iSuppli: 2015-ben a Windows Phone leelőzi az iOS-t

 ( trey | 2012. január 22., vasárnap - 18:18 )

 2015-re a Windows Phone leelőzi az iOS-t

Az iSuppli piackutató azt jósolja, hogy 2015-ben a Windows Phone letaszítja második helyéről az Apple iOS-ét és átveszi annak helyét, még ha csak egy hajszállal is. Az elemző szerint a Lumia 900-zal a Nokia leteszi az alapokat ahhoz, visszaszerezze az elvesztett smartphone piaci részesedése egy részét, illetve ahhoz, hogy a Microsoft újra az mobiltelefon operációs rendszer piac egyik vezető szereplője legyen a Windows Phone-nal. A Lumia 900-at úgy tervezték, hogy szem előtt tartották az észak-amerikai smartphone felhasználók igényeit. A Nokia - ami nem igazán tudott eddig betörni az USA piacra - a Lumia 900-tól várja az áttörést. A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hmm...vagy sokat szivtak vagy sok lovet kaptak.
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást, legfeljebb a sorrendet cserélném meg :-)
egyébként nagyon érdekes kép ábrázolódik ki a számok mögött, például
1. két évig szárnyal a windows, majd vészfékkel megáll
2. Androiodnak nem mertek "neki menni", valószínűleg úgy gondolták, hihetőbb a hazugság, ha kicsiben próbálkoznak
nem vagyok mérnök, de erre szokták volt az egykori kollegáim mondani, hogy a papír, az mindent elbír...

--
j@j-r61:~$ man me
No manual entry for me

Nem tudom, hogy mi van az Apple tarsolyában 2012-re, de én kétévente lecserélem a mobiltelefonomat. Szóval ha szeptemberre nem lesz iPhone 5, akkor nekem pl. erősen valószínű, hogy Android-os telefon lesz a következő. Az iPhone 4S már a kiadásakor is vicc volt az iPhone 4-hez képest, nem hogy majd' egy évvel később.

Szóval ha nem kaparnak elő valami ütőset, akkor én váltok.

--
trey @ gépház

Kicsit meglepődtem ezen, én mindig akkor cserélem le a telefonom, amikor az már valamilyen okból nem megfelelő (általában amikor hardveresen meghibásodott). Nálad van valami oka annak, hogy 2 évente újat veszel (eddig bírják, esetleg inkább reprezentatív célokat szolgál nálad a telefon, vagy használod az újdonságokat)?

"Nálad van valami oka annak, hogy 2 évente újat veszel "

Igen. Az, hogy van egy kamasz fiam, aki szeretné lecserélni a lassan 4 éves iPhone 3G-jét az én iPhone 4-emre. Így ő megkapja ezt, én kapok egy másikat. Így nálunk egy-egy készülék minimum 4 évet kihúz, ami szerintem okostelefon esetén egész szép idő.

--
trey @ gépház

Meg tudom érteni. Elég ciki iPhone 3G-vel suliba menni. A csajok fintorogva fordulnak el az embertől, de még a tanárok is beszólnak órán, hogy "Mi az, fiam, félálmodban nagyanyád telefonját vágtad ma zsebre?"

Én inkább svájci frank alapú hitelt vennék fel meg jelzálogot a házra, mint hogy ilyen régi telefon-dinoszaurusszal égessem magam. :-)

Szerintem ha négy évig a családban marad egy iPhone (vagy bármilyen okostelefon) az bőven átlag feletti!

Én is lecseréltem a fekete telómat egy jóval modernebb fehérre, mert úgy éreztem, ideje váltani. :-)

Engem az érdekelne, hogy amit kaptunk IP telefont, azt nem lehetne-e lecserélni egy gombnélküli pirosra, ami felvételkor instant tárcsázz :D

----------------
Lvl86 Troll

Az enyém hangtárcsázós. Szólok, hogy "Terike, hívd fel nekem a Viktort!" és kész. Van presence szolgáltatása is. Szólok, hogy "Terike, ha keresnének, mondd azt, hogy nem vagyok itt." De ha beugrik Juliska az irodámba, akkor mondani sem kell, Teri tudja a dolgát. Ezt hívják felhasználói élménynek, nem Steve almáit.

mondjuk ezt Sirike is megcsinálja, ezért rossz a példa.

Igen, de Siri nem tud kávét csinálni, hogy csak 1 példát mondjak. :)

És azt sem tudja, hogy merre van abortusz klinika. Persze a Viagra meg az eszkort szolgáltatások, azok mennek neki.

--
trey @ gépház

Asszony tudja, hogy mire használod a telefonod? :)

Wow, Siri tudja, hogy ha beugrott a Juliska, akkor senkinek sem vagy elérhető?

Te még mindig a Symbian feltámadásában hiszel? ;)

--
trey @ gépház

Az Ubuntu képes LTS kiadásokat karbantartani. A Nokia képes S40-es, Symbian-os kiadásokat úgy karbantartani, hogy a régi telefonok biztonsággal használhatók maradjanak sok évig. Akkor az Apple vagy a Google - a többi hozzászólásból jól láthatóan - miért nem?

Mit ertesz "biztonsaggal hasznalhato" alatt?
Biztonsagi resekkel tuti tele vannak, csak senkit sem erdekel. Raadasul rengeteg regebbi Nokia NEM frissitheto otthon. (Olyanok is mint pl. a Nokia 9500, 9300(i), aminel azert eleg szanalmas dolog volt...) Raadasul a Nokia SOK tipust gyart egyidejuleg, igy azok tovabb maradnak a piacon, tovabb kell oket tamogatni. Egeszen mas mint pl. az Apple-nek a megoldasa, hogy mindig 2 tipust hagynak a piacon es nem tobbet.

Raadasul en nem erzem azt, hogy a Nokia annyival jobban frissitene a keszulekeit. Az iPhone-om 2007-es (original)es 2010-ben jott ki hozza az utolso frissites. A Nokia E90-esem is 2007-es, de az utolso frissites megis 2009-ben jott ki hozza. Azota csak az Ovi store frissites jott hozza, de az meg (hiaba Nokia szoftver) nem mukodik rajta hibatlanul. (Rosszul kezeli a belso kepernyot.) Raadasul az iPhone stabilan mukodik, mig a Nokia rendelkezik nehany ismert hibaval. (ami miatt egyszer mar mehetett ra a format, mert fel sem tudott bootolni)

A Google meg ad frissitest (elvegre az Android open), de nem nekik kell az adott keszulekre is frissitest kiadniuk. Aztan a gyartokat meg nem erdekli. A sok hulye mar ugy is megvette.

> Biztonsagi resekkel tuti tele vannak

Na jó, ebben tutira igazad van. Az E90-et nem ismerem, de pl. 5230, 5800-ra még most is jönnek ki frissítések. Böngésző frissítés meg tutira van ezer éves telcsikre is, mivel a böngészőt az Opera adja. Az offline térképek régebbi modelleken is frissülnek.

> Aztan a gyartokat meg nem erdekli. A sok hulye mar ugy is megvette.

Hát ez az. Ezért vennék Androidos Nokiát szívesen. Így marad az N9 meg a remény, hogy frissítik.

"de pl. 5230, 5800-ra még most is jönnek ki frissítések"

Feltéve, hogy fel tudod rakni. Mert nekem egyszer nem ment végig a firmware upgrade, felénél mindig megszakad. (Először jól rám is ijesztett, mert kikapcsolt, és utána 1-2 percig hiába nyomkodod a bekapcsológombot. Persze ha letelik az az 1-2 perc utána vissza tudod kapcsolni, de addigra az upgrader szól, hogy megszakadt az upgrade.)

En ugy tudom, hogy az S60-as beepitett bongeszoje webkit alapu Nokia fejlesztes. Mondjuk nekem a gyari verzio is boven megfelel.

