Libav: nevet váltott az FFmpeg (fork)

Címkék

Január közepén írtam arról, hogy forradalom tört ki az FFmpeg háza táján. Egyesek szerint puccs volt, mások szerint nem. Abban sem lehet biztos a kívülálló, hogy most melyik is az FFmpeg projekt: a puccsot elindítók, vagy a másik oldal. Kicsinyes viták, bikeshed-ek zajlanak, fenyegetések hangzanak el az ffmepg-devel levelezési listán és úgy tűnik, hogy nincs megegyezés.

Mindenesetre a flame közepette a minap elhangzott, hogy az FFmpeg projekt nevet vált. Ezt a bejelentést Ronald Bultje, a "forradalmat" elindító csoport tagja tette. Michael Niedermayer válaszában sietve megjegyezte, hogy az FFmpeg projekt nem váltott nevet. Helyette inkább az történt, hogy a fejlesztők kisebb csoportja úgy döntött, hogy forkol, miután a takeover kísérletük kudarcba fulladt.

A Libav alapítók jelezték, hogy az egész FFmpeg infrastruktúra (levlisták, weboldal stb.) átmozgatásra kerül a libav.org domain alá. Ezzel párhuzamosan az FFmpeg-es megfelelőik - amelyek jelenleg át vannak irányítva a *.libav.org-ra - meg fognak szűnni.

Nem sokkal ezután Anton Khirnov - az új csapat részéről - bejelentette, hogy az FFmpeg levelezési listák (ffmpeg-devel, ffmpeg-cvslog, ffmpeg-user és ffserver-user) 24 órán belül leállnak...

Hozzászólások

Mindig elszomorodok, amikor ilyen híreket kell olvassak... :(
Az oké, hogy nem tetszik, hogy merre megy egy projekt, de akkor sem ez a megoldás. A nyílt forráskód a szabadságról szól, de szerintem ilyen az amikor túl nagy a szabadság.

Első gondolatom az volt, hogy ezek magyarok.
Aztán ááá, nem lehet, Anton Khirnov, Ronald Bultje, Michael Niedermayer, nem az a tipikus magyar nevek.
Pár kattintás után (jók a linkek a cikkekben) ide jutottam: http://lwn.net/Articles/423703/ A levél feladója: Attila Kinali.

Sírjak vagy nevessek?

"Első gondolatom az volt, hogy ezek magyarok."
Ne haragudj, de le kell írnom, hogy ezt nem kéne. Bármilyen hihetetlen minden közösségben vannak ellentétek, ezért a magyarokat savazni nem nagy ötlet, főleg hogy pár önromboló alkat ezt még el is hiszi és ilyenkor kész a (részben) önbeteljesítő jóslat. Jelen esetben is előbb írtál le valamit, ami nem ült, aztán meg én leszek a kötekedő, hogy erre rávilágítottam.

Részemről a téma lezárva, nincs tüske stb.

Lehet, hogy rosszul tudom, de szerintem Attila Kinali nem magyar (talan torok?). Persze nem vagyok biztos benne...

/sza2

Szerk: ez csak nalam van igy?: rakattintottam a temara, irtam egy hozzaszolast, elkuldtem, oldal ujra betoltodik es lattom, hogy mar tobb hsz. is van... Pl. ket oraval korabbrol. ?!?

Parttalan vitákat folytatni könnyebb, mint egy projektet irányítani, vagy kódolni.

Pusztán elméleti síkon: Nevet váltani általában a fork szokott. Van amikor a fork jobb lesz, mint az eredeti, és van amikor a fork csendben kileheli lelkét. Ha szavazás lenne, akkor a "Csak az eredmény érdekel" opciót választanám.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Ezek ugyanazok a majmok, akik az mplayert is lenyúlták anno?
Nem vagyok otthon a témában

Az egy dolog, hogy forkolják, de, hogy a régit meg gyakorlatilag működésképtelenné teszik, mert nem sikerült teljesen a befolyásuk alá hajtaniuk, az vicc.
Kinek képzelik magukat, Kim Jong-il-nek?

