket - ezutan vegulis mar meg is teheti alapbol).

Megtörtént eset (többet sajnos nem mondhatok): spamszűrő -statisztikai- szolgáltatás, a szűrő a tokenekről statisztikai adatot küld a szolgáltatónak (aki így jobbá teheti a szolgáltatást).
Ez odáig nem is gond, míg a hagyományos szavak (pld. amik eddig a levelemben szerepeltek) szerepelnek, de amikor érzékeny adat megy, egy-egy ilyen küldésből akár a levél teljes -érdemi- tartalma is visszafejthető, illetve olyan különleges szavakra, szóösszetételekre bukkanhatsz végül az aggregált adatbázisban, amelyek önmagában információértékkel bírnak.
Az aggregált adatbázist pedig a szolgáltató elérhetővé teszi a saját ügyfeleinek.
A többit a fantáziádra bízom.
--
zsebHUP-ot használok!

Ez hasonlít ahhoz mint amikor a bulvár "újságírók" a celebek szemétében matattak. :)

Egy egész város heti szemétadatbázisa - per címek - is már elég jelentős mennyiségű információt jelent főleg ha néha fontos dolgok is kerülnek abba a szemétbe. Érdekes, hogy a szemét elvitel ellen senki sem tiltakozik.

No rainbow, no sugar