Linux/Solaris párosra vált a Londoni Értéktőzsde

 ( trey | 2009. október 5., hétfő - 21:23 )

Az International Banking Systems Journal egyik beszámolója szerint a Londoni Értéktőzsde (London Stock Exchange - LSE) megerősítette, hogy lecseréli az Accenture által szállított és támogatott jelenlegi Microsoft .NET alapú TradElect rendszerét egy Linux és Solaris megoldásból álló rendszerre. Az új rendszert a MillenniumIT vállalat fogja szállítani. A Sri Lanka-i illetőségű vállalat - amelyet 30 millió dollárért vásárolt meg az LSE - a tőzsde tervének magját képezi.

David Lester IT igazgató szerint az új technológia sokkal pehelysúlyúbb, gyorsabb és egyszerűbben telepíthető. Az LSE terve az, hogy saját magát és leányvállalatát, a Borsa-t (olasz értéktőzsde) is migrálja az új, Linux/Solaris vegyes környezetbe.

Az LSE az jósolja, hogy 2011/12-től - mikor is az új platform már üzemel - minimum évi 10 millió angol font megtakarítást realizálhat.

Lester szerint a .NET megoldással már "nagyon pozitív" tapasztalatok voltak, de a váltást motiválta a jobb ellenőrzésre, kevesebb költségre, az építésre és innovációra való igény.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

International Banking Systems Journal írta:
This hardly comes as a surprise – the issue of the platform’s speed and efficiency as well as Accenture’s support has been a hot topic for the market in the last couple of months.

Lefordítom:

Nem meglepetés [a váltás], az előző (illetve még a jelenlegi) rendszer és a szupport fosh volt.

--
trey @ gépház

Nem is tudom mit vártak egy adóparadicsomba regisztrált, papíron mindenhez (de valójában semmihez sem) értő cégtől. Tud bárki pozitívat mondani róluk?


suckIT szopás minden nap! HP backup system ROM

hát pl. ők auditálták az Enron-t (persze a balhét még Arthur Andersen néven vitték el)

Tud. Na és?

Bocsi, de azért ez nem magyarországi (kormány) döntés. Hanem a _Londoni_ tőzsde (tudod a City-ben). Gondolod nem néztek utána? Ha ott gond lenne az elég drága lenne mindenkinek. Szerintem utánanéz(tek/nek). (Amúgy szerintem ilyen döntést csak akkor hoznak ha James Bond személyesen megbizonyosodott arról, hogy akik csinálják rendes, szép, szabályos kockák.)

Azért ezt nem misztifikálnám túl. Megvettek egy céget aminek van egy kész megoldása, és ha már megvették, akkor azt kell használni, punktum. A cégvásárlások meg nem mindig racionális alapon történnek...

Éppen írni akartam.
Ehhez meg még annyit, hogy bár meg voltak elégedve a .NET-tel, de eljött az ideje, amikor pénzt kellett költeni. Mivel a már meglevő rendszert kireszelték annyira, hogy nem nagyonlehetett rá nagyon sok pénzt elszórni, ezért platformot váltottak. Nem lepne meg, ha 4-5 év múlva megint váltanának valami méásra, annak ellenére, hogy a rendszerrel meg vannak elégedve. Ilyen az IT business. :)

Valószínűleg sosem voltál tőzsdei IT közelében. A tőzsdék a biztosító társaságoknál és bankoknál is konzervatívabbak akkor, amikor új rendszer bevezetéséről van szó. Nem hinném, hogy az LSE-n a farok csóválja a kutyát, az IT mondja meg az üzletnek, hogy mi legyen.

Mindig elég csak egy olyan business követelményt találni, ami csak csiliviliúj architektúrán oldható meg szépen :)

Akkor még egyszer idézem:

"This hardly comes as a surprise – the issue of the platform’s speed and efficiency as well as Accenture’s support has been a hot topic for the market in the last couple of months."

Magyarul. Az IT vezető, amikor azt mondta, hogy már "very positive" tapasztalatok voltak a .NET-tel, az szerintem egy udvariassági vagy rutinból származó formula volt. Mondhatta ezt védendő egy korábbi döntését, a saját és csapata eddigi munkáját, a haverját a megoldásszállítónál, vagy csak azért mert jó politikus (ki tudja, hogy később hova veti a sors, kikkek kell majd együtt dolgozni).

Kívülről azonban nem ezt látták. Ahogy fent olvasható, az International Banking Systems Journal szerint sebességbeli és hatékonysági problémákról beszéltek az elmúlt hónapokban és ez "forró" téma volt.

--
trey @ gépház

Sajnos azt kell mondanom, hogy nem nagyon olvassátok el linkelt anyagokat. A cégvásárlás itt nagyon is előre meggondoltnak látszik. Megvettek egy céget 30 millióért. Az előző rendszer árának (65 millió dollár) kevesebb mint feléért. Mostantól a saját lábukon állnak. A világon rajtuk kívül már csak az Johannesburg Stock Exchange használja ezt a .NET-es mókát, de tárgyalásokat fognak folytatni a MilleniumIT-tel (ezt vették meg most) a lecserélésén.

A norvég tőzsde - amely 2010-ben feltehetően ezzel a .NET-es megoldással indul majd el (mert korábban szerzősét kötött az LSE-vel) - szintén váltani fog a MilleniumIT megoldására.

Azaz megvettek valamit, ami fele áron került hozzájuk mint a másik megoldás, jobbá teszik a saját rendszerüket (LSE, Borsa Italiana), plusz potenciálisan eladják a Johannesburg Stock Exchange-nek és biztosan norvég Oslo Børs-nak. Ezen kívül évi minimum 10 millió fontot spórolnak.

Ha ez bejön, akkor mi ez, ha nem átgondolt vásárlás?

--
trey @ gépház

Hadd legyek már előítéletes egy olyan céggel, ami dominánsan indiai programozókat alkalmaz indiai áron. Ha kell, akkor kétszer annyit, kétszer annyi ideig, és még mindig csak két szem rizst kérnek naponta... Ilyenkor nem az okosságot veszik meg, hanem a seggberúgás kockázatát építik még lejjebb - láttam már nem egy ilyent. Átgondoltnak átgondolt, persze a korábbi konzultáns alkalmazása is hasonló okok miatt történt, csak az drágább történet volt...

Lehetsz előítéletes, de nekem továbbra sem tűnik "fejesugrás a bizonytalanba" szerűnek ez a projekt.

"The exchange undertook a swift four-month selection process, ‘evaluating 20 alternatives for the future of the platform’ and shortlisted four companies in August. The ‘extensive laboratory testing’ showed that MillenniumIT was the optimal choice for LSE, says Lester."

20 alternatívát vizsgáltak meg, 4 maradt versenyben, majd a további kiterjedt vizsgálatok azt mutatták, hogy a MilleniumIT az optimális választás az LSE számára.

--
trey @ gépház

Te még sohasem kaptál olyan feladatot, hogy "hasonlítsd össze ezeket, de ez legyen a győztes"? :)

Nem emlékszem ilyenre, ha lett volna is ilyen, biztos, hogy nem csináltam volna, ha tudom, hogy azzal a saját f.szomhoz verem a csalánt. :) Mi abban a jó, hogy kiválaszt valamit, ami szar, amit később neki és a csapatának kell felelősen üzemeltetni?

Persze lehet azt mondani, hogy mert ezt mondták neki, vagy mert nagy pénzt kap és neki mindegy, de ha már ilyet feltételezünk, akkor az is belefér a feltételezésbe, hogy akár jó is lehet ez a rendszer és azért döntöttek mellette.

Annak nem sok értelmét sem látom, hogy vesznek valami szart és szándékosan romba döntik a saját cégüket vele.

--
trey @ gépház

Nem is azt mondtam, hogy ez az európai cégek jellemzője, bár ott is látni néha furcsa működést :)

Most akkor mire célzol? Szar a Linux/Solaris megoldás, mert Sri lankaiak szállítják?

Csak arra, hogy azért mert saját cégen belül fogják csinálni, távolról sem biztos hogy jó.

Az indiai programozok attol fuggetlenul hogy "2 szem rizs"-be kerulnek tudnak nagyon jok is lenni (vagy annak ellenere). Ha az arat akarod iranytunek hasznalni akkor nyugati mercevel a magyar programozok meg 3 szem rizsbe kerulnek es akkor ok is csak szarok lehetnek...

"Az indiai programozok ... tudnak nagyon jok is lenni"

De akkor nem 2 szem rizsbe kerülnek, ha jók. Csináltam már saját outsourcingot indiába, meg másoknak is láttam már azt, hogy mi mennyibe kerül és mit kapsz érte. 8 dolláros óradíjért kapsz végtelen fejlesztőt. Ezzel összevetve az accenture tényleg drága...

"Nem is tudom mit vártak egy adóparadicsomba regisztrált, papíron mindenhez (de valójában semmihez sem) értő cégtől. "

Nem kell találgatni, le van írva. Minimum évi 10 millió angol font megtakarítást.

--
trey @ gépház

szerintem az Accenture-ről beszélt (leánykori nevén Andersen Consulting)

"adóparadicsomba regisztrált"

Biztos vagy ebben? Sri Lankának nincs adóügyi egyezménye Nagy Britanniával, miután gyakorlatilag a középkor óta kereskednek egymással?

ha az Accenture-re gondolt, akkor székhely = Írország

Ja, a wikipedia szerint váltanak Bermudáról, kicsit fáziskésésben vagyok. :)


suckIT szopás minden nap! HP backup system ROM

Adóparadicsomba regisztrált az nálad pozitívum vagy negatívum? Ha megtehetik legálisan, akkor mért ne? Egyik cég sem hülye, lehető legkevesebb adót akar mindenki fizetni (legálisan). Adóoptimalizálás != adócsalás.

A NASDAQ 60+%-a Delaware-ben van bejegyezve. Nem véletlenül: kb. 0% adó. És még csak nem is valami civilizálatlan karibi állam...

Nekem hullamindegy. Ne felejtsd el, hogy olyan országból származom, amelyben sok milliárdos az ügyeskedésből szedte meg magát. :)

Másnak viszont úgy látszik szúrta a szemét (Tax haven headquarters):
http://en.wikipedia.org/wiki/Accenture


suckIT szopás minden nap! HP backup system ROM

Szerintem ez csak neked szúrja a szemed :)
Minden hasonló kaliberű cég így csinálja, hülye lenne nem így csinálni, amíg hagyják és nem ütközik törvénybe...

akkor ezentúl hívhatják az LSE-t Linux Solaris Exchange-nek is.

http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1053241/Inquiry-launched-Stock-Exchange-meltdown-furious-traders-resume-work.html

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1017054/computer-crash-halted-london

Slashdot:
"TradElect, the Microsoft .Net based trading platform for the London Stock Exchange, was offline for about seven hours, meaning that their 5-nines SLAs are shot for approximately the next 100 years. The TradElect system was launched back in June of 2007 and was designed for increased speed and system capacity."

Mi az az SLA? Valami rendelkezésre állás?

"Az SLA az angol Service Level Agreement kifejezés rövidítése, ami magyarul szolgáltatási szint szerződést jelent."

--
Always program as if the person who will be maintaining your program is a violent psychopath that knows where you live. - Cotillion, TDWTF

google, masodik talalat. segitek, kattints ide :)

Egy egy dolgot kiveve mindent megmagyaraz. Az az egy kerdes viszont az, hogy miert maradt ennyi ideig? Bar ha ennyi ido alatt kifejlesztettek az uj rendszeruket, es leteszteltek, akkor szep munkat vegeztek, le a kalappal!

--
Always program as if the person who will be maintaining your program is a violent psychopath that knows where you live. - Cotillion, TDWTF

Ez nyilvan nem a .Net problemaja.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

nyilvan nem.
Az adott megoldase, vagy az adott megoldast uzemelteto cege.
De a tenyen nem valtoztat, egy nap alatt elbuktak az SLA-t 100 evre. Vagymi.

Jaja.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Maradjunk annyiban, hogy ez egy jó döntés volt. Az Accenture szolgáltatási színvonalával nem csodálom, ha elégedetlenek voltak.