Bal oldalon maradnak az Ubuntu ablakgombjai

Címkék

Az Ubuntu a nemsokára kiadásra kerülő következő verziójától - 10.04 LTS - kezdve átszabja a kinézetét. Egyebek mellett szakít a barna színnel, de van más újdonság is. Például az, hogy az alpha és beta kiadások során az ablakok kezelőgombjai (ablak minimalizálása, ablak maximalizálása, ablak bezárása) a jobb felső sarokból a bal felső sarokba vándoroltak. Ez nem mindenkinek tetszett. Voltak akik a gombok régi helyét és sorrendjét szerették volna vissza. Nagyobb vita kezdődött (600+ hozzászólás).

Ubuntu ablakgombok (Lucid alpha)
Ubuntu ablakgombok a Lucid alpha idején

A vita során Mark Shuttleworth közölte, hogy itt nincs demokrácia. A jó visszajelzés és a jó adatok szívesen látottak, de nincs szavazás a dizájnnal kapcsolatos döntésekről.

Shuttleworth leírta, hogy szólnak érvek a változtatás és a régi pozíció megtartása mellett is. A gombok bal oldalra mozgatásával a jobb oldalon hely szabadul fel, amely felhasználható lenne más célra is. A felhasználás egy lehetséges módja lehet az "Esfera" névre hallgató nagy kör bemutatkozása, amely különböző gesztus-orientált funkciókat hozhatna (részletek ebben a PDF-ben).

Akkor Shuttleworth jelezte, hogy a gombok alapértelmezett helyzete (amely egyébként megváltoztatható) a beta1 alatt marad bal oldalon, döntést pedig később hoznak.

Most viszont megszületett a végleges döntés: a gombok maradnak a 10.04 LTS-ben (és feltehetően a további kiadásokban is) a bal oldalon, de a sorrendjük változik a "bezár, minimalizál, maximalizál" sorrendre.

Hozzászólások

Idővel biztos meg lehet majd szokni. Előnyét viszont nem nagyon látom.

Es ezzel egy az egyben lemasoltak az osx ablakkezeleset, meg a HUD szineit is a lekerekitett ablakokkal egyutt. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Igen, pedig hosszasan kifejtettem, hogy ez egy különösen nagy innováció, melynek alapja a Canonical szakemberei által elvégzett széleskörű felmérés és kutatás a felhasználói igényekről, a kényelmes használatról és ergonómiáról, ezért nem csoda, hogy a vezér nem enged belőle.

"gconf kulcs átírásával"
na nee! eleg reg hasznaltam GNOME-ot, de nekem ez meredek. Nem mintha en neha nem nyulnek bele a plasma configjaba, de azt eddig 2x kellett nem tamogatott plasmoidok miatt tennem. GConf kulcsot kell atirni... azert midnenek van hatara. Valaki hianyolta a windows registryt?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

jaaa, ugy ertettem az elozo hozzaszolasbol, hogy kezzel kell konfig fajlt atirni. Ez egy fokkal jobb, ez mar csak a "kdesu systemsettings" kategoria az r1 usernek :D
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

Esetleg ha bezár-minimalizál-maximalizál sorrendben lennének a gombok, akkor másolná le. Az előző, jobboldali elrendezésre mondhatnánk így akár azt is, hogy a Windows ablakkezelését másolta le. :) Így mindkettőtől különböző lett. Kicsit ilyen, kicsit olyan. Öszvér-elrendezés. :)

Most viszont megszületett a végleges döntés: a gombok maradnak a 10.04 LTS-ben (és feltehetően a további kiadásokban is) a bal oldalon, de a sorrnedjük változik a "bezár, minimalizál, maximalizál" sorrendre.

Nem mintha egy ilyen szarsagot agyon kellene ragozni, de nincs igazad. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

és miért nem lehet annak az eddig is milliárd fórumon követelt Esfera nevű dolognak a bal oldalon helyet szorítani? :)

--
xterm

Nincs demokrácia... ahha... ha ők tudtak debiant forkolni, lesz más, aki tud ubuntut is...

Muhaha! Mert olyan sok Ubuntu fejlesztő van, akit nem a Canonical alkalmaz, hogy bele is roppanna a cég, ha ezek az emberek forkolják az Ubuntut! Az alkalmazottak meg nem fogják szíre-szóra otthagyni a jól fizető állásukat. :)))
Abba most ne menjünk bele, hogy a Canonical belső fejlesztői létszáma mekkora és mit is csinálnak valójában...

Szerintem nem ezzel kéne foglalkozniuk, hanem inkább azzal, hogy milyen színű legyen az a kib... biciklitároló.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

en elfogadhatonak tartottam volna egy verziot, hogy foglalkoznak vele, majd kijelentik, hogy arra jutottak, a barna ergonomiailiag is megalapozott. persze biztos vannak akiknek latvanyos valtozas kell, hogy elhiggyek, tenyleg foglalkoztak vele:)
a gombok pakolgatasahoz meg annyit, hogy eddig ott volt hely, ahova most atpakoltak azert, hogy legyen hely:) (=kifogas)

Milyen jó is nekem jobbkezesnek minden ablak bezárásánál a bal oldalra vinni az egeret! Innováció! Hejjj!
A másik ok, ami miatt nem tartom okos dolognak, hogy ha a wintől akarnak usereket csábítani, akkor miért kell mindennek másképpen és egyszerre ugyanúgy lennie? Nekem ez csak annyit sugall, hogy nincsen koncepció csak zavarodottság.
A Macnál minden másképpen van, de érzem a koncepciót. (de azt nem érzem, hogy a kollegám büdös-e vagy sem, mert meg vagyok fázva! :) )

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Szerencsere egyszerubben is megy, asszem a window theme-k kozti matatasnal teljesen veletlenul bukkantam a dologra ("this theme suggests a different button layout" vagy valami ilyen jellegu uzenet feljon, leokezod, maris lehet orulni).

Mindenesetre valami egyszeru checkbox lenne a legjobb valahol ("reverse button layout" mondjuk).

Nem ertek egyet, pont az volt az erdekes, hogy eddig a jobb oldalon volt (hozzateszem: nekem is fura a bal oldalon, csak most epp belegondolok a miert-be). Hiszen legtobb applikacioban az ember az ablak tartalmanak bal oldalan dolgozik tobbet: ott kezdodik a menusor, ha szovegrol van szo, azt is bal oldalon szoktuk kezdeni stb, tehat _elvileg_ logikusabb, hogy a bal oldalon legyenek azok a gombok, atlagosan valoszinu kevesebb egermozgatasra van szukseg. A baj itt nem is ez, hanem hogy sokan (en is) a jobb oldalt szoktam meg, igen, ahhoz kepest valoban kenyelmetlen es szokatlan a bal oldal, de ez inkabb szokas kerdese, tenyleg.

Nagyon helyes, hogy első helyre rakták a bezár gombot (mint osx), harmadik helyen teljesen kényelmetlen.

tetszik, de jo lenne mutatni is valamit, vagy alatamasztani, miert jo ez. (kenyelemsebb, vagy mutassanak legalabb valami kutyut a cimsor jobb oldalan, ami felhasznalja azt a nagy ures teret)

Shuttleworth szerintem egy tok rendes diktator.

Az Ubuntu a screenshoton dizájn szempontjából katasztrófa, sötét GTK téma, világosbarna szöveg a menüben, bal oldali ablakgombok, fényes és szögletes görgetősáv, lila, barna és szürke színátmenetek.

Light theme-vel egy fokkal jobb, de azon is látszik, hogy vizuális megjelenéssel foglalkozó szakemberek nem jártak a közelében.

Az ablakgombok meg: balkezesek előnyben, a legnagyobb probléma mégis, hogy az ablak bezárására szolgáló gomb nem az ablak legszélén van.

