Linus Xfce-re váltott

Címkék

Portálüzemeltetői szempontból hálás téma a "milyen desktop környezetet használ Linus" téma, mert a "kit érdekel" trollok éppúgy részt vesznek a flame-ben, mint a KDE, GNOME, Xfce, akármi, vagy bármi desktop felhasználók, fanboyok. Annyira nem is lehet elmenni a kérdés mellett, mert sokan adnak arra, hogy mit használ a Linux első embere. Gyorsan nézzük át, hogy az elmúlt években mit használt Linus.

Linus 2005-ben arra biztatta a felhasználókat, hogy váltsanak GNOME-ról KDE-re. Négy évvel később egy interjú során elmondta, hogy KDE-ről GNOME-ra váltott. A GNOME 2 egészen bejött neki, de a GNOME 3-mal nem tudott kibékülni. Ezt a napokban közölte a Google+-on.

Linus felhasználói élmény problémákra panaszkodott a GNOME 3-mal kapcsolatban az egyik beszélgetésben. Miután példákat írt arra, hogy milyen gondjai voltak vele, kijelentette:

"Xfce-t használok. Azt gondolom, hogy visszalépés a gnome2-ről, de egy óriási előrelépés a gnome3-ról. Tényleg."

A beszélgetés itt.

Hozzászólások

Tény, hogy vannak iszonyatos fasságai, de már hiányozna a nautilus...

itt akkora flame lesz, hogy muszáj szubszkribálnom
------------------------------------
A Windowsról sokat elárul, hogy Slackwaret könnyebb telepíteni.

az xfce nekem nagyon fapados. kde 4 rulez :)

+1

Bármennyire is sok emberben hagyott nyomot a KDE újraindulása utáni fapadosság és instabilitás, mára az összes asztali környezetet magasan veri mind szolgáltatásban, mind használhatóságban. Persze azoknak, akik a fapados, 90-es évek hangulatát idéző asztali környezeteket (Xfce, Gnome2, KDE3) szeretik, sosem fog megfelelni és mindig azzal fognak vergődni, hogy mennyire elrontották a KDE-t. Pedig nem, csak nem szabad ide kevernünk a régi dolgokhoz való ragaszkodást.

androbit.org - Informatikai portál és könyvtár

>"Xfce-t használok. Azt gondolom, hogy visszalépés a gnome2-ről, de egy óriási előrelépés a gnome3-ról. Tényleg."
Akkor miért nem maradt a gnome2 -nél?

Valamiért a Xfce-t sose használtam, már a kipróbálás gondolatát is elvetettem, de egyre jobban érik bennem hogy ki kellene próbálni.

Én már néhány éve Slackware-t használok, és ahhoz XFCE dukál. Röviden egyszerű és nagyszerű, legalábbis addig, ameddig csak néha kell használni, és a géped szerverként funkciónál. desktop környezetben egy pici hibája van, mégpedig a kevés alkalmazás. Nagyon sok alkalmazást eleve Gnome-ra vagy KDE-re fejlesztenek, és így helyből bukott a dolog.

De ha még szigorúbban nézzük, akkor szinte minden alkalmazást Windows-ra fejlesztenek, és sajnos így a linux is bukott. Pedig mint operációs rendszer nagyszerű !

Én már néhány éve Slackware-t használok, és ahhoz XFCE dukál. Röviden egyszerű és nagyszerű, legalábbis addig, ameddig csak néha kell használni, és a géped szerverként funkciónál. desktop környezetben egy pici hibája van, mégpedig a kevés alkalmazás. Nagyon sok alkalmazást eleve Gnome-ra vagy KDE-re fejlesztenek, és így helyből bukott a dolog.

De ha még szigorúbban nézzük, akkor szinte minden alkalmazást Windows-ra fejlesztenek, és sajnos így a linux is bukott. Pedig mint operációs rendszer nagyszerű !

Linuxról mikor akar váltani?

----------------
Lvl86 Troll

Ezek szerint már XFCE -n is be lehet állítani a kétgombos egeret.