Az egészben a legnagyobb baj, hogy ha a projekt emiatt befuccsol - márpedig ilyen körülmények mellett nagy rá az esély -, ők elintézik ezt egy "Hopp, hát ez nem jött össze" megjegyzéssel, miközben a nyílt forrású világ elég komoly kárt szenved.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

ettől még nem lesz működésképtelen. az ffmpeg új szerverre költözik, esetleg letölti a levelezési listák tartalmát és readonly módon az új ffmpeg szerveren is elérhetővé teszi. azok akik nem tartanának a hőbörgőkkel csatlakoznak az új szerveren továbbműködő eredeti projekthez.

ez igaz. de a helyzet azért nem akkora katasztrófa, mint pl amikor sikerült backup nélkül elveszteni a gentoowiki teljes tartalmát. addig az volt az egyik legjobb linuxos, nemcsak gentoos doksi. utána már csak árnyéka önmagának. sokaknak kicsapta a biztosítékot, hogy odalett egy csomó munkájuk, mert a tulaj/admin elfelejtett backupolni. utána hagyták az egészet a francba.
itt meglevő munka nem vész oda. az meg majd kiderül, hogy a lényegében kettéforkolódott fejlesztésnek melyik ága fog gyorsabban fejlődni.

ja, a Skiplink hosting céggel állt kapcsolatban Mike Valstar a gentoo wiki üzemeltetője. a Skiplink egy másik cégtől, TelX bérelte az ingatlant. a Skiplink nem fizetett a TelXnek, ezért az tartozásai miatt mindent lefoglalt. a fontosabb cégekkel tárgyalt és valamennyi pénzmagért visszaadta a szervereiket, de sajnos Mike nem volt fontos ügyfél.
teljes backup nem volt. a vicc egyébként, hogy most sem érhető el a gentoo wiki, de ez ma már sajnos szinte senkit nem érdekel.
ostobaság volt így saját szerverre rakni a gentoowikit. ingyen lehetett volna használni a célra a wikia.com helyet, amit a wikipedia kereskedelmi szárnya működtet. reklámok vannak rajta, na és?!
viszont van cserébe ingyen stabil és megbízható szerver háttér, és rendszeres backup.

A marakodás közben lehet hogy letapossák azt amin veszekszenek. :-(

Nem vágom ezt. Valaki felvilágosítana, hogy nekem mint júzernek jó ez? Vagy lesz? Vagy mikor?

>>: sys-admin.hu :<<

Nem úgy volt, hogy az infrastruktúra és a név a régi gárda tulajdonában van? Vagy a levlista kivétel?

Én összesen egy céget tudok a világon, amelyiknek nem gyermekded ideológiája van.
Másrészt engem, mint vevőt, minimálisan sem érdekel, hogy milyen ideológiai alapon teszik tönkre azt a piaci szereplőt, akihez húztam. A tisztességes piaci verseny egyre inkább tankönyvi fogalom marad, ha jól látom (úgy értem: tankönyvben még van ilyen fogalom, máshol nincs).

Nos, nézzük, egy ilyen project-takeover felvárásláshoz hasonlít a pénzügyi világban. Egy felvásárlást megelőzi egy piackutatás a felvásárló részéről, hogy megéri-e megcsinálni, mennyi a ráfordítás, és milyen haszna és (nem csak pénzügyi) következményei vannak. Pl. az Oracle-Sun felvásárlás következménye lett, hogy még jobban csökkent a szakmában az Oracle reputációja. A felvásárolandó cég tulajdonosainak is van beleszólása a dologba, hiszen ha nem eladó valami, meg se lehet venni. Valamint a felvásárlásokat a trösztellenes és egyéb törvények eléggé komolyan szabályozzák, mind állami, mind pl. közösségi (EU) szinten. Ehhez képest egy open source projektet egy commitjog szabályozás simán kicsinálhat, csak mert pár okos gyerek álló fasszal ébredt és azt hitte, hogy milyen jó lesz neki, ha takeovereli az ffmpeget. Kicsiny gyerekes hatalmi játszmák tehetnek tönkre az open source világban jó projekteket. Csodás, mondhatom.

