Nyílt forrású szoftverekre vált a Holland Szabadalmi Hivatal

Címkék

A Holland Szabadalmi Hivatal a kormányzati hivatalok közül elsőként megvalósítja a "Nederland Open in Connection" akciótervet és informatikai és kommunikációs rendszereinek nagy részét nyílt forrású szoftverekre helyezi. Első lépésként Frank Heemskerk, külkereskedelmi miniszter útjára indította a Holland Szabadalmi Hivatal új, nyílt forrású szoftvereken alapuló weboldalát.

2009 végére az egész irodai környezet - beleértve a desktop számítógépeket és a kapcsolatkezelő rendszert - nyílt forrású szoftvereken fog futni. A szabadalmi hivatalnál indított tesztprojekt része Heemskerk azon akciótervének, amelynek célja, hogy bátorítson a nyílt szabványok és a nyílt forrású programok használatára a kormányzati hivatalokban. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Ez klassz!

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

OFF

Minap láttam, hogy a Pest Megyei Bíróságon OpenOffice-t használnak. Igaz, még Windows-on, de ez is valami.

Én a munkahelyemenen kezdtem terjeszteni az igét :D Nekem van openofficem, és most mindenki (ill a munkatársak egy igen jelentős része) hozzám jár pdf-be konvertálni mert kb1/4-akkorára tudom összenyomni a cuccot, és maionál még szerncsére nem mindegy a fájlméret. Mondják hogy nem is rossz......

Probaltad "File" -> "Reduce file size" combo-t Acrobat (pl. 7.x) alatt?! Ott azt irjak, hogy minel kesobbi verzioval valo kompatibilitast valasztod, annal kompaktabb file-t general a program. Ezeknel is kisebbet keszitesz? Ha igen, nem lehet, hogy pl. a kepek minosegenek a rovasara megy?
Mi pl. a cegnel regisztralt Amyuni Converter-t hasznalunk, amit az Europai Szabadalmi Hivatal (EPO) licenszel es osztogat:
http://www.epoline.org/ -> Download centre -> Software -> "Download the Online Filing related software here" -> "Customised Amyuni PDF Converter for the preparation of patent documents (V. 2.10i-8)"
Ott is folyt nemi melldongetes, hogy milyen kompakt a generalt .PDF, egeszen addig mig ki nem derult, hogy csak grayscale es fokent azert kisebb;) Amyuni naaaaagyon messze van az Acrobat-tol, na de igy hogy ingyenes...

Az igazság az hogy én a képek rovására csinlom szándékosan (leveszem a DPI-t), ugyanis jópárszor előfordult hogy a5-ös méretű demó anyagba 1920*xxxx-es felbontűású képeket paszíroztak a fene sem tudja mekkora DPI-vel. Azt várták, hogy akkor legyn amit mailban küldhető stb... Ekkora méretben kinyomtatásra küldték....... Szóval cask ott szoktam ilyet. Az openofficeben ez 2-3 klikk. Mivel ezzel meg vagyok elégedve, nekem teljesen megfelelő. Mást még soha nem használtam.

Már megint kiknél igen?:)
És már megint kiknél nem.:(

Bár pl. a PTE könyvtárban fut Ubi is, meg már láttam pár helyen OOo-t is. Egyetlen morzsa is lakoma az éhezőnek... vagyis egyetlen bit. ;)

Dávid

Ez az ami nagyon köszönetre méltó az ubuntusoknak (Canonical ha jól tudom), habár nekem nem jön be a *ubuntu, mert én máshoz szoktam, de hihetetlenül sokat tesz a nyílt forrás terjedése érdekében. Sőt ha egyszerű flehasználóknak kellene gépet kitenni akkor ubuntut raknék fel nekik, mert az úgy van kb beállítva amit elvárnak tőle hogy kb windows szerű legyen. Minden Gui-s, minden automata....... Én egy darabig ellenék míg beállítgatnám nekik a gentoo-t.

+1
a személyes favorit a gentoo, de az tény hogy normál felhasználó számára kissé kezelhetetlen. vagyis még internetezni lehet ha be van állítva (Xorg, firefox, dhcp, stb..), de pl. hogy telepítenének vagy frissítenének egy programot, azt megnézném ;)
bár azért szerintem nem csak az ubi olyan hülyék által is használható cucc, suset vagy feodorat se olyan nagy ördöngőség kezelni.. bár mondjuk nekem gentoo se olyan nagy ördöngőség használni. kivéve talán akkor ha egy progi nem akar lefordulni, és meg kell patchelni.. milyen unalmas is lehet ubit használni.. ;)

I hate myself, because I'm not open-source.

Én a nyáron a Félsziget Fesztivál (erdélyi Sziget kistestvér) netsátrában találkoztam meglepődve néhány Fedorával. Volt ott Vista is, persze. De Fedora is. Ugyanolyan gépeken, tehát nem "A Vista nem megy, nyomjunk egy sz*r linuxot rá" elven rakták fel. S a nép használta is - mondjuk Firefox parancsikonnal az asztalon elég kézenfekvővé vált a használata. A Pidginnel már kevesebben bajlódtak, azok átültek Vistához.
(-:

vajon csak nálam nem fér be egymás mellé a „nyílt forrású szoftver” és a „szabadalmi hivatal”? de ettől függetlenül örülök a hírnek...

I hate myself, because I'm not open-source.