Config nem lesz rá? (oldal/sorrend)
Pl. bal oldal lehetne a default.
-- | --
|raczman| if theres one thing i believe in, is God and mr. Schmidt's coding

Mi, a balkezesek világuralomra törünk!!! (az igaz, hogy bal kezzel nem tudom vezerelni az egeret, csak jobbal, ugyanott laptopon csak bal kezzel szeretem a tapipadot hasznalni..)

A hir kapcsan rajottem, hogy nem szoktam hasznalni a bezaro gombot. Tok pici, nehez eltalalni. Sokkal gyorsabb az ALT-F4. A minimalizalast sem hasznalom - a talcan kattintok. A maximalizalast hasznalom egyedul. De a teljes kepernyos ablakot inkabb ALT+egerhuzassal szedem le.

Most jut eszembe, regen tok szempont volt nekem, hogy nagyok legyenek ezek a gombok. Amiot UltraNavom van, jobb szeretek egyszerre gepelni+egereszni.

Ettol fuggetlenul vissza fogom tenni a jobb oldalra a gombokat.

Ezt az esfera-t jó lenne kipróbálni. Nincsen belőle valam,i snapshot, amit összelőhetnék a 9.10-el? Kerestem ,de még nem találtam. (pedig szétvet a kíváncsiság:)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

csak egy ötlet/látványterv, gyk nem létezik. És amilyen nagy szájuk van ubuntuéknak (android alkalmazások futtatása, 10mp alatti boot idő, software center nagyon okos innovatív lesz, synaptic és gdebi kuka, 8.04-re új téma.) Soha nem is lesz ott semmi, hanem majd visszarakják a gombokat a következő kiadásban.

kb 4 másodperc alatt át lehet variálni a buttonok helyzetét :)
másrészt most röhögtem fel igazán, most hogy a gui már szinte egy az egyben osx jellegű már egyből tetszik a linugz userek nagy töbségének :p

már most látom hogy ez hatalmas fejlesztés mérföldkő lesz ubuntuéknál :)

A rosseb tudja. Nekem a világos barnával (azzal használtam, amíg az volt), a sötét barnával (azzal használtam amíg az volt) és a lilával sincs annyira bajom, hogy átállítsam a default kinézetet. A gombok helye sem igazán érdekel. Mondjuk a Windows-t sem szoktam buzerálni. Sose értettem, hogy ez miért olyan kardinális kérdések ezek. Beleértve, hogy mi a default háttér, amit pl. át szoktam állítani, de hát azt is csak sok évente egyszer.

--
trey @ gépház

Én még mindig azt mondom, hogy ha az ember felnéz a gnome-look.org -ra nagyságrendekkel szebb ablakkeretet, háttérképeket, ikonokat talál akár ubuntusat is. Ehelyett erőltetik a sza...[kisipolva] barna színt, és koppintják az osx-et.
Ahelyett, hogy letöltenének végre két normális gnome/ikon témát, és beledrótoznák. :)))))))))))

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Elképesztő innovációk vannak az Ubuntuban. De hogy miért kellett két lépésben lenyúlni az OS X elrendezését, rejtély. Lehet hogy első nekifutásra nem jött rá apafej, hogy a gombsorrendet is lehet változtatni gconf-ban?
Szerencsére nem kötelező használni...

Remélem az ilyenek maradnak Ubuntu specifikusak. A végén még kénytelen lennék KDE-re váltani...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

mióta dwm-et használok, azóta ezek a dolgok annyira komplikáltnak tűnnek.

