10 millió PC-s megrendelést vesztett el az NVIDIA a linuxos hozzáállása miatt Kínában?

Címkék

A brightsideofnews.com tudni véli, hogy mi állhatott annak hátterében, hogy Linus Torvalds nemrég a középső ujját mutatta az NVIDIA-nak. Az NVIDIA ugyan próbálta nemrég egy állásfoglalással azt hangsúlyozni, hogy számára fontos a Linux, azonban ha igaz a nemrég felbukkant sztori, ez csak nehezen hihető.

A brightsideofnews.com szerint egy iskolai PC tesztprojekt indult volna Kínában, ezért az egyik vezető kínai CPU fejlesztőcsapat megkereste az NVIDIA-t, hogy annak egyik GPU-ját felhasználja a projektben. A kínai CPU-n Linuxot akartak futtatni, a grafikai feladatokat pedig az NVIDIA chipjére bízták volna. A "tesztprojekt "kínai mértékben értendő, jelen esetben 10 millió PC-ről volt szó. Százezer iskola, iskolánként 100-150 gép. Két probléma volt csak: a) az NVIDIA sosem adta ki a linuxos eszközmeghajtó-programjának forrását b) a driver kizárólag x86/x86_64 platformra érhető el. A kínai kormányzat által ösztönözve a CPU csapat felvette a kapcsolatot az NVIDIA-val és invitálta a céget, hogy menjen Kínába és dolgozzanak együtt.

Az NVIDIA emberei állítólag fel is bukkantak a kelet-ázsiai országban és nagyon arrogáns módon közölték a kínaiakkal, hogy ők egy nagy amerikai vállalat és, hogy a Linux driverek újrafordítása nagyon sok pénzébe kerül majd a kínaiaknak. Az NVIDIA Non-recurring engineering címen egyszeri, fix költségként több millió dollárt szeretett volna.

A forrás szerint ez az együttműködés végét jelentette. A pletykák szerint az NVIDIA nem csak elesett az üzlettől, hanem tetejében a versenytársát, az AMD-t juttatta hozzá a megrendeléshez.

A brightsideofnews.com cikke itt olvasható.

A Phoronix szerkesztője több forrásra hivatkozva azt állítja, hogy az NVIDIA által elszalasztott üzlet közel fél milliárd dolláros volt. És ez csak egy tesztprojekt lett volna... A sztori szerint ez a pénz most az AMD-hez vándorol.

Hozzászólások

Az AMD sem adta ki a driver forrását.

Én úgy emlékszem, hogy az AMD az elmúlt években egy valag dokumentációt adott ki. Van itt egy ilyen is:

AMD Publishes Open-Source HD 7000, Trinity Code
AMD releases open source Linux driver to support Southern Islands GPUs

Vagy csak egyszerűen ingyen újrafordítja a forrást a kínaiaknak.

--
trey @ gépház

Ha nem is ad ki forráskódot de ha ilyen mértékű üzlet van kilátásban lehet ad részletes dokumentációt a komolyabb gpukhoz is ami alapján kínaiak simán írnak egy drivert 2 hónap alatt, vagy portolja a driverét a kívánt architechtúrára és nem szemen köpi a jó népet mint az Nvidia.

És miért bántotta ez Torvaldsot? Nem mindegy neki, hogy most NVidiaval vagy az ATI-val (gondolom ez volt az AMD-s megrendelés) és Linuxxal oldották meg a dolgot? Vagy NVidia részvényes? Vagy most mégis mi állt annak a reakciónak a hátterében? Vagy hogy kapcsolódik az egyáltalán ahhoz, hogy az NVidia hülye?

A cikkből ez nem derül ki. Amit el tudok képzelni az, hogy a kínaiak a Linux Foundation segítségét is kérték a projekthez, hogy közvetítsen az NVIDIA és köztük. Lehet, hogy a kínaiak a LF-ön keresztül akarták rávenni az NVIDIA-t, hogy adja át a driver forrását.

Linus a LF-nél dolgozik. Ez esetben a "we" értelmet nyerne a "the single worst company we have ever dealt with" mondatban.

