CUE - Linux-alapú fedélzeti infotainment rendszert jelentett be luxusautói számára a Cadillac

Címkék

Cadillac User Experience (CUE) névre hallgat a Cadillac által bejelentett platform, amelyet a vállalat a Cadillac XTS és ATS szedánjainba és SRX crossoverébe épít be 2012-től kezdve. Az információs- és szórakoztató-központ Linux-ra épül és ezt a tényt a vállalat bejelentésében fel is tünteti. A CUE a gyártó szerint a jelenlegi infotainment rendszereknél 3,5-ször nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik majd.

Hozzászólások

Már látom előre, ebből az lesz, hogy a MikroFo$ cég a Cadillaccel is "szerződést köt", azaz megzsarolja majd perrel fenyegetve, merthogy a Linux az szerinte sérti az ő szabadalmát, hogy dögölne meg az egész tolvaj, hazug bagázs valami rém fájdalmas betegségben, lassan, nagy kínszenvedéssel... (Nem a Cadillac, hanem az M$ vezetői).
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Hé!

Ne járasd le a szabad szoftverek kedvelőit ilyen dumával!

Te komolyan is gondolod, amit írsz? Hogy "dögölne meg az egész tolvaj, hazug bagázs valami rém fájdalmas betegségben, lassan, nagy kínszenvedéssel"? Ezt még akkor se kívánd, ha tényleg megteszik azt, amit te előre vetítesz.

Én se csípem az MS üzletpolitikáját, csúnyákat is szoktam róla mondani, de a személyek fájdalmas betegségét kívánni, ....

Az ilyen dumák pont a szabad szoftver hívők lejáratására jók: "Lám, a Linux-fanok ilyen fanatikus, szemellenzős stb. emberek." -- mondhatják mások.

Úgyhogy épp a saját magad által preferált ügyet járatod le.

(Aztán persze lehet, hogy az MS azt teszi, amit írtál. Ilyen világban élünk, sajnos. De kár előre hőzöngeni.)

Igen, én ezt komolyan gondolom. Vagyis nem, mert csak az első dühömben írtam. Hogy egészen pontosan prezentáljam a véleményemet: a "dögölne meg" az áll, azt igenis kívánom, hogy betegségben-e vagy másban az tkp mindegy, a "lassan"-t viszont nem gondoltam komolyan, mert most hogy lecsillapodtak az indulataim, inkább még kifejezetten azt kívánom inkább hogy "gyorsan", mert ha gyorsabban lesz végük, akkor kevesebb ideig tudnak ártani a világnak!

Igen, nem szakadna meg a szívem, ha az MS vezetői feldobnák a talpukat. Vallom azt, hogy a Világ jobb hely lenne, ha a gonosz, rossz szándékú emberek kipurcannának. Az M$ vezetői pedig a legkifejezettebben olyanok, mert lelkiismeretlen üzletpolitikát folytatnak, visszaélnek az erőfölényükkel, HAZUDNAK (ezt pláne nem tudom nekik megbocsátani, holott akadnak ennél nagyobb vétkeik is, de én már csak olyan vagyok hogy a hazugságot piszokmód rühellem)... Szóval becstelenek és aljasok. Ilyen ocsmány bagázsra egyszerűen nincs szüksége a világnak, s a Világ tisztább hely lenne nélkülük!
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

De MIKOR?! Mert addig RENGETEG kárt okoznak az egész világnak, az egész Emberiségnek! Hogy mást ne is mondjak, nagy mértékben hátráltatják az informatika, a számítástechnika fejlődését! Egyrészt, mert akadályozzák a szabadszoftver-mozgalom fejlődését, elterjedését, másrészt mert a termékeiket olyanná készítik, hogy azokkal tkp informatikai analfabétákat, elektronikus idiótákat képezzenek-neveljenek, akik meg sem tudnak moccanni egér nélkül; akik meghalnak ha valamit nem lehet klikk-klikk telepítgetni; akik számára természetes hogy egy hibaüzenetet nem olvasnak el, de minek is amikor még akkor sem tudják értelmezni ha az az anyanyelvükön van; akik kizárólag grafikus felület alatt tudnak gondolkodni (azaz bocs: gondolkodni még ott sem, csak használni), akik nagyobb veszélyt jelentenek önmagukra mint a legagresszívebb vírus...