A terkepekrol meg csak annyit, hogy MEG frissulnek. Egeszen addig amig a formatumon nem valtoztatnak. Az S60 3. kiadas FP1 es regebbi keszulekek mar nem kapnak uj maps progit, a regivel meg fizetos a navigacio. Igen, a Nokia "ingyen navigacioja" azt jelenti, hogy hiaba a beepitett GPS, a Nokia N95, E90, es 6110 Navigator usereknek fizetnie kell a navigacioert, viszont az 5800 usereknek mar nem... vicces kedves...

„S60 3. kiadas FP1 es regebbi keszulekek mar nem kapnak uj maps progit, a regivel meg fizetos a navigacio”

Kifejtenéd nekem bővebben is?

Persze:

Az S60 3rd edition FP1-es keszulekekre (es persze a regebbiekre) mar nem erkezik Nokia/Ovi Maps frissites.
Itt lathatod, hogy melyik keszulekekrol van szo:
http://en.wikipedia.org/wiki/S60_(software_platform)#S60_versions_and_supported_devices

Az utolso verzio ami megjelent ezekhez az a 3.01, ami egyben az utolso verzio aminel a navigacio NEM ingyenes. Amig nem fizetsz addig csak nezelodni tudsz a terkepen meg keresni. Navigalni nem fog.
Termeszetesen szo nincs arrol, hogy a kesobbi keszulekek araba mar beepitettek volna a navigaciot, mert rengeteg keszulek van aminel szinten utolag lett ingyenes. (pl. az 5800 is ilyen) Igy viszont a Nokia E90-esemmel izelhetem a navigaciot...
Mit szeretnel meg tudni?

Igen, ez így van. Amire korábban nem volt ingyenes, arra most sem az, kivéve a tapikat. Egyébként kb. 2500Ft/év az ára. De lehet helyette ingyenes Google Maps appot feltenni.

Ami gusztustalan lenyulas, mar csak azert is mert a szoftver is regebbi es gagyibb. Inkabb 3000Ft/ev az es csak akkor ha eleg europa. Ha mar mas is kell (mint nekem is) akkor dupla. Nem tudom elkepzelni, hogy megeri fenntartani a teljes infrastrukturat a fizeteshez csak azert a 3 GPS-szel rendelkezo regebbi keszulekert.

A Google Maps meg nem navigal.

> Ami gusztustalan lenyulas

Ha valaki nem ad valamit ingyen, az gusztustalanul lenyúl? Furcsa egy logika.

Nem, az az hogy a regebbi verzioert kernek penzt, az ujabb meg ingyen van csak nem adjak ki regebbi telefonokra. (Pedig mukodne, mert van "javitott" verzio. ;)) Kevesebbet tobbert...
Raadasul olyan keszulekekre is elerheto az ingyen navigacio amikre akkor meg nem volt amikor megjelentek.

A szoftvert meg nyilván ingyen támogatnák, írnák át a régi verzióra a kedves munkatársak, ugye?


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Mint emlitettem volt, a regi verzion jelenleg is elindul nemi hackeles utan. Csupan a csomagot kene kiadni.

Gondolom sokkal olcsobb az uj es a regi verziot tamogatni, mint a csak az ujat. Raadasul a nem fizeto user is hasznalja a programot (a regi verziot), igy annak is kell tamogatas.

Sot, ha nem akarjak portolni a regi cuccra, akkor ne tegyek. Leveszik a regi verzio navigacios licenc arat 0Ft-ra es boldog vagyok. Egy szot nem szolnek az uj funkciok miatt.

Tudod, szemelyes velemenyt irtam. Nem kell vele egyeterteni.

Eladtak régen valamit egy fajta feltételekkel, később újabb cuccokat másfajta feltételekkel. Az APEH-től sem követelhetsz vissza pénzt, mert pár évvel később csökkent az SZJA.

Ha nem tetszik, telefonból vehetsz újat, Nokiát vagy mást. Pénzt is kereshetsz újból és adózol itthon vagy máshol.

Ez sajnos Nokia szokás.
Régebben 6110-es telefonom volt, amihez a Nokia PC Suite nevű csodát csak a soros kábellel együtt lehetett megvenni. Közel 10 000 forintot kellett kicsengetni érte. Az internetről (legálisan) nem lehetett letölteni. Utána váltottam 6310i-re, amihez már ingyen letölthető volt a szoftver. Természetesen a 6310i szoftvere nem kezelte a 6110-est, és a régi telefonhoz való szoftver továbbra is csak a kábellel együtt volt elérhető.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

azert azt vegyuk figyelembe, hogy ez mar reg nem igy van...nem vedem a nokia-t, mert rafutottak a f*szra csunyan... :-)

--
FBK

Én is azt írtam, hogy régen. De a fentiek alapján nekem úgy tűnik, hogy ugyanezt eljátszották a navigáció témájában is.
Mellesleg szerintem még most sem tölthető le a PC Suite ingyenesen a 6110-eshez. :-) Persze ez már inkább csak elvi kérdés, mert évek óta nincs meg a 6110-esem,

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Lehet meglepő, de a fiatalabbak is szeretik kihasználni a technológia által nyújtott lehetőségeket, sőt :) egy jobb kamerát, egy szebb kijelzőt filmnézéshez, gyorsabb processzort játékokhoz ők használják ki leginkább. Ugyanúgy, ahogy az asztali gépeknél is.

Teljességgel jogos. Ezért gyűjtsünk petíciót, hogy ezentúl trey örökölje a fia levedlett telefonjait. :)

:D

Husegido a szolgaltatoknal ket ev, igy ket evente vehetsz akciosan/uj dijcsomagban/torlesztore (0% THM) elofizetessel uj telefont, mellesleg a garancia is ket ev szokott lenni. A szomor resze ott kezdodik, hogy az Androidnal jo, ha egy evig kapod az update-eket, iOS-nel meg 2.5-3 ev supportot azert szoktak adni

Azért azt tegyük hozzá, hogy az iPhone 3 is kb. másfél évig volt igazán használható, mert utána olyan firmware-ek jöttek, amik miatt a felhasználók az öngyilkosságot fontolgatták. Nem véletlen, hogy sokan nem is frissítettek, és gagyi régi firmware-t használtak.

A 4.x firmware-ekről még paródia is született:

Frissítéssel megoldódhat az iOS 4 lassúsága az iPhone 3G-n

Az utolsó elérhető firmware-rel az iPhone 3G egy használhatatlan szar.

Nem beszélve arról, hogy nyilván egy csomó olyan dolog nem érkezik meg a régebbi telefonokba a frissítéssel _sem_, amit az újabb kiadások tudnak. Én iPhone tulajdonosként nem látom olyan rózsásan a helyzetet, ahogy azt az Apple fanok le szokták festeni.

--
trey @ gépház

en Androidon inkabb a sechole-ok miatt hianyolom ezeket a frissiteseket, bar ami azt illeti, a Wildfire-om (ami fel evvel a kiadas datuma utan kapta az egyetlen, else es egyben utolso 2.1 -> 2.2 frissiteset) igy is jo lassu volt az HTC Sense miatt, utolso heteiben a Cyanogenmod feltevesevel rajottem, hogy lehet, hogy nem is olyan borzalom az a telefon

de azert remelem egyszer az Androidnal is megoldjak ezeket a dolgokat, mert maga a platform szimpatikus lenne egy-ket gyerekbetegsegetol eltekintve

meg remelem, hogy az N9-emen sem lesz ilyen gond, bar N900nal nem volt: release date: 2009 Nov, utolso update: 2011 Oct, PR1.3.1

Ugyanakkor szomoru, hogy az altalam emlitett 2 evet meg az HTC Google Nexus One-nal sem vartak ki, akkor megis mivel tennek? (Release date: 2010 Jan), 2011 vegere meg mar tudtuk, hogy Ice Cream Sandwich felejtos

Sec. hole-ok... Az megvan neked, hogy egy internetes honlappal lehetett rommá törni az iPhone-okat? Több ízben? Mit számít az, hogy az Apple évente néhányszor ad ki egy frissítést, amikor tele van amúgy is hibával? Charlie Miller akkor nem talál benne hibát, amikor nem akar.

--
trey @ gépház

Én ezt nem értem. Attól még, hogy az iphone a szemedben nem fejlődik hatalmasat, még nem lesz rosszabb, mint egy androidos telefon.
(v.ö.: Használhathóságban egy iPhone 3GS is simán veri bármelyik mai androidos telót)

inkabb a 4 es 4s-re mondanam ezt ra, azok tenyleg siman verik

"(v.ö.: Használhathóságban egy iPhone 3GS is simán veri bármelyik mai androidos telót)"

Ezzel így nem tudok mit kezdeni. Melyiket? Android-os telefon van 10 ezer forinttól 150+ ezerig. Melyikre gondolsz?

--
trey @ gépház

Írta, hogy bármelyiket. Tehát a legjobbat, legdrágábbat is.

Értem. Faszság.

--
trey @ gépház

LOL, mentve

--
The Wikipedia blackout is over. At last we can now find out what SOPA is.

+1, ROFL ROFL

Melyik az a termék, ami egyik évről a másikra 4x bővülést mutat, a következő évben meg már duplázni se képes?!

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Amelyik betelíti a piacot.

----------------
Lvl86 Troll

Kétségtelen, hogy három évre előre megbecsülni valamit elég bizonytalan dolog. Mindenesetre nem ők az elsők ezzel a véleménnyel:

  1. Gartner
  2. IDC

Talán egyik esetben sem a megjósolt százalékok az igazán érdekesek - sokkal inkább az, hogy mik a megállapítások, amikkel alátámasztják azokat.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozok.

Szerintem meg nokia konyec, es innentol kezdve az osszes szazalek egy kis bump utan stagnalas majd lassu, vegul gyorsulo esest kell hogy mutasson; 2015-re valszeg az uj stratrgy az lesz hogy uj OS-t inditanak MSPhone neven, es meggyozik a haldoklo RIM-et, gyartsa, belulrol fullra egyenhardverre cserelve, stock OS-sel.

a Gartner és társainak 3 éves jóslatai vicc kategóriába tartoznak. három éve a Gartner azt jósolta, hogy 2012re az Android részesedése 18% lesz, és második mobilOS lesz a Symbian mögött. ehhez képest a mai valóságban az Android piaci részesedése ennek többszöröse, stabilan első mobil rendszer. és hol van ma már a Symbian?!

Mondtam, hogy magánvéleményem szerint nem érdemes a számokat nézni.

Üdv,
Marci

Hát igen, az Android három év alatt forgatott fel mindent.
Ezek után semmi nem zárja ki, hogy XY KFT előáll a szupitelefonjával és mindenkit lehúz a klotyón.

szerintem az apple visszaesése legalább olyan meglepő, miközben az others szekcióból felosztódik 25%. úgy érzik ennyire nem tudják majd tartani a versenyt az androiddal és a winnel, hogy nem hogy nem tudnak semennyit megszerezni ebből a 25%-ból, hanem még buknak is?

amúgy az a baj ezekkel a prognózisokkal, hogy mire a teszt lenne, hogy valóban ez e a helyzet 2015ben addigra elfelejtődik az egész. a sajtóban nincs visszajelzés arról, hogy mi válik be és mi nem.

MI MINDENRE EMLÉKSZÜNK!!!! :D

--
trey @ géphá

Semmi meglepő nincs ebben: letarolták a piacot, majd továbbállnak, új, jövedelmezőbb piacok után kutatva.

Az Apple nem csak egy telefongyártó cég (mint a Nokia, HTC, stb.), ahogy belépett, ugyanúgy ki is vonulhat, ha már nem lát elég hasznot benne.

----------------
Lvl86 Troll

Na ja, egy új piacot nyitni és tarolni sokkal könnyebb, mint egy meglevőn versenyezni.

hát igen, a párologtatók bináris programozása nyilvánvalóan a jövő nagy üzlete lesz. ugyan miért is vesződne az Apple a jövőben az okostelefonokkal?!:D
Tim Cook már bocceul is tanul:)

+1

A smartphone az a terület, amit még csak most kezdtek learatni. Azt még az Apple sem engedheti meg magának, hogy ezt elengedje.