--
trey @ gépház

Hát ebben a projektben lehet, hogy nem. (még) De ki tudjá hány másikat bukik el, illetve, hogymi lesz a teszt projekt eredménye. Sajnos az Ati driverek sem csúcsszuperek tapasztalataim szerint. A fos driverek miatt halasztottam a notebook vásárlásomat el meg nem határozott ideig, pedig már döglődik az alaplapom a majd 6 éves gépemben. Míg korábban bátran ajánlottam notira linuxot ma már nem teszem, mert nem akarom egyik isemrősömet sem megszívatni.

Hát nvidia vgat mai napig bátran lehet ajánlani, akármit mond Linus :D A flashen kívül nincs semmilyen probléma vele, egyből működik. Az integrált ati vgamról viszont már nem mondhatom el ugyanezt, egyáltalán nem sikerült beüzemelni, pedig már a poén kedvéért is eltöltöttem vele egy kis időt.

Van ilyen tapasztalat is, meg ilyen is:

A 3d effektek minimális mennyiségben is használhatatlanok (szaggat az ablak átméretezés, lassan követi az egeret mozgáskor), a terminálban darabos a görgetés egy idő után, még compiz nélkül is, egy óra használat után úgy érzem mint ha betárcsázóson ssh-znék, két egyforma monitor esetén egyiknél jól tudja a támogatott felbontásokat másiknál nem. Flash videók lassúak (html5öt se viszi 1080p-ben hibernálásból ébredve, az előtt jó)

Mindez két különböző gépen (amivel dolgom akadt mostanában). De mondom, van jó tapasztalt is. A régi szar gépemen ezerszer jobb és fluidabb a videó teljesítmény, egy 4-5 éves nvidia kártyával, egy korábbi laptopomban szintén nvidia chip volt, teljesen reszponzív volt desktop effektekkel, meg minden.

Szóval nem lehet azt mondani hogy az nvidia jó. azt se hogy rossz. De amíg ilyen tombola addig elég problémás.

Hint: "Az NVIDIA emberei állítólag fel is bukkantak a kelet-ázsiai országban és nagyon arrogáns módon közölték a kínaiakkal, hogy ők egy nagy amerikai vállalat [...] egyszeri, fix költségként több millió dollárt szeretett volna."

Valószínű Linus is hasonlót kapott az arcába...

az nvidia megkapta amit megerdemelt: kinai lofaszt a seggebe

--
Live free, or I f'ing kill you.

Soha nem értem meg, hogy miért nem csinál Kína már egy-két vállalatot, ami kompletten lefedi a teljes informatika iparát. Hisz most is ezt teszik ,csak mint beszállító. Erősen kétlem, hogy ne lenne 50-100 Zseni az országban, és ne tudnának tervezni legalább olyan cpu-t mint az intel, vagy gpu-t mint az nvidia, és még os-t is írhatnának. Ráadásul náluk semmi szabadalmi perpatvarra nem kerülhetne sor. Ezt szerintem 4-5 év alatt le lehetne ekkora iparral rendelkező országgal zavarni, mint Kína.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Hát lássuk.
A Sanghai maglevet a kínaikkal együtt kellet -csak így lehetett- kivitelezniük a németeknek. Aztán Jürgen az egyik eset visszakocogott valamiért, és meglepve tapasztalta, hogy egy fél stadionnyi cserebogár méri, vizsgálja a fotózza azt, amit aznap (Jürgenék) összeraktak. És utána még ők (mármint a cserebogarak) voltak megsértődve. Le is mondták a Pekingi maglevet. Megcsinálták "maguk".
De a közelmúltból egy példa. Simán lemásolták Hallstatt-ot. Egy komplett, -egyébként a világörökség részét képező- falut, és megépítették centire ugyan úgy. Egyedül a tó túloldalán lévő hegyeket nem sikerült lemásolniuk, gondolom idő hiányában.
Így most már van maglevjük, és Hallstatt-juk (is). Így belátom, igazad van. "A saját mióta zárja ki, hogy tartalmaz elemeket másból?"

nekem is folyamatos témám ez, tippjeim:

- amíg a hülye nyugati idejön, ideadja a szabadalmait, mi nem állunk neki hangoztatni, hogy nekünk is van agyunk
(az, hogy nem élnek vissza ennél jobban a szabadalmakkal gyártásban, nem jelenti azt, hogy nem tanulnak belőlük rengeteget, tippre már csak az millió éveket tud jelenteni, ha egy nvidia forráskódját megnézhetnék)

