[Teszt] Commodore OS Vision v0.1 beta6

Címkék

Nemrég volt szó arról, hogy a Commodore USA LLC azon fáradozik, hogy az egykori legendás Commodore nevet újra behozza a köztudatba. Persze nem azzal, hogy újra elkezdi árusítani a 80-as évek sikergépeit, hanem azzal, hogy a C64-hez külsőre hasonló, de attól belsőre teljesen eltérő gépeket hoz forgalomba. A vállalat nemrég jelentette be, hogy az új Commodore 64 elérhető Core i7 processzorral is.

Mivel az új C64-hez nyilván új operációs rendszerre is szükség van, a vállalat kénytelen egyet fejleszteni. Az új OS - a Commodore OS Vision - még nincs kész, ezért a Commodore USA LLC addig is Ubuntu 10.10-zel szállítja a megrendelt gépet. A Commodore OS Vision béta fázisban lépett és most publikusan elérhetővé vált a Commodore OS Vision v0.1 beta6. Kaptam az alkalmon és megnéztem, hogy mit készül elérhetővé tenni a cég az újdonsült Commodore gépei számára:

Commodore
A gép: C64x Extreme (C64x-EX)

Commodore OS Vision v0.1 #1
Elindul a telepítővel kombinált LiveCD. Az első menüpontban választhatjuk a telepítést, a másodikban pedig a DVD-ről futó Live rendszert indíthatjuk.

Commodore OS Vision v0.1 #2
...

Commodore OS Vision v0.1 #3
Nézzük, hogy mit kapunk, ha magyar nyelvű telepítést választunk.

Commodore OS Vision v0.1 #4
A telepítés előkészítése (innen már ismerősnek kellene lennie sokaknak...)

Commodore OS Vision v0.1 #5
Birtokba veheti az egész lemezt.

Commodore OS Vision v0.1 #6
Szép Commodore jel. A rendszer ext4-re települ. Indulhat a telepítés.

Commodore OS Vision v0.1 #7
A tartózkodási hely kiválasztása. Közben folyik a telepítés.

Commodore OS Vision v0.1 #8
...

Commodore OS Vision v0.1 #9
Billentyűzet-kiosztás megadása.

Commodore OS Vision v0.1 #10
A telepítést végző felhasználó adatainak megadása.

Commodore OS Vision v0.1 #11
Fájlok másolása.

Commodore OS Vision v0.1 #12
...

Commodore OS Vision v0.1 #13
Felhasználó létrehozása.

Commodore OS Vision v0.1 #14
A GRUB telepítése.

Commodore OS Vision v0.1 #15
A telepítés befejeződött. Jöhet az újraindítás.

Commodore OS Vision v0.1 #16
Már lemezről indul a rendszer.

Commodore OS Vision v0.1 #17
Login képernyő.

Commodore OS Vision v0.1 #18
Üdvözlő képernyő. A Commodore USA LLC reméli, hogy a felhasználók élvezni fogják a Commodore OS Vision-t.

Commodore OS Vision v0.1 #19
Feltételek.

Commodore OS Vision v0.1 #20
...

Commodore OS Vision v0.1 #21
Hiába a magyar nyelv a telepítéskor, a rendszer angolul beszél hozzánk. A jobb teljesítmény érdekében azt javasolja a Commodore USA, hogy telepítsünk zárt forrású drivereket, ha azok elérhetők a rendszerünkhöz.

Commodore OS Vision v0.1 #22
Ha eddig nem tettük volna, tegyük "internetre" a gépet.

Commodore OS Vision v0.1 #23
...

Commodore OS Vision v0.1 #24
...

Commodore OS Vision v0.1 #25
Firefox böngésző, Commodore-os kereső

Commodore OS Vision v0.1 #26
...

Commodore OS Vision v0.1 #27
:))

Commodore OS Vision v0.1 #28
Emulátorok. Wine, Amiga, Commodore, DOS és ide került a VirtualBox virtuális gép is.

Commodore OS Vision v0.1 #29
Szoftverközpont.

Commodore OS Vision v0.1 #30
Látszik, hogy ez azért még koránt sincs kész.

Commodore OS Vision v0.1 #31
Van itt shareware program is. Pl. a Blu-ray ripper.

Commodore OS Vision v0.1 #32
Látszik, hogy az a Commodore billentyű nem csak dísznek van.

Commodore OS Vision v0.1 #33
...

A Commodore emulátorok elindításával felesleges fáradni, mert ROM-ok hiányában azok nem fognak elindulni. A Commodore USA a ROM-okat a gépvásárlások mellé adja, illetve médián lehet majd azokat megvásárolni.