S így történhetett meg, hogy a Microsoft a saját emberét - valljuk meg ügyesen - trójai falóként benyomva a Nokia-hoz azt teljesen takeover-elte és így elkerülte, hogy azt sok milliárdért meg kelljen vásárolnia, de mégis végigvitte a szándékát, miszerint márpedig minden Nokia smartphone-ra redmondi OS-nek kell kerülnie.

Pancserek mindenhol vannak. Nyílt forrású projektek "core team"-jében is és a pénzügyi világban is.

--
trey @ gépház

A Nokianak valamerre lépnie kellett, az eddigi smartphone platformjaik felejtősek. Nem az Androidot választották, hanem a WP7-et.
Láttunk már ilyet, amikor a Microsoft mentett meg a meghalástól egy céget. Úgy hívják, Apple. Ma ádáz ellenségek, 1997-ben puszipajtások voltak, hála a 150 millió dollárnyi Microsoft részvényvásárlásnak (szavazati jog nélkül).
http://www.apple.com/ca/press/1997/08/AppleMicrosoft.html

Most is ugyanez van, a Nokianak lépnie kellett valahova, jött a Microsoft, neki ez kapóra jött. 10 év múlva lehetne ádáz ellenségek ugyanúgy. Anno az Applenek megérte, hogy nem kell meghalnia, most a Nokianak is van egy esélye, hogy talpon maradjon az okostelefon piacon.

1997ben az Applenek nem kellett dobnia a saját rendszerét, és azt sem kellett meglépnie _viszonzásként_ hogy win/pc dobozokra nyomja az almás logóját. pedig akkoriban ez volt legsikeresebb desktop platform
most a Nokia azonban dobta a saját, szerinted "felejtős" valójában ma is még piacvezető os platformját. szintén dobja az utódának szánt MeeGot, amit egyébként nem is egyedül, hanem egy Ms méretű másik amerikai multival az Intellel együtt fejlesztett. és mit kap cserébe a Nokia?
az utolsó előtti 6ik helyen levő mobil OSt a WindowsPhone7et, amit még a Bada is megelőz. ráadásul egy olyan softwarefejlesztőtől, a Microsofttól aki eddig két mobil rendszerrel bukott meg a piacon.
treynek igaza van, nem más ez mint vegytiszta pancserség a Nokiától.

Egy jó ideje már azt mondják, hogy kiadás előtt áll, minjárt lesz, nyugi, várjatok még. A világ egyik legnagyobb mobilvállalata és az egyik legnagyobb IT-cége közösen nem tud annyit, mint a mobilbizniszben 0-rl induló Google, aki izomból lenyomta őket? Vagy az Apple? Kicsit vicces ez. Ez a két cég többet töketlenkedett ezen a rendszeren, mint a Google és az Apple külön-külön a saját rendszerén, pedig ők elég komoly hátrányból indultak.

nem ment minden ideálisan ez kétségtelen, de már kiadás előtt állt a Nokia N9-00. de még ha alacsonynak is minősíted a Nokia/Intel tandem hatékonyságát, legalább nem negatív mint a Microsoft mobilpiaci teljesítménye. a Windows Mobile második helyről bukott a semmibe fél évtized alatt. a másik mindössze két hónapot élt Microsoft platform KINos fiaskója már szánalmas kategória.

> hogy a részvényeid elvesztették értéküknek több mint negyedét.

Itt már megint valami félrefogalmazást érzek.

Józsi bácsi vett régen 1000 forintért nokia részvényt, aminek az árfolyama felment 10000-re, most meg visszaesett 7500-ra. Akkor mennyi értéket vesztett Józsi bácsi? :-)))

a világ úgy működik, hogy:
- cégek tőzsdére mennek, ott szereznek befektetőket
- emberek életük spórolását betolják nyugdíjalapokba
- a nyugdíjalapok kötött szabályok szerint befektetnek a tőzsdén és más helyeken (pl. állampapír piacok)
- ha esik a papír, előfordulhat, hogy a kötött szabályok miatt kötelező eladni akkor is, ha buknak rajta, mert nem tudható, hogy ideiglenes bukta vagy végleges zuhanás lesz. ezért a a veszteség csökkentése érdekében eladnak.