- nem tudom, mi a tervük a növekedés meghajtására (jelen közgazdaságtani elgondolások mellett), az után, miután a nyugat közli, hogy nincs pénze venni apple laptopot...nem tudom pontosan mi kellhet még a kínaiaknak tőlünk, lévén hogy pénzünk sincs más, termőföldünk se nagyon, benzin is fogyóban (jó mese), és még az oktatásunkat is direkt sz@rjuk el

- kínából aktívan több éve, kinti jelenléttel importálókkal beszélgetve azt látom, hogy még ők se igazán kapizsgálják mi van ott kint...shenzenben dolgozókról mi látjuk az öngyilkosságos cikkeket, ők meg mondják, hogy dolgozók metrója hófehér, és mindenki eredeti, nem copy iPhone 4-esen nézi a filmet reggelente...

jót fogunk nevetni, amikor kína közli, hogy most vagy nem kapunk enni, és alkatrészt a laptopjainkhoz, kávéfőzőinkhez, vagy befogjuk és dolgozunk nekik.

az oktatast nem szarjak le, eszetlenul durvan toljak, minden normalis cikket, konyvet forditanak kinaira (a szerzoi jogok zarojelbe tetelevel) es adjak oda a diakoknak.
akik tanulnak ezerrel, mert az jelenti szamukra a kitorest.
technikailag nagyon ott vannak mar.
csak eppen meg nem igazan erzik at, hogy mi az hogy rendelkezesre allas, meg egyebb ilyen fogalmakat. hallottam par storyt amit itt nalunk muveltek egyik mobil szolgaltatonal :D

a cegnek dolgozik kb. 8 Huawei alkalmazott. heti 7 napban 12-16 oraznak, mikor hogy. egyszer 0:45-re jottem planned outage-ot csinalni es meg itt volt az egyik es dolgozott. europai ember nekem mar nem tud kemeny munkarol beszelni. hidd el, hogy pontosan tudja, mi az a rendelkezesre allas. azt nem tudja, mi a szolgaltatas, mert csak szolgalatot ismer, de szerintem ezt egy posztkommunista orszagbol illik felismerni

szvsz az nvidia pont nem akart belelépni abba a csapdába amit már előtte sokan megtettek.
A versenytárs nem az AMD, hanem Kína maga. Üveggyöngyökért csak nem vágja maga alatt a fát azzal, hogy knowhow-t ad át.
Termelni/másolni már tudnak...brutális mennyiségben és áron. Sajátot létrehozni meg még nem annyira. Ezt meg a vendor nem adja át nekik. Tiszta sor.

Aztán, lehet, hogy az nvidia tényleg simán balf*sz volt, de a fenti forgatókönyvet simán elképzelhetőnek tartom.
--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Minek szopnak vegig az elmult 50-100 evnyi kutatast, ha siman megvehetik es mondjuk csak 0-10 ev hatranybol kell indulniuk? Foleg, ha olcsobb megvenni, mint vegigzongorazni az osszes kudarcon a helyes ut eljutasaig?

Azert a kinaiak sem teljesen hulyek, csak mi szopatjuk magunkat a szabadalmakkal.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az teljesen nyilt titok, hogy a kinai cegek lopnak.
De mar egymastol is :D

Wikipedia:
"In a further move to protect its intellectual property, Huawei filed lawsuits in Germany, France and Hungary in April 2011 against ZTE for patent and trademark infringement.[123][124][125] The following day, ZTE countersued Huawei for patent infringement in China.[126][127]"

Nem a kínaiakról volt, hanem az nvidia motivációjáról. Kína álláspontja logikus, de ezesetben "mi" a barikád másik oldalán állunk, tehát értelemszerűen nem jó ha tapsolunk hozzá.
A szabadalmi rendszer sz*r, de ha K+F költséget bárki megspórolhatja/mással fizettetheti meg, akkor az innováció el fog tűnni. Szóval sz*rt sz*rra ne cseréljünk...