Aki eddig nem jött volna rá, a Commodore OS Vision nem más, mint egy testreszabott

Commodore OS Vision v0.1 #100
Linux Mint (ami nem más, mint egy itt-ott módosított Ubuntu, aminek nem más az alapja, mint a jó öreg Debian)

A Commodore OS Vision-ről részletesen olvasni itt lehet.

Hozzászólások

Ahogy látom a cég filozófiája az lehet, hogy "randa külsőhöz még randább belsőt".
Fölösleges ennyit fáradozni azért, hogy mindenki mást telepítsen rá, ennyi erővel egy kékre színezett freedos is megtette volna...

Azért ez csalódás... Mert az nem is volt kétséges, hogy Linux, na de 2011-ben azért lehetne egy kicsit kreatívabb is a design csapat, mert ennél már a Win XP felülete is kellemesebb volt.. Ilyen randa gtk-témát már rég láttam... Ha már ennyit ölnek egy termékbe, előállhattak volna valami egyedi ötlettel.. Jó nem azt mondom, hogy egyedi OS, de legalább írhattak volna egy saját DE-t, mert ez a Gnome 2.3 ezzel a témával nagyon ronda... Ha meg rámegyünk az óóóldszkúlságra, akkor is léteznek ennél sokkal szebb témák is.. Úgy látszik ők nem ismerik a deviantart.com-ot, vagy a gnome-look.org-ot.... Pedig ott hamar találni ennél attraktívabb felületet.

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

a Commodore világ egyik végletből a másikba esik. másfél évtizedig próbálták az Amigások keményvonalas, ultraortodox módszerekkel fenntartani az egyébként valóban jobb sorsra érdemes Amiga platformot. foggal körömmel ragaszkodtak a PPC architektúrához, és az AmigaOS minden eleméhez. pedig imho a helyes irány az x86 platformra váltás lett volna valamilyen unixszerű modern Amiga rendszerrel, mac/osx mintára.
és persze a zavaros cégviszonyok sem használtak az Amigának.
most a Commodore Inc. a teljes önfeladás irányába ment át. nemcsak x86 alapú rendszereket gyártat a neve alatt, de sima PCket minden extraHW nélkül. a CommodoreOS pedig egy rosszul skinnelt linuxmint, lol:) valami OSXszerű desktop, érthetetlen módon winXP design elemekkel.
2011ben imho már inkább ARMban kellene gondolkodni, mert azzal kis fogyasztású, nem forrósodó új Commodoreokat lehetne építeni, hasonlóan az eredeti commodoreokhoz. azzal nincs baj, hogy egy linux rendszer saját OS helyett, de desktopként illett volna az Amiga Workbench nyomdokain haladni.

mindenesetre ebből a hírből is látszik, ma már a linux megkerülhetetlen, egyre több piaci szereplő ebben látja a jövőt.

Jééé, ebben is Linux van sorozatban is elférne. :)

A szemem!!! Kiég a szemem!!!

Viccet félretéve, a ronda külsőt még elnézem, ha van egy fizetett fejlesztői gárdájuk, aki nagyon precízen ezekre a gépekre optimalizálja ezt az ubuntut mintet. Ha viszont ez csak egy elcsúnyított mint lesz, néhány plusz programmal előtelepítve +C64 emulátor, és ROMok, akkor akár abba is hagyhatják.

Szóhoz sem jutok. És ezt komolyan? Ezért valaki fizetni is fog?

Szívesen minősíteném, de sajnos minősíthetetlen...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Mindannyiunk lelki békéjének érdekében inkább nem kívánom minősíteni...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Értemén, hogy az eredeti C64 színvilágára akar hasonlítani, de hát ez... na. :D
___
Blogom

Biztos komoly mert vicnek rossz.
Ami megnyugtatólag hat az a rendkívül alacsony verziószám.
Gyanítom nem reklámozák a linuxos részt majd agyon. Valami android szerű sztori lesz ez. Kicsit buherálnak majd még rajta és Amiga kűlsővel is forgalmazzák. Marketing es fejel ez várható.

Várjuk meg a **** COMMODORE OS VISION V2 **** -t :D

Aham, és ez miért is jó? :)

----------------
Lvl86 Troll

Ennek csak egy ertelme van: kedvet kaptam egy c64sh shell irasanak, ahol READY lesz a prompt, load-al lehet betolteni, es egyszeru BASIC utasitasokat is siman elfogad emulator nelkul is :)

Uhh, eszembe juttattad, amikor a 21 fordulatos turbót lerövidítettem, 14-re, azzal hogy kivettem belőle a teljes képernyős leírást/reklámot, a leírást besűrítettem a "bejelentkező képernyő alá 1 sorba, és beletettem még a SYS 300 -at, hogy töltse újra, ha a játék nem írta felül a felső memóriába betett mentést. Ehhez persze kellett a reset gomb, amit a gép oldalába szereltem be. Elég parás volt a panelra ráforrasztani a drótokat.

