Linusnak kezd tetszeni a GNOME3

Címkék

Augusztus közepén Linus azt mondta, hogy Xfce-t használ, mert nem elégedett a GNOME3-mal. Ennek ellenére úgy fest, hogy nem tett le a GNOME3-ról, mert pénteken azt írta, hogy a "Hé, a gnome-tweak-tool-lal és a dock kiegészítővel a gnome-3.2 kezd szinte használhatónak tűnni." Közben kifejezte reményét, hogy ezek a dolgok a standard gnome shell telepítés részei lesznek és elérhetők lesznek a szokásos "system config"-on keresztül ahelyett, hogy valahova elrejtenék őket. Linus egyetért azzal is, hogy legyenek alapértelmezetten kikapcsolva, ha a GNOME fejlesztők úgy szeretnének, de legyenek az alap telepítés részei és legyenek egyszerűen megtalálhatók. Linus a nemrég elindult extensions.gnome.org kezdeményezésről is egész pozitívan nyilatkozott (does seem very cool).

Hozzászólások

Jah... 2marék extension-nel ugyanolyan használhatóvá válik, mint a Gnome2, azzal a különbséggel, hogy 3x olyan instabil lesz...

Es 3x akkora memoria hasznalat ... Ok, tudom, "vegyel RAMot, ko**og!", de en 1G memoria mellett azert nem hasznalok se unity-t, se gnome3-at stb, mert ugy a ram mar keves ... Persze, azon lehet vitatkozni, hogy miert nem veszek tobb memoriat. Engem akkor is idegesit, hogy egy gepen, ahol pl asszony/en 1-2 weboldalt megnez, esetleg 1-2 terminal ablak neha, mar lassan 2G ram mennyiseg alatt se realis elvaras :( Kozben egy munkatars meg itt mondja (nem tudom igaz-e, nem gnome3-aztam meg): javascript cuccossal van felepitve az egesz, es visszamentunk a jo kis fvwm-es (stb) idokbe: ha barmit allitani kell, akkor szerkeszthetsz JS file-okat, mint anno az rc file-ok idejeben. Szoval ugyanott vagyunk ahol anno, de pluszba kb 10x annyi memoria is kell hozza. Minimum.

Az fvwm tökéletesen működik 2011-ben is. Az elmúlt 15 évben, amióta azt használom, szumma nem túrtam a konfig fájlját 1 órányit. Átmásoltam más jó konfigját ('96-ban), tekertem rajta egy kicsit, oszt jónapot. Ja, ennek a nagy része is az volt, amikor pár évente megváltozott a netcápa aktuális neve :)

A gnome3 nem arról szól, hogy mindenféle gépen jól elfusson. Nem az a cél, hogy mindenkinek megfelelő, tömegterméket állítsanak elő.
Vegyél úgy hw-t, mint 10-15 évvel ezelőtt: amihez van rendes 3d driver linuxra (ez a tapasztalataim szerint a frissen megjelenő notebookok 0%-a).

Ezt ők mondják a saját cuccukról:

Virtually all machines produced currently, or in the last 5 years have sufficiently powerful graphics to meet our needs. In some cases, free software drivers that can access this hardware don't exist are or still in an early stage. But we can't offer someone with shiny new hardware a desktop that looks like they have a 10 year old machine.
Buy hardware from friendly companies
Fix the free drivers for other hardware
If necessary and desired, offer users ways to install non-free drivers before they get to the desktop.

Ezek után az 1-2GB memória használhatatlanságán vagy kiakadva?

"Nem az a cél, hogy mindenkinek megfelelő, tömegterméket állítsanak elő."

Ez erdekes, en pont ugy tudtam, hogy ez a cel :) Ugyanis amikor arrol panaszkodnak egyesek, hogy korlatozott mit lehet beallitani, configolni stb (legalabbis "rendesen" GUI-bol atlag user szamara, most nem a gconf/dconf/whatever manualis allitgatasokrol beszelek), akkor mindig az a valasz, hogy ez mindenkinek szol, nem kell ezt bizeralni, legyen ugy, ahogy a fejlesztok elkepzelik: az egyszeru tomegeknek igenyei vannak a toppon ("legyen jo ahogy van") az a reteg, akinek specko igenyei vannak, az majd kezzel atturja, vagy esetleg mast hasznal.

