A nyílt forrású szoftverek 82%-a Windows kompatibilis

 ( Barbor | 2010. március 13., szombat - 9:24 )

Egy érdekes bejegyzés született a port25-ön Scott Collison-tól (Geeknet). Összeszedtek néhány statisztikát a nyílt forrású szoftverek és a Windows platform együttéléséről:

  • Az elmúlt 5 évben +10%-kal nőtt az opensource szoftverek kompatibilitása a windows platformon (82%)
  • A legtöbb opensource program mára már platform független lett
  • A Windows az egyetlen oprendszer, amin a top10 valaha letöltött szoftver fut (letöltve a Sourceforge-ról)
  • A 25 legnépszerűbb Sourceforge-os opensource szoftverből 14 csak Windows-on fut

Hamarosan tényleg a Windows lesz a legnépszerűbb célplatform a nyílt forrású programok számára.

A bejegyzés elolvasható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem tudom hogyan élik meg ezt azok a begyöpösödött programozók, akik nem átallottak olyanokat állítani, hogy a "nyílt forrás elveszi a kenyeremet", "káros a gazdaságra" és a többi baromság. Személy szerint örömmel látom a nyílt forrás ez irányú terjedését! Valahol ez egy pofon a Microsoft hosszú éveken keresztül nyomatott dogmáinak is.

--
trey @ gépház

Mindenesetre abból nem lesz fizetése, hogy a Sourceforge-on publikál.

(Legfeljebb ha a munkaadója kívánja meg tőle.)

Nem is arról beszéltem. Hanem a zárt forrású programozó azért sír, mert nem veszik meg az ő programját, mert egy _másik_ programozó csinál nyílt forrású, ingyen letölthetőt.

--
trey @ gépház

Abból konkrétan nem, de állásinterjún is jó referencia (ahol meg kicsapják az embert állásinterjúról, mert nyílt forrású projektekben dolgozott, ahhoz a céghez inkább nem mennék dolgozni), illetve ha olyan természetű a projekt, akkor szolgáltatást végző vállalkozást lehet rá építeni, amiből már van pénz.

"(ahol meg kicsapják az embert állásinterjúról, mert nyílt forrású projektekben dolgozott, ahhoz a céghez inkább nem mennék dolgozni)"

öööö van ilyen hely??????
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Hallottam már olyan kiscégről, ahol azért nem vettek fel valakit, mert azt gondolták, hogy ha nyílt forrással foglalkozik, akkor az első dolga lesz kirakni a netre a kódjaikat.

jajjj :))
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Szeptemberben az sfd-n volt errol egy jo eloadas. Egyre kevesebb mar az az ember, aki tenyleg teljes projektet publikal sourceforge-on tiszta joindulatbol. A nyilt forrasu szoftverek pont ugy keszulnek, hogy 10 nagyobb (okos) ceg rajon, hogy nekik ugyanaz a program hianyzik az eletukbol, de nem eladni akarjak, hanem csak hasznalni, es hogy minel gyorsabban kesz legyen. Van erre egy osszedobott programozocsoport, akit megfizetnek erte, de GPL alatt adjak ki, mert fontosabb az, hogy barki ingyen tesztelhesse, foltozgathassa (az ertelmes bug reportok meg az apro atirasok a cel, tehat a celkozonseg sem r=1 user), minthogy valamikor 5 ev mulva kesz legyen es el is lehesen adni/lopni.

Es nagyapam cegenel ezt tapaszatltuk is. Egy vonalkodrenszert nagyon regota be akarunk vezetni, de eddig barmelyiket teszteltuk, ami nekunk (es rajtunk kivul egyeb meteres arut tobb helyen kulonbozo modon arulo boltnak) kellett, azt az egyet egyik sem tudta. Es ezek a cegek milliokat siman el is kernek akar a szoftverert is, ezert ugy tunik, hogy inkabb ugy dontunk, hogy leteszteljuk a jelenleg meglevo nyilt forrasu vonalkodprojekteket, hogy hogy allnak, es "megsupportaljuk" a legjobban allo fejlesztot, hogy rakja be nekunk azt a funkciot ami nekunk kell, es ehhez még keresni akarunk mas cegeket is, akinek ugyanerre van szuksege, es ha 10-en odaadunk messze kevesebbet az open source projekt vezetojenek, hogy azt a feature-t implementalja, akkor mind a 10 ceg jobban jart, e a programozo is (es a vilag is). A cegnel meg egy regi gep siman elviszi a programot/programokat.

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Osztom az előttem szólók véleményét.