Legjobb arc!! Multkor amokor jól lecseszte Gnomos fiukat, utana egesz osszekaptak magukat.. Talan most is ez lesz, bar nem tudom valoasak-e azok a problemak amiket felsorolt (miért akar megnyitni egy új terminált ha már nyitva van gy. Meg lehet hogy az is csak egy rossz szokas hogy az asztalt telepakoljuk ikonokkal).
Ez a Google+ egész zsir.

Rokonlelkek vagyunk :D. Pont ugyanezt az utat jártam én is be.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

troll numero uno

"Why can't I have shortcuts on my desktop? Why can't I have the expose functionality? Wobbly windows? Why does anybody sane think that it's a good idea to have that "go to the crazy 'activities'" menu mode?"

shortcuts: nem tom de nalam lehet allitani shortcutokat
expose? nekem az "alt+f1"/balfelsosarokba az eger eleg expose szagu
wobbly windows? lol

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Mihez nem találtál switchert? A fusion-icont próbáltad? Ha ablakkeret dekorációra gondolsz, arra ott a jó öreg Emerald és a kényelmes Emerald témamenedzser. Én még annak idején Berylt és Emeraldot használtam Xfce-hez és egyszerű volt belőni még Debianon is, az Arch meg a legfelhasználóbarátabb disztró, gondolom még azt használsz.

Xubuntu es LMDE XFCE volt legutobb (elobbi nagyobb szivas, vegul csak valami piros Emerald tema jott elo nagy nehezen, de mostmar azt is at tudom loni), Archon regebben probaltam (de ma mar azon is tudom, mit rontottam el ccsmben, meg nem is foglalkoztam vele sokat anno), de az en Archomat meg mindig KDE-vel hasznalom, es teny, hogy a kwint sokkal konnyebb beloni :)

Linus: kicsit bizonytalan vagyok, vagy mégse ?

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Ahogy változnak a dolgok, nem is csoda. De ez csupán csak azért van, mert lehet választani. Ha nem lehetne, akkor meg az lenne a baj.

Egyébként nagyjából egyetértek vele, én is szemeztem az xfce-el, pláne amikor konstatáltam, hogy az eclipse-nél a scrollozás még egy i5/ati-alapú gépen is izzasztó gnome alatt, viszont az xfce ezt az őrületes akadályt is gond nélkül veszi :)

Számomra egy kicsit mókás ez a hír, mert a hétvégén váltottam Xfce-re, Kde 4-ről (a 4.7 valahogy olyan idegennek hatott a .6 után) Azelőtt ? Jó sok minden :) Gnome2->Kde3->Gnome2->LXDE->Openbox->Fluxbox->Kde4->Xfce (van egy olyan érzésem, hogy a következő váltásnál megint valami egyszerű wm-et fogok választani :) )

Na végre, itt az igazság.

Saccra 10 éve csak IceWM-et használok; ezeknek a komposztos meg egyéb ablakozóknak a viharait tisztes távolból, kicsit értetlenül szemlélem.

(Gabu, fel ne rakjál a hupmeme-re a "komposztos" miatt! :))

Az IceWM még mindig nem támogatja, hogy a desktop-ra ikon kerüljön (vagy ha igen, nekem sosem hiányzott e képesség). Először is, a desktop-om sosem látszik, másodszor, ami gyakran kell, azt amúgyis hotkey-re kötöm, mert legalábbis arcidegzsábát kapnék, ha ikonokra kellene vadásznom. Emellett az ablakkezelése nagyon erős, ami nem hátrány egy, hm, ablakkezelőnél. (Layer-ek, sticky windows, ilyen-olyan darabolás, okos elhelyezés alapból, van rollup és hide a szokásos minimize/maximize mellett, teljes vezérelhetőség billentyűzetről (áthelyezés, átméretezés is, többféle léptékben).) Systray jellegű izéket támogatja, nulla sallang, rengeteg szabad képterület.

Mind az IceWM-et, mind a NEdit-et próba-szerencse alapon kezdtem használni. Ma napi 8-10 órát dolgozok ezekkel, itthon meg még ráteszek kikapcsolódásként 4-6 órát. Ezeket hívják úgy, hogy professzionális munkaeszköz. (Ja, és persze genuine xterm.)

Retro-híradónk ma esti adása ezennel búcsúzik. Az arcoskodásért elnézést, kicsit besöröztem.

