Felveszi a Dell az Ubuntu Enterprise Cloud-ot az infrastruktúra megoldások ajánlatai közé

 ( trey | 2010. március 27., szombat - 10:37 )

A Dell a napokban bejelentette, hogy minden részletre kiterjedően áttekintette az enterprise stratégiáját. A bejelentés az Ubuntu szempontjából tartalmaz fontos elemeket, hiszen a Dell jelezte, felvette az Ubuntu Enterprise Cloud-ot a portfóliójában az olyan proprietary gyártók termékei mellé, mint a Microsoft vagy a VMware. A Canonical szerint ez az első alkalom, hogy igazán nyílt forrású Cloud megoldás mögé nagy vállalati gyártó sorakozik fel.

A Canonical bejelentése szerint a Dell ún. blueprint dokumentumokat fog kiadni az Ubuntu Enterprise Cloud-dal kapcsolatban, amelyek különböző felhasználási esetekre és méretekre készülnek. Ezek a blueprint-ek magukban foglalják majd a Dell PowerEdge-C hardver, az Ubuntu szoftver leírását, támogatásához szükséges információkat. A dokumentációkat majd a Dell-től lehet megvásárolni, amelyek alapján az ügyfél elkészítheti a saját testreszabott megoldását.

Az Ubuntu Enterprise Cloud az Eucalyptus névre hallgató, nyílt forrású cloud platformra épül, amely az Amazon EC2 és S3 API-jait implementálja.

A Dell megoldása az április 29-én érkező Ubuntu 10.04 LTS-re épül majd. A Canonical az elmúlt fél évben a színfalak mögött együtt dolgozott a Dell DCS csapatával annak érdekében, hogy a leteszteljék a cloud stack-et a Dell PowerEdge-C sorozatán.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az Ars Technica cikke arról, hogy az Ubuntu csendben szivárog be a szervertermekbe és a vállalati környezetekbe.

--
trey @ gépház

A Canonical ügyesen csinálja, kezd beérni a munkájuk. Bármennyire is vitatják a fejlesztésekben betöltött szerepét, azt mindenképp el kell ismerni, hogy az egyik legmeghatározóbb cége a Linuxos világnak. Következetes, megbízható cégnek tűnik (elég sok idő eltelt ahhoz hogy annak tekintsék), jól meghatározott kiadási időkkel dolgozik, és ügyes a marketingje is. Shuttleworth érti a dolgát :)

+1

+1

Idézet:
Következetes, megbízható cégnek tűnik

Hat igen, a hype az kovetkezetesnek tunik hehe. Bar teny, hogy ez a fajta agressziv fejlesztesi pontosabban terjesztesi ;) stilus mozgasba hozta a Linux vilagot ...

Én vagyok az egyetlen, aki szerint problémát jelent, hogy az Eucalyptus a fejlesztők saját bevallása szerint nem hibatűrő? Tehát konkrétan leírták a fórumon, hogyha kiesnek egyes kontroller gépek / kontroller daemonok, akkor újraindításuk után vagy működni fog, vagy nem. Valakinek van vele éles környezetben gyakorlati tapasztalata?
Ha igen, végzett ilyen irányú "havária" teszteket?

Üdv,
Gergely

mármint Eucalyptus felhőt alkotó szerverként nem stabil az Ubuntu?
________
мсп конец

Nem.
Több dolog:
1. Nem tudsz CC-t és CLC-t redundánsan telepíteni:
https://bugs.launchpad.net/eucalyptus/+bug/497087

2. Illetve pl. Walrus sem replikálható (illetve majd ha lesz, akkor csak a fizetős változatban):
http://open.eucalyptus.com/forum/walrus-replication

3. Ha a nem redundáns CC-d és / vagy CLC-d behal, és utána újraindítod, akkor nem biztos, hogy működni fog, és lehet, hogy az egész cloudot (vagy legalább egy clustert) le kell majd állítanod:
http://open.eucalyptus.com/forum/eucalyptus-specs-scalability-fault-tolerance-and-slightl
Igen, azt írják, hogy az 1.5-ben már az megoldódott, hogy az állapotát felderítse, de rögtön utána írja: "In general, the current implementation of Eucalyptus is not fault-tolerant."
Nyilván nem formális módszerekkel helyességbizonyított algoritmusokat várok el, de egy kicsit jobban is megnyugtathattak volna. :)

Ha fel is tesszük, hogy ez a része megbízhatóan működik, az 1. és a 2. pont még mindig kellemetlen lehet. Főleg, hogy pl. ha a CC-t futtató géped behal, és MANAGED módban azon keresztül látják a külvilágot a node-ok, akkor egy egész cluster válik elérhetetlenné.

Nyilván ebben a formában is használható már a rendszer, csak meglepődtem, hogy a máskor mindenhol HA-ért sikoltó tömeg most simán beáll a sorba...:)

Üdv,
Gergely

használtok Eucalyptust valahol. ha vannak/lesznek tapasztalataid vele kapcsolatban, írhatnál róla egy cikket/blogot.
________
мсп конец