Pusztán arra akartam utalni, hogy a nyílt forrású programok növekedése és terjedése nem magányos harcosok vívmánya, hanem üzletileg okos és jól együttműködő cégek eredménye.

Amennyire emlékszem RMS alapfilozófiájában pont az volt a lényeg, hogy a különböző programozók ne rejtegessék egymás elöl a kódjukat, hanem dolgozzanak össze, s akkor mindenki jól jár.

Tetszik a szemlélet, főként hogy az élet majd' minden területére igaz.

Kedves "trey", az azért tisztán látszik, hogy életedben nem dolgoztál hivatásosként, szoftverfejlesztői munkakörben.

Sajnos én pont egyike vagyok az általad említett "begyöpösödött programozónak". Több, mint 16 éve ebből élek (ERP rendszer fejlesztés, üzleti és egyedi szoftverek), és nem szeretném, ha bármi miatt is valaki ingyen hozzáférhetne a termékeinkhez. Persze a mi termékeink nem oprendszerek, nem frankó irodai szoftvercsomagok, grafikus "progik" meg nem is a négyszázhuszonötmilliomodik eszköz, amit programozók írnak programozóknak.

Egyelőre az a szerencsém, hogy ezen a területen még nincs - és remélhetőleg nem is lesz - használható nyílt forráskódú megoldás olyan, amelyik 5 - 5000 fős vállalat napról napra változó igényeit ki tudja elégíteni, hogy a folyamatos, ezzel járó egyéb kötelezettségről és az ügyfelekkel való állandó konfliktushelyzetek kezeléséről ne is beszéljek.

Mert hát melyik programozó akarna hobbiból pénzügyi vagy bér rendszert, termelési rendszert, kereskedelmi rendszert, hitelelbíráló rendszert, elektronikus számlázási megoldást (és még sorolhatnám) írni? Melyik szeretne leutazni vidékre egy éles üzembehelyezés támogatásra (három heti hideg élelemmel a batyujában tudván, hogy e nélkül sajnos nem indulhat el sikeresen egy ERP rendszer). Melyik szeretne esténként Magyar Közlönyt olvasgatni (egy jó kis regény helyett), hogy képbe kerüljön? Egyik se. Egyik se. Egyik se.

Ha lenne olyan programozó vagy programozókat (is) alkalmazó önálló vállalkozás, aki hajlandó havi 5 - 10 - 25 - 75 millió forintos költséget (cégmérettől függő működési, adó, járulék és bérköltséget) megtermelni, és egy ingyen hozzáférhető, nyílt forráskódú rendszert kibocsátani, akkor az számunkra a véget jelentené. Korábban 120, ma már a válság miatt "csak" 40 ember kerülne az utcára - azonnal. Tisztességes, becsületes, dolgos szakemberek, tervezők, programozók, tesztelők, tanáncsadók, műszakiak mind.

Szolgáltatásból ezen a területen NEM lehet megéni. Fizetni senki se akar nagyon, csak végszükség esetén (inkább megpróbálnak maguk boldogulni valahogy). Ha nem kérnénk pénzt a szoftverért, az egyedi igényekért, melyeket bele kell fejleszteni, a rendszeres, napi karbantartásért (jogszabálykövetésért), vagy az eladott szoftver licencekért, akkor pusztán az ehhez kapcsolódó tanácsadásból vagy Helpdesk szolgáltatásból már igen régen felkopott volna az állunk.

Ha lenne egy (vagy több) tényleg jó - nyílt forráskódú - , ingyen hozzáférhető, újrafordítható, bárki által használató, megtanulható üzleti szoftver, akor annak a léte az én létemet veszélyeztetné. Persze nincs ilyen, hiszen nem létezik olyan marha ezen a területen, aki hajlandó lenne évente sok-sok milliót költeni kutatásra, fejlesztésre, jogszabálykövetésre, marketingre, kereskedelemre, stb. úgy, hogy ha a munkája gyümölcséhez bárki, bármikor hozzáférhetne.

Gondolom most jön az, hogy a nyílt forrás nem egyenlő az ingyenességgel. Dehogynem. Ezesetben igen. Különben mi értelme lenne? Különben mi az előnye a nyílt forásskód eszméjének? Az, hogy a programozók hozzáférjenek a kódhoz? Ugyan minek? Nincs olyan kóder (hacsak nincs betépve éppen valami jófajta fűtől), aki éjszakénként, hobbiból bújná az APEH honlapot a legeslegújabb adózási állásfoglalások kedvéért, hogy másnapra, pusztán emberbaráti szeretetből módosítsa az amúgy is összetett, mély ügyviteli ismereteket igénylő bérmodul forráskódját.