"... használhatatlanságán vagy kiakadva"

Nem vagyok kiakadva, nekem nem jon be, nem hasznalom, ennyi :) Csak beszelgetunk rola.

Amugy, gnome3-nal nem tudom: de pl compiz/miegymas teren nekem mindig is fagyogatott az egesz cucc (nem maga a gep) mindig is (nvidia sajat driver-rel, illetve notebook-on ATI van, open source, es sajat driver-ukkel is) mindenfele ubuntu verzioval, amivel eppen probaltam, nekem az jott be, hogy compiz-t kerulni kell, es akkor minden oke :)

"Linusnak kezd tetszeni a GNOME3"

Vajon meddig? :-)

Nekem továbbra sem. Ahogy néztem mindenkinek (- a kivétel) úgy tetszik, ha amolyan gnome2 pofázmányt készítenek neki.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Akkor álljak itt kivételként :) Nekem nagyon nem hiányzik a gnome2 panel szervezetlensége (felbontásváltás után szétesik, stb), sokkal kényelmesebb gombnyomásra overviewben ablakokat keresni, mint tálcán nyomorgatott ikonok közt megtalálni amit keresek.

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy sok javítanivaló van a g3-on

Nekem is bejött a Gnome3. Annyi bajom van vele, hogy több ramot eszik mint a gnome2.

Fedora 16, Thinkpad x61s

és akkor mi van???
kezd már az infóiparba is bejönni a "cölöbözés"
"Linus tegnap kagylót evett és csigát szart!"...
Most komolyan, ő csak _egy_ ember e tekintetben, megáldva a saját ízlésével. Kernel tekintetében tényleg érdekes amit mond, de ne már ezzel legyünk elfoglalva... Tényleg, vajon pingvines a wc-papírja? ;)
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Ezt miből szűrted le? 3 plusszozóból? A Google+-on - ahhoz képest, hogy senkit nem érdekel - 1823-an plusszozták, 500 körüli ember osztotta meg és számtalan hozzászólás érkezett. Az embereket érdekli. Engem is. Az is ha éppen KDE-re vált, meg az is, ha éppen Xfce-re. Ha számodra érdektelen, azt javaslom, kerüld ki a cikket és ugorj a következőre.

--
trey @ gépház

Hát, nem tudom hogy az miért érdekes, hogy "Piroska ma 2 kiló cseresznyét vett a piacon", Azt már értem, hogy miért érdekli az embereket az hogy azok az emberek (S. Jobs, B. Gates, L. Torvalds. vagy épp mondhatnék pár másikat) akik meghatározzák milyen a holnap az IT-ben mit használnak, mivel lehet, hogy a te életedbe is belekerül. Lehet csak az az oka, hogy arról is volt hír, hogy nem tetszik neki.
Mellesleg ennyi értelme is van, elmondták, rántasz egyet a válladon, vagy megbeszéled vele épp...

"és akkor mi van???"

Nem tudom, én egy elég kiscsirke vagyok informatikából. Szívesen olvasom a kis- és nagy kakasok véleményét, aztán csatlakozom vagy se. Tudom, hogy Linus kernel szakértő (bár produkált pl. olyat is, hogy git), de gyanítom, hogy az általános ismeretei is magasabb szintűek, mint az enyém. Amúgy meg egy jó arc, úgyhogy az ilyen cikkeket szívesen elolvasom.

Nemcsak Linus, hanem a helyi "kiskakasok" véleményére is kíváncsi vagyok és ugyanígy szívesen olvasom a HUP-on olyanok véleményét, akik megalapozottan szoktak hozzászólni, nem csak vagdalkoznak, fanyalognak, trollkodnak. Sokat tanulok ezekből.

Nyilván Te profi vagy, akinek nincs szüksége mások véleményére.