+1000 IceWM-re
Tökéletesen testre szabható, és teljes bill vezérelhetőség (ctrl-alt), ha az ember eltölt 5-10 napot amíg kialakítja saját igényeihez akkor a legjobb! én Gnome-al kezdtem, próbáltam kde-t, xfce-t de az utóbbi 2 évben csak icewm, nem szól be semmiért, azt csinálok amit akarok, nem gondolja, hogy okosabb mint a user.
Desktopon, pda-n (312MHz, 32MB ram!), notebook-on icewm-et használok, és mindenhol tökéletesen múködik!
Egyébként van vmi progi (talán IDesk) amivel lehet ikonokat rakni a desk-re, egyszer használtam de 1-2 nap után kidobtam mert nincs értelme.
---
Where there is a shell, there is a way.

IceWM volt nekem is több mint 10 évig, egyszerű, stabil, gyors, de elég fapados, furán néztek már rám miatta. :)
Idén kipróbálam a Xfce-t (Squeeze), de nehezen ment a testreszabása és naponta egyszer killel kellett véget vetnem az elszabadult dolgainak.
Gnome2-vel elégedett vagyok, csak kb hetente-kéthetente egyszer fekszik ki nálam.
A következő ugrás nálam a Unity lesz, a Gnome3-at inkább kihagyom.

:D Voltképp +1, pedig nem IceWM-et használok, de abban egyetértek, hogy az ablakkezelő munkaeszköz. Nekem fluxbox-ban van meg minden ami kell. Bár editor gyanánt nálam vim a nyerő 256 color xterm-ben :)
A Desktopra meg csak egy conky van kitéve. Az hasznos. :)
Fontosabb programok shortcut-key-n, ha más nem akor van xterm Alt-F1-en, vagy fbrun Alt-F2-n

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#N210/Arch

Hasonló –
fluxbox, fbrun, xterm helyett urxvt, valamint a conky már lekerült az asztalról: ami igazán fontos, azt dockapp mutatja.
Cserébe az asztalon van egy wbar, gyorsabb végigkattintgatni rajta az ikonokat startup után, mint pöcörészni az fbrunt… ☺

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

fluxbox FTW :P de amúgy hidegen hagy a téma.

SZVSZ (!!), Linus ha nem lenne elfogult a linux iránt, akkor már rég váltott volna osx-re. Desktop fronton mindenki azt utánozza (lásd unity, windows7, gnome shell), csak olyan fapados verzióban.

Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a Unity-re fog hasonlítani az új OS X felület, amitől sokak a falnak mennek. Unity meg a végeltekig egyszerűsített felülete, na, hírek szerint hasonló, iOS-re hajazó lesz az új OS X. Egyébknét egyszer volt ilyen, az akkori KDE után jelent meg 1-1,5 évvel az XP-ben, hogy ugyanazok a programok a tálcán, ha már sok ablak volt nyitva, akkor összeolvadtak és egy gombon érted el a tálcán őket, amit felsorolt.

Egyébként meg mindegy, régi igazság, de első Apple gép ötletek a Xerox laborból jöttek. Ők meg olvasták, látták valahol, amit más inspirált... ezt nevezik evolúciónak.

Linusnak RTFM. Egyébként öregszik, vagy nem tudom, de ez a kirohanás kicsit elhamarkodott a gnome3-mal kapcsolatban, olyan, mintha max 5 percig próbálgatta volna és levonta a következtetést.

"Here's an example of "the crazy": you want a new terminal window. So you go to "activities" and press the "terminal" thing that you've made part of your normal desktop thing (but why can't I just have it on the desktop, instead of in that insane "activities" mode?). What happens? Nothing. It brings your existing terminal to the forefront."

1) lehetnek a desktopon ikonok, be kell állítani gconf-ban, hogy a nautilus kezelje a desktopot (régi gnome-nál is megvolt ez a beállítás). Vagy akár lehet külön dock is, amiről bármi indítható 1 klikkel.

2) a gnome3-ban alapból "App-based window management" van, ezért van az is, hogy a favorites panelről indított terminál nem új ablakot nyit, hanem a megnyitott terminálra fókuszál. Ctrl+klikkel (vagy jobbklikk->új ablak) lehet újabb példányt, újabb ablakot indítani.