A programok betöltési, mentési idejét - felhasznált szalag hosszát - csökkentette le. A belső működését nem igazán vizslattam a <-L és a <-S parancsnak. Csak a direkt címzés átírásával foglalkoztam az áthelyezéskor. A relatív címzéssel nem volt sok gond, annak nem számított. Ja és csíkokat rajzolt, meg a SID chipen zajongott egy kicsit :D
Köszi, hogy rákérdeztél, a szinti program is eszembe jutott, amit bütyköltem. Igaz primitív volt, de saját fejlesztés. A funkció billentyűkkel lehetett a különféle hanghatásokat rátenni a billentyűzetre. Ezt basic volt, nem assembly, igaz volt benne néhány POKE meg PEEK is.

Én már nem is emlékszem, milyen turbo volt a kazink elején (csak arra, hogy sys 300-zal lehetett újraindítani, meg hogy fekete háttéren fehér táblázat volt). Nekem az lenne a kérdésem, hogy hogy és miért lehetett azt megcsinálni, hogy ha be volt töltve a turbo, akkor egy program betöltése így nézett ki:
1: valami gomb megnyom, kiírja, hogy press play on tape -> lenyomom, képernyő elsötétül
2: a magnó forgatja a szalagot, a számláló pörög 5-10-et.
3: "megtalálja" az adott progit, ki is írja a nevét. Itt le lehetett állítani, sys 300-al újraindul, pörgetés a következőre stb, VAGY várok 3-4 másodpercet, és automatán tölti be tovább.
4: IMÁDKOZÁS, hogy ne "load error" (így fonetikusan kiejtve :D) legyen.
5: Run, játszik, örül.

Na, most hogy ezt leírtam, jöhet a konkrét kérdés: a 2-es pontnál, amíg nem jelentkezett be a program, azt a pár fordulatot play-fw-play-fw-play-fw ütemes váltogatásával meg lehetett gyorsítani. De gondolom, fw közben nem olvas a fej, tehát egy csomó információ elveszett; és mégis, a program hibátlanul felismerődött, működött, nem volt vele semmi baj. Na, ezt hogy?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Amelyikkel én bütyköltem, az itt fekete-fehér széles csíkokat húzott és egyenletes sípoló hangot adott. Ez a rész arra van, hogy meg tudjuk találni a program kezdetét. Arra is szolgál, hogy a fej odanyomódása ne az előző program végén sértse a szalagot.

A kazetta elején még nem gond a megtalálás, de a 100-200 fordulat környékén már lehetett keresni, ha nem volt felírva, melyik program/játék mennyitől kezdődik vagy a haver magnója nem pont ugyanúgy számolt. Ja és a szalag megnyúlása, szakadása és cellux-szal ragasztása is eltolta a kezdetet.

Mielőtt megállt, hogy kiírja a megtalált program nevét, volt egy kicsi reccsenés, amiben a program neve volt. Ez csak pár mm szalag volt. A továbbiakban kezdődött az igazi csikorgás és az összevissza vonalak rajzolása. Az őseim igen csodálkoztak, hogy mennyire tetszett nekem ez a TV műsor :D

Erről eszembejutott egy kérdés, nem tudom mennyire releváns. Gamerként, főként emulátoron láttam C64-et, úgyhogy bocsi, ha hülyeséget kérdezek:

Van ez a színes-villogós-csíkos effekt a képernyő keretében, vagy teljes képernyőn, amikor egy program tölt be. Lényegében villog mint az állat. Mindig is érdekelt, hogy ez mégis micsoda? Szándékosan tették oda, vagy mellékhatása valamilyen folyamatnak? Tudtok erről valamit?

Mi volt a különbség a turbo és a normális kazettaműveletek között?

- egy program betöltése turboval 5 perc, nélküle 30

A turbo mindent csak egyszer tárolt a szalagon max sűrűséggel, a végére pedig egy XOR-ral kialakított 1 byte-os ellenőrző összeget rakott.

A normál eset másképp ment:
- alacsonyabb sűrűséggel tárolta a programot
- blokk és byte szinkron jelek (magnón hallani lehetett)
- bitjavítás történt, ha egy bit elcsesződött
- utána a teljes programot kiírta mégegyszer, hogy javítsa a második menetben az első szakasz hibáit

A turbo-val a legkisebb probléma is "LOAD ERROR" volt, míg egyébként LOAD ERROR-t sem nagyon láttam.