tehát ha egy hibás döntés megborítja a tőzsdét, azon nyugdíjasok meg kisbefektetők biztosan zakóznak.

más:
- a határidős és opciós ügyletek egy része napi elszámolású is lehet. ez azt jelenti, hogy azt a pénzt, amit az ügylet azonnali lezárásakor kivehetsz vagy be kell tenned, azt jóváírják a számládon. Ezért lehet olyan, hogy kötsz egy ügyletet, ami az ügylet napján jónak tűnik, a későbbi számok alapján a lezárás napján is jó, csak közben volt egy nagy kilengés, amire ráment a házad.

Sok-sok évvel ezelőtt a kezembe került egy valószínűségszámítás könyv. Belelapoztam a közepébe, ahol a szerzők épp azt bizonygatták, hogy aki csak "jó" részvényekbe fektet, az hosszú távon 1 valószínűséggel elveszti a befektetéseit.

Én nem tudok elég sok "rossz" részvénybe befektetni, úgyhogy inkább kerülöm a tőzsdét. :-)

1997-ben a Microsoft azért nem dobatta a saját rendszerét az Apple-lel, mert nem azt a terméket kellett neki népszerűsítenie. Browser war volt, a böngészőjének szerzett piacot az Apple üzlettel. Most smarthpone OS war van, piacot szerzett a saját termékének. Mindkét esetben ugyanazt csinálta.
"ma is még piacvezető"
Az eddig a történelemben ÖSSZESEN eladott termékek alapján.
Viszont a jelenlegi eladási mutatók szerint nem tudják tartani a részesedésüket, pedig hát ők hihetetlen profik, a legjobbak, nem? Hiszen piacvezetők.
Hiába, bővül a smartphone piac, ők mégse tudnak bővülni olyan ütemben, el vannak maradva.
A MeeGo sosem volt igazi mobil oprendszer. Atom processzorokra szánta az Intel, nem ARM-ra. 1 éve jelentette be két multi (a Nokia és az Intel) ezt a rendszert, de még nem sikerült piacra dobniuk Meegos terméket.
Az Androidot 2007-ben jelentették be, az 1.0 2008 novemberében jelent meg, egyből egy termékkel, azóta is tart a sikertörténet. Hol a Maemo/Meego/Moblin sikertörténete? Évek óta fejlesztik a rendszereket.
Ahogy látom, összesen 3 mobiltermék van, amin lehet MeeGot használni: N900, és ez: http://www.aavamobile.com/
Lenyűgöző piaci siker.
"az utolsó előtti 6ik helyen levő mobil OSt a WindowsPhone7et, amit még a Bada is megelőz."
Igen, az Android is valahonnan nagyon mélyről indult.
"a Microsofttól aki eddig két mobil rendszerrel bukott meg a piacon. "
Melyik kettőre gondolsz?

Rossz döntés volt ez a Nokia részéről. Szép és jó telefon kell csinálni. Erre lenne igény, mert ma csak szemetet és műanyagot árul mindenki.
Az OS szerintem mindegy, lehetne android is, attól még nem lenne 250. tel gyártó. A különbségnek kevés a technikai tartalom, az emberek a szívükkel és nem az agyukkal döntenek.

Szép, minőségi szerethető telefont kellene csinálni. Na kérem a Windows az minden csak nem szerethető brand.

nehezen hiszem el, hogy mindez csak pár fejlesztő lelki fájdalma miatt történt és nincs a háttérben vmi gazdasági lobbi

"
Welcome to the ffmpeg-devel@ffmpeg.org mailing list! NOTE!!! If you
reply to old mails (prior 16. mar. 2011) make sure the address you
reply to is ffmpeg-devel@ffmpeg.org and if not change it. Otherwise
the mail will possibly not reach any subscribers. We apologize for
this inconvenience. You are being automatically subscribed to this
list because the list was moved and you where subscribed to the old
and now closed list.
"

Hááát....

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey