Megjelent a GNOME 3.0

Címkék

Az ezzel ellentétes hírek ellenére ma a kiadási ütemtervnek megfelelően megjelent a GNOME asztali környezet 3.0-ás nagy kiadása. A kiadás legfontosabb innovációja a Gnome Shell, amely teljesen újraértelmezi az asztali környezet felhasználói felületét. Segítségével a felhasználók sokkal inkább feladataikra fókuszálhatnak az értesítésekhez, munkaterületekhez és háttérben lévő ablakokhoz hasonló figyelemelterelő felületi elemek helyett.

Ízelítő a további újdonságokból:

Platformtisztítás:
A platform konszolidációja lehetővé tette számos modul elavulttá tételét, másokat pedig fejlettebb szolgáltatások váltottak. Ennek eredménye felhasználói szempontból az, hogy a GNOME 3 programok gyorsabbak lesznek, a fejlesztők pedig kevesebb munka árán hozhatnak létre alkalmazásokat.

Újratervezett beállító-keretrendszer:
A GNOME vezérlőpultban immár egyetlen ablakban keresheti meg a beállítópaneleket és jelenítheti meg azok beállításait. Ezen kívül számos beállítópanel is egyszerűbben használhatóvá vált.

Újratervezett fájlböngésző:
A Nautilus fájlkezelő új, letisztult felületet kapott, az új Helyek oldalsáv pedig sokkal egyszerűbbé teszi a fontos mappákra ugrást.

Magyar nyelvű súgódokumentumok:
A Gnome súgórendszere jelentős változtatásokon megy át: az újraírt súgóböngésző sokkal gyorsabb lett, emellett folytatódik tartalmának újraírása is; a hagyományos kézikönyv-megközelítést felváltja egy új, várhatóan sokkal hasznosabb témaközpontú megközelítés. Újabb négy program dokumentációjának fordítása készült el (ebből egy az Informatika a látássérültekért alapítvány jóvoltából), a munka a további dokumentumok elkészülésének ütemében folytatódik.

A GNOME 3.0-ás változatának magyar fordítását az FSF.hu alapítvány támogatta, amelyért ezúton szeretnék köszönetet mondani.

A kiadás további újdonságairól magyarul a kiadási megjegyzések oldalon olvashatunk.

Hozzászólások

Ez érdekes, mert a Gnome3.org alapján, magyar idő szerint 22:00-kor fog megjelenni.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Bírom az ilyet:

"a felhasználók ... feladataikra fókuszálhatnak az értesítésekhez ... hasonló figyelemelterelő ... elemek helyett"

Ezután az "értesítések" programozói következnek, ők is rátesznek egy lapáttal, ne legyen olyan egyszerű az a fókuszálás.
--
CCC3

Jó lett. Legalábbis jobb mint a Unity, ami emellett zsákutcának tűnik.

Akkor elég jól sikerült elérni az elképzelésüket. Valószínűleg nem kérdezték meg a rendszer felhasználóit, hogy ők mit szeretnének. Felhasználói szempontból egy folyamatosan változó rendszer nem feltétlenül szerencsés.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ezert van LTS, meg nem LTS. Akik a gyorsabban valtozot reszesitik elonyben, azok hasznaljak az epp aktualiasat. Akik azt szeretnek, hogy ne huzzak ki aloluk a talajt felevente, azok meg LTS-t.

Az elkepzeles szerintem teljesen korrekt, a ket tabor megkapja amire vagyik.

Hogy ez az elkepzeles a gyakorlatban mennyire valosult meg jol, az mar egy masik kerdes.

--
|8]

Amikor LTS-ről LTS-re váltasz, akkor kényszerűen teljesen megváltozik a rendszer kinézete.
Való igaz, kicsit lassabban, mint a nem LTS verzióké.
Igazából szerintem ez csak a teljesen laikus felhasználókat tudja megzavarni, aki már konyít valamennyire a számítógépekhez, az eligazodik.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ez kb minden OS-nel igy van, hogy 'major' release upgradenel (Ubuntu LTS->uj LTS; Win XP->Vista->W7) ugyanugy megvannak a szopasok, es ugyanugy jopar dolog erosen megvaltozik.

Ez az elet rendje. Ha minden maradna ugyanolyan, akkor sose lepnenk elore, igy nem is latom ebben a problemat :)

LTS-ben az a jo egyebkent, hogy meg a kovetkezo LTS utan is supportalt egy joideig, igy meg lehet tervezni az atallast, es nem csak ugy nekiugrani es hasraesni, hanem elotte rendesen kitesztelni, stb. Vallalati kornyezetben ez nagyon jo.

--
|8]

Csak tudnám a nautiluson mit lehetett még letisztultabbá tenni, az már ezelőtt is olyan csupasz volt mint a pics@...
Remélem ez a letisztulás nem jelentkezik funkcióvesztésben is :(

Komolyan nem értem ezt az állandó letisztultsági kényszert és versenyt a gnome-ban és a hozzáírt progikban (???)
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Az általam használt nautilusban egy ~4 centis sáv van az ablak tetején, amit SOHA nem használok. Én örülnék, ha a felesleges menüsávoktól meg tudnék szabadulni, a "location bart" pedig bill. kombinációval tudnám előhozni. Egyszerűen feleslegesen nagy helyet foglal a böngészőablak.

Remélem a Sudoku csak a Fedora 15 Alpha változatból tűnt el, mert ez rettentő nagy visszalépés lenne a számomra.

Höhö, a fenti link alól közben kivették a doksit, egy kvázi-404 fogad. :/

--
Web 2.0: you make the content, they make the money.

Azért az iszonyú gáz, hogy a gnome.orgon lévő képekről szerintem sokaknak az jön le, hogy mennyire -nem szeretem a szót, de- igénytelen az egész, gusztustalan betűk és ikonok. Nem igaz, hogy nem veszi észre senki...

A fitt's law arról szól, hogy egy cél eléréséhez szükséges idő a cél méretének és közelségének függvényével írható le.

Eszerint a KDE is sok sebből vérzik. Pl nézd meg egy default kde ablakkeretén a mütyür gombokat (az én screenshotom nem a default méret), meg nézd meg a gnome3 ablakkeretén a bazinagy close gombot.

Vagy nézd meg úgy általában az alkalmazásokban/dialógusokon a gombok méreteit. A fitt's law szerint az a kényelmesebb -azt könnyebb eltalálni-, ami nagyobb, a KDE-ben meg minden mütyür default.

Dolphin location bar(mütyür kattintható feliratok és nyilacskák) vs nautilus location bar(könnyen eltalálható gombok).

De a helypazarlásra is van KDE példa, a Dolphin default nézetében a mappa ikonok méterekre vannak egymástól.

Használom mind a kettőt, egyik sem tökéletes, de ui designban szerintem a KDE le van maradva, mégha első ránézésre szebbnek/modernebbnek is tűnik a Gnome-hoz képest.

A másik, hogy a screenshotokon nem látszik a használhatóság. Alapvetően a gnome3 nem az az irány, ami nekem tetszik, ezért hetek óta forszírozom magam, hogy KDE-vel is dolgozzak, hátha megszokom és jó lesz. De gnome-hoz képest tele van idegesítő dolgokkal. Pl hiába van elmentve egy nyomorult FTP jelszó, attól függetlenül nem nyitja meg a Dolphin kattintásra, hanem feldobja a kitöltött(!) jelszó ablakot és le kell okézni. Ez kb olyan, mintha bekapcsolnád a TV-t és feldobna egy ablakot, hogy biztos be akarod-e kapcsolni. A nautilus simán belép -ha már tudja a jelszót- és nem tol az arcomba felesleges dialógusokat. Gnome alatt ha már be vagyok lépve -van egy élő ftp kapcsolat-, akkor onnantól azt minden alkalmazás használja. Ha Dolphinban meg akarok nyitni egy képet FTP-ről, akor a gwenview megint bekéri azt a k*rva jelszót, amit az előbb már a Dolphin is bekért, pedig el van mentve a wallet-be. És még van pár ilyen dolog, ami szerintem egyszerűen agyrém. El is kezdtem egy blogbejegyzést írni, de olyan hosszú lett, hogy majd sorozatként publikálom, ha lesz időm :)

" A fitt's law szerint az a kényelmesebb -azt könnyebb eltalálni-, ami nagyobb, a KDE-ben meg minden mütyür default."
Nem. azt könnyű eltalálni ami közel van és kicsi vagy távol van és nagy. Ha dolgozol a vezérlőpulttal, akkor felette van az egered. Így ami közel van hozzá, lehet nyugodtan kicsi.

"azt könnyű eltalálni ami közel van és kicsi vagy távol van és nagy."

Nem, ez így ebben a formában nem igaz. Eszerint ami közel van ÉS nagy, azt nem könnyű eltalálni? Dehogynem.

Mit könnyebb eltalálni, az 1 pixeles négyzetet, ami ugyan csak 20pixelre van az egértől, vagy a 100 pixeles négyzetet, ami viszont 100pixelre van az egértől?

Ehhez definiáljuk mi a közel, a távol, a kicsi és a nagy :)

Mert ennek is ellentmond a példa amit írtam. Szvsz a 100 pixel távolságra lévő 100 pixeles négyzetre könnyebben klikkelsz, mint a 20 pixel távolságra lévő 1 pixeles négyzetre.

A másik, hogy a képernyőn nem tudhatod, hogy éppen hol lesz a juzer egere. Ebből a szempontból mondjuk a system settingsen belüli ikon távolságok nem olyan lényegesek, mint a méretük. Mert bőven lehet rá számítani, hogy nem egy ikon távolságból akarunk "átmenni" a célra, hanem az egér lehet az ablakon kívül -távol- is a céltól.

Ugyanez igaz az egyéb gombokra és ui elemekre. Gnome-ben nem véletlenül olyan "böszmék" a gombok, sok év gnome használat után a KDE-ben nekem először érezhetően több figyelmet igényelt a célzás.

Nem trollkodok, de persicsb elmélete szerint így kéne működnie, merthogy a távolság a fontos(abb) nem a méret. Pedig ez nagyon nem igaz. Ezért is írtam, hogy mielőtt tovább vitázunk definiáljuk a kicsi, nagy, közel és távol fogalmakat.

Az egészet nem lehet így leegyszerűsíteni, mint ahogy persicsb írta. Az sem mindegy, hogy egy képernyőn valami hol van. Ha pl sarokban van, vagy a képernyő szélén, akkor a kis elemet is könnyű eltalálni, ugyanis ott megakad az egér, nem kell "célozni", nem tudsz rajta túlszaladni. Ezért jók például az osx és ubuntu unity féle felső menük, meg ezért jó, hogy a sarokban van a start menü/gnome menü/Alma menü.

Nem hiszem, hogy ez általános KDE probléma lenne, nálam működik :-)

Igaz, hogy nem ftp-re, hanem sftp-re próbáltam:
dolphinból távoli gépre sftp, jelszó elmentve a kwalletbe után
a gwenviewban ugyanazt sftp-vel elérve már nem kért jelszót...

Biztosan vannak a használhatóságban eltérések, de nem hinném, hogy a KDE-nek szégyenkezni kellene.

Ja és hogy legyen egy kis flém is: szerintem a használhatóság a használható alkalmazásokkal kezdődik. Mi az a 8-10 használható Gnome alkalmazás, ami egyértelműen veri a KDE-s megfelelőit? (4-5-öt talán/esetleg lehet mondani, azért tettem magasabbra a mércét :-)

KDE-vel is dolgozzak, hátha megszokom és jó lesz. De gnome-hoz képest tele van idegesítő dolgokkal. Pl hiába van elmentve egy nyomorult FTP jelszó, attól függetlenül nem nyitja meg a Dolphin kattintásra, hanem feldobja a kitöltött(!) jelszó ablakot és le kell okézni.

Ezt de utálom a céges gépemen, Win7 és IE valamennyi alatt. Már más a jelszó, de mivel el van mentve, nem kérdezi meg. Klikkelek, hogy belépnék, erre az a válasz, hogy rossz a jelszó.

Banyek, ha rossz, miért nem adsz rá lehetőséget, hogy átírjam?

Nem az a gond, hogy automatikusan, kérdés nélkül megpróbálja, ne értsetek félre. Hanem az, hogy csak így próbálja.

"Alapvetően a gnome3 nem az az irány, ami nekem tetszik, ezért hetek óta forszírozom magam, hogy KDE-vel is dolgozzak"

Én a magam forszírozásán túlléptem, és 3 hónapig kde4-et használtam az egyik legjobb kde4 implementációt megvalósító Pardus linux alatt. Nekem se tetszett a unity gnome-shell irányzat, ezért próbáltam erőszakolni magam. Sajnos akadályozta a munkámat, és visszatértem gnome-hoz. Kipróbáltam egy gnome3 lájvot is, és bár voltak bugok és bajok, sokkal produktívabb mint a kde4. Összeségében biztos ki fogom próbálni szintén egy 3 hónapra, és ha beválik, hát marad.

A dolphinos jelszósdi egy halál, ráadásul a nem kde progik nem tudnak menteni a dolphinnal (kparts-al) becsatolt remote share-ekre - néha kde progik se. A kontact a maga hülye újításaival, mint az akonadi és társai, egy hatalmas bughalom. Általánosságban az összes kde4 progi minősége a régi kde3 társakhoz képest súlyosan esett. A konqueror webböngészésre hosszútávon alkalmatlan, annyira fárasztó, egy komolyabban összerakott weblaptól megizzad, majd hosszabb használattól kressel. Régen pont az egységességet szerettem a kde3 vonalban, és hogy minden működik vele frankón. Na ez elveszett, attól tartok 10 év is kevés lesz mire arra a szintre újraépül. Egyedül a kinézet és a szemcukor ami számít jelenleg a kde4 táborban, és fejlesztőinek, de ez nagyon kevés.

---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Nem ez a legnagyobb gond vele, hanem az, hogy az OSX-esre akarnak hasonlitani (nem sikerul nekik), viszont ugye az OSX-es szepen animalva atmeretozidik, amikor ugyanabban az ablakban megnyilik a modul a beallitasi lehetosegekkel. Na itt villodzik, osszevissza atmeretezodik... De ugye ez nem latszik a screenshoton.

Ezen kívül számos beállítópanel is egyszerűbben használhatóvá vált.

ez kod arra, hogy "megint kivettunk par funkciot?"

---------------------------------------------------------------------------------------
Unix is simple. It just takes a genius to understand its simplicity. — Dennis Ritchie

na azért nem ugyanaz az, hogy létrehozunk egy kiváló absztrakciót, ami szükségtelenné tesz egy csomó macerát (pl pipe-ok (ezt láttam valahol pipának fordítva)), meg hogy nem engedjük, hogy a felhasználó közvetlen tudjon beállítani dolgokat.

én pl wmii-t használok. ott semmi ilyen vezérlőpult, vagy hasonló nincs. szolgáltat egy 9p file-rendszert és azon keresztül irányítod/állítod be.
File-okat megnyitni meg mondhatni az összes programnyelv tud. Így bármilyen bonyolult dolgot beleszkriptelhetsz a kedvenc nyelveden, legyen az bash, vagy java, vagy akármi. Szerintem ez egyszerű, elegáns, unixos.)

---------------------------------------------------------------------------------------
Unix is simple. It just takes a genius to understand its simplicity. — Dennis Ritchie

gnome-ba is rengeteg mindent bele lehet scriptelni. gnome-shell peldaul gyonyoruen programozhato, sokkal jobban, mint barmi mas, amivel talalkoztam (az epitsd-magad wm-ek kivetelevel).

Szerintem a gnome puritansaga ugyanolyan elegans, mint a unix tervezese, sot.

En szeretem alaposan atalakitani a desktopom (hasznaltam e16-tol kezdve ratpoisonon es fvwm2-n at metacityig kb mindent, miszlikre is szedtem mind egy szalig), a gnome2 mar egesz kozel ert ahhoz, hogy eleg egyszeru legyen ahhoz, hogy nem all az utamba, ugyanakkor adjon arra is lehetoseget - ha nagyon akarom - hogy furcsa dolgokat muveljek vele. A gnome3 erre meg ratette egy lapattal, csomo szemetet amit eleve nem szerettem, kihajitottak a fenebe, es messze jobb megoldasokat talaltak (olyanokat is, amikre nem is gondoltam, de amiota olvastam, es elkezdtem hasznalni, fel nem fogom, hogy eltem nelkule eddig). Mindemellett a gnome-shellt sikerult olyanra alkotni, hogy ha valaki akar, akkor ne keruljon komoly erolkodesbe, ha bele akar turni konyekig.

Nekem igy a kenyelmes, hogy par altalanos dolog ki van vezetve a feluletre, es ott ossze tudom kattintgatni, ha meg mas kell, akkor picit beleturok maskepp. Avagy, ami egyszeru, az tenyleg egyszeru, ami bonyolult, az meg nem lehetetlen. I <3 Gnome3.

(Extra josag, hogy a gnome-shell keyboardrol is nagyon jol vezerelheto, ami ex-ratpoisonos szivemet igencsak megmelengette)

--
|8]