A ciki az volt, hogy turbo-nál időnként a hibás programok is "LOADING/READY"-vel jöttek be, mert ugye az 1 byte-os ellenőrző összeg annyit is ér. Nem voltak blokkok, szóval ha az első byte-nál elcsesződött valami, akkor előfordult, hogy az egész program elcsúszott eggyel a memóriában. A LOAD ERROR-nál garantált volt, hogy a program nem megy az ilyen apróságok miatt. Persze gyorsabb volt megnyomni a resetet és újra betölteni, mint a lassú nem turbo-val szórakozni.

A turbo gyakorlati megoldás volt, a normális SAVE/LOAD elméleti. Mert ugye a földön nem volt az az idióta, aki 30 percet várt egy játék betöltésére.
(mérnöki szemmel nézve azért a turbo egy hatalmas nagy szar volt, mégis azt használtam mindenre)

De volt :) Mi anno megvettük eredetiben a batman-t hozzá. Vagy kaptuk a géphez, már nem is tudom. Na az fél órát töltött, sokszor ki kellett várni. Sőt, betöltés közben ha jól emlékszem egy joker kép is megjelent miközben a random színes csíkok mentek a háttérben.
--
HUPbeszolas FF extension

Azért én hozzászólok. A cég filozófiája: Nekrofília. :D

Nekem ebben a korban Enterprise 128k -m volt, ezért én nem fikázok (bár lenne mit az enyhén gusztustalan külsőn), de 1:13 -nál mi az a játék?

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

YALOS
Verték volna agyon azt aki kitalálta. Ez így nettó hullagyalázás.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Vajh' ezt is lehet gémkapoccsal rezetelni??

te jó ég. csak van még lejjebb.

no de ha valami jót kell keressek benne, legalább a későbbi anyagi jelentések alapján szerintem majd elmegy a kedve mindenkinek a hasonló agyf4szok megalkotásától. s így talán nem szarik majd senki a ZX48 vagy éppen A500 sírjára.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Valaki meg tudja mondani, hogy azok az arcade (felülnézetből látod az eseményeket és lőni kell, mint az állat! :D ) játékok mit voltak?

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Ez bitang pusztulatosan fostos, de legalabbis kegyetlenul ergya.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Hát...

De legalább kihasználják a compizt. Ránézésre nincs olyan effekt, ami ne lett volna bekapcsolva :D

Valószínű, hogy totál idiótának néztek, de nekem már a múltkor is tetszett a retró külsőbe helyezett modern eszköz. Simán vennék, de lég borsos az ára. Milyen oprendszert tennék rá? Mivel valójában pc, ezért gyakorlatilag "bármit". :)

Ha ez sikeres lesz akkor el kell gondolkozni azon, hogy eddig a Linux mit b...ott el. Commodore OS ;)

"Aki eddig nem jött volna rá, a Commodore OS Vision nem más, mint egy testreszabott
Commodore OS Vision v0.1 #100
Linux Mint (ami nem más, mint egy itt-ott módosított Ubuntu, aminek nem más az alapja, mint a jó öreg Debian)
"

Nem hiszem, hogy lett volna itt olyan aki előtt el lehetett volna rejteni a rusnya kék mögé a linuxos alkalmazásokat...:))
-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Magam részéről egy "Commodore"-tól én egyetlen kevés dolgot várnék el: natív bináris kompatibilitást a régi C64/Amiga programok számára, cartridge csatlakozót, és lemez olvasót a harvdverhez, és a régi típusú kiegészítők (például joystick, kazetta olvasó) kezelését. Ha ez megvan, akkor már a francot se érdekli, hogy Intel proci van benne, és milyen ubuntu hajtja.

Ez, ami most van, csak a hullagyalázás kategóriába fér bele sajnos. Remélem, megbuknak vele!
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Azon gondolkodom, hogy ha mondjuk egy 4 lemezes játékot szeretnék csak 2 lemezre felírni, akkor anno ugye a DS-DD lemezeket a megfelelő helyen kivágtuk, hogy ne tűnjön írásvédettnek és fordítva behelyeztük. Gondolom manapság a DL DVD lemezeket kell valahol kivágni. Van valahol leírásotok erről? :)

Hogy Hitler-t idézzem: No one better gift it to me.

--------------------------------------
Unix isn't dead. It just smells funny.

én spectrum 128.
de ezeknek akkor is azk*vaanyjukat.
de tényleg.

OpenBSD 4.9/i386 theo for the prezident:D

Sztem meg kurva jó. Ha lenne most fölös zsém biztos beruháznék egybe. Karácsonyra meglepném magam meg a családot lol.

--
GPLv3-as hozzászólás.