Ubuntu for Android

 ( trey | 2012. február 21., kedd - 20:11 )

A Canonical egy érdekes elképzeléssel állt elő: az Ubuntu for Android-dal. Az Ubuntu for Android egy teljes értékű Ubuntu desktop dokkolt Android készülékek számára. Teljes desktop élményt ígér, beleértve az irodai programcsomag megoldást, a web- és e-mail klienst, médiaalkalmazásokat stb.

Az Ubuntu és az Android ugyanazon a Linux kernelen osztozik, azon egy időben fut. Az Adobe, Citrix, VMWare stb. cégek által certifikált alkalmazásokat ígér.

Részletek az elképzelésről itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem olyan régen leírtam a jövővel kapcsolatos víziómat. Ez egy lépés afelé. A kérdés, hogy lesz-e lépés előre, vagy inkább majd vissza.

--
trey @ gépház

Szerintem meg ez egy olyan lépés a Canonical részéről, ami "tíz embert" fog lázba hozni a világon és az Android tulajok nagyrésze még csak hallani sem fog róla.
Szemben mondjuk a Motorola megoldásával, ami gyárilag tudja ezt.

Hogy hallanak-e róla, az szerintem attól függ, hogy sikerül-e gyártót megnyernie az ügynek. Ezek az oldalak inkább a gyártóknak szólnak és nem a végfelhasználóknak. Hogy ez sikeres lesz-e? Komoly kétségeim vannak, de láttunk már karón varjút.

--
trey @ gépház

Ugyanarról beszélünk. :)

Közel ugyanarról. Annyi különbséggel, hogy szerintem ha erre találnak jó nevű gyártót, akkor szerintem ebből akár lehet is valami, még ha most egy kicsit idegennek is látszik az, hogy egy ilyenre lecseréljem a telefon + notebookomat. De ha előrelapozok úgy 10 évet, akkor ezt annyira nem látom lehetetlennek. Főleg, hogy belegondolok, 10 éve még egy Ericsson T10-zel futkoztunk, most meg egy olyan teljesítményű telefon van a zsebemben, ami jó párszor erősebb annál a szervernél, amiről 10 éve komplett cégek mentek.

--
trey @ gépház

miért musthave egy jó nevű gyártó? a Marketben nem találják meg a userek?

inkább ez segíthet gyártókon, nem mobilgyártókon persze, hanem olyanokon mint a Logitech, akik egyre kevésbé tudják eladni a pc perifériáikat. notebookok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az egyébként is gyengélkedő PC piacból, azok ma már mindent tartalmaznak, se billentyűzet, sem egér, sem webkamera vagy hangfal nem szükséges hozzájuk. a gamer PCket leváltották a konzolok, ott pedig a konzolgyártó gamepadjai uralkodnak. a "PCreplacement mobile" egy kiút lehet ha elterjed.

Ezt - sajnos redukált eszközkészlettel - Weptop-nak hívja a Motorola, ahogy az már elhangzott. Létezik laptop formátumú (Lapdock) és HDMI-képes "asztali" dokkoló is hozzá. És konkrétan egy Ubuntu-t indít el, közös kernellel, tehát a hír arról szól, hogy az Ubuntu megirigyelte a Motorola megoldását, és gondolom gyártófüggetlenül is meg akarja valósítani. Persze ehhez először egységes output kellene a mobilokra, mint a mini-hdmi és micro usb a Moto-n.

"Persze ehhez először egységes output kellene a mobilokra, mint a mini-hdmi és micro usb a Moto-n."

Ez a második lépés a víziómban.

--
trey @ gépház

¨tehát a hír arról szól, hogy az Ubuntu megirigyelte a Motorola megoldását, és gondolom gyártófüggetlenül is meg akarja valósítani. Persze ehhez először egységes output kellene a mobilokra, mint a mini-hdmi és micro usb a Moto-n.¨

leirtad szorol szora, ami nekem is eszembe jutott. :)

Mellesleg a motorola megoldasa mar egy eve hasznalatban van, es nem tunik ugy sem gyarto oldalrol, sem fogyasztoi oldalrol, hogy olyan nagy ereklodes lenne iranta. bar ennek oka lehet a hibas marketing is.

Nem hibás az, hanem _nincs_ ezen a kontinensen...és pláne a közép-európai régióban.

de mi lesz, ha a google is megirigyli, és maga az android fog futni kivetítve?

Erdeklodes lenne ha nem kerulne horror arba, nem lenne felhulye a megoldas, es egyaltalan lehetne kapni.

A Motorola Webtop nem sikeres, mert egy nagy rakás f..os.

Ha egy igazi, full desktop lenne, amire bármit tehetsz, gyorsan játsza le a Flash videókat, tisztességesen futtatja a Firefox-ot, tehetsz a Firefox-ba plugin-eket...stb, akkor sikeres lenne.

A Webtop terjedését az is gátolja, hogy egyrészt a Motorola leszálló ágban van már jó ideje, másrészt nagyon drágák voltak a Motorola kiegészítők. Én, amikor néztem őket, el is döntöttem, hogy ennyi pénzt nem ér az egész.

Pontosan ugyanez Samsungban valószínűleg jobban működött volna.

az ASUS Padphone talán sikeresebb lesz.

mit tekintünk sikernek?
ha azt, hogy az Ubuntu a ma nem linux desktopot használnó 99% userréteg nagy részét megszerzi magának, akkor valóban kétséges a siker.
ha azt, hogy a mai Ubuntu desktop userek megfontolják, hogy lecseréljék a jelenlegi asztal alatti PC dobozokat egy bármikor zsebrevágható komolyabb Android mobilra, amire változatlan formában átmigrálhatják a desktopjukat, pluszban monitorra költöztethetik a nagy számú Android alkalmazást is... nos ebben az esetben már jó esélye van a sikernek.

párhuzamosan nem ártana egy fordított irányú megoldás is, azaz Android kompatibilitás Ubuntu/pc kiadásokon.

"párhuzamosan nem ártana egy fordított irányú megoldás is, azaz Android kompatibilitás Ubuntu/pc kiadásokon"

Erről is beszélt (ötletelt) már a Canonical kb. egy évvel ezelőtt.

van az már 3 év is lassan,
https://wiki.ubuntu.com/Specs/AndroidExecutionEnvironment
azóta sem sikerült túljutni a tervezési fázison sajnos.

Nekem amiatt tetszik, mert ez az eddigi legteljesebb megoldás. Ha ezt is ugyanúgy szénné reklámoznák, mint ahogy a samu/apple/nokia/asus eszközöket, akkor ezt is vinnék, mint a cukrot, sakko senkinek egy büdös szava nem lehetne, hogy a telefonos oprencerek mennyire nem lehetnek a desktop alternatívái.

"Ha ezt is ugyanúgy szénné reklámoznák, mint ahogy a samu/apple/nokia/asus eszközöket"

Ugye most csak viccelsz?! :)

3 mondatban ki tudnád fejteni?

Egy mondatban leírom neked: aki azt hiszi, hogy a Canonical összehasonlítható piaci-, tőke- és marketing erőben a Samsunggal, Apple-lel, Nokiával, stb. az valamit nagyon félreértett. Ebbőly kifolyólag tök mindegy, hogy mi lenne, ha...

Szerintem valamit gusztustalanul félreértesz :)
Arról beszélek, hogy ez szvsz bőven elég ahhoz, hogy egy nagyobb gyártót is meg tudjon nyerni az ötletnek, és annak van bőven lehetősége marketinges tevékenységgel támogatni a dolgot, aztán ha nyomják, akkor mindenki olyant fog akarni, tonnaszám dobják ki a pécéket, stb...
Én úgy vettem észre egyelőre a g+-on keringő hírek/reakciók alapján, hogy sokaknak tetszik az elképzelés, meglátjuk h a MWC-n mekkora visszhangot tudnak kelteni.

Canonical eddig is óriási hatást tudott gyakorolni a mindenféle mobilos ötleteivel a gyártókra. annak ellenére, hogy az ötlet jó, szerintem ez is el fog halni, mint az összes eddigi. De ne legyen igazam.