Az ossznepi hajlongas a "nagy emberek" fele kulonosen annak fenyeben erdekes, hogy pont az egyik ilyen nagyember mondotta hogy ismerd fel, hogy minden ami korulotted van, emberek altal alkotott vilag, olyan embereke akik semmiben sem jobbak nalad. :) Ne'mi paradoxont ad, ha valaki erre is hajbokol :)
--
cythoon

Csak két fajta emberre jellemző egy ilyen hozzászólás. Az egyik a bigott tekintélyelvű aki el sem tudja képzelni, hogy a kivívott pozíción kívül bármi más ösztökélné az embereket arra, hogy odafigyeljenek egy ilyen státuszban lévő ember szavára. A másik típus, aki ilyen "látens tekintélyelvű" aki már annyira viszolyog az ilyen ellen, és annyit foglalkozik vele hogy ettől azzá válik.
Nem Linus véleménye fontos, csak annyira fontos amennyire te ismered őt, és magadhoz, a saját igényeidhez tudod hasonlítani ízlését, azért ez valljuk meg elég kevés embernek ad releváns infót. Az viszont, hogy ők képesek befolyásolni emberek véleményét, és mellette fizikai lehetőségeik is vannak hogy a fejlesztési irányokat megváltoztassák, adja az okot, hogy érdemes odafigyelni miért mondják amit mondanak.
Mellesleg, a cikk mint már említettem azért is születhetett mert, volt előzménye miszerint "nem szereti". Valószínűleg kisebb hatása lett volna annak ha közli: szereti, anélkül hogy előtte elmondta volna: nem szereti. Sőt a jelentése a második közlésnek így teljesen más.
Igen van olyan cölöp ami cölöpnek láccik...

Nem értem mi a baj. Extension-nel már az óra is áthelyezhető. Mi ez ha nem fejlődés?

az az érzésem, hogy még évek kérdése, hogy a majdhogynem használhatóból, használható legyen :(

Ugyan nem ma volt (lassan 10 éve), de nekem úgy rémlik, hogy ugyanennyi hiszti volt a GNOME1 -> GNOME2 (meg úgy általában valami verzióról másik major verzióra 2.2 -> 2.4 kernel, vagy 2.4 -> 2.6 kernel) váltásnál. Nincs ebben semmi, az emberek szeretnek rinyálni, ha meg kell tanulni/szokni valami újat.

--
trey @ gépház

OK, de ez nem hiszti vagy fölösleges rinyálás, hanem az ésszerű reakció. Ha valaki azt akarja, hogy pl szokjak át jobbkezességről balkezességre, akkor ott nagyon erős érveket és előnyöket kell felhoznia. Máskülönben teljesen ésszerűtlen időt és energiát pazarolni erre. (és akkor itt még azt nem is feszegettük, hogy vajon el e éri az objektív használhatóság terén az új rendszer a régit.)

Az biztos, hogy az elég nagy port kavart, de most egy kicsit a gnome felhasználók is átélik azt, amit a Kde felhasználók átéltek, ugyanis, sem funkcionalitásban, sem stabilitásban, sem kinézetben egy szikra szemmel sem jobb a jelenlegi gnome 3, a kde korai verzióinál. A munkahelyi gépemre direkt gnome3at tettem linux minttel, és napjában 2x lefagy, ma pl a ~/.g(.*) könyvtárakat kellett törölnöm, hogy egyáltalán hajlandó legyen a desktop elindulni. Majd most mi kérdezgeSSük, ez mán gnóm3??? :D Be kell látni, hogy egy ekkora változást egyik csapat sem tud zökkenőmentesen meglépni, és akinek ez nem tetszik ne használja. Van disztrib, ami gnome 2-t szállít, fel lehet telepíteni, stb. Én annó direkt opensuset választottam, mert a 4.0.x, meg 4.1.x-es kde-k azon elfogadható szinten muzsikáltak ellentétbe a kubuntus bughalmazzal. De nem volt kötelező, ahogy a jelenlegi gnome3 sem kötelező senkinek.

