Megérkezett a Microsoft böngészőválasztó képernyője - fontos döntést kell hoznunk

A Microsoft az ellene folyó EU-s vizsgálat során tavaly egy ún. böngésző "ballot screen" bevezetésére tett javaslatot annak érdekében, hogy biztosítsa a nagyobb böngészőválasztási lehetőséget a Windows-t futtató PC-ken. Az EU rábólintott, a vállalat pedig bejelentette, hogy március elsejétől kezdve megkezdi a terjesztését. Ma eljutott hozzánk is, így lőttünk néhány képernyőképet.

Imre spanom tegnap is és ma is újonnan épített gépek előállítását végezte, mikor is arra lett figyelmes ma, hogy a Windows Update-en keresztül megérkezett a böngészőválasztó képernyő frissítés.

Browser Ballot #8
A frissítések közt

Browser Ballot #1
Meg kell hoznunk egy fontos döntést

Browser Ballot #2
Mozilla, IE8, Safari, Opera, Chrome

Browser Ballot #3
És a többiek

Browser Ballot #5
A többiek és a Flock

Browser Ballot #6
Tényleg random a sorrend

Browser Ballot #4
Tényleg random a sorrend #2

Browser Ballot #7
A megfelelő böngésző alatti "további információ" kiválasztásával az adott böngész weboldalára jutunk

Hozzászólások

Kíváncsi vagyok, hogy a böngészők leírását ki írta. Microsoftosok? Az "egyetlen Turbo technológiával ellátott böngésző" különösen tetszett :)

---
http://xkcd.com/258/

Apple MacBook Pro 13"
C2D 2.26GHz/3MB | 4GB@1067MHz | 160GB@5400rpm SATAII

Kösz a bókot. :)
Véleményem szerint ebben a 140 karakterben a Mozilla nem tényállítást tett, inkább az ars poeticáját fogalmazta meg. Ezeket mantrázzák régóta, hogy security és privacy. Mondhatjuk úgy is, hogy ezt tartják fontosnak, ezért írták ezt. Ha ellenségesen viszonyulunk hozzá, akkor szétszedhetjük ízeire ezt a két mondatot. A biztonsághoz nem értek, ezért ebbe nem mennék bele.

Nem fért ki. Mindegy, neked nem jött be. A többivel összehasonlítva egy kicsit túlkomplikálták. Viccesebb lett volna, ha mondjuk az van ott, hogy "A mi logónkon van a legaranyosabb állat". A brand már úgyis jól ismert. A sok "miénk a legjobb" böngészőből úgysem lehet csak a szövegek alapján megalapozott döntést hozni.

Nem célozgatás. Egyszerűen a hazugsági skálán magasabbra értékelném azt, hogy a Firefox nem veszi át a gépem felett az irányítást (egész pontosan milyen biztonsági funkciók hosszú sora szavatolja ezt, már persze azon felül, hogy mindannyian tisztában vagyunk az állítás lehetetlenségével), és nem veszélyezteti a személyes adataimat, mint hogy az Internet Explorer a világ leggyakrabban használt böngészője (az?), és amelyet a Microsoft a felhasználók igényeit szem előtt tartva készített.

suckIT szopás minden nap! Solaris Itaniumon

mi az istenert kell mindenbe belekotni?? eddig az volt a baj hogy nem ajanlott fel egy darab masik bongeszot se, most van ilyen, akkor meg a kurva szovegekkel kotozkodtok, miert jo ez?
_____________________________________________________
Igenyelj Dropbox tarhelyet ITT: https://www.dropbox.com/referrals/NTI3OTM3Njk

Úgyis minden átlagfelhasználó az Internet Explorer-t vagy a Google Chrome-ot fogja választani, mert az a kettő ismerős nekik (az egyiknek az ikonja, a másiknak a neve).

- Te mivel is interneteztünk eddig ezekből? - Hát szerintem a Google-el, tudod, csak furcsa az ikonja. - Menjek a kék E betűre? De nem oda van kiírva a Google - Nyomjad mindkettőt, mindegy.

úgy tűnik, igen.


function ArrayShuffle(a)
{
	var d,
	c,
	b=a.length;
	while(b)
	{
		c=Math.floor(Math.random()*b);
		d=a[--b];
		a[b]=a[c];
		a[c]=d
	}
}

forrás (identálás tőlem)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

> Tényleg random a sorrend

Azért azt megnézem mikor lesz a K-Meleon az első 5-ben, csak úgy véletlenszerűen.