Továbbá nincs olyan vagány programmer, akit rá lehet kényszeríteni arra, hogy cégérdekből (hiszen az ügyfél az első) heteken át hibákat javítson, amikor ő inkább újdonságokat, csupa érdekességeket fejlesztene. Márpedig nálunk muszály rákényszeríteni a programozót arra, hogy akkor és azt csináljon, ami a cég érdeke (a cégérdek és a programozói érdek sokszor nem esik egybe). Önkéntes programozókkal ez nem működne.

Mindegy, nem folytatom, úgyis hiába minden...

Örülök, hogy a sok hozzáértő (aki a maga és a családja kenyerét nem hivatászerű programozással keresi) a szokásos informatikusi arroganciájával osztja itt az észt, hogy milyen frankó, a szoftver és felhasználói társadalom problémáját örökre megoldó egyenlet a nyílt forráskód. Általában véve, bizonyos célokra (magáncélra, oktatásra, nem profitorientált szervezeteknek, stb) tényleg jó és magam is használom. Na de hogy ettől várjük a megüdvözülést, az azért már túlzás.

Aki ilyent állít az nem gondolta végig a lehetséges helyzeteket (lásd fentebb, amit írtam). Az nem tudja milyen arra várni, hogy az ügyfél fizessen már végre a hónapokon át keservesen elkészített szoftverért. Nem tudja milyen az megfinanszírozni egy 1,5 évig tartó, országos (19 megyét érintő), irgalmatlanul költséges, saját erőből megvalósított fejlesztési és bevezetési projektet. Nem tudja azt se, mit érez a programozó akkor, amikor mindezek után az ügyfél - fizetési hajlandóság hiányában - vélt vagy valós kifogásokkal áll elő. Sőt azt se tudja, hogy ha kimarad egy-egy havi fizetés, akkor mit mond a gyereknek, mikor enni kér, de nincs mit.

Könnyű az érzelemekre vagy a rengeteg magát okosnak tartott "szakember" véleményére kijeletéseket alapozni, de erre én azt mondom, hogy tessék-tessék, itt a soha vissza nem térő alkalom. Állást kell vállalni programozóként egy gazdasági válsától vergődő, mindennapi problémákkal, fizetési késedelemmel, beszállítói tartozással küszködő fejlesztőcégnél. Aztán néhány hónap után majd meglátjuk még mindig annyira jó érzés-e "begyöpösödött programozónak" tartani az embert.

Végezetül, összefoglalásként annyit, hogy ha megszületne egy a mi érdekcsoportunkba tartozó, ingyen hozzáférhető, ügyfél igényeket megfelelően kiszolgáló, nyílt forráskódú ERP és/vagy üzleti szoftvermegoldás, akkor az lenne az én utolsó programozóként eltöltött munkanapom. Sajnos az nem tud érdekelni, hogy a felhasználónak milyen jó, mert neki ez nem kerül semmibe akkor, ha emiatt a kollégáim - velem együtt - az utcára kerülnének. Ez talán önzés? Nem Tisztelt Hölgyeim és Uraim, ez maga a túlélés.

Mindenki másképp csinálja, mindenki másképp gondolja, csak azt ne gondolja mindenki, hogy a "nyílt forráskód" minden esetben az igazi, egyedülé és üdvözítő megoldás.

Köszönöm a figyelmet.

Jó munkát, jó egészséget!

Üdv,
PutAbout

Végezetül, összefoglalásként annyit, hogy ha megszületne egy a mi érdekcsoportunkba tartozó, ingyen hozzáférhető, ügyfél igényeket megfelelően kiszolgáló, nyílt forráskódú ERP és/vagy üzleti szoftvermegoldás, akkor az lenne az én utolsó programozóként eltöltött munkanapom.

Önmagadnak mondasz ellent:

Mert hát melyik programozó akarna hobbiból pénzügyi vagy bér rendszert, termelési rendszert, kereskedelmi rendszert, hitelelbíráló rendszert, elektronikus számlázási megoldást (és még sorolhatnám) írni? Melyik szeretne leutazni vidékre egy éles üzembehelyezés támogatásra (három heti hideg élelemmel a batyujában tudván, hogy e nélkül sajnos nem indulhat el sikeresen egy ERP rendszer). Melyik szeretne esténként Magyar Közlönyt olvasgatni (egy jó kis regény helyett), hogy képbe kerüljön? Egyik se. Egyik se. Egyik se.

Magyarul egy ilyen területen tök mindegy, hogy nyílt-e a forrás vagy sem, a kapi szupport, a folyamatos követés, az üzembehelyezés, ez az ami a pénzt hozza. A kundcsaftnak hiába adod oda a forráskódot, semmit nem ér vele, nem tudja telepíteni, nem tud fejleszteni hozzá, hisezn azt az apparátust kellene kiépítenie hozzá ami nektek van.

Az ilyen szoftverek területén irreleváns, hogy nyílt-e a forrás vagy sem. Az ilyen szoftverek területén vagy megfizetik a folyamatos követést, a szupportot, vagy van egy használhatatlan szoftverük.

Az ügyfelek fizetési hajlandóságát ne keverd ide, senki nem szeret mostanában fizetni semmiért.

>A kundcsaftnak hiába adod oda a forráskódot, semmit nem ér vele, nem tudja telepíteni, nem tud fejleszteni hozzá, hisezn azt az apparátust kellene kiépítenie hozzá ami nektek van.

igen, de jon pistike aki leforditja negyed annyier mint a "szakember"

>Az ilyen szoftverek területén irreleváns, hogy nyílt-e a forrás vagy sem. Az ilyen szoftverek területén vagy megfizetik a folyamatos követést, a szupportot, vagy van egy használhatatlan szoftverük.

debianhoz se adnak "hivatalos" szupportot megis hasznaljak szerver celra.. pedig ott lenne a red hat sle*.. mert ott van ugy a pistike rencergazda aki majdnem minimalberer dolgozik ..

pistike lehet hogy lefordítja az aktuális verziót, de nem fog tudni versenyképes árat mondani bugfix v. új fícsőr implementálásra, mert gőze sincs a szoftverről.

Nálunk már volt rá példa, hogy fizetett a cég egy open-source project fejlesztőjének egy apró bugfixért. Elég keményen túl volt árazva, de simán megérte, ha figyelembe vesszük, hogy nekünk egy nagyságrenddel több erőforrás ment volna a hibajavításra a kód ismerete nélkül.

Még annyit tennék ezekhez hozza, hogy mas az en fentebbi peldam, mikor a 10. ceg ker milliokat a szarul mukodo vonalkodrednszerert es inkabb majd az open fejlesztot supportaljuk mas cegekkel osszefogva, es mas egy adozasi torvenyeket folyamatosan koveto rendszer. Hozzatennem, hogy fent emlitett cegunkben a berszamfejto-programert, meg egyeb programokert is kozepes osszegeket kifizetunk (lehet pont a tiedert is).

Ha nyilt forrasusitanad a szofveredet, sem 100% (csak 98%) az eselye, hogy rosszabb eleted lesz, mert magad ala karolva egy jo marketingest meg egy jogaszt eleg jol el tudod hozza adni a supportot, valamint a cegek, akiknek fejleszted az egeszet, lehet helyetted is kijavittatnak nehol a hibat. Ebbol kovetkezik, hogy tudnal mas (akar fizetos) projektre is koncentralni, tobb idod maradna. Abban igazad van, hogy Magyarorszagon a fizetesi hatrarhajlandosag minimalis, nem veleltlen nem tort be ide a Novell/Red Hat sem ide, de pl az USA-ban es fejlettebb EU tagallamokban ez mukodni szokott, es a nyilt forras gyorsan fejlodik is.

Es megnyugodhatsz, tenyleg senki nem fog 15+ evig fejlesztett szoftvert nyilt forraskod alatt implementalni, foleg ha ilyen kozel all a magyar rendszerrhez (es semelyik masikhoz), mert itthon még a regionalis klaszterek sem mukodnek rendesen, nem tudjak a mai magyar cegek, hogy mit jelent az osszefogas, es hogy a masik ceg nem csak lehuzni akarja. Ennek ellenere szerintem tudna neked egy cegcsoport olyan ajanlatot tenni, hogy nyilt forrasu programot kezdj fejleszteni, mert neked az erne meg.

Ennek ellenere megertem amiket mondasz, es tenyleg egyre siralmasabb orszagban elunk. De a nemfizetes nem csak programozoknak problema sajnos :(

Kieg.: A cegek jelenleg sokszor egymast sem tudjak kifizetni. Az allam hazudott egy ilyet hogy allamadossag, meg eurozona, es csinalt ide egy valsagot, hogy lehessen adokat tovabb emelni. Es mar evekkel ezelott is a magyar kkv-k felenek csak ugy erte meg elni, hogy mindig figyeltek az ellenoroket, hogy mikor kell csoves nevere atirni a ceget. Innentol ez kiepiti minden ceg bizalmatlansagat. Az ember az adozas elol menekul, de a tobbi megelni vagyo ceg kenyeret is elbassza ezen keresztul az allam, mert nekik sem fizeti ki az adossagot, mikor fel ev mulva ott az uj cegnev meg az uj tulaj, csak a vezetok emg a munkasok veletlen ugyanazok. Jelenlegi adorendszerunk kotelezove teszi a magyar cegek felenek ilyen mukodeset (Kozgazdasznak tanulok)

Amire ki akartam lyukadni: Ugy vettem eszre, hogy van nehany programozo ismerosod, aki beledbeszelte, hogy a nyilt forras tonkreteheti a szakmatokat. Valamint a magyar allamban kialakult ez az uldozesio maniad is. De az elmondottak alapjan te olyan szoftvert fejlesztesz, aminek eselye nincs nyilt forrasu masanak kijonnie. De nem, neked azt mondtak, hogy a nyilt forras rossz, es te ezt el kellett higgyed. Onkentes programozok pedig gyakorlatilag NINCSENEK, foleg nem oylan mennyisegben, amilyenben ahhoz kellenenek, hogy egy adorendszert koveto program 15 evi munkajat helyettesitsek ingyen es bermentve. Egyszeruen nyisd ki a szemed, nyilvanvalo, hogy csak annyi felnivalod van, mint az atlagmagyarnak, teny hogy vannak programozok, akik rosszabb helkyezetben vannak/kerulhetnek (azt korrektul le is irtad).
tehat az onkentesek azok altalaban addig terjednek, hogy egy-ket bugfix, meg teszteles meg bugreport, meg "hamaringyenhasznalomnekemigytetszikimplementalombele", meg nagy ritkan még vannak, akiknek egyetemista korukban eloadjak, hogy kell egy refereenciaprogram, vagy a kommunikaciohoz olyan hulyek, hogy a szakdolgozatukat csak ugy tudjak megirni, hogy a haromnegyede kod.

Es ami nem volt korrekt: a nemfizetesi problemaidnak jelenleg semmi koze nem volt a nyilt forraskodhoz, csak allitottad (tevesen), hogy a nyilt forras ennel is tovabbrontana.

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Tudod, a nyílt forrás nem erőltet senkire semmit, amit nem akar, és ez a legnagyobb különbség.

> Tudod, a nyílt forrás nem erőltet senkire semmit, amit nem akar.
Ez így konkrétan hülyeség.
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Szétnézve azt látni, hogy egyeseknek sikerült nyílt forráskódú termék mellé életképes üzleti modellt létrehozni. Nem szégyen tanulmányozni ezeket.

Ha ilyen ez a szakma, lassan eljön az ideje, megtervezni a "hogyan tovább"-ot. Nehogy aztán hoppon maradás legyen a vége.

--
trey @ gépház

Az ipari forradalom miatt megrémült munkások is lázadoztak és tönkretették a gépeket. De rá kellett jönniük, hogy a-mellett, hogy a termeléshez kevesebb emberre van szükség, új munkahelyek is teremtődtek a gépgyártás és karbantartás területén. IMHO a szoftverfejlesztésben sem lesz máshogyan. Ha lesz ingyenes vállalatiránytási rendszer, akkor majd más melód lesz neked is, de nem hinném, hogy éhen kéne halnod. Ha igen, akkor evolúciós zsákutca vagy és akármi történik is kihalsz.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

+1 meg most jutott eszembe, hogy eleg nagy fail, hogy egyes programozok azert szidjak a nyilt forrast, mert "elveszik a munkat", mas programozok meg azert szidjak a nyilt forrast, mert instabilak az API-k es tul sok munka van vele. Akkor most dontsuk mar el!

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Nagy különbség, hogy az ember értelmes melót csinál, amit szeret is, vagy sziszifuszi módon az elbaszott API-kat akarja követni napról napra.

----------------
Lvl86 Troll

Igen, de mikor egy olyan nagyvallalatnal, mint az Adobe sirnak a Linux meg az Apple API jungle-je miatt, az azert eleg meredek. Ott biztos van ugyanis eroforras fejleszteni, bizonyos munkaszerzodesek mellett még jobban is jarhatnak a programozok minden egyes API-valtoztatasbol. Es amig nincs egy bizonyos idokoznel hosszabb ideig stabil API a linuxon, addig egy rakas programozonak biztositva van a munkaja. Persze van olyan programozo is, aki rosszulk jar, hogy nem csak "egyszer megirt valamit", hanem evente ujra kell irnia a dolgokat pluszjovedelem nelkul.

Meg az API altalaban komolyabb programokban problema (pl driverek). Pl egy qt3-as artsos alkalmazas (pl k3b 1.05) ma is gyonyoruszepen elfut, es lehet 6-7 eve hozza se nyultak (a qt3-as portjahoz).

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

"Igen, de mikor egy olyan nagyvallalatnal, mint az Adobe sirnak a Linux meg az Apple API jungle-je miatt, az azert eleg meredek. Ott biztos van ugyanis eroforras fejleszteni, "

Ez nem fejlesztés. Ezt mifelénk úgy hívják, hogy szarlapátolás. Fejlesztés az, amikor valami újat hozol létre.

----------------
Lvl86 Troll

marpedig ha valaki, akkor az Adobe siman megmondhatna, hogy csak akkor lesz hangod Linuxon, ha alsa default mukodik, kulonben feldughatod magadnak az OS-edet. (Bar nem ismerem melyebben lehet szukseg van mas ganyolasra is ebben az egy esetben is)

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Ez nem egészen így működik. Van, ahol igen, de egy flash player esetén nem.

----------------
Lvl86 Troll

megtaláltad a kulcsszót. a programozók nem akarnak szellemi "munkásokká" degradálódni. a mai korban sokan szembesülnek hasonló problémákkal. leghatékonyabban az orvostársadalom tud ellenállni. aminek sajnos egyenes következménye a csigalassúságú előrelépés más tudományokhoz képest.

Kedves PutAbout.

Engem egyszer már megszólítottál, és hasonló "lövésed sincsen a dolgokról, de majd én megmondom a frankót" stílusú bejegyzést írtál, akkor nekem.
Ezen nem sértődtem be, de látva a fenti megszóalásodat az jön le, hogy te ilyen karakter vagy, te tudod mindig a jobban :)))
Trey-re ilyesmiket összehordani erős.
És sajnálom ha tőlem kell megtudnod, de nem te tudod a legjobban.
Egyelőre a világ trendjei szerint a nyílt forrás erősen megvetette a lábát, és komplett országok kezdenek rá áttérni. A handled piacon is hasonló paradigma váltás zajlik. (android) Egyszóval tegyük fel a kérdést:a világ okosabb mint te, vagy a világnak is "megaszondod"?

De nem erre akartam fókuszálni.
Amit leírtál az főleg a szolgáltatási rész. Te csak másodsorban élsz a kódolásból, sőt szavaidból úgy veszem ki, hogy nem is a kódolásból, hiszem "rugdosni kell a programozókat". Lehet félreértem, de nekem úgy tűnik, hogy TE rugdosol másokat, akik programozók.
Úgy veszem észre, hogy te értékesítesz, vagy projecktet tervezel, vagy naprakészen tartod a tudásodat a jogszabályok tekintetében. Bárhogyan is, nem kódolsz. De ez is mindegy.
Az elöttem szólok élesen rávilágítottak, hogy neked tökmind1, hogy nyílt vagy zárt e a cuccosod, azt bevezetni, beüzemelni, naprakészen tartani, stb... az ami a munkátok oroszlánrészét adja. Ezeknek semmi köze nincsen ahhoz, hogy milyen a szoftveretek licence.
Javaslom a nyílt forrás témakörben is próbálj meg naprakészebb lenni, mert megéri. Ha így halad tovább a világ, akkor pár éven belül nagyon jól fog jönni ha ebben a témakörben is felkészült vagy. (vagytok)

És amiért ez a bejegyzésem született.
Trey évek óta nagyon komoly szakmai felkészültséggel rendelkező emberke, akinek te mint mindenttudó megmondtad a véleményedet, látatlanban.
Ez szúrja a szememet elsősorban.
Szvsz a hup közösség minden tagjának a véleményével egybevág az enyém: több tiszteletet ha kérhetem.

Főleg, hogy nem mondtad meg a frankót, hanem felkészületlenségről tettél tanúbizonyságot.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Lényegében egyetértek veled.
Vannak szabad ERP is probálkozások. Mennyire sikeresek? Hát ... Öt, tíz ,tizenöt éves szoftvereket hajtat az ember, mert nincs - nem volt aki átírja őket. Ki fizetné meg az átírást, ne adj Isten még az elemzést is. Senki. Majd mikor jó része fejre áll. Addig is jönnek a táblázatos megoldások/ OO vagy MS mindegy/ , és a vezetés meg nem érti, miért kap hamis, eltérő adatokat. Dr.Halassy Béla ír le több hasonló szituációkat az Ember,információ,rendszer című könyvében. Sajnos egyre sűrűbben találkozom az általa leírt problémákkal. A programok nem azt csinálják, amit a felhasználó gondol róluk, hanem emire beprogramozták. Csak sajnos erről elfeledkeznek. A legutolsó rendszer felvezetése után / cca. féléves elemzés volt mögötte / két hónappal jött az egyik felhasznaló /kisfőnök/ , hogy a progamnak ezt meg ezt kellene csinálnia. Mivel nem csinálja ..... jött a bla,bla. Szöveg meghallgat. Majd csak egy egyszer kérdésem volt. Benne van a rendszer leírásban? Nincs, na kérem, akkor azért. Kell a funkcionalitás. Akkor tessék megrendelni.
Nem a nyílt forráskód a probléma, hanem amit köré bebeszélnek, és amit nem igazán tud/lehet vele megoldani.

nem azon múlik, lesz e valaki aki megfizeti az átírást, hogy a szoftver zárt vagy nyílt. a magyar programozót sokkal kevésbé fenyegeti a nyílt forrás, mint az indiai programozó, akikből sok van és olcsók dolgoznak. amerikában már "felfedezték" őket.
de szerencsére ok nincs az aggodalomra egyelőre. a magyar törvénygyár, a parlament ipari szintre emelte a törvénygyártást. megnézem azt a felsőfokú magyar nyelvvizsgás indiait, aki követni tudja:)

Valójában sajnos bizonyos mértékig összekeversz dolgokat. Ugyan is a leírtak alapján a te munkahelyedet egy átlátható jogi környezet (a számviteli s egyéb törvényeknek nem ellentmondó adó törvény, egy állásfoglalásait komolyan vételre kötelezett apeh, egy működő igazságügy minisztérium /ő felel a jogharmonizációért/ jobban veszélyezteti mint a szabad szoftver vagy a nyílt forrás.) Ugyanakkor egy stabil kiszámítható jogi környezet értelmes és minőségi munkát teremnt, mert van esélyük cégeknek nyugodtan tervezetten fejlődni. Az állam (a nemzetgazdaság) számára is általában értelmesebb fejlesztés mint a vásárlás. Javaslom, hogy olvasd át ezt
http://ekk.gov.hu/hu/ekk/letoltheto/meh-floss.pdf
mostani félelmeid kicsit olyanok, mint a kátyúzást végző cégek félelmei. Ők is félnek attól, hogy valaki jó utakat építsen ...
Félre értés ne essék, tisztelem a munkádat, gondolom a tudásod is jelentős, ám ettől még abnormális a dolog (a jogszabályok változékonysága) mely ilyen intenzitással életben tartja

Nézőpont kérdése. Nekem a nyilt forrással nincsen gondom, csak egyes licenszekkel, konkrétan a GPL-el. A GPL-el is csak annyi bajom van, hogy elképesztően kicsi az a 'niche', ami a GPL modell feletti üzleti modellek számára jelent teret, azaz kevés az életképes GPL-re épülő üzleti modell (relative, a hagyományos properietary szoftverfejlesztéshez képest), ezzel a rendszer gyakorlatilag önmagat szabályozza le.

> kevés az életképes GPL-re épülő üzleti modell

Sorold fel azt a "keveset" hogy lássuk mennyit hagytál ki.

A nyílt forráskód nem eredendően m$ és win ellenes... miért ne lehetne windowsra nyílt kódú progit írni??
______________
ArchLinux user
"If you immediately know the candlelight is fire, the meal was cooked a long time ago."

+1.

Az a rész jó dolog, hogy a nyílt forrású programok mennek windowson.
Ha valaki win-en rászokik ezekre (OOo, Firefox, Gimp, akármi), az egyszer csak azt veszi észre, hogy felesleges win-t venni, ugyanazt kapja Linux-szal.

A csak win-en futó programoktól kevésbé vagyok elragadtatva...

(Igaz a saját szarjaim is többnyire ott futnak, de egyik sincs a top25-ben. :) Illetve ha igény/megrendelés volna rá, portolnám is...)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"felesleges win-t venni, ugyanazt kapja Linux-szal."

de ez nem igaz :-)

ha most azt mondom, hogy holnaptol minix-et hasznalj, mert ugyis ugyanazok mennek rajta, mint a linuxodon, akkor mit szolnal?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

például mondhatná azt, hogy még egy nyavalyás firefox vagy openoffice sincs Minixre:)

Azért a Linux-Minix páros szerintem össze sem hasonlítható a Windows-Linux párossal. :)

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Ha tényleg ugyanazok mennének rajta, kb ugyanúgy, váltanék, ha lenne értelme (mert pl olcsóbb).

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

nem menne rajta par os ficsur (webcam, 3d, ablakkezelo, etc), de ugyanazok a programok viszont mennenek
biztos valtanal? :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ha a mindennapi cuccaimhoz ezek nem kellenek simán. Miért hiányolnék olyan dolgokat amiket nem használok?

Az a baj egyébként, hogy én nem vagyok jó példa, mert win-re fejlesztek. Azt meg nehéz Linux alól. (Bár már csináltam olyat is. :) )

De tegyük fel, hogy egy irodában dolgozom, és nem használok semmit csak szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, böngészőt, stb. Továbbá tegyük fel, hogy elkezdek cross-platform OpenSource cuccokat használni ezekből. (Ez volt ugye az alapfeltevés.)
Akkor miért nem állhat elő az, hogy nincs többé szükségem win-re?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

igaz kicsik masok a szereplok... de igaz: ez

Beszéltem én játékokról?
Azt mondtam, ha valaki rászokik az OpenSource cuccokra, azaz nem használ szinte csak ilyeneket, tud váltani. Nyilván ha bármi van ami az adott platformhoz köti, akkor nem tud...

Nézd meg, hogy csinálják az átállást a közigazgatásban (no nem itthon). Lecserélik/felrakják az OOo-t meg a Firefoxot. És amikor már fél-egy éve mindenki átszokott, lecserélik az oprendszert. Gyanítom az első váltás okoz nagyobb megrázkódtatást...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ezek szerint megszűnt az a néhány éve még érvényben lévő megkötés az sf-on, hogy nem hosztolnak "only-windows" projektet.

wtf, hány éve lehetet az?

elég csak a notepad++-ra gondolnom... jó régóta fent van..


No rainbow, no sugar

2006 körül. Persze lehet, hogy nem vették szigorúan.

hm, nekem is ugy remlik hogy ~2004 korul ma'r boven lehetett win-es dolgokat feltenni.

de ebben az volt a valodi hir, hogy az MS nem hajlando hasznalni a "Linux" szot a honlapjan, hanem azt irjak helyette, hogy "posix compatible" (pedig mint az itteni flame hadsereg is mar tobbszor felhivta ra a figyelmet, ez elvileg a windowsra is raillik).

- Use the Source Luke ! -

mert azokat a programokat (jobb esetben) nem linuxra, ahnem posix platformokra irtak? vagy zavar, hogy egy program mukodik solarison, bsd-n is, es legyen minden inkabb linux only?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

nem mondhatnam, hogy barmilyen OS monokultura hiva lennek, de nem is ezt irtam.

- Use the Source Luke ! -

mér' nem? Dehogynem írják le. Ahányszor csak akarják.
>:)

[off]ez a bizonyitek arra, hogy az MS mar az XP idejen is tudott rola, hogy a linux tamogatja a fat-et, mégis megvarta, mig van kit erte perelni. Nem tudom ez mennyire felhasznalhato jogban majd[/off]

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Elsőre meglepődtem azon, hogy a Win az egyetlen olyan oprendszer, ami futtatni tudja a 10 leggyakrabban letöltött programot. Aztán rájöttem, hogy ez mégsem meglepő: ha figyelembe vesszük az oprendszerek elterjedtségét, akkor még jó hogy a Windowsos cuccokat fogják a leggyakrabban letölteni :) De a többi statisztika érdekes.

Meg az egyeduli amin futnak a regebbi / ujabb dolgok is vegyesen? ^^"

Ez oke, de sajnos rengeteg nem igy vannak vele. Pedig azert van elony benne rendesen.

Meg ami eszembe jut a gyorsasag.

Win-re lehet irni Windows forms-os dolgokat, nativak, _gyorsak_, mukodnek nagyon jol. Linuxon ugye van a millio toolkit, wrapper, bindek, etc. De mi az ami windows.forms jellegu? Pure X? Ez igy eleg gany..

Az utóbbi jó pár évben az a trend, hogy a linuxra írt nyílt forrású programokat windowsra is portolják.

Hat most pl Qt-val nem valami nehez megoldani.. :)

a qt hogy jon ide?:)

Hat mert gonoszak a devek mert fut a stuff winen is. En meg erre irtam hogy ha pl Qt alapu (pl Unetbootin), akkor sokba nem kerul `portolni`.