_____________________
OWASP AntiSamy Javaban

> ugyanis, sem funkcionalitásban, sem stabilitásban, sem kinézetben egy szikra szemmel sem jobb a jelenlegi gnome 3, a kde korai verzióinál.

Stabilitással nekem még sem a GNOME 3 környezetet, sem a Shell-t illetően nem volt problémám. Pedig használtam már SUSE-n, Fedora-n, Arch-on, Ubuntun.
Ehhez képest a 4.7-es, tehát nem a 4.0, nem is a 4.1 plasmaja percenként crashelt Archon. Egyedül Slackware-en és SUSE-n volt nálam stabil a 4-es KDE.

=Λ=

Feltettem a mintet, napi 2x kifagy, pl alt+tab lenyomására, vagy activities-re kattintásra. Még szerencse, hogy visszakapcsolták az apt+ctrl+bspace-t mintbe. Időnként kell törölni a konfigokat homeból. Ezt nem nevezném stabilitásnak, de mint látod valamelyest gépfüggő, hogy kinek mi megy jobban, és személyfüggő, ki melyik rendszer hibáit tolerálja jobban :) Laptop: Opensuse + kde, desktop: mint + g3, nálam az előbbi nagyságrendekkel stabilabb.

_____________________
OWASP AntiSamy Javaban

"Ezt nem nevezném stabilitásnak"

De ez nem is az, ahogy a gnome3 működik :) Most mondanám, hogy nekem két gépen tökéletesen megy, erre mondanád, hogy az én vagyok, de fentebb is olvastam olyat, hogy nincs vele gond. Kifogtál egy bugos x-et, vagy videokártya drivert, ami nem szereti a gpu gyorsítást, amit a g3 használ, esetleg belepatcheltek valamit, ami nem teljesen okés, de az még nem jelenti azt, hogy a g3 rossz, csak azt, hogy amit feltelepítettél nem működik jól

A negativ reakcio akkor hiszti, ha alaptalan. Na most a KDE4 az gyakorlatilag minden varakozast alulmult, es teszi ezt folyamatosan hosszu evek ota. Nem neveznem hisztinek, hogy egy teljes desktop kornyezet szetrombolasa miatt sokan elegedetlenek.
Vajon miert nem volt "hiszti" a KDE1 -> KDE2 es a KDE2 -> KDE3 eseten? Talan azota az uri kozonseg elerte a klimaxos kort? Vagy lehet, hogy megiscsak az tortent, hogy a napi hasznalatra szant szoftverei hasznalhatatlanna valtak?

Felhígult a felhasználói tábor. Akik 10+ éve kezdték, azoknak nem volt probléma ha egy eszköz használata előtt a kernelmodult fel kellett paraméterezni. Most meg már azért is disztrót váltanak az "újak", mert a hátteret liláról barnára (vagy fordítva), az ablakkezelő gombokat pedig 2 kattintással jobbról balra át kell tenni.

--
trey @ gépház

Én speciel vagy 12 éve kizárólag desktoplinuxozok, szerintem egyre jobb és használhatóbb minden. Vannak kisebb törések, de egy erős trend ível felfelé ami egyre meredekebb.

Ennyi idő után már azt se lehet mondani, hogy csak a fanboy-effektus mondatja velem, ammán' asszem' jóideje kiégett belőlem.

Mondjuk ehhez hozzá kell tegyem, hogy amikor az elején hardverhez akartam szoftvert, rengeteget bosszankodtam. Aztán megváltozott a szemléletem, ha benézem, olyat veszek amihez nincs rendes Linux driver, kidobom* a fenébe és olyat veszek amihez van. Más, mély lelki traumáról nem tudok beszámolni. :)

*elvaterázom

"Én speciel vagy 12 éve kizárólag desktoplinuxozok, szerintem egyre jobb és használhatóbb minden. Vannak kisebb törések, de egy erős trend ível felfelé ami egyre meredekebb."

Mert ez így is van.