--
trey @ gépház

Ezek a piackutató cégek korábban is nagyon pontosan megjósolták már a trendeket:
"Here is the full official 2012 forecast from Gartner, based on sales of 525 million smartphones: Symbian, 196.5 million sold, 37.4% share; Android, 94.5 million sold, 18% share; BlackBerry, 73 million sold, 13.9%; iPhone, 71.5 million sold; 13.6% share; Windows Mobile, 47.7 million sold, 9% share; Maemo, 23.5 million sold, 4.5% share; Linux (generally), 11 million, 2.1% share; WebOS (from Palm Inc.) 7.6 million sold, 1.4% share."

http://www.computerworld.com/s/article/9139301/Symbian_Android_will_be_top_smartphone_OSes_in_12_Gartner_reiterates

Forecast..
kössünk bele androidba, miért is 58%? :)
Firefox se váltotta meg világot mert jött egy új szereplő. pedig forecastok biztos nem ezt mutatták.

I don't want to live on this planet anymore. (persze ennél optimistább vagyok, 2015-ben már nem is lesz M$ haha)

Sose volt M$.

----------------
Lvl86 Troll

Meg addigra remélhetőleg kihal az utolsó zoknis-szandálos wannabe linux guru is aki szerint az M$-és (meg a mikrofosozás, etc) még menő :D

--
Sent from my ezeréves Nokia.

+ $X
-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Rofl

A lumnia pont ugy nez ki mint barmilyen stock windows phone es ugy is viselkedik.

Az egyetlen dolog amiben kulonbozik a logon kivul az egy eloretelepitett nokia drive, ami cserebe viszont bunlassu. Az ovi maps nem jott a rendszerre, maradt a bingmaps, meglatjuk hogy mennyire sikerul seatlle-ben seggeket rugdosni, adatszinten ugyanaz (navteq), de ui-ban katasztrofa.

Ha eddig nem vittek a stock winphone-okat miert most kezdenek el? Az amcsiknak semmit nem mond a nokia nev, akar egy tavolkeleti gyarto is lehetne, miert reszesitenek elonyben egy samsunghoz kepest, ha az is ugyanugy nez ki, ugyanolyan gyors es ugyanazt tudja?

bar eleg hasrautes szagu az ilyen forecast, de azzal egyetertek, hogy erosodni fog. azert, mert a microsoft fedi/fogja lefedni a legszelesebb skalan az eszkozoket (desktop, tablet, xbox ...), igy sokkal kenyelmesebb lesz winphonet valasztani. es azert azt is be lehet vallani, hogy ez a microsoft mar nem az 5 evvel ezelotti microsoft (minosegben).

forint árfolyamra is adnak előrejelzést?

Szerintem haverkodj össze Kósa Lajossal és Szíjártóval.
Ha vannak jóbarátok, bizony dőlni fog a pénz hozzátok.

:)

Biztos adnak, de ha ez is olyan pontosan bejon, mint az Androidos, akkor sokat nem ersz vele.

--
The Wikipedia blackout is over. At last we can now find out what SOPA is.

Jövő heti lottószámok is jöhetnek.

Szerintem ebben siman van racio. Apple szerintem mar tul van a csucson, esetleg meg rovidke ideig ott lehet. Ami vonzo volt eleinte az almaban, az mara egy unalmas, szurke mindennapos dologga valt. Reg elvesztette a kulonlegesseget. iOS pedig meg messze a legunalmassab mobil oprendszer ezek kozt (android, wp7, iOS).

:DD

Ma jott ki a brutalis rekord negyedeves bevetel...

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Persze meg tart a lendulet. En se azt mondom hogy jovore lehuzhatjak a rolot, viszont kezd egy lassan mozgo, ujitani lusta mega mammutta cegge valni (illetve mar az is persze). Az hogy novelik a felbontast meg dupla procit raknak bele azt nem neveznem innovacionak. Ami az eddigi erdekesseget es kulonlegeseget adta (think different) mar elmult.

Ez most kb. olyan, mintha a Windows 3.1-nel azt mondtad volna, hogy a Microsoftbol elfogyott a lendulet, az ablakok szinesitese mar nem sok vizet zavar.

----------------------
while (!sleep) sheep++;