egyre kisebb eselyt latok, hogy kiprobalom még valaha az ubuntut. Akkor mar inkabb Mint-eznék, es Mintékből kinezem, hogy visszarakjak majd jobboldalra. Es teljesen logikatlan helyen van a kilepes gomb, es aki kepes atszokni, azzal is kiszuras. nem ertem miert kellett ezt. (Bar en a kde-bol is kivettem par gombot, hogy csak minimize maximize meg X legyen)
Egyebkent en alapbol a 0-rol huzott distrok hive vagyok, de nekem ez meredek, hogy az alapbeallitasokat ugy szetszedik, hogy az még kulon fajjon is az r1 usernek. Es mindezt a legismertebb, allitolag legfelhasznalobaratabb disztribucio, sokak szerint csak "A Linux" teszi.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

azert egy gentoo vagy egy arch extrem esetekben joval konnyebben es jobban testreszabhato. Ubutnunal vagy Fedoranal pl pain a custom kernel. Es szerintem barmennyire is "tagadjak", az arch igenis desktop linux, es annak az is az egyik legjobb advanced usernek.
Es aki felrak "divatbol" egy ubuntut, es kiprobal még 2-3 distrot, mert tetszik neki de hatha van jobb, az egy even belul archnal vagy gentoonal (esetleg slackware, frugalware) szokott kikotni
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

regebben, mikor tobb idom volt, volt nekem mandrake, redhat (meg fedora elott) suse (na jo, ez NAGYON rovid ideig, mert szinte orakig birtam :) es hosszu ideig debian, aztan ubuntu. arch-ot es gentoo-t nem probaltam, mert azok nekem tunnek divatnak. nekem vegulis egy desktop linux kell. ami csomagkezel magasfokon (helyettem) es frissit ha kell, es nem kell hackelni. es friss.

nem nagyon latom, hogy az ubuntu merete (2-3GB? szamait igazan egy 300GB-os HD-nel?) konfiguralhatosaga mennyire lenne drasztikusan mas, mint a tobbi distro. ugyanazokat a programokat hasznalnam (firefox, thunderbird, skype, pidgin....)

plane, hogy jonnnek ki a statisztikak, hogy manapsag mar nem erdemes desktop csomagokat szarra optimalizalnim, mert a sok macera melett minimalis sebessegbeli nyereseget kapsz.

aki divatbol felrak ubuntu-t, es utana masra all at, aztan megint masra ... nos, ezek az emberek nem igazan szmaitanak szamomra :)

a debian (ubuntu) csomagkezeleset pedig eddig meg senki nem tudta uberelni.

nekem meg az arch pacman-jet es a yaourtjat nem tudta semmi überelni. Csomagkezelonel eljutottam odaig, hogy ne legyen gui, csak ismernem kelljen 1-2 parancsot meg max 5 argumentumot. Es en azert hasznalok archot (es azert haszanlnek gentoot is), mert rolling release, es bar serveren nem olyan stabil, mint egy debian, de dekstopon kis odafigyelessel jol mukodo naprakesz rendszert kapsz, es elinditottam az arch telepitot, masfel orara ra mar hivtam KDE alol batyamat skype-on, szoval agyonkonfigolnom sem kellett. Szeretem, hogy ha kapok hupon egy cikket, hogy megjelent valaminek az uj verzioja ne kelljen unofficial repokat meg backportokat nyitogatnom. Es az arch nekem tenyleg messze gyorsabb, mint fedora ubuntu es suse volt.
Es az arch nem "divatlinux", hanem a hozzam hasonloan gondolkodo egyre tobb ember igenyeit az elegiti ki a legjobban.

Gentoot akkor fogok rakni, ha elegem lesz egyket mindenhol default es nemkotelezo useflagbol, addig jatek a 2%-kal gyorsabbletert, es nekem nem eri meg az a tokoles, foelg az update-ek es visszakeresni a logokbol hogy akkor most mit csinaljak a configjaimmal :P
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

ubuntu install utan johetett nekem is egybol a skype, mukodott is, nincs azzal baj :)

grafikus csomagkezelo? :-D aptitude jatszik csak. annak vagy a karakteres modja, vagy a parancssor.