Ezt tette a Microsoft cég. Elhülyítette a számítógépusereket, de annyira, hogy a legszomorúbb, hogy manapság már mindenki (sajnos a szakemberek is) ezt a felhasználói hozzáállást tartják TERMÉSZETESNEK, ELVÁRHATÓNAK. Ez az emberiség elleni bűntett, s emiatt megkockáztatom az állítást, hogy nem is kéne megvárni hogy természetes halállal múljanak ki a M$ vezetői, hanem bíróság elé kéne állítani őket, és egyszerűen KIVÉGEZNI valamennyit! Semmiképp sem érdemelnek más bánásmódot szerintem, mint a legocsmányabb náci tömeggyilkosok!
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Én nem tudok róla, hogy akadályoztatnák a szabad szoftverek elterjedését. A piac azt a terméket, megoldást választja amely megfelel az igényeknek. Ha szabad szoftver tudja ezt az igényt kielégíteni, akkor azt fogják választani, ha nagy zárt forráskódú tudja akkor azt fogják választani. Ld. firefox ami pl. igen elterdjet, és ld. linux ami meg bizonyos körökben nagyon elterjdet, bizonyos körökben pedig nagyon nem.
Ált. az ember amiatt ruház be egy termékbe, mert az kényelmet biztosít számára. Naná, hogy az terjed el, amelyiket könnyebb használni, amelyik nem változtat minden hónapban valamin, hogy aztán teljesen használhatatlan legyen, hogy az ember aztán visszasírja a régi időket, mert még érték el az OSS szintjét, mivel nem működik).
Kíváncsi vagyok, hogy te melyik turmixgépet vennéd meg pl. Amin 4 gombot kell megfelelő állásba tekergetned, hogy aztán talán működjön, aztán persze az ami addig működött köv hónapban már nem működik, hanem újra ki kell találni, hogy mi a jó kombináció, vagy azt vennéd amin megnyomsz egy gombot, és megy. És nem kell szarakodnod fél órát azzal, hogy működjön. Ez emberiség elleni bűntett?
Nem mellesleg a windows termékekhez is nagyban kell érteni, ha komolyan akarsz hibát elhárítani. Az aki csak klikkelget az pl. nem fog tudni fejből mit csinálni, mikor megzuhan egy exchange szerver adatbázisa. Nem fog tudni egy sharepointot normálisan összerakni. Nem mellesleg a windows-ban van Unix subsystem ami POSIX kompatibilis, és stabil :).
Aztán ott van a powershell is, amivel kapcsolatosan azt mondhatnám, hogy igen jól kitalált shell. Nemsokára minden microsoft szerverterméket tökéletesne lehet majd managelni alóla (még azért persze van 1-2 hiányossága), na abban se klikkelgetni kell, és igen ott is mint a nagy linux-ban kell egy kis tudást felszedni, ha szeretnél valamit. Lehet ugyanolyan jó kis scripteket irogatni, és kényelmes.
A linux-nak meg igenis lenne mit tanulnia a microsofttól, mind userland, mind kernel, biztonság stb szintjén.

De igenis hogy mindent megtesznek azért, hogy akadályozzák a szabad szoftverek térnyerését. S ezt még csak nem is bánnám, ha azzal tennék, hogy igyekeznek a FOSS-nál jobb szoftvertermékeket összehozni, mert oké, legyen tisztességes verseny, de mindenféle tisztességtelen módszereket alkalmaznak. Például, ugye összeépítették az IE-t a Windowssal, csak amiatt, hogy ezzel kiüssék a nyeregből az esetleges konkurrens böngészőket. Direkt úgy építették össze, hogy ki se lehessen irtani belőle, aztán magyarázkodhassanak, hogy ez ugye nem is szándékos a részükről, ez muszáj, mert enélkül nem müxik a Win! Na ja, kérem, ha úgy építenek meg egy házat, hogy az egyik sarkát az ebédlőasztal tartsa, akkor persze hogy azt az asztalt nem lehet eltávolítani a házból, itt csak az a kérdés, miért úgy kellett megépíteni?!

Aztán, biztos te is tudsz róla, mit művel az M$ a szabadalmaival. Itt még csak nem is az zavar engem, hogy ha van egypár szabadalma, akkor pénzt kér azok használatáért, hanem 2 dolog:
1. Nem nevezi meg azokat a szabadalmakat, amiket ÁLLÍTÓLAG sért a Linux vagy akármi más szoftvertermék ami épp nem tetszik neki az M$-nek s amit a konkurrens cég használ, csak kijelenti mint valami vallási dogmát, hogy márpedig az sérti a szabadalmait és kész, tessék fizetni neki! Holott a tisztességes eljárás az lenne hogy igenis MEGNEVEZI az állítólag sértett szabadalmakat, aztán erre a versenytárs vagy átalakítja a termékét hogy az ne sértsen szabadalmat, vagy nem ismeri el hogy szabadalomsértés történt s vállalja a bírósági utat, vagy fizet az M$-nek. De ez hogy meg sem nevezi a sértett szabadalmakat ez kimondottan piszkos, aljas, geci húzás a részéről!
2. Mindenféle SZART levédet szabadalommal, triviális dolgokat is, nemcsak a valóban innovatív ötleteket.