"Mondjuk ehhez hozzá kell tegyem, hogy amikor az elején hardverhez akartam szoftvert, rengeteget bosszankodtam. Aztán megváltozott a szemléletem, ha benézem, olyat veszek amihez nincs rendes Linux driver, kidobom* a fenébe és olyat veszek amihez van."

Ugye, ugye.

--
trey @ gépház

Ebben nincs igazad. Az iptables ellen nem emlékszem nagy hisztire, főleg, mert egy időben párhuzamosan volt benn a kernelben mindkettő, és amúgy az iptables - lévén stateful - könnyebbé tette a dolgokat, az előny egyértelmű volt, a hátrány minimális, és volt idő átállni. Alsa - fene se emlékszik rá, mivel nekem Gravis kártyám volt, egyértelmű volt, hogy az a jobb :)

De ha már elkezdted, folytatom: a #debian.hu átköltözése az ircnetről a freenode-ra :D

"Az iptables ellen nem emlékszem nagy hisztire"

Pedig megesküdtem volna rá, hogy volt picsogás. :))

"De ha már elkezdted, folytatom: a #debian.hu átköltözése az ircnetről a freenode-ra :D"

Whahahah. Ignotus még gateway-t is csinált rá, hogy a szakadárok is élvezhessék :)

--
trey @ gépház

Igazad van, de a felvetőnek is. Hiszen hangrendszerként lehet az alsa-t önmagában is használni.
A 11.10-es verzióig nálam használhatatlan volt a pulseaudio, szemben az alsa-val. Ezért az alap hangrendszer nálam az alsa volt.
Tehát felette is van, meg helyette is (ha az os hangrendszereként nézzük).

Csak nemrég jöttem rá én is, de az Openbox3+ Tint2 párosnál több nem kell...

> BERUS
Motor: CrunchBang Linux 10 R20111125

Mivan már nem "API fasiszta " a GNOME csapat?

Nekem a gnome3-al ill ubuntus unibug-al két gondom van
- Nem lehet két kb. klikkentéssel visszaállítani a menüt. elismerem legyen alapértelmezett a fejlesztőik álmodta nekem "borz-alom", de had legyen az 1-2 fícsőr alapértelmezett telepítésben is beállítható ami emészthetővé tenné a magamfajta kövületeknek is. Ezek hiánya nyílt beismerése az új UI gyengeségének.
- Normális használható 3d és 2d hw gyorsításos driverek legalább az utóbbi 3 évben forgalmazott videó kártya/chip akármikre. Persze hogy x-nek fagy és y-nak nem. Könyörgöm gyorsított/kompozit UI-t megfelelő meghajtó programok nélkül kiadni csak bánatot és keresetlen dicséreteket hoz...
Alapozás nélkül várat építeni minek és itt az alapozás a meghajtóprogramok.

+1
"- Normális használható 3d és 2d hw gyorsításos driverek legalább..."
Itt külföldön, akárhova bementem számtechboltba, csak és kizárólag notebookokat láttam. Ügyintézéskor, hivatalos helyeken már sok helyen szintén notebookat látok. Szóval tényleg igaz h több notit adnak el mint asztali gépet. Ehhez viszont nagyon nem árt az energiatakarékos funkciókat és hw gyorsítást használó driver. Nálam a linuxos amd kártya lassabban muzsikál linux alatt mint windows alatt. Szóval nem biztos h követni kellene a Windowst mert nem ugyanazok a körülmények.

A Unity-nek "köszönhetően" váltottam ArchLinux+Gnome3+MGSE(Mint Gnome Shell Extension) kombóra. Először idegennek éreztem az új felületet Gnome 2 után, de most már eljutottam arra a szintre, hogy tetszik és hatékonyan tudok vele dolgozni. A gnome-tweak-tool fapadossága és a shell kissé körülményes testreszabhatóságán van még mit csiszolni. Egyre több extension-t készítenek a lelkes userek amiből látni lehet, hogy van jövője a Gnome Shellnek. Akinek maximális sebességre van szüksége, annak ott a fallback mode (iszonyat fapad, de legalább gyorsabb :D).