uj releasek meg vannak debian/ubuntu-ban ha leteszteltek. kijon xyz csomag legesleujabb epp hogy beta verzioja, azt ugyan en fel nem rakom. ha van uj stabil rendszer (uj ubuntu verzio) akkor a rendszer szol, hogy kell -e. ha igen, ranyomok, es frissit. 'oszt csokolom. nem kell figyelni a feedeket, hogy epp mikor mit adnak ki.jol is neznenk ki.
a sec-update az mas, az jon akar naponta automatikusan. (szerencsere nem nagyon kell)

a debian csomagkezelojenel figyelembe kell venni, hogy :
* kulso repo-kat hogy kezel,
* kulonbozo verziokat (program, vagy repository verziokat) kezel
* hitelesitest ellenoriz
* frissites mehet ftp-tol kezdve minden vacakkal :)
* kezeli a recommended, required, obsolate csomagokat ...

nem fenyezem, de tudtommal mas nem tud ilyesmit :)

http://www.debian.org/doc/FAQ/ch-pkgtools.en.html#s-aptitude

"divatlinux" nekem, amit relative keves ember hasznal, es az ideologian kivul gyakran keves erv van az eletkepessege magyarazasara. nem rosszak, de nem a tomegeknek lettek kitalalva, es plane nem a tomegek altal lett tesztelve.

gondold el, hogy egy olyan felhasznalo bazissal dolgozo, olyan mennyisegu csomagokat karbantarto repo, mint a debian mennyi hibat bir generalni, milyen csomagkarbantartas, bug tracking rendszer kell hozza... nem veletlen az a negnepszerubb a mai napig.

en pacmanben 2 havonta egyszer latok olyan csomagot a rolling release ellenere, ami olyan buggal rendelkezik, amit nem a projekt oldalara kell reportolni. Nem kell itt agyonbonyolitani az alapbeallitasokat, a KDE induljon minden distron a KDE szakemberei altal generalt alapbeallitasaival, nem hulyek talaltak azt ki, esetleg egy-ket patch. De mindent gyokeresen atallitani hulyeseg. Suse 11.1-ben van egy olyan KDE 4.1.4 ami felig 4.2, volt ertelme kulon a suse-ra gyujteni a bugjait? Normaliseknal ugy nezett ki a KDE mintha barki leforditana. Ubuntu az meg aztan vegkepp errol hires, hogy nem tud 3 csomagot nematallitani amik szepen mukodnenek maguktol egymassal amugy. Arrol nem is beszelve, hogy itt panaszkodott midnenki a firefox 3.6 megjelenesenel pl, hogy volt hozza egy kulon repo es nem indult az executtable. Ilyennel archon konkretan még nem talalkoztam (susen, fedoran ubuntun igen)

Ennek ellenere egyszeru is: en beirtam: pacman -S firefox, nekem az boven megfelel, még ki is hereltek nekem a firefox gnome-fuggosegeit, amit egyedul gentooban lenne még lehetosegem, de van par lehetosegem, nezzuk csak?:

http://pastebin.com/qJcXQp4W

Ubin van ennyi lehetoseg firefoxra? Es ismetlem, ez nem tulbonyolitas, aurt sokan nem is hasznalnak. Es ami nincs benne aurban az nem letezo projekt altalaban.

Ja es miert kene feedeket kovetni? pacman -Syu es ranezel az outputra neha. Meg pacman ugye nem configol, az tenbyleg csak kicsomagolja a csomagokat, neked kell beirnod rc.onf-ba az initet. Ez konkretan szerintem csokkenti a hibalehetosegeket, bar tenyleg nem r1 usernek valo.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

Hozzateszem, hogy KDE-t 1-2 eve nem hasznalok, mert valahogy hasznalhatatlannak tunik szamomra (kulonos tekintettel a kde 4-re). Desktop-on nincsenek ikonok, a taskbar/"start" menu nagyon furan mukodik, es sokmindent, amit gnome-ban megszoktam (pl. gnome-go) nem talaltam ra alternativat.

Szeirntem deb csomagban is van ennyi opcio, bar nem igy omlesztve, hanem strukturalva. Ez a mindent-parancssorbol nekem nem jon be, plane ha vannak virtualis csomagok, amiket fa strukturaban lehet szemezgetni.

Ha az arch-nal ez a parancssoros csomagkezeles a modi, akkor engem meggyoztel. (hogy keruljem :) ... azert jo, hogy van ilyen is.

a parancssoros, de alapbol ki se irja az aur-os eredmenyeket (magyarul csak az elso 5 sort yaourt nelkul). Meg van egy rakas backend, vannak midnenfele cli gtk es qt interface-ek, update notifierek, de nekem nem jottek be
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

Az asztalon lehetnek ikonok és a menü is lehet hagyományosan egyszerű, ráadásul mindez grafikus felületen beállítható. Ha gnome-go alatt a Gnome Do-t érted, akkor olyasmire is számtalan lehetőséged van, kezdve a megfelelő plazma-elemektől a KDE-vel együttműködésre képes külső eszközökig.

Kosz, ugy nezem, idobe telik, mig atszokok KDE megoldasaira. Eleinte eleg nehez megtalalni a dolgokat. Most ugy nezem, megeri atszokni.

Az fura, hogy amiket hasznalok, gtk-sok: firefox, pidgin, eclipse.

KDE programot nem is nagyon hasznalnek, csak QT-set: skype meg a digikam-ot, aztan kesz. :)

A tapasztalat azt mutatja - számomra legalábbis - hogy megérte bal oldalra tenni. Tényleg többet egerészik ott az ember. Én se hittem el első olvasásra, sőt az első hét után sem, de a gyakorlat igazolta. A visszaszokás pedig "automatikus", ezentúl nem fogod úgy bal oldalt keresni a gombokat a Windows-ban, ahogy a "futtatásba" sem gnome-terminal-t írsz hanem powershell-t.

Most miért is van a sok sírás? Nem állíthatom át olyan metacity témára ahol a jobb oldalon vannak ezek a gombok?

Mert sokan csak az ubuntut ismerik, es akkor megmutatod egy 102es IQ-ju fogyatekosnak a liveCD-t es "nekem ez nem tetszik, mert bal odlalt vannak az ikonok es ezt nem tudnam megszokni." (nem erdekli, hogy at lehet allitani, foleg ha a "csunya" parancssort is hasznalni kell hozza) Marpedig eddig is majdnem mindenki ubuntu liveCDt mutatott linux telepites elott (en chakrat)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

Emlékezzünk meg most arról az általános vélekedésről, hogy a Windows általában egy pillanat alatt kiváltható linuxszal, mert csak néhány menüpont van máshol, meg nem Start van a főmenüre írva. Akkor legfeljebb eggyel több különbséget kell elmutogatni, így 5 helyett 6 perc lesz Gizike átképzése - most ez akkora dolog?

Ha ubuntut probalnek, azert probalnek, hogy "hulyeknek" legyen mit felraknom (Jelenleg chakra a hulyedistrom). Es nem csak a 102-es IQ-junak nem tetszene, es en nem mondtam, hogy nem tudnam megszokni
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

Tehát Ubuntu lesz a MacOSX, a Kubuntu meg a Windows klón? :D (Kinézetre.)

Szerencsére Ubuntut sem kötelező használni. Aki Ubuntut használ, az jobb, ha elfogadja, hogy úgy alakítják, ahogy azt az Ubuntu fejlesztői szeretnék.

Nagy Péter
www.konquer.org

Tipikus ubuntu-s "hír". Röhely a hatványon. Micsoda égetően fontos, lényegi kérdés, ugye (amikor három másodperc alatt olyan ablakkeretet választhatsz, amilyet akarsz)? És micsoda forradalmi "fejlesztés"!!! :)) Nevetséges. Hiába: Shuttleworth és a Canonical "zsenik". Márkocska 20 év múlva egy nagyon jelentéktelen, alig említett kis vesszőcske lesz az informatika történetében.