Kína nem a sokévi fejlesztést venné meg...csak mellékesen kérik annak az anyagát egy projecthez. Aztán pereld le rajtuk ha másol is felhasználják.
--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

A jelenleg i szabadalmi rendszer is teljesen megöli az innovációt. Nagyon kevés az igazán eredeti újító ötlet a legtöbb más ötletek újszerű felhasználása, kiegészítése, továbbgondolása. Innen kezdve sakk-matt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ok, ebben nincs vita közünk. De én már tapasztaltam, hogy kedves távolkeleti barátaink mennyire adják ki a "saját" knowhow-jukat. Addig jó nekünk, amíg "nálunk" van az előny, hidd el!

Valaki írta a topicban a RedFlag Linuxot. Szvsz tökéletes példa. "Megkapták" a forrást, használják (kiváltva ezzel egy csomó nyugati vendort). Mennyit profitáltunk belőle, mennyi commit jött vissza? Mennyi használható új feature született belőle?

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Valószínűleg pont ez az, amit nem lehet a nulláról gyorsan összehozni, akárhány zsenijük is van. Ehhez kell a sok éves/évtizedes technológiai tapasztalat, ami mondjuk az Intelnél (és másoknál) megvan.
(A gyakorlatban - ahogy én látom - sokkal több a "reszelgetés" a fejlesztésekben, mint a teljesen új építése. Amit a marketingesek újnak mondanak, abban is ott vannak a régebbi termékek elemei, sokszor meglepően magas arányban.)

Szóval nem úgy van az, hogy bezárunk 100 zseni egyetemistát egy csarnokba, és kiadjuk a kínai kommunista párt parancsát, hogy "from the scratch" építsenek egy processzort, ami übereli az intelt. :-)

Okos volt az nVidia. Így nem az ő chipjük gagyi másolatai fognak felbukkanni fél év múlva a piacon.

Par helyen (most nem allok linket osszeszedni) ugy volt leirva, hogy az nvidia-nak csak x86-os drivere van, a kinaiaknak meg ugyebar mips cpu-hoz kene. Ugyhogy a Win nem is volt opcio. Az nvidia csak sok penzert volt hajlando portolni a binaris driveret, az amd meg olcsobban belement, sot meg is mutatja nekik az fglrx forraskodot, ugyhogy fejlesztik egyutt.

Es driver ide vagy oda, a gyartastechnologiajuk az amd/inteltol messze van, s mintha egyikuknek se lenne Kinaban gyara, ugyhogy a masolas-t maskepp kell megoldjak.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_manufacturing_sites (a top-on USA es Israel)
http://en.wikipedia.org/wiki/GlobalFoundries#Fabrication_facilities (a top-on USA es Nemetorszag)

Ja igen, es ha fglrx portolasrol van szo MIPS-re, abbol az opensource driver semmit se fog fejlodni, ugyhogy a sok hip-hip-hurra elott varjunk meg egy kicsit...

azért az a rész kis sem domborodott, hogy ez 10 millió linuxos pct jelent :) ez eleve nem rossz. ráadásul az oktatásban, ami még jobb.

Ezek pletykák, lehet hogy egyszerűen annyira szétoptimalizált a kód és annyi x86 specifikus kód van benne. Lehet, hogy bizonyos grafikai műveleteket is a cpuval végeztetnek és emiatt nem is lehet más architektúrán beüzemelni a meghajtóikat a jelenlegi csipjein vagy egyszerűen tudják, hogy ha kiadják a kódot kínénak akkor azt már bukták is és megy a nagy kínai kopigépbe :)

Ha tényleg pénz és arrogancia lehet benne akkor érdemes lett volna megnézniük pár történelembeli völgyi céget, vagyis csak a nyomukat a wikipedian.

Ha grafikus muveletet CPU-n vegeznek az mar regen rossz. Sot, ultragany, de van ra pelda (pl. mikor valamit nem tud a GPU es sw-re fallbackel).

Es nem csak az x86 benne a kerdeses, hanem pl. amit az egyes alkalmazasokhoz optimalizaltak, foleg a jatekok teren. Bar azon reszek itt egyertelmuen kuka.

Masreszt, miutan ARM-re is letezik nVidia ketlem, hogy lehetetlen feladat lett volna a MIPS-es port.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™