Az is utálatos az M$-ben, hogy állandóan HAZUDOZIK. Hazudik pld abban, hogy a Windows és az IE milyen biztonságos (szerinte), hogy a Firefox használata veszélyes, hazudik a Linuxszal kapcsolatban, mindennel kapcsolatban hazudik, illetve úgy csoportosítja a tényeket, hogy abból látszatra, első olvasatra a tudatlan, s a dolgokba jobban bele nem gondoló olvasó számára hamis, s a M$ számára kedvező kép alakuljon ki, azaz aljas praktikákkal MEGTÉVESZT ez a szemét cég!

Az is köpedelem eljárás a részéről, hogy LEPÉNZEL, MEGVESZTEGET politikusokat s más döntéshozókat, hogy azok az ő termékeit vetessék meg állami pénzen, iskolák s más intézmények számára, ezzel beetetve az ifjúságot, s így létrehozva a majdani fizetős keresletet a termékei iránt, elhallgatva az alternatívákat. Ez olyan, mint amikor a drogkereskedő az első néhány adagot ingyen adja. Például emlékezetes húzása volt amikor a szabványügyiseket vesztegette meg, csak amiatt, hogy az ő doc formátuma is szabványnak legyen minősítve.

Az MS egy gennyedző fekély az informatika testén, sőt rákos daganat amit mielőbb el kéne távolítani!

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

"Például, ugye összeépítették az IE-t a Windowssal, csak amiatt, hogy ezzel kiüssék a nyeregből az esetleges konkurrens böngészőket. Direkt úgy építették össze, hogy ki se lehessen irtani belőle, aztán magyarázkodhassanak, hogy ez ugye nem is szándékos a részükről, ez muszáj, mert enélkül nem müxik a Win!"

A windows minden bizonnyal működne az ie (pontosabban mshtml) nélkül is, ellenben a rá írt programok egy jelentős része nem (és nem csak böngészőkre gondolok). Ez olyan, mintha kivennéd mondjuk a gtk-t egy linux telepítésből abból az okból, hogy nem használsz gnomeot ezért nincs szükséged rá. Aztán próbáld meg elindítani a gimpet.

Volt már, hogy megnevezte, mely szabadalmakat sért egy adott cég, másrészt amikor egy hírben nincs megnevezni, az nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott cég ügyvédeinek se nevezték meg.

"2. Mindenféle SZART levédet szabadalommal, triviális dolgokat is, nemcsak a valóban innovatív ötleteket."

Ez inkább az amerikai szabadalmi rendszer hibája, ha nem védetné le, levédetné más, és akkor nekik kellene fizetniük. Ez inkább védekezés (hallottunk már olyat, hogy egy céget azért pereltek volna, mert a dupla kattintást használják?), mint támadás.

"Hazudik pld abban, hogy a Windows és az IE milyen biztonságos (szerinte)"

Várom az exploittal alátámasztott bizonyításod ennek ellenkezőjére (a félreértések elkerülése végett, csak támogatott IE verziók játszanak).

"Az is köpedelem eljárás a részéről, hogy LEPÉNZEL, MEGVESZTEGET politikusokat s más döntéshozókat"

Szintén várom a megdönthetetlen bizonyítékokat.

Iskolákról csak annyit, hogy ha egyszer a versenyszférában az ő termékei dominálnak, akkor teljesen természetes, hogy az ő termékeiken oktatnak. Az lenne a rossz, ha ez nem így lenne. Tessék az opensourcenak a versenyszférában eredményeket elérni, és akkor majd lehet bevinni az oktatásba az opensource szoftvereket (ahogy egyébként van is erre példa).

"Például emlékezetes húzása volt amikor a szabványügyiseket vesztegette meg"

Megintcsak várom a bizonyítékokat, én nem emlékszem megvesztegetésre (bár emlékszem, hogy volt valami a nemzeti testületekkel, de nem megvesztegetés rémlik, hanem egyszerűen a megszavazásában érdekeltek túl voltak reprezentálva a testületekben). Illetve kérvényezték a gyorsított eljárást, én arra tippelek, ez inkább valamilyen zsíros üzlet miatt volt, hogy a 2007-es office-t lehessen indítani egy pályázaton, ahol kikötés volt a formátum szabványossága.

--
Don't be an Ubuntard!