Milyen mobilos ötlettel házal komolyabban a Canonical? Mármint ami eljutott legalább a prototípusig...
Az utóbbi időszakban folyamatosan ezt hallom az android egyik legfőbb kritikájaként, hogy komolytalan mint desktop, erre ezek suttyomban rápakoltak egy fajsúlyosabb desktopot. Az "ubuntu mobile" vagy mi a rák kezdeményezés még csak annyira sem esélyes, mint a mozilla megoldása, de itt legalább nem kell lemondani egy vaskos ökoszisztémáról.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Mobile

Félreértés ne essék! Én is támogatom az ötletet, csak attól tartok, hogy ez is el fog halni, mint az összes eddigi mobil Linuxos próbálkozás. Majd jön helyette ChromeOS, Windows 8, meg Mac OS X 10.9, mert ezeknek a cégeknek megvan hozzá az akaraton kívüll a pénzügyi ereje is, hogy sikerre vigyék a saját elképzeléseiket.

Az netbook-ra készült nem mobilra.
Az Intel Mobile Internet Device platform-ból sem lett semmi.

Meg a Maemo-ból sem, meg a MeoGo-ból sem, meg eddig még egyetlen Linux-os dologból sem mobilon. egyedül az Androidból.

Azért ott van a Bada is. Sikeres-e? Ezt döntse el mindenki maga, mindenesetre többet adnak el belőle, mint Windows-osból.

Hát látod nem tudtam, hogy ebből volt valami kézzelfogható is -- bár ahogy vesszük. A mostani próbálkozásnak azért bőven vannak előnyei ehhez képest

A netbookra is sokan azt mondták itt, hogy szinte senkinek sem fog kelleni. Ha egy farzsebben elférő telefon tudni fogja HDMI kimenetre kitolni az '1080-as felbontású videót (szaggatásmentesen), elég nagy tárkapacitású SSD-t tesznek bele és megoldják, hogy passzív hűtése legyen, valamint rá lehessen kötni a monitort, egeret, billentyűzetet, külső merevlemezt (és persze a tápkábelt), akkor vinni fogják és nem kell senkinek a netbook, sőt, sokaknak laptop sem. Az Appl€ meg majd pikoprojektort vagy mi a bánatot is tesz bele és úgy tálalja, mint saját innovációt.

Látom nem értetted meg, hogy mit mondtam. Olvasd el trey válaszát, ő igen.

Igaz.

egy iroda energiazabáló PCinek a lecserélése energiatakarékos mobilokra imho nemcsak 10 embert érdekel a világon.

"a jövővel kapcsolatos víziómat"

Azért 2012-ben ez már nem olyan nagy előrelátás, HDMI és USB meg már a középkageróriás eszközökben is van.

A fennmaradó kérdés, hogy ki fog mindehhez desktop UI-t és alkalmazásokat készíteni is kezd megválaszolódni.

Desktopra még nem használtam smartphone-t, de TV-re csatlakoztatott játékkonzolként (SNES, GBA, N64 és PSX emulátorokkal és OnLive-al) és médialejátszóként már igen.

A notebook, mint hordozható munkaállomás mellett el tudnám képzelni desktopra a smartphone-okat: webböngészésre, szövegszerkesztésre, kép- és videószerkesztésre.

Másra már akkor nem is kellene költeni, csak egy notebookra, egy smartphone-ra, meg egy nagy méretű kijelzőre.

Ha ezek még egyszerűbben együtt tudnának működni OOB akkor az nagyszerű lenne.

"Azért 2012-ben ez már nem olyan nagy előrelátás, HDMI és USB meg már a középkageróriás eszközökben is van."

Valószínűleg nem olvastad a víziómat teljes egészében. Mint említettem, ez felfogható az első lépésnek. Nyilván nem arra gondoltam, hogy a telefonom képét egy TV-re ki lehet majd tenni...

--
trey @ gépház

SZVSZ az ötlet a jelenlegi akkuidők mellett sajnos nagyjából csak dísznek jó..

Arra gondolsz, hogy a dokkolóban nincs delej, mert az EON kikapcsolta az áramot?

--
trey @ gépház

Akkus üzemmel pár órát bírnak csak az Androidos készülékek. A telefonokban használt töltőelektronikák pedig közel sem akkukímélők. Általában 2-3 óra alatt feltöltenek, a maximális töltőáram fele-harmadával. Gyári ajánlások szerint tartva a töltési(kapacitás tizedével való töltés) és kisütési ciklusokat, normális akkuidő érhető el. Mivel a jelenlegi Androidos készülékek USB-s töltés esetén akár hetekig is képesek tölteni magukat folyamatosan, függetlenül mindentől (gyártók, töltöttségi állapot), ez nem túl akkubarát egyelőre.

?
Nem cserélek sűrűbben akkut a telómban mint a kocsimban, sőt, az akku élettartamán belül cserélek készüléket és nem azért mert hetente megunom hanem mert 3 évet bír ki nálam kb egy teló és ennél rövidebb időt csak valami ősi telóm NiMh akkuja bírt.
Nem tudom a telóban milyen töltőelektronika van, de pl modellezésben egy processzoros impulzustöltő baromi gyorsan és kímélő módon 100% közelébe tölt egy LiPo akkut, azaz technikailag nem lehetetlen csak drága...

Technikailag nem lehetetlen, de nyilván nem fognak egy relatíve drága elektronikát mobiltelefon készülékbe építeni. Elég, ha csak töltés közben-után megfogod a készüléket(ártól függetlenül), és a burkolaton érzed, hogy felmelegedett az akku töltés miatt. A folyamatosan töltő problémát pedig simán meg lehetne oldani egy kernelmodullal. Laptopokban hardware-esen van megoldva, hogy csak akkor töltse az akkut, ha egy meghatározott szint alá merült. Ez, illetve az Android rendszer pontos "rászabása" egy adott hardware-re sokkal nagyobb készenléti időt adna. Sajnos ezzel a gyártók csak annyit foglalkoznak, hogy elérjenek egy "just works" szintet, utána jön valami "skin", meg egy halom bloatware... Hobby szinten foglalkozom ilyennel, X8-on 5,5-6 napot tudtam eddig 1 töltéssel elérni, gyári rommal. Egy Ubuntu közel sem optimális beágyazott rendszerekre, bár kedvelik, mert "rövid" idő alatt "just works" állapotba hozható, és r=1 júzer felé a legbarátságosabb. Egy normálisan konfigurált Debiannal/Gentooval sokkal fürgébb lehetne. Szóval megoldható, és ha komolyan veszik, akár még lehet is belőle olyan dolog egyszer, ami több mint "10 ember"-t érdekel.

Ha valóban készítettél egy olyan kernel modult Androidra, ami ekkora áttörést hoz az aksi kezelésben, akkor azt nagyon gyorsan publikálnod kellene, mert akkor te lennél az új félisten a szakmában. :)

Nem ezt írtam... Nem készítettem rá kernelmodult, csak az elvet írtam le, hogy hogyan lehetne megoldani ezt a problémát. X8-on jelenleg 6,5 nap készenléti időt értem el. Dióhéjban: Többféle(nem saját) kernelmodul használatával, adatlapok olvasgatásával, modulok beállításainak módosításával, bloatware-ek eltávolításával, stb... Semeddig sem tart a load, és a memória monitorozásával kiválasztani azokat az alkalmazásokat, amik kevéssé erőforrás-igényesek. Villamosmérnökként inkább a méréseknek hiszek, mint a marketingnek :)

gondolom az "okos"-t kikapcsolta, s maradt csak a 2g telefon funkció :-)

Jelenleg ezért is "bojkottálom" az okostelefon vásárlást, mivel az akkumulátorok szarok/kevesek... ebben a kérdésben az első pozitív lépés számomra a Motorola Razr Max-ja, de nem nagyon lehet még kapni... ill drága még.

Ismereteim szerint, ahhoz hogy sokáig menjen/legyen készenlétben pont azokat a funkciókat kell kikapcsolni, ami a lényege egy okostelefonnak... akkor meg minek, nincs kedvem folyamatosan töltővel bosszantani magamat (bőven elég a laptopnál...)

Esetleg ha valaki meg akarná magyarázni, hogy mire kell a szufla... akkor GPS-t nem csak autóban -ahol tölteni lehetne- mert szeretek geocachingelni (www.geocaching.hu). Menjen a bluetooth folyamatosan (Gnome-blueproximity + headset). Menjen folyamatosan a elsődlegesen wlan másodlagosan 3g adatkapcsolat, hogy a Sipdroid folyamatosan online lehessen... S ekkor még nem is használtam érdemben a telefont, csak el van indítva... Így mindezek mellett minimum 2 napot tudjon menni úgy, hogy a fentiek mellett napi min 2 órát telefonálok, nettó 2-3 órát netezek (email+rss+http) esetleg egyéb appok (fényképező/dokumentumok/ssh)... emellett a használat/1-2 napi töltés mellett 2 évig bírja legalább egy akkumulátor új vásárlása nélkül...

Ha a fentiek teljesülnek beszélhetünk "mobil" okostelefon-ról... addig nevezzük egy mobil-vezetékes hibrid minipc-nek mely szoftveresen kapcsolgatható, hogy épp mi kell :D

Szoktam használni a 3G-t, de wifit sűrűbben. Persze nyilvánvaló, hogy kapcsolgatom, és csak akkor van bekapcsolva, amikor használom is.

Tudnád linkelni doksikat amiket olvasgattál,esetleg a kernelmodulokat?Mi is elmatatnánk velük hogy kibirja 1 hétig.
Előre is kösz.

Sajnos nem túl univerzális cuccok ezek... de belinkelem szívesen. Az X8 opensource részei itt érhetők el: http://developer.sonymobile.com/wportal/devworld/downloads/download/e15ieclair211a06targz?cc=gb&lc=en
X8-X10 esetén modulforrások: https://github.com/AnDyXX/X8Features (binárisban az XDA fórumokon megtalálhatók)
Itt hasznos az X8Kconfig, és az X8Undervoltage. Majdnem 1 hónapja használom, és teljesen stabil. Mivel a modul a 122 MHz-es órajelnél biztosítja a legnagyobb feszültség-különbséget, ezért érdemes a cpufreq minimumát erre állítani. A gyári cpu governor kb semmit sem ér. Ahelyett, hogy kihasználná az összes frekvenciát, és rendesen lépkedne fel-le, CPU spy programmal látható, hogy szinte csak a minimum, és maximum állapotokat használja a kernel. A smartass modul rendesen és részletesen állítható mindenkinek saját szájíze szerint. A fényérzékelő moduljának állítgatásával a fogyasztás tovább csökkenthető, ez közvetlenül szabályozza a háttérvilágítást. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1209419
Adatlapja itt: http://www.national.com/pf/LM/LM3530.html
2.1-es gyári romon érdemes aktiválni a JIT-et, nálam nem okozott instabilitást, de többen beszámoltak róla, hogy újra kellett telepíteniük az appokat, mert sűrűn crasheltek. Az appok kiválasztásánál nekem elsődleges szempont volt, hogy minimálisan terhelje a cpu-t, illetve, hogy mikor a készülék "deep sleep"-ben van, akkor ne induljon el magától, mert avval felébreszti a CPU-t.
Task killernek bármi jó, csak NE használjunk autokill-t, illetve fontos bekonfikurálni, mert előszeretettel zárja be az Android rendszerfolyamatokat, amik utána úgyis újraindulnak, ami így CPU terhelés szempontjából többet árt, mint használ.Monitorozásra System Tuner Pro-t használok, bár ez nem a reklám helye...

Nagy körvonalakban ennyi a dolog, xRecovery-t mindig használjatok. Nem akartam erről a pár dologról "lexikont" írni, mégis sikerült...

Ha valaki nekiállna optimalizálni a kernelt, vagy fogyasztást csökkenteni, írjon rám, érdekelne :)

Én sem érzem ezt akkora problémának. Gyakorlatilag random teszem töltőre a telefonom, mindig más töltöttségi foknál. Szerintem eddig 1,5 óránál lassabban sose töltötte fel, azaz nem látok itt semmi kímélő töltési módot.

--
trey @ gépház

debiant már rég használok az andoid mellett, pl. cross-compiling-re. De nem dokkolóval.

gyakorlatilag a Motorola Atrix/Razr ugyan ezt csinálja... rá is vagyok kattanva a Razr Maxx -ra :-)

www.motorola.com/razr -> Accessories/Lapdock

szerk: látom, h más is megírta lentebb, de mind1... én írtam linket is :D

Szvsz a canonical állandó világmegváltó ötletei helyett az enegriáit egy helyre kéne összpontositani, és végre csinálni egy rendes desktop linux disztrót PC-re. Nem csillaghajót, nem halálcsillagot, fézert, vagy benépesiteni egy messzi-messzi galaxist, hanem kiadni végre egy olyan ubuntut, amelyik legalább a windows XP-t képes lekörözni.
Mert vastagon mindenki tesz az ilyen agymenésekre, viszont kivétel nélkül minden nyitottabb gondolkodású user (akikből nagyságrendekkel több van mint linux érdkelődőkből) örülne egy olyan linux kiadásnak, amit a kiadás utáni 2 hétben nem a szinte óránként érkező patch hegyek tartanak a gépen, nehogy összezuhanjon.
És ha mondjuk nem évente váltanának komplett technológiákat (wayland,unity, és hasonló LSD-s álmok) akkor lehet még fejlesztene is rá valaki, mert egységes stabil platformot találna benne.
Addig desktop PC-re OSX v. windows, mobilra/táblára Android/ios, szerverre valami értelmes linux v. BSD solaris (vallástól függően)

Az ubuntu komolytalan. És ha nem egy tőkeerős cég állna mögötte hype-al mindenki "kiröhögné", (nem foglalkozna vele) mint a legtöbb olyan disztrót amelyik mögött nem áll a canonical. Csak manapság ezt "eretnekség" kimondani, mert ha merészeled, akkor megszentségtelenited az 1% linux elterjedtség cc: 1/3 adó disztrót, és az bizony főbűn.
Pedig ritka fércmunka
--

Múkodik!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gUXUjjg9qQ0

Nézzétek végig, mert a vége fele vannak benne a "csattanók"...
Amúgy tényleg fércmunka, de ha 12.04-et áprilisra használhatóra összefércelik, akkor adok neki még egy esélyt..... :-D Addig meg szétb@sz az ideg a napi bugok miatt.


http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

Itt van működés közben az Ubuntu for Android:
http://www.youtube.com/watch?v=3pZUCKt0RKc

>>Ezt a videót a felhasználó eltávolította.
>>Sajnáljuk.

Miért?

Mert így nem tudod elérni és ez kellemetlenséget okoz neked.

"És ha mondjuk nem évente váltanának komplett technológiákat (wayland,unity, és hasonló LSD-s álmok) akkor lehet még fejlesztene is rá valaki"

Ezzel a lépéssel lehetővé válhat ez is, az android része elég stabil :-)

Egyébként nem az instabil platform miatt nem fejleszt senki (a senki azért túlzás), hanem a szerény elterjedtség (kicsi fizetőképes kereslet) miatt.

Azért a technológiai váltásoknak is megvan a maguk előnye, ha meg senki nem vált, akkor minden marad a régi. Az Xorg eléggé nagy bloatware és ráadásul túl sok az indirekció benne, a visszafelé kompatibilitásból kellene áldozni, de ez nem történik meg. Én nagyon várom a Waylandet, hogy végre ne laggoljon az X egy olyan vason, ahol a WinXP tökéletesen fut, meg különben is, az X funkcionalitásának minimum a felét évek óta nem használja senki, és nem is fogja sose.
Unity nekem sem tetszik, de a gnome shell és a kde még kevésbé.
Nekem mondjuk nincs túl sok gondom az Ubuntuval, major release update-et eleve nem csinálok az első 2 hétben (ez rossz pont a Canonicalnak sajnos...), viszont szerintem az Ubuntu a könnyű használhatóság (egységsugarú júzereknek főleg), innováció és a stabilitás határán egyensúlyoz, persze kinek melyik fontosabb ezek közül. Én Win használó voltam sokáig, SUSE 2.0 óta linuxozom mellette, de az Ubuntu volt az, amire váltani is mertem, ugyanis viszonylag kis befektetéssel szeretném használni az rendszeremet. Sajnos sokszor előfordult, hogy mélyen bele kellett másszak a lelkivilágába, hogy azt csinálja, amit szeretnék, és úgy, ahogy szeretném, de egyrészt ez Win-el is előfordul, másrészt nagyon ritkán fordul elő, hogy amit egyszer beállítok/megcsinálok, az később elromlik (volt már, amikor release update-nél előfordult), ami pl Win-re nem mondható el.
Tudom, még nagyon sok linux disztró van a világon, próbáltam párat, de pl. az Arch, amit mindenki istenít, nem nekem való: nincs egy egész napom felrakni egy nyomorult rendszert, és a fene akar mindent parancssorból meg doksiból csinálni! Mellesleg az is el tud b*szódni update-nél, és nem egyszerűbb megcsinálni, mint bármi mást, csak aki már rakott fel Arch-ot, az tudja, hova nyúljon ilyenkor (ezért hardcore Arch-osok kíméljenek!)
Én nem gondolok komolytalannak egy olyan disztrót, ami néhány év alatt több Linux felhasználót szerzett, mint bármelyik másik. Maximum nem értek egyet minden lépésükkel.

"...innováció és a stabilitás határán egyensúlyoz..."

Mármint az az innováció, hogy megnéznek egy OS X featuret, picit változtatnak rajta, majd implementélják?:)

"...majd implementélják?"
ztán kijavitják, aztán megint kijavitják, aztán 3 kiadás után elkezd működni, aminek mindenki örül, és főleg közben mát is változtattak, szóval bármennyi hibája is van, hirtelen az lett a legkisebb gondod :)
Mert a unity épp csak kezd működni, úgyhogy jöhet wayland ubuntu módra. A heroikus küzdelem után h. egyáltalán legyen grafikus felületed, a unity kész gyönyör lesz, kit zavar az a pár orditó bug? :DD

--

Mellesleg ők sem kevésbé innovatívak, mint az Apple... desktop gépek és OS terén Steve Jobs a NEXTSTEP idejében volt innovatív utoljára. Na jó még 1x, amikor faceliftelték a NEXTSTEP-et OSX-é... azt ennyi. Készül a flamewar úgy látom.

Na, te sem használtál az elmúlt 4-5 évben Mac OS X-et aktívan.
Részemről a flamewar ezzel az egy mondattal letudva. ;)

részemről is. nem kötözködök tovább.

Valoban nem tokeletes.
De szerintem meg mindig ez a legjobban osszerakott es leghasznalhatobb linux desktopra.
Igazad van nagy reszben, de a helyzet ennyire nem rossz szerintem es ha az Ubuntu-t komolytalannak tartjuk, akkor a tobbi disztro meg viccnek is rossz.

A legtöbb disztró tényleg olyan, mint a székely viccben. "Remélem komoly, mert viccnek durva lenne".
Szerverre bármikor tennék linuxot (a héten két centos szerver install már megvolt), de desktopra kérdés nélkül megy fel win.
--

/o\

Ne nagyon hasonlítsuk össze a Motorola Webtop-ját egy full Ubuntu desktoppal mert a kettő ég és föld.

A Webtop egy ultra-limitált környezet, a tervezett Ubuntu pedig majdnem ugyanaz mint, ami a gépeden fut.

Szerintem ez a lépés úgy kell az Android-nak, mint egy falat kenyér, amennyiben a tabletek/smartbook-ok piacán versenyképes akar maradni a Win8 nemsokára kijövő ARM-os verziójával, illetve növelni szeretné a versenyelőnyét az iOS-el szemben.

Én a Google helyében azonnal aláírnék egy nagy összegű szerződést a Canonical-al ennek a technológiának a 100%-os kidolgozására és teljes körű beintegrálására az Android 5-be). Őszintén szólva nem is értem miért nem kezdtek el pörögni ezen már sokkal korábban. Egyébként nekem a Canonical tűnik a legjobb választásnak a Linux-os cégek közül mert ők egyrészt amúgy is erősen desktop-ban utaznak, másrészt a most készülő ARM-os kiadásuk talán a legfejlettebb a piacon (pl az elvégzett optimalizációjukról folyamatosan jönnek a hírek, pl a Phoronix-tól).

A Desktop Mode szerintem elsősorban a tablet/smartbook kategóriában a leghasznosabb (lásd Transformer Prime) de egy OMAP4/5-ös vagy Tegra3 procis telefon 1GB RAM-al valószínűleg szépen viszi majd ezt a cuccost az Android mellett.

Ehhez szintén nagyszerű hír, hogy az Android specialitásait nemsokára beteszik a mainline kernel-be (bár gondolom ez nem szükséges, de egyszerűsítheti a Canonical munkáját)

A trendek alapján meghatározható jövőképbe egyébként egyértelműen beleilleszkedik a dolog. Teljesen egyértelmű, hogy 10-20 év múlva az elsődleges személyi számítógéped a telefonod lesz.

Anno írtam is egy szösszenetet erről a témáról:
http://soltesza.wordpress.com/2011/09/04/why-the-desktop-mode-is-necessary-on-linux-based-tablets/

+1

+1

Szerintem meg halva született.
Az eszközök egymásba legózásának ideje elmúlt.
A w8 sikerét a mobil/tablet szegmensben nem boritékolnám, és amit elér azt is azért, mert össze van itegrlva felhőben a w8 desktop géppel, xbox-al, és winphone-al. Ennek van itt az ideje.
Régen kábellel kötöttük össze a laptopot a pda-val. (sok gyártó még ebben a reflexben él, lsd asus transformer, és a sync programja)
De erre mozdul az apple is, pedig eléggé megingathatatlan az itunes/ios párositása.

A jövő egyértelműen az,mentek a gépemen, és még ki sem léptem az ajón elég benyúlnom a zsebembe, a telómon/táblámon már oatt az adat, mindenféle erőlködés/kérdés/dugdosás/kábelezés nélkül.

Inkább azt látom, hogy canonical megpróbál rátelepedni egy mobil szegensre, és ezt tudták megszűlni,mert más módon totál esélytelenk.
--

+1

Mostanában már az is idegesít, hogy tölteni fel kell tenni a cuccot. Mennyivel kényelmesebb lenne egy indukciós lap az asztalon, amire csak rárakom a telefont, tabletet és tölt... Tudom, van ilyen, de még azért drága :(

Amiben a jövőt látod azt a Canonical már elég régóta nyomja Ubuntu One formájában.

Nem vagyok képben ubi. one ügyben, de az szinkronizálja az dokumentumokat,kontacktokat,könyvjelzőket is, vagy amolyan dropbox like cucc?
--

Egy kicsivel több, mint a dropbox, de olyasmi.
Dokumentumokat, kontaktokat, emlékeztetőket és zenéket (saját és zeneboltban vásárolt) is szinkronizál.

Mivel senki nem akarja elsütni ezért kénytelen vagyok én benyomni :))):

The year of the Linux Desktop is here !!!!!

(csak el kell fogadni, hogy a desktop-od bebújt a telefonodba és a tabletedbe)

Linux Desktop Mobil 2012 (c) :D

Szerintem ez k...jó

Az kétséges, hogy hogy fogják teljesítményre bírni a telefonok. Gyanítom fogják, tegnap még 500 mhz-es procik voltak, most másfél gigásak, négymagosak, simán jó ötlet.