Soha, mivel – egyébként úgy rémlik, a követelményeknek megfelelően – külön keverik az első ötöt, meg a maradékot. Meglesheted a forrást is, szépen látszik.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

És amikor ez majd az új telepítésű oprendszerekben már natívan benne lesz, akkor vajon milyen böngészővel mutatja meg az érdeklődőnek a böngészőgyártók honlapját? (Ja, és a Maxthon az nem az, amelyik simán az IE motort használja, csak egy SKIN-t húz rá?)

Egy ilyen megjelenítéséhez nem kell böngésző, elég annak a motorja egy keret nélküli ablakba teljes képernyővel például. Szerintem nem probléma, ha ehhez az IE motorját használják, lévén hogy a körítésből látszik hogy milyen böngészőről van szó, csak a megjelenítésből szerintem a webfejlesztőkön kívül senki nem tudja megmondani, hogy mivel van megnyitva adott oldal (ha egyáltalán van különbség kinézetben).
--
ahan nem

Az, hogy a linkek ie-ben nyilnak meg az mar mas teszta, magarol a kivalaszto kepernyorol beszeltem. De ha jol latom ott is fel van tuntetve az internet explorer. Mindegy, igazabol engem nem zavar. Aki tudja mit csinal az tudatosan fog valasztani, aki meg nem annak meg tok mindegy, hogy mi van a kepernyon, ugyis random kattintgat amig nem tunik el az ablak, esetleg a jobb felso X-el kezdve. Tapasztalatom szerint legalabbis igy mukodnek a nem hozzaerto felhasznalok :)
--
ahan nem

Nagyon érdekelne, hogy ez a böngésző választási panel érinti e a böngészők elterjedségét a jövőben, és ha igen, milyen mértékben? Nagyon várom a számokat, úgy az év vége felé. (Tényleg érdekelne)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Én nem bírok már más böngészőt használni. A mouse gestures nagyon belémivódott, ugyanígy a single-key shortcuts. Baromi kényelmes, az 1-es, 2-es gombokkal tudok a tabok közt váltani. Ugyanígy, ha a laptop az ölemben van és se egerészni, se tapipadozni nincs kedvem, akkor az egész böngészőt kényelmesen tudom billentyűzetről vezérelni. Shift + nyilak a linkek közt ugrik, enter megnyitja, backspace vissza, ctrl+w tab bezárása, ctrl+z (ez baromira hiányzik más böngészőkből számomra) visszahozza a bezárt tabokat, stb.

Ezek számomra olyan kényelmi szolgáltatások, ami miatt néha, ha úgy alakul akkor szívesen nyitok meg egy másik böngészőt, ha épp valami nem megy Operával.

Nekem nem a crtl+shift+t hiányzik, hanem a ctrl+z. Nem akarok 3 billentyűt lenyomni, hiszen a kvázi szabványos undo (ctrl+z) sokkal kényelmesebb.

Szerk: És nem akarok 2 billentyűt lenyomni, vagy hármat, ha egy is elég a tabok közti ugráláshoz (ctrl+tab, ctrl+shift+tab -> FF vs. 1-es, 2-es billentyű Single-key shortcuts-szal -> Opera).

Tudod Krusader-fejlesztőként elküldtem a ...csába azokat, akik shortcut-okkal buzergáltak.

Felhasználó 1:
- az alapértelmezett beállítás miért nem Ctrl+K?
- kijavítod

Felhasználó 2:
- az alapértelmezett beállítás miért nem Ctrl+L, mint régen volt?
- kijavítod, hogy mindkettő menjen

Felhasználó 3:
- az alapértelmezett beállítás miért nem Ctrl+J?

Ünnepélyesen leírtam, hogy minden felhasználónak joga van az alapértelmezett shortcut-okat átírni, de ahhoz nincs joguk, hogy marhaságokkal zaklassanak.

:)

Hát már megbocsáss, de az ilyen hozzáállásból születnek olyan hulladék programok, mint az abev is. CTRL-s legyen a mentés, és kész. Én nem egy lehetőséget akarok az átállításra, hanem azt, hogy egy de facto default billentyűparancs az n+1-edik alkalmazásban is azt jelentse, amit az előző n db normálisban.

Miért akarsz rájuk kényszeríteni valamit?

Legyen egy default, pl. C-s, de lehessen átírni. Sőt, a legjobb, ha vannak sémák. Pl. windows séma, C-s mentéssel, meg más sémák, másféle mentéssel.

Én pl. sokáig M-w kombinációt használtam mentésre, mert így szoktam meg Amigán. Vagyis az előző n db. normálisban nem C-s volt a mentés. Akkor most hogy legyen? :-)

Aztán amikor windows alatt kellett programozni, ott is beállítottam pl. VisualC++-ban, hogy amigás és emacs kombinációkra mentsen, mert ez állt kézre.