Poliverzum az ilyen szövegeiddel TE vagy az, aki nagyban akadályozza a szabad szoftverek térnyerését magyar nyelvterületen.
Szerintem azzal segítenéd a leginkább a szabad szoftvereseket, ha holnapból felcsapnál windows prófétának. A jövőben windowsok világáról írnál könyveket inkább, microsoft mellett blogolnál és hozzászólásaidban őket éltetnéd pont olyan lelkesedéssel és olyan stílusban, ahogy azt most teszed a linux mellett.
Garantálom, fél éven belül megfeleződik a magyar windows felhasználók száma és egy év múlva kevesebben fognak windows desktop-ot használni mint ma linux desktop-ot. Userek tömegei fogják megrohamozni a linux disztribúciók letöltési oldalait és fognak linux-ra migrálni windowsaikról. :D

Nem kibaszásból építették bele az explorert (illetve persze, valamilyen szinten lehet ezt is látni benne, de nem ez a fő ok). Leginkább kényelmi szempontjai vannak a dolognak (mind felhasználói, mind programozói oldalon).Az ikonokat eltudod távolítani, illetve most már jó ideje választani is tudsz a böngészőt.

1. Megnevezhetnék azok a cégek is amelyek aláírják a szerződést, vagy megtehetnék azt is, hogy nem írják alá, aztán majd a bíróság előtt mutassák be. Általában mindegyik aláírja. Lehet, hogy mégis csak van valami abban amit a Microsoft állít.
2. Mint minden más cég is.

Az IE9 tényleg nagyon biztonságosra sikeredett. Ha hozzávesszük azt, hogy a frissítéseket viszonylag gyorsan kiadják hozzá, az egész windows update-n keresztül megy, akkor még jobban látszik, hogy miért is biztonságosabb az MS szerint (és mostanában szerintem is, de ez mondjuk nem jelent semmit :) ). Firefox használata akkor veszélyes amikor 3 napig nem foltoznak be egy javascript sebezhetőséget, aztán akkor amikor a különböző biztonságot növelő addonokat nem lehet betölteni a verzióváltások miatt, vagy amiatt mert a user nem frissíti le soha. Mint feljebb említettem viszont, ez is egy cég, naná, hogy a saját portékáját árulja. A redhat sem veri nagy dobra a különböző sebezhetőségeit, és van amikor simán csak DoS-nak titulál olyan sebezhetőséget, amivel jogosultságemelést lehet elérni. No meg az külön vicc kategória, amit néhány fejlesztő vág le, mikor leírják neki érthetően, hogy hol a sebezhetőség a kódjában.

Gondolj bele, ha mondjuk nem a Microsoft termékeket oktatnák az iskolában. Amikor elmegy egy céghez, és nem linuxot használnak, mennyire fog tudni boldogulni egy word-del, egy excel-lel? Mert szerintem semennyire sem. Az új office-ban amúgy lehet választani, hogy milyen szabvány szerint mentsen alapértelmezetten.

Az MS-en kívűl sajnos nincsen még egy cég akinek ennyire egybe lenne az egész rendszere. Tehát nem kell hegeszteni hetekig, hogy legyen egy normális címtárad, egy levelezőszervered, csoportmunka szoftvered stb...
Meg lehet a legtöbb dolgot oldani más oprendszereken is, csak az eszközök sajnos na azokból van 80 féle amik ált. csak kis részét fedik le annak amit szeretne is az ember elérni.

Egy gondolatot tennék hozzá: el kell dönteni, hogy a számítógépeket kopaszodó matematikusok használják bonyolult matematikai problémák megoldására, vagy mondjuk egy banki ügyintéző is kezelni tudja, ezáltal meggyorsítva a banki ügyintézést. Nyilván ha az utóbbit választjuk, egy banki ügyintézőnek nem az sql nyelvet tanítanám meg, amivel le tudja kérni illetve módosítani a banki adatbázist, hanem adok neki valamilyen célprogramot, ami persze belül queryket állít elő. Elvileg futhat ez a célprogram szöveges felületen is (sokáig így is volt), de a tapasztalat azt mutatja, hogy egy jól megtervezett guin gyorsabban és kényelmesebben lehet dolgozni. Innen már csak egy kis lépés, hogy olyan programokat írjunk, amiket nem csak banki ügyintézők, hanem teljesen átlagemberek is használni tudnak, például készítünk egy szövegszerkesztőt, amiben meg tud írni egy postai levelet, mert ahhoz teljesen felesleges megtanítani az átlagfelhasználónak a LaTeX-et.

--
Don't be an Ubuntard!

Csak ennyi telik tőled? Csak egy szimpla személyeskedésre futja a képességeidből? Esetleg valami KONKRÉTUM, amivel alátámaszthatnád esetleges ellenvéleményedet?

És igen, lehet hogy beteg vagyok. Beteggé tesz, lelkibeteggé, hogy látom a Világban levő sok-sok aljasságot, geciséget, gonoszságot. Ezek nem mindegyike köszönhető az M$-nek, de egy aránylag tekintélyes része igen, emiatt kívánom e cég mielőbbi pusztulását. Ugyanis gyűlölöm az aljasságot és a gonoszságot.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Nezz utana, hogy Linus mit gondol az MS-rol, es miert kedveli az open source 'mozgalmat'. Semmi koze ahhoz, amit te gondolsz, nem zavarja a profitorientaltsag, a verseny. O azert csinal nyilt forrasu kodot, mert ugy gondolja, hogy ez hatekonyabb.

Ja, en konkretan fejlesztek is programokat (sot, meg OSS kontribucioim is vannak), szoval nincs idom ezer oldalakat filozofalni a temarol, mint neked (aki sajat maga sose csinalt semmi komolyabb OSS vagy zart forrasu termeket).

Ez a fekete-feher vilagnezet nem vezet sehova. Foleg az nem, hogy elvarod, hogy egy vallalkozas ne profitorientalt modon mukodjek.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Poli, te egy koncepciótlan, beteg, kapkodó, oda-vissza-félremagyarázó, szófosó író vagy, semmi keresnivalód sem itt, sem az informatikában. Itt nem az érzelmek, hanem a technológia, a mérnöki megközelítések számítanak. Persze van jogi és gazdasági oldal, de azzal mi nem (kevésbé) foglalkozunk. Menj szépen írogatni. Nem én vagyok az első, aki rádszól, és mindmáig nem veszed a lapot.

--
http://neurogadget.com/

Nem, én nem vagyok koncepciótlan meg kapkodó, meglehetősen konzisztens elveket követek az írásaimban, emiatt is tudtam írni eddig 56 regényt, 16 kisregényt és több tucat novellát, mindet egyetlen "írói univerzumban". És ez az életművem bizony sokaknak tetszik. A trollok persze úgy kritizálják, hogy el sem olvassák. És nem is szoktam a dolgokat félremagyarázni, nem tudom miért gondolod ezt - hacsak nem az ateista irományaimra gondolsz, hogy szerinted félremagyarázom a Bibliát, de ha így gondolod az a te bajod mert akkor egyszerűen egy fundinak tartalak akinek a véleményére nem adok. És igenis van keresnivalóm az informatikában, tettem is érte valamit, pld lefordítottam a GoboLinux oldalát magyarra, könyvet is írtam erről a disztróról, a VIM-ről is írtam könyvet, alkottam egy saját fejlesztésű pupletet a PuppyLinuxra épülve (amit közzé is tettem), s mindezt INGYEN. Te tettél valamit ingyen a Linuxért, általában a számítástechnikáért?
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Na és?! Amit használsz, az csalárd érvelési technika, mert nem következik belőle, hogy csak azért mert ingyenes, ne lenne értékes!

Különben legalábbis a VIM-es könyvemért igenis kaptam már köszönetet, nem is egyet, ha nem is túl sokat, még itt a HUP-on is. Szóval ennyit erről a beszólásodról: szimplán kibújt belőled a troll, kizárólag azért, hogy minden ok és alap nélkül belémmarjál, megbántsál, de hiába mert nem jött össze neked.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

"emiatt is tudtam írni eddig 56 regényt, 16 kisregényt és több tucat novellát, mindet egyetlen "írói univerzumban". És ez az életművem bizony sokaknak tetszik. A trollok persze úgy kritizálják, hogy el sem olvassák."

Én nem szóltam le az írásaidat soha, sőt felszólítottalak hogy foglalkozz inkább azzal.. :)

"hacsak nem az ateista irományaimra gondolsz, hogy szerinted félremagyarázom a Bibliát, de ha így gondolod az a te bajod mert akkor egyszerűen egy fundinak tartalak akinek a véleményére nem adok."

Nem érdekelnek a vallások, sem az ateizmusod, ezeket honnan vetted most elő?

"És igenis van keresnivalóm az informatikában, tettem is érte valamit, pld lefordítottam a GoboLinux oldalát magyarra, könyvet is írtam erről a disztróról, a VIM-ről is írtam könyvet, alkottam egy saját fejlesztésű pupletet a PuppyLinuxra épülve (amit közzé is tettem), s mindezt INGYEN. Te tettél valamit ingyen a Linuxért, általában a számítástechnikáért?"

Ezen írásaid és könyveid bizonyára értékesek, én azt nehezményezem hogy terheled a hupot a (99%-unk által) vagy mókásnak, vagy idegesítőnek ható irományaiddal. Nem kétszer és nem tízszer szóltunk rád. Nem veszed magad észre. Lebegsz valami felhőn és azt képzeled hogy valamilyen isteni (jaj bocs) sugallat által megtámadhatatlan véleményed van. Annyira sem vagy képes, hogy belásd, hogy egy cég mindent megtesz a profit maximalizálása érdekében (hogy mást ne mondjak, ki kell fizetnie a hitelezőit és az alkalmazottait), és bizony ha a versenytársak vagy a "környezet" nem tesz semmit (vagy keveset) az etikátlan lépései ellen, akkor - kérem szépen - _ez van_.

--
http://neurogadget.com/

"Vallom azt, hogy a Világ jobb hely lenne, ha a gonosz, rossz szándékú emberek kipurcannának. Az M$ vezetői pedig a legkifejezettebben olyanok, mert lelkiismeretlen üzletpolitikát folytatnak, visszaélnek az erőfölényükkel, HAZUDNAK..."

Szerintem meg jó dolgot tesznek. Próbálják megtartani a piacot maguknak. Mert mi történik, ha a szabad szoftverek teret nyernek?

TROLL MODE ON

Csökken a Microsoft bevétele, kevesebb alkalmazottat tudnak fizetni, elbocsátások, tönkrement családok, tönkrement életek.

Vagy szerinted a sok egyetemista hobbi-programozó akik a Linuxot gányolják, azok fogják kifizetni a Microsoftos fejlesztők bérét, hogy ne haljanak éhen? LOL.

TROLL MODE OFF

Nem tudom, de az utóbbi időben nem érkezett olyan hír, hogy az egyik "linuxos" cég nem írta volna alá a microsoft szerződését, hanem hagyta magát beperelni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha egy ilyen cég elutasítja a szerződés aláírását, akkor a microsoft egyből perelne, viszont azt kétlem, hogy egy ilyen elutasítás híre ne lenne akkora szenzáció, hogy ne jusson el a különféle szakmai hírportálokra, így ide is. Azaz valószínűleg elég jó alkupozícióban van az ms, amit én semmiképpen nem fognék kizárólag az ügyvédi gárdájára.
Ha jól emlékszem, az egyik GPS-es céget valamelyik FAT szabadalmukkal fogták meg. Lehet azt mondani, hogy undorító, hogy a microsoft levédet egy olyan technológiát, amit alapvetően ő fejlesztett ki, de jogilag a dolog úgy működik, hogy ha használod (és használod, mert kvázi standard), akkor fizess.

--
Don't be an Ubuntard!

Az M$ persze hogy jó pozícióban van az efféle pereskedésekhez (="védelmi pénz" beszedéséhez) mert hiszen kismillió szabadalma van, s ezek legtöbbje annyira triviális, hogy kvázi lehetetlen hogy meg ne sértsd valamelyiket, ha bármi érdemlegeset is akarsz alkotni a számtech világában. Eképp természetesen nem abszolút lehetetlen, hogy a Linux kernel is sért valamiféle (triviális) M$ szabadalmat, épp csak ha valóban sérti, akkor miért nem meri ezt az M$ nyilvánosságra hozni?! Na EZ az EGYIK aljassága. S mindenesetre gyanús is hogy nem hozza nyilvánosságra, mert igenis felmerül emiatt a gyanú (bennem máris felmerült!) hogy esetleg nincs is semmi ilyen lőszere csak vaktölténnyel pufogtat, s a handabandázása minden alap nélküli!
A MÁSIK aljassága meg épp az, hogy TRIVIÁLIS dolgokat védet le, amik mögött nincs valódi innováció. Ilyen volt az általad említett FAT-ügy is. Ott ugyanis nem magával a FAT _lényegével_ volt a gond amennyire emlékszem, hanem csak a hosszú fájlnevekkel, hogy tudniillik egyáltalán alkalmazott az a cég hosszú fájlneveket. Na de kérem, nehogy már ez INNOVÁCIÓ legyen!
A HARMADIk aljassága meg amit eddig nem is említettem, hogy csinál valami fejlesztést, bejegyezteti a szabadalmat is rá, de e szabadalomról mélyen KUSSOL, s hagyja hogy fizetség nélkül egyre többen használják és elterjedjen. S amikor már majdnem mindenki azt használja, s így kvázi-szabvánnyá, megkerülhetetlenné vált, na AKKOR jön ki azzal, hogy hoppá kérem nekünk erre szabadalmunk van, tessék fizetni! Így terjedt el a például FAT is. Holott a tisztességes eljárás az lenne, ha kezdettől fogva megkövetelné hogy fizessenek neki.

