Egy hónapon belül elérhető lehet a működő natív ZFS port Linux-ra

Júniusban volt szó arról, hogy natív ZFS port készül Linux-ra. Akkor már jelentek meg kódok, de a ZVOL-on kívül akkor még sok mindenre nem lehetett használni a Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) berkein belül futó projekt gyümölcsét. Hogy komolyabban használható legyen, ahhoz még hiányzott a ZPL (ZFS Posix Layer).

A projektet vezető Brian Behlendorf akkor jelezte, hogy a KQ Infotech-et szintén érdekeli a ZFS Linux kernel portja és dolgoznak a ZPL-en.

Az elmúlt napokban több fórumon is felbukkant egy Darshin nicknevű egyén, aki állítja, hogy a KQ Infotech-nél a "ZFS on Linux" projekt igazgatója. Darnish a fórumokban jelezte, hogy a KQ Infotech befejezte a ZFS portolását Linux-ra.

Ahogy írja, nincsenek "rejtett meglepetések", valóban portolták a Sun által fejlesztett fájlrendszert Linux-ra. Augusztus végén, vagy szeptember elején elindítanak egy zárt bétatesztet, amelyre jelentkezőket keresnek.

Egy másik fórumban már azt írja, hogy a "demó" elérhető, a kódokat pedig szeptember 15-én adják közre. A szeptember 15-re tervezett publikus béta a következőket fogja majd tudni várhatóan:

  • Zpool Version: 18
  • Solaris Build: b121
  • csak 64 bites rendszerekre
  • rpm csomagok Fedora 12, RHEL 6 beta 2 disztrókra
  • Ubuntu 10.04 támogatott forrásból való fordításon keresztül

A részletek itt és itt.

Hozzászólások

"csak 64 bites rendszerekre"

Like!

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

nem az volt hogy a ZFS nem GPL kompatibilis, emiatt nem Linux kompatibilis?
gondolom lemaradtam valamiről...
dobna valaki egy linket?

-----------------------------
http://aftermodern.hu

De ők is CDDL alatt adják ki.

In terms of how native ZFS for Linux is being handled by this Indian company, they are releasing their ported ZFS code under the Common Development & Distribution License and will not be attempting to go for mainline integration. Instead, this company will just be releasing their CDDL source-code as a build-able kernel module for users and ensuring it does not use any GPL-only symbols where there would be license conflicts.

--
\\-- blog --//

ujabb experimental fs az experimental kernelben...