Szabad utat a szabad szoftvereknek

Címkék

Az FSF.hu Alapítvány elindította a közoktatási intézmények szabad szoftverekre történő átállását segítő weboldalát. A Szabad út elnevezésű, új közösségi oldal a szabadut.fsf.hu címen érhető el. A projekt célja, hogy biztosítsa az általános iskolákban és középiskolákban dolgozó tanárok és rendszergazdák számára mindazon információkat, amelyek a sikeres migrációhoz és a szabad szoftverek használatához, oktatásához és az informatika érettségire felkészüléshez szükségesek.

A Szabad út projekt azonban több egy egyszerű portálnál: az FSF.hu Alapítvány az oldal üzemeltetésén túl támogatja a szabad szoftverekre történő átálláshoz szükséges útmutatók, és az oktatásban használható elektronikus és hagyományos tananyagok, tanulási segédletek elkészítését is. A szabadut.fsf.hu oldal az információk összegyűjtésén túl nagy hangsúlyt fektet a közösségi funkciókra is, hogy a közoktatásban dolgozók és a témával foglalkozók segítséget kérhessenek és nyújthassanak, valamint megoszthassák egymással tapasztalataikat.

A szabadut.fsf.hu minden funkciója ingyenes, az oldalon elérhető információk, tananyagok, segédanyagok pedig szabadon felhasználhatók. A projekt finanszírozását és az üzemeltetéshez szükséges infrastruktúrát az FSF.hu Alapítvány biztosítja. Az Alapítvány garantálja, hogy az oldal a jövőben is teljes egészében ingyenes marad, és az oldalra a jövőben is kizárólag olyan licenc alatt kerülhetnek fel anyagok, amely biztosítja a szabad felhasználást.

Az FSF.hu Alapítvány várja azok jelentkezését is, akik szívesen vennének részt a Szabad út projektben, és munkájukkal segítenék a hazai közoktatás átállását szabad szoftverekre. Bízunk benne, hogy a szabadut.fsf.hu hatásosan fogja majd össze az eddig elszórt migrációs projekteket, és az oldal által biztosított erőforrások segítségével az ország bármelyik közoktatási intézménye sikeresen válthat szabad szoftverekre.

Hozzászólások

Nagyszerű kezdeményezésnek tűnik!
Remélem sikeres lesz!

Erre nagy szükség volt, köszönet érte!

szükség lenne egy mediawiki oldalra, a következő okok miatt,
# szívesen segítenék, de kevés a szabad időm és olyan ígéretet nem fogok tenni, amit nem tudok megtartani,
# ha valamikor időm lenne egy howto megírására, azt egy wiki oldalon megtenném, egyébként is van benne gyakorlatom,
# írnék szócikket, de nincs időm minden forrásnak és minden részletnek utánajárni. ha wiki szócikként írom meg a "hogyan"t akkor másoknak módja van a kiegészítésére pontosítására.