Az nem érv, hogy eddig egyik linuxos cég sem vállalta a pereskedést. Persze hogy nem vállalta, amikor nincs annyi pénze egy peres huzavonára, mint az MS-nek. Na ezt nevezem én az erőfölénnyel való visszaélésnek. Ez nem arra bizonyíték, hogy valóban szabadalmat sértenek, csak arra, hogy gyengébbek mint ez a köpedelem cég.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

A FAT long filename egyáltalán nem triviális, mert utólag kellett belehackelni a FAT-ba úgy, hogy az visszafele kompatibilis maradjon. Nézz utána, a FAT formátuma elég jól dokumentál.

Az opensource világ rég összefoghatott volna, hogy ha annyira jogtalannak éreznék az ms tevékenységét. Ott a google, ott az intel, ezek ketten bőven nagyobb tőkével rendelkeznek, mint az ms. Most vagy azért nem fognak össze, mert mellesleg utálják egymást (nem hiszem), vagy mert utálják a kis cégeket (ez lehetséges lenne, ha a kis cégek miatt piacot veszítenének), vagy mert egyáltalán nem biztosak abban, hogy egy komolyabb ügyvédi gárda elég lenne, hogy a különböző ms szabadalmakat megsemmisítsék. (A szabadalmak kereshetőek, a google-nek van is patent database-e, simán ki lehet gyűjteni, melyek azok, amik potenciálisan veszélyt jelentenek az opensource világra.)

--
Don't be an Ubuntard!

Mindenfele sertest vagy szemelyeskedest mellozve kerlek hogy latogass meg egy szakorvost.
Nem hiszem hogy egeszseges az a reakcio amit tanusitasz. Egy Cadillac es linuxos hirnel rogton MS ellenes duhkitoresed van es a veruket kivanod. Az irasaid bennem teljesen egy lassan kirobbanni akaro amokfuto kepet festik meg, amire van sajnos pelda az utobbi idokbol hogy itt Magyarorszagon is megtortenhet. Igy a masok es a te testi epsegeert remelem hogy legalabb egy par vizsgalat erelyeig felkeresel egy szakorvost.

Te meg menj vissza az általános iskolába, nyelvtan órákat látogatni. Mert bár velem is előfordulhat hogy alkalmanként eltévesztem a helyesírást, de olyan durva hibát nem szoktam elkövetni mint te, hogy az "erejéig" szót ellipszilonnal írjam.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Nem személyeskedtem (pláne nem jobban mint te) mindössze rámutattam egy TÉNYRE. Mert az TÉNY, hogy azt a szót rosszul írtad, s hozzá nagyon nagy bakit vétettél.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Na hát épp ez a baj, hogy nem az M$ vezetőjével történt meg. Bár sajnos igazából az sem oldana meg mindent, mert más állna a helyére. Az egész cégnek úgy ahogy van el kéne tűnnie a süllyesztőben, vagy legalábbis fel kéne darabolni apró pici cégecskékre, hogy ne legyen ekkora hatalma.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ha gyűlöleted középpontjában pont a Microsoft áll, akkor Steve Ballmernél ideálisabb vezetőt nem is álmodhatnál. Ballmer egy teljesen tehetségtelen vezető, irányítása alatt folyamatosan teret veszít a Microsoft. Egy új vezető talán újra sikeressé tenné a Microsoftot.

Az Apple gyűlölők legalább visszafogták magukat, és az okt. 14. incidenst leszámítva volt bennük annyi, hogy ne pufogtassanak ízléstelen poénokat. Ezzel együtt nem járnak jól az új vezetővel, mert a másokat kicsináló szabadalmi pereskedések Tim Cook-hoz köthetőek inkább. Ha ma is Steve Jobs vezetné az Apple-t talán kevesebb lenne a konkurens termékek forgalmazását betiltó bírósági ügy.

Jó döntés szerintem. Mindent maguknak csinálhatnak meg, a Cadillac van akkora cég, hogy könnyedén fenn tud tartani egy pár 10-fős profi csapatot, ami gyanítom komplett fizetésben meg sem közelíti, az össz licencelési díjat pl a Microsofttól, ráadásul ki lennének szolgáltatva az MS-nak. Ez a csapat olyan rendszert készít nekik gyakorlatilag bármilyen nyílt os-ből (erre ugye most a Linux a legalkalmasabb), kis ráfordítással, hisz a munka 90%-a készen van, amilyet nem szégyellnek. És se eula, se licencdíj se MS/Android/Apple-függőség..... Sok sikert hozzá. Ami neccesebb lehet az a már megszokott szoftverek portolása/kompatiblilitási rétegének kiépítése, mint pl navigáció (neveket szándékosan nem írok). Bár írhatnak sajátot is. Tudtommal ebből is van nyílt forrású. Kikupálják.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A közösség szemszögéből nézve nem olyan jó ez. Felhasználják a közösség munkáját, de nem igazán adnak vissza semmit egy kis reklámon túl (na jó, custom hardverre lesz néhány ARM -os driver). Szebb lenne, ha nyílt platform készítését szponzorálnák a többi gyártóvak közösen. Az alapok minden gyártónál megegyeznek, legalább ezeket visszaadhatnák a közösségnek. E helyett készítenek egy zárt rendszert, egy valag szabadalmat bejegyeznek, aztán mehet a trollkodás.