G

Egyáltalán nem ilyen egyszerű a dolog:

- A Konqueror-on a CTRL+X jelent valamit
- Az mc-n a CTRL+X mást jelent
- A Tolal Commanderen a CTRL+X egy harmadik dolgot

Innentől kezdve, csak a felhasználóink 33%-ának tudunk megfelelni.
Annak meg is felelünk, kiválasztottunk egy megoldást, akinek nem tetszik, átkonfigurálja.

Én kijelentettem, hogy semmiféle shortcut problémával nem vagyok hajlandó egy percig sem foglalkozni. Annyira nem, hogyha egyik fejlesztőtársam mégis implementálna valamit, az sem érdekel, ameddig konzisztens.

Magyarul:
- ha valaki ír levelet, hogy a default shortcut megváltozott
- egyértelműen azt válaszolom vissza, hogy konfiguráld át magadnak

Nem vagyok hajlandó semmiféle "áltudományos értekezéssel" pazarolni a drága időmet, hogy a CTRL+X-nek éppen minek kellene lennie.

Egyetlen egy elfogadható bugreport van: nem tudom a CTRL+X-et átkonfigurálni másra, mert be van drótozva. Ezt nem zárom le gondolkodás nélkül WONTFIX-szel.

igen, ilyenkor szvsz a Konquerort jogos alapul venni, minthogy KDE-s program lévén jó eséllyel követi a KDE-s ajánlásokat. Nem az a kérdés, hogy át lehet-e állítani, hanem hogy melyik beállításnál nem kell.

Senkit sem érdekel a Total Commander / MC / Nautilus / Whatever. Az a lényeges, hogy illeszkedjen a legvalószínűbb környezetbe.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

+1, de azért a KDE core programok sem következetesek ilyen téren.

Régóta van pl. olyan nyitott bug a kde bugzillában, hogy pl. a tab navigáció legyen egységes.

KDE3-ban pl. konqueror teljesen máshogy csinálta, mint konsole. Ha jól emlékszem, KDE4-ben az új tab nyitás már ugyanaz alapból, de a mozgás még mindig eltér.
Akkor pl. okularban és konquerorban KDE4-ben a szélső panel nyitás/zárás más gombon van.

Stb.

Szóval igen, jó dolog az egységesítés, de van még sok munka vele.

G

Rengeteg dolgot megszoktam az Operában (már a kezdetektől használom),
az egérgombokkal való közlekedést annyira, hogy sokszor a Windowsban is használnám, de nem megy :( .
Az oldalnagyítást-kicsinyítést nélkülözhetetlennek tartom.
Vajon tudja ezt más böngésző ebben a formában? (a hangsúly az ebben a formában kifejezésen van).
Tudom, hogy a Firefox sok mindent tud plug-inekkel, amit az Opera alapból biztosít, de az nem ugyanaz.
Sajnos előfordul, hogy elő kell vennem más böngészőt, de ez egyre ritkább. Ezért maradok az Operánál.
Ja, és amikor nagyritkán próbát teszek az IE aktuális verziójával megdöbbenek: hogyan lehet egy böngésző ilyen lassú.
Tehát: maradok az Operánál, annak ellenére, hogy nem nyílt forrású (csak ingyenes). Már a reklámsávos verziót is sokkal jobbnak és elviselhetőbbnek tartottam az összes többi böngészőnél. (Ez van, tudom, ízlések és pofonok).
A cég is szimpatikus, főleg a norvég-izland-grönland project óta :) (vagy valami ilyesmi).
Most pedig iszom egy barna sört a fejlesztők egészségére.

Ugy remlett, az EU azt akarta, hogy ne egy "windows internet explorer" fejlecu ablakban kelljen browsert valasztani, hanem valami semlegesben. Hat ez nem jott ossze.

Maxthon: "Ad Gyilkos" és "Söpört Webware"=Swept Webware :)

én a host paranccsal is tudok internetezni, miért nem rúgják már ki, ezt hazug, szándékosan népbutító céget páros lábbal ebből az Unióból?

Bocs, ma eldurrant agyú napom van :-)

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Igen, ha valakinek felróják, hogy ganét állít elő (pölö kereskedelmi tévézés, is), az a magyarázat, hogy erre van igény.
Na, ennél nagyobb baromság nem létezik (talán csak a kőolajfinomító "noormááális?").

Emlékszem amikor arra volt igény, hogy egy tévé csatorna legyen, és a hétfő legyen adásszüneti nap.
Még korábban nem volt igény a tévére egyáltalán. Na erre már nem emlékszem.

a Google volt a legtömörebb a leírásnál:)

szerintem a Google-nél ez egy marketing stratégia volt... a Chrome azzal tűnik ki a többi közül, hogy a legrövidebb a leírása. Biztos jópáran csak emiatt is ezt választják (főleg itthon, ahol a magyar embereknek már elegük van a hosszú, valótlan igérgetésekből ;)

Ez az egész egy f*szság az eu részéről.

Es attol eltekintve, hogy tenyleg ne emlegessuk mar mas szuleit csak azert mert a gyerekuk idiota lett, teged ki hatalmazott fel hogy lefaszsagold az Eu egy donteset?
Es mielott belazadnal, latod, az Eu ugy is lenyomja az oklet a torkodon, hogy a kozeledben sem kell lennie. :P

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Azt sem tom, ki a "haverom". Csak batorkodtam megjegyezni, hogy teny, nem szep dolog a szulein szamonkerni, ha valaki felnott korara (gondolom az mar megvan, ha meg "gyerek vagy, mindent targytalanitok) kisse "kevés".
Mert a megjegyzesed formai es tartalmi mondanivaloja ezt a kovetkeztetest mutatta. Termeszetesen nem szep, sot kimondottan csunya dolog valakit egy megjegyzesebol megitelni, de. Szoval, a ide irt megjegyzeseid vizsgalata utan ugy gondolom, nem vagy feljogositva az Eu dontesenek olyan jellegu kritikajara, amit elengedtel.
Amugy, lehet hogy egy helyen szocializalodtunk, bar, eselyes, hogy mi azt "magasabb rendu" szocializaciokent ertekeljuk, mint amit rolad feltetelezunk.
// Termeszetesen a ide irt legelso hozzaszolasodat vizsgalva//

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Az internet explorer továbbra is elérhető a Start menü Minden program területén?

Na de azt miért nem lehet, hogy kiválasztom az X böngészőt, és akkor csak az van ott, nincs IE? Úgy értem nincs telepítve IE?

G

Elolvastad az update leírását?
http://www.browserchoice.eu/terms/terms_hu.htm
"Bármelyik böngészőt beállíthatja alapértelmezettként, és külön-külön be- és kikapcsolhatja az egyes böngészőkhöz való hozzáférést. Böngészőket telepíthet a számítógépre, és engedélyezheti az Internet Explorer elérését, vagy könnyedén kikapcsolhatja azt. Szeretné kikapcsolni az Internet Explorer alkalmazást? További információért kattintson ide."
Miért kéne automatikusan eltávolítani az IE-t? Az EU nem ezt kérte...

+1
Apam utalja IE-t mint a szart (Pedig semmi neveles nem volt elotte, egyszeruen lassunak erezte FF-utan)
viszont xy pokerprogram egyszer csak csak abban kezdte megnyitni a fiókot (amikor elotte a default FF-el ment). Default browser FF-volt vegig.
Letiltottam IE-t, utana egyszeruen nem nyitott meg semmit :)
Na most valoszinu h a kliens egy frissitesevel kerult bele ez a viselkedes, de hat basszak meg :)
Sporolnak a website supportal? Kevesebb a hibajelentes ha csak egyfata browzerrel hasznaljak? Broaff

Muhahahha

Ez duplán jó: egyrészt még gyorsabban fog csökkenni az IE részesedése, másrészt elárasztják majd az MS supportot az egységsugarú userek kérdései, hogy miért nem megy X/Y honlap az Opera/K-Meleon/Greenbrowser stb. csodákkal. (De a probléma csak úgy lesz felvetve, hogy "nem jó a böngésző")

Megmosolyogtato a hozzaszolasod gyermeki naivitasa! :) Gondolod, h az r=1 user, aki valami tanfolyamon vagy konyvbol tanult a gepekrol, a NAGY KEK E betun kivul masra fog kattintani? Ha egyaltalan kattint es nem zarja be, mert nem erti!

Tenyleg elhiszitek, h ez a valasztosdi JELENTOSEN fog valtoztatni barmin is? Ha igen, irany a velvethu!

Nem hiszem, hogy így van.

A Google-ről és a Firefoxról az IE felhasználók is tudják, hogy micsoda. VAgy legalább a Googleről.

Csak eddig lusták voltak/nem tudták feltelepíteni a Chrome-t/Firefoxot.

De most majd látják hogy az MS kéri őket a választásra, és csak egy kattintásukba kerül, akkor miért ne választanák a már ismert Google vagy Firefox márkát?

el vagy tévedve, kedves 23 hete regisztrált megmondóember:)

Ja, hogy itt mindenkinek akkora a szakertelme meg az e-penisze, amilyen regen ide regisztralt? Haha! Vicces vagy! Ja, nem! Varj! Rajtad nevetek! Az nem ugyanaz! ;)

Foleg, h egyre-masra jonnek a TOBB EVE regisztralt "szakemberek" hozzaszolasai arrol, h "Mit jelent az, h feltornek valamit?" , "Feltelepitettem egy szervert! Most mar olvasnek is rola" "Felugyelek egy szervert, azt irja a logba, h nem megy a DNS, mi ez?" "Ajanljatok valami grafikus szart, mert a konzolhoz nem ertek" "Elvallaltam egy honlapot Drupalban, de egyaltalan nem ertek hozza, segitsetek" es tarsai!

Es ha mar szakertelem, annyit elarulhatok, h olyan mission critical szerverekre felugyelek (es nem 10-re), amelyek leallasa eseten szerzodesbe foglaltan vallaltam a jogi felelossegrevonast.

Magyarországon már hónapok óta a Firefox a piacvezető böngésző.

Vagyis akkor nem a ballout screen miatt, ugye?

egy mai hír már meg is cáfolta az állításodat.
általánosságban elmondható, hogy azok akik a hup indulásakor regisztráltak, értenek a unixokhoz/linuxhoz. valószínűleg már előtte is képben voltunk, azért találtunk rá erre az oldalra már akkor, ami akkoriban hiánypótló volt, egyedüli rendszeresen frissített magyar unix oldalként.
nyilván vannak kivételek újak és régiek között is.
ettől függetlenül teljes tévedés volt a hozzászólásod amire reagáltam. ráadásul személyeskedtél is Charybdisal. személyeskedés+tévedés együtt... hát nem a fényes hozzáértés bizonyítéka.

Miért kell a letöltéshez IE? Nem tudtak lesni egy kicsit a linux-ok csomagkezeléséből? Nehéz lett volna megcsinálni egy repo-s letöltőprogramot?
Ha az Internet Explorer-re nyomsz akkor mit ir? "Gratulálunk, már telepítve van!"???

Ma nekem is lejött a frissítés, de furcsa módon nem jött föl semmilyen választó ablak, mivel úgy látszik egy csoportot kifelejtett a Microsoft, mégpedig azokat akiknek már törölve van a gépéről az IE. Gondolom ez lehet az oka annak, hogy nekem nem jött föl a böngészőválasztó ablak, tehát aki kíváncsi rá, mindenképpen telepítse az Internet Explorert a frissítés telepítése előtt.

De most komolyan. Kezdoknek mit szamit? Szerintem kenyelmes az Internet Explorer fele ActiveX. Microsoft Update-nal is ott van a "tobbi termekhez"... az is csak igy megy. Vagy peldaul Adobe cuccaival is megszenvedtem FF alatt, IE -vel siman lejottek, kenyelmesen felmentek. Elhiszem hogy itt irjanak most ilyen olyan beepulo fosokat, etc. Szerintem jo az ahogy van.

Aki meg tudja hogy kell cserelni, es AKAR cserelni, az eddig is megtudta talalni a modjat.

Az emberek fontos döntést nem szeretnek hozni.

http://www.sankakucomplex.com/2009/06/14/internet-explorer-nude-filter/
http://www.sankakucomplex.com/2009/06/14/shana-internet-explorer-nude-f…
http://www.sankakucomplex.com/2010/02/25/12-reasons-why-internet-explor…

! Beteg dolog. :)
(Legjobban ugy mukodik ha jobb gomb -> megnyitas uj ablakban. S ott bal felulrol lehuzod a kurzort mintha kijelolned. Ruha? Volt, nincs. :))

A leopardra ez a szabály nem vonatkozik?

Kedvencem a Maxthon! :)

37 nyelven,Tear-off tabs és videó,Osztható képernyő,Egér gesztusok,Ad gyilkos.Söpört Webware Awards kétszer.Összehasonlítson és válasszon.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Nekem kifogásom van a választóképernyővel kapcsolatban.

Szerintem az IE 6-7-et is bele kéne tenni, egy ilyen fontos döntésnél mindenképpen ismerni kell az összes alternatívát! :) És hol marad a Lynx?

Nem is tudtam, hogy ennyi IE based kínai böngésző létezik. :) Akkor már miért nincs Arora, vagy Midori is. :P

lynx hogyhogy nincs benne?

~~~~~~~~
De ezt az egy lépést ki nem tevé,
Az nem tett semmit, nem tud semmit is.