Egyébként a gnome3-ban rengeteg potenciál van, már most van egy jópár shell extension, amikkel elég jól testreszabható az egész, de tény és való, hogy egyelőre KDE szindrómában szenved és ez még nem a Gnome3 :)

Itt a saját desktopom, meg kéne mutatni Linusnak ,hogy ne trollkodjon :) (A desktop ikonokat és a dockot csak a shot kedvéért kapcsoltam be, egyébként nem hiányoznak.)

Hát nemtom, én a színátmenettől meg az áttetsző háttértől kiütéses leszek. Nekem nem valami tudományos-fantasztikus 3D CGI akciófilm kell, hanem munkakörnyezet, ahol nem hátrány, ha el tudom olvasni a feliratokat. Élsimítás monnyonle. A jobb oldalon felsorakoztatott hetven bizgentyűről meg a jó életben nem tudnám megjegyezni, hogy melyik micsoda; ha van egyáltalán tooltip, mindig azokra hagyatkoznék.

Én elég régi motoros vagyok, de nem vagyok az újítások és némi csicsa ellen, amíg a használhatóság megmarad (vagy javul). A gnome2-t szerettem, a gnome3 elsőre fura volt, de igazából 1-2 nap alatt megszokható. Elsőre az volt fura, hogy a virtual desktopok száma dinamikus (de ez a fícsör egy extensionnel kikapcsolható), illetve az, hogy nincs tálca, de hamar rááll az ember keze az "exposé"-ra, egyáltalán nem hiányzik, hogy nincs állandóan szem előtt, hogy mi fut (egy egérmozdulat és minden ott van, vagy alt+tab, ahogy eddig is). Application + places menü is hiányzott, ezekre is van extension, de igazából az applications menüt nem is használom, ott van helyette az activities "exposé", ami egy win gombbal vagy egy egérmozdulattal elérhető.

Ja, ráadásul van ilyen is:

http://img34.imageshack.us/img34/2052/gnometweaktool.png

Én is úgy vagyok vele, hogy jobb, ha valami egyből kézre esik ootb, de azért ha mégsem így van, akkor előszöris rtfm, aztán pár perc guglizást rászánok a testreszabásra, és nem vonom le 5 perc használat után a fene nagy következtetéseket.

Én maradok a Fluxbox-nál, se felesleges segédprogramokra, se dokkra, asztalra (ikonokra és háttérképre) nincs szükségem, compositingra (meg 2D-s és 3D-s effektekre) meg végképp nem.

Mindezt mostanában egy MacBook Pro-n.

Nem tul kitarto a csavo es a felfedezes orome sem inspiralhatja tulsagosan :) A "regen igy volt, most meg nem igy van" elv szemlatomast nem nyugozte le, no de mi lenne, ha minden, a Linux-ot (ertsd kernel) celplattformkent hasznalo szoftverfejleszto ilyen konnyen feladna? :p Azt egyebkent megertem, ha az uj GNOME nem jon be neki, no de azert nem art 5-10 percet invesztalni es elolvasni a manualt.

Mikor tér át használható oprendszerre? :)

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Nekem a Windows 7 Aero tetszik az baj ? :D

Na lesz ami lesz:

sudo aptitude update && sudo aptitude install xubuntu-desktop

próba, cseresznye.

szerkeszt:

Kipróbáltam: nagyon gyors, szinte valósidejű élmény a Gnome után. Szép az alaptéma. Marad!! (a thunar-t kicseréltem nautilusra, meg a dupla egérkattintáson változtattam, többi minden OK)

hehe, továbbra is fedora. Sokban hasonlítok azért Linusra, jó mondjuk én lxde-re váltottam. :DDD

>>: sys-admin.hu :<<

Miért nem használ Linus Terminatort?
Akkor egy ablakban lehetne neki sok kicsi...

A szokás hatalma, nem hét!!!

> "Xfce-t használok. Azt gondolom, hogy visszalépés a gnome2-ről, de egy óriási előrelépés a gnome3-ról. Tényleg."

A következő nagyobb bejelentése pedig ez lesz:

FreeBSD-t használok. Azt gondolom, hogy visszalépés a Linux-2.6.x-ről, de egy óriási előrelépés a Linux-3.x-ról. Tényleg.