Egy szó mint száz, lehet majd vakítani a Cadillac tulajoknak a "szifonos" műszerfallal, lehet verni magunkat, hogy húúú, Linux van benne, de nem látom, hogy jobbá lenne az autózás, vagy a dologból profitálna a Linux.

Igen ez sajnos igaz lesz, amit mondasz. Ezek az amcsik ebből a szempontból marhák, mert ez a fajta szabadalmi dolog nagyon káros. Mondjuk amerikában a lakosság ~20%-a a jogrendszerből él. Ezek a "tyúkperek" pedig kellenek ahhoz, hogy látszattevékenységet folytathassanak, olyan ez nekik mint nálunk a MÁV,BKV, amolyan állami maffiahálózat fejőstehenei. Mindenki tudja, hogy gyökerestől kellene kiirtani, és újat, és jót csinálni, de melyik kormány aki meg meri lépni?!

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nem marhák. Szerintem a szabadalmakkal védekezik a "fejlett világ" az olcsó konkurenciával szemben. Baromi egyszerű szabadalmakra hivatkozva eltüntetni valamit a boltokból (lásd Samsung esete az Aplle -lel). A Kínából neten rendelt termékeknek meg sokkal szarabb a piaca (vennél kínai weboldalról 160k -ért telefont?). A módszer hátránya, hogy a fejődésre nézve káros, de kit érdekel mindez amíg a befektetések szépen fialnak? Ha én lennék a piacvezető, és is szeretném a szabadalmakat.

A másik ilyen csodafegyver a minőségbiztosítás. Evvel is szépen megemelkednek egy termék költségei, ráadásul a piacvezető mondja meg, hogyan is kell csinálni.

Jó, kicsit leegyszerűsítve nézem a dolgokat, de tagadhatatlan, hogy van egy ilyen vetület is.

Ez tény, de amit védenek kínai/thaiföldi..... egyéb """harmadik világ"""-beli országokból származik, vagy legalábbis az alkatrészek. A vicc az, hogy egyes országok már igencsak kezdik érezni a hatalmukat. Erről nagyon hír nem volt, mert kínai híreket viszonylag ritkán hallunk, és a diplomáciai kudarcaival az amcsik ritkán büszkéklednek, de Kína ritkaföldfém Amerika bulinak már kezdik érezni a hatásukat. Anélkül pedig nincs merevlemez gyártás (de pl hatékony transzformátor sem). Ugyanezt eljátszhatja a fluorral (anélkül pedig 1-bitnyi tranzisztor sincsen), szóval nem kell nekik szabadalom. Simán nyersanyghiányba bele lehetne őket fojtani (Mondjuk olajuk az még van, azzal nincs gonjuk). Aztán mondhatják, hogy jól van na megengedjük a Kinaiaknak is a ""jobbklikket"". Én nem vagyok se Amerika se MS, Se Apple..... ellenes, de már szerintem rég nem az a világ van amit ők még szeretnének. Majd kiderül.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Te Zoli, mi az a magasabb tudatossag hirlevel?

Mit tudom én. Miért pont tőlem kérded?

Ja, sejtem már mire gondolsz. Van egy ateista blogom, meg egy másik Ofráról az Abbcenternél. Annak meg van valami ilyesmi jelmondata, aminek a pontos szövegére már nem is emlékszem, abban szerepel a "magasabb tudatosság" kifejezés. Ezekszerint van valami hírlevele is erről? Nem tudtam róla. De nem is érdekel, mert gyanúsan misztikusan hangzik.

Mindazonáltal egy ideje már nem is foglalkozom azzal a két blogommal, mert az Ofráról szóló oldal kész van, teljes, feltöltöttem oda mindent amit akartam, s a maga módján teljes az ateista oldalam is, mert az lényegében a Nagy Ateista Könyv tartalmát mutatja be html formában, azaz online, úgyhogy mostanában más helyen kezdtem blogolni, ami kényelmesebb felületű, ennek linkjét megtalálod az aláírásomban.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ha az ateizmust baromságnak tartod, azzal csak a saját primitívségednek csinálsz reklámot.

Különben sokaknak nagyon tetszik az a könyv. Épp ma is kaptam érte egy köszönőlevelet.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó